toukokuu 18, 2022, 09:40:51 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Tepi

1
Alter-egoni sotkeutui tulevaan Ravintolapäivään kyynärpäitään myöten mukaan. Tapahtumaan voi ilmoittautua Facesta:
https://www.facebook.com/events/613028395387201/?fref=ts
Chiipäille luvataan speciaali-annos samaan hintaan.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Barbe-Q-Babes & Bad Hog rokkaa Ameriikan herkut keskelle Oulua. Tarjolla parasta BBQ:ta mitä Anghoragen itäpuolelta on mahdollista löytää! Myös suun saa makeaksi, ja jälkiruuan voi syödä myös alkupalaksi!

Menu:
- Pull pork burgers & coleslaw - Maalaisleivän välissä revittyä possua & kaalimajosalaattia
- Happy Seitans burger - Onnellisen seitanin burgeri, kuten pull pork mutta ilman ainuttakaan eläinkunnan edustajaa.
- Sweat hole Donuts & Milkshake - Poikamiesten suosikki, makea reikä ja ravistettua maitoa eli donitsia ja maitopirtelöä.
- Rainbow warrior cake - Antaa kaikkien kukkien kukkia, tätä kakkua syömällä tuet suvaitsevaisuutta ja voit pelastaa maailman!

Barbe-Q-Babes & The Bad Hog on vuoden 2013 MasterChefistä tuttujen Ailan, Juulin, Piian ja Teijon Ravintolapäivä-projekti.
Barbe-Q-Babes & The Bad Hog järjestetään Kulttuuritalo Valveen Rantamakasiinin tiloissa, jossa on samaan aikaan myös The American Cowboy-valokuvanäyttely.

http://www.restaurantday.org/fi/find/?id=5236ddc90cf239319d8a9858
2
Muut harrastukset ja elämä / Uusi ulja Paahtaja...
maaliskuu 25, 2013, 16:47:55 ip
...ja siitä suuri kiitos Teille  :). Ilman chilifoorumia Otavamedia tuskin olisi yhteystyötä ehdottanut.

Uusi sivu löytyy osoitteesta:
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Kuten jokaisella kovalla jätkällä, on myös Paahtajan-blogilla oma sivu naamakirjassa...saa peukuttaa.
https://www.facebook.com/pages/paahtaja-Ruokablogi/171575422898617

Tulevaisuudessa blogissa myös chilin monimuotoisuus tulee olemaan vahvasti esillä.
3
Muut harrastukset ja elämä / Paras blogialusta?
toukokuu 20, 2012, 13:16:26 ip
Lyhyesti, ajattelin tehdä Mustanaamiot ja tappaa rakkaan Paahtajan- blogin jota olen pitänyt yli kolme vuotta...samalla syntyä entistäkin uljaampana toiselle puolelle nettiä. Ideana oikeastaan vanhoista jutuista ja resepteistä vain parhaiden siirtäminen uuteen blogiin.

Mutta, Vuodatus on alkanut ärsyttämään oikein kunnolla...onko kellään kokemuksen kautta kautta suositella jotain parempaa blogialustaksi?
4
Onko kukaan muu foorumilaisista osallistumassa Ravintolapäivään?
http://ravintolapaiva.com/

Oma ravintolani löytyy Pohjoisesta (kuinkas muutenkaan), tällä hetkellä Suomen pohjoisimpana tapahtumaan osallistuvana paikkana.
http://ravintolapaiva.com/restaurant/pieni-ja-piiloitettu-bistro/
...ja Facebookissa:
http://www.facebook.com/event.php?eid=274481989257984&context=create

Hapankaali on jo valmiiksi chilistettyä, currywurstista lupaan tehdä erikoisversion mikäli joku chilipää paikalle ilmaantuu :).
5
Copypastaan omasta blogistani otsikon mukaisen tortillaohjeen...hyvää oli enkä muuten sitä suosittelisikaan. Allekirjoituksessa mainostamastani blogista löytyy aiheesta lisääkin juttua.

