Sushrajan kasvatukset osa: MMXI ja MMXII, sekä linkkiviidakko MMXIII

Aloittaja Toni.A, syyskuu 29, 2010, 12:04:44 ip

« edellinen - seuraava »

Toni.A

syyskuu 29, 2010, 12:04:44 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 15, 2012, 16:33:03 ip käyttäjältä Toni.A
Tästä pitänee aloitella uutta päiväkirjaa ihan itseni ja muiden kiusaksi, kun sattuu olemaan sellainen hätähousu. Kauden aloitus olisi siis tarkoitus polkaista käyntiin ensiviikolla, idättelemällä noita hieman epävarmempia lajikkeita, eli pubeja ja frutea. Eihän ne välttämättä mitään epävarmoja ole, mutta itselleni uusia tuttavuuksia kaikinpuolin, paitsi nuo kaksi, mitä on jo talvetuksessa (Duke Pequin ja Tobasco).

c.annuumit

- Serrano (talvetuksessa)
- Rawit
- Early Jalapeño
- mestnyj iz ternovka
- Jalapeño DRH7400 (Tammisillan puutarhasta)
- Jalapeño Hercules
- Poblano
- Guajillo
- Purple Jalapeño

c.baccatumit

- Aji Habanero
- Aji Verde
- Aji Cristal (talvetuksessa)
- Criolla Sella
- Cap 832
- Aji Cito
- Inca Red Drop
- Inca Berry
- Heart Throb

c.chinenset

- Naga Morich (talvetuksessa)
- PI 281429
- Peruvian White Habanero(talvetuksessa)
- Pink Habanero (talvetuksessa)
- Brown Large Habanero
- Cili Coronong
- Congo Trinidad
- Yellow Pointed Habanero
- Tobago Sweet
- Sudden Death Habanero (talvetuksessa)
- Harolds st Bart`s
- Trinidad Scorpion Morouga Blend
- Limon
- Torenog
- Orange Lantern
- Clavo (itämässä)
- Bonda ma Jaques (itämässä)
- Arriba a Saia

c.pubescensit

- Rocoto Peru Bitdumi
- Turbo Pube
- Turbo Pube, red
- Brown Rocoto (Tammisillan puutarhasta)
- Rocoto Manzano
- Red Peruvian Rocoto
- CO 4897
- Rocoto Rojo
- Rocoto Peron
- PI 585262
- Rocoto Peru Puno Marki
- Rocoto Peru Cusco
- Rocoto Grande, taikka Orange?
- Rocoto Peru Bitdumi
- PI 585261 (Ultra Pube)
- CAP217 (Hyper Pube)

c.frutescensit
- CGN 23210
- Tobasco (talvetuksessa)
- Duke Pequin (talvetuksessa)
- Cap 502(itämässä)
- CGN 16985 Parvoacuminatum (itämässä)
- PI 238059 (itämässä)
- Pene de Diablo (itämässä ja ehkä annuum)
- Bradleys Bahamian (itämässä)

Villit

c.chacoënse
- CO 1403 (talvetuksessa x 2) tästä taidan vielä tehdä myöhemmin pistokaskokeiluja.
- C.Exile
- CAP499
- Putapario (itämässä)
- CAP1445

C.annuum var. Glabriusculum
- PI593491
- Tepin Guatemala
C.annuum var.aviculare
-Marjapaprika (itämässä)

c.chinense
- Charapita
- CGN 24333
- Mata Frade (itämässä)
c.lanceolatum
c.galapagoense
c.praetermissum
- Cap 1487
- Cumari Pollux 1/5 itänyt
- CGN 22795(itämässä)

c.sp
- Cgn 19198 #2
- Manaus (Taitaapi olla sama, kuin Aji Gusanito c.frutescens)
- Mini Mini(itämässä)
- CGN 24332(itämässä, ehkä eximium, tai jopa buforum)

