huhtikuu 18, 2024, 05:06:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jamsterin (ja tyttären) chilit 202x

Aloittaja Jamsteri, maaliskuu 27, 2023, 10:15:47 ap

« edellinen - seuraava »

Jamsteri


Työpaikan ikkunalla oikealla puolella olevassa purkissa superlannoite alkaa vissiin potkia.


Muissa uutisissa yksi markettipaprikan hedelmä on jo vaihtamassa väriä ja tyttären kanssa kylvettiin lisää Capsicum carassensen siemeniä, kun edelliset eivät alkaneet itää.

Jamsteri

Välillä taas tilannepäivitystä:


Sisälle jäänyt rainholm ex kasvaa nyt samanmuotoisesti kuin edellisen sukupolven kasvi.


Podit näyttävät kuitenkin jäävän pienemmiksi kuin edellisessä sukupolvessa. Ulkona oleva sisarus kasvattaa podit sen sijaan alaspäin. Kypsymisen jälkeen jännitetään, että tekeekö kumpikaan syötävän makuisia chilejä.


Pinkkihaba suostui ulkona kasvattamaan huikeat kaksi podia. Maku oli ihan ookoo näissä, mutta mukana oli jotain kitkeryyttä. Tulisuus oli odotettavasti melkein nolla. Sisällä ilmeisesti oli liian pimeää hedelmien kasvattamiseen ja ulkona liian kylmä kukkimiseen. Nostin tämän sitten sadonkorjuun jälkeen takaisin sisälle bonsaielämään.


C. rhomboideum chilimetsä bonsai näyttää joltain random-huonekasvilta.


Toinen rhombon pistokaskaveri on sitä mieltä, että ylöspäin on paras kasvusuunta. Takana oleva pistokkaiden alkuperäkasvi tiputtelee lehtiä jostain syystä, mutta ei onneksi näytä mitenkään kuolevaltakaan.


C. caatingae. Tämän lehdet tuoksuvat vieläkin koskettaessa marjamehutiivisteeltä.


C. friburgense on varmaan ihan ehta yksilö, koska tämän taimi alkaa vastaamaan lajikuvausta aika hyvin. Toki kukat sen viimeistään sitten paljastavat.

Ulkona on kohta kypsä ainoa selvinnyt markettipaprikan hedelmä. Perheen pienimmäinen (ei tytär, vaan poika) kävi poimimassa toisen kypsyneen ja jätti siihen pieniä hampaanjälkiä. Yritin sitä sitten kypsyttää pöydällä, mutta sepä kehtasi mädäntyä siinä sitten...

Mansikkakoison heitin mäkeen kun sen varsi katkesi ja se vain tiputtelee marjat ennen aikojaan, koska en ole kastelemassa sitä kerran tunnissa.

Tabasco öllöttää parvekkeella, mutta ei siihen tule kukkia eikä podeja.

Jamsteri

Jälleen tilannepäivitys.


Capsicum friburgense ja caatingae. Caatingae vaikuttaa mukavan kompaktilta toistaiseksi. Katsotaan mitä oon mieltä sitten kun katto tulee vastaan.


Vanha c.rhomboideum joutui katkaisuhoitoon kun pitkät oksat näyttivät niin törkeältä. Äkkiä alkoi uutta kasvua näkyä. Vieressä kasvava pistokasklooni on myös alkanut nyt haaroa varresta.


Takaisin bonsautukseen päässyt pink habanero alkaa näyttää taas aika pätevältä.


C.carassense ei vain lähde itämään, joten laitoin purkin orkideaterraarion valon päälle. Jospa lämpö saisi jotain aikaan...


Rainholm exän raakoja podeja.


Toisenmallisen rainholm exän raakoja podeja.Markettipaprikasta sai yhden podin. Tämä meni jo viikko sitten parempiin suihin. Yllättävää oli se, että maku oli onneksi kohdallaan. Otettiin tästä siemenet talteen ja laitetaan uusi sukupolvi kasvamaan.

