lokakuu 04, 2022, 07:10:36 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Jani M

1
Marraskuun valokuvakilpailun aiheena voisi tällä kertaa olla niinkin veikeän vaikea kuvattava kuin...


Pimeys!


Ja ei, täysin musta kuva ei ole hyväksytty tällä kertaa. :D


Alla sääntöjä. Muistetaan kilpailun leikkimielisyys ja kilpailuhan on avoin kaikille ja sääntönä on, että kuva on valokuva. Kuvan muokkaaminen on tietyssä määrin sallittua, kunhan muistetaan reilun pelin säännöt ja pysytään erossa kuvakollaaseista ja ylenpalttisesta efekteistä.

§1 Kuva itse otettu kisakuukauden aikana, liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
2
Noniin, pistetääs uus päivyri pystyyn. Edellinen jäi vähän tyngäksi, kun työhommat söi ylimääräistä motivaatiota kaiken chiliaiheisen ympäriltä. Todennäköisesti tälle tulee käymään aivan täysin samalla tavalla, mutta yrittänyttä ei laiteta, ei ainakaan väkisin.

Lajikevalikoima kaudelle on seuraavanlainen:
Bahamian Goat Pepper(C. chinense)
Limo (PI 315039)(C. chinense)
Pink Habanero(C. chinense)
MoA Scotch Bonnet(C. chinense)
Black Naga (jos P. H. ei idä)*(C. chinense)
Jalapeño Gaucho DRH-7400(C. annuum)

*Laskin, että Black Nagakin mahtuu mukaan vaikka P. H. itäisikin.
Työpaikalla talvea paossa: Havannapaprika, Bonda ma Jacques, Yellow Fire (PI 260501), flexu & lanceolatum.

Itämistilanne

LajikeLautalleItu        Sirkkalehdet
Bahamian Goat Pepper14.1.20.1.26.1.
Jamaican Scotch Bonnet MoA14.1.25.1.29.1.
DRH-740014.1.22.1.29.1.
Limo14.1.20.1.25.1.
Pink Habanero14.1.21.1.28.1.
Black Naga18.1.29.1.3.2.
Ulupica Extra Large F214.1.24.2.2.3.


Lisäksi Jalapeno Gauchoa lähtee etäfarmille (eli äidin hoiviin) ensi kesäksi, siellä kun ei liiemmälti ole muita chilejä, minkä kanssa risteytyisivät. Tämä on siis osa Pohjois-Suomen aluejaoston pientä jalapenoprojektia, jossa tarkoituksena on yrittää saada Gauchon pohjalta mahdollisimman samanlainen jallulajike aikaiseksi. Alkukasvatus hoidetaan kuitenkin täällä paikan päällä, joten ainakin aluksi pitäisi saada näistäkin jotain juttua aikaiseksi. Gauchot menevät kesällä kasvusäkkeihin johtuen niiden helppohoitoisuudesta.

Chinenset menee viime kesän hyvien kokemusten perusteella kasvamaan NFT-järjestelmiin. Eli puhtaasti vesiviljelyllä mennään kotosalla, paitsi gauchojen kanssa, jotka tulevat aluksi kasvamaan kookoskuidussa.

Lisäksi tällä hetkellä työpaikalla on etäpesäke, missä kasvaa mm. Bonda ma Jacques, Havannapaprika, Yellow Fire, C. flexuosum ja C. lanceolatum. Nämä talvehtivat työpaikalla ja osa niistä, tai jopa kaikki, voivat siirtyä kesäksi parvekkeelleni kasvamaan. Tyhjennän kämpän kasveista joulukuu-helmikuu -välille, koska jännitän vihannespunkkien takia. Niitä kun löytyi sadonkorjuuvaiheessa melkein kaikista parvekkeella kasvavista puskista, niin varmistelen ensi kaudelle parempaa alkua aloittamalla tyhjästä kämpästä.

Kasvatusten valaisuun käytän kotosalla aluksi 45-wattisia eslejä, mistä seuraavaksi siirrytään 250-wattisiin esleihin ja lopuksi ennen ulossiirtoa avuksi tulee vielä 600-wattinen suurpainenatriumi. Tarkoituksena siis varmistaa mahdollisimman hyvät valo-olosuhteet, että kasvit ehtivät helmikuulta kesäkuun alkuun riittävän suurina ja toivottavasti jo valmiiksi kukkivina ulos. Toivotaan ettei alkukesä ole ihan yhtä viileä, kuin viime kesänä, sillä sitä vadelman kokoista habaneroa riitti melko pitkään.