C.eximium
- CGN 21502(itämässä)
- CGN 19198
C.tovarii
- Capsicum.Tovarii

C.baccatum var. baccatum
-PI 337524

C.rhomboideum
- Mysteeri
- PI645680
C.baccatum
- Chaco Yellow, villi tai puolivilli tämäkin
- CO 4318
c.cardenasii var.pendulum
-Ulupica Large (talvetuksessa)
C.cardenasii
- CAP 1530(itämässä)

Pikkunättinä voisi yrittää ihan sisällä pitää ja kasvattaa

c.chinense

- Chupetinho
- Arriba a Saia

Muutaman lajikeen siemenet puuttuu siis vielä listalta, tosin uusia voi tulla myös ja osa karsiutua. Tähän se on kuitenkin nyt sitten helppo muokata!  ;)

Ja sitten pari otosta tältäpäivältä, kun sattui kamera käteen. Kuvauksen kohteena olivat seuraavat, jotka on viimeaikoina saaneet itseltäni paljon huomiota. Ensimmäiseksi tämä Naga Morich, mikä alkuvaikeuksien kautta heräsi podittamaan myöhään kesästä ja nyt alkaa olla kypsää satoakin luvassa. Yhden podin olen kyllä ajatellut pistää huiviin tuollaisenaan satonsa ja uuden päiväkirjan kunniaksi.
6 melkein kypsää ja puolenkymmentä vielä raakana!

Toiseksi kuviin pääsee tämä villinuorukainen c.chacoense CO1403 ja kahden pikkuruisen podin voimalla. Tästä meinasin kokeilla niitä pistokkaita tehdä, josko saisi ensikesäksi vantterampana ulos sitten. Nämä on kieltämättä hyvin hentoja risukasoja ja saattavat vielä saada pakkastalvenkin.
Kyllä ne poditkin siitä erottuu, kun oikein tarkkaan katsoo. Hieman kieltämättä tuo takana oleva puska hämää kuvaa.

Ja viimeisenä, mutta ei vähäpätöisimpänä kuvaan on pakko tunkea yksi ehkä lempi chileistäni Aji Cristal. Tämä on herännyt katkaisuhoidon jälkeen todellakin kasvuu ja taitaa pian kaivata vähän harvennusleikkuuta uudemman kerran.
Tässä on muuten jo mahdoton kasa kukannuppuja ja viittävaille niistä osa jo aukeamaisillaankin. Voi olla, että tuoretta Aji Cristallia vielä pääsee talvellakin maistamaan. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Pistetäänpäs tähän kuvaa tämänpäivän sadonkorjuusta. Piti kerätä noista yllärikasveista, mistä en ole kuvaakaan näyttänyt vielä kertaakaan, kypsää satoa. Harmi vaan, kun taitavat hapata tuonne puskiin loput, kun pakkaset syö, jos en minä syö! ;D Kuvassa on Rocotoja Peru Cuscoa, Peru Puno Markia, Peronia ja rojoa jne... Mitähän hyvää noista voisi tehdä  :P


No ei suinkaan nää minun kasvattamia ole, tulin hommanneeksi nämä hyvältä kaverilta, joka taitaa nämä hommat paremmin, kuin allekirjoittanut. Maistiaisena täytyy sanoa, että hyvää on ja tulisuuttakin riittää omiksi tarpeiksi.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

bluesman

 Kokeilepa rocotohilloa; kanta ja siemenet pois, keittelet tilkassa vettä ja kun pehmenevät lisäät hillosokeria ja hunajaa. Umpiotölkki on turhaa koska syöt hillon alta aikayksikön. Tai sitten leivän päällä sellaisenaan pilkottuna aamupalalla niin herää mukavasti.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 30, 2010, 20:26:14 ip
Kokeilepa rocotohilloa; kanta ja siemenet pois, keittelet tilkassa vettä ja kun pehmenevät lisäät hillosokeria ja hunajaa. Umpiotölkki on turhaa koska syöt hillon alta aikayksikön. Tai sitten leivän päällä sellaisenaan pilkottuna aamupalalla niin herää mukavasti.
Joo, ei täällä salsat pääse homehtumaan, kun chilit maistuu hyvälle. Ruoalla vetäsin pari jo raakana ja iltapalalla leivälle, hyviä tuntuu olevan. Muutamasta voisi ottaa siemeniäkin talteen, kun näyttäisi itävän näköisiä siemeniäkin olevan..

