maaliskuu 28, 2024, 10:43:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Huru-ukko

1
Kokeile tulettomilla paprikoilla tai ihan valkokaalia (brassica suku) syömällä tuleeko mahaan nestetä (paksusuolen alkuun). Jos tulee, niin se voi olla aika suurella varmuudella IBS. Vaiva tulee kun ohutsuoli ei pysty käsittelemään osaa sokereista vaan ne menee paksusuolen alkuun jossa ne ruppeaa käymään muuttuen aika nestepitoiseksi. Kun ripulia on kertynyt aikansa niin se kertyy sulkijalihasta vasten. Ja kun käyminen jatkuu koko ajan painetta muodostaen, niin vessa saisi olla minuutin matkan päässä.
2
Peräkärryllinen Kompostilannoitettua multaa tai turvetta on huomattavasti edullisempaa kuin samanverran (noin) maksava 320 litran puristettu turvesäkki. Joka on kyllä hyvä kasvatusalusta ja kalkittu ja lisätty tarpeelliset muut muhjut sekaan. Ilmavuuden niihin ruukkuihin jokainen tekee itse istuttaessaan.
Kompostilannoitettu on myös hyvää lannoitetta jos ei haittaa että se on peräisin ihmisen ulosteesta suurimmilta osin. Musta multa on myöskin kompostilannoitettua.

Suosittelen sitä, jos jää yli niin onko paikka varastointiin ?. Tai tietysti on, koska ei kerrostalokasvattaja peräkärryllisiä kysele.

https://www.sitra.fi/caset/eloperaiset-jatteet-lannoitteiksi/
3
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - helmikuu 08, 2024, 09:45:47 apSamaa lajiketta on aika turha ainakaan kasvattaa kymmenittäin vain valitakseen parhaan, ennemminkin sanoisin että viidestä yksi saattaa olla heikompi, mutta ihan yhtä normaalia että 5/5 on ihan terhakoita ja "viattomia". Kyllähän noihin toki saa menemään jos shoppailee 20 lajiketta vaikka vähän arvokkaampia, joista jokainen maksaa yli 5€.

Sekä podien välilläkin on eroja.
4
Kun vie taimet rappusille/parvekkeelle tunniksi, niin harrastus muuttuu ilmaiseksi  8) .

Minun mielestäni jos et voi/halua/pysty pistämään siihen kaikki rahasi, älä edes aloita  8) .

Kun ostat chilit vaikka Heinän Puutarhalta niin sekin on halvempi vaihtoehto. Eikä kestä kuin vartin LOL.
5
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 04, 2024, 22:35:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 04, 2024, 09:32:22 ap8 kpl inrapunapolttimoita. Niistä on apua silloin kun sisällä kasvaneet taimet siirretään kasvihuoneeseen.

Mutta entäs jos nuo lämpölamput olisikin ihan päivänvalolamppuja? Osinhan tämä valosäteily aina muuttuu lämmöksi, osan siitä kasvi kaappaa sokerikseen.

Eli olisiko tässä olennaista se että kunhan on joku minimilämpötila, kenties yli 16 C tai 18 C, ja sen yli jos rahaa joutuu maksamaan, niin kannattaisi lisätä valosäteilyn määrää, koska sillä se paprika kuitenkin porskuttelee kovemmin kuin pelkällä lämpösäteilyllä.

Eli jos on kylmä niin vähän lämpölamppua tai kaapelia?

No, näin päättelin taas tänään. :chili: :thumbup:

Jos lampun esitteessä se lukee ja sen itse näkee niin ne on infrpunalamppuja. Lampusta itsessään tulee lämmintä jota tuulettimet pyrkii siirtämään pois.
Nuo pohdintasi lämpölampuista ja yleensä näistä mainostetuista kasvilampuista E27 kannalla on turhaa. Ne eivät riitä pitäisi sanoa mihinkään, mutta kai niillä paria kasvia ihan siinä 20 cm päässä kasvattelee. Anna kasveille valoa, ja lämpöä sitten erikseen jos lampuista tuleva lämpö ei riitä. Ja ihan tiedoksesi että on yleisesti tiedetty tosiasia että kylmyys aiheuttaa pieniä podeja.

