lokakuu 04, 2022, 06:51:09 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - aropupu

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
syyskuu 15, 2012, 12:02:55 ip
Päivittely on jäänyt kovin vähälle. Kesälle puski liian monta projektia yhtäaikaisesti päälle ja kaikelle ei riittänyt aikaa, kasvitkin ovat olleet hieman heitteillä. Kuvia olen räpsinyt kylläkin, pitää niitä jossain välissä käydä läpi ja postailla tänne jotain. Viimeinen niitti tuli viime kuun alussa, kun aloitin puutarhurin opinnot Mäntsälässä joka on sen verran kaukana että matkojen vuoksi koulupäivät ovat 12-tuntisia ja ylimääräistä aikaa ei enää vain ole. Ensi kausi mennään huomattavasti tolkullisemmalla kasvimäärällä että kaikelle riittäisi aikaa.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
syyskuu 15, 2012, 11:59:36 ap
Ei ole kasvamassa tänä vuonna tuota tapausta. Kyllä tuo sun kasvisi aika samalta näyttää, tuohan oli mielenkiintoinen siinä että podit olivat tuollaisia sun kuvan mukaisia kirsikan mallisia alkukaudesta sisällä kasvaessaan ja tekivät tuollaisen mun kuvan mallisen nypylän podin päähän vasta aivan keskikesällä kovassa auringonpaahteessa.

Olen tuon alunperin saanut ylijäämäkasvina M;kolta, koitin häneltä kysellä siementen alkuperästä kun ei tuo oikein sopinut esim. fataliin tai USDA:n tietokannan kuviin ko. lajikkeesta, mutta hän ei muistanut siementen alkuperää.

Voisin muuten huolia tuosta muutaman siemenen joskus, omani olen näemmä onnistunut hukkaamaan. Mulla tuon aromi oli mieto mutta hyvä, poltettakin oli jonkin verran. Näitä asioita on kovin vaikea foorumikirjoittelulla verrata kun makuaistit  ja poltetoleranssit ovat niin erilaisia. Itse kuitenkin pidin ko. lajikkeesta kovasti ja voisin sitä kasvattaa toistekin.
3
Lainaus käyttäjältä: Whili - heinäkuu 18, 2012, 13:18:08 ip
Mikäs se tämä mahtaa olla ??PI-439380  (villi?) baccatum  piti olla, mutta wille sanoi jyrkän ein.

Niin että mikäs sitten ??


minun vastaukseni taasen olisi jyrkkä kyllä:


PI 439380 (C. baccatum)

Villihän tuo siis ei ole. Ovatko siemenet muuten siemenketjukirjeestä peräisin, mahdollisesti mun sinne laittamia?
4
Mulla pääsi viime talvena muodostumaan talvetettaviin kasveihin kohtuullinen kirvapopulaatio kun muutto- ja remonttikiireiltäni en ehtinyt kasveja hoitamaan käytännössä ollenkaan. Lajeja löytyi aikamoinen tukku ja praet olivat selvästi kirvojen ehdottomia suosikkeja.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 30, 2012, 19:42:20 ip

Peito de Moca × Limo F1 (C. chinense × chinense)

Yksi risteytys lisää. Söin aamupalaksi uunivoileipien seassa ja olin senverran unenpöppörössä että mausta ei nyt jäänyt tolkullista kuvaa, hedelmäinen on mutta ei niin paljoa kuin Peito de Moca, tulisuus oli taas jotain noiden kahden vanhemman välimaastosta.
6
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: risteytys
kesäkuu 30, 2012, 19:39:17 ip
Pistetääs toinenkin:

Siemenvanhempi:

Peito de Moca (C. chinense)

Pölyttäjä:

Limo (C. chinense)

Risteytys:

Peito de Moca × Limo F1 (C. chinense × chinense)


7
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: risteytys
kesäkuu 30, 2012, 18:44:24 ip
en jaksa alkaa kuvankäsittelemään mutta tehdään näin:

Siemenvanhempi:

Jamaican Bell (C. baccatum var. umbilicatum)

Pölyttäjä:

Lemon Drop (C. baccatum var. pendulum)

Risteytys:

Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (C. baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)

Olis rundari mukava nähdä kuvia useammastakin podista tuota sun risteytystä, vanhemmat kun on lähes melkein samat kuin tässä mun vastaavassa. Tuo hybridipodi tuossa kuvassas on ilmeisesti vielä vaihtamassa väriä, ensimmäisessä sukupolvessa kun ei keltaista podia pitäisi tulla?
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 28, 2012, 15:59:30 ip

Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (C. baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)


Jamaican Bell × Lemon Drop F1 (C. baccatum var. umbilicatum × baccatum var. pendulum)

Ensimmäisenä kypsyneen risteytyksen kolme podia sekä makutestin alusta. Podien muodossa on reippaasti variaatiota, tuo ominaisuus tulee Jamaican Bellistä ja näyttäisi olevan dominoiva.

