huhtikuu 19, 2024, 09:59:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bluesmanin kausi 2012

Aloittaja bluesman, joulukuu 06, 2011, 20:12:52 ip

« edellinen - seuraava »

Lillen

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 02, 2012, 06:57:03 ap
Ehkä Lillenin ajatukset ovat juuri se syy miksi kirjoitan vain omasta puolestani ja oman suuvärkkini maistamia tunnelmia. Eli parempi että arvioin vain omien aistimuksieni perusteella. Toivottavasti tästä ei koidu kenellekään harmia, poltearviot voi unohtaa kun Naga tai kaksi aamupalalla on päivittäinen rituaali. 1-10 asteikolla kaikki alle neljän vaikuttavat tulettomilta.


En missään nimessä halua lannistaa sinun arviontejasi, itsekin olen nauttinut niiden lukemisesta ja minusta olisi oikein hyvä jos saataisin chili wikiin maku arvosteluja, mutta ehkä juuri tähä tapaan:

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2012, 09:43:01 ap

Makua varten voisi tietysti kehittää joko oman viivalla erotetun osion tai vapaassa tekstissä viimeiseksi kappaleeksi Maku, jossa olisi vaikka ranskalaisin viivoin erotettu eri näkemykset. Tämä nyt menee jo tuonne Wikin kehittämiskeskustelun puolelle.



Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2012, 09:43:01 ap

Aikaisin keväällä miedotkin chilit tuottivat elämyksiä, nyt niiden makua ei juuri aisti, kun kaikenlaista uutta kypsyy päivittäin. Makuarvioihin siin pitäisi liittää aikaleima tai oikeammin maistajan toleranssitaso. ;D


:D

Chilivaari

Kirjoitin vähän laajemman mielipiteen makuarvioinneista blogiini, ettei aivan täytetä Bluesmanin päiväkirjaa. Nämäkin kommentit nimittäin vaikeuttavat jo tehtyjen makuarviointien löytämistä vaikkapa vuoden päästä.
Siirrä niitä ChiliWikiin, siellä pysyvät löydettävissä helpommin.

bluesman

 Lisää lajikkeita. Siirrän sitten Chiliwikiin kunhan on toiminut viikon moitteetta.



C.baccatum PI355814.
Raikkaanmakuinen sopivankevyentulinen yli 10cm pituisine palkoineen melko ruokaisa chili. Miellyttävä ensivaikutelma ja voisin kuvitella kasvattavani tätä myöhemminkin. Pientä hedelmäisyyttä kun on mukana niin ei jää kuiva polte suuhun. Poltekaan ei ole kovin pitkäkestoinen. Täytynee kokeilla ruoanvalmistuksessa kypsennettynä.



Caterpillar l. Aji gusanito, "pieni mato". Ilmeisesti frutescensin ja chinensen risteymä.
Polte tömähtää heti päälle ennenkuin ehtii edes makuja maistamaan. Pikantti erilainen makuelämys. Tulisuus riittävä. MasaT:ltä sain lajiketta savustettuna joka oli oikein hyvää. Pienen kokonsa vuoksi voi olla hankala saada pysymään ritilällä, vaatinee tiheäsilmäisen ekstraverkon jotta eivät putoile. Kuvan podit taitavat olla hieman raakoja, ainakin avattu on. Keltaisuus häviää kokonaan ja valkeasta podista saa itävää siementä. Näistä en ottaisi siemeniä talteen.



C.chinense CGN24333.
Ilmeisesti villi tapaus. Juustolla täytettynä ja pekoniin käärittynä mahtavaa.



C.chinense CGN21500.
Parisenttisistä podeista on hiukan hankala arvioida ovatko kypsiä. Ilmeisesti nämä ovat? Ei pahanmakuinen muttei mikään hienokaan. Kuriositeetti jota paremman puutteessa voi varmasti ruokiinkin laittaa. Ei kovin tulinen.

Masa.T

Nuo Caterpillarit oli todella hankalia kuivata kuivurissa, kun jouduin vielä halkaisemaan niitä, että kuivuivat kunnolla ja siinä oli aika työ! Mahtaisivatko kuivua, jos neulalla vaan vetäisi ompelulankan kaikkien läpi ja ripustaisi johonkin sopivaan paikkaan kuivumaan. Muuten on aika vähti näin pienien chilien kanssa..

Herpiili

Caterpillar oli varsin satoisa tapaus, mutta maun puolesta ei herättänyt kovin suuria tuntemuksia ja lopulta päätyivät sitten kuivauksen kautta chilimix-jauheeseen. Noin pienistä podeista ei ois kovin järkevää määrää saanut lajikekohtaista jauhetta.

Kasvatukseen ei oo enää menossa vaikka olikin satoisa ja nätti kasvi.

Ryhis

Seiskapata Douglah brown ei ole ihmisen ravintoa.  ;D Oli pakko maistaa eilen illalla.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

coco

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 09, 2012, 11:05:07 ap
Seiskapata Douglah brown ei ole ihmisen ravintoa.  ;D Oli pakko maistaa eilen illalla.


