toukokuu 12, 2021, 21:31:20 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - svalli

1
Tee-se-itse / Low-tech DIY LED-valo taimikasvatukseen
helmikuu 13, 2015, 13:21:25 ip
Tälle mun viritykselle saa vapaasti nauraa ja arvostella, koska siinä ei ole mitään hienoa tekniikkaa, valikoituja aallonpituuksia ja super tehoja. Halusin vain tuoda julkisuuteen, että suhteellisen halvallakin ja ilman hifistelyä saa rakennettua LED valaisimen, jolla pystyy antamaan lisävaloa taimille.
Materiaalina minulla oli 5m 72W (n. 14W/m) Kiinasta E-bayn kautta tilattua kylmänvalkoista 12V LED-nauhaa (hinta noin 10 €). Lisäksi minulla on työpaikan kierrätysmetalliastiasta pelastettuja n. 20cmx30cm alumiinilevyjä. Leikkasin nauhasta 30cm pätkiä joita liimasin 8 kpl/alumiinilevy. Juottelin johdonpätkät nauhan päihin ja poweroin koko komeuden 12V DC-powerilla. Yhden levyn pitäisi siis olla n. 35W. Parin tunnin käytön jälkeen alumiinilevyn selkäpuoli lämpenee noin 40°C lämpötilaan. Olenkin käyttänyt sitä samalla uusien siemenien idättelyyn. Näiden valaisimien tarkoitus on siis toimia ainoastaan taimivalaisimina, eikä niillä tuoteta satoa sisätiloissa.
Eka viritys on nyt valaissut taimia kolme viikkoa ja tähän asti tulos on ollut erittäin positiivinen.(kuvat aukee klikkaamalla suuremmiksi)

Alemman kuvan vasemmassa reunassa näkyy sininen muovilaatikko, jonka päälle toinen alumiinilevyistä on viritetty valaisemaan chilin taimia ja juurtumassa olevia pistokkaita. Sen päällä on ollut hyvä idättää muita siemeniä. Toinen valaisin on ripustettu Nelson Gardenin loisteputkitelineeseen, johon se sattui sopimaan leveyden puolesta ihan passelisti.

Edellisiltana piti vielä kiiruusti virittää yhteen levyyn joskus erehdyksessä Liiteristä hankittua RGB-ledinauhaa, kun tomaatit oli yllättäen itäneetkin. Sitä laitoin levylle niin paljon kuin sain sopimaan, koska se on aika heikkotehoista. Se on nyt ollut säädettynä niin, että vain punaiset ja siniset ledit palavat ja valo on mahdollismman lähellä taimia. Tämän toiminnan suhteen olen hieman skeptinen, mutta kaippa se on parempi kuin vähäinen länsipuolen ikkunasta tuleva auringonvalo. Ainakaan ei vielä näyttänyt siltä, että juuri itäneet taimet olisi venyttäneet varttaan valon vähyyden vuoksi.
2
Viimevuonna tutustuin piimaahiekassa eli diatomiitissa idätykseen, mutta en löytänyt Suomesta samaa tavaraa kuin mitä Jenkeissä käyttävät. Löysin sitten bonsaidenkin kasvualustana käytetyn tanskalaisen moler nimisen maalajin. Siitä tehdään Rainbown punainen kevytkissanhiekka. Siemenet näyttävät itävän siinä nopeammin kuin mullassa ja kouliminen on helppoa, koska juuret irtoavat hiekasta todella helposti sitä vähän pöyhimällä vaikkapa hammastikulla. Juurruttamiseenkin moler toimii tosi hyvin.

Olen idättänyt siinä chilejä, tomaatteja ja kaikenlaisia kesäkukkia. Se sopii tosi hyvin käytettäväksi altakastelevissa systeemeissä, mutta onnistuu sen käyttö ihan tavallisessa purkissakin. Idätyslauttaan verrattuna tykkään tästä enemmän, koska kasvit saavat kasvaa siinä isommiksi ennen koulintaa. Harsosääsken toukistakaan ei ole ollut ongalmaa tässä kissanhiekassa.
Kaikki nämä taimet kasvaa molerissa. Vasemmalla on tomaatteja, keskellä koristetupakkaa, oikealla samettikukkia ja sen edessä pikkupurkissa Beaver Dam chilejä. Takana kannen alla on petunian ja verenpisaran pistokkaita ja nekin on kissanhiekassa.


