toukokuu 18, 2022, 09:06:39 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - marek

1
Taimet ovat pärjänneet hyvin ulkona. Jopa jo kasvaneet  :)
Rohkeana siirtelin tänään lisää taimia parvekepuutarhaan. Puuttuu enää pari kurkkua taimista. Sen kanssa olen oppinut varomaan kylmää. Tosin yksi testikurkku on tuolla jo hyvin pärjännyt ja näyttää jopa viihtyvän ulkona paremmin kuin sisällä.

Keräsalaattia istutin kasvulaatikoihin ja niissä on jo pientä mukavaa alkua havaittavissa. Kesä näyttää hyvoältä.

Osan taimista roudasin sitten yöjunalla Rovaniemelle tyttären iloksi. Koronan vuoksi lähtö siirtyi melkein kahdella kuukaudella. Roudasin siis tooooosi isoja taimia. Ihmeesti selvisivät  ^-^  Lisää täällä https://chilinkosketus.blogspot.com/
2
Pistin ensimmäiset rohkeat taimet ulos.


Taimet alkavat olla jo niin isoja, että takertuvat toisiinsa sisällä. Avarammat paikat ovat varmasti jo hyväksi, jos vaan vältytään isommilta pakkasilta.

Ansari ja kasvupaikat ovat kerrostalon kerroksissa, joten on aina vähän lämpimämpää kuin maan tasalla ja ilman lasituksia. Tomaatit pääsivät jo aikaisemmin ulos ja ovat viihtyneet hyvin. Kasvuakin tapahtuu koko ajan. Yöksi vielä kuitenkin peitot päälle.

Ensi viikolla loppuja jos nuo pärjäävät.
3
Yrtit ovat täälläkin jo ulkona ja hyvin pärjäävät.
Tänään laittelin parvekepuutarhaa istutuskuntoon. Melkein valmista tuli. Tulis vaan ne kelit  :)  Tarkemmin taas täällä https://chilinkosketus.blogspot.com/
Pidin myös itsekseni perunanistutustalkoot.
4
Tervetuloa  :)
Tuo kirja on itsellänikin ja jotakin sieltä kokkaillut. Osa ohjeista hieman monimutkaisia, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: ts18056 chilit 2022
toukokuu 06, 2022, 17:02:24 ip
Tervetuloa mukaan  :)
Sieltä ne pikkuiset ponnahtaa vielä vauhdilla kasvuun.
6
Kylmää on tosiaan riittänyt.
Toiveissa saada parvekepuutarhaa valmisteltua nyt viikonloppuna kasvukautta varten. Jos uskaltautuisi jotakin jo siirtämään lopulliselle kasvupaikalleen. Alkaa sisällä olla ahdasta.
Hallaharsoa on, jonne voisi taimet peitota öiksi. Lämmitintä ei lasitetulla parvekkeella ole. Eikä taida tullakaan nykyisillä sähköjen hinnoilla.
7
Chilistä on moneksi. Sen kasvattaminen tarjoaa mahdollisuuksia vaikka minkälaiseen hifistelyyn. Itse olen toistaiseksi laittanut siemenet itämisen jälkeen kasvamaan ja katsonut mitä tulee. Lannoituksena on viime vuodet ollut monen kasvattajan suosimaa Puutarhan kesää. On riittänyt hyvin.
Valoa ja lämpöä sopivasti niin satoakin saa.
8
Kiitos  :)
Vauhtia tuntuu kasvuissa nyt olevan. Taudin hellittäessä, pääsin nyt vasta tänään katsastamaan tarkemmin taimistoa. Hyvä kun on vettä saanut annettua. Aika ryteikkö siellä alkaa olla. Ja vielä ei ulos pääse mitenkään.


Ensimmäinen piskuinen on kasvanut kovasti.
Ja seuraavaakin jo pukkaa itseään palleroksi. Sweet Apple Kumpe on enempi paprika, mutta sopii hyvin keittiöpuutarhaani sekin.


