kesäkuu 28, 2022, 06:50:29 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Laihdutus

Aloittaja Sauli Särkkä, syyskuu 18, 2008, 10:07:49 ap

« edellinen - seuraava »

Sauli Särkkä

Hoplaa. Omalla kohdalla ajankohtainen topikki ollut jo vuosikausien ajan ennenkin, mutta tällä kertaa tuntuu oikea metodi löytyneen. Olen lukenut paljon kaikenlaisista laihdutusmetodeista ja liian monessa mennään äkkiä äärimmäisyyksiin, lopputuloksena on lähinnä väsymistä, vitutusta, nälkää ja jopa ummetusta. On kaikenmaailman risudieetit, keittopaastomitkälie, superkidukarppaukset, atkinsit sun muut. Sen verran kuitenkin olen älynnyt tuota hiilihydraattimeinikiä tutkia, ettei se ihan älytöntä ole, jos hiilareita yksinkertaisesti vähentää reippaalla kädellä, mutta ei kuitenkaan jätä kokonaan pois.

Kuukausi sitten lähtöpaino oli 82 kiloa, tänä aamuna puntari kertoi 74,8 kg. Valtaosa pudotetusta painosta on todennäköisesti nestettä, mutta lienee tuossa pari kiloa rasvaakin n. seitsemän poistuneen kilon seassa.

Pari tärkeintä hommaa, mihin olen itseni kuukauden aikana opettanut on listattu alla. Kaikille tämä ei liene se paras vaihtoehto, mutta tällä hetkellä tuntuu olevan toimiva systeemi omalla kohdalla.

1. Karkit, limsat, pullat, keksit, jne. turhat sokerit ja vaaleat jauhot likimain nollille. Kuukauden aikana keksejä on mennyt muutamia, pullasiivuja pari ja karkkia ehkä pieni pussillinen. Melkoinen muutos aiempaan mässäilyyn, kun keksejä saattoi vetäistä kokonaisen Dominopötkön verran yhdeltä istumalta, kera muutaman maitolasillisen.

2. Vaalea leipä, pasta, riisi ja peruna 80%:sti pois. Suomalainen perusruoka on tällä hetkellä muotoa perunaa riisipedillä, makaroonin ja ranskanleivän kera, jos hieman kärjistää.  Joka helkkarin aterialla tulee  (tai tulisi..) syötyä hiilihydraatteja älyttömiä määriä, mutta se oli helppo muuttaa: korvaan turhat mössöt valtaosin erilaisilla salaateilla ja oikealla leivällä, eli kokojyvätavaralla.

3. Lihaa saa syödä. Rasvaakin saa syödä. Kaikessa kuitenkin käytetään järkeä ja ollaan kohtuullisia. Atkins-tosikot toteavat välillä, että on mukavaa, kun voi napata kaapista puoli kiloa juustoa, saman verran pekonia ja paistaa kaiken voissa, syödä se kera muutaman paistetun munan ja paino vain tippuu. No, kai siinä kolesteroli nousee ja yletön suolan käyttäminen ei varmaankaan jätä verenpainettakaan nostamatta. Samalla jää kaikki risut pois ruokavaliosta ja..no, itse kukin voi päätellä minkälaisia puutostiloja siitä seuraa, puhumattakaan suolen toiminnan hidastumisesta.

4. Määrät järkeväksi. Jos teet vaikkapa tonnikalasalaattia, niin älä pumppaa sitä mahaasi kilokaupalla. Kokeile syödä hieman hitaammin ja nauti ruoan mausta samalla enemmän. Juo aterialla enemmän nestettä, niin tulet äkemmin täyteen.

Hiilihydraatit kaikenlaisessa vaaleassa pullaleivässä ja hiilihydraatit kokojyväleivässä on kaksi eri asiaa: vaalean leivän hiilarit ovat lähinnä "nopeita" sokereita (korkea glykeeminen indeksi), jotka korottavat verensokerin hetkellisesti ja nopeasti yli normaalin, joka aiheuttaa äkillisen piikin insuliinintuotannossa, joka taas laskee verensokerin hetken päästä liian alas --> tämä johtaa makeannälkään, joka "korjataan" vaikkapa sillä pullalla, keksillä, suklaapatukalla, jne. turhakkeella. Seuraa taas uusi kierre liian korkean ja liian matalan verensokerin osalta. Omalla kohdalla tämä oli 100%:sti totta ja päivän mittaan tuli helposti mussutettua vaikka minkälaisia turhakkeita.

