kesäkuu 25, 2022, 14:57:11 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - wille

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
toukokuu 19, 2017, 23:03:35 ip
Huomenna alkaa kasvihuonekausi Kaipiaisissa. En tiiä vaikka innostuisin muutaman kuvankin näppäämään!
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
huhtikuu 29, 2017, 12:17:11 ip
Kauhea hulina täällä päiväkirjassa!

Chilit kasvaa tavanomaiseen tahtiin ja kukkiakin on siellä täällä. Nyt vaan tarvittaisiin lämpöä kotimaahan niin pääsisi työntämään rehut pihalle. Sisällä alkaa olla ahdasta chilien, tomaattien, kurkkujen, kurpitsojen ja muiden taimien kanssa.

Mutta sitten se päivän purnaus... PERRRRR! KIRVOJA! Ärsyttää eli harmittaa. Ilmeisesti jonkun yrttipuskan mukana pääsivät turvajärjetelyiden läpi. Nyt olen joka toinen päivä raahannut chilit kylppäriin ja sumuttanut ylhäältä, alhaalta ja sivultakin jokaisen chilin erikseen. Kauden tuoksuna on siis Neem & Mäntysuopa. Tänään olisi taas sumutuspäivä.

Enää ei näy kuin yksittäinen kirva silloin tällöin, mutta kokemuksesta tiedän edessä olevan pitkä, väsytystaistelumainen kamppailu noita pieniä perkeleitä vastaan.

Muistakaa siis pojat ja tytöt olla tarkkana, kun tuotte kotiin kukkia, salaatteja ja muita kedon yrttösiä. Mukana saattaa tulla pitkä ja epämiellyttävä työrupeama, joka pahimmassa tapauksessa pilaa kauden.
3
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Mitä pelailette
helmikuu 18, 2017, 10:27:34 ap
Juuri laitoin ennakkotilauksen sisään Telltale Gamesin The Walking Deadin "kolmoskaudesta" ja Tom Clancys Ghost Recon Wildlandsin Gold Editionista. Viime aikoina on tullut tahkottua niinikään Tom Clancyn The Divisionia ja Watch Dogs 2:ta.
Tätä odotan kuin kuuta nousevaa!!
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
helmikuu 18, 2017, 10:18:41 ap
Päivää.

Ensimmäisen idätyserän taimet ruukutin pari viikkoa sitten VEFIn mustiin 8x8x8cm purkkeihin. Multana Biolanin Altakastelumulta vermikuliitilla ryyditettynä. Noissa purkeissa saavat kroonisen tilanpuutteen johdosta oleilla kunnes pääsevät huhti-toukokuussa kasvihuoneen hellään huomaan. Aika raju harppaus juuristolle kyllä, mutta eipä sille vallitsevissa olosuhteissa paljoakaan voi.

Toisen idätyserän baccatumit ovat topakasti sirkalla. Tässäkin erässä hitaimpia olivat nuo aiemmin mainitut Lemon Drop ja Trepadeira do Werner. Aji Cristalit idätin eri siemenistä tässä erässä, ja ne itivätkin varsin iloisesti. Näissä varmuus lajipuhtaudesta ei tosin ole se haluamani 100%, mutta katsotaan nyt. Hitaasti itävät siemenet ovat siis erään ystävällisen foorumilaisen minulle toimittamia. Ne olivat peitattuja, chileläiseltä torilta ostettuja ja täten kohtuullisen autenttisia, mutta jostain syystä itävyys on tässä vuosien saatossa laskenut yllättävän radikaalisti. ???

Nyt on joka tapauksessa siis ns. "autenttisia" Cristaleita, kuten myös oman tuotannon siemenistä itäneitä 90% varmuudella puhtaita Cristaleita.

Ja levisihän tässä idätykset taas muutenkin vähän... laskin juuri taimet ja päädyin kivasti tasalukuun 50. Saapahan taas tuplataimia roudailla duunipaikalle ja sukulaisille. :)

Tasaluvuista puheenollen, Capsicum lanceolatum täytti 10 vuotta! Onnea hälle siis!
Siellä se taas kypsyttelee muutamaa talvisen kukintansa tulosta.

Baccatumien harvaan sakkiin liittyi nyt siis täydennysidätysten myötä Aji Angelo, Aji Escabeche, Aji Cristal, Brazilian Pumpkin (kuten Starfish, mutta pulleampi) Lemon Drop, Trepadeira do Werner ja PI 355814.

Yli kymmenen vuoden jälkeenkin tämä harrastus jaksaa herättää tunteita. Minähän tuossa huilailin kauden 2016. Into chilihommiin oli aikalailla matalalla; jotain pientä kasvattelua enemmänkin tavan vuoksi kuin intohimosta.