Tilli, ruohosipuli, persilja ja korianteri voivat myös hyvin. Tilli erityisesti. Sitä saa jo tarvittaessa käyttöön.
Päivitystä taas myös täällä https://chilinkosketus.blogspot.com/
9
No kappas, täällähän on jo elämää havaittavissa  :)


Tämä chili on minulle uusi tuttavuus. Escondida, jonka pitäisi olla keskitulinen. Sellaiset sopivat omaan kotikeittiööni hyvin. Jännityksellä odotetaan, että jääkö tämä vahinkolapseksi, vai onko taimi jo valmis kasvattamaan hedelmiä.
Viime vuotinen vahinkolapsen tehnyt chili ei sitten muuta sinä kesänä tuottanutkaan. Tässä on nyt paljon kukkia kuitenkin olemassa.
10
Onpa mukavasti pöhinää foorumilla  :)
Omalla taimitarhalla vartutaan kovasti. Meinaa vain tila loppua kesken kasvuhuoneessa.
Eilisille pääsiäisvieraille lähti ainakin viisi tainta jo adoptioon. Rupesin sitten ruukuttamaan viimeisiä kylvöruukuissa olevia taimia isompiin kasvualustoihin ja tadaa! Taas on joka paikka täynnä.

Tästä kuvasta näkyy myös loistavasti taimien lisävalot. On montaa sorttia ja ihan ammattimaisesti liitettynä yhteen. Hyvin on toiminut.
Ja tilli kukoistaa eheelleen. Vähänkö olen siitä polleena aina vaan.
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Ekonyymin 2022
huhtikuu 09, 2022, 15:13:23 ip
Komeita on.
Muutaman vuoden olen kasvatellut Lemon Dropia ja joka kerta siitä on tullut ihan eri muotoinen kasvi. Hauska kasvusto sinullakin siitä  :D
12
Taimitarha on saanut pärjätä omillaan. Ahkera puutarhuri sairastui kulkutautiin ja on ollut reporankana päiväkausia. 
Taimitarha ei ole siitä ollut kovin moksiskaan sillä ihan hienosti siellä kaikki varttuvat. Ovat saaneet kuitenkin vettä ilmeisen riittävästi. Ehkä ovat olleet jopa tyytyväisiä, että joku ei ole kokoajan hipelöimässä ja juttelemassa ties mistä asioista, jotka eivät heiluta kasvinelämää ollenkaan. Ihmisjuttuja.

Ja nyt se ensimmäinen kukkakin siellä komeilee ja tuo toivoa elämään.

Se on Sweet Apple Kambe, eli ei oikeastaan chili ollenkaan vaan paprika. Uusi tuttavuus hän.
Muutakin siellä varttuu. Aikaisemmin kerroin tillin siemenistä ja että en ole ikinä saanut tilliä edes itämään. Nyt itää ja kasvaa kohisten  :D Noista saa jo pian napsia oksia käyttöön.

13
Pientä tilannepäivitystä :)

Ensimmäiset rohkelikot koittavat valmistella kukkia. Niistä aina innostuu ja ihastelee, vaikka vielä eivät olekaan hedelmällisiä. Tai toivottavasti eivät. En ole niitä nyppinyt pois, luotan että kasvi hoitaa asian itse.


Korianteri on myös innostunut keväästä ja auringosta. Pitää varmaan laittaa sille jo isompi purkki. En luottanut itävyyteen joten meni vähän reilummalla kädellä  ;D