Kun verensokeri on vakaampi, ei makeannälkääkään enää yksinkertaisesti juuri ole. Tekeekö koskaan mieli pullaa tai keksiä? Toki, välillä. Pyrin vain syömään sen keksin tai pullan vasta aterian jälkeen, jolloin sen vaikutus verensokeriin ei ole niin raju, eikä siitä aiheudu edellä kuvattua sokerikierrettä. Se yksi pulla tai keksi aina välillä ei ketään tapa tai lihota, mikäli pitää määrät järkevinä, eikä joka välissä ja joka aterian jälkeen niitä mussuta.

..vielä, kun jaksaisi/viitsisi/ehtisi ryhtyä liikkumaan, niin olisi helpompaa kehittää hieman timmimpää muotoa tuohon keskivartalon seudulle. Tämmöiselle patalaiskalle moniharrastajalle tämä metodi tuntuu olevan suht. toimiva. Chilin, kahvin ja viinan käyttöä en ole kuitenkaan lopettanut (chilinkäytön lisääminen sensijaan on tapahtunut), vaikka joidenkin mielestä pitäisi ainakin kahvi ja alkoholi jättää kaikissa muodoissaan pois. No, kaljaa en enää käytännössä juo, kun kuiva omenasiideri maistuu nyt jostain syystä paremmalta. Viskit ja rommit toimii myös, joskin jälkimmäistä tulee nautittua aika harvoin, mutta kuumana, tummana ja sokerin kera. Tulipas helkkarin pitkä viesti.

Minkälaisia kokemuksia/tavoitteita/toiveita muilla on aiheesta?


-Sale
Sauli Särkkä

#002

wille

Ennen ateriaa puoli litraa vettä. Ei tuu syötyä itteään ähkyksi. Tasasin välein sapuskaa napaan. Ei iske sitten jättimäinen nälkä, jolloin tulee ahmittua. Pullamössöleivät pois. Fillari varastosta esiin ja ennen autolla taitetut lyhyet matkat fillarilla. Ja eikös chilin popsiminen nopeuta ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa?  :wink:

En tosin ole laihtunut tällä, vaan pysynyt kutakuinkin horisontaalisesti suhteellisena...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Janne

Minulla on sellainen probleema että jos ei urheile, paino laskee vääjäämättä koska ruoka ei maistu tarpeeksi ja tulee syötyä liian harvoin. Ja luonnollisesti paino lähtee lihaksista ja jäljelle jää vain löysä rasva. Liki 10 kiloa pudonnut tässä kevään jälkeen, eli 90->80 kg.

Laihtuminenhan on täysin passiivista toimintaa, jättää vain syömättä. Lihoakseen taas pitää aktiivisesti mättää ruokaa napaan. ;)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Laihtuminenhan on täysin passiivista toimintaa, jättää vain syömättä. Lihoakseen taas pitää aktiivisesti mättää ruokaa napaan. ;)

Juuri näin! Ainoa keino laihtua on kuluttaa enemmän kuin syö. Tai no yhtä tehokasta on syödä vähemmän kuin kuluttaa. :wink:

dh

Tuttuahan tuo on itsellekin. Viimeisen 2,5v aikana, ilman pahempaa kiirettä, on tullut laihdutettua 23kg nimenomaan yrittämällä elämäntapamuutosta. Ajattelin alusta asti, että kun on niin paljon tiputettavaa niin ei kannata lähtä liian kovalle rääkille ja laittaa liian kovia tavoitteita. Käytännössä nuo kilot onkin tippunut niin, että välillä mennään kovasti alaspäin ja pitkinä suvantopätkinä pysyy paino suunilleen samassa (eli jotain on ruokatottumuksiin opittu). BMI on nyt 26, eli vielä olisi vähän työsarkaa.

Aika paljon on tullut tässä parin vuoden aikana seurattua noita ravitsemusjuttuja ja olen täysin samaa mieltä Saulin kanssa. Alkuun tuli noudatettua Painonvartijoiden dieettiä, ja nyt jälkeenpäin on pistänyt vituttamaan, että miten "terveysasiantuntijat" vieläkin viitsii hehkuttaa hiilaripainotteista matala-rasva-dieettiä. Tyyliin kahdella pisteellä saat syödä perunaa niin paljon kun haluat... lieköhän Suomen maatalouden lobbareilla sormensa pelissä.

