kesäkuu 25, 2022, 13:40:03 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - marek

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2022
kesäkuu 19, 2022, 09:23:34 ap
Pienempien Pauliinojen kanssa saa olla tarkkana. Vesi pääsee yllättäen loppumaan vaikka vahtisi vieressä koko ajan. Omissanikin pari pienempää ja aina onnistun tyhjentämään ne kokonaan. Ehkä kasvit myös käyttävät vettä omaan tahtiinsa.
2
Oi ja voi. Pian päästään jo maistelemaan!
Escondida jo punastelee lupaavasti.

Raakileita on paljon varttumassa lähes kaikissa puskissa. Satokausi näyttää hyvältä. Ehkä kolme kasvia vielä miettii, tosin kukkia alkaa niissäkin jo näkymään.
On näkynyt myös ensimmäiset kirvat. Ai, että en tykkää niistäkään. Suopaa saivat aluksi niskaansa. En niitä montaa nähnyt, mutta varmuuden vuoksi tuli pestyä kaikki chilit. Tomaatista ja kurkusta ne eivät ole niin kiinnostuneita kuin chileistä. Mikähän siinäkin on???
3
Kiitti vinkistä  :)
Minulla on sellainen ilo, että työnantaja huolehtii tuosta laitteesta ainakin puolet kustannuksista. On siis työsuhdepuhelin, josta itse maksan osan (koska halusin tuon hintaluokan vehkeen) ja voin tietyn ajan jälkeen lunastaa kapineen itselleni. Se on minulle myös liikkuvan työni toimisto.
Valintaan vaikutti juurikin tuo kamera ja sen mahdollisuudet.
4
Oi, siellä on jo hyvässä vauhdissa  :D
Minulla Nagat vasta harkitsevat kukkimista. Onneksi on aikaa vielä ihmetelläkin.
5
Näin se on, ei viitsi källejä chileillä tehdä. Useimmat niistä jotka adoptoivat minulta ylimääräisiä taimia, ovat vielä maltillisella tiellä. En oikeasti uskaltanut antaa tuota eteenpäin. Käyttöä on varmasti itselläkin kaikille.

Kuvailen kännykällä, iPhone 12 Pro Max. Sillä saa kyllä hyviä kuvia. Harmittelen itsekseni vaan että kun siirrän vaikka blogin kautta tänne niin eivät ole enää niin tarkkoja kuin alkuperäinen kuva on ollut. Järkkäri on saanut olla rauhassa jo pidemmän aikaa  :D
6
Kukkaloistoa parvekepuutarhalla  :D Ei näihin kyllästy koskaan

Ainoa vasta kukintaa harkitseva lajike on Naga Morich. Ehkä se on myöhäisempi muutenkin, en tiedä. Ensimmäistä kertaa kasvatuksessa. Ja ainoa jota on kaksi kasvia olemassa.
Tänä vuonna koitin pitää lujasti kiinni siitä että kasveja ei tule tuhottomasti pieneen tilaan, vaan jäävät ainoiksi lajinsa edustajiksi. No melkein, en raskinut toista Nagaa lahjoittaa pois. Eikä sitä ehkä voi antaa ihan kelle tahansa, ettei tule turhan ärhäkkäitä kokemuksia tottumattomalle.

Lisää taas täällä https://chilinkosketus.blogspot.com/
7
Oijoi, kyllä täällä jotakin jo tapahtuu  :chili:  :)
Heti kun on lämmintä kasvua tapahtuu ja uusia alkuja putkahtaa näkyville. Kurkkukin yrittelee, mutta aika vaisua on sen kanssa.

8
Mistä arvelet ongelmien johtuneen? Puhdistitko kausien välillä laitteiston?
Tuo tosiaan on ollut käytössä vuosia, enkä ole huomannut erityisempiä tuholaisongelmia järjestelmän vuoksi.
Viime kauden vitsaus oli vihannespunkki, joka ei ehkä kuitenkaan liity järjestelmään. Oma epäilyni, että tuli puutarhalta tuotujen kasvien mukana.
9
Täältä löytyy tarkempaa kuvausta toiminnasta https://www.blumat.com/storage/app/media/Manuals_TB/blumattropf-systemmanual-webfi-2017.pdf
Olen ollut siihen tyytyväinen. Hyvä apuri se on ollut vuodesta 2015 lähtien. Ja samat anturit vieläkin käytössä. Olen vain laajentanut sitä toisella sarjalla myöhemmin.
Täällä tuosta omastani hieman lisää https://chilinkosketus.blogspot.com/
10
Olen käyttänyt, tuota saavista tulevaa enempi isoissa ruukuissa joissa tomaattia ja kurkkuan sekä pienessä ansarissa. Minulla on myös sellaisia joissa ei tuota letkua ole, vaan anturin kautta antaa kosteutta. Niitä olen käyttänyt pienemmissä ruukuissa.
Ja kyllä, kastelen kannulla minäkin eli ei kokonaan ole noiden varassa. Olen vuosia käyttänyt ja ollut tyytyväinen apuriin.
Noita letkullisia voi säätää, että kuinka paljon vettä päästävät läpi. Niitä toisia ei oikein voi säätää muuta kuin alkuperäisen kasvualustan kosteudella. Järjestelmä pyrkii pitämään kosteuden suurin piirtein samoissa tasoissa.
11
Taitaa pian toteutua se toive  :D

