kesäkuu 29, 2022, 06:24:44 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Spirulinan kotikasvatus

Aloittaja RobinHuudi, tammikuu 17, 2017, 18:17:47 ip

« edellinen - seuraava »

RobinHuudi

Tässä aluksi tietoa levästä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)

https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Spirulina

http://akvopedia.org/wiki/Spirulina_farming

Päätin tilata tuota ebay kaverin kans ja kokeilla kasvattaa.

Netistä löytyy komean näköisiä kuvia, miten voi kotona kasvattaa helposti:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d5/08/00/d50800bddb2b52c9251f8c1c8437e0e6.jpg

Tilattu myös UTEX-yliopistolta. Ebay levä oli saastunut viherlevästä. UTEX levä taas (kalliimpi) sisältää tuollaisia suoria muotoja, joidenkin lähteiden mukaan ne on spirulinaa ja se muuttuu labra-olosuhteissa suoraksi. Tai sit se on jotain oscillatoris-leviä vai mitä olivatkaan.

Tässä n. kk aikana, se viherlevä on kuollut melkeestä kokonaan.

Toisista testialustoista, se viherlevä taasen oli tappanut spirulinan. Isommassa akvaariossa "leväroskis" johon kaadan kaikki litkut mitkä ei oo pysyny puhtaana. Jännä juttu että siis tuo akvaario oli ilmastointiputken alla, sinne ole tippunut vettä sieltä ja alkanut kasvaan itekseen jotain luomulevää.

Mutta jännää, että tuossa testiakvaariossa missä ei oo ees ilmastusta: on myös spirulina selvinnyt, joistain niistä epäonnistuneista testeistä. Välillä sitä sekoittele nykyään käsin. Sinne oon lisännyt tuhkaa ja maaperääkin ja ties mitä, en ees muista. Mut ei haise ainakaa vielä pahalta, lievästi levältä joten jatkan tuotakin. Josain välis vois kattoo taasen onko alkanu kasvaan mitää jännää sielä, sitä luomulevää ei saanu zoomattua ja tuon asiantuntijan palveluita en voi nyt käyttää enää.

Ebaysta myös halpismikroskooppi, jolla voi nähdä sen spirulinan mut ei mitää tarkempaa tunnistusta levien osalta.

Tässä kuva missä näkyy tuon toisen näytteen viherlevä, se ei levä-asiantuntijan mukaan ole myrkyllinen mutta tuo toinen UTEX on mysteeri. Otettu "oikeella mikroskoopilla".

https://s30.postimg.org/3wya1rs1t/Spirulinakweek.jpg

Tällä huonolla mikroskoopilla se viherlevä näyttää tällaiselta sumealta töhnältä:

https://s23.postimg.org/vjzb74t1n/lav2.jpg

En kasvata siis syötäväksi, mutta loistava ilmanpuhdistinhan tuo on. Ja monenlaista testiä ois mm. LED-kokeita ja miten sais seoksen millä ei tarviis enää teollisia lannotteita.

Nauhotin pienen videon näistä viljelmistä, ekassa on UTEX-levä ja toisessa se ebay. Kameran asetuksia tuunattu vähä, näkyy paremmin se levä, sen takia kuva on hieman omituinen.

https://sendvid.com/g8fk0qvt

Tässä kuvia seteistä, taustalla chilejä:

https://postimg.org/image/uvmlqwjov/

https://postimg.org/image/75x627lbj

Itseasias tää on nyt jännää ku vierotin noi kummatkin nyt teollisista. Ja uusi ravinto on keitettyä matokomposti-nestettä. Jossa hieman tuhkaa ja kananmunankuoria + biolan merileväuutetta. Oli jännän hajuinen keitos kyl. Sit ku jäähtynyt niin lisäsin ruokasoodaa ja hipusen suolaa (2.5% hyödyttää spirulinaa, suuremmat määrät haittaa), EM-rouhetta (efektiiviset mikrobit), hunajaa.

Joten tällainen alkemia siis tässä, laitan kuvia että kasvaako se tuollaisessa. Jos ei niin pitää hommata taas josain välis lisää lannotteita ja uusi kanta, jos toimii niin tästä tuli justiinsa puoli-ilmaista kasvatusta.

----

Tuota spirulinaa annetaan kasveille lannoitteeksi. Miksei siis myös hydrossa pyörimässä, kun levä kuolee ja kompostoituu sielä, niin se vapauttaa ravinteita. Ja ylläpitää (toivottavasti) tervettä mikrobikantaa muutenkin.

Täällä on pidempi paperi aiheeseen liittyen:

https://www.thcfarmer.com/community/threads/spirulina-powder-as-biofertilizer.74199/

Toinen maissin kasvatuksessa käytettynä:

https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/chem.2015.13.issue-1/chem-2015-0126/chem-2015-0126.xml


----

Tajusin myös et tuo akvaario-luomulevä on lihansyöjä.

Siis kun mullasta aina tulee niitä pieniä kärpäsiä. Niin ne jää hyvin tuonne nesteeseen kiinni. Noissa kahdes muus purkis on muovipussit ja kuminauhat, mitkä estää kärpäset.

Mutta onko spirulina vegaani? Ei ainakaan vielä haise pahalta tuo neste. Levälle miedosti. Onhan se useamman viikon tuossa jo lillunut. Välillä siis sekoitan sitä käsin.

Seassa on vessapaperia parisataa grammaa. Tarina tälle on se kun laitoin "korkiksi" tuohon yhteen spirulinatonkkaan käärityn tupon ja se tippui sinne nesteeseen. Joten heitin sen myös tuonne "leväroskikseen" ja se spirulina sit alkoi elään tuollakin.

https://s27.postimg.org/5d10hly2r/20170114_134122.jpg
https://s27.postimg.org/ytgmk14g3/20170114_134127.jpg

----

Sain mikroskoopin toimiin paremmin, parempilaatuinen kuva. Eka pätkä UTEX, toinen ebay ja vika se luomulevä. Lopussa näkyy joku eläinplanktoni, joka näyttää syöneen levää kun on ihan vihreäkin.

