Chili ja mahakipu, IBS vai normaalia?

Aloittaja El Porco Loco, maaliskuu 25, 2024, 18:47:37 ip

« edellinen - seuraava »

El Porco Loco

Tuli tänään kokkailtua sellaista soijarouhe-sipuli-porkkanapohjaista ruokaa, jossa Lidlin Bring The Painia yhteensä 10 ml, siinä keitinliemessä seassa, tuomassa chilisyyttä.

Nyt on tullut sitten pitkin päivää mahakipua, joka helpottaa vessassa ravaamalla, mutta tulee uudestaan jonkun ajan kuluttua, loppuakseen lopulta. Onko se normaalia, että chilin kanssa tulee tämmöistä, vai viittaisiko esim. ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään?

Joskus tulee överöityä näiden kanssa tavalla tai toisella (joko liian tulinen, tai yksinkertaisesti liikaa sopivan tulista), ja yleensä olen suhtautunut tuohon niin, että se hinta nyt vaan on sitten herkuttelusta maksettava. Täällä on varmaan isompienkin kapsaisiinimäärien käyttäjiä (omani on monesti tasoa yksi jalapenopurkillinen päivässä), niin miten teillä, tuleeko mahakipuja?

Huru-ukko

Kokeile tulettomilla paprikoilla tai ihan valkokaalia (brassica suku) syömällä tuleeko mahaan nestetä (paksusuolen alkuun). Jos tulee, niin se voi olla aika suurella varmuudella IBS. Vaiva tulee kun ohutsuoli ei pysty käsittelemään osaa sokereista vaan ne menee paksusuolen alkuun jossa ne ruppeaa käymään muuttuen aika nestepitoiseksi. Kun ripulia on kertynyt aikansa niin se kertyy sulkijalihasta vasten. Ja kun käyminen jatkuu koko ajan painetta muodostaen, niin vessa saisi olla minuutin matkan päässä.

akselsson1

Onhan tuossa tulta varmaan ihan ns riittävästi, mutta oireesi saattavat johtua myös ihan paljosta sipulista, joka ei kaikille oikein sovi, jos on vaikkapa niinsanottua FODMAP ongelmaa. Kannattaa googlaa sekin ja eliminaatiolla kokeilla että mikä on ok, mikä ei ole ok.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011