elokuu 02, 2021, 15:12:42 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mikä chilejäni vaivaa?

Aloittaja Kaltsu, tammikuu 19, 2010, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

Rec

Tummia pisteitä lehdissä, mikäköhän on homman nimi?
miiksuli

@Rec Voisko olla liian tujut valot? Chilit tottunet ja näyttäis olevan ravinteiden saannissa pientä ongelmaa.

Rec

Voi hyvinkin olla liian tujut valot sekä ph pielessä kookoksessa/liian vähän lannoitetta annettu. Valot nostin ylemmäs edellispäivänä. Nyt antaa maltilliset 10-20k luxia edellisen 25-35k luxin sijaan. Puhelin pilipali äpillä mitattu siis. Kasteluveden happamuus on säädetty 6,5 ph. Biobizz calmagia olen antanut puutarhan kesän kanssa nyt parikertaa.

sorrii

Mä olen pitänyt taimikasvatuksessa tavoitteena ~10 000lux ... 20K riittää jo kukintaankin
Kookoksella EC pidetään jokseenkkin samana kuin vesiviljelyssä: joka kastelulla. Jos pelkää että tulee överiä ja että lantaa kerääntyy siihen maahan, niin antaa valua lannoitevettä reilusti aluslautaselle ja mittaa siitä EC. Jos se on rankasti vahvempi, niin huutelua vähän. Laskee palkää vettä [ehkä Ph säädettynä] ruukun läpi ja taas valumasta mittaus. Toki tuon huuhtelun voi välillä tehdä rutiinilla ilman mittauksiakin. Lannoitus kuitenkin aina kasteluvedessä.

Noita viottumia voi tulla lehtiin ihan vaan kuivan huoneilmankin takia. Kevät kun etenee ja lämmity pikkuhiljaa loppuu, niin alkaa olemaan sitä kosteuttakin. Tuolla taimella vaan on näläkä  :-\
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Rec

Kiitoksia vastauksista  :) se on sitten ec mittarin hankinta edessä. Tarkoittaako tämä nyt sitä,  että tämän foorumin puutarhankesä lannoitus ohjeessa mennään kookoksella tuon vesiviljely mittojen mukaan?

sorrii

Kookoksen kanssa voi olla ongelmia tavallisilla lannoitteillla: liittyy jotenkin calsiumin ja-tai magnesiumin kerääntymiseen kookokseen tai-jotain. Mä en ole Puutarhan Kesää kokeillut, mutta oon kyllä kasvatellut koko kesän  kasvihuoneessa Autopoteissa -ja kookoksessa- chilejä Nutriforten Tamaatti&Mansikka-lannoitteella: En mä törmännyt ongelmiin. Tamikasvatuksessa, jossa siis ei ole käytössä 200l. kookoskuitua - 8) - oon suosiolla käyttänyt kookokselle tarkoitettuja lannoitteita. Montaa merkkiä: Nyt on Bio Nova Coco Forte. Siitä 20€ satsista riittää ~700 litraan kastelulientä, joten ei nyt niin arvokasta ole. Taimikasvatuksessahan mennään pitkään alle 1ml/l (kahta komponenttiä siis 1ml+1ml) annoksella ja voi koko kesänkin käyttää 1.5ml (max 2ml/l) annoksella: Vähän miedommalla siis kuitenkin ehkä kuin varsinaisessa vesiviljelyssä. Jos Puutarhan Kesällä kasvattelisin, niin varmaan jokseenkin tuolla Chiliyhdistyksen ohjeella: Sehän ei ole kovin vahvaa! Moni chilipää käyttää paljon vahvempaakin noissa vesivehkeissä ... Canna CalMag voisi olla hyödyllinen lisä: Sitä kuluu Tampereen vedellä 0.4ml/l ... Voi olla että ihan Puutrhan Kesä yksinkin lopulta toimii ihan hyvin ... Noita kaikenmaailman ihmeaineita ja boostereitahan kyllä kauppiaat mielellään myy ja voi tulla käsitys että on pakko  :-\  :-X  :-[  ei oo
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

miiksuli

Näin on. Ite käyttelen nyt neudorffin marjalannoitetta. Sen lisäksi annan välillä merilevää jodin takia. Muuta ei oikein tarvitse.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304423816305994

sorrii

Enpä ole kuullut jodista vielä puhuttavankaan ...  :o  .. Missäs sitä on muualla kuin Jozo'ssa. Merilevässä ilmeisesti. En ole nähnyt missään lannoitteessa mainittavan ...