Ja sitä lämpöä täytyisi olla sekä yöllä että päivällä, 16-19 astetta on aivan liian vähän saadaksesi kunnon satoa. 20 astetta yöksi, ja 25 asteen päällä päivällä. Kun aikaisin keväällä siirtää kasvit kasvihuoneeseen, niin noiden lämpöjen eteen joutuu tekemään virityksiä, esim kasvihuoneen sisälle läpinäkyvästä muovista teltta ja sinne patteri ja sen kylkeen irrallinen lämpötilavahti josta saa säädettyä minimilämpötilat.
6
Luonnossa kaikki kasvit joutuu inrapunavalon vaikutuksen kohteeksi heti idettyään. Eli ei siitä haittaa ole, mutta onhan täällä teltta- sisätila viljelijöitä joiden chilit ei ole sitä lainkaan saaneet.
Ellei ole ollut käytössä kasvivalaisimia joissa on mukana infrapuna polttimoita?)oliko oikea sana lol). Itsellänikin löytyy 300w lamppuja joissa on 8 kpl inrapunapolttimoita. Niistä on apua silloin kun sisällä kasvaneet taimet siirretään kasvihuoneeseen.

Kylmyys aiheuttaa (tosi) pieniä podeja, joten keväällä ja siitäkin eteenpäin riittävästä lämmöstä huolehtiminen on tärkeää. Kuten Chilikarhu tuossa esille toikin.
7
Kun siirrät seuraavan kerran isompaan ruukkuun, niin pistätkö sisemmän muovimukin kokonaisena sinne vai miten aiot koulimisen toteuttaa ilman että revit juuristoa rikki ?. Toki tuo muovimuki on helppo leikata saksillakin pois.
8
Rautalangasta vääntäen. Laita pieni lautanen tms uppoava sinne ämpärin pohjalle. Kuvittele että on mennyt kuukausi, ja nostat lautasta ylöspäin ja lasket taas takaisin niiden juurten päälle jotka on sen mielikuvitus jakson aikan kasvaneet. Ämpäri siis toimittaa reson virkaa. =ravintoliemireservi.
Kannen raottaminen sen verran että sinne käsi mahtuu mahdollistaa sen aluslautasen nostamisen hetkeksi ylöspäin. Ja kuten ylempänä totesin, niin ei se pumppu kovin paljoa niitä juuria syö vaikka olisi siellä pohjassakin. Kuten käyttöohjeessa on esitetty. Mutta sitten kannattaa kiinnittää huomiota siihen ettei se mene tukkoon. Systeminä tuo on hyvä ja tehokas tapa saada satoa.
9
Olppa, pumpunhan voi laittaa vaikka järveen, ainoa rajoittava tekijä on se 50 cm nostokorkeus. Mulla ne oli 90 litran resoissa NFT systeemissä, tosin ne juuret on siellä NFT kourussa..

Pumpulle voi laittaa resoon vaikka pienen kahvilautasen juurien päälle, josta sitten siirretään uudelleen juurien päälle.
Itse en näe siinä ongelmaa vaikka niitä hiusjuuristoa ei pumpun kokoisella alueella olekkaan. 

Vesijuuria voi leikata, tai antaa pumpun pätkiä ne. Ne on hyää ruokaa bakteereille jos resoosi muodostuu hydroponinen systeemi. Ja se muodostuu jos et käytä esim. vetyperoksidia hapettomuuden aiheuttamaa pahaa bakteeri kantaa vastaan. Mutta kun pumppu pysyy päällä, liemessä on happea tarpeeksi hyvän kasvun takaamiseksi.
10
Parveke-pappa. Niisssä ei ole erikseen imuletkua. Ja veden vähenemisen myötä joutuu harkitsemaan kannataako sitä sijoitta jollekkin korokkeelle. Eikä se virtaama imupuolella kovin nopeaa ole, juurien siirto käy helpoimmin. Kts. alempi vastaus myös.
12
Chileistä on tullut satoa kohtalaisesti huolimatta siitä että liian tiheään kasvattamalla valon saanti oli huonoa. Aloittelijan virhe, vähempi on enempi. Serranoista tuli hyvä sato.UGH.
13
Oletattavasti kasvatat sisätiloissa..

Vesiviljely on siitä hienoa että jos valosi ja tilasi riittää, ei tarvitse tehdä mitään jos haluat koko ajan chilejä.

Jos haluat hidastaa niin sitten leikataan kasvustoa ja kai juuriakin.
Ja vähennetään lannoitusta.

