huhtikuu 28, 2024, 10:05:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mauste-, yrtti-, lääke yms hyötykasvit

Aloittaja hessi, maaliskuu 05, 2011, 18:24:08 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman

 Tandoorikanan väri tulee punaisesta värijauheesta jota saa pikkupurkeissa etnisistä kaupoista. Täti-E tuonnempana tätä kyseli.
Intensiivinen väriaine ja melko helposti värjää kaikki karmiininoranssiksi jos töpeksii ja tiputtelee pöydälle.

exa

elokuu 31, 2012, 12:53:56 ip #41 Viimeisin muokkaus: elokuu 31, 2012, 12:55:41 ip käyttäjältä exa
Puhallan pölyt tämän aiheen otsikosta ja nostan sen tapetille sadonkorjuun vuoksi.

Aiempaa mainintaa yrttisadon säilömisestä en löytänyt tältä foorumilta. Etikka- ja öljysäilöntä muiden (kurkkujen, CHILIEN) ohella on tietysti yksi muoto, mutta mites kuivaus? Itse olen pessyt isoimmat roskat ja hiekat pois, sitonut varret yhteen ja ripustanut kattoon roikkumaan pariksi-kolmeksi viikoksi yrtistä riippuen. Eilen maistoin ensimmäisen kerran itsekuivattua yrttiä, oreganoa ollakseni tarkempi, enkä ainakaan huomannut mitään "hävikkiä" maussa tapahtuneen kuivausmetodissa. Onko jollain kokemusta muista tavoista?

Ainakin yllä kuvatulla tavalla kuivaaminen tuottaa todella nättiä tulosta. Keittiön katosta roikkuvat yrttiniput luovat hienon sisustuksellisen elementin. Helppokäyttöisiä ovat myös, pari puristusta puskasta ja safkaan tulee teelusikallisen verran maustetta.

Käytännössä pari fibaa tuossa tavassa kuitenkin on. Liiallinen valo aiheuttaa yrttien haalistumista ja myös eteeristen öljyjen haihtumista. Nippuun myös kertyy ajansaatossa pölyä. Viimeisin ongelma ratkeaa helposti vaikka käärimällä nipun sellofaanin, jolloin ei menettäisi esteettistä vaikutelmaa mutta haalistumisen riski säilyy. Paikkaan, jossa yrtit tällä hetkellä riippuvat, ei kuitenkaan paista aurinko suoraan missään vaiheessa päivää. Ympäröivät pinnat ovat kuitenkin valkoisia, joten tila on hyvin valoisa. Tiedättekö mahtaako haalistuminen olla voimakasta myös olosuhteissa, joissa aurinko ei suoraan paista yrttejä kohti? Haalistuvatko yrtit myös keinovalaistuksesta?

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

hessi

Olen itse vuosikausia kuivannut yrttini tarjottimella/korissa jääkaapin päällä.
On minulla kuivurikin, mutta koska yrtit kuivuu niin nopeasti en ole sitä käyttänyt.
Mintusta olen tehnyt minttu "hilloa" eli hyytelöä enemmänkin.
Jos yrttejä on paljon niin kannattaa tehdä pestoa, joka tosin ei kovin kauaa säily ellei lisää etikkaa.
Yrttejä olen laittanut öljyyn chilien kanssa ja antanut lahjaksi :)
En suosittele säilyttämään yrttejä valossa, kun ne on kuivia ne kannattaa siirtää joko tiiviiseen lasipurkkiin ja pimeään tai paperipussiin ja kuivaan.
Eikös ne yrtitikin on nätimän näköisiä tumman vihreinä kuin haalean harmaina :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Yuzzi

Tilasin eilen Ebaysta piparmintun siemeniä, saa nähdä mihin sellaiset mahtuvat kasvamaan kun tuo yksi ikkunalauta ei meinaa chileillekään riittää. Mites tuo tarvii valoa?

chilimieli

Suosii auringon paistetta, mutta kasvaa kivasti puolivarjossakin.
Omat kasvoivat omenapuun varjossa kookkaiksi. Satoa tuli yksi saunavihdallinen. ;)
Suosittelen jatkuvaa kevyttä lannoitusta/ -kastelua kesähelteellä.
Helppohoitoinen ja maukas minttu esimerkiksi mojitoihin. Lehti paksumpi ja kovempirakanteinen, kuin perus lehtimintulla. Kestää siis survontaa enemmän, ilman lehtivihreän makua.

bluesman



Ashwagandha l. Intianginseng tekee marjoja. Ryyti jolla pitäisi olla kaikki mahdolliset hyvät vaikutukset terveyteen. Ayurvedisen lääketieteen käytetyimpiä kasveja Intiassa.

Janne

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - syyskuu 13, 2012, 18:42:48 ip
Omat kasvoivat omenapuun varjossa kookkaiksi. Satoa tuli yksi saunavihdallinen. ;)

Ensi vuonna tulee kottikärryllinen ja niin edelleen. Minttu kasvaa ja leviää just niin paljon kuin sen antaa ;)
Mainio yrtti.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

sammal

Kokeilkaapa tehdä tuoreesta timjamista teetä  :o
N kukkupäinen ruokalusikka  saksittua timjamia varsineen ja päälle kiehuvaa vettä sekä maun mukaan sitruunaa, hunajaa, ja vähän vihreää/mustaa teetä
Ja sekoittele ja anna hautua.
Ja älä lähde ajamaan autoa tämän juomisen jälkeen.
Vaikutus on rentouttava, auttaa unensaantiin mutta teenjuonnin jälkeen piristää ihan oudosti, myöskin pupillit laajenee ??
Suoraan fyysisiä vaikutuksia on että tuntuu kuin keuhkoihin tulis 3l lisää tilaa, varsinkin flunssassa (siihen tätä käytänkin)

Luin joltain luontaistuote sivulta ton timjami tee jutun ja alhaalla luki että ei sais ajaa autoa ja muutamalla muulla sivulla ei ollut mainintaa.
Mutta jotain vaikutuksia tällä oikeesti on.
Pitää tosin mieluusti makoilla sohvalla rauhassa täysin rentona niin vaikutukset huomaa, muuten ei


^ kuulostaapa hörhöltä mutta totta joka sana!

bigchili

Ei varmaan ollu neilikka, se ainakin aiheuttaa puutumista ja kuolausta  ;D

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - joulukuu 27, 2012, 17:46:11 ip
Lainaus käyttäjältä: bigchili - joulukuu 24, 2012, 18:11:10 ip
Ei varmaan ollu neilikka, se ainakin aiheuttaa puutumista ja kuolausta  ;D

?


Eikä liene epäselvää kuka foorumin jäsenistöstä on hieronut päänsä neilikkaöljyllä.  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

ihis81

tammikuu 06, 2013, 14:22:14 ip #51 Viimeisin muokkaus: tammikuu 06, 2013, 14:29:46 ip käyttäjältä ihis81
Onko kukaan löytäny jostain aidon ginsengin siemeniä että saisi tilata?

En tarkoita mitään amerikan tai siperian ginsengiä, vaan ihan aitoa korealaista.

Tämähän ei ole mikään nopea tapa saada ginsengiä syötäväksi, koska parhaissakin olosuhteissa kasvaa n 6 vuotta ennenkuin on "sadonkorjuun aika"
Näin ainakin erään dokkarin mukaan.

Mutta huonekasvina olisi mielenkiintoinen muunmuassa. Ihan uteliaisuuttani voisin kokeilla menestyykö isossa ruukussa sisäkasvina.

EDIT: WTF? Lainaus wikipediasta:
"Ginsengjuuren kuljettaminen Suomeen on kiellettyä, koska se luokitellaan vahvaksi lääkeaineeksi, mutta uutteena kuljettaminen on sallittua ja sitä käytetäänkin esimerkiksi piristävänä ainesosana virvoitus- ja energiajuomissa sekä myös joissain suihkugeeleissä."

Kaikki ne kieltää
Mutta uutteena ja jauhemaisena se on täysin laillista ja sallittua, ihme hommaa.
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk


ihis81

Vaikea sanoa, mutta ainakin aito kulkee nimellä panax ginseng, sitä ei tiedä mitä nuo siemenet on todellisuudessa, mutta kiitos vinkistä.
Täytyykin varmaan tilata :)
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

Thiikeri

Mulla kasvaa minikasvarissa
- Basilika
- Timjami
- Hot&Spice Oregano
- Rosmariini
- Korianteri

Cheini

Rosmariini oli kyllä maineensa veroinen huono/vaikea itäjä.
Lämpimässä ei tapahtunut mitään, mutta vuorokauden kylmäkäsittelyn jälkeen kaksi siementä iti.