Piti oikke Guuglata: Jokapaikassa sanotaan että jodia lisätään lannoitteisiiin ja eläinten rehuihin. Mutta sitä tietoa missä lannoitteissa, ei löydy ..

Löytyi maininta että merilevä sisältää paljon  :thumbup:

Pitäisköhän laittaa kokeeksi "kampanja" Chilifoorumin Faceen jossa oikein hypetettäsiin jodin välttämätttömyyttä chilin kasvatuksessa. Kauankohan menisi, että kaikki alkaisivat kysellä jodivalmisteita lannoitekaupoista; ja sitten koska joku lannoitevalmistaja alkaisi myymään ihmeentekevää jodilannoitetta tai boosteria ...  8)  8)  8)

Oon muuten käyttänyt mökillä multakasvatukssa aina kananpaskamerilevälantaa varastolannoituksena. Sensijaan kasvarissa on kasvit vesiviljelyssä eli/ja/tai kookoksessa. Eip ooo tullut merileväuutetta käytettyä, vaikka sellaisen pullonkin ostin viime kesänä. ((Taisi olla mielessä bioponinen vilejly, mutten jaksanut alkaa ...))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

miiksuli

maaliskuu 12, 2021, 15:52:33 ip #2628 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 12, 2021, 16:43:38 ip käyttäjältä miiksuli
Siitä vaan kampanjoimaan 😁 miten kävi umamille kauppojen hyllyillä kun iltalehti vähän mainosti että tekee ruoasta kun ruoasta taivaallisen hyvää. En kyllä ole tehnyt testiä miten paljon tekee sadosta parempaa. Ehkä tuossa voisi jonkinlaisen kokeen joskus tehdä jollekin lajikkeelle. Merilevät on vissiin ainut hyvä tapa saada jodia kasveihin. Ellei halua käyttää jodiliuosta jota voi ostaa panimo kaupoista.

sorrii

Jospa saisi jonkun Urpon kokeilemaan Jozoa siellä Facessa ...  :D  ;D ((olisi muuten mielenkiintoista kokeilla ihan vähän! Eihän se natriumkaan ihan myrkkyä olisi pikkumääränä ja klorideja on jopa lannoitteissa: Jospa pieni määrä toisi uutta makua vaikka nagaan ... Kasvien kiusaaminenhan lisää tulisuutta))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 12, 2021, 16:07:05 ipJospa saisi jonkun Urpon kokeilemaan Jozoa siellä Facessa ...  :D  ;D ((olisi muuten mielenkiintoista kokeilla ihan vähän! Eihän se natriumkaan ihan myrkkyä olisi pikkumääränä ja klorideja on jopa lannoitteissa: Jospa pieni määrä toisi uutta makua vaikka nagaan ... Kasvien kiusaaminenhan lisää tulisuutta))

Sillon kun tää mesta oli nurin kaikki siellä facessa höpötteli että ihan hyvin tää on pystyssä... Kukaan ei tajunnut että tää on reali. Inhoan facettamista kun se on vaan pelkkää turhaa small talkia kaikille. Enkä yhtään ihmettele jos siellä vähän levittäis jozo on hyvästä chileille niin joku varmaan kokeiliskin hyvin tuloksin :o

Muuten tossa oli juttua että chilien stressaaminen valolla/kuumuudella ja kuivuudella parantaa tulisuutta reilusti. Oliko saanut Carolina Reapereistä 3M SHU chilin kun kasvatti Meksikon Yucatánissa.