Jamsteri

Otin eilen töiden jälkeen roikkuvapodisen rainholm exän sisälle turvaan kylmältä ja ajoitus oli aika hyvä, sillä kolme tuntia myöhemmin sateli ensilumet :D

Yksi ulos jäänyt rhomboideum kesti lumet näköjään ihan vikisemättä, mutta otin senkin nyt sisälle suojaan ja ajattelin viedä työpaikan ikkunalaudalle sen.

Jamsteri

Jälleen tilannepäivitystä (nyt en jaksa kuvia latailla tänne, mutta jospa seuraavalla kertaa):

Laitettiin uuden vuoden aattona testimielessä orkideaterraarion loisteputken päälle talouspaperisysteemillä muutamia siemeniä itämään, että nähdään olivatko kaikki carassensen siemenet itämättömiä. Rasioihin meni tavallista paprikaa viime kesältä, joku rabenii (vanh. praetermissum) ja loput carassenset. Sitten laitettiin vielä multapurkkiin samaan paikkaan "joku punainen" nimellä olleita siemeniä, luultavasti kyseessä on Aji cristal.

Normipaprikat ja "joku punainen" itivät tosi helposti näillä virityksillä, mutta rabenii ja carassense eivät ainakaan vielä ole itäneet. Rabeniissa näyttäisi kyllä nyt ilmestyneen jotain reagointia lämpöön, joten en ihmettelisi jos kohta näkyisi ituja. Mittasin idätyspaikan lämmön tuosta lampun päältä, niin näytti 28 °C olevan siinä. Luulisi kelpaavan :D Tuumin kyllä vielä, että koitan vähän raapaista carassensen siemeniä kynsiviilalla kun ne eivät näytä reagoineen mitenkään lämpöön ja kosteuteen. Jotenkin muutenkin ovat tosi kovan näköisiä. Ehkä nämä kulkevat jonkun linnun mahan kautta luonnossa.

2004 vuoden siemenistä kasvatettu cherry bomb on edelleen alle 10 cm korkea, mutta hengissä kuitenkin. Vaihdoin sille vasta uuden mullan ja purkin, joten saa nähdä kasvaisiko pian paremmin.

Tyttären ikkunalla majailee vieläkin C.friburgense ja C.caatingae, sekä pahanmakuinen "rainholm ex". Jälkimmäinen saa varmaan pian antaa tilaa jollekin kiinnostavammalle lajille. Ikkunasta vetää jonkin verran, joten olen aika yllättynyt, että Brasilian kasvit eivät kylmästä piittaa. Toki en kyllä lähtisi ulos viemään ennen oikeita kesälämpötiloja :D

Työpöydällä asuu kaksi C.rhomboideumia. Toinen on alkuperäinen ja toinen pistokas. Pistokas kasvoi tosi äkkiä isoksi ja vahvaksi.

Olohuoneen ikkunalla on edelleen hengissä pink habanero -bonsai.

Postissa on tulossa ensi kesän siemenet, joita pääsee pian kylvämään. Löysin normilajikkeiden lisäksi flexuosumin, lanceolatumin, galapagoensen ja eximiumin siemeniä, joten toivotaan että villichilikokoelma kasvaa pian suuremmaksi :D


Jamsteri

Noniin kynsiviila tuhosi yhden carassensen siemenen, joten jäljellä on vain pari rasiassa. Löysin koko pussillisen parvifoliumin siemeniä, joten päätin kokeilla samaa sitten niillä. Kolme viidestä kylvetystä kesti kevyen viilaamisen, yksi halkesi ja yhden jätin rauhaan. Nyt nekin ovat lämmitettynä rasiassa talouspaperin päällä odottamassa. Saas nähdä tuleeko mitään.

Jamsteri

Tilannekatsaus:

Tällä kaudella keskitytään kotikasvatuksessa lähes kokonaan villeihin lajeihin, koska ne ovat kovin kiintoisia. Paperinmutkaidätykset olivat ihan surkea viritys, joten pysytellään idätyksissä mullassa ja purkeissa. Tänään laitettiin tyttären avustuksella kasvamaan koko joukko uusia kavereita, jotka ovat:

C.annuum "rainholm ex, mini snack jalapeno"
C.eximium CAP 500
C.flexuosum
C.galapagoense
C.lanceolatum

"Rainholm ex mini snack jalapeno" jatkaa edelleen oman vahinkoristeymälajikkeen jalostusta, nyt on menossa F3-sukupolvi. Valikoin jatkoon parhaimman makuiset F2-sukupolven chilit, jotka näyttivät minijalapenoilta.

