toukokuu 05, 2024, 00:45:37 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Juso

1
Moi, jotenkin tämä unohtui ja kaivoin vanhat siement esiin ja yritin niillä. Yksikään ei itänyt. No kasvatellaan muuta. Itse onnistuin kasvattamaan kyllä tulista "oikeaa" uusia sukupolvia aina jonnekin 2019 asti. Nämä ei vaan idä enää.
2
Moron pitkästä aikaa.  Jotkut saattaa muistaa että viritin joskus ehkä -13 tienoilla Tobago Sweet pelastusprojektin jossa oli tarkoitus "puhdistaa" TS alkuperäinen versio (se punainen "oikean muotoinen") jälkipolville.Mukana oli noin 10 kasvattajaa joille toimitin podit. Itse jaksoin joku 4-5 polvea. Onko ketään jolla olisi vielä sitä perua olevan linjan siemiä. Itsellä oli tässä välivuosia ja tuntuu etteivät vanhat siemenet enää oikein idä. Arvostaisin kuvasti jos joltain löytyisi muutama että pääsisin uuteen alkuun. Korvaukseksi voin laittaa vaikka setin Yaran lannoitteita tai miten vaan sovitaan.

On muuten hieno chinenselajike.
3
Tori / V: Yara lannotteita vaihdetaan taimiin/kasveihin
toukokuu 19, 2022, 12:52:02 ip
Morientes.

Pitäisi palailla takaisin kasvatusten pariin muutaman välivuoden jälkeen, ja kasvari uuteen kesäpaikkaan on viikonloppuna rakenteilla. Idätykset kuitenkin jäivät väliin kun ei kaikkea ehdi.

Etsin muutamaa annuumia grillichilityypiseen käyttöön (Leek, Jallut, Beaver Dam jne), paria perus baccaa, ja 1-2 chinenseä tyyliin habanero tai HYL jos jollain niitä on. Vaihtoehtoisesti joku vähän ärhäkämikin käy (toleranssit ei salli kuitenkaan esim naga-> kamaa)

Säästynyt on laajemman viljelyn ajalta avaamaton säkki kumpaakin (Hydro, Calcinit). Voin muutaman kilon satsin lähettää tai vaihto/nouto PK-seutu/Forssan seutu. Laita yv:tä tai maili ollilajuhat ättä geemeil (oikein kirjoitettuna) piste com, niin neuvotellaan.
4
Kiitos toivotuksista.

Pakastamisen tarkoitus on että kasvissa kun oleva vesi jäätyy,se laajenee ja rikkoo solurakenteita. Niinpä paketin sulaessa vesi erottuu tehokkaasti vakuumissa ja muodostaa nopeasti (lähes) hapettomassa tilassa suolan kanssa hyvän suojan hapatuksen alkuvaiheessa. Lisävaikutusta voi olla (tästä on vähän faktoja) haitallisten prosessien loppumisella tai hidastamisella, mutta tuo ensin mainittu on päätarkoitus.Lisäksi jäätyneillä kappaleilla vakumointi sujuu paremmin kuin periksiantavilla kosteilla aineilla.

Chilillä kehittelin kaikenlaisia purkki-vesilukkosysteemiä, ja muistaakseni huoli tuntui monella olevan miten saa seoksen pysymään nestepinnan alapuolella. Tässä siitä ei tarvitse huolehtia.
5
Tervehdys pitkästä aikaa. Viljelyt ovat supistuneet ja tänä vuonna en laittanut chilejä tulille. Ensi vuonna ehkä sitten taas. 

Olen oppinut uuden konstin hapattaa tuotteita ja tähän astisista helpoin eikä vaadi kilotolkulla raaka-ainetta. Ajattelin josko jollain on satoa vielä jäljellä ja haluaa testata. Vaatii vakumointilaitteen ja soveltuu erityisesti vaikeasti hapattuvien raaka-aineiden kanssa. Uskoisin että jos haluaa hapattaa chiliä ilman muita kasviksia, niin tällä sujuu pienetkin erät.

