toukokuu 13, 2024, 13:13:56 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


tellien ensimmäiset chilit

Aloittaja tellie, toukokuu 17, 2006, 16:01:52 ip

« edellinen - seuraava »

tellie

Homma lähti liikkeelle siitä, että maaliskuun alkupuolella avomieheni katseli ja ihmetteli innokkaasti chilisivustoja. Minä siihen sitte tokaisemaan, että jos kiinnostaa, niin ota vaan chilejä, kyllä noille tilaa järkätään. Siitä sitten paikkaa ja lajikkeita etsimään.

Lopulliseksi paikaksi tässä asunnossa päätettiin akvaarion päälle tehtävä teline, sitä odotellessa kasvit saisivat kasvaa "jossain". Saimme Bolivian Rainbow'n, Thain, White Bullet Habaneron ja Lemon Dropin siemeniä avomieheni serkulta, ja sitten ei kun kasvattamaan. Päiväkirjassa ei ihan kaikkea lue, mutta pääkohdat olen yrittänyt ottaa ylös. Päivämäärissä on pientä häikkää ja sellaista. Myöhemmin myös osoittautui, että avomies on enemmän syömis- ja katsomispuolella kuin itse innostunut kasvien hoidosta, joten minullehan nuo aika pitkälti jäivät :)

26.3.2006 - Päivä 1

Tänään kylvimme siemenet: noin 30 lemon dropia, 15 bolivian rainbow’ta ja kuusi white bullet habaneroa sekä thaita. Kasvualustana on noin 2/3 Daily – kukkamultaa ja 1/3 akvaarion pohjahiekkoja.

Siemenet saavat itää akvaariovalaisimen päällä, jossa lämpötila päivän aikana on noin 28–29 astetta, yöllä huoneenlämpö eli noin 23 astetta. Laatikot on peitetty elmukelmulla, johon on ilman vaihtumisen varmistamiseksi puhkottu reikiä.



Lähtötilanteen kuva on valitettavasti jokseenkin surkea, mutta kyllä siitä ympäristön näkee: akvaario kaappeineen (leveys 140cm), kaksi kituuttavaa orkideaa, orkideojen heikkotehoinen kasvivalo ja paljon turhaa romua.


2.4.2006 - Päivä 6

Ensimmäiset hennonhennot taimet (3 kpl) paikallistettu Bolivian Rainbow’sta. On aika alkaa ajatella lisävalon ja tuuletuksen järjestämistä taimille.

Saman päivän iltana Bolivian Rainbow’ssa on peräti kymmenen tainta, Thaissa kaksi White Bullet Habanerossa kolme. Lisävaloksi päätyy käyttämättä oleva yksiputkinen akvaariovalaisin Philipsin15W Aquarelle – putkella.


3.4.2006 - Päivä 7

Siirsimme taimelliset laatikot tyhjään 60 –litraiseen akvaarioon kananmunakennojen päälle. Valaisin on em. akvaariovalaisin em. putkella. Ostimme ajastimia voidaksemme säädellä tuuletusta (joka tosin ei altaassa onnistu) ja valaistusta.




4.5.2006 - Päivä 8

Säädimme eilen valaistuksen olemaan päällä klo 6-21. Akvaarioon tulee kiinni tietokoneen tuuletin, samalla ajastimella sekin, eli tuuletusaika on valoisa aika. (Myöhemmin osoittautui, että tuuletuksessa ja paisteen alla vedenkulutus on tähtitieteellinen, ja pieniin laatikkoihin upposi joka toinen päivä useampi desi vettä, mutta tämä havainto ei vaatinut uhreja, ainoastaan aiheutti lievää hämmästystä.)


16.4.2006 - Päivä 19

Koulimme Bolivian Rainbow’t. Tähän mennessä kaikki siemenet ovat itäneet, mikäli laskuista jätetään Lemon Drop, jossa ei ole näkynyt elonhäivää. Tosin Bolivian Rainbow’sta poistimme kaksi tainta tilaongelmien vuoksi.