Tänään piskuinen puutarhani sai loput kastelujärjestelmät. Asentelin jo vuosia palvelleen Blumatin taas kohdilleen.

Sillä on noin 40 litran vesisaavi lähteenään ja antaa sen avulla vähän liikkumavaraa kesäreissuille.
Kylmää on mutta, toistaiseksi kaikki kasvit voivat hyvin. Pieniä podien alkuja on myös jo olemassa. Muutto ulos toki järkyttää alkuun, mutta nyt näyttää jo kaikki innokkailta ja elinvoimaisilta.
12
Niinhän se taitaa olla  :D

Tänään olen aloitellut kastelujärjestelmän asennuksen valmistelut parvekepuutarhalla. Suunnitelma on että pärjäisi huonolla hoidolla hyvin pidemmänkin ajan. Kunhan vettä riittää, niin varmaan muuten kyllä pärjäävät. Osa tuli laitettua tänään. Loput jää huomiselle ja sitten vaan keskitytään säätämiseen. Tippukastelija on käytössä ja tähän saakka oikein hyvin palvellut. Parvekelaatikoissa on 30 litran vesisäiliö. Tai se oli 15 litraa, mutta vähän fixsailin lisää tilaa sinne ennen istutuksia.

Pakastimesta ongin siian ja tein koukuttavaa cevicheä hyvässä chilissä https://www.instagram.com/p/CeELmM3NvVC/  Perusohjeeni on täällä: https://chilinkosketus.blogspot.com/2022/02/ceviche.html
Koitanpa siirtää kuvankin. Jostain syystä käyttämäni väylä tuottaa tänne epätarkkoja kuvia. En tiedä minkä säädöissä pitäisi tehdä jotakin :D
13
Hyvin olet saanut palstaa hoidettua ja kehitettyä. Täällä ei taida olla kyntöpalvelua tarjolla eli se olisi vaan täti ja kuokka  :D Ja todellakin kantovesi. Kaikkea sellaista hommaa mietin, että jaksaisiko oikeasti vaikka varmasti olisi ihana.

Lapsilla oli aikanaan koulun kautta palsta ainakin yhtenä kesänä, ehkä toisenakin. Enää ei niin muista niin kauas. Sen kyllä muistin, että kaikki se mitä sieltä palstoilta tuli kotiin tuli silloin todelliseen tarpeeseen. Perunaa riitti jouluun saakka. Silloin oli olemassa hyvä kerrostalon kylmäkellari. Siellä tuli säilöttyä kaikenlaista.
14
 ;D Kuka mistäkin elämää tarkastelee.

Palstaa jossakin vaiheessa mietin, mutta ei ole päässyt vielä toteutusvaiheeseen. Voisi olla minulle ehkä kuitenkin liian työläs. Aika ryteikköjä tuppaavat tässä lähistöllä olevat palstat olla. Ehkä jaettuna toisen hoitajan kanssa. Nauttisin marjapensaista kyllä kovin. Tämä puutarhurointini on aktivoitunut toissakodissa, jossa oli pieni piha, missä kokeilla kaikenlaista. Valitettavasti jouduimme siitä luopumaan. Kaiholla muistelen niitä aikoja. Saatu kipinä on kulkenut mukana ja se plantaasi sitten siirtynyt urbaaniksi parvekeviljelyksi. Riittää huviksi ja pitkälle kesällä myös hyödyksi. Talvivarantoakin tulee chilien ja yrttien muodossa.
On se joskus ollut aika ryteikkö tämäkin malli https://www.instagram.com/p/CCRBQoxhfhV/

Potatomia kerran oli, mutta ei siitä saatu yhtään perunaa. Ihan tyhjää oli.
15
On sulla kiinnostavia kokeiluja  :D
Tomaatti tekee älyttömästi juuria normistikin saati putkessa.
Kaikenlainen kokeilu on kiinnostavaa ja aina niistä oppii. Ainakin sen että teenkö uudelleen vai keskitynkö kokeilemaan jotakin muuta.