1. Perataan ja pilkotaan (ei välttämättä tarvitse ihan pieniksi) raaka-aine
2. Laitetaan pakkaseen min 24 tunniksi esim jollekin ritilälle tai vaikka vakuumipussiin
3. Sekoitetaan 2% suolaa painosta jäätyneeseen raaka-aineeseen tai nakataan suola pussiin. Jos on aiempaa hapanchiliä tallella, sitä voi laittaa juureksi hieman. Ilmankin pitäisi lähteä.
4. Vakumoidaan riittävän isoon pussiin aika ohueksi kerrokseksi, jolloin pussista tulee "levymäinen".
5. Laitetaan 22-28 asteiseen paikkaan, lämpimämpi kiihdyttää hapatusta ja varsinkin sen tärkeää alkua.
6. Jos pussi alkaa muistuttaa ilmapalloa, leikataan pussi mahd läheltä sulkemiskohtaa, puristetaan käsin  pussista ilmat pois ja suljetaan uudelleen (ei vakumoida, koska saattaa hörpätä nesteen laitteeseen)
7. Parin viikon kohdalla voi maistella ja sulkea sitten kuten yllä jos ei sopivaa vielä.
8. Kun sopivaa syömään tai suljettu pussi sellaisenaan pakkaseen josta se herää sulattaessa käyttöön.

Suomessa esim sieniä on pidetty erittäin vaikeina hapattaa ilman muita kasviksia. Olen nyt syksyllä onnistunut joka yrityksellä. Siisti, nopea ja helppo tapa, tanskalaisen Noma-ravintolan kehittämä. Kertokaa jos koititte ja mitä tuli. Tai laittakaa tulemaan 1/2 kiloa chilejä niin teen kaksi pussia joista toisen lähetän takaisin  :)
6
Nonni, nämä on nyt loppu.
7
2 vuoden kypsyttelyn jälkeen otin tänään tässä http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14566.msg315677#msg315677 kuvatun mukaisesta omakehittämästä hapatussysteemistä noin pari kiloa chinense sour mashia talteen. Laiskuuttani en ole siihen koskenut, mitä vettä harvakseltaan vesiluukkoon lisännyt, vaan eipä tuo enää alun jälkeen juurikaan kylmäkellarissa huvennut. Tuote oli muuttunut varsinkin pinnasta suht tummaksi eli ruskean- oranssin sävyiseksi. Täysin pilaantumatonta, eli teoria toimii käytännössä, ja kaasut suojaavat pintaakin, joka ei totaalisti ole nestepinnan alla, hyvinkin pitkään.

Jo tuoksu paljasti että nyt on ainutlaatuisesta herkusta kysymys. Vaimo totesi sokkotestissä "nyt on jalo tuoksu", ja epäili että on ne savustettu kevyesti ensin. Ei ole, vaan hapatuksessa maku/"bouquet" paranee, pehmenee ja syvenee. Maku iskee heti ja hyvä polte pehmeästi perässä. Ihan tarkkaan en muista mitä chinenselajiketta mutta veikkaisin orange habaa tämä alunperin oli. Eli postauksen pointti on että ei välttämättä kannata muutaman kuukauden päästä  (jos on isompi satsi) laittaa vielä pakkaseen vaan antaa kypsyä, kuten alkuperäinen jenkkiartikkelin mistä tämän valmistuksen kopsasin, kehoittikin. Yhtä vanha rocotoerä on vielä testaamatta, ja näistä menee suuri osa nyt pakkaseen ja laitoin uutta  tulille eli 2.5 kiloa HYLiä happanemaan. Nämä riittävät siihen asti kun parin vuoden päästä avataan kansi ja ihmetellään sitä makua.
8
Tämän kesän sadon Hainan Yellow Lantern-jauhetta saatavissa hintaan 4€/10g jauhetta.
Jauhan joko karkeana (tehosekoittimen leikkurilla) tai hienona (myllyssä) valinnan mukaan ja paketti tulee kuoressa minigrippussiin pakattuna.
Poimittu 5.9 ja kuivattu 6.9.   Postimaksut 1.50€ 50 g ja 2.20€  100g asti (sis kuoret ja pussit).



En välttämättä notku jatkuvasti foorumilla, joten nopeimmin vastauksen ja jauheen saa laittamalla sähköpostia: juha piste ollila at kolumbus piste fi. Pienin tilaus 20g.
Aloitusviestin muita jauheita ei enää ole saatavilla.

9
Vielä löytyy Hyl ja TS savulla tai ilman. Nyt kannattaa varmistaa kevään ja alkukesän poltteet ennen sadon kypsymistä.

10

Käyttämättömät, pakkauksissaan.
E27 kanta, värilämpötila 6000K, täysspektri.

Hinta 10/kpl, koko setti 35€. Voin postittaa, ostaja maksaa kulut.
juha piste ollila ät kolumbus.fi tai nollaneljänolla 502207yksi.