Purkituksia on luvassa viikonlopun aikana. Vähitellen niiden elintila kasvaa pöydällä. Eipä siinä paljon mitään muuta enää ulkokautta tehdäkään.
14
Ilmoittaudun parvekepuutarhuriksi  :)
Hyvän kasavaa satoa parvekkeellakin pienemmissä tiloissa.
Jos olet Instagramissa niin #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018 vie tunnelmiini siellä.
Blogissa Chilin kosketus on myös tämän kauden päiväkirjaa https://chilinkosketus.blogspot.com/
Perustin sen juuri, ennenkuin tämä foorumi lähti toimimaan uudelleen.
15
Tervetuloa!
Oma sato on kyllä palkitsevaa.
Tuosta Lemon Dropista olen ilahtunut joka vuosi. Siinä on kyllä potkuakin, mutta sellaisessa muodossa, että hekin, jotka eivät chilistä niin välitä, syövät mielellään ruokaa jossa sitä on mukana. Helppo lajike käyttää :)
Kasvattaminen on myös koukuttavaa. Sinänsä toki helppoa, mutta haasteita saa kohdata matkan varrella.
16
Kiitos vinkeistä.
Yhteen isompaan altaaseen meinasin kokeilla näin aluksi. Tuo lannoituspuoli siinä tietty on opeteltavana.
Altaat ovat altakastelusysteemillä. Eli nuo valkoiset oikeassa reunassa.

Mullan kanssa olen toki huomannut että isommat kasvit tunkevat kyllä juurensa äkkiä sinne vesialtaan puolelle. Multa on ollut lähinnä tukemassa sitten sitä kasvia :D
17
Olen kerran aikaisemmin, useampi vuosi sitten, käyttänyt kastelukiteitä. Silloinkin harkinnan ja tarpeen mukaan. Ei mitään tietoa silloisista rakeista että mitä olivat. Silloin käyttöä määritteli lukuistat reissutyöt pitkin kesää, jolloin parvekepuutarha oli oman onnensa nojassa pitkiä aikoja. Ne auttoivat kyllä niiden hoitamattomien kausien läpi. Tänä kesänä on luvassa vähän samanmoista rumbaa ja ehkä vielä pidempiä hoitamattomia jaksoja. 30 litran saavi ja blumaten kyllä toimii, mutta ei riitä. Siksipä nyt sitten kasvualustoihin mukaan kosteutta sitovia aineksia ja sitten toivotaan vaan parasta :D

Kookosta on minullakin nyt iso paali odottamassa ulkoaltaita. En ole juuri käyttänyt, joten vähän toki jännittää sekin.
18
Niinpä, mistä sitä ei nykyään erittyisi. Kiteitäkin on erilaisia tarjolla. Valitsemani pitäisi olla ympäristöystävällinen vaihtoehto. Täällä foorumillakin on aikanaan ollut keskustelua aiheesta parinkin vitjan verran.

Kompostiin ei kannata luontoystävällistäkään seosta laittaa, mieluummin sekajätteen kautta polttoon. Suoraan maaperään laitettavista kiteistä en osaa sanoa mitään tai että onko kukkamultapussissa olevat kiteet mitä laatua. Tutkiessani asiaa huomasin myös, että suodatinpusseissa on myös jonkin sortin kiteitä parantamassa suodattimen käyttöä.
19
Tänään on saateltu taimia isommille kasvupaikoille.
Pienet taimiruukut käyvät ahtaiksi. Osa taimista on jo adoptoimiskokoisia, joten muutama on hyvä laittaa jo luovutuskuntoon. Luovutusajankohta on viikon päästä ja tietysti tottuminen uuteen ruukkuun ja kasvualustaan tottuminen vie hetken aikaa.

Kasvualustaan päätyi mullan sekaan vermikuliittia ja kastelukieteitä. Vermikuliitti on luonnonmukaista lämpökäsiteltyä savimineraalia. Sillä saa kuohkeutta kasvualustaan ja rakeet sitovat myös vettä jonkin verran. Vermikuliitin lisäksi sekoitin sekaan vielä kastelukiteitä.  Valaistusta myös vielä lisättiin. Löysin itsellenikin yllätykseksi vielä yhden kasvuvalon kätköistäni.
Tarkempaa kuvausta blogissa https://chilinkosketus.blogspot.com/

20
Minulla on noita pyöreitä isoja altakasteluruukkuja myös käytössä. Omana huomiona että alkuun varmasti se kapillaarisuus on hyväksi. Lopulta olen kuitenkin huomannut että kasvi on luikerrellut juurensa vesialtaaseen, jolloin mullan tehtäväksi on jäänyt enempi kasvin pystyssä pysyminen :D