huhtikuu 25, 2024, 03:11:35 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chillaillen 2013

Aloittaja Chillaillen, tammikuu 12, 2013, 11:03:39 ap

« edellinen - seuraava »

Chillaillen


Iltapala  :)

No en kyllä syö noita iltapalaksi, mutta tuollainen sato tuli kerättyä tänään. Kuvassa Naga Norichia, Jalapenoa, Fire Flamea ja Bolivian Rainbowta. En ole satotavoitteita aiemmin asettanut, mutta sanotaan nyt vaikka että 2 kg on satoa saatava. Tämänhetkinen saldo 633 g.

bluesman

 Tuossahan on oivan Nagasalsan aineksia. Sipulia, valkosipulia ja tomaattimurskaa joko omista tomaateista tai helpommin kaupan valmistötteröistä tehtynä. Hiukan viinietikkaa ja sitruunamehua niin säilyy jääkaapissa sen 2 päivää minkä aikana tuote katoaa parempiin suihin. Komeita Nagoja!

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 03, 2013, 22:17:36 ip
Tuossahan on oivan Nagasalsan aineksia. Sipulia, valkosipulia ja tomaattimurskaa joko omista tomaateista tai helpommin kaupan valmistötteröistä tehtynä. Hiukan viinietikkaa ja sitruunamehua niin säilyy jääkaapissa sen 2 päivää minkä aikana tuote katoaa parempiin suihin. Komeita Nagoja!

Tätähän täytyykin kokeilla. Kiitos vinkistä! Omat tomaatit on vielä kukkimisvaiheessa, joten ostotomaateilla mennään.

On noi Nagat vaan perkeleellisen tulisia. Eilen laitoin pikkusiivut Koskenlaskijalla täytettyjen ja pekoniin käärittyjen herkkusienien sisään. Hyviä tuli, mutta muiden ruokailijoiden mukaan liian tulisia.

Chillaillen


Coyote zan white (C. chinense)

Tuollainen yksi tuli poimittua puskasta. Hedelmällä oli pituutta n. 4 cm ja painoa ~3g. Tämä on jokin uusi lajike Brasiliasta. Tarkempaa tietoa ei ole. Satoa näistä on tulossa melko paljon, vaikka puskat ovat pieniä. Tuoksu oli hedelmäinen ja maku mielestäni hyvä. Tulisuutta oli omaan makuun aika reilusti, ainakin tuoreena paljaaltaan popsittavaksi. En ole varma oliko tuo vielä ihan kypsä, vai pitäisikö värin muuttua vielä vaaleammaksi. Odotettelemallahan tuo selviää. BTW, kesäloma alkoi!  :)

Chillaillen

Kamera jäi mökille ja kännykällä tuli niin luokattomia kuvia, että tämä päivitys jää ilman valokuvia. Päivitin ensimmäisen viestin taulukkoon tämänhetkisen tilanteen.

Villichileistä CAP 1445 (C. chacoense) oli kypsyttänyt ensimmäisen marjansa. Yhtään siementä tuossa ei ollut sisällä, joten odotetaan seuraavia kypsyviä, jotta saadaan siemeniä talteen ja jakoon. Raakileita on kypsymässä useita kymmeniä.

CGN-21502 (C. eximium) kukkii useamman kukan voimin ja siitepölyäkin oli jo ilmestynyt. Jää nähtäväksi tuleeko tästä satoa, vai tarvittaisiinko tähän toisen kasvin siitepölyä. Toinenkin yksilö kyllä löytyy, mutta sen kukkimista pitää vielä odotella.

Poimin maistiaiseksi myös ensimmäisen kypsän Datilin (C. chinense). Ensimmäinen podi oli säälittävän kokoinen, mutta hyvänmakuinen. Rouskuttelin tuon kokonaisena ja totesin että tulisuutta on melko paljon, enemmän kuin esim. aiemmin mainitsemassani Coyote Zan Whitessa.