Tortillaa...Broileria chipotle-kastikkeessa ja paistettuja kasviksia

    * 1-2 pakettia tortillalättyjä
    * 3 broilerin rintafilettä
    * 2 kokonaista chipotlea silputtuna
    * 1 tl jauhettua anchoa
    * 1/2 tl mustapippuria
    * 4 kynttä valkosipulia silputtuna
    * 2 dl hyvää salsakastiketta
    * öljyä paistamiseen

Suikaloi broilerin fileet pituussuunnassa. Ruskista suikaleet nopeasti ja lisää loput ainekset. Hauduta kannen alla 10-15 minuuttia.

    * 1 keltainen paprika
    * 1 punainen paprika
    * 1 keltasipuli
    * 2 punasipulia
    * n.10 sentin pätkä purjoa

Kaikki ainekset suikaloidaan, purjo näyttää hyvältä pitkittäin suikaloituna samaten kuin punasipuli ainoastaan "levyiksi" halkaistuna, Ruskista sipulit kevyesti. Lisää loput ainekset ja kypsennä 1-2 minuuttia, kasvisten tulee jäädä hieman napakoiksi.

Helpoimmalla syömisestä selviää kun ruoka tarjoillaan suoraan valmistusastioista, tortillat on helppo kasata suoraan lautaselle...lisukkeeksi salaatinlehtiä ja hyvää seuraa.
6
Mausteet / Hinnoissa on eroa...
syyskuu 01, 2010, 05:23:14 ap

Kuva otettu eilen paikallisen tuppukylän WallMartissa.
7
Muut harrastukset ja elämä / Antivitutusta ilmassa
heinäkuu 10, 2010, 15:28:34 ip
Aloitin ketjun tämmöiselle aiheelle...ketjun jonne voi kehua hyvää päiväänsä tai muuten vain positiivista fiilaria. Jaa miksikö...ihan vain vastapainoksi kaikille jo olemassa oleville vitutukseen liittyville ketjuille  :).

Oma päiväni on jeees paristakin syystä- eilen alkoi kolmen viikon loma ja liput tämän iltaiselle Stratovariuksen keikalle polttelee kivasti taskussa, bonuksena vielä sekin että keikka on omassa kotikylässä  :).
8
Muut harrastukset ja elämä / Suopotkupallo
heinäkuu 10, 2010, 10:28:18 ap
Kesän tärkeimmät MM-kisat lähestyvät- Suopotkupallon MM-kisat Hyrynsalmella ensi viikonloppuna. Onkos kukaan muista chilipäistä lähdössä pelaamaan? Tämän vuoden kisat ovat itselleni kolmannet eivätkä takuulla viimeiset...tänä vuonna oli pakko valita Suopotkupallon ja Sonispheren väliltä- potkupallo voitti.
9
Yksinkertaista ja hyvää....

- 100 g parapähkinöitä halkaistuna
- 100 g kurpitsansiemeniä
- ripaus savusuolaa
- 1 tl Death Rain chipotlejauhetta

Laita pähkinät ja kurpitsansiemenet kylmälle valurautapannulle. Anna pannun kuumentua 8/12 lämmölle, sekoita laiskasti koko ajan. Kun kurpitsansiemet alkavat poksumaan- lisää suola ja chipotlejauhe. Sekoita kunnes höyryt alkavat ottamaan henkeen. Jäähdytä jos maltat ja nauti.
10
Yritetään taas...miittiä Oulun seudulle. Itse en ole Oululainen joten alkuasukkailta kaivattaisiin ideoita ja ehdotuksia paikan suhteen...sekä tietysti myös niitä osallistujia- itse en ole koskaan aiemmin chilimiittiin osallistunut joten muutkin ensikertalaiset ovat kanssani samassa veneessä.
11
Kodin mausteinen kokkaus / Mistä masa harinaa?
huhtikuu 18, 2010, 21:45:53 ip
Eli mistä tätä saisi Suomesta? Vai saako lainkaan?
12
Kodin mausteinen kokkaus / Karitsan Sipulinen palapaisti
huhtikuu 02, 2010, 16:43:26 ip
Pääsiäisen kunniaksi blogista poimittu karitsaresepti. Chiliä ei ole mutta v alkosipulia senkin edestä.

