Pihlajan chilit parvekkeella ja sisäkasvatuksessa

Aloittaja pihlaja, toukokuu 17, 2024, 12:21:13 ip

« edellinen - seuraava »

pihlaja

Kun nyt sain lopultakin aikaiseksi rekisteröityä foorumille, niin pistetään nyt sitten päiväkirjakin tulille samoilla höyryillä, kun olen tykännyt itsekin näitä päiväkirjoja selailla.

Käynnissä on nyt siis toinen kesä chilien kasvatusta. Päädyin viime kesänä kokeilemaan chilien kasvatusta yleisen parvekepuutarhainnostuksen myötä. Eli samalla, kun laitoin kasvamaan erilaisia mausteyrttejä, salaattia ja tomaattia, niin juohtui mieleen, että chilit ovat kuulemani mukaan mielenkiintoisia kasvatettavia. Siitä sitten Chiliyhdistykselle siementilausta menemään, toki aivan liian myöhään keväällä, mutta kyllä sieltä jotain satoa lopulta saatiin ja tässä sitä nyt ollaan jälleen. Voisin jossain kohtaa tehdä jonkin yhteenvedon tai kuvapostauksen ensimmäisen chilikesän meiningeistä, mutta pysytään nyt ensin ihan tässä kuluvassa kaudessa.

Tänä vuonna idätykseen lähti 19.2. idätyslautalle:
  • Hainan Yellow Lantern, c. chinense (iti 5/5, omista viime kesän siemenistä)
  • Sugar Rush Red, c. baccatum (iti 4/5, omista viime kesän siemenistä)
  • Rocoto Oculto Clef, c. pubescens (iti 3/4, ostettu)
  • Campane, c. baccatum (iti 1/4, laitoin kaksi lisää itämään 4.3., näistä iti 1/2, ostetut siemenet)
  • Habanero Orange, c. chinense (iti 4/4, ostetut siemenet)
  • Pink Habanero, c. chinense (iti 2/2, ostetut siemenet)


(Älkää välittäkö kuvan "star"-tekstistä, luulin ensin laittavani starfishejä campanejen sijaan.)

Lisäksi laitoin 4.3. itämään pari Friar's Hatin siementä (c. baccatum, omia viime kesän siemeniä) yhdessä loppujen Campanejen kanssa siltä varalta, että Campanet ovat edelleen kovin yhteistyökyvyttömiä ja jotta kuitenkin saisi edes jonkin miedon baccatumit parvekkeelle tänäkin kesänä.[/list]

pihlaja

6.3. siirsin itäneet chilit idätyslautalta omiin purkkeihinsa Kekkilän tomaatti- ja chilimultaan (en jaksanut ostaa erikseen taimimultaa, kun arvelin, että sitä jäisi aivan liikaa yli). Itivät kyllä pääosin jo aiemmin, mutta laiskuuksissani lykkäsin istuttamista).


pihlaja


pihlaja

toukokuu 17, 2024, 12:22:43 ip #3 Viimeisin muokkaus: toukokuu 17, 2024, 13:40:46 ip käyttäjältä pihlaja
10.4. istutin jälkimmäisen idätyserän pari Friar's Hatia ja yhden tässä erässä eloon heränneen Campanen suoraan vähän reippaampiin astioihin, kun haaveilin siitä, että jos näistä vielä kasveja tulee, niin voisi sitten suoraan näistä purkeista istuttaa parvekkeelle ilman välivaiheita.

Samalla multiin pääsi viimevuotisesta Hainan Yellow Lanternista leikattu oksa:


18.4.


pihlaja

toukokuu 17, 2024, 12:23:08 ip #4 Viimeisin muokkaus: toukokuu 20, 2024, 14:04:45 ip käyttäjältä pihlaja
30.4.

Vasemmalla valon alla neljä Sugar Rush Rediä, vieressään pari Habanero Orangea. Kohotetussa laatikossa oikealla 2 kpl Pink Habanero, 3 kpl Hainan Yellow Lantern ja 1 kpl Habanero Orange.