Tänään koulin Beaver Damit ja niillä oli ihan hyvin haarautuneet juuret.


Tanskalaisella Damolinilla on myös ihan puutarhakäyttöön tarkoitettua moleria nimellä Terramol, mutta sitä ei myydä vielä Suomessa. Tuo kissanhiekkaversio on hajustettua, mutta hajuaine lähtee samalla kuin hiekasta huuhtelee hienon pölyn pois.

3
Hei,

Olen ollut pitkään poissa foorumilta, vaikka chilejä kasvattelen vieläkin. Tarvitsen nyt apua ja oletin täältä löytyvän tietoa monista eri lannoitteista.

Minä etsin tietoa yllämainitusta lannoitteesta, sillä epäilen sen aiheuttaneen omituista kasvua chileilleni ja varsinkin tomaateille. Ostin tuota lannoitetta huhtikuussa ja ehdin käyttämään sitä vajaan kuukauden, kun parin muun samaa lannoitetta käyttäneen henkilön huomiot puutarhanetissä sai minut tarkastelemaan kasvejani. Uusi kasvu on tummanvihreää, lehdet pieniä ja kiemuraisia. Varsinkin tomaatit näyttävät siltä, kuin kasvit olivat saaneet jotain nurmikolle tarkoitettua rikkaruohomyrkkyä.

Onko kukaan käyttänyt kyseistä lannoitetta ja mikä onko havaittu ongelmia kasvussa?

Chileistäni en ole vielä ottanut kuvaa, mutta tässä on kuva tomaatinlehdistä.
4
Edistyneempi chilinkasvatus / olkipaali kasvatusalustana?
toukokuu 20, 2008, 23:18:45 ip
Törmäsin tällaiseen juttuun:
http://www.4042.com/4042forums/showthread.php?t=12405

Toimisikohan olkipaalikasvatus Suomessakin? Voisi olla ihan kätevä vaikkapa kasvihuoneessa.

Pitänee kysäistä onko suvun farmareilla ylimääräisiä olkipaaleja; heinäpaalit sisältävät liikaa siemeniä.
5
Show us your garden! / Sari's Garden 2008
maaliskuu 03, 2008, 23:34:13 ip
I have finally started the season 2008 by planting first seeds. I used Burpee's coir pellets as starting medium. I have used the Jiffy peat pellets before and did not notice that these are made out of coir until I soaked the first ones and noticed that they do not expand as much as the peat pellets do. Some people claim that peat should not be used for starting peppers, but I have not read anything about coir.

First seeds were planted on the leap day and some more today. The seed trays are on the bathroom floor, which is heated, so they stay at almost constant 29°C. I'm hoping to see some signs of life in the annuums by the end of this week. If this method does not work, I'll start the seeds inside coffee filters like I used to do.

The first ones to go for germination are:

C. chinenses
Bode Roxa
Biquinho
Trinidad Perfume
Sweet Datil
Amazon Chile Roma
Aji Brown

C. baccatums
Aji Orange
Kaleidoskop
Peru Yellow
PI 439359-BB
PI 441551
Rain Forest

C. annuums
Black Pearl
Explosive Ember
Riot
Starburst

Looking at the list, it is easy to notice, that I have selected varieties based on good taste, mild heat or decorative use. I do not really need any macho peppers; I want varieties, which I can use bigger quantities when cooking and not just a dash to give heat to the food.

The annuums for consumption will get started later. Now I started the ornamentals, which I want to be ready for pots on the balcony and on the patio when the weather permits planting flowers outside.