Liikunnasta sen verran, että ensimmäiset 15kg lähti kohtuullisen helposti pois. Sen jälkeen tuli stoppi josta ei meinannut päästä millään yli. Vasta kun aloin käymään salilla ja lenkillä niin paino lähti uudelleen laskuun. Liikunnassa on myös se hyvä puoli, että saa hyvällä omallatunnolla herkutellakin, ainakin joka päivä kun liikkuu.

Itse käytän tällä hetkellä Kalorilaskuria (kaupallinen saitti, mutta ei kovin kallis), jonka avulla on todella helppo seurata syömisiä,liikkumisia ja kehittymistään. On hyvin nörttiystävällinen, koska säädettävää, tietoa ja käppyrää on ties kuinka paljon :). Laskurissa voi valita myös dieetin haluamakseen, vaihtoehtoina on myös tuo matalahiilaridieetti ja ketogeeninen dieetti.

Sitä en kyllä ymmärrä miksi kenenkään mielestä pitäisi chilin käyttöä lopettaa? Eiköhän chili ole enemmänkin laihduttava tuote. :)

Sauli Särkkä

Kirjoitin hieman härösti tuossa aiemmin, chilinkäyttöä olen pikemminkin lisännyt kuin vähentänyt, kun se tosiaan nopeuttaa metaboliaa ;)

..ja nyt kun habaneroista ei näytä edes tulevan jälkipolttoja, on tulisen ruoan nauttiminen entistä nautinnollisempaa.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Chilivaari

Sale puhuu järkeä. Elämänmuutos ratkaisee paino-ongelmat, eivät dieetit. Minä tein omani jo 80-luvulla ja kurissa on pysynyt.

Aloittaa voi niinkin pienellä asialla kuin jättämällä sokerin (ja kerman) pois kahvista. Vähitellen kaikki muukin makea alkaa tuntua ällöltä. Kun vielä huomaa valkoisen vehnäjauhotuotteen mauttomaksi ja alkaa käyttää kokojyvää tai ruista, ei siinä paljon muuta tarvita.

Jenkkilässä käynti kyllä avasi silmiä lisää. Siellä ainakin kolmannes kansasta on ylileveitä. Autot, bussit ja lentokoneetkin on suunniteltava uudestaan. Valtavan kokoiset mukit makeaa kolaa ja valkoista sämpylää sen seuraksi näytti noilla olevan melkein aina käsissään. Sillä se ylipaino syntyy.

Sauli Särkkä

Mahtavinta jenkkien ruokakulttuurissa oli se näky, kun ostarin mäkkärillä 200 kg jättiafropäinen naishenkilö lastaa kolme täyttä maksikokoista ateriaa tarjottimelle ja ottaa juomaksi dieettikolan, vaappuen pöytään puoleksi tunniksi ahmimaan. Sama emäntä palasi mäkkärille tunnin päästä vielä uudelleen ja tilasi ruokaa kotiinviemisiksi, kun oli kauppareissulla kuulemma tullut hiuko..eikä satsi pienentynyt, kun sillä piti jaksaa seuraavaan aamuun. Ostoskassillisen verran ruokaa mukanaan emäntä ahtautui pihalle ja siitä pikkuruiseen Geo Metroonsa ja ajoi tiehensä.

Ekassa viestissä olin näemmä kirjoittanut vahingossa "paska", kun piti kirjoittaa "pasta".. :roll:

EDIT: Prkl, taas se Hietavuo on säätänyt näitä vastaavuuksia! :D

P A S T A

-Sale
Sauli Särkkä

#002

saulir

Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Mahtavinta jenkkien ruokakulttuurissa oli se näky, kun ostarin mäkkärillä 200 kg jättiafropäinen naishenkilö lastaa kolme täyttä maksikokoista ateriaa tarjottimelle ja ottaa juomaksi dieettikolan, vaappuen pöytään puoleksi tunniksi ahmimaan. Sama emäntä palasi mäkkärille tunnin päästä vielä uudelleen ja tilasi ruokaa kotiinviemisiksi, kun oli kauppareissulla kuulemma tullut hiuko..eikä satsi pienentynyt, kun sillä piti jaksaa seuraavaan aamuun. Ostoskassillisen verran ruokaa mukanaan emäntä ahtautui pihalle ja siitä pikkuruiseen Geo Metroonsa ja ajoi tiehensä.