Mullaksi tuli noin 2/5 hiekkaa lähijärven rannalta ja 3/5 Daily –kukkamultaa. Syynä tähän se, että kaupanmokomat eivät näin päästäispyhien aikaan tahdo olla auki emmekä saaneet lekasoraa, ja taimilla alkoi olla jo vähän turhan ahdasta. Juurten puolesta tosin ei olisi ollut erityisen kova kiire, vaikka vähän muuta pelkäsin. Multa on turhan tiivistä tavaraa jos minun mielipidettäni kysytään; toivottavasti ei tule ongelmia sen takia. Hiekan desinfioimme uunissa 300 asteessa ja opimme sen, että paistuvan hiekan tuoksu tuo mieleen merenrannan. Nimittäin hyvin loivan ja mutaisen rannan varsin merkittävän laskuveden aikaan.


20.4.2006 - Päivä 23

Koulimme loputkin chilit. Akvaariossa tulee olemaan ahdasta, mutta eiköhän tuolla harventumaa tapahdu tavalla tai toisella ennen kuin taimet ovat niin suuria, että vakavissaan alkavat olla toistensa tiellä. Ja ellei riittävää harvennusta käy, niin sitten pitää vain muuttaa ratkaisuja.




10.5.2006 - Päivä 43

Taimet ovat kasvaneet paljon, pisimmät ovat nyt vajaa 15 senttiä pitkiä. Tähän mittaan on venähtänyt yksi thai ja yksi bolivian rainbow. Nypin tänään ”varkaita” pois Bolivian Rainbow’eista jotta saisin kasveille kivemman, vähemmän puskaisen muodon.

Muutamissa purkeissa multa on homehtunut pinnalta hieman, ja olemme vieneet kolme pientä kasvia mökille ”itiöimään”, sillä emme halua nuuhkia homeitiöitä neniimme. Huomenna viemme 3 bossea ystävillemme tehdäksemme tilaa – akvaario alkaa olla hieman ruuhkautunut.

tellie

(En jaksa lainailla, kaikki kuitenkin arvaa mihin vastaan :D )

Minäkin mietin sitä katetta, mutta enpä ole jaksanut laitella, koska hometta tosiaan oli vain muutamassa surkeammassa taimessa, noissa muissa multa pysynyt yllättävänkin hyvänä.

Tuuletus ei itse asiassa ollut sen vaikeampi: avomies väänsi sellaisesta reikälevystä vai mitä onkaan (näkyy kuvassa kun kiinnittää huomion asiaan) tuohon koneen tuulettimeen tuet, ja siinä se lampun korkeudella hengailee. Lisäsimme toisen tuulettimen tuohon, ja kyllä sen verran puhaltaa että kyllä pitäisi tainten tukevuuttakin saada, eikä ilmanvaihdon kanssa pitäisi olla ongelmaa.

Jep - yritystä riittää, ja suunnitelmat on kovat ;) Olen jo miettinyt mm. mökkisaareen ruukkupuutarhaa chileistä, ja pitäähän niitä ihan maaperäänkin istuttaa ihan kokeilun takia, koska karikkeen ja muun mähnän sekaisella rannalla ainakin tomaatti viihtyi huimain hyvin aikaisempina vuosina. Järvi pitää sopivan kosteana ja ravinteita kai piisaa. Miten käy sadolle tai kasveille, sen aika näyttää.

tellie

29.5 – Päivä 62

Olemme vielä hieman harventaneet rivistöjä viemällä muutaman taimen siementen lahjoittajalle.

Tänään vaihdoimme suurimmat, reilu 20-25cm pitkät taimet suurempiin ruukkuihin ja latvoimme osan. Multaseoksena käytimme 1/3 hiekkaa, 2/3 Daily –kukkamultaa ja jokusia kourallisia lekasoraa ja orkideamultaa. Ruukun pohjalle teimme salaojituksen lekasorasta, ja laitoimme hiekkaa katteeksi hillitsemään mullan homehtumista. Ihan komeat juuret olivat chilit jo kasvattelleet.



Surkeimmat taimet odottelevat pääsyä mökkisaareen ja sen maastoon. Avokki ei tahdo heittää niitä pois (varmaankin jonkinlaisen Jaakko ja pavunvarsi – vision vallassa?), vaikka pelkään surkeiden tainten houkuttelevat vihannespunkkeja tai muita kirppuja. Toisaalta eiköhän jatkuva silmälläpito ainakin riitä estämään niiden leviämisen, ja ensimmäisenä päivänä kun säät sallivat, surkeimmat viedään saareen.