I planted also 3 stevia seeds. I heard that they are difficult to germinate, so lets see, if I can get at least one plant of the 10 seeds in the seed packet.
6
Onnellista uutta vuotta ja tuottoisaa kasvukautta 2008 kaikille!
7
Muut harrastukset ja elämä / Kiitospäivä
marraskuu 22, 2007, 20:54:18 ip
Hauskaa kiitospäivää kaikille, vaikka sitä ei siellä Euroopan puolella juhlitakkaan. Sain juuri kalkkunan täytettyä ja uuniin. Kalkkunan marinoin ruiskulla Lea & Perrinsin kanamarinaadin ja Frank's not saucen seoksella. Sisään tungin täytteen jonka sekoitin kuivista leipäkuutioista, silputuista varsiselleristä, silpulista, paprikasta, jalapenosta ja kanaliemestä. Täyte ei ehkä ole ihan oikeaoppinen, mutta pitihän sinne noita jalluja tunkea mukaan. Mitään machoilukalkkunaa ei tästä kuitenkaan tule, sillä pidin marinadinkin aika mietona.

Nyt pitäsi löytää netistä hyvä ohje bataatille. Ajttelin tehdä 'bourbon smashed sweet potatoes', jos talosta löytyy vielä jostain pullo bourbonia.

Tämä on näillänäkymin meidän perheen viimeinen aito amerikkalainen kiitospäivä, joten kai siitä täytyy tehdä mahdolisimman autenttinen. Aion jopa uskaltautua huomenna ostoksille. Kiitospäivän jälkeinen perjantai tunnetaan nimellä 'Black Friday', jolloin kaupat aukeavat jopa 4:00 aamulla ja houkuttelevat tarjouksilla, jotka ovat voimassa vain pari tuntia. Yleensä olen vältellyt kaupassa käyntiä tuolloin, mutta nyt tuli mieleen, etää pitäähän se kerran kokea.

Jos haluaisi koko päivästä ihan perinteisen, pitäisi vielä katsella TV:stä amerikkalaista jalkapalloa, mutta meidän perheessä ei ketään se rytkäpallo oikein kiinnosta.

Kiitospäivä on ihan mukava juhlapäivä ja sen soisi olevan Suomessakin. Kiitospäivänä koko suku yleensä kokoontuu yhteen syömään hyvin, eikä siinä ole mitään lahjastressejä kuten jouluna.
8
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvari ensi kaudelle
marraskuu 22, 2007, 05:04:45 ap
Yhdessä halpoja työkaluja myyvässä liikkeessä on nyt kasvihuoneita alennuksessa. Niitä on kahta mallia 6'x8' (180x240cm) ja 10'x12'(300x480cm). Pienempi on tarjouksessa $299 ja suurempi $599. Pähkäilen tässä nyt, että kumpi kannattaisi hankkia. Tuo suuri on vähän liian korkea ja pieni on aika matala. Pieniä voisi korottaa sokkelilla ja laittaa kaksi peräkkäin, niin siinä olisi enemmän tilaa.

En edes tiedä kuinka paljon uuden talomme pihalla tulee olemaan kasvarille tilaa, joten siksi ajattelin kahden pienen hankinnan olevan parempi, kun ne voisi sitten sijoitella helpommin, jos eivät mahdu peräkkäin niin sitten ois vaikka kaksi erillistä. Tuossa suuressa voisi tietenkin kasvattaa monessa tasossa ja pohjapintaakin ois enemmän.

Erikoistarjous on voimassa vain maanantaihin, joten pitäis pian päättää ostanko kumpaakaan. Hinnat nettikaupassa on suurempia, koska tarjous tuli paikallisesta liikkeestä.
9
Muut harrastukset ja elämä / Hauskaa Halloweenia!
lokakuu 30, 2007, 16:19:49 ip
Halloweenhan on keskiviikkona 31.9, joten eilen ilalla kaiversimme kurpitsalyhdyt valmiiksi. Tämän vuoden kurpitsat on ostettu läheiseltä farmilta, sillä emme tänävuonna kasvattaneet omia. Poikamme on ihastunut pingviineihin, joten pitihän sitä kaivertaa netistä löytynyt Tuxin kuva yhteen. Kokeilin nyt ekaa kertaa sellaista kaksiväristä kaiverrustekniikkaa, eli osa kuvasta kaiverretaan vain pintaan, jolloin siitä valo kuultaa läpi.

