huhtikuu 20, 2024, 01:12:58 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilin lehdet kokkauksessa

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 12, 2012, 00:39:49 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Vaikuttaa siltä, että ainakin kiinassa annuum- ja frutescens -chilien lehtiä käytetään kokkauksessa mm. pinaatin korvikkeena. Ruokaohjeitakin netistä löysin aiheesta. Väitettiin paremman makuiseksi ja hyvin hivenaine- ja vitamiinipitoisiksi. Lehdet on nähtävästi aina keitettävä.

Toisaalta, chilin sukulaiskasveissa on paljon myrkyllisiä tapauksia, mistä syystä tätä asiaa ei moni lännessä ole uskaltanut edes kokeilla.

Lienee siis aika kokeilla sitä. Itselläni on vain villejä kasvamassa, mikä lisää homman jännittävyyttä - näistä kun ei ole minkäänlaista tietoa saatavilla. Millaista olisi vaikkapa kana-c.flexuosum -keitto?  ::)   Vain yksi tapa saada asiasta selvää.

En - varmuuden vuoksi - kehota ketään kokeilemaan tätä, vaikka esim. baccatumien, chinensien, rocotojen yms. lehtien maku olisi sekin hyvin mielenkiintoinen juttu selvittää. :)  Samaan teemaan kuuluu toki tämä: voiko chilin lehdistä tehdä teetä? Hmmm.

Aku

Chilin lehtien käyttö ruuanlaitossa kiinostaisi myös itseäni. Toisaalta jossakin väitettiin chilin lehtien olevan jopa myrkyllisiä...  Olisi mukava saada varmaa tietoa chilin lehtien turvallisuudesta ruuanlaitossa.

Chilinlehtiteestähän täällä on keskusteltukin
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10887.0

Tiemuh

Harvoinpa tulee pinaattia käytettyä missään muodossa. No nyt olisi kuitenkin syy tutustua pinaattiohjeisiin ja Herra47 tee vinkin mukaisesti lähtisin kokeiluun pubescensin lehdillä, tai Ulupican. Puben, isomarjaisen Ulupican ja cardenasiin lehtiä olen nähnyt kehuttavan tuoksusta, sekä tietty galapagoensen. Annuumi ja frute jos toimivat kiinalaisten mielestä niin niitäkin pitäisi kai kokeilla.

Aji Inferno

No, jos maku on kohdillaan kuten kiinalaiset sanovat (näin herkullisen valokuvan sichuanilaisesta mustekala-chilinlehti-annoksesta! :) ), niin tuossahan olisi vallan mainiota ja terveellistä (?)"salaattiainesta" satoja odotellessa! Ilmaiseksi vieläpä. ;)

Aji Inferno

Noniin..!

1. Iso Ulupica (capsicum cardenasii)
Keitettynä mieto, miellyttävä, aavistuksen ehkä hernemäinen maku, joka hetken päästä voimistuu aivan ripauksella myös kitkeryyttä (ei haittaa). Toimii varmasti salaatin korvikkeena ja esim. keitoissa hienosti.

2. Capsicum flexuosum
Edellistä selvästi mauttomampi, mitäänsanomaton, ei silti epämiellyttävä.

3. Capsicum rhomboideum
Selvä mieto ominaismakunsa,miellyttävä, ei kitkeryyttä.

4. Capsicum lanceolatum
Edellisiä vahvempi, hiukan kitkerä maku. Ei paha, muttei ehkä sellaisenaan parhaimmillaan.

Että tällainen aloitus. Muuta kun ei löytynyt. Keitin vedenkeittimessä kiehumiseen saakka, eli en kauaa. Positiivinen ensivaikutelma etenkin numeroista 1 ja 3. Nyt odotellaan kritisoiko vatsa.

Tiemuh

Huikeaa uhrautuvaisuutta kulinarismin ja chiliaatteen eteen. Sanoisinko että tämä on merkittävää ja uraa uurtavaa käytännön tutkimustyötä. Mikäs sen parempaa kuin löytää uusia käyttömahdollisuuksia rakkaille kasvellemme. Sallinet kuitenkin että odotan hetken ennen kuin ryhdyn itse samaan ;)!

Voisin suositella vastaaviin testeihin tuoreita lehtiä. Ne ovat varmaankin sopivampia kuin talvehtivien kasvien vuodentakaiset kivikovat känsät. Vaikka ovat ne pulaikaan syöneet varmaan kengänpohjiakin.