    * 1.3 kg karitsan luutonta paistia
    * 25-30 valkosipulin kynttä (3 kokonaista valkosipulia)
    * 10 pientä punasipulia
    * 5 pientä shalottisipulia
    * kuivattua salviaa
    * kuivattua rosmariiniä
    * kuivattua persiljaa
    * suolaa
    * mustapippuria
    * 3 dl punaviiniä
    * 2 tl kasvisliemijauhetta
    * voita
    * 1 rkl vehnäjauhoa
    * vettä

Puhdista paistista enimmät kalvot. Pieni liha reilun kokoisiksi paloiksi- tennispallo lienee hyvä kokoluokka. Irrota valkosipulin kynnet kannasta, laita kynnet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna kynsien kuoren pehmetä minuutin, laske vesi pois...valkosipulin kynsien kuori lähtee nyt helposti pois. Kuori sipulit valmiiksi.

Ruskista lihat 2-3 palaa kerrallaan, käytä paistamiseen voita. Kun kaikki lihat on ruskistettu niin lisää pataan kokonaiset sipulit, valkosipulin kynnet ja mausteet. Lisää 2 dl vettä ja anna kiehahtaa. Lisää viini ja lisäksi vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta- tai paremmin anna poreilla kaksi tuntia välillä sekoittaen. Sekoita vehnäjauho tilkkaan kylmää vettä ja sekoita se pataan. Anna hautua vielä puolisen tuntia.

Tarjoa pata vaikka keitetyn hirssin ja salaatin kera.
13
Tuli tämmönen ajatus mieleen...pidettäisiin miitti jonka ohjelma kestäisi myös jälkikasvun mukana olon. Miitin voisi tällaisena periferiassa asuvana yhdistää vaikka pakolliseen lomareissuun poitsun kanssa. Onko ideaa muiden mielestä? Kannatusta?
14
Onko Tampereella hyvää keittiötarvikeliikettä? Muita kuin Stokka? Ensi viikolla olisi ohjelmassa työnantajan kustantama maalikylillä käynti ja samalla voisi suorittaa myös omiakin hankintoja...puutelistalla on hyvä Wok-pannu ja kunnollinen ja isohko mortteli. Netistä en näitä haluaisi tilata-on kuin tilaisi sian säkissä.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Tepi 2010
tammikuu 16, 2010, 20:28:13 ip
Jaahas...jos väärin en laske niin viides kausi lähdössä. Kaksi ensimmäistä meni muutamalla puskalla ihan kivasti, palkoja tuli vaikka kasvatus oli pelkkää pösseilyä alusta loppuun. Kolmas kausi loppui vuonna 2005 lyhyeen kun (entinen) kissani söi yhden työpäivään aikana joka ikisen taimen mitä olin saanut aikaiseksi. Vuosi sitten aloitin uudelleen...kaikki meni hyvin kesään asti jolloin vein puskat minikasvariin pihalle ja viikon lomareissun aikana ötökät söi suurimman osan lehdistä. Reissun jälkeen sattunut otti sen verran paljon aivoon, että ajelin ruohonleikkurilla jäljelle jääneiden päältä.

Mutta nyt sitten uudestaan. Settinä toimii Fataliilta tilatut:
- Bird' eye baby
- Inca red drop
- jokin tuntematon jonka etiketin vahingossa tuhosin
- CO1172
- hungarian hot cherry
- naga morich
- Criolla sella
- Aji cristal
- ylläri siemeniä kahta(?) eri lajia

Laitoin siemenet itämään 12.1 kaikkien taiteen sääntöjen mukaan uunin pellille kaktusmultaan. Ja voi tsädää, tänään aamulla oli neljä Incaa kohonnut mullasta.


16
Päivän lounas...

    *  kaksi pangasiuksen filettä

Marinadi Kalalle:


    * 2 limeä
    * 3 rkl cachaçata tai tequilaa
    * 1 tuore (tai pakastettu) vihreä jalapeño silputtuna
    * 1 valkosipulin kynttä murskattuna
    * 1 tl kuivattua tilliä
    * 1 tl kuivattua basilikaa
    * 1/2 tl mustapippurirouhetta
    * 1/2 tl savusuolaa

Sekoita marinadin ainekset. Anna makujen tasaantua yön yli jääpissa.