Kuvan pöytä on muuten tehty rattitelineeksi rallipeleihin, joten siinä chilit eivät tule aikaansa suuremmin viettämään, vaan niille on tekeillä ihka oma teline akvaarion luokse.

tellie

11.6. - Päivä 75

Vietimme viikon poissa kotoa minkä aikana ystävämme kävivät kastelemassa chilejä. Hurja kun chilit olivat kasvaneet! Lähes jokaisen taimen saimme latvoa jo toistamiseen. Valitettavasti white bullet habanero ei ole sen suuremmin kasvanut, se ehkä kaipaisi hieman suurempaa ruukkua kohtapuoleen.

Ensimmäiset nuput löytyivät kahdesta suurimmasta bolivian rainbow’sta. Nämä tosin poistin saman tien, turha noin rimpulan kasvin vielä yrittää kukkia ja tuottaa hedelmää.




14.6. – Päivä 78

Istutimme mökille viedyt taimet maastoon. Rautakangella vaan pieni kuoppa, turvetta nimeksi ja taimi perään. Tuskinpa noista mitään tulee, mutta onhan ainakin jotain tekemistä saaressa: seuraleikki nimeltä etsi surkea chilintaimi.

Asunnossa olevat chilit ovat kasvaneet ihan mukavasti: Latvat keikkuvat siinä vajaassa 40cm:ssä. Toivottavasti ei tule ongelmia liiallisen pituuskasvun kanssa chilitelinettä ajatellen, lamppua kun ei mitenkään rajattoman korkealle saa…

Aji Inferno

Hyvä chilimeininki teillä näköjään! :)

Rainbow on metka chili monella tapaa. Kaunis kuin mikä, ja todellakin kaikkein aikaisimpia - voi helposti tuottaa hedelmää ja kukkia läpi vuodenkin. Sen hyötykäyttö vain on vähän rajallista; kuivattuna sen hedelmistä saanee miedohkoa jauhetta, vähän kuin Jalapenohiutaleita mutta paremminkin Cayennen maulla... Koristechili pääasiassa hyvässä mielessä, sillä se todellakin kaunistaa kotia!

Thai onkin sitten hyvin käyttökelpoinen keittiöhommiinkin, sillä se vastaa melkolailla Cayennea. Potkii ja on yleensä satoisa. Eikä hassumman näköinen pieni kasvikaan... Varoituksen sana tosin: näiden talvehtimaan saaminen voi olla haaste. Kannattaa silti, sillä ensi vuonna kasvi on paljon suurempi jos talvesta selviää, ja sato todennäköisesti melkoinen!

Habaneronne kasvuvauhdista ei kannata huolestua liikaa, sillä tämän chililajin (capsicum chinense) ominaisuuksiin jostain syystä kuuluu usein hyvin hidas korkeuskasvu. Kasvit jäävätkin usein vanhoinakin jopa alle puolimetrisiksi. Tässä ehdottomasti kaikin tavoin kannaltanne erittäin kiintoisa kasvatti, sillä niin mausteena kuin kasvattunakin se on jotain aivan erilaista kuin "tavalliset" chilit ja paprikat.

Eikö yhtään Lemon Dropia ole itänyt..? Se on suuri sääli, sillä siinä on kyllä aivan vertaansa hakeva chili, eksoottista Etelä-Amerikan lajia capsicum baccatum. Sen eteen kannattaa kyllä nähdä vaivaa - mutta jos nyt ei onnistu, eipä tuo maailmaa kaada... Esim. Vaasan chilitapaamisessa heinäkuun lopulla on varmasti tarjolla loistavia baccatum-chilin taimia, siemeniä ja aikuisiakin kasveja!

tellie

Lemon Dropissa ei tosiaan tainnut olla itämiskykyisiä siemeniä. Pieni takaisku mutta mitäs tuosta, ensi vuonna sitten uudestaan vähän vähemmän paistetuilla siemenillä.

Habaneroa tosiaan ei oikein kasvaminen näillä näkymin hotsita: latvomisen jälkeen ei ole tajunnut lähteä sen kummempia sivuversoja puskemaan, mutta piakkoin voisi taas vaihtaa ruukkua suurempaan, josko se parantaisi tilannetta.

tellie

28.6. – Päivä 92



Istutimme kolme Bolivian Rainbow’ta mökkisaareen ruukkuihin. Kasvualustana on maanparannusturve, katteena ihan vaan tavallinen hiekka, salaojituksena kiviä ja lekasoraa.

