elokuu 02, 2021, 14:38:58 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Nörttipään muistiinpanot 2020-21

Aloittaja nörttipää, joulukuu 04, 2020, 23:52:14 ip

« edellinen - seuraava »

nörttipää

Suurinpiirtein sama tilanne kuin yllä. Pientä luonnollista karsimaa = kupsahtaneita.
Isot siirretty 5 litran sankoihin ja kanteen värkätty verkkoruukkureikä.
Pienet Ikean boksissa kaikki.

Tilajärjestelyt menee taas kerran uusiksi. Ei tää pääsiäisenä tehty toimi.

Lannoitepuoli pohdinnassa ja  hakusessa. Tässä kohtaa täytyy pitää pää kylmänä ja miettiä kustannuksia / tarkoitusperiä / päämääriä. Rahaa sais uppoamaan vaikka mihkä kivaan jos sitä olisi :D

Tähän asti kipukynnys on pitänyt. Kaikki hankinnat kestää pitkään ja ovat monella tavalla hyödynnettävissä.
Ehkä tää on enempi muuhun elämän (jota ei ole...) liittyvää nuupotusta. Aina ei voi kukkia ja olla lehdet terhakasti pystyssä.

Jos olisin chili, olisin yksi noista Aji Mangoista. Ei se draamayksilö vaan se toinen, melko rauhallinen planttu. Se sanoisi nyt että kyllä tää tästä vielä iloksi muuttuu kun saadaan vähän ruokaa ja aurinkoa.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

R^2

Muutama kuva vois kummasti piristää muistiinpanojasi. Saataisiin kontekstia kirjoituksille.

nörttipää

:D Patalaiska lataamaan kuvia tänne kun ne pitää ensin fiksata jonnekin muualle ja sieltä sit linkittää.
Näistä nyt ole vielä paljoa näytettävää muille. Enempi tää on päiväkirja chilinkasvatuksen aiheuttamista päänsisäisistä pohdinnoista.

Vaihdoin pyttyihin pelkät puhtaat vedet ja katon viikon verran mitä meinaavat. Olin käyttänyt väärää mittakauhaa niin saivat aikamoiset överit ja siltä ne nyt näyttääkin. Mitäpä sitä huonovointisia raaskuja valokuvaamaan :)
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Tää siirtovaihe pienistä isompiin verkkoruukkuihin meni aavistuksen paremmin kuin eka yritys. Toiset kasvattaa vesijuuria rivakammin kuin toiset. Osasta leikkelin käpristyneitä lehtiä aika reilustikin pois. Incaberryt ja Indian bulletit ovat vähän murheenkryynejä. Kun hiukka googlasin niin toisaalta noi ovat myös aika huteroita puskia ja lehtensä suht pieniä, joten ei huolta.

02598 senior tekee nuppuja vaikka näyttää raaskulta. Isompi Caixo nuputtaa vaatimattomasti samaten.

Kiina-vitosissa isommassa kolme violettia podia ja pienempi kukkii.

Accuweatherin ennusteessa polaaripyörre tekee seuraavasta neljästä viikosta viileän ja pilvisen, mikä sinänsä ei haittaa. Ehtivät saada juuria ja vahvistua kaikki. Parempi että lämpöä riittää loppukesästä ja alkusyksystä pidempään, kun valo ei ole niin kovaa kuin nyt.

Toinen kiinantilaus onnistui; 60 kolmen tuuman verkkoruukkua tuli ja hyviä ovat. Tukevia ja sattumalta oikeamman kokoisia kuin nelituumaiset, joita luulin tilanneeni.

Torifiistä löytyi myös toinen Ikean Krydda / Växer. Nyt alkaa olla kaikkea enemmän kuin tarpeeksi.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Ei stn, tein pitkän postauksen joka lensi bittiavaruuteen koska olin vaihtanut salasanan ja tää heitti mut ulos :D
Iha sama, tuolla noi rehut hengailee mukana, toiset paremmin ja toiset pahoinvoivina. Ollaan vähän kyllästytty toisiimme joten tauko täällä jatkuu ja varmaan hoitamisessa meen minimillä.
Noin 30 chiliä mukana, 10 lajia.
Kirjotan seuraavan kerran kun joku kukkii ja pitää kukkansa ja rupeaa podittamaan.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Jestas, melkein kuukausi kulunut.

