toukokuu 16, 2022, 08:45:24 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Huru-ukon 3. kausi 2014.

Aloittaja Huru-ukko, marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 06, 2013, 09:56:49 ap käyttäjältä Huru-ukko
Kasvatuslistaa en kovin tarkkaa ole tehnyt muista vielä kuin pubeista. Satotavoitteet on asetettu 10 kg tuntumaan. Viime  ja tämän kauden sadosta tuli aivan liikaa yhden ihmisen talouteen. Jauheita on kymmeneksi vuodeksi ja viimevuotiset etikka säilykkeet on 2/3 osaa syömättä. Myös hilloja, hapatuksia ja valmiita marinadeiksi tarkoitettuja tulisia mössöjä on sanoisinko tarpeeksi.
Chileiltä tilaa vievät ainakin peruspaprikat muutaman paikan verran. Mutta asiaan.....
Tai hapanpube mössö tulee loppumaan tällä kaudella joskus joulun jälkeen, joten sitä varten olisi suotava saada kyllä muutama kiloa pubetuksia.


Pubet itämään 31.10.2013.

Viime vuoteen verrattuna korkeintaan kolmasosalla mennään, eli 16 maksimissaan, mikä sekin tuntuu paljolta.
Hmmmm...... Neljä olisi sopiva määrää vesiviljelyyn ulkosalla Huru-lootassatm. Ja kahdeksan amppeleissa,
neljä kasvariin pohjoisseinälle, ja neljä vaikkapa saunan terassin kaiteelle.
Tai 12 hengen pihakeinuun.......;).
Lajikkeista varmana olkoon Rocoto Red Peruvian, joka saa paikan sekä Huru-lootassatm ja amppelissa.
Toisena samalla tavalla menee Rocoto Costa Rica Red.
Kolmas myös molempiin CAP 363.
Neljäs SK:lta kerjätty ja saatu Canario molempiin myös.
Siinä kahdeksan pubea ja neljä lajiketta. Neljä lisää amppeleihin, Giant Rocoto, PI 585273, Rocoto Chile De Seda ja viimeisenä Rocoto Manzano Rojo.
Kiitän SK:ta lähetetyistä siemenistä.
Lautalle meni tuplana siemeniä, toivottavasti löytyy selkärankaa heittää liiat pois.
Tänä vuonna kasvarissa oli muutamassa amppelissa (10l.) kaksi chiliä. Satoon se ei vaikuttanut mitenkään mielestäni verrattuna 1 chilin amppeleihin. Noin arviona, en punninnut erikseen kasvien satoja.
Kesän aikana amppeliin tuli juuristo, joka täytyi rikkoa lapiolla kun sen paakun levittelin pionien juurakoitten päälle....Sekä 1 kasvin että 2 kasvin amppeleihin tuli juuristoa paljon  :o....

Rocoto Costa Rican Redin siemeniä kuten CAP363 ei löytynyt.....Semillaksen keikka tuli...

Tilattu muutama päivä sitten.

Tilanne 5 päivän jälkeen idätyksissä kuin morsiamella  ;)....

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip
Tilanne 5 päivän jälkeen idätyksissä kuin morsiamella  ;)....


...Häntä heiluu? :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jewe

tota...olet näköjään suunnitellut Giant Rocotoa amppeliin. On sitten varsin suurikokoinen kasvi ja podit isoja joten vaatii aikamoista tukemista. Itse olen parina vuonna kasvattanut ihan maassa ruukussa.

Huru-ukko

marraskuu 05, 2013, 17:20:17 ip #3 Viimeisin muokkaus: marraskuu 12, 2013, 15:49:16 ip käyttäjältä Huru-ukko
Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 05, 2013, 14:17:47 ip
tota...olet näköjään suunnitellut Giant Rocotoa amppeliin. On sitten varsin suurikokoinen kasvi ja podit isoja joten vaatii aikamoista tukemista. Itse olen parina vuonna kasvattanut ihan maassa ruukussa.