Kertoileppa sitten tuliko mitään vaivoja, niin voisin itsekin kokeilla tuon Ulupican lehdillä samaa.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 12, 2012, 04:16:27 ap
Huikeaa uhrautuvaisuutta kulinarismin ja chiliaatteen eteen. Sanoisinko että tämä on merkittävää ja uraa uurtavaa käytännön tutkimustyötä. Mikäs sen parempaa kuin löytää uusia käyttömahdollisuuksia rakkaille kasvellemme. Sallinet kuitenkin että odotan hetken ennen kuin ryhdyn itse samaan ;)!

Voisin suositella vastaaviin testeihin tuoreita lehtiä. Ne ovat varmaankin sopivampia kuin talvehtivien kasvien vuodentakaiset kivikovat känsät. Vaikka ovat ne pulaikaan syöneet varmaan kengänpohjiakin.

Kertoileppa sitten tuliko mitään vaivoja, niin voisin itsekin kokeilla tuon Ulupican lehdillä samaa.


Uneton reportterinne vahvistaa ettei chilinlehtisalaattikokeesta ole yli neljän tunnin jälkeen seurannut minkäänlaisia ongelmia. Kokeilen keitoissa tänään tai huomenna. Isojen ja tuuheiden, ötökättömien chilien kasvattajalle varsinainen salaattipöytä! Ja kyllähän kissatkin tämän jo tiesivät. ;)

Aji Inferno


exa

Tähänpä voi sitten vahvan listan koota erilaisista lehtien käyttötavoista. Teehen liittyen: kannattaako lehtiä käsitellä jotenkin? Esimerkiksi kuivata ja silputa, käyttää kuivattuna kokonaisina vai ihan tuoreeltaan vai tuoresilppuna? Reseptejä kaipaillaan!

Ensi kerralla kun villisti levittäytyvää Turbista kaunistelen niin taidanpa laittaa lehdet fikkaan  ;)

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Aji Inferno

Sen verran on tämän kieltämättä hyvin epätyypillisen otokseni (vain harvinaisia villichilejä) kokemuksista jo sanottavissa, että chilinlehdet eivät - ainakaan sopivasti valitut lajit - missään nimessä ole vain "jotain vihreää mössöä", vaan niissä on selvä (ja yhtä selvästi eri lajeissa erilainen) oma makunsa. Sanoisin, että ehkä jopa vahvempi ja samalla kenties miellyttävämpikin kuin vaikkapa lehtisalaateissa. Pinaatin makua en muista. :)  Tämä piirre tekee näistä selvästi ihan ruoanlaittoaineksia, eikä vain vitamiini- tai kivennäisainelisukkeita. Esim. Ison Ulupican lehtien kohtuuvahva aromi ansaitsee kokeiluja kokkauksessa.

Kiinalaiset olivat tosiaan naittaneet annuumin (oletan) lehdet kauniisti mustekalan kanssa. Mitä suomalainen keksii? Nämä voisivat todella sopia hienovaraisempiin esim. kalaruokiin?

Koska en päässyt testaamaan esim. chinensen tai muidenkaan "normaalien" chilien lehdillä, en osaa kommentoida yhteen netistä lukemaani väitteeseen, nimittäin siihen, että tulisen chilin tulisuudestakin osa olisi myös lehdissä. Tuntuu vähän vaikealta uskoa ensi ajattelemalta, mutta... mene ja tiedä. Annuumin ja fruten lehtiä kuvailtiin erilaisiksi niin "rakenteeltaan" kuin maultaankin.

Vielä sivuhuomio, joka joko oli tosi tai sitten ei. Aivastelin yöllä muutamien tuntien nuhakohtauksessa. Kurkkukin oli ja on kipeä (oli jo ennen salaattikoettani ;) ). Vahvasti allergisena ihmisapinana olen havainnut saavani voimakkaasti karvaisten chilien lehdistä vahvoja allergiaoireita (Rocoto erityisen paha minulle). Saattaisi olla, että eilinen Rocoton sukulaisen, Ison Ulupican samaten karvaisten lehtien käsittely aiheutti saman reaktion. Mahdollista on myös, että tuo reaktio syntyisi samaisia lehtiä syömällä, en tiedä... Vaatii lisää selvitystä. Ei sinällään liene ongelma kuin aniharvalle, jos kenellekään.