Kaikkia muita paitsi edellämainittua laitoin itämään kaksiin purkkeihin. Toiset purkit ovat lämpimässä orkideojen kukkavalon päällä ja toiset ihan vain työpöydällä. Seurataan jännityksellä, että nouseeko mistään purkista mitään :-X (no annuumit ovat varmaan itäneet jo parin päivän päästä, mutta nuo villit jännittää enemmän)


Jamsteri

Tämän vuoden kylvöistä annuumit itää jo, samoin ensimmäinen eximium oli tänään pukannut vihreää esille mullasta

Jamsteri

Tänään molemmissa lanceolatumin purkeissa näytti itävän jo ekat siemenet. Lämmitetyssä ja lämmittämättömässä. Nyt sitten jännitetään, että pääseehän lehdet esiin siementen sisältä...

Jamsteri

helmikuu 24, 2024, 18:01:12 ip #29 Viimeisin muokkaus: helmikuu 24, 2024, 18:03:26 ip käyttäjältä Jamsteri
Ainakin yksi C.lanceolatum kuoriutui hienosti siemenestä ulos. Turhaan pelottelitte kypäräpäillä :D


Myös C.eximiumin taimi selviytyi ilman kypärää


Viime keväänä 19 vuotta vanhoista siemenistä idätetty Cherry bomb ei ole kasvanut vuodessa tämän enempää. Siementen ikä näköjään vaikuttaa ainakin kasvuvauhtiin.


Muissa havainnoissa olen huomannut, että C.friburgense on tosi kova juomaan. Vettä menee samaa tahtia kuin tyyliin tomaatille ja sitten jos kastelu jää vähemmälle, niin kaveri on tosi dramaattisesti nuutuneen näköinen.

Uuge Poni

Hyviä kuvia karvaisista pikku iduista ^-^ Miten siellä, oliko tuon viilailun lisäksi esikäsittelyjä tai ajastettua liotuskäsittelyä siemenillä?
@ugponics

Jamsteri

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 24, 2024, 20:44:50 ipHyviä kuvia karvaisista pikku iduista ^-^ Miten siellä, oliko tuon viilailun lisäksi esikäsittelyjä tai ajastettua liotuskäsittelyä siemenillä?

Viilailu ja lämmitys olivat kyllä ihan tuhoon tuomittuja projekteja. Kaikkein parhaiten näyttäisivät nämä tämän kevään villit itävän ihan tavallisessa huoneenlämmössä suoraan multaan kylvettynä. En edes alkanut mitään liotuksia miettimään. Itämisprosentti ei kyllä päätä huimaa, mutta jos jokaisesta saisi edes yhden kasvin niin olisin tyytyväinen. Flexusta olisi varmaan hyvä olla ainakin kaksi, mutta kun siemenet olivat vuosikertaa 2015 niin en yllättyisi jos yksikään ei itäisi.

Jamsteri

Tänään näkyi ensimmäiset idut lämmitetyistä galapagoensen ja eximiumin siemenistä. Lisäksi lanceolatumin siemenistä iti vielä yksi, joten niitä on yhteensä kolme kasvia. Näissä yhdessä on siemen puoliksi sirkkalehtien päällä, mutta nyppään sen irti jos se ei omia aikojaan tipu.

Jamsteri

Pieni tilannepäivitys ilman kuvia:

Kaikki muut villichilit itivät ongelmitta paitsi flexuosum. Kuusi viikkoa mennyt ja eloa ei näy lämmitetyssä, eikä lämmittämättömässä ruukussa. Siemenet toki olivat vuosikertaa 2015, joten ei ihme että itäminen jäi. En kuitenkaan heitä vielä pois vaan annan vielä muutaman viikon ajan mahdollisuuksia.