Kiitti vinkistä, pistetään mieleen. Kesällä kasvaripubet tuin työnttämällä harakkaosien päälle rimat.
Se sopisi kyllä saunan terassillakin kasvamaan  :).

Huru-ukko


bluesman

 Melkomoisen mainiot pubet olet valinnut. Et silti Jewen hehkuttamaa Orangea? Peru Cusco on oma hottiesuosikkini.
Tuon sun valtaisan tuotantokauden jälkeen on tosissaan joko jaeltava tuotteitansa pois jos aikoo edes puolet tuosta sinunkin chilimassasta seuraavalla kaudella kasvatella. Tai sitten p tulessa joka päivä vedettävä puoli kiloa chiliä naamariin.
Kiva että sait hapatukset onnistumaan. Eipä juuri etikka enää tule mieleen säilöntäaineena kun on onnistunutta hapista kerran maistanut.

Huru-ukko

Pubeista valitsin neljä lajiketta vanhoina hyvinä mistä on kokemusta, ja neljä muuta lajiketta mitä olin kesän aikan katsellut muiden päivyreistä kasvattavani. Sopisihan niitä tietysti kasvamaan, mutta jätetään jotain tuleville vuosille  ;).

Hapatuksissa tapahtui eräs mielenkiintoinen juttu.

Töppöilin säilönässä... ;)

Tai siis sitä ei pitänyt edes hapattaa.....Laitoin valkkareistani kuorittuja kynsiä kahteen 1.5 l. patenttikorkilliseen lasipurkkiin, lisäilin sitten eri mausteita ja laitoin myös 3 kpl kokonaisia  sauhussa kuivattuja pubeja sinne.
Ja 10 % etikka puolet veden määrästä ja hiukan sokeria........
Jätin purkit pimeään komeroon välieteisessä. Runsaan kahden viikon jälkeen menin hakemaan maistiaiseksi yhtä kynttä (ainakin  ::)), ja molemmista purkeista oli tullut lientä hyllylle.
Molemmat purkit kävivät, ravistaessa nousi sisältä pikku kuplia.
Oli pakko maistaa, ja hyviähän ne oli. Eikä aiheuttaneet mitään huonoa oloa tai yms. Tai no, pientä himoa valkkareihin, mutta sitä oli esiintynyt jo aiemmin.
Sitä ihmettelin, että etikka/vesi/sokeriliemellä lähti käymään.

Puoli tuntia....

Asia kiinnosti taas enemmän joten hain PH mittarin. Valkosipulien liemi oli 4.5 PH. Eli olin laittanut sinne sokerivettä pelkästään...Mittarin tarkistus pelkässä 10 % etikkaliemssä antoi tuloksen 2.8.
Lisäsin sitä etikkaa sen verran, että PH asettui 3.8 arvoon.
Nyt on sitten 2,5 litraa hapatutteja talvivalkkarin kynsiä etikkaliemessä. Valtavan hyviä.....

Pidän etikan mausta, joten se ei muodostu kynnykseksi sen käyttämiseen säilöntään.
Mutta ei sitä enää tulevaisuudessa kurkuissa eikä pubemösössä käytetä....
Ja kokonaisia chilejäkin sillä tavalla saa säilöttyä.


Huru-ukko

 Tänään saapui Semillaksen kirje tuoden puuttuvien pubejen CAP 363 ja Rocoto Costa Rica Redin siemenet, jotka päätyi samalle lautalle edellisten idätysten kanssa.
31.10.-13 idätyksistä on nyt idulla Rocoto Red Peruvian, PI 585273, Rocoto Chile De Seda ja Canario.
Saivat tänään myös sitten ekan päivän valoa ESL:in muodossa.

Myös tomaatitien sekä tomatillojen siemenet tulivat myös. Osa Semillakselta, osa Tomato Grouersilta, josta tilasin mös paria lajiketta munakoisoa.