Nyt kyllä epäilyttää, että mitähän tulikaan tehtyä:
-   Kasvualusta. Turvesäkki kyllä kovasti väittää sisältönsä olevan peruslannoitettua kasvuturvetta mutta maanparannusturve kuulostaa silti epäilyttävältä.
-   Kasvuympäristö. Saari on kapea ja tuulinen, toivottavasti tuuli yhdistettynä tukikeppien sijoitteluun ei ”syö” lehtiä pois tai katkaise koko kasveja.
-   Salaojitus. Näinköhän mahtaa toimia.
-   Kastelu. Jos tulee pitkä sateeton jakso, niin toivottavasti joku on paikalla kastelemassa noita.
-   Nuput. Saimme taas poistaa kolme nuppua. Voi olla, että pääsevät kukkimaan liian aikaisin, mikäli kukaan ei ole poistamassa nuppuja.

Kuvassa näkyvät astetta vähemmän esteettiset metallilevyt ja puukappaleet on tarkoitettu pitämään muurahaiset poissa ruukuista. Pirut ovat oikeita epeleitä tyhjentämään ruukkuja, ja legendat kertovat, että tässä saaressa moni kasvi on kuollut, kun muurahaiset ovat tehneet juuristossa hallaa. Vaikka nuo olisivatkin pelkkiä legendoja, niin muurahaispesiä ei kuitenkaan olisi tarvis noihin ruukkuihin saada, sillä ne on tarkoitus viedä vanhempieni luokse tai johonkin kypsyttämään hedelmiään (jotka varmaan eivät kerkeä ulkosalla kypsyä) ja talvehtimaan. Toivottavasti metallilevy ei estä veden pakenemista ruukuista… Kuulemma ei muiden istutusten kanssa ole ollut ongelmaksi, mutta tiiviiltä se kuitenkin vaikuttaa, ja siksi epäilyttävältä.

Yhden pienen, monihaaraisen habaneron istutimme tyynen rauhallisesti mökin edessä olevaan kukkapenkkiin, jossa on multapohja. Tosin ei ollut ihan eilen, kun multa on vaihdettu tai sitä on kunnolla lannoitettu, joten tuskin on enää turhan ärjyä tavaraa. Tuosta kasvista on kyllä turha odottaa satoa…

Seuraleikki etsi surkea chilintaimi toteutui. Yksikään maastoon istutetuista ei ole lähtenyt sen suuremmin kasvamaan tai voimaan hyvin, mikä tosin oli aivan odotettua.

Chilitelinettä on alettu työstää, ja rakenteellisista syistä siitä on tulossa odotettua suurempi – asuntoomme siis saa luvan mahtua kolmen chilin sijasta neljä. Vähän järjestelyjä se kyllä vaatii, mutta harrastustensa eteen on osattava uhrautua…  :twisted:

Aji Inferno

Oikea meininki! ;)

En usko että kannattaa huolestua liikaa. Useimmat chilikasvit ovat (annuumeja ehkä keskimäärin lukuunottamatta) aika karaistuneita kasveja, ja erityisesti baccatumit tuntuvat viihtyvän suomenkin ulkoilmassa mitä parhaiten... Kuivuuskaan ei kaikkia kiusaa; esim. villichili "Tepin" (= villi-annuum) on alkujaan autiomaan kasvi, ja suomen kesästä on vaikea löytää sille oikeasti hankalia asioita. Ellei sitten vettä tule välillä turhankin reippaasti. ;) Chilien (aikuisten kasvien) kuivuudenkesto on ylipäätään aika hyvä.

Tukea noista pisimpiä kyllä kannattaa ja joskus täytyykin. Kova tuuli voi tehdä tuhojaan, mutta kunnon tukikepeillä siitä ei ole yleensä chilien tappajaksi. Turpeen pitäisi myös hoitaa hommansa hyvin, jos peruslannoitettua on. Satoa voi kyllä ulkonakin kypsyä ihan meidänkin kesämme aikana - ei kaikista lajikkeista, mutta monista kyllä.