Yrttilä päätyi isompiin saviruukkuihin tänä vuonna. Koitan ansariin saada kasvatettua keräsalaattia. Olen niissä ollut tosi huono ja käyttänyt puutarhan valmiita taimia. Nyt jätin ne kokonaan pois repertuaarista. Plantaasille päätyi lopulta yhdeksän eri lajiketta chilejä. Meinasin rajoittaa viiteen, mutta eihän sitä malttanut siihen jättää kun sitten lopulta itivät. Vaikeuksia oli alkuun, mutta näillä nyt sitten tulevaa talvivarastoa kasvattelemaan.
16
Kiitos sorrii ja miiksuli  :)
Siellä se vartioi edelleen siimojaan. En ole löytänyt muita veijareita.
Periaatteessa ja järjen kanssa ymmärrän että suurin osa hämiksiä on ihan ystäviä ja puutarhurin oivia apulaisia. Sitten on se toinen puoli joka epäilee jokaista havaitsemaansa pientyyppiä. Enkä ole siis hämähäkkikammoinen, vaan muuten vaan varuillaan.

Ulos siirretyt voivat kaikki hyvin. Ei ole ollut enää harsoakaan päällä öisin. Vesijärjestelmää pitäisi vähitellen perustaa plantaasille. Ehkä menee seuraavaan viikonloppuun. Toistaiseksi olen vain iltaisin antanut kannusta vettä.

Peruna puskee lehtiään pintaan ihan urakalla. Kaksi laitoin mutta taitaa tulla se saavi täyteen. Soriilla mielenkiintoisia perunakokeiluja  :) Tämä on minulle oikeastaan ensimmäinen. Pari vuotta sitten taisi olla joku puutarhan tomaatti-peruna, jonka piti tehdä molempia. Tomaattia teki, mutta perunoita ei kyllä näkynyt.
17
No niin, keksin sisältä sitten chilin varrelta hämähäkin. Mitä sanoo alan konkarit. Ryhdynkö heti panikoimaan vai pidänkö ystävänä?
Viimekesän vihannespunkkisota on saanut minut melko herkäksi ötököiden kanssa. Tälle en osannut löytää netistäkään vastaavuuksia. Ensin luulin että ei ole hämis ollenkaan, mutta kuva kyllä kertoo sen olevan. Pituus siinä 5-6mm.

18
Taimet ovat pärjänneet hyvin ulkona. Jopa jo kasvaneet  :)
Rohkeana siirtelin tänään lisää taimia parvekepuutarhaan. Puuttuu enää pari kurkkua taimista. Sen kanssa olen oppinut varomaan kylmää. Tosin yksi testikurkku on tuolla jo hyvin pärjännyt ja näyttää jopa viihtyvän ulkona paremmin kuin sisällä.

Keräsalaattia istutin kasvulaatikoihin ja niissä on jo pientä mukavaa alkua havaittavissa. Kesä näyttää hyvoältä.

Osan taimista roudasin sitten yöjunalla Rovaniemelle tyttären iloksi. Koronan vuoksi lähtö siirtyi melkein kahdella kuukaudella. Roudasin siis tooooosi isoja taimia. Ihmeesti selvisivät  ^-^  Lisää täällä https://chilinkosketus.blogspot.com/
19
Pistin ensimmäiset rohkeat taimet ulos.


Taimet alkavat olla jo niin isoja, että takertuvat toisiinsa sisällä. Avarammat paikat ovat varmasti jo hyväksi, jos vaan vältytään isommilta pakkasilta.

Ansari ja kasvupaikat ovat kerrostalon kerroksissa, joten on aina vähän lämpimämpää kuin maan tasalla ja ilman lasituksia. Tomaatit pääsivät jo aikaisemmin ulos ja ovat viihtyneet hyvin. Kasvuakin tapahtuu koko ajan. Yöksi vielä kuitenkin peitot päälle.

Ensi viikolla loppuja jos nuo pärjäävät.
20
Yrtit ovat täälläkin jo ulkona ja hyvin pärjäävät.
Tänään laittelin parvekepuutarhaa istutuskuntoon. Melkein valmista tuli. Tulis vaan ne kelit  :)  Tarkemmin taas täällä https://chilinkosketus.blogspot.com/
Pidin myös itsekseni perunanistutustalkoot.