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Bluesmanin kausi 2018
tammikuu 27, 2018, 10:48:55 ap
Chinensessä taitaa olla harvinaisempaa tulettomuus, Pink Haba tietty tulee mieleen, hieno aromi siinäkin ja täysin tuleton.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Bluesmanin kausi 2018
tammikuu 27, 2018, 10:38:24 ap
Tobago Sweet ei kyllä meikäläisellä ole mitenkään tuletonta, eikä tainnut se Pepper Kingin "alkuperäinenkään" olla.  Minulla taitaa olla nyt 5. onnistunut polvi menossa projektissa hyvin samanlaisena, makuisena ja näköisenä joka vuosi. Ensi vuonna, olettaen että säilyy stabiilina, on varmaan syytä ottaa siemeniä enemmän talteen ja jakoon.  Potkua löytyy suurinpiirtein Goronongin ja Habaneron puolivälistä. E: Tiedä sitten mikä on oikea nimi sille ja mikä on tuossa lajikkeessa risteytynyt mukaan. Tulettomia ei ollut edes alussa, mutta osa oransseja ja suippoja. Sama alkuperä on meidän molempien siemenissä alkujaan.
13
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - tammikuu 26, 2018, 07:32:03 ap
Hainan Yellow Lanternista tulee kyllä äärettömän hyvää jauhetta, en voi kuin suositella! :)


Muistaakseni Aji Inferno epäili näin olevan maistettuaan tuoretta ensi kertaa, ja oikeassa oli. Lisäksi melko riittoissaa, savua antaa vielä oman fleivörinsä,mutta perus HYL-jauhe on kyllä erittäin maukas ja sopivalla poltteella. Toista nyt vuotta itsellä jokapäiväisessä peruskäytössä ja pysyy kasvatuksessa vaikken montaa chinenseä enää kasvatakkaan. Eli näitä kahta lähinnä, koska parempia omaan makuun en tiedä. Nagaa tulee käytettyä tietysti, mutta siitä varastoa riittää kaikissa muodoissa vuosiksi.
14
Foorumin hiljaiselosta huolimatta jotain on kasvatettu. Pieni määrä 2017 kauden chinense-aatelia tarjolla

Jauheet ovat täydellä potkulla siemenineen ja kiinnikkeineen (paitsi Montufar josta tietysti siemenet poistettu), eli vain kanta poistettu ja halkaistu, kuivattu 58 asteessa ja suljettu heti ilmatiiviisiin purkkeihin, jauhettu marraskuussa.
Savustus on melko kevyt, 6 -8 tuntia Bradleyssä, jottei savu peitä tyystin alkuperäistä makua.
Nämä ovat melko karkeita, eli tehosekoitimen leikkurilla jauhettu. Voin haluttaessa laittaa ne hienoksi myllyllä.

Hainan Yellow Lantern  ja Tobago Sweet                                                4€/10g
Hainan Yellow Lantern  ja Tobago Sweet savustettuna                            5€/10g

lisäksi pieni määrä

Rocuto Montufar, savu                                                                         5€/10g

Kaikki painot jauheeen nettopainoja ilman pussia.
Pienin tilaus yht 20g (esim 10g+10g eri laatuja, toki samaa laatua voi tilata suuremman määrän)

Pakkaus ja postitus                                                                              1€/lähetys+kirjepostimaksu (->50g  1,4€   ->100g 2,1€)

Valitettavasti tilasin kuvassa näkyvät pullot, jotka ovat kauniita mutta snadisti isoja kirjeeseen. Jos haluat tuotteesi niissä niin menee valitettasti pakettimaksu. Mutta jos tilailet 4 tai useamman pullon/putken leipaisen könttähinnan postituksineen. Pullojen (50ml) tuotteen nettopainot HYL (natural+savu) 25g, TS (natural+savu) 30g, RM putki 18g. Hinnat kertomalla yo hinnoista.

Yhteydet yv:llä


Vasemmalta HYL savu, HYL, TS savu, TS, Montufar savu
15
Nyt alkaa olla statistiikkaa sen verran että kyllä nämä (siis se jaettu satsi) itävät mutta tosiaan ei mitenkään ihme vauhdilla.
Ekasta erä kivivillassa  4/5 sirkoilla 20 päivässä, nopeimmat noin 10 päivää. Odotellaan viimeistä....
Lautalla jonne kylvin noin joku 12 -14 siementä viikkoa myöhemmin, on 8 kpl itänyt, nopeimmalla häntä ulkona viikossa.
Toisesta kasvista jota ei ole ollut jaossa, itäminen tapahtuu vielä huonommin.

