huhtikuu 28, 2024, 11:12:16 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huruilu jatkuu 2013...

Aloittaja Huru-ukko, joulukuu 05, 2012, 01:32:29 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Kasvihuoneen kaikki resot on liitetty Huru-maagiseen kastelujärjestelmään. 4 resoa sai jokainen oman Huru-valvensa.




Oikeastaan tämä on tomaattien kasteluvesi tynnyri. Vesi tulee ristiliittimeltä 16/5 Huruvalvelle läpinäkyvää ilmaputkea pitkin. Vanha 16 mm kasteluletku on juuri passeli valoeristeeksi.




Reso..Tavaraa täynnä, jopa litkuakin sopinut sekaan  ::).




Omista siemenistä kasvatettu Cheyenne se siinä tekee ekaa podiaan. Olivat kyllä keltaisia viime vuonna...




40 litran saavissa on vettä ja nokkosia.

Huru-ukko

Chiliasiaakin. Sitä parasta. Satoa pikkuriikkinen määrä.




Vasemalla ylhäällä Rocoto Costa Rica Red/Yellow puolitoista chiliä. Syyllinen istuu juuri tässä ja aika pian se on loppu kokonaan  :o... Tosin harakat on kiinnostuneet noista ulkona olevista chileistä.
Oikealla neljä Turbo Pubea joiden päällä on Trinidad Scorpion X-Strain chilejä vihreänä. Iso oksa oli hiukan kulkureitillä ja ajattelin että sen pystyy helposti nostamaan seuraavalle ylemmälle ristikolle. Pystyikin  ;).
Siitä se sitten joutui resoihin bakteerien ruuaksi...
Seuraavaksi vasemalla on kaksi isompaa punaista chiliä, nimilapussa lukee kyllä Orange Rocoto. Tunnistus apua jos joku osaa sanoa mitä ne on. Itse epäilen Red Peruvianoiksi niitä.
Niiden vieressä kolmas pienempi punainen on Costa Rica Red oikeasti  :).
Sitten on neljä punaista rypäleen kokoista chiliä, ja pienempiä jokunen; Red Dominica Habanero.
Ihan alhaalla vasemalla 7pot Barrackpore kaksi minichiliä...
Sitten on läjä minichilejä, Manzano Habanero . Niiden seassa pari Orange Habaneroa.
Viimeinen oikealla ihan alhaalla on Cheyenne, sen esi-isä oli viime vuonna keltainen  :o. Vieraissa on Joku käynyt.....

Minichilit alkaa loppua ja tulisissa on jo keskikokoisia podeja vihreänä. Yölämmityksillä olisi kyllä saanut tulemaan isojakin, mutta ei tämä minulle niin vakavaa ole.......Ehkä  ::).
Ne soosit jotka viimevuonna tein ja säilykkeet, riittää vielä pariksi vuodeksi minun käytölläni.
Tämä vuosi on omistettu jauheille ja vaikka kokonaisina kuivatuille chileille. Chipotlea olisi tarkoitus myös tehdä linkin tavalla, tosin taidan käyttää siinä pubeja. Jos Luoja suo  ???....

Podeja 0.3kg.

Juso

heinäkuu 04, 2013, 19:52:24 ip #162 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 04, 2013, 20:44:26 ip käyttäjältä Juso
Mielestäni Chipotlea sanan merkityksessä ei synny kuin Jallu-tyyppisistä, ja jotain annuumeita voi käyttää imitaatioon. Vaan ehkä nyt syntyy Hurupotle? ;)

jewe

Samaa mieltä Juson kanssa eikö chipotle ole pyhä sana savujallulle, hurupotle sitäkin parempi muille. :)

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: jewe - heinäkuu 04, 2013, 19:59:11 ip
Samaa mieltä Juson kanssa eikö chipotle ole pyhä sana savujallulle, Huru-potle sitäkin parempi muille. :)


Hmmmm.... Jalluja on kyllä kasvamassa pari, mutta niistä satoa on turha odottaa....Ainakaan tarpeeksi isoa. Voiha se tuote olla ihan savustettu pubekin, mutta Huru-potle kuulostaa paremmalta  ;).