Nike

Kannattaa varmaan jo unohtaa se nuppujen nyppiminen,ja antaa kasvien kukkia jos haluavat; huomenna alkaa jo heinäkuu ja chilien kypsyminen voi kestää yllättävän kauan. Voit myös virittää jostain hallaharsosta tai pressusta aidan tuulensuojaksi. Sen ei tarvitse olla niin lähellä että varjostaisi kasveja, vaan hieman kauempanakin se vaikuttaa tuulta heikentävästi.
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

tellie

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Kannattaa varmaan jo unohtaa se nuppujen nyppiminen,ja antaa kasvien kukkia jos haluavat; huomenna alkaa jo heinäkuu ja chilien kypsyminen voi kestää yllättävän kauan.


Jep, seuraava merkintö tuota käsitteleekin :)

12.7. – Päivä 106

Mökillä käynti osoitti, että ainakin suuri osa pelkäämistäni tekijöistä oli kaikesta huolimatta kohdallaan: chilit ovat kasvaneet ohi kotona olevista lajikumppaneistaan, joista suurimman latva muuten keikkuu 47 senttimetrin korkeudessa. Todennäköisesti suurempi ruukkutila ja runsas aurinko ovat innostaneet saaressa olevia, ja suurempaa ruukkua kerjäävät kotosalla myös thai ja habanero, sillä juuret kovasti tunkevat ruukun pohjarei’istä läpi.

Päätimme, että mökkeilijöistä ei tarvitse enää nuppuja nyppiä, vaikka kauden jatkaminen sisätiloissa tulee olemaan mahdollista:

”Isä”, minä sanoin, ”Eikö olekin totta, että huoneeni… siis työhuoneesi kaipaa maustekasvien luomaa vehreyttä?” ”Ei”, isäni vastasi. En kuitenkaan aikonut luovuttaa näin helposti: ”Isi kiltti…” ”Nojoo hyvä on”, hän vastasi.

Eli tarpeen tullen kasvit menevät entiseen huoneeseeni, jossa isäpappani nykyisin korjailee erilaisia masiinoita ja jossa on jokusia kuutiosenttimetrejä tilaa. Vanhempanikin nimittäin sisustavat kuutioiden, eivät neliöiden mukaan.

Edit: osa lehdistä on muuten hieman käpristyneitä, vaikkakaan eivät mielestäni mitenkään hälyttävästi. Liikettä tai muita ötököiden merkkejä ei kuitenkaan näkynyt, lukuun ottamatta yhtä (hyppy?)hämähäkkiä, joka hyppelehti suurimman ja kauneimman chilin lehdillä. Toivottavasti ei ole mikään kirppu noihin päässyt iskemään.

15.7. – Päivä 109

Vaihdoin thaille ja habanerolle ruukut, multaseoksena sama kuin edellisessä vaiheessa, eli 1/3 hiekkaa, 2/3 Daily –kukkamultaa, hiukan orkideamultaa ja pari kourallista lekasoraa. Ruukkuina ovat 20cm halkaisijaltaan olevat Paulina altakasteluruukut, joiden”altakastelutötsät" on täytetty lekasoralla.

Habaneron ruukunvaihto sujui kummemmitta kohtauksitta. Komeat juuret oli kerennyt kasvattamaan, tasaisesti ympäri multapaakkua. Thainkaan juuristossa ei ollut valittamista, lukuun ottamatta sitä, että kasvi oli kiinnittänyt juurensa saviruukkuun tiukemmin kuin järki sallii. Onhan aikaisemminkin ollut kasvien kanssa vähäisiä erimielisyyksiä siitä, miten tiukasti on säädyllistä kiintyä ruukkuunsa, mutta ensimmäistä kertaa jouduin ratkaisemaan tilanteen vasaralla. Kopkopkop ruukku paloiksi, ja palaset sitten varovasti irti juurista, joita kuitenkin jäi kunnioitettava määrä ruukinsirpaleisiin kiinni. Kasvi kärsi varmaan niin paljon, että kasvu jatkuu kesäkuussa 2016… Vaan sitä on tehtävä mitä on tehtävä, toivottavasti kasvi ei kamalasti pahastu  :twisted:

tellie

5.8. – Päivä 130

Ensimmäiset kukat mökkisaaren chileissä ovat puhjenneet, juuri sopivasti siinä vaiheessa, kun joudun lukemaan kesätentteihin kuin viimeistä päivää ja raatamaan kesäyliopistossa, joten kukkien ihailemisesta auringonpaisteessa ei tule mitään.