Oma neuvot:

25 astetta näkyy ainakin olevan ihan hyvä, tosin lamppujen alla villakuutiossa missä oli siirrettäessä itämättömiä, itivät loput noin muutaman asteen viileämmässä. Ei tunnu olevan niin tarkkaa. Lautalla itää hyvin 25 asteessa myös. Mutuna suosisin lauttaa ja tuikkaisin siemenet villaan kun sirkkajuuri alkaa näkyä.

Mitään esikäsittelyä ei tämä kuten ei chili yleensäkään vaadi, koska on niin ohut- ja pehmeäkuorinen että imee kosteuden hyvin sisään. Kovakuoriset siemenet (esim ruusut) vaativat kuoren ohenemisen (luonnossa, viilaamalla, hapolla, leikkaamalla) jotta kosteus pääsisi sisään. Se on käsittelyn ainoa funktio. Jos chilin kanssa haluaa tehdä jotain vaaratonta(alkion kannalta), voi siemenet laittaa vaikka vesilasiin muutamaksi kymmeneksi minuutiksi. Sitäkään en pidä  tarpeellisina, chilin siemenet kastuvat läpi nopeasti.

Mutta on lajikkeilla ja lajeilla eroja. Viime lauantaina kuutioihin laitetut annuumit ja yksi bacca, alkavat olla nyt jo sirkoilla. Ensimmäinen iti 2 päivässä.

Huoletti olenko onnistunut jonkin näköisestä rutiinista huolimatta sössimään siementen talteen oton ja aiheuttamaan harmia kasvattajille. Taitaa vaan olla niin että tämä lajike syttyy hitaasti. Tätä ei kyllä voinut päätellä viimevuotisista (peitatuista) siemenistä, mutta kärsivällisyydellä varmasti jokainen siemeniä ostanut saa tuloksia.

E: noin 75-80% oli itävyys noissa siemenissä sitten lopulta. Lopetin noin 23 päivän tienoilla ja silloin tulos oli tuo, lautalla. Kuutioissa suurinpiirtein sama onnistuminen, mutta vaikea verrata nopeutta koska itse itämisajankohtaa ei näe.
16
Muut kuin chilipäiväkirjat / Vs: cornell2017
tammikuu 26, 2017, 22:52:57 ip
Hyvä meininki!

Passandra F1-kurkkua jos löydät jostain niin se toimii putkessa hyvin (ainakin niin kauan kuin pumppu pelaa :-[ ) . 80-100 kurkkua per kasvi ei ole mikään mahdottomuus siellä hieman etelämpänä kun onnistuu pohjoisessakin. Itse en jaksa kasvattaa siemenestä, ostan muutaman taimen toukokuussa, heitän hiukka pohjasta rikotussa verkkoruukussa (että juuret mahtuu) ämpärihydroon ja siirrän putkeen kun on hiukka "vesijuuria" kehittänyt. Aika nopeasti alkaa pukata pötköä. Juhannuksena viimeistään tehdas alkaa olla tuotantovauhdissa.

Munakoisot on kanssa ohjelmassa. Viime vuonna kasvattelin valmiista taimesta, en ymmärtänyt mitään, tuli iso puska ja muutama järjettämän herkullinen munakoiso. Nyt vasta löysin ohjeen jossa selostettiin että pitää kasvattaa tomaatin tyyliin kahdella haaralla ja siemenetkin on tilattu (Saksasta). Hyvinhän sulla näyttää kasvaneet viime vuonna, eli ilmeisesti tiesit mitä teit.
17
Tori / M: Cooltube
tammikuu 26, 2017, 12:07:56 ip
Myydään:


Cooltube 120mm*490mm, IEC-pistokkeella, 25€

puh nolla neljä nolla 502207 yksi tai yksäri, jos kyselyitä jne.


Siis vasemmanpuoleinen tuubi ja heijastin.

18
Täytyy katsella nyt onko noissa eroja. Noita olis kyllä ollut hyvä antaa pois muiltakin niin olis riski pienentynyt, koska itävyystestejä ei ehditty tehdä. Tuossa setissä oli yhdestä (suojatusta) kasvista, mutta ainakin 6:sta podista. Heikosti itää jos noin kauan kuluu enkä tiedä miksi, kypsiä kun olivat. No itää näköjään kuitenkin.... Olisi kyllä hyvä idättää muidenkin seteistä muutama kokeeksi.