Huru-ukko

 

Upsider pullo on joutunut aivan muualle, mihin sitä on käytön jälkeen ajateltu  :o. Kun veden korkeus nousee muutaman sentin päähän pohjalevyn alareunasta, veden tulon pitäisi loppua.
Tällä hetkellä kasvarissa on pari päivää ollut vastaavat venttiilit neljässä resossa. Kaikissa oli nestepinta asennuksen aikana "liian" ylhäällä, joten toiminnan näkee sitten paremmin kun chilit on ryystäneet vettä pois.
Näkee sitten mihin nestepinta asettuu. Kaikki on kokeiltu että toimivat. Ainoa vahinkohan tuossa voi olla, että kuution vesitankki vuotaa peltoon tai kasvarin lattialle. Jos joku liitos siis pettää.
Joka tapauksessa tuo on viimeinen seitsemän täyttöventtiilin sarjasta.
Aikaa meni nikkaroidessa pari päivää muutama tunti per päivä. Kahteen on vielä osat valmiina, onpahan sitten varalla jos menee joku rikki...
Verstaan nurkista ei löytynyt sopivia rosteri ruuveja, joten laitoin messinkiset tuohon kohon varteen. Täytynee pitää silmällä syöpyvätkö.
Eivät kuitenkaan ole suoraan litkun seassa.
Vesi tulee vapaa paineella noin 1.5m ylempänä olevasta tankista.




Chinenset alhaalla ja pubet ylhäällä ovat kohdanneet.




Hernemaa.....Hedelmäpuiden suojat on käytössä kesälläkin. Herneet nousee katiskaverkko pitkin hyvin ylös.

ChiliKopf-13

Hyvin kasvaa.  :)  Näköjään härkäpapuakin kasvattelet hernemaan vieressä. Hyvä kasvisproteiini on härkäpavuissa. Kumpaa lajiketta sinulla on, isoa vihreää vai keskikokoista ruskeaa, siis pavut.

Huru-ukko

Honkkarista ostin siemenet. Lajia muista, mutta ruskeita maahan laitoin. Syksy näyttää. Kai noita voi käyttää esim. chili con carnessa papujen tilalla..... Tosin jos tykkään, niin iso osa jää siemeniksi ensi vuotta varten.

jewe

Härkäpavut ovat hyviä ja helppo kasvattaa ja itsellänikin noita oli muutama vuosi sitten, typpeäkin jää hyvin maahan seuraavaa kesää varten. Jos olisi enemmän tilaa niin kasvattelisin niitä varmaan lähes vuosittain. Pitänee laittaa taas ensi vuoden listoille.

Huru-ukko

Maa saa myöskin tavallaan levätä, olen noin kolmanneksen kasvimaan pinta-alasta nyt kylvänyt herneille.
Joka vuosi uusi alue. Tuo nurmikon leikkuu silppu on nyt ensimmäistä vuottaan kokeilussa. Kitkemistä se helpottaa...
Kihtikin tykkää herneistä  ;).

Huru-ukko

Muutamia kuvia kypsyvistä... Ja muusta.




Turbo pubeja kellastuu...




Lisää Turbo Pubeja, alhaalla ainakin. Punaisten chilien amppelissa lukee myös Turbo Pube, mutta ovat jotain muuta. Omat siemenet oli, mutta ei taida olla risteymä, vaan olen söhrinyt nimilappujen kanssa...




Ja lisää Turboja....




Red Dominica Habanero. Ensimmäiset Chinensien isommat podit.




Ulkoviljelmässä Huru-lootassa kasvavia pubeja, taitavat olla Rocoto Red Peruvianeja, nimilappu tosin väittää noiden punaisten olevan Rocoto Orange.




Koirapolun varrelta "podeja"  :D.







Myöhäisimmät pionit.

Huru-ukko

Ajankuluksi päivitystä.... Ja voi ensi kesänä hiukan nähdä, mennäänkö samassa aikataulussa.




Näkymä kasvarin ovelta. Heti oikealla on keväällä sairaspublereihin juurimädän takia joutuneet Habanero Hot Lemon, ja Canario.
Labran (romuhylly) alapuolella on sitten chinensejä ja jotain paprikoita kasvamassa...





Ja vasen puoli kasvarista.Pubet ylhäällä ja chinset alhaalla.




7 pod Barrackporen ensimmäinen kypsä podi...




Paprika.




Valkosipuli ja kesäkurpitsaa... Muutama kukka on joutunut välipalaksi. Aika mauttomia.
Ehkä jos leivittäisi ne ja laittaisi sisälle jalapenon jossa on täytteenä vaikka Habanero Demonica Rediä, tulisi jotain makua niihinkin  ;).




Mansikkamaa. Pöllö ja vanhoja cd levyjä lankojen varassa vartioi marjoja. Torjunta onnistuu noilla rastaiden osalta, mutta harakat ei välitä kummastakaan mitään... Pöllön altakin on mansikoita syöty tuolta uuden mansikkamaan puolelta  :o.
Takana on kolme punaherukka puskaa, joissa marjat pysyy tallessa. Tosin sama mulle, vaikka linnut ne söisikin, en oikein osaa arvostaa niitä. Ehkä niistä saisi hyvän lisän mustaherukka tai vadelmaviiniin...