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Viimeiset kuivatukset on saatu päätökseen, mitä kuivauksessa oli. Leivinuunin lempeä lämpö toimi siis kuivurina. Vertailun vuoksi kuva tuoreeltaan ja kuivauksen jälkeen. Kyllä ne vaan hupenee kovasti, mutta yty säilyy.
Tuoreeltaan sekalaista chiliä.
Kuivauksen jälkeen
Lemon Dropia tuoreeltaan
ja kuivauksen jälkeen.

Ei noista kummosta purkkia tule, mutta kuitenkin!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Hieman lisää tämänpäivän puuhasteluista. Piti siis keksiä, mitä noista Rocotoista tekisi säilyvyyden kannalta ja tulin siihen tulokseen, että noista punaisista minä teen Sitrushedelmä chilisäilykettä. Elikkäs laitoin pari mandariinia ja sitruunanmehua ja hunaja-omenaviinietikkaa ja hillosokeria ja tilkka vettä. Varmuudeksi kuitenkin päätin umpioida ne, jos niitä jäisi vähän myöhemmäksikin, sillä tuli aivan mielettömän hyvää. Taisinpa bongata samankaltaista reseptiä Hessin kirjoituksista.

Toisesta säilykkeestä, eli keltaisista Rocotoista tein, ihankuin Bluesman neuvoi aikaisemmassa kirjoituksessaan. Tilkka vettä, hunaja-omenaviinietikkaa ja hillosokeria, eikä mitään muuta. Täytyy sanoa, että hyvää tuli tästäkin, vaikka kauheasti sitä ei tullutkaan. Maistiaisia vain syksyiltoihin.


TSMB:t saivat tänään vielä jäädä rauhaan. Niistä pitää toisena päivänä keksiä jotain hyvää, mutta vahvasti chilistä juttua!  ;) Rocotoja jäi vielä leivänpäällisiksi noin 10 podia, ruokaisia kun ovat.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

hessi

Hmm... rocoto hillot ovat hyviä oli ne sitten punaista tai keltaista viime vuonnahan tein yhden satsin
juuri noin pelkkää rocotoa etikaa sokeria ja huh aikas tuimaa tuli :)
ja muutaman rocoton jos sinulla vielä on suosittelen pakastamaan,
niistä tulee ihan järkky hyvää piirakkaa :) 
ja jos satoa on enemmän niin säilöminen puolikkaina etikkaliemeen on erittäin hyvä,
sieltä vaan nappaa sopivan määrän ruokaan kuin ruokaan :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

jewe

Luulin olevani aikaisessa kun aloittelin tämän vuoden päiväkirjaani marraskuun lopussa mutta mutta...

Täytyy sanoa että kunnioitusta herättävä kasvatuslista, itse en pääse lähellekään tuota määrää ensi vuonna. :)

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 01, 2010, 22:17:16 ip
Luulin olevani aikaisessa kun aloittelin tämän vuoden päiväkirjaani marraskuun lopussa mutta mutta...