Nopeasti itänyt on noista samoista siemenistä kuin yhdistykselle jaettu. Lämpötila on ollut välillä 25-31 astetta, enimmäkseen tuossa 26-27 paikkeilla.  Pitää löytää oikea HYLille, mutta sanoisin että 25 ja muutama päälle on muutenkin chilin idätyksessä se oikea noin karkeasti jos ei jaksa säätää lajikekohtaisesti. Alle sen pitkittyy.
19
On kyllä hitaita itämään nämä. Viime vuonna lähti samantien, joskin outoja surkastumisia sattui sitten itämisen jälkeen.
Nyt on kahdessa kuutioissa joku 8 siementä, ja la laitoin vielä lautan jossa on kaikki "eriä" ehkä joku 30 kpl ihan koeidätyksessä/varmistuksessa (joka tietty olisi pitänyt tehdä jo syksyllä). Koostuu varmaan 8-10 eri podista usealta eri ajalta ja kahdesta eri kasvista. Jos ei nämä eivät lähde niin sitten jotain on vialla. Samasta idätyslaatikossa eli olosuhteissa Montufar oli sirkoilla 7 päivässä ja Tobago Sweetkin alkaa näyttää lenkkejä, vaan HYLissä ei mitään liikettä.

Ei näitä pieniä (kuten chilin) siemeniä kannata hioa, se tehdään joskus suurille kovakuorisille siemenille (esim kurpitsa) sen takia että kosteus pääsee siemenen sisään hyvin. Enemmän yleensä hoslaamisella saa vaurioita kuin hyvää aikaa, vaikka puuhaaminen on aina tietty hauskaa. Kuutiot ja lautat kun pitää jossain laatikossa, riittää että siellä on vettä pohjalla ja lämpötila hallussa, ja joku kansi löyhästi pitämässä kosteuden. Sitten ne itää jos on itääkseen.

E: otetaan takaisin, kävin avaamassa lootaa ja ainakin yhdessä HYLsissä näkyi itu (8 päivää). Kattellaan millä %:lla itävät.
20
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - tammikuu 02, 2017, 01:20:55 ap

Hainanin Lantern on sitten vähän toisenlainen tapaus. Se ei ole ymmärtääkseni uhanalainen - ainoastaan harvinainen Kiinan ulkopuolella. Kuten oli mm. Naga Morich Intian ulkopuolella pitkään. Tai Trinidad Scorpion - ja lukuisat muut chililajikkeet. Kaikissa näissä tapauksissa kaupalliset toimijat ovat yrittäneet rahastaa harrastajien himolla päästä kasvattamaan (vielä) harvinaisia ja himoittuja chilikasveja. Kapitalismiin kuuluu kysynnän ja tarjonnan laki. Jos jotain halutaan kovasti, sen hinta nousee. Jos joku alkaa nyt jakaa vaikka ilmaiseksi (tai postikulujen hinnalla) Hainanin siemeniä, kuten hyvin voi käydä, tuo "bisnes" katoaa. Silloin tästäkin lajikkeesta tulee vain yksi lukemattomista chiliyhteisön peruslajikkeista. En sinänsä kritisoi tätä myyntitapaa; arvo on aina ostajan silmissä. :)


Word.

Alkuperäisen ajatuksen mukaisesti olen mukana kasvattamassa lajipuhtaita siemeniä kaksi kautta (ja varmaan pitempäänkin), jolloin niitä on varmaan riittävä määrä halukkaille. Mun mielestä niitä vois jakaa jatkossa (siis ensi syksynä) suht vapaasti ja niin itse aionkin tehdäkin ilman korvausta enkä katso sen rikkovan mitään sovittua periaatetta. Itse asiassa, koska sato oli runsas olen näitä jakanut useamman kilon duunissa ihmisille joista ehkä 1% ymmärtää asiasta muuta kuin että "chili kun chili" ja ehkä 5-10  tuikkaa talteen otetun siemenen multiin näkemättä siinä mitään erikoista. Useimmille maallikoillehan tämä on turhan tymäkkää tavaraa ja voi olla ettei se innosta satunnaista maistajaa "jatkamaan sukua". Mitä laajemmalle leviää sitä varmemmin syntyy erilaisia risteytyksiä, mutta veikkaan silti että moni kasvattaja pitää huolta lajipuhtaudesta.

Tämä on hienosti hypetetty projekti paketteineen kaikkineen (kaikki kunnia organisaattorille lajikkeen brändäyksestä Suomessa) muttei tässä chilissä nyt mitään erityistä mystiikkaa ole, paitsi että on tosiaan ollut harvinainen Kiinan ulkopuolella. Sitä tuotetaan tonneittain kaupalliseen käyttöön kastikkeen raaka-aineeksi, joka kertoo jotain.Hieno juttu on helppo kasvatettavuus ja hyvä satoisuus, jotka ovat monelle tärkeitä asioita ja siksi mahdollisimman usean on syytä päästä nauttimaan tästä ominaisuudesta.