Huru-ukko

heinäkuu 17, 2013, 11:04:42 ap #172 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2013, 11:08:02 ap käyttäjältä Huru-ukko
Kuvien ulkopuolelta resojen Huru-valveista sen verran, että kaikki toimii odotetulla tavalla ja vesien kanssa hosuminen on loppunut.
Vielä kun laittaisi jos laiskuudelta pystyisi, kellokytkimen kaivolla olevalle pumpulle, jotta kuution säiliössä riittäisi vesi, kaikki olisi automisoitu. Ja kuten foorumin henkeen kuuluu, kustannuksia säästämättä mahdollisimman halavalla  ;).
Pellossa ulkona kasvavat chilit kastelee sade, amppelichilit kasvarissa sekä penkeissä olevat kasvit kastelee kellokytkin. Kaikissa resoissa on täyttöventtiilit. Toiminnan näkee helposti, muutaman sekunnin välein tulee vesitippoja letkun päästä.




Kuvitusta:

Pakko laittaa jotain satokuvaa, ettei mene ihan turhan meuhtaamiseksi  ;). Kaksi ylintä chiliä, ampelissa luki Rocoto Costa Rica Red, ja oletettavasti onkin. Seuraavat kaksi on ehkä Rocoto Red Peruviania, ja viimeiset oli lapun mukaan myös Rocoto Costa Rica Redejä. Voisivat olla vaikka Rocoto Guatemalan Orangeja...
Joko laput on vaihtanut paikkaa, tai sitten risteymiä on tullut runsaasti...

Neljä alinta on vesiviljelyn tuloksia.

Nuo neljä punaista meni ruokaan, pienin niitä hiukan ja laitoin litran kannuun, ja suolaa, kiukan soijaa, jotain 5-spiece maustetta sekä puoli desiä ketsuppia ja tehosekoittimella hienoksi. Sitten uunipellille 16 broilerinkoipea, jotka sivelin tuolla mössöllä jokapuolelta käyttäen kaiken. Tunnin verran uunissa 200 asteen alkulämmössä ja loppu hiukan yli 100.
Herkkua... Molemmille koirillekkin annoin murojen sekaan yhden koiven lihat/koira. Näytti maistuvan. Tänä aamuna lenkillä molemmat lykkäsi kuin sopimuksesta samaan aikaan kulhollisen sinapinkeltaista p....a metsään  :o.....




Bolivian Rainbow, ainoa chili viime vuodelta. Antaa tämän kesän kasvaa vielä, ja talveksi pääsee taas sisälle...





Amppelimansikka Prismasta. Tekee muutaman mansikan viikossa. Kypsätkin on aika happamen makuisia verrattuna mansikkamaan mansikoihin. Pystyy silti syömään   ;).

Huru-ukko

Satoa.


Pikku ämpärissä on Red Dominica Habaneroja 120 grammaa.

Vasemalla ylhäällä on Rocoto Costa Rica Redejä, väristä huolimatta  ;D. En ole yhtään Yellow sorttista idättänyt, vaikka niitä onkin olemassa. Kolmen kasvin podit, kahdessa keltaisia, ja yhdessä nuo kaksi punaista.Painoa noin 365 g.

Vasen sivu alla on 375 g Turbo Pubeja.

Keskellä kasa Rocoto Red Peruvian 1560 g.

Ja oikeassa reunassa on CAP363 podeja 336 myös.

Lisäksi kuvassa on oikealla Rocoto Guatemalan Orangen podeja kaksi, ja yksi 7pot Barrackpore.

Myös satoon kuului kaksi Canarion podia, hukkuivat tuonne podikasaan  :o.

Vedin kaikki suikaleiksi, ja pistin savustusuuniin ritilän päälle kuivumaan ja savustumaan...
Leppää pala sisällä kitutulella, lämpö olisi juuri sopiva silakoidenkin kuivaamiseen  8).

Satoa tänään kaikki yhteensä 2756g. Jotkut laskee kiloina, itse tyydyttävä grammapeliin  ;).
Suurin kasa Peruvianeja, tuli kahdesta puskasta ulkona olevasta Huru-lootasta. Canariot, Isidrot, Orange Locotot ja Canariot ei ole vielä riittävän isoja satoamaan  :o. Seuraavaksi taitaa mennä pari viikkoa ennenkuin taas pääsee poimimaan.
Kasvihuone antoi neljäsosan tuosta, ja loppu ulkoa. Maassa kasvavat pubet eivät ole vielä tehneet yhtään kypsää podia, vaikka osassa podeja onkin. Osa taas vain kukkii. Niiden sato taitaa olla saatu silmänruokana......