Valkoiseen kurpitsaan yritin saada 'Nightmare before Christmas' elokuvan Jack Skellingtonin piirteet. Jostain jos vielä sais väkästeltyä putkirungon ja mustan takin, siitä voisi saada ihan aidon näköisen systeemin pihalle. Olis pitänyt ideoida tämä ajoissa, nyt ei taida enää olla aikaa askarteluun.

10
Muut harrastukset ja elämä / Oravan karvas pettymys
syyskuu 29, 2007, 23:59:41 ip
Löysin ulkona purkissa kasvavan oranssin habaneron vierestä maasta vihreän täyskokoisen habaneron. Varsi oli siististi katkaistu ja kun käänsin palkoa oli siinä selvät oravan hampaan jäljet lähellä kantaosaa. Toinen jälki oli pureutunut syvälle hedelmän läpi, niin että on kurre tainnut saada kunnon maistiaiset kapsaisiinia ja järkytyksestä pudottanut saaliinsa maahan. Epäilen, että kyseessä on sama otus, joka vierailee omenapuussa ja on maistanut jokaisesta maahan pudonneesta omenasta. No, nytpä sai kunnon maistiaiset. :twisted:

Muitakin tuholaisia on näkynyt chilien kimpussa. Parin viikon Suomen matkan aikana oli suurimmasta osasta kasvimaan puskista syöty latvat. Ensiksi epäilin kauriita, mutta kun havaitsin, että jopa raakoja jalapenoja on rouskuteltu, arvelin normaalisti tomaatinlehdillä herkuttelevien 'Tupakka-sarvi-matojen' eli erään suuren kiitäjälajin toukkien olleen asialla. Eilen illalla sitten sain yhden kiinni itse teossa jalapenon kimpusta ja poistin ahnaan toukan kasvimaalta.

PS. Laitoin tämän vapaan sanan alle, koska tuolla cilinkasvatteluosiossa ei ole mun mielestäni tällaisille yleisille chilihöpinöille enää hyvää paikkaa. Em. juttu kun ei oikein kuulu aloittelijoitten, eikä edistyneen kasvattelun alle.
11
Muut harrastukset ja elämä / Ufo taivaalla?
heinäkuu 30, 2007, 05:22:32 ap
Onkohan tämä ufo? Joko ne tulivat hakemaan minua? Amalgaamipaikkani eivät kuitenkaan vastaanottaneet mitään radiosignaaleja...  


Tässä on sama toisesta kuvakulmasta.
12
Tämä nyt ei kai kuuluisi "Edistyneemmän kasvatuksen" alle, sillä tämä on esimerkki vaatimattomammasta kasvatuksesta. Kasvavat, kukkivat ja tuottavat ne chilit vähällä valolla ja pienessä purkissakin. Kuvan Bolivian Rainbow on nyt kasvanut yli 2 ja puoli vuotta työpöydälläni yhden 25W 35 tuumaisen loisteputken alla kaukana ikkunoista ja vain 10 cm halkaisijaltaan olevassa keraamisessa paavalinkukille tarkoitetussa altakastelupurkissa. Valo on noin 15 cm puskan latvasta.


Puska on kukkinut ja tuottanut marjoja tasaista tahtia. Vuosi sitten se miltei kuoli, kun olin yli viikon poissa toimistolta ja kukaan ei lisännyt vettä säiliöön. Lehdistä tippui suurin osa ja pari kuukautta kasvi oli aika kamalan näköinen. Lannoitteena purkissa oli alun perin kastemadonkakkaa ja myöhemmin annoin sille tavallista kastelulannoitetta mietoina annoksina. Nyt on kuukauden ollut lanoitteena FloraMato, mikä on selvästi lisännyt kukkimista. Pieniä nupun alkuja on ilmestynyt jokaiseen kasvupisteeseen.