Ekassa viestissä olin näemmä kirjoittanut vahingossa "paska", kun piti kirjoittaa "paska".. :roll:

EDIT: Prkl, taas se Hietavuo on säätänyt näitä vastaavuuksia! :D

P A S T A

-Sale


Jep :D huomasin tuon vähän aikaa sitten, kun lannoitteista kirjoittelin.

Malla007

Laihdutus... huoh. Ainainen ongelma ;)
Mä oon kokeillut ihan kaikkea atkinsin dieetistä painonvartijoihin :D Mä oon sellainen "sekapainoinen" eli hyvä jojo. Paino heittelee aika rankasti elämäntilanteen mukaan :P Painonvartijat toimi ekalla kerralla, sen jälkeen ei. Itse asiassa kaikki dieetit toimii hetkellisesti mut ei pidempiaikaisesti. Tällä hetkellä yritän vain välttää (niinkuin Saulikin) valkoista jauhoa ja huonoja hiilihydraatteja. Makean kanssa mulla ei oo ikinä ollu mitään ongelmaa, en pidä mistään makeasta, mutta kaikki suolainen on ihanaa ;)
Myös liikunta on pienoinen ongelma. Olen aina liikkunut paljon, ja jos viikkoon en pääse salille, niin painoa tulee väistämättä 2kg lisää.. Ahdistavaa sinänsä. Perustin nimittäin viime keväänä oman firman ja aikaa ei ole kauheasti jäänyt salillä käynteihin ja joogaan (ennen vähintään 5krt/vko)(mutta kuukausimaksut tietysti maksan...lol). Kaikki voi sitten tehdä omat matikkansa että kuinka paljon painoa on tullut lisää :D (ei nyt ihan 2kg viikko kuitenkaan :D) JOTAIN PITÄIS saada kuitenkin aikaan ;) Olis kiva olla luuranko :P

MasaT

Laihdutus on vähän niin ja näin. Itsellä on ollut selkäongelmia enkä ole pystynyt treenaamaan. Ennen treenasin enkä tiennyt että selkä ei ole kunnossa-ei hyvä. Chilien syöminen on laittanut kuitenkin  monta kiloa jo pois.

Hombre

Itse olen lähinnä ohramallas-chili dieetillä :lol:
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Sauli Särkkä

Tuli eilen juotua mm. olutta. Hyi sentään. Päivällä ruoankin seassa oli pottua, prkl.

No, eipä tuo kokonaisuus ole tuosta millänsäkään. Hyvin tuntuu energiaa riittävän, kunhan malttaa mennä järkevään aikaan nukkumaan. Jatketaan samaa linjaa, kunnes alkaa olemaan paino järkevässä luokassa, 65-68 kg. Jos ei näytä silloin järkevältä, niin pitää ryhtyä punttia nostamaan.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Sauli Särkkä

Raja pääsi menemään tänään rikki parempaan suuntaan. Puntari näytti 72,9 kg _iltapainona_, joten alkaa se kymppikilo olla mennyttä kalua, kun lähtötilanne oli 82 kiloa. Yksi jännä piirre tässä vähempihiilarisessa meiningissä on, jonka äsken taas huomasin: etanoli maistuu ihan ihmeelliseltä.

Syön kyllä päivittäin erinäisiä määriä kokojyväleipää, tänäänkin pizzalautasen peittävän annoksen täyslesenäkkäriä kera voin ja juuston (drool..tuohon näkkäriin ja varrasleipään tulee jonkinlainen himo...olen jopa paloitellut varrasleipää pikkupaloiksi ja syönyt kulhosta kuin snäksejä telkkaria katsellessa..), sekä illemmalla kahvin yhteydessä pari Domino-keksiä (HYIHYI, mutku on niin hyvää ja määrätkään eivät ole mahdottomia, kunhan jättää sen siihen pariin keksiin, eikä vedä koko pötköä) eli hiilareitakin pitäisi systeemissä olla ettei mikään ketoosi pitäisi olla kummemmin päällä.

Miksi tuo viski maistuu niin muoville?! Oikeastaan hieman vituttaa, kun tuon viskin mausta puuttuu se ronski pohjamaku, eikä savukaan maistu kunnolla. Nyt oikeammin tuo maku on vetinen, muovinen, hieman niljakas ja ihmeellinen. Pitänee kokeilla jotain muuta tilalle. Tai sitten tuo viski on oikeastikin noin paskaa.