Loppuun vielä kuva työpaikalla kukkivasta flexusta:


Saatan tähän päivitellä työpaikan chilien kuulumisia ennen kuin helmikuussa potkaisen idätykset käyntiin.

Edit: Tuossa kuva vielä toimistossa talvehtivista chileistä, Bonda ma Jacques on eri huoneessa ja se on tarkoitus talvettaa ihan luonnonvalolla. Toistaiseksi se on täysin elossa ja hyvinvoivana, muutaman lehden tiputtanut. Saas nähdä miten selviää helmikuuhun asti, mistä lähtien luonnonvalo riittää jo saamaan aikaan kasvuakin.
3
HUOMIO!

Posteljooni pinkaisee kirjeen kohti Oulua ihan lähipäivinä, siemenketjukirjemiitti on määrä järjestää siis tulevana viikonloppuna.

Miittipaikka on vielä täysin auki, joten nyt jotain pikaista keskustelua asiasta!
4
Trepadeira Werner kyhää yllärisatoa ja en oikein keksi, mitä niistä tekisi. Ovat sellaisenaan oikein mahtavia suupaloja, mutta ei niitä nyt silti ihan tuossa määrin mene.

Onko kenelläkään näihin jotain hyvää reseptiä? Toimiiko säilykkeinä? Kuivaus ei liene hyvä vaihtoehto, taitaa mennä hukkaan ominaisuudet. Soosireseptejä?
5
Ikea-kamasta kasatut Trofast-NFT:t ovat foorumilaisten keskuudessa nyt muotia ja jokaisella on oma tapansa tehdä välipohjan rakenne poistoaukkoineen yms. Jakakaa ihmeessä omat toimivaksi todetut ratkaisunne!

Alla esittelen omani, pointtina tuossa on, että vesi laskeutuu NFT-kangasta pitkin resoon ilman lorinoita. Ongelmana on, kun mitään patolevyä tai muuta mediumia ei ole tuossa kankaan ja pohjan välissä, että vesi kulkee noita reunan kouruja pitkin. Poistoaukko pitää tehdä niin, että vesi ei pääse ikään kuin altapäin tuon NFT-kankaan ohitse poistoaukkoon.

Siirsin myös aiemmista prototyypeistä tuota letkun tulokohtaa keskemmäs, jotta vältettäisiin veden kerääntyminen tuonne kouruun.

Huomaa kuitenkin poistoaukon leikkaus, päädyn kourun syvimmästä kohdasta alkaen, jotta jätetään tarpeeksi tilaa reson päädyn ja laatikon päädyn välille.
Ratkaisu ei välttämättä ole optimaalinen kasvatuksen loppuvaiheessa, en osaa sanoa, kun suurin NFT-kasvini ei ole vielä kovin iso.
6
Kausi 2013 on ollut hyvin ristiriitainen. Paljon mielenkiintoisia kasveja, mutta liian paljon. Mahtava kesä, parvekekausi jatkuu vieläkin ja satoa saa kerätä joka päivä.

Myös piinaa on mukaan mahtunut, ensin kirvat, jotka nyt sinänsä eivät niin hirveitä tuholaisia ole. Sen jälkeen löysivät kasveihin tiensä ansarijauhiaiset ja nyt lopullinen niitti näyttäisi tulevan vihannespunkkien suunnalta. Kypsytelköön kasvit satonsa ja siirtyköön tunkiolle joka ikinen.

Kausi 2014 on siis tarkoitus startata täysin puhtaalta pöydältä. En viitsi säästää edes villejä, koska haluan minimoida riskit noiden punkkien siirtymisestä ensi kauden kasvatteihin.

Suunnitelma tähän mennessä on seuraavanlainen:

Kasveja 10 kappaletta parvekkeella, ehkä muutama avomaalla. Capsicum pubescensit jätän tällä kertaa muille, en halua idättää niitä nyt, kun on noita vihannespunkkeja näkynyt parissa mandariinin, sitruunan ja mangon taimessa. Nämäkin saivat siis hävitystuomion, kaiken muun lisäksi. Lajikkeista ei ole vielä yhtään mitään lyötynä lukkoon.