Täytyy sanoa että kunnioitusta herättävä kasvatuslista, itse en pääse lähellekään tuota määrää ensi vuonna. :)

Sitä, kun on tällainen suoranainen hätähousu, niin ei malttanut enää olla julkaisematta tuota uutta päiväkirjaa!  ;D Toivottavasti tuosta listasta satoakin saisi! Meinasin ruveta kokeilemaan myös vesiviljelyäkin pienimuotoisesti, ehkä jokin ebbi systeemikin mahdollinen, ainakin bubblerissa ja passiivihydrossa kuitenkin. Nälkä vaan kasvaa näitä syödessä. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Pakko on kyllä mainita, että toi keltainen Rocoto-säilyke maistuu erittäin hyvälle sipsien dippikastikkeena. Sopivasti löytyy potkua. :P

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Tulipahan tuota tänäänkin otettua itsestään niskasta kiinni ja lähdettyä pienelle metsäraippailulle. Reilussa tunnissa tuli käveltyä jonkinverran ja tulihan sieltä jotain löydettyäkin matkaan. Muutama kilo näitä herkullisia Lampaankääpiä, siitä vakiopaikalta, muuten tyhjää täynnä. Sitten kävin katsomassa toisesta paikasta toista lajiketta, kun joka vuosi on sieltäkin tavannut löytää noita Ukonsieniä. On ne vaan todella nättejä sieniä ja mikä parasta, ovat kyllä mielettömän hyviäkin. Harmi vaan, kun ei löytynyt, kuin kaksi nuorta yksilöä ja kasa jo piloille menneitä. No Noista kyllä pienen kastikkeen loihtii viljapossun fileille.

Ukonsieni

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

chili123

Katoin äkkii, että oletko kerännyt valkokärpässieniä  ;D

saulir

Noilla on antabusvaikutus, kuten mustesienilläkin, että kannattaa välttää alkoholin nauttimista ukonsienien syönnin jälkeen.

Tinsa

Lainaus käyttäjältä: saulir - lokakuu 03, 2010, 14:47:14 ip
Noilla on antabusvaikutus, kuten mustesienilläkin, että kannattaa välttää alkoholin nauttimista ukonsienien syönnin jälkeen.
Antabusvaikutus?
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger
Vaikka on jo vuosia kasvatellut ja antanut tutuille amistiaisia

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 24, 2011, 21:02:53 ip
Kaupassa luulivat teeholistiksi kun ihmettelin ettei hyllyssä ollut 32:ta teesiivilää.

wille

Lainaus käyttäjältä: Tinsa - lokakuu 03, 2010, 19:28:02 ip
Lainaus käyttäjältä: saulir - lokakuu 03, 2010, 14:47:14 ip
Noilla on antabusvaikutus, kuten mustesienilläkin, että kannattaa välttää alkoholin nauttimista ukonsienien syönnin jälkeen.
Antabusvaikutus?


Suuri ja mahtava wikipedia kertoo näin.

Eli tulee paha olla. ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Toni.A

Tarkasteltuani http://www.luonnossa.com/Sienilajit/Ukonsieni/ukonsieni.html ja wikipediaa http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukonsieni osalta, ei kyseistä antabusvaikutusta mainittu ollenkaan. Turvallinen sienilajike ja herkullinen on kyseessä jokatapauksessa. Hyvää oli muuten kastikekin.  :P

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

bluesman

 Upea löytö. Nuo ukonsienet. Oon mökin vierestä löytänyt monta vuotta sitten muutaman ja oli pähkinänmakuista voissa paistettuna. Renkaan jalasta voi syödä raakana.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 04, 2010, 00:27:27 ap
Upea löytö. Nuo ukonsienet. Oon mökin vierestä löytänyt monta vuotta sitten muutaman ja oli pähkinänmakuista voissa paistettuna. Renkaan jalasta voi syödä raakana.
Meillä on aina vakiopaikka, mistä me niitä on löydetty. Nyt vaan ei jostain kumman syystä löytynyt, kuin nuo pari. :( Muutama vuosi taaksepäin, löytyi todella paljon, hyvä että sopi pakastimen kannen päälle. Mulla saattais olla jossain valokuvakin, jos penkoisin koneen kätköistä.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Löytyihän niitä pari kappaletta. Johan tuostakin on näköjään lipsahtanut aikaa enemmänkin, kuin pari vuotta. No on niitä senkin jälkeen tosiaan löytynut!  ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030