Kai bossen saa tuottamaan suuremmat määrät marjoja hydroilla ja natikoilla, mutta tämä onkin vaan koristekasvi, sillä en minä ole noita marjoja kerännyt syötäväksi, mitä nyt silloin tällöin napostellut yhden kahvikupillisen kanssa. Marjat olen kerännyt talteen kuivina, sillä niistä saa takuuvarmasti puhtaita siemeniä, sillä toista chiliä ei ole lähimaillakaan.
13
Kodin mausteinen kokkaus / suuria jalapenoja
heinäkuu 06, 2007, 17:40:38 ip
Kavin eilen illalla eri ruokakaupassa kuin normaalisti ja loysin ainakin omasta mielestani valtavan suuria jalapenoja. Ne ovat yhta suuria kuin normi kaupassa nakemani anaheimit.

Painavin on 72 g, pisin on 13cm pitka ja paksuin on 4cm paksu. Tulisuus on miedompi kuin pienemmissa jalapenoissa ja maku miltei makea, vaikka ovatkin vihreita. Naista tulee varmaan mainioita taytettyina.
Oispa olleet kypsia, niin olisin ottanut siemenia talteen.

Alkuperamaata ei ellut mainittu, mutta epailen niitten tulleen Meksikosta.
14
Kodin mausteinen kokkaus / Tabasco Sweet & Spicy
kesäkuu 10, 2007, 15:19:31 ip
Tulipa yhessa hampuilaisravintolassa maistettua uutta Tabascon Sweet & Spicy soosia. Koostumukseltaan se oli sellaista paksua siirappia, joka ei meinannut tulla ulos pullosta. Maku ei muistuttanut tabascoa ollenkaan, silla etikkaisen sijasta se oli makeaa. Tulisuus on alle jalapeno tabascon ja maku muistuttaa jotain, jota olen syonyt intialaisessa ravintolassa.

Varmaankin ihan kiva poytamauste niille, jotka pitavat intialaisesta ruuasta, mutta tulisuutta hakevan ei tata kannata ruokaansa lisata.
15
Hell Hath No Fury Like A Scorned Woman.

Eräästä hyvin varustellusta gourmee marketista sattui käteen pullo Scorned Woman Sweet Majic Hot Saucea. Pullon kyljessä luki hot, joten kotiin päästyäni maistoin soosia tosi varoen. Ensimaku oli makea ja sinappinen, jonka jälkeen suuhun levisi lievä ja aika miellyttävä polte. En siis luokittelisi soosia tuliseksi, mutta se on ihan sopiva "akoolle ja kakaroolle". Maku ja tulisuus on minun makuuni, sillä tykkään sooseista joita voi huoletta lorauttaa lautaselle. Tätä täytyy kokeilla sinapin korvikkeena bratwursteille ja menisi varmaan hyvin saunamakkarankin mausteena, jos vaan olis se sauna...

LainausScorned Woman Sweet Majic is a sweet and spicy fruit-based sauce that is bursting with flavor and heat. Tamer than the original Scorned Woman hot sauce, Sweet Majic is delicious on burgers, grilled seafood, poultry and meats, or even as a dip!

Ingredients:
sugar, cider vinegar, water, peaches, apricots, horseradish (horseradish, vinegar, salt, soybean oil, artificial flavoring), peppers, vinegar, mustard flour, salt, lemon juice (from concentrate), black pepper, gellan gum, xanthan gum, natural and artificial flavoring, sodium benzoate, potassium sorbate
16
Muut harrastukset ja elämä / Kysymyksiä pelikoneista
huhtikuu 09, 2007, 18:30:34 ip
Nyt tarvitsisin tietoa ja neuvoja nuoremmalta sukupolvelta, joka ymmärtää noista videopeleistä paljon paremmin kuin tämmönen lapsena mustavalkoisia TV-pelejä pelannut ikäloppu.