Minkäläiset oireet puski päälle?  ;D

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 09, 2012, 11:05:07 ap
Seiskapata Douglah brown ei ole ihmisen ravintoa.  ;D Oli pakko maistaa eilen illalla.


Yritin varoittaa että anna kaverille josta haluat päästä eroon. Kokeile suklaannäköistä Brown habaa mieluummin. Sitä nauttiessa ei tarvitse kokea nielurisaleikkauksen jälkitilankaltaista polttoa vaan koko suu palaa tasaisesti.
Toivottavasti et huitaissut koko podia naamariin, oli melko kookas.
Täytyy muuten sanoa että rohkeutta sulla riittää kun esim Peruvian whiten vetäisit kuin olis ollut kirsikka.

11-13

Nyt pyydät kyllä joulupukilta ensi jouluna uuden leikkuulaudan. Tai ehkä tuo mustunut alusta kuvissasi liittyy johonkin bioponisen bakteerikannan ylläpitoon, tai johonkin muuhun, mistä minä en mitään ymmärrä.  :)

sorrii

Puinen leikkuulauta sen olla pitää!

Näin kerran tutkimuksen -niim monta vuotta sitten että ???- jossa laskeskeltiin bakteereita nailoinisessa -tai-mikä-lie-muovi- laudassa sekä puisissa:
Tuloksena siinä muovisessa löytyi hirveet bakteeripesät vielä kuukaudenkin päästä, kun puisessa ei yhtään. Olivat siis kuivina.
Selitys oli, että muoviseen lautaan tulee niitä viiltoja, joihin bakteerit kykenee piiloutumaan ja säilyttämään kosteuden pitkään, kun puisessa se puumateriaali kuivuessaan kuivattaa myös bakteerit ...

ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

bluesman

 Hengissä vielä ollaan. Tehkääpäs myös testi siten että jätätte hampaanne harjaamatta kahtena päivänä peräkkäin. Jo sormenkynnellä hampaanpintaa raapaisemalla voi saada biljoonakertaisen määrän bakteerimassaa ihan silmällä katsottavaksi kuin leikkuulaudasta joka on kiehuvalla vedellä huuhdeltu.
Ei vaan toki myönnän Ikean muovisen kapineen olevan jo tiensä päässä mutta toimii kuvaustaustana ihan hyvin.

bluesman



Gala on ruvennut pukkaamaan nuppua ja yksi kukkakin on auki. Saa nähdä tuleeko tänä vuonna useampi kuin yksi podi.



Tomaatteja ulkona. OSU Blue ei ihan ole nimensä väärti, pikemminkin pitäisi olla OSU Purple. Maku ihan OK.



C.chinense Antillais caribbean. Yksi ainoa podi mutta ansaitsi makunsa puolesta jatkopaikan ensi kaudelle. Todella herkkuchinense, maukas ja hedelmäinen. Potkua juuri sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Hieman hankala arvioida vain yhden podin perusteella.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 09, 2012, 12:24:50 ip
Yritin varoittaa että anna kaverille josta haluat päästä eroon. Kokeile suklaannäköistä Brown habaa mieluummin. Sitä nauttiessa ei tarvitse kokea nielurisaleikkauksen jälkitilankaltaista polttoa vaan koko suu palaa tasaisesti.
Toivottavasti et huitaissut koko podia naamariin, oli melko kookas.
Täytyy muuten sanoa että rohkeutta sulla riittää kun esim Peruvian whiten vetäisit kuin olis ollut kirsikka.


7pot DB:tä siivuttelin leivän päälle. Mutta Brown  Haba oli oikeasti pirun hyvän makuinen, rouvakin suostui maistamaan ja tykkäsi (alkukiroilun ja löyhyttelyn jälkeen)  ;D
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

bluesman

 No sitten jo perinteeksi muodostunut chilit-pöydälle-kuva. Kuutisen kiloa elämäniloa.



Kuvassa kaikenlaista; Brown haba, Aji cristal, Lemon drop ym.ym. Vähän petyin Brown haban tuottoon joka periaatteessa olisi voinut olla ihan hyväkin. Mutta ne ötökät. 1,5kg ei kolmemetrisestä puskasta ole paljon. Loput kun kerään jos kypsyvät niin kokonaissaldo jää pariin kiloon.
Etummaisena pisaranmuotoisia chinensepodeja joka piti olla Habanero black. No eipä taida olla.



Brown habanero (Large).



Sitten kuvassa joku jonka piti olla Gigantic red (C.annuum). Ei ole gigantic eikä red eikä taida olla annuumikaan. Tulisuus luokkaa 1/10, mehukas ja ihan hyvänmakuinen kymmensenttisine podeineen mainio lisä raakana syötäviin lajikkeisiin. Mutta mikä tämä lajike mahtaa olla? Jos kellään olisi jotain aavistustakaan niin viestiä kehiin.

jaolsten

Voisikohan olla Sweet Banana?

Onneksi satoa tuli edes tuon verran, ettei kaikki begoniapunkkeihin ja kirvoihin ja luteisiin ja kylmään kesään mennyt kallisarvoinen kasvatusaika valunut kokonaan hukkaan!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

bluesman

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - elokuu 10, 2012, 20:28:58 ip
Voisikohan olla Sweet Banana?

