joulukuu 07, 2024, 12:53:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bokashi-komposti helposti

Aloittaja Uuge Poni, heinäkuu 20, 2024, 18:27:24 ip

« edellinen - seuraava »

Uuge Poni

heinäkuu 20, 2024, 18:27:24 ip Viimeisin muokkaus: heinäkuu 20, 2024, 20:07:47 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: tekstin muotoilu
Mitä?
Biojätteen kompostointi maitohappobakteereilla.

Tällä tavalla voit muuttaa kaikki keittiön biojätteet parissa viikossa ravinteikkaaksi multakompostiksi. Eli hapatus, tunnetaan myös käyminen tai fermentaatio nimillä.

Bokashi on japanilainen tuotenimi maitohappo-bakteereilla kompostoinnille. Eli samat kuin jugurtissa, viilissä, rahkassa tai hapankaalissa, viilissä, jopa ruisleivässä ja meetwurstissa. Kaupan bokashi-purussa on laktobakteerit kuivattu riisinkuoriin, ja lisätty hiekkaa. Niitä ei tarvi, voi käyttää mitä vain selluloosa-massaa. Eli paperisilppu, puhdas kartonki, sahajauho, kutteripuru.


Miksi?
Hapatus on siistiä, nopeaa ja hajutonta. Myös äärettömän halpaa, siihen ei tarvi kalliita bokashi-tuoteteita lainkaan.


Miten?
Ensin hapatetaan maidosta tai laktoosiliuoksesta maitohappobakteerit. Bakteeriliuosta kutsutaan usein nimellä LAB tai ihan vain laktobakteerit. Sitten laktobakteerit lisätään biojätteeseen joka suljetaan tiiviöön happanemaan.


Hapatuspurkki
Eli puhdas pesty lasipurkki tiivillä kannella pastöröidään kiehuvalla vedellä 1 minuutti, eli kaadetaan purkkiin kiehuva vesi ja suljetaan kansi minuutiksi. Älä polta itseäsi, varmista kuitenkin että kansikin kuumenee. Kaada vesi pois, sulje kansi ja anna jäähtyä.


Maidon hapatus
Annetaan purkin jäähtyä eka ja sitten kaadetaan siihen pari desilitraa tuoretta maitoa, luomu täysmaito parasta. Jos jääkaapista löytyy hapankaalia tai kaalia, jugurttia, viiliä, kannattaa laittaa ruokalusikallinen maidon sekaan, mutta kuori ensin pintakerros pois.

Kansi melkein kiinni ja hyllylle 4-7 päiväksi, happanemaan. Purkin kansi suljetaan siten että paine pääsee purkautumaan, eli jätetään ihan pikkuisen auki.


Laktonesteen kerääminen
Kun maito on hapannut, laktobasillineste erottuu omaksi litkuksi! Juustoheraksi joku sanoisi tätä nestettä.

Rasvainen kerma ja juusto erottuu maidosta kerrokseksi. Jos purkki ja maito oli puhdasta, on tämä tuorejuusto syömäkelpoista. Luomumaidosta tulee välillä tosi hyvän tuoksuista juustoa.

Siivilöi hapan lakto-neste puhtaaseen, pastoroituun lasipurkkiin, usein sen myös voi vain kaataa juuston alta pois.

Hapatus-maito/juusto säilynee hyvänä alle viikon. Sen voi ehkä säilyttää pitempään tilkalla etikkaa (pH alle 4).


Kuva vanhasta hapatuksesta josta enin neste kaadettu pois. Pari viikkoa vanhaa. Sakea samea neste on laktobakteeri-nestettä. Lätty oikealla on siis juusto, jonka päällä kellertävä rasvakerros (kurri). Tarkkasilmäinen erottanee että "jännä" on jo ihan vähän alkanut.


Lisää etiketti
Lisää laktonestepurkkiin etiketti, paperilappu jossa lukee "Laktobakteerineste" ja päivämäärä.


Säilytä laktoneste jääkaapissa
Laktobasilli-liuos on hapanta ja säilyy aika hyvin jääkaapissa. Kaksi kuukautta uskaltaisin itse sitä säilyttää ennenkuin tekisin tuoreen. Purkille käy liuoksen kuluessa niin, että purkin seinämiin jää jäämiä joissa homeet voi kasvaa kun happamuus vähenee, kuukausien kuluessa.


Laktonesteen/LAB käyttö
Hapan laktobasilli-neste voidaan sumuttaa, ruiskuttaa tai suoraan kaataa biojätteeseen. Itse kaadan purkista suoraan bioastiaan jätteen päälle.

Eli 1:1 suhteessa, mutta sumutettaessa laimentaisin 1:20. Tätä LAB-nestettä voi myös laittaa kasteluveteen, laimentaen 1:500-1:1000.