Leikkaa molemmat fileet kolmeen osaan. Kaada marinadi kalapalojen päälle. Anna marinoitua 2-3 tuntia jääkaapissa. Paista 8 minuuttia 225C uunissa ylimmällä tasolla.

Kesäkurpitsa-rahkasalsa:

    * 1 pieni kesäkurpitsa
    * 1 keltainen paprika
    * 1/2 pieni purjo
    * 1 punainen paprika
    * 2 tuoretta (tai pakastettua) vihreää jalapeñoa
    * 2 valkosipulin kynttä
    * 1 keltasipuli
    * 3 tomaattia
    * 1 lime
    * 200g rahkaa
    * 1/2 dl vaaleaa balsamicoa
    * 1 tl kuivattua minttua

Heti ensimmäiseksi...tämä, rahkasalsan nimellä kulkeva salaatti ei kaikkien mielestä välttämättä ole salsaa. Itse sitä salsaksi nimitän ja tulen nimittämäänkin kun en parempaakaan nimeä reseptille keksinyt.

Kuutioi paprikat,  jalapeñot ja sipulit pieneksi. Halkaise tomaatit ja poista niiden sisällä oleva möhnä ja sen jälkeen kuutioi sekin. Raasta limen kuori muiden ainesten sekaan. Purista limen mehu. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua pari tuntia ennen tarjoilua.

Pari sanaa lopputuloksesta...jallut olivat hyviä mutta kalan kanssa ne eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto chilien joukosta. Olisin kyllä käyttänytkin Lemon droppia mutta yhtään en enää pakasteesta löytänyt, harmi. Lisäksi marinadiin voi huoletta lisätä yhden ruokalusikallisen hunajaa tai teelusikallisen sokeria...sitten luulisin reseptin olevan jo aika hyvä.
17
Muut harrastukset ja elämä / Hyvää Joulua!
joulukuu 23, 2009, 14:41:16 ip
Hyvää ja rauhallista/rauhatonta Joulua koko Chilikansalle! Kasvakoot puskamme ensivuonna entistä suuremmiksi- satoisimmiksi ja palkomme entistä tulisemmiksi.

-Ugh...Olen puhunut-
18
Kodin mausteinen kokkaus / Poroa hitaasti ja kylmästi
joulukuu 22, 2009, 13:44:52 ip
Ei varsinaisesti tulinen...hyvää kuitenkin- ja kastikkeen tälle voi jokainen säätää omaan makuun nojaten.

Kypsänä marinoitua poron vasan paistia

    * 650g poron vasan paistia (painoon ei kannata kompastua, pääasia että lihaa on 500-1000g)
    * 3 dl tummaa lihanlientä (mielellään paahdetuista luista keitettyä)
    * 1/2 dl savusormisuolaa
    * 1 rkl tummaa hunajaa
    * 1/2 dl balsamicoa
    * 2 rkl lapsong soughonia eli savustettua mustaa teetä
    * 1 rkl kuivattua persiljaa
    * 1 yksikyntinen valkosipuli silputtuna
    * 1 rkl chipotlejauhetta
    * 1 tl mustapippurirouhetta

Ota paisti sulamaan 2 tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125C kunnes paistomittari näyttää 55C (paisti on sisältä silloin vielä rosee). Anna lihan vetäytyä puolisen tuntia ennen kuin irrotat paistomittarin.

Sekoita kaikki marinadin ainekset. Kuumenna marinadi höyryäväksi ja anna sen jälkeen hieman jäähtyä.

Laita paisti esim. 2 litran pakastepussiin ja kaada marinadi paistin päälle. Anna marinoitua vähintään kaksi, mielellään neljä päivää jääkaapissa.