Chinenset ei tee hetelmiä, suurin syy taitaa olla pubekatos ovelta peräseinälle asti. Vihreä massa peittää puolet kasvihuoneesta....
Paprikoita tulee kyllä ja tomaattejakin ihan hyvin jo.

Hubert

Onpahan komea herkkukasa! Ja tässä on vasta ensimmäinen varsinainen sadonkorjuu, komeat satoluvut sullekin vielä syksyyn mennessä tulee. Itse olen erittäin onnellinen jos saan edes kaikkiaan rocotoista tuon 2,5kg.

Huru-ukko

heinäkuu 24, 2013, 14:29:09 ip #175 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 24, 2013, 14:36:40 ip käyttäjältä Huru-ukko

CAP 363. Ensimmäinen kypsä peltoon istutetuista pubeista. Parissa muussakin näytti olevan jo värivammaisia podeja, kellertää tai punertaa  ::).

Pubesato on käsitelty ja kaikki meni savustusuunin kautta tehosekoittajaan ja purkkiin jauheena.
Lukuun ottamatta 8 isointa Rocoto Red Peruvania, jotka täytetään ja rillataan ritilässä hiilloksen päällä. Nam  ;).

Chilejä kerätty 3196 grammaa yhteensä.....Täytynee joskus tehdä listaa, mistä pubesta tuli parhaiten satoa erikseen kasvarissa, ja sitten lisäksi ulkona olevista...

Huru-ukko

heinäkuu 27, 2013, 15:02:57 ip #176 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 27, 2013, 16:20:18 ip käyttäjältä Huru-ukko
Ostin joskus Prismasta muistaakseni langattoman "sääaseman", ihan parinkymmenen euron hintaan. Sijainti olkkarissa.
Kasvarissa on lämpötila anturi, jossa on lisäksi kiinni vielä puolentoista merin piuhan päässä yksi mittauspiste lämmölle.
Sen verran testasin, että kaikki kolme mittauspistettä ovat saman asteen sisällä.

(Autovaraosa liikkeestä kerran olin ostamassa lämpömittaria, jossa oli myös parin metrin piuhan päässä lisäanturi ulkolämpötilaa varten. Ostin patterit myös samaan syssyyn, ja pistin ne mittariin siinä tiskillä. Mittarihan pelitti heti, ja varmaan tehtaalla kalibroitu ulkolämpötilaan 5 astetta vähemmän kuin mittariin itseensä...
Hyvä uutinen oli etten ehtinyt vielä maksamaan, eikä kuulema maksanut mitään, kun kaveri vei sen takaisin hyllyyn seuraavaa aasiakasta varten  :o.)

Yleensä mittari oli kasvarissa siten, että mittari/lähetin oli harakkaorressa, ja lisäanturi noin metrin korkeudessa lattiasta. Lämmöt oli yleensä 30-35/ 28-30.

Muutama päivä sitten siirsin mittari/lähettimen pubeviidakon alle, ja lisäanturin laitoin samaan korkeuteen aurikoiselle puolelle kasvaria, kuitenkin niin, ettei auriko paista siihen suoraan.
Pudejen lehtien alla läpötila oli 28 astetta, kun samaan aikaan lisäanturi oli noin 35 asteen lämmössä ilman kasvien tarjoamaa suojaa.
Ihan omana huomiona siis, ei sen enempää johtopäätöksiä tuosta.

Aji Escabechen siemeniä ostin Semillakselta, ja jostakin oli tullut kuvitelma, etä kyseessä on sama kasvi kuin Aji Amarillo. Sehän oli kuvitelma.....

Omani Aji Escabeche sitten kypsytti kauniin punaisen podin, kuten siellä Semillaksen katalogissakin on. Kasvutapa on ko. kasvilla aika paprikamainen, ja podikin muistuttaa paprikaa. Onneksi siihen ne yhtäläisyydet jääkin. Taitaa olla isoin chilin podi tämän vuoden kasvatuksissa....
Maku oli hyvä ja raikas, hedelmäliha paksuhkoa. Puraistessa lihasta purskahtaa nestettä suupieliin asti  :o 8)... Tulisuus oli päästä lähtien melkein nolla, ja kasvoi suuremmaksi kun kantaan asti pääsin. Poltetta oli Aji Cristallin tasolle ehkä, tai hiukan vähemmän. Kuitenkin sen verran maistuva chili tuo on, että ansaitsee ensi vuoden kasvatuslistalle pääsyn kahden kasvain voimin.