Joten auttakaapa. Listatkaa tähän kolme suosikkilajikettanne. Perustelkaa myös hieman. Tulen tekemään ensi kauden kasvatuksista päätökseni tämän kyselyn pohjalta.
7


Kerran pidetyt Sievin jalkineen turvajalkineet.  Koko 42, mutta kengät ovat lestiltään paljon leveämmät kuin normaalit  kengät, joten koko 43 on ehkä vertailukelpoinen. Ovat kuitenkin yhtä  kokoa liian pienet minulle (normaalit kengät 44-45), joten joutavat  myyntiin. Hinta uutena 140€, nyt puolet siitä, eli 70€.

Oulusta löytyy ja yksityisviestillä saa kiinni. Voi nämä postittaakin, jos ei lähistöltä löydy tarvetta.
8
Tori / Annetaan taimia, Oulu.
maaliskuu 31, 2013, 15:25:13 ip
1×Serrano (C. annuum) Varattu
3×Peppadew (C. baccatum) 1kpl varattu
1×Poblano (C. annuum)
1×CAP 502 (C. frutescens) Varattu

Rimpulat Oulussa, saa hakea pois, tai voin ohimennessä toimittaakin lähialueelle. Yhteyttä saa esimerkiksi yksityisviestillä.


Klikkaa suuremmaksi.
9
Bubblerithan on jo vähän last season, mutta onhan se halpa ja helppo tapa tutustua hydroviljelyyn.

Osat:

 • Ämpäri ja kansi, 2,4€.

 • Iso jogurttiämpäri.

 • Kolme muovista tukikeppiä, 1,40€

 • 9 nipparia.

 • Ilmakivi, 5€.

 • Ilmapumppu, 14€

 • LetkuaMittasin ensimmäiseksi jogurttiämpärin halkaisijan kauluksen alta ja piirsin harpilla ämpärin kannen keskelle oikean kokoisen ympyrän, porasin pari aloitusreikää ja leikkasin kotitaloussaksilla sopivan reijän ämpärin kanteen.

Seuraavaksi jogurttiämpärin kimppuun, porasin itse pohjaan ja kylkiin 5mm terällä reikiä sopivin välimatkoin. En halunnut porata liikaa, koska halusin säilyttää jogurttiämpärin tukevuuden.

Seuraavaksi kiinnitin tukikepit jogurttiämpäriin kahdella nippusiteellä per tukikeppi. Jogurttiämpärin reikiä poratessa kannattaa katsoa valmiiksi jo näiden keppien paikat ja porata reijät sopiviin kohtiin nippusiteitä varten.

Kiinnitin jogurttiämpärin ämpärin kanteen kolmella nippusiteellä, porasin ämpärin kanteen reijät nippusiteitä varten. Kannattaa silmämääräisesti katsoa paikat ja merkata tussilla ennen poraamista. Nipparit kiinni ja vielä kanteen yksi reikä ilmaletkua varten. Ilmakivi kannattaa ripustaa narulla esimerkiksi tuon jogurttiämpärin pohjaan niin, ettei ilmakivi kosketa ämpärin pohjaa ja aiheuta äänekästä resonanssia.

Liemet sisään ja kasvi kevytsoralla tuettuna jogurttiämpäriin ja ilmapumppu päälle, siinäpä se sitten chili kasvaa pollottelee. Muutoin tämä taitaa noudatella melkein samaa linjaa kuin kaikki muutkin näkemäni ämpäribubblerit, tässä on vain integroituna tuet chilille, koska tuo irtonainen kevytsora ei välttämättä kasvia niin hyvin tue. Lisäksi materiaalit ovat halvimmasta päästä, joten tämän pitäisi soveltua budjettitietoisellekin chilinkasvattajalle. :D

Kuvia:

10
http://en.wikipedia.org/wiki/Bird%27s_eye_chili

Wikipedia kertoo näin:
LainausBird's eye chili or "Thai chili" (Thai: พริกขี้หนู, RTGS: phrik khi nu, IPA: [pʰrík kʰîː nǔː], literal: Rat dropping chili; Indonesian: Cabai rawit; Malay: Cili api or Cili padi; Tagalog: siling labuyo) is a chili pepper of the species Capsicum frutescens L. in the family Solanaceae, commonly found in South-east Asia.