Siivuta liha 2-3mm paksuiksi siivuiksi...ei kuvan esittämiksi. Tarjoa siivutettu paisti (ne jotka ovat oikeasti ohuita) kylmänä alkupalana vaikka joulupoöydässä tai ihan vain leikkeleenä leivän päällä. Palat jotka menivät harjoituksen piikkiin, ja joita ei kehtaa näytille laittaa, voi huoletta heittää kuiviin siivutuksen yhteydessä.
19
Kodin mausteinen kokkaus / Terästetty suutarinlohi
joulukuu 20, 2009, 21:28:02 ip
Aina voi hyvän tehdä vielä paremmin...joulua odotellessa tuunasin hieman perinteistä suutarinlohen reseptiä...syötäväähän siitä tuli.

Terästettyä suutarinlohta


    * 600g silakan fileitä
    * 1/2 dl savusormisuolaa

Levitä silakkafileet vuokaan (kerroksittain) ja ripottele savusormisuola niiden päälle. Peitä astia hyvin hajuhaittojen estämiseksi. Anna silakoiden suolaantua jääkaapissa vuorokausi. Huuhtele graavatut silakkafileet nopeasti kylmällä vedellä.

    * 1 punasipuli siivutettuna
    * 1 yksikyntinen valkosipuli siivutettuna
    * 1 tl kuivattua lemon droppia (tai tuoretta 2-3 palkoa)
    * 1 rkl kuivattua tilliä

Pilko fileet 2-3 osaan. Sekoita sipulin ja mausteiden kanssa ja kaada seos kannelliseen astiiaan.

    * 2 dl väkiviinaetikkaa
    * 4 dl vettä
    * 1 rkl Lapsong Souchongia eli savustettua teetä
    * 1 dl sokeria
    * 1 tl mustapippuria

Lisää kaikki liemen ainekset kattilaan. Kiehauta liemi ja anna sen hieman jäähtyä. Kaada liemi silakoiden päälle ja anna suutarinlohen maustua pari päivää jääkaapissa.

Pari sanaa suorituksesta. Etikka peittää lähes kokonaan savustetun teen aromin, oli oikeastaan turhaa tuolla teellä kikkaileminen- tai sitten sitä olisi pitänyt olla huomattavasti enemmän. Lemon drop komppaa hyvin silakan kanssa, erittäin hyvin voisin jopa sanoa. Riippuen omista makutottumuksista, on chiliä sopivasti tai liian vähän. Omaan makuuni, ja tulokseen nähden jota yritin, olisi chilin määrän voinut vaikka kolminkertaistaa. Toinen juttu joka jäi kaihertamaan mieltä, oli chipotlen käyttämättömyys...ensi kerralla sitten.
20
Mausteet / Jenkkilästä hyviä kastikkeita???
marraskuu 11, 2009, 15:36:10 ip
Osaako kukaan suositella hyviä kastikkeita joita myytäisiin esim. Georgian, Alabaman, Mississipin, Pohjois/etelä-karolinan ja Louisianan alueella? Sellaisia joita ei täältä SUomesta tai Saksasta helposti saa. Kaverini on pitemmällä työreissulla sielläpäin ja lupasi toimia kuriirina jos hyviä tärppejä osaan sille ehdottaa.
21
Kodin mausteinen kokkaus / Jalapeño-limekastike
lokakuu 27, 2009, 22:15:08 ip
Tulipa tuollaista tehtyä kun en taas viitsinyt netistä alkaa kastikkeita tilaileen...hyvää oli tämäkin ja jopa parempaa kuin nämä tavalliset Jalapeñokastikkeet.

Jalapeño-limekastike

    * 4 isohkoa Jalapeñoa
    * 3 rkl Cachaçaa (Brasilialaista sokeriruokotenua) tai Tequilaa
    * 1 yksikyntinen valkosipuli
    * 1 rkl ruokosokeria
    * 1/2 rkl kuivattua korianteria
    * 1 dl vettä
    * 1/2 tl suolaa
    * 3 limen puristettu mehu

Paloittele jalapeñot ja valkosipuli, lisää kaikki muu paitsi limen mehu kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Jyrää soosi sauvasekoittimella melko tasaiseksi. Anna poreilla vielä puolisen tuntia, lisää vettä mikäli lämpöä oli liikaa ja vesi haihtuikin. Purista limeistä mehu soosin sekaan ja anna kastikkeen hieman jäähtyä.