Olut maistuu nykyään muuten aika pahalta. Kuiva omppusiideri toimii helpommin, jättää vähemmän ihmeellisen jälkimaun, eikä tunnu turvottavan tai muutenkaan kiusaavan jälkeenpäin.

Onko kukaan muu lähtenyt ottamaan ylimääräisiä vähemmälle?


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Wesa

Pitäisi vähän pudotella,tällä hetkellä paino jossain 117kg ja joku 105kg olis aika bueno painaa.Eli n.10kg rasvaa jos saisi pudotettua niin hemmetin hyvä.
Uskomattoman nopeasti keho kerää kyllä rasvaa,tuntuu että viimeisen 3vko ajalla on kerääntynyt pari kiloa helpostikkin.
Pelikausi loppui ja nyt on treenitaukoa,liikkuminen ja fyysinen aktiviteetti putos nolliin mutta ruokahalu jäi :D  ei hemmetti,piti lähteä ostamaan kaupasta jäätelöä mut en mä kerkeä enää... onneksi on huoltsikat.
Ei se ole väärin jahdata perhosia joita muut ei näe.

Mursu

Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Itse olen lähinnä ohramallas-chili dieetillä :lol:


jeps. tämä toimii mulla myös. en tajuu mite joku nykänen lihoo tällä mahtavalla laihdutus ohjelmalla!? se ei syö chilii siis.

Sauli Särkkä

Jätäs ihan piruuttas nuo sokerit poijes, niin lähtee se paino ihan vahingossa. Jos ei lähde tarpeeksi nopsaan, niin heivaa vielä vaaleat jauhot ja pottu vähemmälle ja jopas laskee. Käväisin kusella ja vaa'an näyttämä romahti alas, vaikka pari napsua viskiäkin on mennyt: 72,4 kg.

Eipä oo järkee. Aiemmin laihdutuksen yrittäminen on lähinnä vituttanut. Nyt asia on lähinnä ajasta kiinni. Eikä ole jatkuvasti kauhea nälkä.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Wesa

Tossa kesällä kun oli paino parhaimmillaan 120,5kg niin rupes kyllä hieman naurattamaan :)  oli ollut peli heinäkuussa lauantaina ja nestettä (mehua&vettä,ei alkoholia) tuli juotua useita litroja ja illan aikana meni napaan 700gr jauhelihaa&0,5kg makaronia keitettynä,oli olo "hieman"raskas.Nestettä se on mikä nopeasti tulee ja nestettä mikä nopeasti lähtee.
Mulla on tullut 7v aikana melkein 25kg painoa lisää,kaikki ei kylläkään oo läskiä.
Ei se ole väärin jahdata perhosia joita muut ei näe.

MasaT

Olen vähän huolissani kun tuo sauli kirjoitti toisaalla että on tilannut 2 kiloa chilisalmiakkia! :lol:
Itse tiputin painon 107 kilosta 95.een ja nyt oli tullut yhtäkkiä taas 5 kiloa takapakkia. Nestettä myös epäilen, läskiä tuskin noin nopeaan tulee.
Eikös suola myös kerää vettä elimistöön?

Wesa

Suola kerää nestettä juu,mulla on välistä paino vaihdellut 3-4kg vuorokauden sisälläkin.Pakkotoistolta löytyy hyvä ketju laihdutuksesta mikä kannattaisi kaikkien lukea jos miettii painonpudotusta:
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=13927&highlight=laihdutus
Ootteko muuten huomannut että kun miehet päättävät tosissaan laihtua he usein ottavat liikuntaa mukaan dieettiin,naiset taas tuntuvat keskittyvän enemmän syömisen rajoittamiseen :? mutuamutua...
Edit:miks aina tulee viestin lähettämisen jälkeen lisää asiaa mieleen?
no mut,vaikka tuo pakkiksen ketju käsittelee laihdutusta bodareitten vinkkelistä niin kaikki kohdat kyllä pätevät normi laihduttajaankin,ehkä tuota proteiinia ei tarvi noin paljoa rouhia jos liikunta on lähinnä sauvakävelyä tms...
Ei se ole väärin jahdata perhosia joita muut ei näe.