Jonkunlainen kyrsiintyminen ja mitääsanomattomuus vaivaa. Hoidan chilejä velvollisuudentunteesta. Intohimo on kadonnut. Kuherruskuukausi ja alkuaikojen huuma on siis poissa. Tää on nyt tätä :D

Sisälle jäi Aji Mangot (5 kpl) , pari Caixoa ja numerohässäkkäbacca.
Chilifoorumilla Facessa kuva:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10223453364216754&set=g.217179722625


Ulos kookokseen meni kaikki loput, kahdessa erässä. Tänään jopa kaikista rupusimmat pikkuset.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10223453363576738&set=g.217179722625

Lähes kaikissa on kuivahkot ja käpristyneet, kupruilevat uudet lehdenalut. Mikään syy ja sen korjaus ei meinaa tehota.Jännä nähdä miten ulkona elävät pärjäävät.

Lisään kaliumia joko puhtaana tai Fataliin Boosterina hiukka reippaammin seuraaviin sisärehuvesiin. Cannan CalMagia pruiskaus mukaan kanssa. Perusravinne on ollut vaihtelevasti alussa PK, sit Fatalii, sit PK ja sitten taas Fataliin loput 1+2 systeemin kemikaalit. Luultavasti överit kaikista pitkin matkaa, koska EC ja ph-mittarit tulivat vasta pari viikkoa sitten.

Täytyy taas miettiä ja lantrailla ja sotkea litkuja vähän mutu-menetelmällä ja sitten mittaroida.

Heti kun kaikki sai kaliumtujauksen niin nuppuja tuli melkeen yhdessä yössä. Ainoastaan Chinese 5 colors on avannut pari kukkaa, samoin kai Caixo. Indian bulletit on kärsineet kohtuuttomasti mun kidutuksesta, joten kun kolmesta yhdessä on podi niin se on vähän kuin keskisormennäyttöä urpolle wannabe-kasvattajalle että siinä sulle :D

Kesäkuun eka viikko ja hellepäiviä takana, muutama vielä edessä. Annan ulkorehujen olla vielä loppuviikon yhden harson ja yhden vihreän verkon alla. On niin kuuma ja aurinko paahtaa että pitää sen kovimman paiston vähän loitolla.

Tykkään jostain syystä tosta Tarha tuhohyönteisverkosta. Se hiukka estää myös kaatosateiden tuhot, samaten kuin mahdollisten rakeiden iskut. Ja tietty suojaa isommilta elukkainvaasioilta ainakin näin aluksi. Vihreä suojaverkko on pikemminkin kissojen ja harakoiden vuoksi.

Jos tuonne vanhan metallisen narikan ja LIDlin vaaterekin väliseen "kasvihuoneesen" tulee inhoöttiäisiä, niin tuholaismyrkytän hyvällä omallatunnolla sen hemmetin valkoisen verkon ainakin :D

En parhaalla mielikuvituksella tajua kuinka noista mistään vois ikinä koskaan tulla oikeita chilipodeja, kyllä sitä ittensä sensortin tumpeloks tuntee kun näiden kanssa tusaa. Mutta eihän sitä voi tietää mitä osaa ennenkuin kokeilee. Kansantanhut jätän kyllä silti... ;) 

Vuodatuksen teema: pessimisti ei pety (mutta yllättyy positiivisesti jos joku asia kaikesta huolimatta onnistuu :D )


Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Caixot tekee nuppuja, avaa kukat ja tiputtaa ne. Just. Noi ei mee jatkoon vastaisuudessa.

Numerohässäkkäbacca näyttää kuivan kesän oravalta mutta on täynnä nuppuja, jotkut jopa auki. Saas nähdä pitääkö kukkansa, hedelmöittyykö yms.
Kolmessa sisä-Aji Manhossa nuppuja ja muutama avautunut kukka.
Sisä-Scotch Bonnet (alkuperäinen testichili) kärvistelee yhä. Sen juurissa on the vika, mutten nyt sählää sen kanssa kuitenkaan enempiä.

Ulkona Chinese 5 colors on ainoa joka kukkii ja podittaa minimaalisia hedelmiä. Se ainokainen mitenkuten hengissä oleva Indian Bullet näyttää yhä keskisormeaan sillä yhdellä podilla :D

Loput ulkona lähinnä ihmettelee, että mitähän v**ua. Ei ne sen kurjemmilta näytä kuin sisälläkään, joten leikin ja kuvittelen että toi on kahden viikon ulosmenoshokkia ja kookosihmettelyä. Jos chilijumalat suo niin pyrähtävät jussina kasvuun, sitten kukkaan ja hedelmöittymään.