Nyt on ihan pakko kehua omaa aikaansaannostani. Kastike on hyvää! Jalapeño, lime ja ruokosokeri  toimii todella hyvin yhteen, Cachaça antaa vielä hyvän taustamaun. Kastikkeen käyttökohteet lienevät monet. No, kalan ja broilerin kera tätä ainakin luulisi voivan nauttia...tai mikä ettei ihan vain dippisoosinakin...
22
Kodin mausteinen kokkaus / Kvinoa-hirvipannu
lokakuu 18, 2009, 00:13:49 ap
Tuohisuun blackened hirven innoittamana vielä yksi hirviresepti lisää. Ao. resepti ei ole varsinaisesti tulinen mutta mikään ei estä lisäämästä tulisuutta vapaasti valitussa muodossa.

Kvinoa-hirvipannu

Lihan marinointi:

    * hirven paistia 700g
    * 3 rkl Chipotle tabascoa
    * 1 rkl sitruunan mehua
    * 3 rkl soijaa
    * 1/2 tl valkopippuria
    * 1/2 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
    * ripaus kuivattua Lemon Droppia

Pilko 600g lihaa reilun suupalan kokoisiksi paloiksi, silppua loput lihasta pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset lihan kanssa. Anna lihan marinoitua 3 päivää. Sekoita kerran päivässä.

Valmistus:

    * 2 sipulia silputtuna
    * 1 yksikyntinen valkosipuli silputtuna
    * 1 punainen paprika paloiteltuna
    * 8 siivua kuivattua tomaattia (+2dl kuumaa vettä liotukseen)
    * 1/2 tl mustapippuria
    * 1/2 tl valkopippuria
    * 1 tl kuivattua rosmariiniä
    * ripaus muskottipähkinää
    * 1/2 rkl kuivattua persiljaa
    * 1 tl suolaa
    * vettä n. 5 dl
   
    * 2.5 dl kvinoaa
    * 5 dl vettä

Kuumenna isohko valurautapannu, silppua kuivattua tomaatti ja kaada silpun päälle kiehuvaa vettä. Ruskista liha hyvin. Lisää sipuli ja kaada pannulle marinointineste. Kun neste on haihtunut, lisää pilkottu paprika ja valkosipuli, pienennä lämpöä ja lisää liotettu tomaatti sekä liotukseen käytetty vesi sekä mausteet. Anna kiehahtaa. Pienennä lämpö niin että pannu poreilee mutta ei kuitenkaan kiehu. Anna hautua kannen alla 1.5 tuntia. Lisää vettä pienissä erissä mikäli tarve vaatii. Lihat eivät saa peittyä nesteeseen- riittää että pannun pohja on nesteen peitossa eikä pannu kuivu.

Keitä kvinoaa 15 minuuttia 5dl suolalla maustetussa vedessä . Vesi imeytyy kvinoaan. Sekoita kvinoa muiden ainesten sekaan pannulle. Anna makujen tasaantua pari minuuttia.
23
Heitänpä tänne kysymyksen kun en viitsi sitä oikeaa foorumia alkaa metsästään...ja kun tiedän täällä kitaran hallitsevia olevan. Eli...

...jälkikasvuni, 8-vuotias poika, haluaisi alkaa opettelemaan kitaran soittoa. Tämä on mielestäni hieno juttu, itselläni musikaalisuutta ei ole, pojan äidillä kylläkin...ja poitsu onkin perinyt äitinsä ainoan hyvän puolen (anteeksi exä "vitsi")- eli musikaalisuuden.

Mutta, missä iässä kitaran soittoa on tapana aloittaa? Akustisella vai sähkökitaralla? Paljonko rahaa on järkevä laittaa ensimmäiseen kitaraan? Kannattaako heti ilmoittautua musiikkiopistoon- se taitaa kuitenkin olla ainoa keino kun itse en kitaran soittoa hanskaa?
24
Kodin mausteinen kokkaus / Porsaan uunilapasta
lokakuu 04, 2009, 18:46:01 ip


    * 800g porsaan lapaa- jota myös porsaan uunilihanakin myydään. Lihan määrän jokainen valitsee tarpeidensa mukaisesti.