https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/53/12/article-p1772.xml

sorrii

Hampun kasvattajat kuulemma tökkii neuloilla varsia että saa ne vihaisiksi: ehkä toimisi chileilläkin. Mun kasvit oli ilmeisesti liian lempeissä oloisss kasvarissa, kun tuli useimmista ajeista varsinkin, ihan tulettomia. Toisaalla kasvatin keskellä peltoa savimaassa, tunneleissa annuumeja, niin oli Greek Peperoni ja Pimento de Padron niin tulisia että tukka kärventyi: Aurinkoa 16h enkä paljon muoveja tuuletellut... Välillä olivat kastelematta parikin viikkoa. Savimaassa toki on aina kosteutta ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

tadeo

huhtikuu 05, 2021, 16:32:08 ip #2632 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 05, 2021, 16:36:29 ip käyttäjältä tadeo
Olen päässyt kasvatuksessa hyvin alkuun sivustolta löytyvillä neuvoilla, mutta nyt on ilmennyt ongelmaa, johon en ole vielä keksinyt ratkaisua. Lemon dropin vanhimmat lehdet ovat alkaneet muuttua tummanvihreästä selvästi vaaleammiksi ja nissä on havaittavissa keltaisia ja ruskeita läikkiä (kts. kuva alla). Ongelmaa ei esiinny ainakaan vielä kaikilla kasveilla.

Alkuvaiheen kasvatus tehty kukkamulta/vermikultti/perliitti -yhdistelmässä. Siirtyivät muutama päivä sitten 20cm ruukkuihin, joissa kukkamulta/turve/perliitti. Ennen siirtoa kasteltu muutama kerta GHE Flora Tripart -ravinteilla, muuten pelkästään vedellä. Lamppuna 200W Viparspectra P2000, joka sijoitettu n. 70cm korkeudelle latvustosta. Kasvit siirsin juuri ostamaani telttaan, johon hommasin myös halvan ilmankosttuttimen, jotta sain nostettua kosteuden 28% -> 60/70%.

Vinkkejä miten toimia ja lähteä selvittämään ongelmaa?miiksuli

Näyttää ihan hyvin voivalta. Näyttää siltä että viherhiukkaset piiloutunut voimistunutta valoa ja pientä soluvauriota näyttäis lehdissä olevan. En tekisi mitään muutosta jos uusi kasvu on terveen näköistä.


nörttipää

Mä NIIN osaan arvata jo minkälainen hässäkkä jodi /Jozo - hommelista Facefoorumissa tulis :D :D Kiitos päivän nauruista.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

Rec


Arythmix

Olisiko mitään ideoita mikä voisi tehdä tällaista chileihin? Laji Fundador F1. Pinta ikään kuin kuoriutuu pois?

Toista kesää kasvattelen chilejä, eikä ennen ole tällaista tullut vastaan, joten aika neuvottomana tässä ollaan. Puutarhaturpeessa kasvavat altakastelulla. Kasvihuoneessa näitä kasvattelen ja kerran viikkoon olen lannoittanut Greencaren puutarhan kesällä. Noin 10% tulevasta sadosta tekee tällaista, ja ainakin kaksi eri chiliä (5 yhteensä).


miiksuli

heinäkuu 08, 2021, 09:13:50 ap #2637 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 08, 2021, 09:26:57 ap käyttäjältä miiksuli
Lainaus käyttäjältä: Arythmix - heinäkuu 06, 2021, 17:03:48 ipOlisiko mitään ideoita mikä voisi tehdä tällaista chileihin? Laji Fundador F1. Pinta ikään kuin kuoriutuu pois?

Toista kesää kasvattelen chilejä, eikä ennen ole tällaista tullut vastaan, joten aika neuvottomana tässä ollaan. Puutarhaturpeessa kasvavat altakastelulla. Kasvihuoneessa näitä kasvattelen ja kerran viikkoon olen lannoittanut Greencaren puutarhan kesällä. Noin 10% tulevasta sadosta tekee tällaista, ja ainakin kaksi eri chiliä (5 yhteensä).


Varmaan korkea ilmankosteus aiheuttanut ruttoa, mahdollisesti epäsäännöllinen kastelu myös. Kalsium vissiin auttaa tuohon.

https://www.farmit.net/kasvinviljely/lannoitus/ravinteet/kalsium

Oma epäilys olisi kun nyt on ollut niin kuuma niin olet mahdollisesti ylikastellut ja osa rvainteista huuhtoutunut pois tai saanut liian vähän ravinteita. Tossa voisi korjaavana liikkeenä vaan antaa joka kastelun yhteydessä kevyttä lannoitetta.