Kotona olevat Bolivian Rainbow’eille on vaihdettu ruukut jo joitakin viikkoja sitten, mutta jostain syystä unohdin kirjoittaa päiväkirjaan. Komeat juuret niilläkin oli. Myös näiltä kasveilta on lopetettu nuppujen nyppiminen, tosin kukkia ei vielä hetkeen ole odotettavissa.

Edit: 6.8 oli niin kuuma päivä, että pakenimme hellettä mökille. Samalla sain napsaistua kuvan chileistä, ja m yöskin yhdestä kukasta, vaikkakin rakas Rousku -kamerani tarkensi kukkakuvan hieman hutiin ja kameran patterit loppuivat. Aina ei voi voittaa.



Kaksi kukkaa oli auki, kolmas parhaillaan avautumassa. Nuppuja noista laskin yli 60 suuremmin etsimättä, tosin ainoastaan osa alkaa olla avautumisvaihetta lähelläkään. Auenneet kukat varmuuden vuoksi pölytin pumpulipuikolla, vaikka kyllä tuolla luulisi pölyttäjiä riittävän, ovat vain kiinnostuneempia pelakuista kuin chileistä.

tellie

9.8. – Päivä 134

Jälleen mökille kuumuutta karkuun. Chileissä oli auki sillä hetkellä 9 kukkaa ja kaksi terälehtiä pudottavaa kukkaa. Ikäväkin yllätys kuitenkin odotti: yhden lehden alapinnalla oli pyöreitä, noin millin halkaisijaltaan olevia munia. Ne olivat väriltään valkoisia, keskeltä aavistuksen verran kellertäviä. Osa munista oli jo ennättänyt kuoriutua, ja niistä oli purkautunut hieman alle 5mm mittaisia vaaleanvihertäviä, mustapäisiä matoja, jotka näyttivät kovasti hernemadoilta. Suuria tuhoja eivät näyttäneet tehneen, mutta rapsin toukkaiset lehdet pois, sillä niitä ei ollut montaa. Uskon saaneeni ainakin lähes kaikki toukat pois. Kameraa ei tietenkään voinut pitää mukana.

9.8. – Päivä 134



Kotonamme olevat kasvit ovat huomattavasti vaatimattomamman näköisiä kuin mökillä olevat, mikä ei kuitenkaan ole suuren suuri pettymys, sillä aloitimme kauden suhteellisen myöhään. Yksi bosseista kuitenkin on avannut ensimmäisen kukkansa, laitetaanpa siitäkin tänne kuva ihan muodon vuoksi (yleensä kasvit ovat tavallaan rinnan ikkunan jatkuvan avaamisen ja sulkemisen takia, nyt vain kuvaan saamisen takia laitettu noin)

Habanero on ottanut mukavasti kiinni muita, thain vointiin sen sijaan minä ainakin olen hieman pettynyt. Ei siinä mitään varsinaista vikaa ole, mutta ei se kyllä ole ruukun vaihdon jälkeen suuremmin kasvanut, taisi ottaa nokkiinsa siitä paukutuksesta ihan kunnolla. Olemme olleet havaitsevinamme myös thaissa ja habanerossa jonkinlaisia nupunkaltaisia, emmekä aio niistäkään nyppiä, vaikka kasvit aika säälittäviä ovatkin, ensi vuonna sitten paremmalla varustautumisella liikkeelle. Olemme ajatelleet, että voisimme kasvattaa mökkisaaressa ulkona vaikka hieman suurempiakin lajikkeita, ja oikeastaan siihen ikkunan eteen keskelle lattiaa saisi sellaisia suht. suuria ruukkuja kun niihin vielä laittaisi tarpeeksi suuren kasvin… Ei se kyllä sisustuksen kannalta kovin esteettistä tule olemaan, mutta sisustus taitaa kyllä jäädä kakkoseksi tässä matsissa  :twisted:

Aji Inferno

Ei noiden myöhäisestä kukkimisesta sun muusta kannata olla kovin huolissaan... Kaikki kasvattamanne lajikkeet ovat pienikokoisia ja hyviä sisäkasvatteja talven ylitse. Ensi keväänä niillä alkaakin sitten ihan uusi rokkenrol kun pääsevät taas aurinkoon! :) Puhummehan monivuotisista kasveista...