Galapagoenset itivät hyvin lämmitettynä, ilman lämpöä eivät ollenkaan.

Eximiumia iti kaksi kasvia ilman lämpöä ja yksi lämmöllä. Lämmitetty taimi jäi kypärään, joten se joutui hylkyyn.

2004 vuosikerran cherry bomb näyttäisi ihan vähän siltä, että kohta voisi odottaa ekaa nuppua. Kasvi on vuoden ikäinen ja juuri ehkä 15 cm korkea ja kovin kitukasvuinen.

Friburgense kasvaa köynnöstäen eikä ole vieläkään haarautunut päästä. Sen sijaan yksi sivuhaara on alkanut kehittyä nyt viime aikoina. Lieneekö jokin 26-kromosomisten juttu nuo sivuhaarat?

Jamsteri

Ja nyt tulee päivitys myös kuvien kanssa:

Juuri kun menin sanomaan, ettei flexut idä niin yksi todisti oletuksen vääräksi!


Galapagoenset:


Rainholm exät pitäisi piakkoin varmaan erotella omiin purkkeihin. Hyvin itivät!


Huono tärähtänyt kuva friburgensesta, mutta tästä näkee ettei haaromista ole vielä tapahtunut. Joskus taannoin muistelisin cardenasiin kasvaneen samalla tyylillä kovin köynnäsmäisesti


Pistokas-rhomboideum kasvaa hauskan mallisesti:


kitukasvu-cherrybomb pääsi valoisammalle ikkunalle ja kitukasvaa edelleen:

Jamsteri

Tänään eroteltiin omiin ruukkuihin galapagoenset, rainholm exät ja kaksi eximiumia toisistaan. Lisäksi huomasin, että flexuosumeja näyttäisi itävän vielä kaksi siementä lisää. Hyvä niin, niin saa kaksi kasvia että saa kukat varmemmin pölyttymään sitten joskus. Olen kuullut, että tällä lajilla on vaikeuksia pölyttyä yksinään.


Tänään erotellut taimet


Rainholm ex F3


Karvainen C.eximium


Pikkiriikkinen C.lanceolatum


C.flexuosum (Uudet itäneet siemenet olivat toisessa ruukussa)


C.galapagoense. Luulin, että tämä olisi karvaisempi. Näkyy tuossa toki jonkin verran karvaa, mutta muiden kuvissa nämä ovat olleet paljon pörröisempiä. Jonkinlainen tuoksu on noissa lehdissä, niin jospa tämä olisi kuitenkin oikea kasvi.


Loppuja lanceolatumeja en vielä uskalla erotella, koska nuo taimet näyttävät niin pieniltä ja herkiltä. En ole ikinä nähnyt yhtä pieniä chilintaimia :o

skuosma

Jännältä näyttää karvaiset lehdet. Onko "karvat" pehmeitä vai jopa piikikkäitä?


Jamsteri

Lainaus käyttäjältä: skuosma - maaliskuu 31, 2024, 14:15:13 ipJännältä näyttää karvaiset lehdet. Onko "karvat" pehmeitä vai jopa piikikkäitä?Kyllä nuo ihan pehmeiltä tuntuu. En tiedä, että aiheuttaisiko esim eximiumin karvat jotain ärsytystä jos oikein käpälöisi... En ole kyllä koskaan saanut mitään ärsytystä mistään chilien lehdistä.

Jamsteri

Pikapäivitys:


Flexut yllättivät positiivisesti. Tämä purkki oli ensin sen viisi viikkoa normaalissa lämmössä ja nostin sen sitten mielenkiinnosta orkidealampun päälle lämpimään. Viikon jälkeen näyttäisi itävän kymmenen siementä. Parit kasvit lupasin kaverilla ja äidille, joten itselle olisi jäämässä 7 taimea. Noilla varmaan saa aikaan ristiinpölytykset jos nämä viitsivät koskaan kukkia :D

Zen

Vau, mitä pörröchilejä! Toivottavasti fexut pysyvät myötämielisinä ja kasvavat hyvin :)