Itse en ole koskaan tehnyt koska kasvihuone, kun kausi loppuu chilit lentää kompostiin.
14
 Tomaatteja on NFT kouruissa 4 kpl, joista on tomaatteja 6. Tomaatteja on myös mullassa 3 kpl.
Joista NFT on saatu satoa jo kolme viikkoa epäsäännöllisen säännöllisesti.
lisäksi on NFT 2 chiliä annuumeista, Thai Compact ja Fresno. Joita on lisäksi multaosastolla 8 eri lajikkeita.
Loput 10 on pubeja joista olen tähän asti poistanut raakileet. Nyt niissä alkaa olla kokoa, joten annan tarttua podien kiinni.

Viimeisessä NFT on avo- sekä kasvihuonekurkkuja 7 kpl. Ne yksinään riittää tuottamaan  noin 5-7 kpl 10 litran ämpäriin maustekurkkuja. Ahneuttani :o  sitten istutin ne ylimääräiset parikymmentä tainta valkosipulien sekaan kasvamaan.

Kasvimaalla on normaali jokavuotinen tilanne, n. 30 rivimetriä porkkanaa, 8 rm naurista. Talvivalkkareita n. 100 kpl. Lisäksi retiisejä ja rucolaa, joka ei kyllä tunnu menestyvän siellä. Mutta sitä on sitten lisäksi isoissa altakastelu parvekelaatikoissa kahdessa kappaleessa, ja kolmanessa sitten on paksoita. Kolmas rivi niissä on keskellä basilikaa, joka nousenee isommaksi kun muut on syöty.

Lisksi perunaa alle 2 aaria, lajikkeina Rosamunda, Annabella, Siikli ja Violet Quuen joita on aika sama määrä jokaista.

Ja sitten on tietty myös kurpitsoita jotka kukkii paraikaa. 3 kesäkurpassa on jo alkuja.
Blue Hubbardia on kolme kasvia (45 kg), Uchiki Kuria on 4 kasvia (50 kg)Musque de Provenece on 2 kasvia (10 kg) ja Waltham Butternut 3 kasvia (15 kg).
Suluissa on odotettu kilomäärä reilusti alakantissa, laskettuna Bluen ja Kurin osalta 3 hedelmää per kasvi. Viime vuonna molemmilla suurimmat oli 8 kilon luokkaa.
Pienen osan annoin pois, lopuista tein kurppa/jauheliha sosetta ja pakastin. Ne loppui pari kuukautta sitten.
15
Olen kerran kesällä kasvattanut yli 20 chiliä ulkona, joista rocotoja oli myös mukana. Siinä missä annuumeista sai satoa jtn alle 10 luokkaa kypsänä, niin rocotoista tulos jäi alle 5 kypsään podiin.Ja mitä isompia podeja kasvi tekee, sitä vähemmän niitä on.

Ja väite että ulkona niistä tulee enemmän kuin kasvihuoneessa on puhdasta lantaa.
 
Kokeiluni on luettavissa jossain päiväkirjoistani, en itse viitsi sitä nyt alkaa etsimään.
16
Huonoja kumppanuuskasveja ovat: kaalit, pavut, fenkoli, tomaatti, peruna, munakoiso.

https://wilander.fi/nyt-on-aika-pistaa-chilit-ja-paprikat-multiin

Itse en kyllä usko jos viljellään eri ruukuissa ja eri kasvualustoissa että ne häiritsee toisiaan.

Suomen oloissa ulkonakin voi kasvattaa chilejä, mutta sato jää laihaksi.
17
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 12, 2023, 10:33:22 ap
Tuo perunan puolikas kikka toimii ainakin seppien toukkiin (juurimadot) koska ne syövät perunaa tullakseen sepiksi. Etenkin pieni perunamaa nurmikentän keskellä saattaa joutua niiden kohteeksi.

Täällä perunanpuolikas/harsosääsken toukka asiaa on mainostettu netissäkin, mutta kukaan ei ole vielä kertonut yhtään toukkaa pyytäneensä.