Maku oli ihan miellyttävä muttei mitenkään erityisen runsas tai aromikas. Makeutta oli selvästi enemmän kuin kummassakaan vanhemmassaan, mutta tämä kasvi on vesiviljelyssä ja vanhempansa kasvattelin turvemullassa, joka varmasti osittain vaikuttaa asiaan. Polttoa on selvästi enemmän kuin Jamaican Bellissä sekä hyvin selvästi vähemmän kuin Lemon Dropissa. Tuohon alemman kuvan leipään heitin vielä kuvan oton jälkeen pari siivua soijajuustoa päälle ja mikrotin hetken, jonka jälkeen se upposi naamariin sen kummemmin puuskuttelematta vaikka satokausi on minulla vasta oikeastaan juuri alkanut ja toleranssit eivät tosiaankaan ole mitenkään korkealla. Sellaisenaan mutusteltuna podien poltto on toki terävämpi ja selkeämpi mutta laskee lähes nolliin erittäin nopeasti, luokkaa ~30sek.

Ihan tyytyväinen olen tähän kokeiluun, jatkoon menee ensi kaudella ja sitten nähdään onko tämä vain "ihan kiva" lajike vai löytyykö variaation joukosta jotain oikeasti todella hyvää. Seuraavaksi voisin maistella tuon annuumin josta on jo pari kuvaa tässä ketjussa, josko se pikkuhiljaa alkaisi olemaan kypsä.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: risteytys
kesäkuu 26, 2012, 14:37:52 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - kesäkuu 26, 2012, 12:30:09 ip
Ja sit nyyppäkysymys eli kummin päin toi merkintä muuten mene isä- ja emokasvin suhteen?  III x EEE vai toisinpäin?


Siemenvanhempi x pölyttäjävanhempi, eli tuolla sun merkinnällä ilmeisesti EEE x III jos nyt oikein tajusin.
10
Olen pahoillani mutta tuo sekoilu tuon praen kanssa taitaa tosiaan olla mun mokani. Mulla kasvoi viime vuonna kaksi väärin nimettyä baccatum var. baccatumia joista toiseen oli jotenkin päätynyt Topgirl-vihannespaprikan ja toiseen CAP 498 praen nimikyltit. Mulla oli myös oikea CAP 498 prae josta sain ihan hyvin satoa, mutta ilmeisesti olen joko lähettänyt sulle epähuomiossa siemeniä pussista jossa on lukenut se "NOT CAP 498" tai sitten olen sotkenut kokonaan tuon aidon 498:n ja samalla nimellä kasvaneen villibaccan siemenet, jossa tapauksessa tuota CAP 498 praea löytyy toisesta siemenketjukirjeestä nimellä "tuntematon villibaccatum #2".

Mulla pitäisi olla vielä niitä 100% varmuudella oikeita CAP 498 siemeniä tallella, voin lähettää niitä sulle jos haluat ensi kaudella koittaa uusiksi. Sori tästä sähläyksestä.
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 20, 2012, 17:03:51 ip

Lemon Drop × PI 439380 F1 (C. baccatum × baccatum)

Ja toinen Lemon Drop-pohjainen ristytys. Tämän pölyttäjävanhempi tummui kauniisti auringonvalossa mutta tämä risteytys ei ainakaan vielä tunnu moista tekevän.

Tuota lehden kuviointia en edes kuvatessa tajunnut mutta nyt kun kuvasta on vähän kontrastia ruuvattu se oikein hyppää silmille. Pitäisiköhän olla huolissaan?
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 20, 2012, 17:03:16 ip

Lemon Drop × "NOT topgirl" F1 (C. baccatum var. pendulum × C. baccatum var. baccatum)

Lemon Dropin ja villibaccatumin risteytys. Marja on ainakin tässä vaiheessa hyvin villibaccamainen mutta jo selvästi pidempi. Kasvutapa on myös villibaccalta selvästi peritty, eli tukeva puu sen hieman roikkuvan Lemon Dropin sijaan. Alkoi vasta nyt podeilemaan että ei vielä mitään hajua kuinka suuriksi nämä kasvavat.
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 20, 2012, 17:02:40 ip

Jalapeno TAM (C. annuum)