Laktonesteen monistaminen
Maitoa ei tarvitse laktobakteerien monistamiseen, vaan se tehdään pastoroidussa ruisvellissä. Eli puhtaaseen pastoroituun kannelliseen purkkiin ruisjauhoa ja päälle kiehuvaa vettä. Suhteessa 10-20 ml ruisjauhoa, 1 dl vettä.

Vellin jäähdyttyä lisätään lusikallinen laktobakteeri-nestettä per desilitra, n. 1:10-1:20. Ja hapatetaan ihan vähän auki jätetyn kannen alla 4-7 pv.


Ruisjauhossa ei välttämättä kerrokset erotu kunnolla, eli tämä pitää siivilöidä, tai ihan vain käyttää parissa viikossa. Etikka-tilkalla ehkä saisi tämän säilymään pitempään (pH 3.5-4).



Bokashi-purun tekeminen
Tarvittaessa laktobasillit voi lisätä bokashi-puruun, jos ei halua kaataa tai sumutella laktonestettä. Boka-puru Se voi olla mitä vain selluloosakuituista, puhdasta eloperäistä ainesta.

Paperimassa, paperisilppu, kookoskuitu, sahajauho, kahvinporo, vehnän kuoret... mitä nyt kompostiin voisi laittaa.

Laktobasillit sumutetaan paperisilppuun tms. puruun 1:50 - 1:100 liuoksena ja annetaan kuivua. Sen jälkeen silppu/bokapuru/massa laitetaan kannelliseen elintarvikerasiaan tai vaikka muoviämpäriin.


Keräysastia tiskipöydälle
Kahdesta kannellisesta ja pinoutuvasta litran elintarvikepakkauksesta tehdään biojäte-keräysastia. Eli näiden pitäisi mennä sisäkkäin, ja kannen pitäisi olla suht tiivis. Puoli litraa on vähän pieni, ja kolme litraa jo ehkä liian iso.

Sisemmän astian pohjaan tehdään samanlaiset reiät kuin kukkaruukussakin. Ei ole iso homma. Älä leikkaa itseäsi!

Nyt voi aloittaa kompostoinnin (joka siis oikeasti käymistä tai hapattamista).


Biojätteen kompostointi
Keittiön biojätteet kerätään kannelliseen elintarvikerasiaan, keräysastiaan. Itse kaadan pohjalle ensin pari tippaa laktobakti-nestettä ja palan paperia että kertyneet biojätteet ei tartu pohjaan.

Biojätteen pitäisi olla pikkurilliä pienempinä paloina. Isot kimpaleet kestää liian kauan. Eli saksilla pieniksi.

Biojätteen pinta pitäisi saada peitettyä laktobakteeri-nesteellä (tai bokapurulla). Mutta vain pinta, nestettä siis lusikallinen tai pari. Ei siis ole tarkoitus täyttää keräysastiaa laktonesteellä, vain kostuttaa jäteen pinta.

Biojätettä kun keittiössä syntyy, niin laita se keräysastiaan, ja kaada päälle pari lusikallista laktobakteeri-nestettä. Jos käytät purua, sama juttu, pari lusikallista bokashi-purua.

Sulje aina kansi. Kuten maidossa, laktobakteerit pitää anaerobisesta ympäristöstä, eli älä turhaan tuuleta keräysastiaa.

Kertynyt happaneva biojäte kestää viikon-pari hapantua. Joskus näitä säilyttänyt kuukausia, mutta ei tarvi kuukausikaupalla näitä käyttää tai mitään, kunhan nämä maitohappobakteerit on lisätty biojätteen ulkopintaan.


Mitä voi hapattaa?
Tuore, puhdas keittiön biojäte tuntuisi happanevan ongelmitta. Eli mitä uskaltaisi kompostoida muillakin menetelmillä.

Helpoimpia hapatettavia on varmasti kahvinporot ja teenlehdet, valmiiksi pienitty. Hapatus toimii hyvin kun biojätteen palaset pikkurilliä pienemmät.

Kukin saa itse päättää mitä biojätteitä haluaa näin kompostoida tai siis hapattaa. Siihen en suostu ottamaan kantaa.


Kompostimullan tekeminen
Kun astia on täynnä, sekoita biojäte multaan suhteessa 1:3 biojäte:multa, tilavuus. Tämä seos muuttuu mullaksi muutamissa viikoissa, aerobisen kompostin tavoin. Eli seos käännetään viikossa kerran, pari. Jos varman päälle haluaa, niin tätä kompostimultaa kypsyttelee sen 8 viikkoa.

Huomaa että biojätteestä riippuen hapannut jäte tuoksuu voimakkaasti banaaniliköörille, juustolle, etikalle tai propionihapolle, eli tämä paras tehdä ulkona.
@ugponics