Mustissa ruukuissa Campane ja kaksi Friar's Hatiä. Esikasvatussetissä kolme Rocoto Oculto Clefiä, Campane, Hainan Yellow Lantern ja Habanero Orange.(Jatkoa seuraa myöhemmin tänään.)

pihlaja

Jatkoa ei seurannutkaan enää samana päivänä, mutta ei anneta sen häiritä. Lupaavimmat ja isoimpina kasvaneet chililapsoset pääsivät 5.5. isompiin ruukkuihin odottelemaan kesäkelejä. Vaihtoruljanssiin olivat osallisina 1 x HYL, 2 x Rocoto Oculto Clef, 3 x Sugar Rush Red sekä ainoana ensimmäisessä idätyssatsissa itänyt Campane.Tässä kohtaa loppui aika, jaksaminen ja motivaatio ruukkujenvaihtoon, joten osa jäi vielä odottelemaan parempia aikoja ja sitä, että allekirjoittanut keksii, mihin saa tungettua nämä kaikki siihen asti, että osan pystyy heivaamaan pihalle. Tämä taitaa olla myös se aika keväästä, kun sitä toteaa, että eiväthän nämä mahdu mihinkään.

pihlaja

toukokuu 20, 2024, 14:51:05 ip #6 Viimeisin muokkaus: toukokuu 20, 2024, 14:59:07 ip käyttäjältä pihlaja
10.5. jatkui istutusprojekti, kun isompiin ruukkuihin muuttivat myös pari Habanero Orangea, Pink Habanerot ja vara-HYL. Yhden Habaneron sielunelämästä ei ole oikein ottanut selkoa, koska kaveri päätti haarautua kahtia heti sirkkalehtien jälkeen, mutta muutoin se vaikuttaa sen jälkeen kasvavan aika samankaltaisesti kuin vastaavat kollegansa. Olisi varmaan pitänyt latvoa sitä jossain kohtaa, jotta olisi saanut sen haarautumaan lisää, mutta en oikein ymmärrä chilin taimien latvomisesta mitään, niin on jäänyt tekemättä.

Habanero Orange


Sirkkalehtien jälkeen haarautunut Habanero Orange


Pink Habanerot


Vara-HYL


Aiemmin istutettu HYL:n juurrutettu oksa on osoittanut myös selkeitä eläväisyyden merkkejä (kuva 13.5.). Tämä oli lähinnä silmän iloksi pistetty multiin ilman suurempia visioita sadosta.


pihlaja

toukokuu 20, 2024, 14:53:29 ip #7 Viimeisin muokkaus: toukokuu 20, 2024, 15:50:02 ip käyttäjältä pihlaja
16.5. aloitettiin chilien laidunkausi, kun aurinkoiset ja lämpimät kesäkelit yllättivät parvekeviljelijän. Reippaana etujoukkona parvekkeelle suuntasivat ensimmäisenä yksi Sugar Rush Red, yksi Hainan Yellow Lantern, kaksi Rocoto Oculto Clefiä sekä yksi turha Habanero Orange, jonka kohtalona oli joutua pieneen koristeruukkuun parvekepöydälle. Katsotaan, kuinka kauan se pysyy sopivan kokoisena (ellei nyt sitten kärvenny).

Aurinkoon totuttaminen jäi erittäin lyhyeksi, sillä etujoukko ehti ulkoilla vain muutamana päivänä ennen istutusta. Tässäkin ajassa onnistuin saamaan toiseen Rocotoon pientä polttovioitusta lehtiin, joten pienellä riskillä tässä nyt lähdetään liikkeelle. Ensimmäiset päivät oli kuitenkin tarkoitus suojata näitä aurinkoisimpana aikana harsolla, ja parvekekaiteen vieressä Rocotot saavat suoraa auringonpaistetta pääasiassa loppuiltapäivästä ja alkuillasta.

Ja näillä terveisillä taidettiinkin nyt saavuttaa nykyhetki tässä takautuvana alkaneessa päiväkirjassa.