Satoa olen keräillyt tähän mennessä 845 g. Ensimmäiset Poblano anchot alkavat olla ruskeita, joten huomenna rillataan täytettyä chiliä.  :)

PP

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - heinäkuu 14, 2013, 18:10:01 ip
Satoa olen keräillyt tähän mennessä 845 g. Ensimmäiset Poblano anchot alkavat olla ruskeita, joten huomenna rillataan täytettyä chiliä.  :)


Ruskeita? Onko ne vain puolikypsiä vai onko mulla ja monella muulla erilainen Poblano-lajike? Ennen täyttä kypsyyttä väri voi olla ruskean sävyinen, mutta lopulta ne tulee paprikan punaisiksi. Ancho on käsittääkseni nimitys kuivatulle Poblanolle ja periaatteessa virheellinen lisä tuoreen Poblanon kanssa.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 14, 2013, 19:49:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - heinäkuu 14, 2013, 18:10:01 ip
Satoa olen keräillyt tähän mennessä 845 g. Ensimmäiset Poblano anchot alkavat olla ruskeita, joten huomenna rillataan täytettyä chiliä.  :)


Ruskeita? Onko ne vain puolikypsiä vai onko mulla ja monella muulla erilainen Poblano-lajike? Ennen täyttä kypsyyttä väri voi olla ruskean sävyinen, mutta lopulta ne tulee paprikan punaisiksi. Ancho on käsittääkseni nimitys kuivatulle Poblanolle ja periaatteessa virheellinen lisä tuoreen Poblanon kanssa.


Kyllä näiden pitäisi olla kypsänä ruskeita. Fataliilta on siemenet peräisin. Ancho, Poblano (C. annuum) tämä on Fataliin mukaan. Itsekin hieman ihmettelin tuota nimeämistä. En saa suoraan linkkiä tuohon, mutta tuolta ensimmäinen chili C. annuum lajista on kyseessä:http://fataliiseeds.net/search?query=annuum

ja tuolla kuva: http://fataliiphoto.net/d/42510-2/ancho_poblano_002.jpg

PP

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - heinäkuu 14, 2013, 20:46:47 ip
Kyllä näiden pitäisi olla kypsänä ruskeita. Fataliilta on siemenet peräisin. Ancho, Poblano (C. annuum) tämä on Fataliin mukaan. Itsekin hieman ihmettelin tuota nimeämistä. En saa suoraan linkkiä tuohon, mutta tuolta ensimmäinen chili C. annuum lajista on kyseessä:http://fataliiseeds.net/search?query=annuum


Meillä on sitten eri lajikkeet. Omani tarkkaa alkuperää en tiedä, mutta muistaakseni sain siemenet Bluesmanilta pari vuotta sitten.

Jani M

Poblanosta on mun tietojen mukaan sekä ruskea, että punainen variantti. Ruskealla Poblanolla oli joku lisänimi, mitä en nyt millään muista.

Wonka

Mulatoksi olen kuullut ruskeaa Poplanoa kutsuttavan. Itselläni kasvaa sekä punainen että ruskea versio. Hämmästelin tässä taannoin punaisen version mietoa, mutta selkeää poltetta jota ei sisällä keväällä kypsyneissä podeissa ollut.

Chillaillen


Satoa

Eilen rillattiin ja tänään särkee päätä.  ??? Poblanot täytin sekoituksella jossa oli riisiä, Aji Cristalia, pekonia, juustoraastetta ja aurajuustoa. Päälle pyöräytettiin vielä pekonia, jotta lopputulos ei olisi liian terveellinen. Jallut täytettiin Savuporo-Koskenlaskijalla. Hyviä olivat molemmat tuotokset.

HotVelo

Ai ai, kun on hyvänäköinen lautanen. Poblanoja olen ensi kaudelle harkinnut jo sen jälkeen, kun alkukesästä pari ostin paikallisesta kaupasta ja grillasin ne täytettyinä. Toivottavasti löydän syksyn aikaan siemeniä talvella idätettäväksi.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - heinäkuu 16, 2013, 10:53:56 ap
Ai ai, kun on hyvänäköinen lautanen. Poblanoja olen ensi kaudelle harkinnut jo sen jälkeen, kun alkukesästä pari ostin paikallisesta kaupasta ja grillasin ne täytettyinä. Toivottavasti löydän syksyn aikaan siemeniä talvella idätettäväksi.