Maustetahna:

    * 0.5 dl soijakastiketta
    * 1 rkl tomaattipyrettä
    * 2 rkl inkiväärimarmeladia
    * 1 tl mustapippuria
    * 1 naga
    * 8 lemon droppia
    * 6 kynttä kynsilaukkaa

Maustetahnan ainekset jyrätään silppurilla tasaiseksi. Tahna levitetään lihan päälle ja lihan annetaan maustua jääkaapissa 2 päivää. Uuniin laitettaessa kannattaa osa maustehnasta painella lihan rasvapoimuihin ja levittää lihan sivuille. Liha kypsennetään uunissa 150C 4-5 tunnin ajan.
25
Kodin mausteinen kokkaus / Inkiväärimarmeladi
syyskuu 20, 2009, 16:01:39 ip
Tuollaista tuli tehtyä eilen...tarkoitus oli tehdä inkivääri-appelsiinimarmeladia, appelsiinit tuli kuitenkin syötyä ihan suorilta- tartti sitten muuttaa suunnitelmia.

    * 2 keltas-ipulia
    * 2 isohkoa palaa inkivääriä, n. 2-3 nakin verran (vaakakin olisi mutta en punninnut)
    * 3 dl appelsiinituoremehua
    * 1 sitruuna
    * 1 tl kuivattua basilikaa
    * 1/2 dl hillosokeria
    * 2 tl liivatejauhoa
    * 1 tl Atamonia eli säilöntäainetta
    * 1 Lemon Drop...mikään ei estä lisäämästä määrää.

Silppua s-ipuli ja inkivääri. Kuumenna appelsiinimehu kiuhuvaksi. Lisää s-ipuli- ja inkiväärisilppu (ja Lemon Drop jos on). Raasta sekaan sitruunan kuori ja purista sekaan vielä mehu. Nosta kattila pois levyltä ja anna ainesten maustua vähintään kaksi- mielellään neljä tuntia.

Kuumenna seos kiehuvaksi, lisää basilika ja pienennä lämpöa ja anna keitoksen poreilla pari tuntia. Lisää hillosokeri ja keitä 10 minuuttia- jos seos tuntuu liian löysältä niin lisää tehoa keitä kansi auki koko ajan sekoittaen kunnes osa nesteestä on haihtunut. Sekoita liivatejauho kuumaan vesitilkkaan. Anna liivateseoksen tasaantua parin minuutin ajan. Lisää liivateseos hilloseokseen huolellisesti sekoittaen. Lisää vielä Atamoni. Kaada marmeladi desinfioituun purkkiin.

Pari sanaa suorituksesta...liivatteen määrää voi vähentää- luulisin että sopiva määrä on 1tl tai pari liivatelehteä. Nyt Marmeladin rakenne on sama kuin vihreissä kuulissa- eli on kohtuu kiinteää tavaraa. Maun puolesta on ihan toimivaa tavaraa- tuolla Lemon Dropin annostuksella chili ainoastaan komppaa ja vahvistaa inkiväärin makua.

Edit: sanamuunnosten kiertoa 8).
26
Mausteet / Kärsämäen makeistukku
heinäkuu 27, 2009, 21:40:18 ip
Ajelin perjantaina etelästä kotiin pohjoseen ja satuin pysähtymään Kärsämäellä kaffille. Kärsämäen liikekeskuksessa (ensimmäinen liikenneympyrä etelästä päin) jossa on Nesteen huoltoasema, samassa yhteydessä oli myös Makeistukun nimeä kantava liike, josta sattui tuollaset pistään silmään...

...eli Maustemarketin tuotenimellä myytävää kuivattua Jalopeno rouheena ja kokonaisia pieniä punaisia (thai?) chilejä, hintakin oli hyvin kohtuullinen, 6/3.5 ekeä. Minkäänlaista infoa tuotteen alkuperästä pakkauksissa ei ole.