Tämä rehu olisi mun puolesta voinut kasvaa pari kertaa isommaksi ennen satokauden aloittamista mutta podinalkujen nyppiminen ei auttanut pätkän vertaa vaan väkisillä piti saada tehdä puska täyteen. No, katsotaan nyt muutama kypsäksi ja siemenet talteen, ja aletaan sitten syömään noita vihreinä.
14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 20, 2012, 17:02:06 ip

Chilly Chili (C. annuum)

Hedelmät klustereina kasvattavia lajikkeita on tänä vuonna useampi, kun pidän ko. kasvutavasta ja haluan koittaa miten moinen toimisi esim. chinensen kanssa.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 20, 2012, 17:01:48 ip

Peito de Moca × Limo F1 #4 (C. chinense x chinense)

Tuo edellisen kuvan vesiviljelyssä oleva kasvi tekee osasta podeja niin turpean lihavia ettei ole epäilystäkään etteikö kyseessä olisi onnistunut risteytys. Osasta multakasveja on vaikeampi sanoa kun podit jäävät pienemmiksi ja Limon perimän aiheuttama podin yläosan leveys ja lievä ryppyisyys eivät ole niin selviä. Tämä vaikuttaisi itsepölyttyneeltä mutta annetaan sen sadota ja kypsytellä ensin rauhassa ja katsotaan sitten.

Tässä vaiheessa oikeastaan jo toivon että ainakin osa tämän risteytyksen kasveista olisi itsepölyttyneitä, Peito de Moca oli sen verran hyvä lajike että ihan mielelläni ottaisin siitäkin sadon.
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 20, 2012, 16:54:40 ip

Peito de Moca × Limo F1 #5 (C. chinense × chinense)

Kohta pääsen maistelemaan näitäkin.
17
Kukat saattavat praella vaihdella kovastikin mutta tuo ei kyllä muuten vaikuta praelta tai CAP 498:lta.Tuossa se aito CAP 498 C. praetermissum. Kuten näkyy niin karvainen kaveri on. Olikos tuon sun kasvin siemenet muuten multa peräisin?
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 14, 2012, 21:58:52 ip

Habanero market × Big Papa F1 (chinense × annuum)

Tässä olisi sitten ilmeisesti yksi onnistunut risteytys lisää. Vaaleanvihreä hedelmä vetäisi samantien tuon väriseksi kun siirsin kasvin ulos, kukkapohjuksen koosta päättelen että tämä haluaa tästä vielä kasvaa kokoa enemmänkin eli tämä ilmeisesti UV-tummuu tuollaiseksi ruskeaksi.


19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 14, 2012, 21:54:47 ip

Tuntematon praetermissuminkaltainen (C. sp.)

Kukkien muoto tuntuu tällä tapauksella muuttuvan kasvin kasvaessa ja vanhetessa, tässä vaiheessa kukat alkavat muistuttaa jo huomattavasti selvemmin praetermissumin kukkia.
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: aropupu 2012
kesäkuu 14, 2012, 21:52:56 ip
Muuten on ollut chilirintamalla hiljaista. Kaikki kasvit ovat ulkona mutta vielä harsojen alla totuttelemassa, kasvua on mutta se tuntuu hitaalta. Varsinaisia ongelmia ei ole vielä pienehköjä palovaurioita lukuun ottamatta ollut, mitä nyt chinense CGN 22207 kieltäytyy täysin kukkimasta vaikka on kasveistani suurin ja tukevin. Ei ainutta kukan kukkaa vaikka puolta pienemmät ja -nuoremmat chinenset jo tekevät marjoja. Tuo on vesikasvi eli jotain olen varmaan lannoituksessa tyrinyt, vaihdoin tuolle eilen litkut ja löin bloomia enemmän kuin ohje käskee sekä lirautin mukaan topmaxia, katsotaan josko se siitä.


Apache × Chokoladka F1 (annuum × annuum)

Tällä hybridillä sitten vaan kestää ja kestää kypsyttelyn kanssa. Tuo aloitti värin vaihtamisen yli kuukausi sitten ja on pikkuhiljaa muuttunut (viher)ruskean kautta punaiseksi. Vieläkään ei ole kokonaan kypsä vaan tummempia osia näkyy. Ei mikään kovin toivottava ominaisuus lajikkeessa kyllä. Pölyttäjävanhempansa oli samanlainen että ei kai sinänsä mikään ihmekään, tosin toivoin että apachen nopeus olisi kompensoinut tätä. Näkee nyt sitten millaista vaihtelua kypsymiseen tulee seuraavassa sukupolvessa.