kesäkuu 25, 2022, 13:49:09 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - mohla

1
Omat taimikasvatukset jäivät vähän väliin, joten kyselenpä täällä olisiko jollain myytäväksi tai annettavaksi asti chilejä? Mieluiten vesiviljeltyjä, mutta harkinnan mukaan multakasvatteja.

Parisen kappaletta olisi haussa, mieluiten joku Jalapeno, Aji Cristal, Amarillo tms. miedosta keskituliseen. Ei chinensejä.

Yv Tavoittaa ja voin noutaa taimet Lahden lisäksi arkisin myös Lahti - Hyvinkää välimaastosta työpäivän jälkeen.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / mohlan chilit 2012 -->
tammikuu 02, 2012, 09:54:55 ap
Aloitin kauden 2012 kasvattelut puhtaalta pöydältä, kun en sitten edes Ulupica Largea talvehdittanut. Muutto huhtikuussa on jo tiedossa, joten vähän pitää yrittää rajoittaa chilien määriä. Eihän se tule onnistumaan, mutta max. 30 chiliä olisi tavoite. Kasvariin laitan vain muutaman ja suurin osa pääsee amppeleihin ja ulkokasvatukseen parvekeruukuissa tms.

Laitoin 1.1.2012 minikasvihuoneen lautalle itämään ao. satsin. Enempää en idätä, ellei joku noista osoitu aivan katastrofaalisen huonoksi itämään. Päivitän listaan jokaisen lajikkeen eteen myös sen, kuinka kauan meni ensimmäisen itämiseen.

C. Annuum

4 pv [3/4] Serrano
5 pv [3/4] Jalastar
5 pv [3/4] Jalapeño Grande

C. Chinense

21 pv [3/3] Harolds St. Bart's
10 pv [2/3] Peruvian White Habanero
7 pv [3/3] Habanero Brown Large
7 pv [3/3] Congo

C. Pubescens

8 pv [4/4] Rocoto Rojo
8 pv [4/4] Rocoto Riesen
20 pv [2/4] Rocoto Peru Cusco
19 pv [1/4] Rocoto Largo San Isidro
9 pv [2/4] Manzano Red
13 pv [2/4] Manzano Yellow
8 pv [2/4] Turbo Pube Red
7 pv [5/5] Hyper Pube *kaapista löytyikin satsi siemeniä jemmasta, joten lisäystä tuli
9 pv [2/4] PI614001 *taitavat molemmat kuolla, kun jotain ruttoa tuntuu olevan ja kasvu pysähtyi ennen kypärän pois puskua
[0/4] CanarioIdätän foorumilla tutuksi tulleella kelluvalla lautalla, joka mulla on pala vaahtomuovipatjaa verhottuna talouspaperilla. Pesin minikasvihuoneen, huuhtelin sen kiehuvalla vedellä ja annoin toisen satsin kiehuvaa vettä jäähtyä huoneenlämpöön, jonka jälkeen siemenet talouspaperille odottamaan häntiään.

Työhuoneen ikkunan edusta muuttuu taimikasvattamoksi, johon laitan 2 kpl 8-paikkaista sprinkler-aeroa ja yhden 10-paikkaisen sprinkler-aeron. Liemen aeroihin teen käyttäen Notriforten 2-osaista lannoitetta ja Mineral Magicia. Top Max tulee varmaan taas myös käyttöön ja multaan päätyvät lannoitan Puutarhan Kesällä. Ketjun varassa päällä roikkuu 4 x 54 W t-5 loistari 840 ja 830 putkin. Tarvinnee latvoa noita chilejä varmaan melkoisesti, jotta huhtikuussa pystyy noita siirtelemään muuttossa. Reservissä olisi vielä pari aeroa, 2 x 200W esl ja 200 W esl, joista valaisimet varmaan tulevatkin hetkeksi käyttöön muuton tienoilla. Chilit voisi muuton ajaksi viedä evakkoon mutsille...

Edellisvuodesta opin, että vesiviljelystä multaan siirto täytyy tehdä ajoissa eikä samaan aikaan kuin ne siirtää kasvihuoneeseen. Tänä vuonna multaan siirto on edessä maaliskuun puolivälin tietämillä. Samoin opin, että pieneen kasvariini mahtuu vain 4 chiliä eli 1 per EBB. Kahdella tulva-astialla on yhteinen reso, joten sen mukaan voi vähän jakoakin tehdä. Katsotaan josko vähemmän kasveja tarkoittaisi enemmän satoa... =)

Pikkukasvarin EBBeihin päätyy tänä vuonna vain 4 chiliä: Jalapeño Grande, Serrano, Habanero Brown Large ja Harolds St. Bart's. Muut annuumit ja chinenset päätyvät multapenkkiin sekä parvekeruukkuihin. Pubescensit pääosin amppeleihin ja parvekeruukkuihin.