Eilen maistoin myös 7 pot Barrackporea sentin palasen podin päästä  :o :o.....
Ennekuin enempää makua suuhun tuli, polte puudutti kielen kokonaan, ja pakotti syömään mustikka/mansikkarahkan lopun pois....
Vaikka siitä hyvä jälkimaku suuhun ja huuliin jäikin, niin tuo tappotulisten syönti raakana ei ole minun juttu, minulle riittää, kun saan niiden jauheilla tai soseilla maustaa ruokani  :).

Tulisista chinenseistä oikeastaan Habanero Red Dominica tekee podeja, joita tänään keräsin 98g, kokonaistulos tuolta on 220g nyt.

Pubeja ei ole kypsynyt kerättäväksi asti viikossa vielä...



Huru-ukko

Rauma lähiön Prismastakin näitä Rocatoja löysin onneksi, kun kerran on uusi hittikin chilien maailmassa.
Maku oli aika yllättävä. Oikeastaan ei chilimäinen, eikä kyllä mielestäni ainakaan pubemainen. Silti oikein hyvänmakuinen chili, jossa polte on juuri siinä, että pystyn syömään sen/niitä kakistelematta ja ilman maitotuotteita. Mehukas. Nyt alasmenevässä ei ollut aivan päässä lainkaan tulta. Seuraavassa palasessa hiukan ja kun tulee siemenkiinnikkeiden luo, niin sitten on semmoinen Aji Cristalli lämpö suussa lämmittäen huulia ja kielen päällistä. En kyllä osaa sanoa mille maistuu, muuta kuin itselleen.
Meni kyllä jatkoon komeasti  ;)...

Muutaman neliön kurkkumaakin on antanut vajaan 10 litran ämpärin avomaan kurkkuja, joista olen tehnyt maustekurkkuja yleensä.
Poikkeuksena tänä vuonna koetin valmistaa netistä onkimillani ohjeilla tuon ämpärillisen hapan valkosipulinagakurkuisksi. Kuva ruokamyrkytyksen lähteistä  :o....



Lasipurkkeja 5l Honkkarista alle vitosen kipale. Ohje jota pääasiassa seurasin kehoitti käärimään kurkut mustaherukan lehteen. Itse kyllä suosin säilykkeeksi kurkkuja joiden pituus on alle 10 cm. Eli niitä lehtiä olis ollut siellä enemmän kuin kurkkuja  :o :o.
Jokatapauksessa purkin suu oli niin pieni, ettei meikäläisen kirurgin siro käsi edes mahtunut purkista sisälle.
Joka purkkiin meni yksi kokonainen valkosipuli kynnet leikattuna 2-3 palaseen. Olisi tietty voinut läimiä kynnet, se ajaisi saman asian. Lisäksi laitoin valkosipulin lehtiä kulkemaan purkin pohjalta ylös. Ja emin silmuineen halkaisin ja sulloin senkin mukaan....
Punaiset ovat Nagan podeja kokonaisina, niitä on siellä 4/purkki. Myös inkivääriä tuoreena meni sinne sekaan. Luin ohjeesta että piparjuurta tarvitaan muutama suikale, ja ostin inkivääriä.....PERK....Kaiken lisäksi mulla olisi ollut piparjuurta ihan jääkapissa valmiina.
Hokasin tuon vasta kun olin tehnyt nuo valmiiksi... Tosin muistelen käyttäneeni ennenkin inkivääriä kurkuissa, joten tuskin nuo pilalle menee.
Lisäksi siellä on luraus heraa sekä pieni pala Reissumiestä. Ja litteä kivi painona päällä.......

wille

Herkullisia kurkkuja tulossa!

Mulla on joku probleemi tänä vuonna noiden avomaan asukkien kanssa. Parin neliön alalla niitä itsellänikin on. Kuormalavan reunuksista kyhätyissä kasvualtaissa kasvavat.

Kasvaa, kasvaa, kukkii, kukkii, kukkii ja kukkii. Kurkkua ei tule. En tiedä käykö siellä joku elukka evästämässä, vai missä vika...
Viime kerralla avikset onnistuivat mitä parhaimmin ja säilykettä saatiin riittämään alkutalveen asti. ;)

Täytyy koittaa huomenna ruotia niitä vähän tarkemmin ja paikallistaa mahdolliset tuholaiset, tahi muu ongelma.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 30, 2013, 21:18:42 ipKasvaa, kasvaa, kukkii, kukkii, kukkii ja kukkii. Kurkkua ei tule.

Olisiko sellaista tyyppiä, joka pitää pölyttää?
Mistä hankit siemenet?