Ostin pojallemme Nintendo DS Lite:n ja siihen alkajaisiksi pari peliä. Peleissä luki varoitukset, että ne eivät ole tarkoitettu myyntiin (eikä myöskään käytettäväksi) USA:n ja Kanadan ulkopuolella, pelikoneessa itsessään ei ollut mitään maakoodiin  viittaavaa. Kysymykseni on siis, että onko tuo laite itsessään sama Euroopassa? Voiko USA:sta ostetussa DS:ssä pelata Euroopasta ostettuja pelejä vai onko niissä jotain samanlaisia maakoodisuojauksia kuin DVD soittimissa ja levyissä ( ja nehän on tietenkin meillä murrettu )?

Miten on sitten niitten isompien TV:seen liitettävien pelikoneitten kanssa? Voiko USA:sta ostettua laitetta kayttää Suomessa, jos omistaa multinormi TV:n ja 240/120V muuntajan? Toimivatko siinä Suomesta ostetut pelit, vai onko niihin koodattu jokin maakoodi ja TV-formaatti (PAL vs. NTSC) kuten DVD levyissä? Nythän on tietenkin tulossa HDTV, mutta ei kai sekään ole sama täällä kuin siellä...

Onko kenelläkään suosituksia 7 vuotiaalle soveltuvista DS peleistä?
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Disneyn kasvihuone
maaliskuu 26, 2007, 01:43:16 ap
Terveiset maailman turistirysakeskuksesta eli Floridan Orlandosta. Viikon yhdistetty loma- ja tyoreissu on onnellisesti takanapain. Disney-puistoista vierailimme vain Epcotissa, missa on kaikenlaisia tiede-esityksia. Puistossa on myos Nestlen rahoittama pieni kasvihuone-esittely, jonka lapi kavimme kiertoajelulla.

Kasvihuoneissa kasvoi kasveja monenlaisissa systeemeissa. Mielenkiintoisimpia olivat nama salaatinkasvatus putket:


Kasvoihan siella paprikoitakin...


ja todellinen tomaattipuu verkkoon kasvatettuna.
18
Edistyneempi chilinkasvatus / Bolivian Rainbow kysely
helmikuu 25, 2007, 01:46:00 ap
Bolivian Rainbow nayttaisi olevan aika monen kasvatuslistalla. Minua kiinnostaa syyt miksi porukka sita kasvattaa.

Minulla kasvaa  pari  Bolivian Rainbowta ihan vaan koristekasveina. Toissa kerasin taas poydallani kasvavasta parivuotiaasta puskasta kypsat marjat ja laitoin ilmoitustaululle, niin halukkaat saavat niista siemenet.

Minun mielestani ne marjat on niin pienia ja taynna siemenia, ettei niita kannata kerata ja kuivailla, kun kaapissa on monta purkkia erilaisia jauheita kasvimaan chileista.
19
Eräässä puutarhatarvikekataloogissa tuli vastaan tämmönen värkki:
http://www.aerogrow.com/

Kauhiasti tekisi mieli tilata, mutta taitaa olla aika ylihinnoiteltu masiina, vaikka sen pitäsikin sisältää kaikki tarpeellinen.

Tuskimpa tossa mitään kunnon chlipuskia voisi kasvatella, mutta yrttien kasvatteluun keittiössä se voisi olla sopiva peli.
20
Traditional growing / Cultivated chiles are really old
helmikuu 16, 2007, 17:31:59 ip
Thanks to Jennifer for the link to this article!

I think many people on this forum will find it interesting.
http://www.research.missouri.edu/news/stories/070215_chilies.htm
21
Muut harrastukset ja elämä / Happy Halloween!
lokakuu 28, 2006, 03:54:45 ap
Halloween viikonloppu on edessa ja tanaan kaiversimme ekat kurpitsat. Pojalla oli vapaata koulusta, joten otin paivan lomaa ja kutsuimme naapurin lapset meille kaivertamaan kurpitsoita ja askartelemaan muita Halloween juttuja. Paahdoin uunissa kurpitsan siemenia hunajalla ja chipotlejauheella maustettuina. Niista tuli minun mielestani ihan hyvan makuisia eika mitenkaan erityisen tulisia, vaikka lisasin lopulta puoli pullollista chipotletabaa ja baccatumjauhetta mausteeksi. Hunaja taitaa vieda tulisuuden aika hyvin pois.