Edit. Ja jos jotakuta kiinnostaa, niin chilien lisäksi parvekkeella kasvaa basilikaa, oreganoa, timjamia, lehtipersiljaa, rucolaa, rosmariinia, kiinansipulia (ruohosipuli), salviaa, tammenlehtisalaattia, jäävuorisalaattia, vuonankaalta sekä laventeli ja samettiruusuja. Nämä ajoittain todennäköisesti vilahtelevat parvekechileistä otetuissa kuvissa.

pihlaja

kesäkuu 10, 2024, 16:06:43 ip #8 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 11, 2024, 16:18:39 ip käyttäjältä pihlaja
Rocoto Oculto Clef avasi tänään ensimmäiset kukkansa parvekkeella. Harmillisesti kukkia on vain yhdessä kasvissa, joten ristiinpölytys useiden kasvien välillä ei onnistu. Ja valtaosan nupuista tämä tuntui tiputtelevan  pois hieman kuivahtaneina, niin tiedä sitten, oliko helle liikaa vai mistä kenkä puristi.Sisällä helmikuun lopulla pätkitty viimevuotinen HYL sai kypsytettyä ensimmäisen marjansa (jos ei lasketa kahta aiempaa, noin pensasmustikan kokoista tapausta, jotka se puski jo aiemmin ulos). Tämä on oleskellut pelkässä luonnonvalossa, kun omat lisävalot soveltuvat lähinnä taimille.Parvekkeella Sugar Rush Redit tekevät muutamia ensimmäisiä marjojaan, mutta sekä kasvit että marjat ovat aika pieniä tällä hetkellä. Olisi ehkä pitänyt vielä nyppiä nuo pois, mutta tällä mennään. Ehkä ne siitä vähitellen kasvavat. Toisaalta ehkä ihan hyvä, jos ei ole koko parveke taas täynnä chilejä.Campaneen on myös ehkä kasvamassa ensimmäisiä marjoja, mutta aika näyttää. Sen sijaan parvekkeella oleva HYL ei arvosta olosuhteita, ja lähinnä pudottelee kukkiaan. Ei juurikaan kasva, mutta marjojakaan ei vielä näy.

Sisällä kasvava oranssi habanero puskee ulos kolmea pitkulaista chilin alkua, ja mielenkiinnolla seurailen parhaillani, alkavatko nuo tuosta pulskistua, vai onko kyseessä mahdollisesti hybridi tai muu lajike.

Edit. Lisätty kuva parvekkeen Sugar Rush Red, HYL ja Rocoto Oculto Clef -kolmikon/nelikon nykytilanteesta.

pihlaja

Kuva vielä eilen mainitusta Habanero Orangesta pienien chilinalkujensa kanssa:


pihlaja

kesäkuu 11, 2024, 11:21:11 ap #10 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 11, 2024, 11:43:32 ap käyttäjältä pihlaja
Ja jatketaas nyt vielä samaan hengenvetoon, että parvekkeelle näyttäisi pesiytyneen joku toukka tai etana. Syyllistä en ole vielä onnistunut löytämään, mutta öisin ilmestyy Sugar Rush Redin lehtiin tällaisia reikiä. Luulin ensin, että muutama lehti oli ottanut auringosta vauriota auki olleiden parvekelasien takia, mutta joka yö tuntuu ilmestyvän pariin uuteen lehteen lisää näitä:

Uudempaa jälkeä:


Parin päivän takaisia havaintoja, joissa reunat alkavat jo kuivua:


Lehtien alapinnoilla en huomaa mitään sen ihmeellisempää.

Edit. Ripsiäisiksi tuomitsemani riesat ovat kyllä myös löytäneet tiensä takaisin parvekkeelle, varmaankin helteiden innostamana, mutta eivät kai ne tuollaista jälkeä tee? Jotain vähän erikoista sorttia ne tosin ehkä ovat, koska viime kesänä oli samanlaisia roistoja parvekkeella, ja silloin lehtiin ei tullut sitä hopeanharmahtavaa jälkeä käytännössä ollenkaan, paitsi basilikaan vähän. Tulkitsin silloin, että kukkien siitepöly kiinnosti siinä kohtaa enemmän, mutta näinköhän tuo lajinmääritys oli kuitenkin pielessä. Ötökät ovat pieniä (ehkä pari milliä pitkiä) vaaleita (kerman tai ruskehtavan värisiä), ehkä hieman pisaran tai jyvän muotoisia, nopeita ja lähtevät vauhdilla karkuun, kun kaataa vettä päälle tai yrittää liiskata sellaista.