Niin on samanlaista kuin pitkässä avioliitossa semmosina hetkinä, jolloin pohtii että mitäköhän mä tuossa aikoinani näin ja entäs jos vaan lähtis omille teilleen, jättäis kaikki...
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Nähtävästi chilijumalat kääntyivät suosiollisiksi.
Ulkochilit saa uutta vihreää kaunista lehteä ja kasvavat pituudessa. Nuppujakin näkyy.
Suht pieniä ovat kaikki kuitenkin, keskimäärin 30-40-senttisiä.

Pari-kolme viikkoa juuristolla tuntuu menevän siirrossa kuin siirrossa.

Sisällä pidättelen melkeen hengitystä että jaksaako Aji Mangot hedelmöittyä ja kantaa podinsa.

Numerohässäkkäbacca kukki ihan hulluna, mutta tiputti lopulta jokaikisen. Nää kuumat aiheutti sille juurimätää.
Leikkasin pitkät möhnäsoirot juurista poikki ja annoin peroksiidikäsittelyn kolmena iltana. Nyt näyttää uutta valkoista jo tulevan.

Huomenna vesienvaihto taas kaikille, myös Aji Mangoille. Nekin sai peroksidit mutta teen nyt uudet vedet kumminkin ja tarkistan kaikkien varpaat :D Juurimätää ja hiusjuurten palamiseen vaikutti lämmön lisäksi liian korkea EC.

Kaipa tämän hiljalleen oppii kun harjottelee tarpeeksi sitkeesti.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

ECt nousee aina vaan liian korkeiksi. Vielä kerran vesienvaihto mutta vasta huomenna. Viitsi yöllä ruveta puljaamaan.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Sussiunaama, EC:t on pysyny samoilla vesillä viikon kakkosessa tai laskenu 1,6seen, mikä tarkottaa että ne imee ravinteita !! Oon lisänny inasen 1,8sen sekotetta ja parille pelkkää vettä kunyhtenä päivänä hörppäsivät enemmän.

Sisällä 4 isoa hienoa Aji Mangoa ja tuoksuva numerohässäkkäbacca, joka jokusen viikon jälkeen päätti sittenkin jatkaa elämistä. Kukat tippuivat eikä podeja tullut mutta nyt tulee nuppuja ja uusia lehtihankoja & lehtiä. Pidän ton vaikka ei ikinä podittaisi pelkän kukan tuoksun vuoksi. Se on yhtä erikoinen kun Bvlgarin Splendida Tuberose Mystique-parfyymissa, tumman orkideamaisen trooppis-eroottis-lumoava.

Aji Mangoissa ollut myös kukkia, mutta kai yksi podinalku. Nyt tosin lehdenalkuja ja nuppuja joten jos noi pysyy, kasvaa, kukkii ja hedelmöittyy niin elokuun lopulla-syyskuun puolella saan satoa.

Lannoitteina mineraalikombo, joka on yhdistelmä sitä sun tätä plus kolmatta. Avaan jos kukinta ja hedelmänkanto onnistuu. Nyt ne on vaan omassa paperikirjanpidossa.

Juurimätä ja liian ravinteikkaan & lämpöisen veden polttamat tummat juurakot putsasin talouspaperilla (lähti irti jos oli mössöä, ja parista leikkasin vielä pitkät soirot pois ihan saksilla). Kolmena iltana peräkkäin tehty vetyperoksidikäsittely (3%, 2ml per litra vettä) auttoi, samoin vedenpinnan alentaminen verkkoruukun alle kolmen sormenleveyden verran, joku 3-4 senttiä että pohjan ja pinnan väliin jää ilmaa.

Kasvattavat nyt uutta VALKOISTA vesijuurta aivan kuin nuoruuden loiston päivinä. Kunhan nyt maltan olla taas liottamatta liikaa ja upottamatta siihen suohon "chili ei ole suokasvi") niin ties mitä noista vielä kasvaa.

Ulkona alkoi nuputus, kukitus ja kasvu sen verran nopeasti kun juuret sinne kookokseen vihdoin sopeutui, että piti tänään taas laajentaa kasvualuehässäkkää. Se on verkotettu viritelmä pihalla. Siellä Chinese 5 colors kukkii ja podittaa oli mikä olosuhde vissiin tahansa. Se on jaksanu silloinkin kun mulla jo iski epäusko, joten sillä on erityinen sija mun sydämessä.