Joko Suomeen on tullut tama Halloween hompotys? Toisaalta on ihan mukavaa, kun syksylla on jotain juhlittavaa. Ulkonakin on niin pimeaa iltaisin, joten on mukava koristella piha valaistuilla kurpitsoilla.
22
Muut harrastukset ja elämä / Uuden Meksikon tulvat
elokuu 17, 2006, 21:33:03 ip
Uudessa Meksikossa on ollut normaalia sateisempaa ja nyt on tulva tuhonnut Hatchin kuuluisat chilipellot.
http://www.abqtrib.com/albq/nw_state/article/0,2564,ALBQ_19863_4923775,00.html

Viimevuonna grillailivat meidänkin supermarketin edustalla Hatchista tuotuja vihreitä chilejä. Tänävuonna saattaa Uuden Meksikon chilien hinta nousta korkealle. Onneksi on noita omia kasveja.
23
Tuli ostettua kaupasta sellaisia kypsia hannallisia pakastekatkarapuja. Niita yritettiin grillata, mutta olivat siihen liian pienia (suuremmat oli kallimpia, niin koitin saastaa...). Muistin sitten joskus jossain ravintelissa Helsingissa tilanneeni alkupalan, missa oli katkarapuja valkosipulisessa liemessa (liemi oli kai pelkkaa voisulaa  :shock: ). Tasta sain idean kokeiluun.

Laitoin pienen kattilan pohjalle ruokalusikallisen voita sulamaan ja pilkoin sinne suuren valkosipulinkynnen, yhden kypsan Yellow Russianin (C. baccatum, joka muistuttaa Lemon Droppia) ja pari Dedo de Mocaa (ne oli ainoat kypsat baccat tallahetkella). Heitin kattilaan 8 jaista rapua ja paalle pari ruokalusikallista sitruunamehua. Kiehuttelin katkarapuja kattilassa kunnes niista sulanut vesi ja sitruunamehu oli haihtunut ja jaljella oli vain voisula pohjalla. Annoin sitten rapujen viela ihan hivenen ruskistua voissa kummaltakin puolelta.

Nostelin ravut lautaselle ja ripottelin chilin ja valkospulin palat paalle. Sitten vaan pyrstosta kiini ja rapu suuhun; en ole kylla koskaan maistanut parmman makuisia katkarapuja. Tulisuus oli juuri sopiva ja chilinpalat antoivat mukavan varisavayksen lautasella.  Tama olisi ihan sopiva alkupala tai pikkusuolainen illanistujaisiin.

Seuraavalla kerralla taidan kokeilla voin sijasta vaikka mietoa oliivioljya, niin annoksesta tulee vahan terveellisempi.
24
Show us your garden! / ID help needed
heinäkuu 30, 2006, 16:16:53 ip
I have four plants, which should have been Aji Andeans. All four were planted from seeds sent by JohnF. None of the plants have the green or brown spots of C. baccatums, but the tall growing habit reminds more baccatums than annuums.

The plants have set fruit and have resulted to three different pod shapes. I have not tasted them yet, because I want them to ripen first.

Do these look like any know variety or are these  F2 generation crosses?
#1

#2

#3
25
Muut harrastukset ja elämä / ihmeellinen luonto
kesäkuu 28, 2006, 05:33:24 ap
Jotkut saattavat muistaa viimevuoden elokuulla paivakirjassani kaydyn "tomaattisarvimato"-keskustelun. Se elokuussa koteloitunut toukka vietti koko talven autotallissa purkissa hiekan paalla. Tanaan se Carolina Sphinx:ksi (Manduca sexta sexta) tunnistettu kiitaja vihdoin ja viimein kuoriutui yli kymmenen kuukautta myohemmin.