Isompia lajikkeita kannattaa ehdottomasti kokeilla mökkioloihin. Suosittelen lämpimästi esim. loistavan makuista, satoisaa baccatumia "Aji Cristal" Lemon Dropin lisäksi. Jokin klassinen, puolitulisen makea iso Aji malliin Aji Amarillo on myös maukas, iloinen asia. Puhumattakaan omenanmakuisesta brassilajikkeesta "Starfish"! Ja mökin pihalla saattaisivat viihtyä myös superherkulliset Rocotot, jotka sisällä ovat aina vähän hankalia tapauksia. Useimmat Infernon baccatum-osiossa kuvatut kasvit ovat ulkokasvatukseen erinomaisia, vaikka monet täytyykin ottaa sadon kypsytysvaiheessa syksyllä sisälle lämpöön.

tellie

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Ei noiden myöhäisestä kukkimisesta sun muusta kannata olla kovin huolissaan... Kaikki kasvattamanne lajikkeet ovat pienikokoisia ja hyviä sisäkasvatteja talven ylitse. Ensi keväänä niillä alkaakin sitten ihan uusi rokkenrol kun pääsevät taas aurinkoon! :) Puhummehan monivuotisista kasveista...


Pienikokoisuuden perusteellahan nuo on pikälti valittu, mutta tuo on kyllä melkein bonsai tuo habanero :D Korkeutta ruhtinaalliset 34cm. Ensi vuonna sitten isommalla rehulla, ensi vuonna.

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Isompia lajikkeita kannattaa ehdottomasti kokeilla mökkioloihin. Suosittelen lämpimästi esim. loistavan makuista, satoisaa baccatumia "Aji Cristal" Lemon Dropin lisäksi. Jokin klassinen, puolitulisen makea iso Aji malliin Aji Amarillo on myös maukas, iloinen asia. Puhumattakaan omenanmakuisesta brassilajikkeesta "Starfish"! Ja mökin pihalla saattaisivat viihtyä myös superherkulliset Rocotot, jotka sisällä ovat aina vähän hankalia tapauksia. Useimmat Infernon baccatum-osiossa kuvatut kasvit ovat ulkokasvatukseen erinomaisia, vaikka monet täytyykin ottaa sadon kypsytysvaiheessa syksyllä sisälle lämpöön.


Lemon drop on kyllä kasvatettavista aivan ehdoton. Vaikka meillä tosiaan meneekin niin, että mies syö ja minä kasvatan, niin maistelemani kuivatut lemon dropit olivat oikeasti todella maukkaita! Sopisi varmasti todella hyvin kalan kanssa piristeeksi. Suolaus, lemon droppii, tillii, sitruunapippurii ja ei voi pahasti mennä vikaan ellei ihan hiileksi paista :D

Mökillämme on tosin tuossa ulkoa sisälle -kasvatuksessa ongelmana se, että mökkiämme lämmitetään puilla silloin, kun siellä satutaan käymään. Tietysti sisällä olo sitten syksystä hieman pitkittäisi kasvien elinikää, kun yölämmöt kuitenkin jäävät hieman korkeammiksi. Tännehän noita tietty voisi tuoda jatkamaan, mutta oikeasti suuret lajikkeet tuskin ovat kovin kuljetusystävällisiä, kun meillä kuitenkin on kuljetusvälineenä minikokoinen Peugeot. Vaan aika näyttää, aika näyttää, tiedä ikinä mitä tässä talven aikana keksii.

Aji Inferno

Chinenseille tuo 34 cm, uskomatonta sinänsä, ei ole mikään kovin harvinainen korkeus normaalissa kotikasvatuksessa... Bonsaihan se silloin on, mutta tuo tuntuu olevan noiden chilien luonto. ;)

Merkillisempää on se, miten samat kasvit toisissa oloissa (esim. kasvarissa) voivatkin sitten kasvaa melkein jättiläisiksi...