Tarvii katsoa, jos tälle vuodelle innostuisi hommaamaan jotain automaattikasteluhässäkkää mullassa kasvaville. Autopot tai sitten ihan vain joku tihkukastelujärjestelmä. Luontainen laiskuus kuitenkin ohjaa mun kasvatteluja... :D

Viime kaudella sain satoa reilun 3 kg ja nyt tavoite on sama tai enemmän. Aika maltillisin tavoittein taas, kun tuosta 3 kilosta sain mukavan määrän pakasteviipaleita, jauheita ja tuoreenakin tuli syötyä kuormasta pitkin kesää.
3
Tee-se-itse / Minisprinkler-aero mohlan tapaan
helmikuu 20, 2011, 21:52:47 ip
Kauden 2011 vesiviljelykokeiluista reilun kuukauden jälkeen näytti aika vahvalta, että sprinkleritoiminen aero pätkii bubblerit ja foggerit mennen tullen taimikasvatuksessa ainakin minulla. Tästä innostuneena väkästelin uuden sprinkler-aeron minisprinklereistä joita satuin löytämään rautakaupasta.Lähtötarpeina oli em. kuvan mukainen tarpeisto:

Minisprinklerit 4 kpl  5kpl/4e
Letkua vajaa metri 1e
T-kappale 1e
Vesipumppu n. 10e
Curverin 45 L laatikko 16e
Heijastuskalvoa 60 cm x 40 cm kaistale 1,5e
8 kpl 8 cm verkkoruukkuja 5e
+kuumaliimaa, nippusiteitä ja tulpat letkujen päihin n. 2e

Yhteensä laatikolle tuli hintaa n. 40e.Kiinnitin t-kappaleella yhteen liitetyt ja päistään tulpatut letkut laatikon kannen alapintaan nippusiteillä ja porasin 3 mm terällä pienet reiät minisprinklereitä varten letkuun. 8 verkkoruukulle kuvan mukainen jako näytti sopivan kanteen ja niille riitti 4 sprinkleriä hyvin kastelemaan. Tuosta on hyvä vähentää ensin kaksi keskimmäistä kasvia pois ja sitten jossain välissä vielä vähentää puolella, kun tilanahtautta laatikon päällä chileillä alkaa tulla.Pieni 5 W Eheimin pumppukin näytti jaksavan vettä loiskia, mutta laitoin kuitenkin alkuun isomman 7,5 W pumpun vettä sirottamaan.Minispriklerissä on ilmeisesti joku laakeri sisällään, joka veden virratessa pyörii ja aikaansaa sadetuksen ympärilleen. n. 5,5 mm halkaisijan minisprinklerit näyttävät pysyvän hyvin letkussa ruuvattuina, kun niille teki 3 mm poralla reiät.Lientä roiskuu laatikossa melko kiitettävästi joka puolelle. :)Päällystin laatikon kannen vielä heijastinkalvolla minimoidakseni liemeen pääsevän valon. Lisäähän tuo valoa chileillekin, mutta enpä tiedä miten sitten suhtautuvat myös alhaalta tulevaan valoon. Lieko tuolla väliä, kunhan valoa riittää tuosta päällä loistavasta 2 x 200 W eslistä. :)Viikon verran laatikossa olleet ja esl-valaisimen valosta nauttineet chilit venähtivät melkoisesti. Kookkain jalapeno venytti reilun 10 cm joka haaraansa. =) Aiemmin nuo kasvoivat 4x4 cm kivivillakuutioissa 5 cm halkaisijan verkkoruukuissa. Yritin ensimmäisen repiä pois pienestä verkkoruukustaan, mutta juurien katkeilun myötä totesin sen olevan aivan sama vaikka siirtää chilin verkkoruukkuineen tuohon isoon. Päälle, pohjalle ja ruukkujen väliin laitoin pestyä hydrosoraa. Hyvin näkyy toimivan tuokin ratkaisu. =)
4
Alkoi kiinnostaa tuosta Autopotista tuo lisälaitteellinen Airdome-versio tai lähinnä mietin miksei tuo kävisi esim. Pauliinaruukkuihinkin. Tilanne on aikalailla samallainen molemmissa. Onkohan tuo Autopot aina sen verran märkä, että tuolle Airdomelle riittää liuosta mihin sitä kuplaa puhaltaa vai puhaltaako se sitten osan aikaa ilmaa vaan multaan....