Hmmm... Sama pää kesät talvet, olen näemmä tilannut molemmista Cisineros Tomatillon siemenet. No ainakin riittää....Viime vuonna viljeltyjen joukko kasvaa vielä Verde Puebla tomatillolla entisten Tomatillo Purplen ja Tomatillo Verden lisäksi.......
Kesällä tosin olin hiukan sitä mieltä, etten niitä kasvattele yhtä kesää enempää. Sitten kun tein tomaateista ja tomatilloista hmmmm jotain ketsupin kaltaista, jota olen nyt käyttänyt ranskisten kanssa ja etu päässä salaatin kastikkeena, niin mieli on muuttunut  :o....

Huru-ukko

Canarioon (SK) 3 kpl ja Rocoto Red Peruvianiin 2kpl ensimmäiset sirkkalehdet ja siirretty myös villoihin samantien.

Lillen

Perin mielenkiintoiset lajikkeet olet valinnut, mutta varmasti erinomaiset! :)
Onnea vaan kaudelle 2014!
En ole muuten unohtanut sitä puhumaamme vaihtoa mutta minulla on ollut aika jumalaton kiire ja oma siemenpolitiikkani on aikamoisessa epäjärjestyksessä...katsotaan jos saisin jotain sillä rintamalla aikaiseksi lähipäivien aikana? :)

Huru-ukko

Baccat ja chinenset tuli kylvettyä tänään, ehkä aika tavalla liian aikaisin.....(Onkohan se edes mahdollista  :o)

Baccoista tuli mukaan vanhat tutut Aji Cristalli, Sugar Rush, Starfish, Trepadeira do Werner ja Aji Escabeche. Ainoa uutuus itselle on tuo Trepadeira do Werner.
Mitään suurempaa suunnitelmaa ei näiden mahdolliselle sadolle ole, eli kunhan suuhun saa niin hyvä on.

Chinenseistä kylvin jo pari viikkoa sitten yhden Nagan, nyt tuli lisää Orange Habanero vanhoina tuttuina. Uutuus lajit itselle on Biguiho, Rocato ja Tobago Sweet Jusolta. Kiitos kaikille siemenistä.....
Näistä oikeastaan suurin odotus kohdistuu Naga-shotin valmistukseen. Töppäilin tänä vuonna kun laitoin koko Nagapensaan tuoton kuivuriin  :-[.....
Korvaavana aineena oli sitten 1,75 l. Finlandia ja 7 pot Choclate, sekin kuivattua tosin, teepussi tyhjäksi ja tätä sinne pari ruokalusikallista ja likoon kahden turkinpippuri pussillisen kera.....

Viimevuotiseen verrattuna kasvimäärä tipahtaa tänä vuonna kolmannekseen noin. Suurin "kärsijä" on pubet. Tosin niitä tulee tänäkin vuonna 12 kpl, joten ei nyt aivan ilman olla  :o..
Hapansoosia on saatava tulevanakin vuonna.

Alkukasvatukset tapahtuu vielä normi olosuhteissa sisällä, ja sitten kun helmikuussa ehkä kasveilla alkaa olla enemmän kokoa, siirrytään ulkosaunaan kasvatusten kanssa.

Huru-ukko

Annuumeja itämään multaan, Sheepnose, Carmen ja Privat hydridit 3 kasvin voimin jokaista.
Osa jää multaan, osa vesiviljelyyn.

Huru-ukko

Pari päivää sitten jalapenoja itämään, M, Tam, Rundarin Gaugho risteys F2/3, Biker Billin, Conchos, Early, Jalastar, Graig Grande ja pelkkä Jalapeno. Parin yksilön voimin ruukkuihin kahteen ruukkuun taimimultaan vaihtelun vuoksi.
Aiemmat idätykset on onnistuneet lukuunottamatta Rocatoa, jolle laitoin lisäsatsin siemeniä kostean talouspaperin päälle ja sen suljettuun minigrip pussiin. 4 päivän jälkeen näkyi ensimmäinen häntä.
Eli kaikki kasvaa, pieninä vielä tosin. Myöskin kaikki chilit on kasvamassa, mitkä ajattelinkin, pari kolme olisi tehnyt vielä mieli laittaa..........