Sauli Särkkä

Jep jep, täältä löytyy Habbis, mallia n. 25cm korkea, parikymmentä senttiä leveä. Kasvi on hyvinvoiva (itseasiassa tällä hetkellä näyttää terveimmältä ja vahvimmalta, syvänvihreine lehtineen, ym.) ja odotukset on korkealla ensi kesän osalta. Tästä toivotaan siis monsteriluokan kasvia.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tellie

22.8. – Päivä 146

Kävimme tänään tekemässä chilitelinettä. Jonkinlaisella vesi- hiekkapuhallussysteemillä otimme ruosteet rautatangoista pois ja aloimme maalata, olkoonkin, että avomies hoito maalauksen ihan keskenään. Valitettavasti valkkaamaamme maalia ei ollut riittäviin, joten jatkoa seuraa huomenna runsaammalla maalilla.

Itse chileille kuuluu hieman vaihtelevaa. Bolivian Rainbowt ovat melkein violetteja kukista ja raakileitakin näkyy olevan. Mökillä etenkin noita raakileita on ihan kohtuullinen määrä, vaikka yllättävän pieniä ovatkin. Tiedän kyllä, että hedelmät tai marjat tai mitä sitten oikeasti ovatkaan, eivät kummoisen suuriksi tällä lajikkeella kasva, mutta että niin minimaalisiksi… Puolitoista tai kaksi senttiä taitavat useimmat olla noin suunnilleen, suurimmat mökkisaaressa alkavat ”jo” vaalentua (kuva kotoa, piti taas loistaa ja unohtaa mökille mennessä kamera kotiin, kun olisi saanut ihan kivojakin kuvia).



Habanerossa on siinäkin jokusia nuppuja, vaikkakin aika pieniä. Kasvi on muutenkin hieman kasvanut, sen latva keikkuu jopa 39 senttimetrin korkeudessa. Hurjan pienen ja hennon oloinen on kuitenkin, vaikea kuvitella tätä kasvia satoa tuottamaan!

Thai on valitettavasti hieman kurjana nyt, kellastutti nuppunsa varmaankin hermostuttuaan typerästä kastelumokastani: kun kastelin muut kasvit, thai oli vielä jokseenkin kostea, ja siksi jäi kastelematta. Ja minä unohdin tämän, ihmettelin vaan, että mikä on kun nuput karisevat… Toki mahdollista on, että kasvi on ottanut nokkiinsa jostain muustakin, mene ja tiedä, mutta tuon kuivatuksen ja hieman turhan reilukätisen kastelun ohella muuta poikkeavaa sille ei ole tapahtunut. Pitää varmaankin alkaa hieman varovaisemmaksi tuon kastelun suhteen, sekä kuivan että kostean suuntaan.

Edit: Toukkia itseensä saanut mökkischili on muuten edelleen elossa ja hyvissä voimin, eikä näytä sen kummemmin hermostuneen toukista. Joko sain ne riittävällä tarkkuudella pois, tai sitten eivät olisi muutenkaan suurta vahinkoa tehneet, vähän näkyi syötyä muutamassa lehdessä, mutta koska syöjiä ei enää näy, niin ei liene syytä sen kummempiin toimenpiteisiin ja paniikkiin.

tellie

26.8. – Päivä 150



Habanero, tai siis ”habanero”, avasi ihkaensimmäisen kukkansa. Kuvien perusteella #inferno.fi:ssä sanoivat joksikin baccatumiksi. Mikäli tästä saadaan kypsä hedelmä irti, niin ehkäpä sitten onnistuu paremmin tunnistus.

Tässä vielä linkki kasvin kuvaan: http://koti.mbnet.fi/laukala/habanerontunnistuspuska.jpg

svalli

Oisko kyseessa Aji Habanero, joka on mieto C. baccatum? Raikkaan makuinen naposteltava joka ei polta ollenkaan.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

tellie

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Oisko kyseessa Aji Habanero, joka on mieto C. baccatum? Raikkaan makuinen naposteltava joka ei polta ollenkaan.


Luoja tietää muttei kerro :)

Minä tuosta katselin kuvia, niin jotenkin erilaisen näköiset lehdet olivat, mikä kyllä saattaisi selittyä mm. kasvuolosuhteilla, ikkunalautachilinä kun tämä ei ole saanut mitenkään liikaa valoa osakseen. Aika näyttää.