LainausTaxonomically, it has long been thought that the bird's eye chili belongs to Capsicum frutescens L., but there are now some who list the bird's eye chili as belonging to Capsicum chinense.


Haluaisin tietää mitä tuo nyt sitten lopulta on, annuumina olen sitä pitänyt, ja todennäköisesti pidän vastakin. Minulla on tuota nyt useampi taimi kasvamassa, joten eiköhän se ajan myötä selviä, mutta toki haluaisin nyt viisaammilta mielipiteen. Ja olen toki sen verran pilkkuihin päin, että haluan tehdä faktoihin perustuvat laput noille chileille, enkä vain sellaista "Thaikkuchili, Annuumi tai Frute tai Chine".

Tältä foorumilta kun olen lueskellut, niin annuumi taitaa olla se yleisin vaihtoehto.
11
Uusien jäsenten esittelyt / Oulusta taas yksi chilipää
maaliskuu 24, 2012, 11:53:19 ap
Morjesta vaan, olen Jani, kolmikymppinen chilipösilö Oulusta.
Ensimmäistä vuotta itse kasvattelen, syöntihistoria on sitten jo ihan toinen.

Tällä hetkellä minulla on kasvamassa:

 • 1x Riot (C. Annuum)

 • 5x Lombardo (C. Annuum)

 • 1x Jalapeño Early (C. Annuum)

 • 1x Minipaprika Rot (C. Annuum)

 • 1x mysteeriannuumi, meni pari siementä sekaisin idätyslautalla ja luulin tätä ensin starfishin siemeneksi, mutta voi olla thai. Annuum kuitenkin selkeästi, ei voi sekoittaa baccatumiin enää.  :P

 • 2x Chiluacle Negro (C. Annuum) //pieni taimi, ei satoa tänä syksynä//

 • 2x Jalastar (C. Annuum) //pieni taimi, ei satoa tänä syksynä//

 • 1x Piment d'Espelette //pieni taimi, ei satoa tänä syksynä//(C. Annuum)

 • 1x Jalapeño Hercules (C. Annuum)

 • 1x Hungarian Hot Wax (C. Annuum) • 3x Starfish (C. Baccatum)

 • 1x Lemon Drop (C. Baccatum)

 • 2x Aji Benito (C. Baccatum)

 • 1x Aji Cristal (C. Baccatum)

 • 1x PI 439370 (C. Baccatum)


 • 1x (+1 pistokas) Habanero Orange/Sudden Death (C. Chinense)

 • 1x (+2 pistokasta)Pink Habanero (C. Chinense)

 • 1x (+10 pikkutainta ens kaudeksi)Red Habanero (C. Chinense)

 • 1x Yellow Habanero (C. Chinense) - voi olla sama kuin tuo sudden death

 • 1x Naga x Haba (C. Chinense)


 • 2x Phrik Khi Nu (Wikipedia väittää Frutescenseksi, tiedä sitten, siemenet toi kaveri Thaimaan reissulta)


 • 1x Capsicum Lanceolatum


 • 4x Black Cherry Tomato (Solanum Lycopersicum)Ensi kaudeksi ajattelin säästää kolme parhaimman makuista ja yhden mukavimman näköisen. Uusia tulee todennäköisesti hommattua myös koristekäyttöön enemmän, kiinnostais lähinnä Yellow Fire, CAP 1531 ja muut pienet puumaisesti kasvavat chilit. Ja villit tietysti.

Alla pari vanhaa kuvaa, uusia ehkä tulee tässä joskus, kunhan jaksaa kuvata. :D

Chilit roudittu pihalle muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Muunmuassa hydrot on vielä sisällä, koska parvekkeen pistorasia ei toimi.

Väsäsin parvekkeelle tuollaisen 1,5mˣ1,5mˣ2m harsotetun kopin, etteivät pala. Nyt vain sitten odotellaan naapureilta ja taloyhtiöltä kommentteja... :D