Myös tomaatit samana päivänä multaidätykseen. Viime vuoden amppeli kirsikkatomaattina oli Cascade hydridi, satoisa ja makea. Uusien siementen tilaaminen kuitenkin unohtui, joten sen korvaajaksi pääsi Tiny Tim 4:ään amppeliin. Ruokatomaattina saa jatkaa makea ja jauhoinen Hungarian Italian ja uutena Erk. Kokeilteviksi joista osa isompiakin Rose, Tigerella, Anna Russian, Copia, Pineapple ja Ponderosa Red.

Tomatillot saa odottaa vielä pari kolme viikkoa.

Miquel

Siiiis hetkinen, luinko oikein että tänään tomaatit itämään?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Michilin

Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 27, 2014, 18:27:56 ip
Siiiis hetkinen, luinko oikein että tänään tomaatit itämään?

Mmm... Voi sitä kämpän vehreyttä ku tomaatit innostuu kasvamaan :D Taitaa sadonki olla tehny ennen ku kesä tulee.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 27, 2014, 18:27:56 ip
Siiiis hetkinen, luinko oikein että tänään tomaatit itämään?

Et lukenut. Laitoin ne itämään 2 päivää sitten  ;).

Ratkaisu siksi, koska viime vuonna taisin tomskut laittaa helmikuun alussa. Eka vuosi kun sain tomaateista satoa ennen elokuun loppua hyvin.

Tomaattien oksat ja lehdet ovat oivaa ravintoa bioponisiin systeemeihini..... Joitain tomaatteja perinteisestä multapenkkikasvattelustani poiketen laitan n.20 l. laastipaljuihin, jotta saan niitä syksyllä kasvariin takaisin.
Pannaan sitten runko vaikka kelalle että sopii  ;).

Viime vuoteen verrattuna chilejä ei kasva kuin puolet tai alle, joten tilaa on noille. Kasvit on nyt sisällä koska en viitsi alkaa ulkosaunaa ja sen eteistä lämmittämään turhaan 20 asteiseksi, nyt siellä on 7 astetta.
Taimi NFT sopii kasvamaan sisällä 4 kpl x 8 kasvia...... Maaliskuun alussa on varmaan paras aika ottaa saunan eteinen käyttöön, ja saunaankin sopii 4 neliön alalle kasveja.....
Natikka täytyy sammuttaa löylyjen ajaksi  ::)....

Ja eipä siitä olekkkkaan kuin pari kuukautta kun saan kasvaria alkaa muovin kanssa sisäpuolta verhoilemaan.

Miquel

Hurjaa. Täytynee itsekin alkaa pikkuhiljaa kattelemaan loppuja siemeniä "sillä silmällä"

Sanotaan että heti kun taimikasvatusroippeet ovat chileiltä vapaat.  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

Jos muutama kuva muistutukseksi vaikka itselle.....Myöhässä olemisen tunne on pikku hiljaa tullut, kun seurailee muiden kasvatuksia.
Tilanne 13.1.2014....
1.2.2014 osa kasveista kuvassa.Ja tänä aamuna 6.2.2014.
Oikealla nousee jalapenoja, vasemalla on ekaksi  tomaatteja, ja seuraavassa dynossa baccoja ja tomaatteja.
Istutukset ovat tomatilloja lukuunottamatta tuossa täksi kesäksi.....
Sitruksia olen myös tilannut kokeiluun taas.....

Rocotot on kasvaneet hitaasti, ja pieniä takaiskuja niiden kasvattelussa oli, mutta silti ihan hyvän kokoisia osa  on. Kasvit ovat loisteputkipatterin alla, 3 kpl 2x36 watisilla putkilla, joista joka toinen on jotain 3500K ja joka ensimmäinen 6500K  ;).