Huili teki hyvää ja nyt on taas mielenkiintoa hommiin. Siispä tuossa chilejä ruukutellessani ihan säpsähdin. Nenään pyrki joku taianomainen tuoksu. Katsahdin käsissäni pitelemääni chiliä ja rocotohan se siinä! Olin jo tyystin unohtanut tuon tuoksun! Melkein siinä silmäkulmat kastui. Pieni ripaus sitä vanhaa taikaa, jonka takia tähän hommaan silloin aikoinaan palavasti rakastui, yllätti minut täysin ylipäätään olemassaolollaan ja toisaalta sen pienekin ripauksen voimalla! Tuo nimenomainen tunnekuohun aiheuttanut rocoto on muuten tämän kauden ensimmäinen kukkiva chili...

Ja toinenkin yllätys kohtasi ruukutuksen tiimellyksessä. Trinidad Perfume on minulta jäänyt kasvattamatta ja muutenkin sangen huomiotta. Johtunee siitä buumista jolloin Trinidad-etuliitettä tunki ovista ja ikkunoista ja vähän lattialautojenkin välistä. Tälläkin kertaa se päätyi minulle vahingossa. Fataliilta tilasin muiden jyvästen lomassa kuriositeettina Aji Margaritenoa. Se kuitenkin oli ilmeisesti tilaushetkellä loppu, joten Jukka pisti tilalle Trinidad Perfumea. Siten tämä lajike päätyi sitten ruukutukseen asti. Ylltäys oli aika suuri, kun ymmärsin mistä lajike on nimensä saanut! Jo pelkkä kasvi tuoksuu oikein tukevasti juuri halkaistulle, tuoreelle trooppiselle chinenselle!? Mitä ihmettä? :o :D

On tää vaan hienoa puuhaa! :thumbup:
5
Lainaus käyttäjältä: bläkkäri - tammikuu 02, 2017, 01:54:38 ap
En jois, jos mun teemukissa ois kaveri tollasella ilmeellä varustettua, vesi värjäytyen nivusalueen ympäriltä lähtien... :exclam:
6
7
Ruoanlaittovalkkaria. Laitoin äsken lampaanpaistin marinoitumaan.
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
tammikuu 28, 2017, 14:47:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - tammikuu 25, 2017, 18:23:22 ip
Lieneekö kohtalon oikkua, mutta samoissa ongelmissa itsekin.


Kummallista. Mulla baccatumit on aina olleet ns. luottopakkeja. Jos kaikki muu menee reisille, voi aina turvata baccatumeihin. Kasvavat kuin itsekseen, aika minimaalisella huolehtimisella ja ilman hokkuspokkuksia.

Heti keskiviikkoiltana (25.1) lätkäisin lisää jyviä itämään ja niinhän siinä kävi, että lajikkeita taas tupsahti jokunen lisää tälle vuodelle... ::)

Tämän hetken tilanne listattuna:

Annuum

- Tsingtsongdingdong-kiinanchili x 2 (taisi englannintua jotakuinkin Spicy Lord Shen, on toi kiinankieli vähän ruosteessa)
- Serrano Monte D'oro
- Prik Khee Nu
- Ancho Gigante
- Chi-chien
- Jalapeño Conchos x 2

Baccatum

- Jamy x 2
- Cream Fantasy x 2
- Bubba

Chinense

- Green Habanero
- Cereja da Amapá
- White Fatalii
- FG Jigsaw
- Trinidad Perfume

Pubescens

- Mini Rocoto
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
tammikuu 25, 2017, 17:51:00 ip
Itämisiä ihmetellen... Baccatumit yllättivät huonolla itämisellään. Seitsemästä lajikkeesta iti vain kolme. Itäneiden joukossa siis baccoista Jamy, Cream Fantasy ja Bubba. Itämättä jäi tästä satsista perusherkut, eli Trepedeira do Werner, Aji Cristal, Lemon Drop, ja CAP1152. Täytynee vielä täräyttää täydennyssatsi kuutioihin, mutta ihmetellä täytyy silti, kun perushommat falskaa... ???

22 lajiketta oli siis suunnitelmissa tälle kaudelle. Se saattaa nyt sitten muuttua suuntaan tahi toiseen.

LED-valaisimista otetaan edelleen vinkkejä vastaan.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
tammikuu 06, 2017, 18:41:23 ip
Jäätävällä sykkeellä tulee päivitystä. Chileistä puolet iti sukkelaan, toinen ½ antaa odottaa itseään.

Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 22, 2016, 05:14:08 ap
Welcome back. Jos tarviit chilinsiemeniä niin laita yv. Mulla löytyy muutama ekstrajyvä.


Kiitoksia! Ai sulla on jäänyt jokunen jyvä jemmaan? ;D Tän kauden lajikkeet on kokolailla lyöty lukkoon, mutta katsellaan nyt tuota itämistilannetta... tällä hetkellä Aasian annuumien rintamalla näyttää hiukka hiljaiselta...