Alkemiasoppa näköjään toimii kun näkyy pienempiä pätkiä spirulinaa, jotka on siis lisääntyneet.

Lisäksi tuota pienempää viherlevää näkyy, mutta sen määrä on vähäinen: puhdistan sitten erikseen kantoja, ja osaa jatkan tällä yhteiselolla kun on tullut nää purkit täyteen.

https://sendvid.com/48s78d1v


täs yks klippi mis näkyy noita eläinplanktoneita, nyt ku tarkemmin katsoin niin niitä on kaks eri lajia. muikkuhan syö eläinplanktonia, entä jos ois mahdollista kasvattaa kalaa nii helposti et siin samas altaas vaan eläis levää ja eläinplanktonia ja kaataa keitettyä paskaa ja kusta sinne sekaan aina välillä Afrikassa?

allas betonista, ilmastukseen oon kehitellyt jo muutaman passiivisen mekanismin, toinen toimii auringonlämmön paineella joka tulee suhteessa maaviileäputkeen. kaikki voitais tehä about käsin ja savesta ja hamppubetonista, paikan päällä ilman tehtaita muoveja jne.

https://sendvid.com/syfzifxz

täs muikkuidea lyhyt esitys (en jaksa hioa koska hyvää ideaa ei tarvii esittää kultapaperiin käärittynä eikä ihmisii kiinnostaa muu kuin kulta):

https://docs.google.com/document/d/1G1x9KQHbpC8MnAkLfINJNVyX1aLzpZb71ZrL9IoeIos/edit

---


täs on paras video ötököistä.

puolessavälissä kun ötökkä yrittää paeta vessapaperi-kuidun sokkelosta, huomaa kuinka ongelmanratkaisukyky ja reagointi on about samanlaista kuin esim. muurahaisilla. jännää miten noin pieneen muutamaan hermosoluun mahtuu noin paljon informaatiota.

ei taida tietoisuus siis kuitenkaan ihan olla kiinni niistä aivosoluista tai hermosoluista, kuten tiede väittää ja olettaa. kun eihän muutamaan sähköiseen impulssiin voi mitään tietoisuutta ohjelmoida joka ymmärtää, että on ansassa ja pyrkii pakoon sieltä etsien ratkaisua: siihenkin tarvitaan tietoa, että on olemassa "ratkaisu".

https://sendvid.com/otl7vydb


RobinHuudi

Akvaariosta video, spirulina näyttää lisääntyneen hyvin mutta nuo ötökät on hieman vähentyneet.

AKvaarioon muodostuu nopeasti sekoituksen jälkeen pohjalle kerros vessapaperista, mullasta, tuhkasta ja mitä sinne oonkaan lisännyt ja päälle tuollainen vihreä nestekerros.

Spirulina näyttää kelluvan siinä päällikerroksessa, mutta siellä ei ole ötököitä eikä viherlevää niin paljon, lähes lainkaan. Pohjalla taasen ötökät näyttävät viihtyvän erityisesti tuon vessapaperin kuidun seassa, kuidussa myös kasvaa tuota viherlevää.

Ötökät syövät viherlevää, mutta eivät spirulinaa: koska se on liian suuri. Ötökät kuitenkin hyödyttävät spirulinaa, tuottaen hiilidioksidia ja ravinteita, jos vain viherlevä ei saa valtaa.

Jos ötökkäpopulaatio romahtaa, niin voi olla että viherlevä valloittaa akvaarion. Tällainen pienikin ekosysteemi, on vaikea ylläpitää, seuraavaksi olisi hyvä saada kunnon pohja sinne ja vesikasveja, myöskin jotain isompia ötököitä kuten kotiloita, jotka tuottais hiilidioksidia enemmänkin niin ei tarvitse käsin sekoitella, oon sekoitellut 1-2 kertaa päivässä.

https://youtu.be/-KeqXG6V-98

RobinHuudi

kesäkuu 03, 2017, 20:22:54 ip #2 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 03, 2017, 22:07:43 ip käyttäjältä ledidiili
Projektit jatkuu blogissa, spirulinaa kasvatettu nyt n. 100 litraa, tässä aihe siitä:

https://suomitalkoot.wordpress.com/2017/05/31/spirulinan-kasvatuskoe-ilman-kemikaaleja/

Levähän on loistava kasveille, sama vaikutus kuin ns. merileväuutteella, siitä on tuo aihe erikseen "spirulinan käyttö maataloudessa".

Voiskin josain vaihees tehdä päiväkirjan, missä vertailu chilienkasvatuksessa ja vertailuryhmälle ei annettaisi sitten kasteluveden mukana tuota spirulinaa.

Täs muutama paperi, missä on tutkittu tuota levän suotuisaa vaikutusta viljelykasveihin:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852404002020

http://www.idosi.org/ajps/3(4)10/5.pdf

http://www.academicjournals.org/journal/AJAR/article-full-text-pdf/1221D1E58055

http://www.hortweek.com/urine-fed-algae-boost-tomato-quality-say-researchers/fresh-produce/article/1383405

RobinHuudi

marraskuu 03, 2017, 10:37:38 ap #3 Viimeisin muokkaus: marraskuu 03, 2017, 10:40:44 ap käyttäjältä ledidiili
Projekti on päättynyt. loppuyhteenveto löytyy täältä:

https://suomitalkoot.wordpress.com/2017/11/02/projekti-paattyy/