Tai oikeammin minä en ole nähnyt sellaista viestiä.
18
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 11, 2023, 21:36:54 ip
Kun tämäkin kausi alkaa idätyksineen, niin täytyy kysyä enemmän tietäviltä, koska edes google ei anna tarpeeksi tietoa.
Nythä jos aikoo perunan istuttaa vappunan, niin ne on laitettava itämään. Itse olen laittanut jo Siiklin, Rosamundan , Annabellen ja Violet Quuen'it itämään. Noin 550 siementä yhteensä, riittänee yhden miehen ja koiran* talouteen.

*Aldwin, resqueyhdistys Kulkurien koira, anna sille koti loppu elämäkseen.

Mutta asiaan. Rosamundan siemenet on omia (kuten Siiklitkin) ja älyttömän isoja ja niistä saisi varmaan yhdestä halkaisemalla kaksi tai neljäkin siemenperunaa. Siis jos itupisteitä on tarpeeksi.
En tiedä muistaako täällä edes vanhimmat vanhaa tapaa jossa isoimmat perunansiemenet halkaistiin ja pantiin sitten vakoihin halkaisupuoli alaspäin. Google ei siitä tiedä oikein mitään paitsi yhdessä blogissa oli maininta. Perunasiemenen tehtävähän on vain työntää lehvästö (perunanvarret) ylös ja sen jälkeen ne huolehtii asiasta.

Meillä kotona (lapsena) oli tarpeeksi pieniäkin perunoita siemenperunoiksi joten sitä halkaisua ei harrastettu :o  ;D . Hauikkaat meni ruokaperunoiksi :P .

Mutta se halkaisu ???? :o .
Jos sen tekisi istutushetkellä, niin tuhoaisiko sen perunan sisällä olevat juuret tai mitä siellä onkaan, vai kehittyisikö se puolikas paremmaksi siemeneksi jos se saisi kehittyä kokonaisena (halkaistuna) siemenperunana.
Siinäpä kysymys, ollaako pottu vai puolikas ?.
19
Pubet jatkavat kasvuaan nyt vaakatasossa, korkeus jäi noin 20 cm. Mutta sivuille lähtevät oksat on noin 25 cm pitkät. Ne on tällä hetkellä passiivihydrossa*, kuten muutkin NFT viljelyyn menevät. Pääasiassa tomaatteja 7 kpl, ja pubeja 9 kpl. Osa tomaateista kasvihuoneen multaan, sitten kymmenkunta mullassa kasvavaa annuumia, jotka on n. 10 senttisiä.  Serrano, Orange Rawit, Thai Compact ja Fresno, siinä ne.

* Passiivihydro tarkoittaa tässä kohtaa verkkoruukkua joka on 2 desin aluminifoliolla päällystetyssä ehjässä maitorahkapurkissa. 4 kpl per dyno. Koska levä.

Tällä viikolla hydrokasvatukset täytyy siirtää isompiin hydroihin koska tilanpuute kasveilla. Ja 300w ledin alle.
20
Huru-peno on annuum, jalapeno, jota olen yrittänyt jalostaa valitsemalla jatkoon isoimman ja tulisimman podin noin yhdeksän vuoden ajan. Satoaa NFT:ssä hyvin, ehkä voi laskea keskivertona 50 podia.
Tosin en ole koskaan laskenut niitä, mutta multakasvatuksessa kasvarissa sato jää 20 tai allekkin. Se on keskikokoinen ja painava joten siksi vähän podeja. Pettymys se silti oli mullassa lol.
Paksulihainen, täynnä siemeniä. Omasta mielestä tulisin verrattuna niihin jalluihin joita olen kasvattanut noin 15 lajia. Aika tasalaatuinen koon ja tulisuuden suhteen nykyään. Mitä makuun tulee niin sellainen jallumainen se on. En kehu, ei siinä Nagan aromia ole lähellekkään.

Huru-peno on kotoisin Rundarilta, jolta sain siemenet 2014, ote sen vuoden päiväkirjasta:
tammikuu 27, 2014, 07:20:06 ap#12
Pari päivää sitten jalapenoja itämään, M, Tam, Rundarin Gaugho risteys F2/3.


Gaugho oli parhaan makuinen ever jallu sitä maistaineiden mielestä. Itse en sitä ole maistanut. Se on kahden eri lajikkeen F1 risteytys, eikä sen siemenistä tule sen veroista. Rundari koitti sitä jalostaa, sanoi mulle senkin yv:ssä ne lajikkeet mitä hän käytti. En muista niistää mitään muuta kuin ne oli vihreitä lehdiltään ;).