Lainaus käyttäjältä: Hubert - joulukuu 22, 2016, 02:41:29 ap
Vaikkei sen periaatteessa pitäisi mitään vaikuttaa, niin koitapa piruuttaan laittaa niitä putkia toisinpäin tai eri puolelle. Mulla heräsi viime talvena 2x58W lamppu henkiin kyseisellä pseudotiedemetodilla... Vaihtelin myös sytkien paikkaa ja loppujen lopuksi molemmat lamput paloivat. Testasin vielä jälkeenpäin kääntää putkia, mutta taas meni toinen pimeäksi.  ???


No ei näistä aina tiedä. Putkia pyörittelin aikani, sytkiä samoin. Kahdesta putkesta taittui tappi poikki. Hermo meni. Hain Prismasta uudet putket ja sytkät. Jo tuli valkeus.

Hetken kyllä jo vakavissaan harkitsin LEDiä noille iduille. Eikä se ajatus vieläkään ihan täysin poissa ole, kausia kun arvatenkin tulee tämänkin jälkeen... Mulla toi taimetustila on 60cm x 85cm. Minkäslaista LED-aurinkoa kokemusta omaavat osaisivat suositella tuollaiseen tilaan?

EDIT: Niinjoo, hyvää tätä vuotta vaan itse kullekin!
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
joulukuu 22, 2016, 00:09:40 ap
Sie et ihan oikeesti sanonu tota ääneen? Ethän? :o
12
Petollista olettamusta siitä, että "huomenna on päivä uus!"

#Kouvostomieli  #Murphynlaki  #Vanhapa*kasanonta

;D
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
joulukuu 21, 2016, 23:39:13 ip
Okei, selvisi mikä loisteputkia vaivaa. Kaadoin lasillisen ja laskin yhteen.

- Vaihdoin chilivaloista 3 lamppua neljästä. Kahdella pelasi vielä, uusien kanssa ei.

- Läppäri sai astman ykskaks yllättäen. Kuulostaa moottoreita lämmittelevältä Jas Gripeniltä. Tuuletin täynnä, ilmeisesti.

- Kävin fillarilla kyläkaupassa. Takaisin tulessa takarengas ja polkimet lukkoon ~20 m pyöräilyn kälkeen = Shimano saata*a päätti suitsaitsukkelaan sujahtaa takarenkaan pinnojen väliin ketjuineen komeuksineen. Takavaihtaja siis.

- Onneksi kukaan ei tykkää Joulusaunasta. Muutoin alkaisi niin sanotusti olla ikenet kireellä. Löi nimittäin Harvian 9kW Quattro-kiuas valoshown päälle pari päivää sitten. Vastus (yksi kolmesta, vaihdan/vaihdatan samalla muut kaksi) antautui. 40€ / kappale + rahti. Ei kerkee tälle viikolle.

- Sähkörööki putosi. Oli latauksessa. Tippui johto edellä. Johtoa latausporttiin tarjotessa on se kuuluisa patonki-rappukäytävä-hommeli. Ei tuntoa, ei latausta. Ei tarpeeksi pientä kuusiokoloa. 24 km kaupunkiin etsimään moista. Sitten saa nähdä, saako mokoman kotikonstein fiksailtua.

Eli chililamppua vaivaa vakava paskan viikon syndrooma. Tätä menoa en uskalla ajatella mikä kodinelektroniikka voisi tehdä suurimman lommon juhlahumuun näin Joulun alla...


E:

Mein Gott! Nyt on vasta keskviikko!
14
Tämä päivyri on ehdottomasti tällaisen laiskistuneen kehäraakinkin luupin alla tiukasti. Hyvää työtä Jewe! :thumbup:
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: W2017
joulukuu 21, 2016, 19:30:14 ip
Jyväset itämään tänään. Lajikelistan voin laatia huomenissa, mikäli se on tarpeellista.

Loisteputkista ei loista valkia. Kaksi putkista (yhteensä neljä putkea) ei loimottanut. Ostin kolme uutta putkea (Kauppiaalla ei ollut neljättä mulle myydä) ja löin paikalleen. Nyt siis valaisutilanne 0/4!? Sytkät?
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / W2017
joulukuu 08, 2016, 19:29:48 ip
Tättärää! Piakkoin polkaistaan kausi käyntiin. Miettikää sitä, äitin pikku talttahampaat!
18
Lopullisen ruukun koko on käsittääkseni tilavuudeltaan 4,5 litraa.
Sori, oli ihan pakko. I'll get me coat.
19
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Antivitutusta ilmassa
toukokuu 07, 2016, 11:49:59 ap
Lainaus käyttäjältä: InkRose - toukokuu 04, 2016, 00:25:10 ap
Eilen syntyi jälkeläinen nro 4, terve poika, 52 cm ja 3832 g. Valtakunnassa kaikki hyvin, saattavat kotiutua jo huomenna. ;D


Onnentoivotukset täältäkin!
20
Chilitapahtumat / -tapaamiset / Vs: Kaakon kapsaisiini
huhtikuu 27, 2016, 18:39:47 ip
Kas kummaa. Mennyt meikäläiseltä tyystin ohi. Hieno homma! Täytyypä pysyä taajuudella.