Onneksi satoa tuli edes tuon verran, ettei kaikki begoniapunkkeihin ja kirvoihin ja luteisiin ja kylmään kesään mennyt kallisarvoinen kasvatusaika valunut kokonaan hukkaan!


Ei ole Sweet banana. Kypsyy punaiseksi ja on täysin tuleton. En ole tällaista ennen nähnytkään. Joku Unkarin vaalea ihme?
Sadon määrä kasvimassaan nähden on melko säälittävä. Monesta lajikkeesta en saanut podiakaan ja useista vain yhden tai kaksi.
Naga ottaa eniten pannuun kun sitä käytän ylivoimaisesti eniten ja päivittäin. Sato riittää lokakuulle.
Oppia ja nöyryyttä olen kyllä saanut ihan tarpeeksi. Ensi kaudella olen toivottavasti sekä viisaampi että onnekkaampi.

bluesman



C.baccatum Aji amarillo.
Myöhäinen isoja podeja kehittävä runsassatoinen mieto lajike. Kuvan podit painavat 40g kappale joten parimetrinen kasviyksilöni kannattelee yli sataa podia = n.5kg satoa. Harmillista vaan on se ettei maistu juuri miltään. Polte olematon ja maku kelvollinen mutta varsin pliisu. Käsittämätöntä että tämä lajike on niin suosittu Etelä-Amerikassa. Täytyy koettaa josko savustamalla saisi jotain aromia podeihin.



C.chinense Aji ecuadorian brown.
Makua löytyy joskaan ei habaneroille tyypillistä hedelmäisyyttä, tai ehkä hiukan. Hyvä jälkimaku jää tuoretta podia purressa. Poltetta kohtalaisesti muttei mitään tajun vievää tasoa. Voisin kuvitella olevan monikäyttöinen mitä erilaisimmissa ruoissa. Vaivaiset 5 podia eivät mahdollista laajamittaista testausta.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 11, 2012, 17:35:41 ipC.baccatum Aji amarillo.
Harmillista vaan on se ettei maistu juuri miltään. Polte olematon ja maku kelvollinen mutta varsin pliisu.

Ei meillä noin erilainen makuaisti voi olla.
Amarilloja on erilaisia, eri kokoisiakin.
Koko kesä noita on syöty ja kyllä niissä ihan reilu polte on ja makuakin. Varsin tyypillinen baccatum siinä suhteessa. Pitäähän niitä muutama ruokaan laittaa, mutta ei kourallista. Kuivaus nostaa maun paremmin esille. Kuivattuina puolikkaina se on ehkä parhaimmillaan.


Huhtikuusta asti olen saanut jatkuvasti satoa marraskuussa itämään laitetusta Amarillosta, satoja chilejä ja täynnä nuo oksat ovat nytkin.
http://chilivaari.blogspot.fi/2012/04/iso-amarillo-parvekkeelle.html
http://chilivaari.blogspot.fi/2012/07/siemenet-talteen.html


bluesman

 Täytyypä pureskella useampi podi jotta saan varmuuden poltteesta. Oman kasvini kohdalla myöhäisyys johtuu myös ulkoisista tekijöistä, ei pelkästään ötököistä vaan mm.ulkoroihun nokikerroksesta joka viivästytti kasvua varmaan parisen kuukautta, juuri tämä Amarillo kärsi pahiten. Silti tuntuu siltä että vaikka podi on mehevä niin jotenkin silti saisi olla enemmän aromia.

bluesman

 Olit vaari oikeassa. Amarillossa on poltetta, oman skaalani mukaan 1/10. Voisin kuvitella salaattichiliksi, tomaatteja sekä sipulia, rapeaa salaatinlehteä ja Amarilloa. Voisi maistua sellaisellekin joka ei kovin tulisesta pidä.



C.baccatum Dulce dolor.
Makea kipu. Täysi floppi. Ei kypsy minkään väriseksi ennenkuin mätänee puskaan tai putoaa lattialle. Poltetta on 2/10 ja maku mitäänsanomaton. Kohtalaisen kookkaita podeja mutten keksi mitään käyttöä tälle lajikkeelle. Ehkä sekoituksissa voisi olla massana muttei yksinään.



C.chinense Trinidad Moruga Scorpion. (Trinidad scorpion Moruga blend) TSMB.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kuvan podit ovat riutuneesta kasvista eikä kapsaisiini tihku kuten normaalisti pitäisi.
Pelottava tapaus. Voimakkuuden tajuaa koko podin syötyään liian myöhään ja yli puolen tunnin kipu on tosiasia. Tätä voi kyllä syödä mutta pienin annoksin ja mielellään kypsennettynä ruoassa jolloin ei koko pakki mene aivan sekaisin. Maukas silti jos kykenee toleranssin puolesta jotain muuta kuin kipua aistimaan. Savustettuna mainiota mutta vain pienissä erissä nautittuna.
Laitanpa kuvia vuodelta 2010 jolloin lajikkeen kasvatus onnistui paremmin.