Kuvat loytyy taalta

Kiitaja vapautettiin lentamaan vapaana, vaikka sen jalkikasvu saattaakin tehda tuhoa syomalla tomaatin ja chilien lehtia.
26
Kodin mausteinen kokkaus / Chipotlesinappi
toukokuu 10, 2006, 22:05:48 ip
En ole mikään Amerikan #1 sinapin ystävä, joten kaupasta on aina etsittävä jotain parempaa. Viimeviikolla silmiini sattui pullo Silver Springin Chipotle sinappia. Makutestin jälkeen olin tosi yllättynyt. Chipotlea tai chiliä en maussa erottanut yhtään, mutta sinappi muistutti sitä alkuperäistä ammoisina aikoina Suomen Turussa valmistettua Turun tulista sinappia. Vihdoinkin löytyi Amerikan mantereelta kunnon sinappia, jota voisi tuoda vaikka Suomeenkin tuliaisina ja nyt voin lopettaa sinapin rahtaamisen matkalaukussa tännepäin.

Samalla firmalla näyttäisi olevan myös Jalapenolla maustettua sinappia, mutta sitä en ole vielä kaupan hyllyllä havainnut.
27
Iguana Deuces Bold Gold Habanero Pepper Sauce

Löysin kyseistä soosia paikallista World Market kaupasta. Valmistusainelistaa lukematta otin maistiaset ja yllätyin pahasti. Odotin hedelmäistä habaneron makua, mutta soosi maistuukin sinapille ja currylle. Pettymyksestäni selviydyttyäni otin uudet maistiaiset; sopii ihan hyvin sinapin korvikkeeksi. Tulisuus on perustabascon luokkaa, mutta ei ollenkaan yhtä etikkainen ja koostumuskin on paksumpaa. Valmistusmaa on Costa Rica, vaikka kastikkesta tuleekin enemmän intialainen ruoka mieleen (en oo kyllä koskaan käynyt Costa Ricassa syömässä).
28
Edistyneempi chilinkasvatus / MaaLaatikko
huhtikuu 12, 2006, 19:03:44 ip
Useat puutarhamyymälät täällä lähettävät siementilauksen mukana EarthBox mainoksia. Mainosten mukaan niillä kasvattaisi runsaamman sadon kuin maassa tai tavallisilla purkeilla. Olen ihmetellyt, että miten ne laatikot poikkeavat normaalista altakastelusysteemistä. Ohjeissa lukee, että lannoite laitetaan mullan päälle nauhaksi ja laatikon pinnalle laitetaan muovikalvo.
http://www.earthbox.com/consumer/how_works.html

Tekisi mieli kokeilla tuollaista systeemiä, mutta ne alkuperäiset EarthBoxit ovat aika kalliita. Löysin netistä ohjeet oman boxin väsäämiseen.
http://www.josho.com/Earthbox.htm
29
Edistyneempi chilinkasvatus / Tasainen idätyslämpö
maaliskuu 14, 2006, 20:52:57 ip
Ihmetyttää, että kuinkahan tärkeää on lämmön tasaisuus idätyksessä? Mihin perustuu se täällä niin yleisesti kirjoitettu lausuma?

Mulla on ollut joitain siemeniä kostean talouspaperin tai kahvinsuodattimen sisällä minigrip pusseissa loisteputkivalaisimen päällä. Valaisin on päällä 13 tuntia päivässä huoneessa, jonka lämpötila laskee yöllä jonnekin 17 celsiuksen tienoille, eli lämpötila vaihtelee aika lailla. Itäminen on ollut ihan yhtä nopeaa tai miltei nopeampaakin kuin tasaisessa lämmössä lämpömaton päällä pidetyillä siemenillä.

Eikös luonnossakin lämpötila laske öisin? Jossain aavikolla, missa tepinitkin kasvavat luonnostaan saattaa yön ja päivän ero olla suuri. Maahan tietenkin pysyy kauemmin lämpöisena kuin ilma, mutta tuskimpa se koko yötä pysyy tasaisen lämpöisenä.
30
Traditional growing / Peruvian Purple?
tammikuu 09, 2006, 17:52:44 ip
Last night I was reading Seeds of Change catalog and noticed that they had listed Peruvian Purple as C. frutescens. Chilewoman lists them as annuums. I do not know how to differentiate annuum from frutescens, but I believed them to be annuums. I got plants from a friend last summer and picture in the catalog looks just like the ones I had.