InkRose

Kylä mä joskus viime keväänä mutustelin latvonnan ja muun siistimisen yhteydessä käteen jääneitä baccanlehtiä. Aji Cristal ja Aji Amarillo olivat kyseessä. Ihan kelvollisia olivat eikä mitään vatsaoireita tullut. Vähän kitkerä oli maku, muttei sen enempää kuin useissa lehtisalaateissakaan. Miedompaa kuin rucola. Saattoi joku pieni PI 585273:nkin lehti tulla maistettua, mutta siitä ei ole selkeitä muistikuvia.

ihis81

Lainaus käyttäjältä: InkRose - maaliskuu 19, 2012, 16:25:25 ip
Saattoi joku pieni PI 585273:nkin lehti tulla maistettua, mutta siitä ei ole selkeitä muistikuvia.


Jumaleissön, Onpa hyvin potkinut nuo lehdet jos ei edes selkeitä muistikuvia jäänyt ;D ;)
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

boozeman

Bongasin tuossa että oman hieman harvinaisemman kasvini, Siling Labuyon lehtiä käytetään Filippiiniläisessä pöperössä nimeltään Tinola

Lisäsin ko. raakusta myös sivun chiliwikiin niillä tiedoin, mitä tähän mennessä olen kasvista saanut kasaan.
https://viinanen.org - Ei se siitä... - #1213

dzamuto

Mielenkiintoinen aihe...
Itsellä viimevuosina ollut runsaasti Aji Cristalia kasvamassa ja miettinyt omassa mielessä lehtien kelpoisuutta ruoanvalmistuksessa, ja pitänee ottaa itsekin testiin, vaikkapa sitten salaattimuodossa kun kesän grillikausi saatu startattua.
Kuvia voisi myös postailla kehittelemistään ruoista, joissa käytetty lehtiä.

Ilmeisesti lehdet keitettävä/kuulotettava ennen käyttöä mieluiten?
Kyllähän nuo aina jossakin mahtuu kasvamaan...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: dzamuto - huhtikuu 27, 2012, 17:33:45 ip
Mielenkiintoinen aihe...
Itsellä viimevuosina ollut runsaasti Aji Cristalia kasvamassa ja miettinyt omassa mielessä lehtien kelpoisuutta ruoanvalmistuksessa, ja pitänee ottaa itsekin testiin, vaikkapa sitten salaattimuodossa kun kesän grillikausi saatu startattua.
Kuvia voisi myös postailla kehittelemistään ruoista, joissa käytetty lehtiä.

Ilmeisesti lehdet keitettävä/kuulotettava ennen käyttöä mieluiten?


Kissathan popsivat niitä ihan sellaisenaan salaatiksi, mutten tiedä onko keittämiseen tms. ihmisen kannalta syitä.

C. Berkele

Aji Fantasysta katkesi iso lehti joku aika sitten, niin päätinpä vetästä sen naamariin, kun haisi niin hyvältä. Paljon parempaa kuin mikään salaatti. Eikä tullut mitään oireita. Elikkäs tuskin mitenkään älyttömän myrkyllinen ei tämä lajike voi olla. Vaimo kyllä naputti, ettei kaikkea tarvi mennä maistamaan. Pitääpäs :)

Herra 47

yksikään tunnettu chili ei ole myrkyllinen :D ei edes lehdet :D
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Aji Inferno

Tässä kymysyksessä erityisen herkullinen kymsymysmerkki ovat isolehtiset baccatumit... Koska itsellä ei tällä hetkellä noita (witch) kasva, ei pääse allekirjoittamaton kokeilemaan, mutta te muut: miltä maistuu esim. Aji Amarillon tai Starfishin jättiläiskokoinen lehti? :)

dzamuto

Tästä siis uusi "kesäsalaatti" perinteisen grilliruoan kylkeen, testiin menee  :P kesä.... tule, tule....
Kyllähän nuo aina jossakin mahtuu kasvamaan...

wille

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 28, 2012, 16:06:58 ip
Tässä kymysyksessä erityisen herkullinen kymsymysmerkki ovat isolehtiset baccatumit...


Viinin- (eli tässä tapauksessa chilin)lehtikääryleitä?
Ei paha. Basmatiriisiä ja mausteita isoon baccan lehteen käärittynä. :P
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit