toukokuu 13, 2024, 23:17:22 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chilivaari

5881
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilivaarin muisteluksia
lokakuu 22, 2007, 16:14:15 ip
Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Hienot juuret olet saanut aikaiseksi, kastelutekniikkasi toimii...

Eikös tuo ole jo kasvin kiusaamista? Juuret työntyivät ulos ruukuista jo heinäkuussa ja pääsivät välillä helteillä kuivumaan mustiksi. Aina niitä kasvoi uusia. Sisällä ruukussa oli kuitenkin hyvin ahdasta.  :lol:

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Itse pidän siitä että viestejä täydentämään laitetaan kuvia...

Kuvien kanssa olen puuhaillut pienen ikäni ja kuvilla aion tämänkin tarinan kertoa. Valitsin tuollaisen 600 pikseliä leveän linjan. Onko se jollekin liian iso? Vai turhan pieni isolla näytöllä? Isoja kuvia linkin päähän en aio laittaa, ellei jotakin erityisen tarkkaa tule esiin.

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"...Se millä kuvat on otettu ja käsitelty kiinnostaa aina...

Digijärkkärin kuvia noista on vain tuotekori rypäleistä (Zilga) ja tomaateista. Viime aikoina olen kuvannut pääasiassa videokameralla ja napannut sieltä ruutuja nettiin. Videokamera on kätevä muistiinpanoväline. Siihen jää aina päiväys ja valonkin määrä tavallaan valotustietoina. Sinne voi myös ääniraidalle kommentoida asioita samalla. Uusi kamerani on HDV-laatua ja kuvaa 1920x1080 pikselin kuvia nauhalle. Niitä vähän Photoshoppailen, rajailen ja pienentelen. Videossa on se hieno juttu, että se ottaa 25 kuvaa sekunnissa, joten oikean hetken voi tarkasti valita. Toisaalta kamera helposti heiluu niin, että sieltä on vaikeaa löytää terävää yksittäiskuvaa, vaikka video onkin ihan siedettävää.
5882
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Hyllychilit
lokakuu 21, 2007, 23:15:36 ip
Katsopa suurennuslasilla, kuka siellä järsii kasviesi lehtiä. Ei ne reiät itsestään tule. Alapuolella tuo varmaan majailee. :wink:
5883
Lukaisin nyt vasta tämän läpi kokonaisuudessaan. Hyvällä tuurilla taidat seilata, kun omia Habanerojakin sentään kypsyi.  :lol:
Perässä tullaan.

Kauhulla katselin noita alkupään idätyshommia. Minä en pistäisi mitään multaan läpinäkyvässä muoviastiassa. Bakteerit jylläävät valon vaikutuksesta ja juuret mätänevät. Viime keväänä jopa niin nopea kasvaja kuin herne tukehtui juurien mustumiseen kirkkaassa muoviastiassa. Ehkä sinulla oli tuuria tai puhdas multa. Mustia ohuita idätysruukkuja saa muutamalla sentillä, ellei satu muuta sopivaa olemaan.

Paljonkin kaupoissa esillä oleviin pahvisiin, maatuviin idätyskennoihin en myöskään ole ollenkaan ihastunut. Se materiaali haihduttaa kauheasti vettä ja kasvit kuivuvat koko ajan. Lisäksi kaikkien juuret eivät kuitenkaan pääse sen läpi, jos ohjeen mukaan istuttaa kasvin ruukkuineen isompaan astiaan ja silloin se hidastaa kehitystä.

Ilmeisesti sinulla on ollut tuuria (tai Raidia) myös itikoiden suhteen, kun kasvit näyttävät noin puhtailta. Huomioitteni mukaan tavallinen paprika on varsinainen tuholaisten kerääjä ja sellaista en enää laita samaan huoneeseen arvokkaampien kasvien kanssa.
5884
VAROITUS:
Seuraavat kuvat voivat olla liian voimakkaita chilien ystäville, joten herkät henkilöt, sulkekaa silmänne ja hypätkää tämä päivä yli.
Kävin vihdoin tänään käsiksi ruukunvaihtoon, joka olisi pitänyt tehdä jo heinäkuussa, mutta en silloin älynnyt, kun en chilien kasvatuksesta mitään tiennyt. Kasvavathan jotkut kasvit montakin vuotta samassa ruukussa.

 
Habanero ja Tabasco olivat 10cm läpimittaisissa muoviruukuissa. Tabasco on puolimetrinen, Habanero vain 35cm korkea. Juuret olivat tunkeneet jo kesällä pohjasta läpi leviten parvekelaatikon pohjalle kosteutta tavoittelemaan. Kun voimakkaasti repien sain kasvit irti ruukuistaan, näky oli murheellinen ja selitti hyvin hitaan kasvun. Habaneron "multapaakusta" pari senttiä pohjalla on pelkkää paksua juurta. Muilla kasveilla olisin leikannut sen pois, mutta hedelmää kantavalla chilillä en rohjennut, jos se vaikka ottaisi nokkiinsa ja pudottelisi satonsa. Tuollaisen valkoisen juuripaakun pois leikkaaminen yleensä aiheuttaa voimakasta juurien kasvua ja haaroittumista ja tervehdyttää kasvin. Noilla paksuilla juurillahan se ei edes pysty imemään vettä, vaan siihen tarvitaan ohuita imujuuria. Ne olivat nyt ruukun ulkopuolella. Aikamoinen shokki leikkauksen kuitenkin täytyy olla, joten jätin sen nyt väliin. Vaihdoin ruukun vain 14cm läpimittaiseen, jolloin sain pari senttiä lisämultaa pohjalle ja sivuille. Laskiskelin ensi kesää ajatellen, että tuohon parvekelaatikkoon mahtuisi 4 kpl 17cm ruukkuja. Niissä jo kasvattaisi jotakin, kun kymmensenttisissäkin tuli hiukan satoa. Isommille kasveille sitten isommat ruukut ja jotkut ulos kasvamaan.


Habanerossani on nyt kymmenkunta pikkuista pötkylää, kolmisenttisiä mitaltaan. Pitäisiköhän niiden vielä kasvaa, vai alkavatko kypsyä? Väristä minulla ei ole mitään tietoa. Siemenpussissa oli lukenut vain Habanero. Lähiviikot näyttävät, putoavatko hedelmät ruukun vaihdon seurauksena vai alkaako kypsyminen tai kasvaminen. Lisävaloakin pitäisi hankkia. Chilit ovat nyt olohuoneen eteläikkunalla, mutta päivät käyvät lyhyiksi.
5885
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilivaarin muisteluksia
lokakuu 21, 2007, 12:06:57 ip
Lainaus käyttäjältä: "terawatti"Tervetuloa :)  

mitä lajikkeita suunnittelet ensi kesäksi?

Kiitos.
Tuota tietoa yritän etsiskellä täältä muiden kokemuksista.
Viime kesän satunnaiseen valikoimaani ei kuulunut yhtäkään Baccatumia, joten niihin ainakin pitää tutustua.

Hakusessa olisi lajike tai pari, joista saisi satoa jo pitkin kesää vaikkapa ulkona kasvatellen. Grillikauteen voisi kuulua omat chilit. Mitään ennätysvahvuuksia tai erikoisia kasvateltavia en tavoittele, vaan minulla chilin tavoite on lopulta päätyä ruokapöytään ja aiheuttaa yleistä mielihyvää. Kasvatus sinänsä on oiva harrastus ja kasvamisen ihme aina ilon aihe.
5886
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilivaarin muisteluksia
lokakuu 20, 2007, 22:42:12 ip
Aloitetaanpa tämä jatkuvajuoninen tarina takautumalla:
Se oli toukokuun loppua kun viisivuotias pikkunassikka pölähti meidän parvekkeelle ja sanoi: "Tässä on sulle chiliä kasvatettavaksi". Hänellä oli pieni kori, jossa 6 pientä ruukkua ja niissä taimet. Purkeissa oli sievästi kasvien nimet. Mitäpä siinä voi kuin kiittää ja laittaa taimet ikkunalaudalle.

Poikani asuu omakotitalomme yläkerrassa ja viisivuotias pojanpoika oli siis asialla. Miniäni oli jostakin siemenliikkeestä tilannut kokoelman chilin siemeniä ja onnistunut saamaan niistä taimia yli oman tarpeen. Edellisellä viikolla olin lahjoittanut heille pari tomaatin tainta ja nyt sain koko mitalla takaisin.

Enhän minä mitään chilin kasvatuksesta tietänyt, enkä heti älynnyt ottaa selvääkään. Kuviakaan ei tullut otetuksi. Luulin kait, että ei se Suomessa kuitenkaan onnistu. Laitoin helppouden vuoksi kaikki ruukuissaan parvekelaatikkoon, jossa ne voi kastella kerralla ja helposti siirrellä pois muiden taimien tieltä.


Heinäkuun 23. päivä löytyi ensimmäinen varsinaisesti chileistä otettu kuva, sekin videolta.  Laatikossa on järjestyksessä De Arbol, Hungarian Yellow Vax, Habanero, Cayenne, Cobra ja Tabasco. Ne on laitettu kasvamaan joskus huhtikuussa ja 3kk myöhemmin Annuumit olivat n. 30cm korkeita, Habanero ei puoltakaan siitä. Unkarilaisessa oli hedelmän alkua, Cayennessakin pikkuinen ja muissa Annuumeissa kukkia. Kastelin niitä kun joku alkoi mennä veltoksi. Pidin niitä lasitetun parvekkeen länsipuolella. Tomaatit saivat eteläisen auringon.

Kasvu oli hidasta. Toivottoman hidasta. Ei tullut mieleeni vaihtaa niille multia. Hiukkasen nestemäistä lannoitetta annoin joskus. Juuret alkoivat tunkea ulos purkeista, jotka olivat vain 10-12cm leveitä. Yhteiskastelu sujui kuitenkin helposti näin.


Leikataanpa suoraan melkein parin kuukauden yli. Syyskuun 8. lukee tietokoneeni kalenterissa, että ensimmäiset omat chilit on maisteltu. Tästä alkoi kiinnostus herätä. Hungarian Yellow oli mieto kuin paprika sekä keltaisena että punaisena.  Ei siitä sen enempää. Kaunishan se on. Cayenne avasi makuhermot. Olen moninkertainen Intiankävijä ja tiedän, mitä HOT tarkoittaa. Tämäkin kuitenkin maistui joltakin. Itse asiassa hyvältä, erilaiselta kuin jauheet joka tapauksessa. Pihvin päällä renkaita pureskellessa tuli mukava polte suuhun ja vähän hikikin. Noita tahtoi lisää, mutta kun ne kypsyivät niin hitaasti, eikä niitä edes ollut kuin kymmenkunta. Taustalla vasemmalla luuraa kuitenkin Habanero.

Nyt alkoi chilin kasvatus kiinnostaa ja löysin nämäkin sivut sekä Fataliin. Imin tietoa ja päätin ensi kesäksi saada satoa hyvistä aineista ja aikaisemmin. Kasvatuspäiväkirjat ovat mainioita. Montakin niistä olen selannut, mutta avaamattomiakin on vielä. Niistä oppii käytännön kokemusten kautta. Eivät ole äidit kovin hyvin pojilleen opettaneet, miten huonekasveja kasvatetaan. Tietämättömyys yritetään joskus korvata tekniikalla. Niinhän me miehet helposti toimimme. Erityisesti olen ihastunut Chiliparkin mietteisiin. Niissä on maanläheistä ja maata ymmärtävää asennetta. Itselläni on ikää toista vuosikymmentä enemmän ja jonkinmoista kasvatuskokemustakin, mutta ei chileistä. Sitä tietoa yritän täällä lukemalla ja utelemalla kasvattaa.


Tässä vähän oman puutarhan satoa muutaman viikon takaa.  Keltainen tomaatti Golden Sunrise on tämän kesän löytö, mehukas, maukas ja kohtuullisen aikainenkin.

10.10. tuli vihdoin aika, että siirsin chilini sisätiloihin. Päivälämpötila laski alle 10 asteen ja yöllä uhkailtiin pakkasella. Cayennet ja hollantilaiset oli jo syöty, muut Annuumit olivat kasvaneet 60cm korkeiksi. Sekä De Arbolissa että Cobrassa oli viitisentoista vihreää palkoa. Habanerossa on mukavasti pikku pötkylöitä ja Tabascossakin muutama siellä latvassa. Kaikki siis selvisivät kesästä parvekkeella ja tuottivatkin jotakin. Kypsyvätkö ne koskaan, se onkin toinen kysymys. Seuraavaksi jatketaan reaaliajassa jonkin matkaa kunnes mennään talvilevolle, jos maltetaan.
5887
Erikoisuudet / Kurpitsachutney
lokakuu 20, 2007, 18:44:23 ip
En minä noiden asiantuntija ole. Kun sattui ainekset käteen, tein tuollaista. Minun kurpitsani oli vihreäkuorinen, mutta eiköhän siitä kypsästä saisi vähemmällä keittämisellä. Kokoon keittäminen eli veden haihduttaminen on tärkeä vaihe. Siinä maku tiivistyy ja soosi sakeutuu.  :lol:

Tuossa pikkukuvassahan se minun kurpitsani on halkaistuna.
5888
Erikoisuudet / Kurpitsachutney
lokakuu 20, 2007, 14:45:35 ip
Taitaa olla vähän myöhässä, kun kurpitsat on jo jäätyneet, mutta jos sinulla on varastossa niitä, etkä keksi parempaa käyttöä, kannattaa todella kokeilla. Kaupasta en ole saanut yhtä hyvää. Valmiissa ohjeissa oli kaikissa etikkaa, mutta jätin sen pois ja käytin vähän sitruunamehua.

Määrät on vetäisty hatusta, kun en kokeilureseptiä mittaillut. Kokeile itse ja maistele.

Minulla oli kurpitsan puolikas vailla käyttöä. Olisikohan tuota ollut kilon verran.
Kolmen litran kattilaan tuo hyvin mahtui ja lopulta tulosta tuli alle litra. Keittelin sitä pienellä teholla varmaan pari tuntia.

Tarpeet:
Puoli kurpitsaa
Muutama chili maun mukaan, ilman siemeniä
Pari desiä sokeria, ehkä enemmänkin
Vähän suolaa
Vähän sitruunamehua


Kattilaan pohjalle kiehumaan muutama desi vettä, sokeri, suola ja kuorittu kurpitsa paloina
Lisätään chili ja sitruunaa
Keitellään pehmeäksi

Nyt pääsee maistelemaan. Maun mukaan lisätään chiliä, chilijauhetta, sitruunaa tai sokeria. Seos saa maistua makealta ja tuliselta, sillä sitä käytetään ruoan lisukkeena lautasella, jolloin maku vähän laimenee.

Keitellään kokoon, kunnes on paksua. Purkitetaan.

Minusta sen ei pidä olla aivan tasaista, vaan aavistus kurpitsanpaloista terästää nautintoa ja punainen häivähdys chilistä parantaa kuvaa. Minulla oli Cayennet kypsänä samaan aikaan kurpitsan kanssa, joten käytin niitä.

Netissä olevien reseptien perusteella päättelin, että kurpitsan tilalla voisi käyttää omenia ja vähän sipulia siihen mukaan. Noita en ole vielä kokeillut, kun omenasato jäi vähäiseksi tänä vuonna.
5889
Tampereen Stockmannin vihannesosastolla oli alkuviikolla ainakin irtomyynnissä pieni säkillinen kuin omenoita.  :lol:
5890
Varo tosiaan liikalannoitusta. Joku Kekkilän tai vastaava puutarhamulta sisältää niin paljon typpeä, että lehdet vetävät kippuraan. Minä laimentelin sitä hiekalla tai vanhalla mullalla. Ainakaan kuukauteen ei tarvitse mitään lannoitusta.
5891
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Soman chilit
lokakuu 18, 2007, 15:33:11 ip
Tarkoitatko, että Naga aloitti heti uuden sadon teon, kun vanhan oli saanut pois harteiltaan?
Ja vielä tähän aikaan vuodesta. Kyllä tässä aloittelijalla riittää ihmettelemistä.
5892
Lainaus käyttäjältä: "ChaiN"...itse en menisi nostamaan valoja kovin korkealle. Esleillä on melko pieni valon tunkeutuvuus...

Eipä tässä meidän aloittelijoiden taida kannattaa äänestämällä hilata niitä kocmokin valoja päivittäin eri asentoihin.  :lol:

Kokeile nyt edes viikon verran korkeammalta. Latvathan palavat lähietäisyydeltä. Sinulla on vielä tinapaperit siellä laatikossa heijastelemassa valoa alaoksille.
Viime keväänä kasvattelin tomaatteja ja kukan taimia ikkunalla ja lisävalona oli pieni loisteputki yli 30cm päässä. Hyvin kasvoivat, vähän honteloita tuli ja pituuskasvua. Chilin taimista ei tosiaan ole vielä kokemusta. Loisteputkia kuitenkin olen hankkimassa.

Kun puhuin tropiikista, tarkoitin auringon nousun ja laskun väliä. Siihen vielä vähän hämärän hetkeä päälle ja minusta olisi sopiva luonnonmukainen valaisuaika 13 tuntia. Sellaista aion itse yrittää. Kokeneemmat puutarhurit voivat kertoa, onko lisävalosta hyötyä. Todennäköisesti on, kun kasvihuoneissa usein palaa myöhään valot.
5893
Saisiko aloittelijakin veikata? Lähinnä muista kasveista kuin chileistä todettuna. En näet ole niistä vielä ensimmäisiäkään taimia kasvattanut, kun sain kokoelman keväällä lahjaksi. Satoa on sentään hiukan jo maisteltu.  :wink:

Hontelo, ylöspäin kasvava taimi on merkki valon puutteesta. Voisiko sitten olla kääntäen, että leveyttä kasvava saisi liikaa valoa? Minä ainakin nostaisin tuon valon kauemmaksi, enkä pitäisi päivän pituutta noin pitkänä. Tropiikissahan nuo saavat valoa 12 tuntia vuorokaudessa.
5894
Edistyneempi chilinkasvatus / vielä loisteputkista
lokakuu 14, 2007, 20:23:51 ip
Lainaus käyttäjältä: "snu"Mistä ihmiset olette ostaneet putkenne?

Tampereella Tampereen sähkö Ojakadulla on erinomainen kauppa. Ellei siellä ole, he tilaavat. Eikä maksa paljon.

Minulla oli 865 katossa jonkin aikaa, mutta väri alkoi rasittaa silmiä, joten vaihdoin 950, enkä ole katunut.

Kysele siis oikeista sähköliikkeistä. Ehkä parhaissa rautakaupoissakin voisi olla valikoimaa. Halpahalleista ei siedettävää löydy.
5895
Edistyneempi chilinkasvatus / vielä loisteputkista
lokakuu 14, 2007, 17:38:31 ip
Heh, pääsee aloittelijakin jotain sutaisemaan tänne gurujen areenalle. Tänään vasta aloitin tämän chilifoorumin käytön.  :wink:

Loisteputkista löytyy kirjoittamani kansantajuinen? esitys videokuvauksen näkökulmasta:
http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Loisteputki

Kasvien tarpeista en tiedä, mutta ihmiselle miellyttävin on 950-putki. Sen valo on täydellisimmin auringonvalon tyyppistä. Niitä meillä on katossa, eivätkä eroa juurikaan luonnonvalosta ulkona. Luulisi tuon käyvän chileillekin.
5896
Kiitosta paljon. Tarjouksesta ei tietenkään voi kieltäytyä.  :lol:

Pertsan kasvatuspäiväkirjasta paljastui, että hän on pistänyt siemenet ajoissa (jo vuodenvaihteessa) itämään. Siinäkö salaisuus? Jos pääosin luonnonvalolla kasvattelee, maaliskuu on sopiva idätysaika ainakin tomaateille. Taitaa olla myöhässä chileille?
5897
Tervehdys aloittelijalta.

Olen vasta eläkeiässä hurahtanut chilinkasvatukseen. Keväällä sain tutuilta valikoiman satunnaisia taimia. Pikku ruukuissakin ne voivat hyvin lasitetulla parvekkeella. Vasta viime viikolla toin ne sisään. Ongelma on sadon myöhäisyys. Olisi mukava saada tuoretta satoa vaikka koko kesän. Nyt ensimmäiset Cayennet kypsyivät vasta syyskuussa ja Habanerot ovat vielä pikkuisia, vihreitä mötkylöitä. Tabasco on kovin kesken ja pari Annuum lajiketta ovat edelleen vihreitä palkoja oksillaan.

Ensi kesää ajatellen haluaisin saada wokkiin ja kastikkeeseen tuoretta terästystä ja grillivartaisiin ytyä. Onko se mahdollista? Olen käyttänyt hakua, mutta tulokset ovat aika laihoja. Kasvatuspäiväkirjoista oli apua ja varsinkin ajankulua. Hauskoja ovat. Nyt siis ei auta talvehtineet yksilöt, vaan pitäisi valita siemeniä ensi kesäksi. Birds Eye muunnoksia on joillakin ulkomaisilla sivuilla mainittu nopeiksi, onko muita suosituksia?