Multakasvatuksiin lipsahti PI 585273 tuplasiemenet. Vesikasvatuksissa oli tilaa, joten siirsin yhden taimibubleriin. Näkyykin nyt tuossa vasemalla.
Pari kuvaa siitä, kuinka sen itse teen, mullat karistelin pois sen mitä irtosi, loput meni mukana ruukun pohjalle. Viime vuonna tein tuon samoin, ei ne sitä villakuutiota välttämättä bubblereissa ja NFT värkeissä tarvitse.Ja siitä sängynalus lootasta tehtyyn taimi NFT värkkiin. Noissa lootissa on välipohja kelluva, eli ruukut on suoraan styroksin päällä, ja koska kokeilun halua riittää, (ja nuukuutta  ;D) ) niin siihen päälle on vedetty kuitukankaan asemasta Serlan talouspaperi. Viime vuodesta kokemuksesta totesin, että kyseinen tuote on huomattavasti helpompi käsitellä siinä vaiheessa kun nuo taimet siirretään isompina seuraavaan vaiheeseen isompaan "taimi" NFT vehkeeseen. Juuristovaurioita ei tule likikään samaa kuin varsinaisella kuitukankaalla. Serlasta on tehty märkälujempikin versio, pitäneen kokeilla sitäkin  ::).

Pari kalastuskuvaakin olisi, taidan viedä niitä tuonne pilkkiketjuun...Iltapalaa, tänä aamuna nostin pois pelliuunista, jonne tuon pistin eilen illalla pesällisen jälkeen....

Huru-ukko

 Kaffir Limen, Calamondin Minature Orange,  Mini Passion Fruit ja Sweet Thai Tamarind siemeniä tulille, jos saisi noin 50 siemenestä edes yhden itämään....
Thaiseeds lähetti nämä aika nopeasti, neljäntenä päivänä infosta tulivat. Ja kun piti olla jostain 5 tai 10 siementä, niitä oli tuplaten.......

Pistin idätyksen sekä taimimultaan istutus lokerikkoon kelmu päällä, että myös minigripp pusseihin, joissa on kostetuttu arkki taiteltuna Serlaa ja päällä palanen varmistamassa jotta kosteus on riittävä siementen ympärillä.

Aikaisempi Kaffir limen idätys kesti kaiken kaikkiaan puoli vuotta, koska jaoin siemenet pidemmälle aikavälille aina uuteen yritykseen. Luulisin että olivat samaa mahoa satsia kuin Jaolstenillakin...

Hmmmmm.................Chilitkin kasvaa.

Huru-ukko

helmikuu 18, 2014, 11:18:40 ap #19 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2014, 11:22:41 ap käyttäjältä Huru-ukko

Taimi 1.2......
Tilanne tänä aamuna, osapuilleen tästä pitäisi lähteä kasvamaan kunnolla....Pubet on latvomisen jälkeen saaneet tuuheutta....Paitsi tuo pieni CAP 535 joka kuitenkin sinnittelee hengissä.Kaikki kasvatukset sopii vielä melko hyvin tavalliselle (76x122) pöydälle. Oikealla puolella taimimullassa pienoiskasvarin lokeroissa kasvavat chilit ovat 10 - 15 cm, joten siirto litran ruukkuun turpeeseen tai vesiviljelyihin olisi pian edessä....

Loisteputkien päällä ovat sitrus idätykset, lämpöä tuolla on vain 25 astetta....

Ulkosaunan eteisessä on pian valmista litkua 50 litraa bioponisiin, joten siirto sinne tapahtuu pian kasvatusten kanssa, nyt nautin niistä olkkarissa.
Alkuperäinen suunnitelma oli maaliskuun alussa. Kyllähän tuossa vielä kasveilla tilaa on, ylöspäin mahtuu aina  ::).

Taimille on tänä aamuna annettu eka kerran Puutarhan Kesää. Lievää keltaisuutta on lehdissä, sitä on tainnut olla joka vuosi. Taimimullasta siirto turpeeseen auttaa tuohon.