Multa saat kyllä siemeniä. Pitää vaan tarkastaa ensin niiden itävyys, sillä en ole varma olivatko nuo riittävän kypsiä. Laita vaikka yksityisviestillä yhteystietosi muutaman viikon päästä, niin laitan siemenet postiin. Siis jos nuo ovat itämiskykyisiä.

HotVelo

Kiitokset tarjouksesta, vaan eihän tässä vielä ole varsinaisesti hätä siementen kanssa. Joten ei noista vasta syötyjen siemenistä kannata ottaa paineita.

Ja kun nuo sinun ovat Fataliin kantaa, niin jos sitä sinne syksymmällä ilmestyy - nyt on loppu - niin sitähän saa sitten taas sieltäkin. Mutta varasuunnitelma on hyvä olla olemassa.

Chillaillen


Näkymä kasvihuoneen ovelta


Satoa

Satoa kypsyy pikkuhiljaa ja kauden satotavoite (2 kg) alkaa olla kohta täynnä. Tällä hetkellä kerättynä on 1748 g. Bolivian Rainbowt lentävät tänään vielä ulos kasvihuoneesta tilaa viemästä. Täytyy leikellä nuo vaikka boncheiksi. Koristearvoa enempää noilla ei kyllä ole.

Satokuvassa on Datilia, Naga Morichia, Coyote Zan Whitea, Aji Cristalia, Lemon Dropia ja pari Jalapenoa. Nämä ovat hyviä ja maukkaita chilejä kaikki.

akselsson1

Coyote Zan White, on ilmeisesti joku bacca? Saanko lyhyen makuarvion?  ::)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 25, 2013, 19:34:36 ip
Coyote Zan White, on ilmeisesti joku bacca? Saanko lyhyen makuarvion?  ::)

Coyote zan white on C. chinense. Eritttäin hyvänmakuinen ja hedelmäinen chinense onkin. Ei hirveän tulinen, mutta kyllä tuossa poltetta on omaan makuun riittävästi. Esim. Datil on tulisempi kuin tämä. Kotoisin tämä on kuulemma Brasiliasta.

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - heinäkuu 25, 2013, 20:14:57 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 25, 2013, 19:34:36 ip
Coyote Zan White, on ilmeisesti joku bacca? Saanko lyhyen makuarvion?  ::)

Coyote zan white on C. chinense. Eritttäin hyvänmakuinen ja hedelmäinen chinense onkin. Ei hirveän tulinen, mutta kyllä tuossa poltetta on omaan makuun riittävästi. Esim. Datil on tulisempi kuin tämä. Kotoisin tämä on kuulemma Brasiliasta.

Hmm, kiinnostavaa, pitääkin laittaa tuo korvan taakse, hedelmäiset, ja miedohkot chinenset valtaavat varmaan ensikaudeksi tilaa mulla.. :)
Kiitos!
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

bluesman

 Tuota Poblanoa löytyy montaa versiota kuten perusPoblano joka on suuri ja punainen, kuivattuna Ancho. Sulla kasvaa ilmeisesti Mulato isleño, mullakin löytyi viidakosta muutama vielä kypsymätön podi.

Chillaillen

Alkuun kuvasaastetta:


Coyote Zan White (C. chinense)


Naga Morich (C. chinense)


Satoa: Fire Flame (C. annuum) ja Herculenaum Pompeii (C. annuum)

Kauden satotavoite 2 kg on nyt täynnä. Satoa kerätty tähän mennessä 2001 g.  :) Kasvihuoneessa alkaa olla ahdasta ja jotkut rehut ylettyvät jo pian kattoon asti. CAP 1445 (C. Chacoense) on tunkenut jo ulos kasvihuoneesta rungon ja kennolevyn välistä.

CGN-21502 (C. Eximium) kukkii ja useampia raakileita on jäänyt kiinni ilman toista kasvia/pensselöintiä. Ensimmäinen Turbo Puben (C. pubescens) podi on alkanut vaihtaa väriä, joten ehkä siitäkin vielä satoa saadaan. Jos mitään yllättävää satu ja elokuu on lämmin, niin aika paljon on satoa vielä tulossa.

Kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille vinkkejä ja ohjeita antaneille sekä päiväkirjojen/chiliaiheisten blogien kirjoittajille!