marraskuu 29, 2023, 11:11:57 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Pitkis

Ihmissilmällä on se jännä ominaisuus, että se havaitsee eri aallonpituuksia eri herkkyydellä. Tämän takia kaksi lamppua voivat näyttää täsmälleen samanvärisiltä, vaikka niillä olisi täysin erilainen spektri. Kasvit kuitenkin tekevät eron näille lampuille, sillä ne tarvitsevat vain tiettyjä aallonpituuksia. Lisäksi kun puhutaan lampun värilämpötilasta, esim 4000K, tarkoitetaan sillä sitä, että lamppu vaikuttaa ihmissilmään vastaavalta kuin 4000 Kelvinin lämpötilassa olevan "mustan kappaleen" säteily. Käytännössä siis jokaisella 4000K lampulla voi olla täysin erilaiset säteilyspektrit, sisältäen vaikkapa vain paria aallonpituutta, joista ei välttämättä ole kasville mitään hyötyä.

Chilinkasvattajalle tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että halutessaan optimoida kasvatuksensa, tulee lamppuja valitessa tutustua jokaisen lampputyypin spektriin erikseen voidakseen valita tarkoitukseen sopivat. Lisäksi olen saanut sen käsityksen, että kasvatusvaiheessa kasvit käyttävät eri lailla hyödykseen eri aallonpituuksia kuin kukkimisvaiheessa. Aika tieteelliseksi siis menee.  :)

Tässä ohessa pieni havainnollistava kuva, joka havainnollistaa asiaa. Kaikkien kolmen lampun pitäisi ymmärtääkseni näyttää ihmissilmään täsmälleen samoilta.

Chilivaari

joulukuu 27, 2008, 15:14:08 ip #321 Viimeisin muokkaus: lokakuu 16, 2019, 14:34:29 ip käyttäjältä Chilivaari
24.12.08:

Jouluna olin niin flunssassa, että sivujen päivitys sai olla. Tässä kuitenkin jälkijunassa eteisen "joulukuusemme", Aji Chombo.

Vaikka lokakuun lopulla vannoin, kirjoittavani viimeistä kertaa tämän panamalaisen chilin kasvusta, on pyörettävä pyhät puheensa ja myönnettävä, että luonto teki taas tepposet. Jätin Chombon parvekkeelle jäätymään ja pudottamaan lehtensä, minkä jälkeen olisin ehkä ottanut pienen rungon tyven ja vähän juuria talvehtimaan sisään. Neljän asteen pakkasyö meni. Parvekkeella tosin oli vain aivan vähän pakkasta. Chombo jatkoi kasvua ja kukintaa. Silloin minä hellyin ja raivasimme sille eteiseen tilaa loisteputken alle. Sisään tuonti tapahtui marraskuun puolivälissä. Leikkelyn jälkeen leveyttä jäi joka suuntaan puolitoista metriä ja korkeutta pikku pöydältä kattoon. Aluksi se tiputteli kaikki isommat lehtensä ja viikon verran lattia oli joka aamu vihreänä.

Lehtiä kuitenkin jäi ja uusiakin kasvoi. Siinä on myös marjan kokoisia pieniä raakileita, jotka kypsyivät Jouluksi punaiseksi. Kukinta jatkuu koko ajan, mutta uusia raakileita ei kyllä ole ilmestynyt. Miten tästä eteenpäin? Eipä ole aavistusta. Sillä on pieni pohjoisen puoleinen ikkuna vieressään ja 21W loisteputki katossa. Chilin oksat tunkeutuvat lamppuun ja osa lehdistä palaa. Alempana on hämärää. Siis täysin kelvottomat kasvuolosuhteet tropiikin chinenselle. Parvekkeella muuten Campane ja Starfishit viheriöivät Jouluun asti. Vasta joulupäivänä pakkanen oli purrut lehdet roikkuviksi. Taidan kasvattaa uudet taimista mieluummin kuin kaivelen juuret ylös ämpäreistään talvehtimaan viileässä.

2008 loppui tähän. Jatkan puhtaalta pöydältä 2009:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.0