Jalopenorouhe on ihan itseään, laadultaan ok ja maultaankin ihan hyvää, poltteeltaan yllättävänkin voimakasta. Pienet punaiset paljastuivat miedoiksi- ei hirveästi miltään maistuviksi...tulipa kuitenkin ostettua.
27
Kodin mausteinen kokkaus / Pemmikaani?
heinäkuu 23, 2009, 11:25:30 ap
Onko kukaan palstalaisista tehnyt itse pemmikaania? Itse en ole tätä ikinä edes nähnytkään mutta kiinnostus olisi kova. Jos en ole väärin ymmärtänyt niin pemmikaanin raaka-aineina ovat kuivattu liha, kuivatut marjat ja/tai chili ja rasvaa. Mutta entäpä muuta? Onko valmistus niin yksinkertaista miltä kuulostaa? Ainekset sekaisin ja sulatettua elukan rasvaa päälle- annetaan jähmettyä ja nautitaan tarpeen niin vaatiessa?
28
Kodin mausteinen kokkaus / Rucola-chilisämpylät
heinäkuu 09, 2009, 10:43:59 ap
Tuollaisia tuli eilen tehtyä sadepäivän ajanvietteeksi...tarkempaakin sepostusta löytyy allekirjoituksessa mainostamastani blogista.

Ainekset:

    * 3 dl vettä
    * 1/2 rkl sokeria
    * ripaus suolaa
    * 3 kynttä valkosipulia
    * 5 tuoretta basilikan lehteä
    * 1/2 rkl kuivattua miedohkoa chiliä rouheena
    * n. 5dl tuoretta rucolaa varsineen
    * 4 siivua aurinkokuivattua tomaattia
    * 2 dl kaurahiutaleita
    * 1 pss kuivahiivaa
    * n. 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
    * ½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
    * jauhoja leivinpöydälle

Voiteluun:

    * 1/2 dl oliivi tai rypsiöljyä
    * tuoretta tai kuivattua basilikaa

Reilusti lämmin (42C) veteen lisätään kuivahiiva ja kaurahiutaleet. Tämän jälkeen aiemmin tehty yrttitahna. Jos teet taikinan yleiskoneella niin anna koneen käydä koko ajan...lisää loput ainekset ja vaivaa (tai siis annan koneen vaivata) taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 30-60 minuuttia, noin kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pötkylä ja leikka se 12 yhtä suureen osaan. Painele taikinasta pyöreähköjä leipäsiä. Anna leipäseten kohota liinalla peitettyänä puolentunnin ajan. Sekoita voiteluun varattu öljy ja basilika. Voitele leipäset ja paista niitä uunin keskitasossa 225C/10 minuuttia.
29
Sadon säilöntä ja käsittely / Rucolan säilöntä
heinäkuu 08, 2009, 17:35:49 ip
En tiedä onko tämä sallittua...täysin chilitön aihe.

Mutta, kylvin keväällä ensimmäistä kertaa rucolaa- eli sinappikaalta. Miten tätä voisi säilöä, kylvö kun onnistui yli odotusten ja nyt rucolaa olisi useampi litra...ajattelin jyrätä koko sadon öljyn kanssa vain sekaisin- kauankohan tuollainen mausteöljy säilyy? Muita ideoita?
30
Kodin mausteinen kokkaus / Pizza naturell
toukokuu 23, 2009, 23:19:39 ip
Duunasin tänään iltapalaksi ihan omaksi ilokseni pizza naturell...eli äärimmäisen pelkistetty leipänen.

Pohja:
- 3 dl lämmintä vettä
- 7 dl durum vehnäjauhoa
- 1 ps kuivahiivaa
- 0.5 tl suolaa
- 4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä purkista

Päällys:
- 1 prk aurinkokuivattua tomaattia
- chilioliiviöljyä
- tuoretta basilikaa

Tee normaali pizza taikina ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Tee taikinasta kaksi suurin piirtein pyöreää leipästä. Pohja saa olla paksumpi mitä normaalisti ~ 5mm. Voitele pinta chiliöljyllä ja ripottele päälle pilkottu akt. Jos kaipaat lisää potkua niin heitä sekaan jotain.

Paista 300C/5minuuttia.

On muuten hyvää...kuvassa tuo ei näytä paljon miltään. Tuoksu ja maku on kuitenkin huumaava!