Ajit kaikki voi hyvin, ja pieni rupunen Indian Bullet on kypsyttänyt sen yhden sarvensa pirullisen tummanpunaiseksi. Sen ympärillä on pikkupuskallinen uusia lehtiäkin. Hän kuuluu myös sarjaan "kaiken se kestää, kaiken se kärsii, mutta lopussaa kiitos seisoo" :D :D :D

Stripey 1 on iso, 2 rupunen ruttana, Trepadeira Werner 1 voi hyvin, toinen kääpiöitsee.  Alan uskoa että Lidlin Scotch Bonnetit todella on hybridejä. Pari sitkeää sissiä hengailee vielä mukana, mutta kuuluvat invalidiosastolle.

Caixo-kaksoset lentää kohta ulos. Ne on vähän semmonen karhupari: jykeviä machoja, jotka pari kertaa kukki mutta joiden mielestä se ei sopinut niiden outfittiin ollenkaan. Rungot on kuin paksut nakit tai ryynärit, juuret ihan ok. Leikkasin ne alas puoliväliin, ja kohta nuo kyntöhärät tosiaan menee ulos. En laita edes verkon alle, saavat olla hetken  varjoisammassa ja sitten täysillä aurinkoon. Noi kaksi chinenseä on mulle kyllä täysi mysteeri, enkä tajua miksi niiden siemenet hankin.

Teki hyvää lukea päikky läpi. Kauhean lyhyessä ajassa oon oppinu järisyttävän paljon aivan uudesta aihepiiristä. Kun en ole juuri koskaan mitään kasvattanut -siis mitään vihreää- niin onhan tää aikamoinen suoritus oikeesti. Hyvä minä :)
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Sisäkasvatus ei luonnistu ei sitten niin millään. Heivaan neljästä Aji mangosta kolme huomenna pihalle, kunhan saan bambukepit niille tueksi.
Pihalle lentää myös numerobaccahässäkkä.

Ulkonaolevat kukkii ja podittaa, joskin Aji Cristal tipautti yhden podin ja ehdin jo epäillä että taas mänt kaikki pieleen.

Viileämpi viikko edessä, niin nää sisätyypit kerkiää sopeutua pihaelämään ennen loppuviikon uutta hellekautta. Nyt siellä tuulee aika reippaasti, joten tarttee varmaan käydä katsomassa kaatuuko ne ny kaikki tuolla vai tartteeko peittoa päälle :D 
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

Tänä kesänä on ollut kyllä chilimyönteinen ilmasto ainakin täällä parvekepuutarhassa. Ja vettä on mennyt  :) Kasvattelen itse ihan perinteisesti mullassa.

Jos vaan on paikkaa niin hyvä niillä on olla ulkona. Alkuun oli minullakin uhkana että joutuu sisäkasvattamaan. Valo ei olisi riittänyt, näin kun jälkikäteen arvelee (julkisivuremontti ja puoli taloa hupussa touko-syyskuu).
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018

nörttipää

Eka kausi niin oon tehny aika monta virhearviota matkan varrella :D
Nyt eniten jännittää kerkiääkö noi tehdä satoa.

Mitä olen oppinut:

-Ec-mittari on chilinkasvattajan tärkein vehje

-kookos ja ventipot on loistava yhdistelmä

-lannoitteiden kanssa ei kannata säätää liikaa, tulee vaan päänsärky. Kaikkea voi kokeilla, ja sitten löytyy yksi tai pari settiä mikä sopii itselle. Ja omalle budjetille.

-muista karsia taimia (=ei saa olla hellämielinen) ... mutta toisaalta, onko MITÄÄN palkitsevampaa kuin että ne vaikeimmat rimpulat yhtäkkiä kukkii ja podittaa ja on suurinpiirtein puskakokoelman tähtioppilaita? :D :D
 
-teki mitä tahansa pientä tai isoa taimelle, niin sen jälkeen se fundeeraa noin kolme viikkoa että mitähän v**tua ja katselee viljelijää murhaavasti. Ihan sama oliko kyse latvomisesta, lehtien karsinnasta, juurien trimmaamisesta koska mätä tai muu tauti... uusi ruukku / uusi ilmanala (riittää että siirtää lämpökaapista huoneenlämpöön) KAIKKI aiheuttaa mökötystä. Eli mitä vähemmän tekee, sen parempi. Sirkkalehtisen kun siirtää idätyslautalta verkkoruukkuun ja hydrosoraan ja sen jälkeen kookokseen ja ventipottiin niin tulee hyvä.