Sitruunaruoho taas iti odotuksien vastaisesti helposti, mutta nyt vaan odotellaan että kuinka monta vuotta menee ennenkuin on kasvanut tarpeeksi että voi käyttää ruuanlaittoon.  :D
Joko tehdään kunnolla tai ei tehdä mitään

Jalapeno-nam

Kasvaako kellään kaffir limeä kotona?
Tekis mieli niin niitä tuoreita lehtiä, mutta kauanko sellaisen puun kasvattamiseen menee, josta raaskisi nyppiä lehtiä?

Kuvittelinko vain vai eikö kukaan ole kehunut salviaa ja timjamia. Niitäkin löytyy eri plaatuja monta, mutta maku kaikissa yhtä taivaallinen. Jos en väärin muista Suomessa kasvaa jotain timjamin kaltaista ihan villinäkin. Sellaisen siemeniä kun saisi ::)

MiM

marraskuu 19, 2014, 10:03:55 ap #57 Viimeisin muokkaus: marraskuu 19, 2014, 10:12:55 ap käyttäjältä MiM
Tuossa torin kaffir topicissa olen itse kirjoittanut hiukan juttua omista kaffir kokeiluistani (huono paikka, tiedän). Tosin ovat vielä vasta sirkkavaiheessa, joten kasvunopeudesta en pysty vielä sanomaan.

Hessi tuossa ylempänä valitti, että pesto ei säily. Pestoa kannattaa pistää pakkaseen, säilyy siinä freshinä kuukausia, ellei jopa vuosia. Jos pakastaa mataliin rasioihin, niin siitä rasvaisesta kiekosta on helppo leikata sopivia paloja jäisenäkin. Ja pestoa kannattaa todellalkin tehdä mitä erilaisimmista yrttisekoituksista, Siihen sopii erinomaisesti muutkin yrtit kuin basilika.

Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Huru-ukko

marraskuu 19, 2014, 10:35:48 ap #58 Viimeisin muokkaus: marraskuu 19, 2014, 10:37:26 ap käyttäjältä Huru-ukko
Lainaus käyttäjältä: Jalapeno-nam - marraskuu 19, 2014, 00:28:07 ap
Kasvaako kellään kaffir limeä kotona?
Tekis mieli niin niitä tuoreita lehtiä, mutta kauanko sellaisen puun kasvattamiseen menee, josta raaskisi nyppiä lehtiä?

Kuvittelinko vain vai eikö kukaan ole kehunut salviaa ja timjamia. Niitäkin löytyy eri plaatuja monta, mutta maku kaikissa yhtä taivaallinen. Jos en väärin muista Suomessa kasvaa jotain timjamin kaltaista ihan villinäkin. Sellaisen siemeniä kun saisi ::)




Nämä on idätetty viime syksynä, idätykset kesti mulla kuukauden ja liki puolen vuoden ajan. Työnsin nämä kesäksi kasvariin jossa mittaa tuli hyvin. Keskimmäinen on tuuhein. Matalasta kasvupaikasta johtuen niistä saa omiksi tarpeiksi hyvin lehtiä mausteeksi. Ja pidän niistä paremmin juuri noin yrittäen kasvattaa niitä miniatyyripuiksi. Pituus on n. 45  cm.
Valoina T5 3 x 18w...yksi jotain 3400k ja kaksi taisi olla 6000k noin.
Alle sopii hyvin yli 10 ruukkua eri kasveja vielä tuossa koko vaiheessa.

Sitruksista yleensäkkin on oma ketjunsa, sieltä löytää myös ryppylimettikin haulla. Hakuna kannattaa käyttää juurikin kaffir limeä.

kande

Kysynpähän teiltä, että miten tuon sitruunaruohon saisi itämään? Olen tilannut hyötykasviyhdistykseltä siemenet, eivätkä viitsi nyt itää ollenkaan, vaikka mielestäni olosuhteissa ei ole paljon ongelmia. Lämpötila on ehkä +20-+22, kosteassa, hennosti mullalla peitettynä. Mitä teen väärin ja mitä kannattais vielä kokeilla?