akselsson1

Siellähän sujuu ihan mukavasti. Minkä takia puhut Rocoton kanssa ristiinpölytyksestä? Niiden pitäisi pystyä pölyttämään itsensä ihan siinä missä muutkin yleisimmät lajit :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

pihlaja

kesäkuu 11, 2024, 14:38:49 ip #12 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 11, 2024, 14:42:56 ip käyttäjältä pihlaja
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - kesäkuu 11, 2024, 14:24:18 ipMinkä takia puhut Rocoton kanssa ristiinpölytyksestä? Niiden pitäisi pystyä pölyttämään itsensä ihan siinä missä muutkin yleisimmät lajit :)

Lueskelin täältä tai jostain muualta, että osa pubeista olisi vähän nirsoja pölyttymään itsensä kanssa, mutta liekö vanhaa tietoa sitten se? Tai että ainakin pölyttyisivät paremmin toisen samanlaisen avustuksella. Joka tapauksessa sen takia on kaksi samassa isossa ruukussa parvekkeella, mutta toinen antaa odottaa vielä nuppuja. 😄

akselsson1

Okei, täysin en voi sulkea moista mahdollisuutta pois, mutta tosiaan esim itse olen ihan sisälläkin ilman mitään kukkien sörkintää edes, saanut useaan Pubescensiin podeja aikaan :) Eli kyllä pitäisi yhdelläkin ihan hyvin onnistua, kunhan vaan alkaa kukat kunnolla pölyttää. En silti samalla yritä kuitenkaan väittää etteikö lajikekaverista saattaisi ollakin apua tai parempi potentiaali saada podeja  :D  Vielä ei oo kiire saada podin alkuja kuitenkaan  :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

pihlaja

Hyvä tietää, että on onnistunut yhdelläkin! Mahdollisesti täältä olin poiminut tuon tiedonjyväsen tai ajatuksen kahdesta kasvista: Infernochili.net: c. pubescens
Lainaus käyttäjältä: undefined"Kasvi - - saattaa vaatia kaksi eri kasviyksilöä hedelmiä tuottaakseen (tässä suhteessa kokemukset ovat ristiriitaisia, eli tilanne vaihtelee lajikkeesta toiseen)."

Ja en siis keväällä tästä kyseisestä löytänyt nopsaan tietoa siitä, onko onnistuneesti saatu yhdelläkin satoa aikaan.

pihlaja

No nyt se pirulainen on syönyt reiän jo (ainakin) yhteen raakileeseenkin! Eih. Kolmatta päivää yritän etsiä tuhon aiheuttajaa, mutta ei löydy. Liekö jossain mullassa/ruukkusoran alla piilossa päivisin. Nyt sitten arvotaan, että kauanko vielä uskaltaa odotella vai joko pistetään chili jätesäkkiin ja myrkkyä perään. Vai auttaisiko mäntysuopavesi...


miiksuli

On kumma öttiäinen joka maistelee sieltä täältä. Ottaa varmaa näytteitä jälkeläisille >:D Kill it with fire! :fire::fire: Sopis tähän mutta en suosittele hiillostamaan ihania chilejäsi ;D Torjuntapuikot vois auttaa mahdollisesti muttei suositella syötäville mahdollisten haittavaikutuksien takia. Vaikka nisäkkäille ei vissiin aiheuta kovin kummoisia haittavaikutuksia. Pitäs eka kyl selvittää mikäs pirulainen se siellä tekee reikiä.

Biologinen torjuntakin voisi toimia kun tietäis mikä siellä nakertaa.
https://tarhurinapu.fi/torjuntaeliot/

pihlaja

Sanos muuta! Etsinnät ja tarkkailu jatkuvat, mutta nyt ei ole tuon yhden raakileen rei'ittämisen jälkeen tullut uusia sellaisia reikiä, jotka olisin havainnut. En tiedä, oliko raaka Sugar Rush Red liian suuri järkytys, vaihtoiko tuholainen kohdetta vai onko se nyt koteloituneena odottamassa uutta tulemista... Oon yrittänyt tarkkailla muutoinkin noita parvekkeen kasveja, mutta varsinkin tammenlehtisalaatti on sellainen sekasotku, että sieltä ei kyllä jotain toukkaa löydä.