-oo itelles armollinen: kukaan ei osaa kaikkea heti, ja säähän varsinkaan ei voi vaikuttaa

-sisäkasvatus tölkkijuttuna tai bonchina on jees, mutta isommat ei viihdy ainakaan tässä kämpässä. Eikä mahdu. Valokaan ei niille riitä.

Tarkottaa että taatusti jouluna on taas miljuuna siementä itämässä ja sen seitsemän ihme häkkyrää rakennettuna, missä kasvaa erivaiheisia chilejä :D :D :D :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörttipää

Ulkotöissä 6-7 tuntia. Siirsin kaikki ulkochilit taas kerran niin että saan sadesuojaa päälle jos tulee kaatosade tai joku raekuurouhka, syysmyrsky tms. Mun pihanurkan lämpösin ja valoisin paikka noilla nyt.

Harmittaa että vuokraisäntä on vanhan liiton patruuna jolle piha on yhtä kuin nyrhitty nurtsi ja haravoitu sorakäytävä. Haluaisin niin kovin kovasti semmosen kämpän missä on omaa pihaa jolla saa tehdä mitä lystää. Nyt ei saa eikä voi. Kasvihuone ja kasvimaa on vaan ihan pakko saada ens keväänä.

Kukkia ja podeja oli PALJON. Kaikissa, paitsi Lidlin Scotch Bonnet-hybrideissä. Tai no niissäkin kukkia, muttei ne hedelmöity.
Saavat nyt olla kokolailla noin jos ei nyt ihan maailman tappiin niin syyskuulle pitkälle.
Toivottavasti elokuu on leudon lämmin.

Mitä sisäkasvatukseen tulee niin noista osan luultavasti bonchitan. Päätöksiä voi tehdä vasta myöhemmin syksyllä kun näkee tuliko satoa vai ei ja missä jamassa kasvit on. 

Varovaisen optimistinen olo. Joka tapauksessa oon oppinu ihan hillittömästi vajaassa vuodessa, enkä toisaan aio antaa periksi helpolla.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

Hyvin sulla menee.
Minä sain ekana vuonna ehkä viisi podia. Nekin varttuivat vahingossa, kun lemppasin kasvit pihalle kun ei niissä tapahtunut mitään ja lähdin viideksi viikoksi lomalle. Siinä sitten kuivuivat ja saivat vettä sen mukaan mitä taivas antoi. Hämmästys oli suuri kun niissä oli elämää vielä loman jälkeen.
Kipinä kyllä syntyi siitä kokeilusta.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018

nörttipää

Marek jos ihan rehellisiä ollaan niin oon aika yllättynyt että näinkin hyvin :)
Ahmin taas tietoa lisää, tällä kertaa tosin enemmän ulkomaisista lähteistä ja tutkitumpaa faktaa.

Tämä harrastus on kuten kaikki muutkin, että asioita voi tehdä kovin monella tapaa riippuen mitä tavoittelee.
Vertaus kuntoiluun toimii: toiset haluaa lihaksia näyttävyyden vuoksi, toiset pyrkii ymmärtämään voimantuoton salaisuuksia / yhdet hakee nopeutta, toiset elastisuutta jne jne
Loppupeleissä ikäkaaren laskiessa kohti ehtoovuosia päämääränä on pysyä toimintakuntoisena ja mahdollisimman terveenä, jolloin kaikki osa-alueet on tärkeitä, lihasvoima, liikkuvuus, nopeus, tasapaino, koordinaatio ja voimantuotto kineettisessä ketjussa.

Yksivuotisella kasvilla syntymästä kuolemaan on siemenestä kompostiin mut onneks chilit on edes vähän pidempi-ikäisiä hyvin hoidettuina. Uskon vakaasti että nää jotka selvisi mun ekan sesongin rääkistä ja tekee satoa kandee talvettaa ja jatkaa niiden sukua myöhemmin.

Alunperin tais olla pikkasen päälle 50 tainta ja 11 lajiketta, ja silloin arvelin että jos 10% pysyy kesään hengissä ni hyvä. No, puolet on pystyssä ja 16-17 tainta / 10 lajiketta podittaa, eli tavote on saavutettu jo nyt moninkertaisesti.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.