Noh, olihan sitäkin näemmä testattu, mutta tuloksia oli aika puutteellisesti:

Pauliina bubbler

Pauliina altakasteluruukun modifiointi bubleriksi?

2 kysymystä

Valmistajan mukaan tuotto voi lisääntyä --> 130% eli ilmeisesti n. kolmanneksella, kun Autopotin vesitilaa hapettaa ilmaverholla vai miksi tuota kuplivaa putkea nimitetään. Viime kesänä parhaita tuloksia/satoa sain juuri noilla altakastelutyyppisillä ruukuilla ja nyt erinäisen hydroilun myötä voisi ehkä testailla myös ilmakivellistä versiota, jos jossain vaiheessa joku ilmapumppu jää toimettomaksi...

Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksista, jos joku on Pauliinaruukkuja koettanut modailla. Toimiiko paremmin vai onko edut mitättömiä? Tavallinen bubbler vie voiton mennen tullen? Tietyt edut voisi olla mullasta, mutta homeen ja ötököiden myötä myös omat haittansa...
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / mohlan 2011 väkästelyt
joulukuu 31, 2010, 01:03:14 ap
Toinen kausi alkaa muistelemalla viime kauden mokailuja ja nyt niitä sitten parhaansa mukaan vältellään. Ensimmäisinä korjauksina laitoin jo 29.12. osan chileistä itämään enkä vasta maaliskuun lopussa. Edellisistä chilien sekaantumisista viisastuneena tein tarkan merkkauksen mikä siemen missäkin itämistä odottaa. =)Näemmä merkkaukset tarvii tehdä uudelleen, kun tussi ei ollutkaan permanent... :D

Ekassa satsissa on pääasiassa siemeniä, jotka olen saanut ja niiden iästä ei ole tietoa eli mahdollisuudet epäonnistumiseen on suuria. Sitten toiset nyt idätettävistä vaan ovat vaan muuten vaativampia itävyydeltään ja/tai kasvultaan. Itämisen maksimoinniksi laitoin noista noin kaksi siementä per laji talouspaperilautalle itämään ja sitten muutamasta vertailuidätykset viime kaudella hyviksi havaittuihin turvebriketteihin. Tällä kertaa tosin vain yksi siemen per turvebriketti, koska en jaksa nähdä enää vaivaa koulia useaa tainta yhdestä briketistä, kun ne eivät juuri mitään maksa.

Tässä vaiheessa on vielä hyvät mahdollisuudet koettaa idättää jokin ekasta satsista uudelleen, jos nyt ei idä ja juuri kyseistä chiliä on pakko saada kasvamaan, mutta toivottavasti ekalla idätyssatsilla jo tärppää:

1   jalapeño hercules 2/3
2   jalapeño 5/5
3   Serrano Mexico 4/6
4   Mexican chili ancho 2/6
5   Maraba 1/1 (toinen taimi kuoli)
6   Caronnog 1/4
7   Grif 9345 3/3
8   Hyper Pube 3/3
9   Turbo Pube 3/3
10   Locato 3/4
11   Rocoto Rojo 1/1 (toinen taimi kuoli)
12   C04896 2/2
13   Canario 0/3
14   Cap 1492 2/2
15   Ulupica large 0/4
16   Fatalii yellow 4/4
17   Fatalii red 1/1 (toinen taimi kuoli)
18   7 pot 1/1
19   Pink Habanero 5/5
20   CAP 1706 3/4
21   CAP 724 0/4
22   Guam Boonie 2/2
23   Habanero Large Brown 2/4
24   Habanero Sudden Death 3/3
25   Early jalapeño 2/2
26   Short Yellow Tabasco 2/2
27   Aji Cristal 2/4Idätän tällä kertaa minikasvareissa, joissa kosteus luulisi olevan ihan ok tasolla ilman silti hieman vaihtuessa. Saunasta löytyi sopivan tasainen 26 +/- 2 astettä lämmintä, joten siellä saavat itää. Tarvii tarkkailla hyvin tiiviisti, jotta heti pääsee siirtämään itäneen taimen valoisampaan paikkaan. Viime keväällä tietokoneen hukkalämpöä hyötykäyttäen idätyspaikan lämpötila oli lähes sama, mutta jotenkin itämisen aina unohti käydä tarkistamassa ja muutamat taimet pääsivät venymään aivan liian honteloiksi ja pitkiksi pimeässä kasvaessaan.

Itämisen odottelu tarvitsee käyttää laitteiston kartoitukseen. Tänään ehdin testata, että aquafarm, fogger ja sprikler-aero näyttävät ainakin laitteidensa puolesta toimivan. 6kpl Eheimin 50cm vettä nostavia 5W pumppuja on vielä testaamatta, mutta toiveissa on saada niistä aikaan yhdellä resolla pöydälle ebbejä jokunen kappale ainakin taimikasvatukseen. Kekkilän puutarhamultaa tarvitsee sulatella vajaa säkki, jotta multaan istutettavilläkin on kasvualustaa. Tuollaisen läjän keräilin varastosta työhuoneen lattialle:Positiivista tällä hetkellä on, ettei ostoslista ole vielä ainakaan kovin pitkä. =)
6
Sainpas aikaiseksi vihdoin kuvien editointia ja niiden uppailut nettiin.

Chilien kanssa intoilu alkoi jostain saamastani kimmokkeesta maaliskuussa. Satuin varmaan silloin löytämään tämän foorumin tai sitten eksyin Fataliin sivuille. Joka tapauksessa maaliskuun lopussa oli viimeisetkin siemenet itämässä ja huhtikuussa kasvua pääsi päivittäin ihmettelemään:

Huhtikuun alku:


12.4.


15.4.


26.4.


Taimille valoa antoi 28W t-5 loisteputkivalaisin. Putki taisi olla joku valaisimen mukana tullut 830 warm white. Lannoitin Puutarhan kesällä n. toisien oikeiden lehtien ilmestyttyä. Lisäksi annoin kasteluveteen säännöllisen epäsäännöllisesti merileväuutetta, jolla myös ahkerasti sumuttelin taimia. Kastelin pelkästään alakautta eli aluslaatikon kautta. Tölkkivaiheessa piti ostaa pari pitkää parvekelaatikkoa.

Tuosta olisi joskus toukokuussa voinut havahtua, ettei tila tule riittämään, kun pöytätilakin loppui ja osa taimista pääsi makuuhuoneeseen ikkunan eteen roikkumaan. Kasasin ensin äidilleni alumiiniprofiili/muovikennolevykasvihuoneen, mutta sitten erään raksaliikkeen mainos yllytti halvalla kestopuulla, valokatteella jne. rakentamaan rivarin pihalle oman kasvarin.
Aloittelijamaisena mokina hukkasin muutamasta ruukusta nimilaput ja lisäksi ao. kuvasta näkee nopeasti, että myös liioitteluakin tuli harrastettua.


Helteiden loputtua tein karsintaa ja mohlanvalintaa, jolloin mielestäni parhaat yksilöt jäivät henkiin.Kesän hiivuttua olen nyt siirtänyt terassilta kasvit takaisin työhuoneeseen. Ympyrä on siis sulkeutunut.


Kasvihuoneissa on vielä kasveja sinnittelemässä ja äitini luona on vielä toivoa saada satoakin. Aji Cristal kypsyttelee melkoista määrää podeja ja vähäisempiä määriä market-cayennea ja Championia on myös puskissa. Lisäksi kaksi podia Habanero Large Brownia yrittää myös kypsyä.

Oman pihan kasvarissa on pieni määrä Aji Cristallia ja nyt sisällä kypsyy Incan Red Drop, Bolivian Rainbow, market-cayenne, jokin habanero, paprika ja yllärisiemenestä mitä ilmeisemmin Black Scorpion Tongue. Kuva 1 ja Kuva 2 BST:stä linkkeinä hieman suurempien kuvien vuoksi.
7
Toisaalla tästä sai hyvän ketjun aikaiseksi ja täälläkin musiikista mielipiteitä löytyy mukavasti. Eli onko mahdollista, että cover-versio biisistä yltää alkuperäistä paremmaksi?

Hommahan toimii niin, että edellisen viestin cover vs. alkuperäinen kamppailuun annetaan mielipide ja heitetään omaan viestiin ilmoille uusi taistelukaksikko. Aloitan kaksikolla, josta en saa itse muodostettua voittajaa.

Aluperäinen: Hound Dog Taylor - Give Me Back My Wig (Spotify)

Cover: Stevie Ray Vaughan - Give Me Back My Wig (YouTube)

P.S. [ url = www.youtube... ] artisti - biisi [/ url] -systeemillä saa näppärästi linkin kuten yllä, kun ottaa välilyönnit pois ja url= kohtaan copypasteijoi esim. youtube linkin biisiin jne.

P.P.S. Jos joltain ei löydy Spotify tiliä, niin minulta saa yv:llä inviten tarvittaessa.