toukokuu 22, 2024, 09:00:52 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Suupalo

1
Keksijänä en ole halunnut patentoida mitään jotta ketä tahansa voisi käyttää hyväksi tutkimuksen tuloksia.

Yksi tuleva testi on lisätä vesiviljelyyn elävää spirulinalevää. Se tuottaisi happea jonkun aikaa juuristolle kunnes hajoaisi ravinteiksi. Lisäksi sen pitäisi ehkäistä haitallisten levien kasvua.

https://spirulinasuomi.wordpress.com
2
Tuli tehtyä tällainen hylly chileille. Siemenet vielä pitäisi hommata.

Kiitos sponsoroinnista 150e https://www.fatalii.net

Ja kiitos 120e lahjakortista https://joensuunkukkatalo.fi/

Lahjakortti vielä käyttämättä, sillä tulee tuohon minikasvihuoneita. Fatalii sponssasi rahat että sain hyllyn osat. Minikasvihuoneita tulee yhteensä 12 kpl ja niissä jokaisessa on 18 paikkaa kasveille eli yhteensä 216 chiliä. Lisäksi kasvualustan tarpeet johon tulee mm. vermikuliittia.

Ajattelin myös laittaa pienet ilmastimet pienoiskasvihuoneiden pohjaveteen, niin juuret saisi tehokkaasti happea. Akvaarion ilmpapumput on tosi kalliita Suomessa, mutta ebaysta saa samantehoisen pumpun muutamalla eurolla esim. tällainen malli:

https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Efficient-Air-Pump-Silent-Oxygen-Fish-Tank-Bubble-Single-Outlet-Plug-JC/193573821556?hash=item2d11e61c74%3Ag%3AqRsAAOSwR9pbFlLd&LH_BIN=1

--

Olen siis päihdeklinikalla asiakas ja kehittelen "chiliterapiaa". Siinä pointtina se, että chili ensinnäkin kasvaa käsittääkseni jopa yli 10 vuotiaaksi joten kun asiakas lähtee kotiin kuntoutuksen jälkeen, niin chili muistuttaa häntä päihteettömästä ajasta.

Lisäksi chilinkasvatus tuo elämään rutiineja ja vastuunkantoa, että sen saa pysymään hengissä. Aluksi kasvatus on vaikeaa, kuten päihteetön aikakin ja chilin varsikin on heikko mutta kun aika kuluu, niin varsikin vahvistuu ja tulee puumaiseksi. Lopulta chili tuottaa satoa, kuten päihteetön aikakin kun ihminen alkaa löytämään elämästään muita asioita mitkä tuottavat onnellisuutta kuin päihteet.

Valitsemalla oikean tulisuuden lajikkeen, voi myös auttaa sitä asiaa kun iskee päihteidenhimo. Kun tekisi mieli lähteä vetämään jotain, niin siinä sitten miettii sitä ratkaisua että onko myös valmis katkomaan sen chilin poikki. Asiakkaalle annetaan siis ohjeistus, että jos tapahtuu retkahdus niin chilikin pitää tappaa. Se on sitten selvänä päivänä muistus siitä, että jotain tärkeää on kuollut elämästä. Uuden chilin saisi sitten aina siltä hoitotaholta, josta asiakas on lähtenyt ja voi olla myös järkevää palata takaisin hoitoon. Näitä chilejä aion kasvattaa sen verran, että niitä voisi ilmaiseksi saada Joensuun seudun hoitopaikat asiakkaille jotka haluaisivat alkaa kasvattamaan chilejä.

Takaisin itse chilinkasvatukseen nyt tässä hyllyssä. Eli tilasin 3W LED valoja joihin asensin 3W vastukset ja tietokoneen virtalähteestä 5 voltin ulostuloon kiinni. LED toimii n. 3.6 voltin jännitteellä, mutta koska 3W vastus on sen verran järeä, niin 5 volttia tarvitaan. Nyt kun virta kytketään, jännite on 3.8 voltissa. Pieni ylöspäin tuunaus ei haitanne, koska jäähdytys on niin tehokas.

Sinistä, punaista, kylmän- ja lämpimän valkoista. Punaiseen piti laittaa 2 kpl 3W 1 ohmin vastusta, koska muutoin se palaa kirkkaimpana ja muut himmeämpänä koska punainen toimii hieman alemmalla voltilla. Jos siis verrataan punaista ja sinistä, niin punainen tuottaa enemmän valoa samalla elektronien määrällä. Tämä johtuu siitä, että sininen valo on korkeampitaajuista. Eli UV valo on taas korkeampitaajuista ja se tarvitsisi enemmän sähköä, kuin sininen. Jouduin laittaan 4 x 3W LED-sarjaan 3W vastuksen punaisille, mutta se kyllä kestänee sen kuorman koska ei ole täysillä muutenkaan LED valot. Ja kun katsoo noita "kiinanvalojen" vastuksia jotka ovat jotain 0.0000001 watin, niin ihme että ne kestää yleensäkään 10 sekuntia pidempään.. Jos sulla on siis "kiinan" LED valo hajonnut, niin testaa siitä vastukset läpi: ja kolvaa uusi tilalle niin se toimii taas.

Lisäksi jokaiseen kolmeen tasoon tuli 1 pieni tietsatuuletin kumpaankin päätyyn eli 6 yhteensä.

Koska hylly on metallia, niin laitoin LED valoihin (Star-malli) pohjaan lämmönjohtotahnaa (samaa mitä tietokoneiden prosessoreihin käytetään) ja kiinnitys tuli sivuilta pienellä määrällä pikaliimaa.

Ongelmaksi tässä ratkaisussa muodostuu nyt se, etten voi suihkutella kasveja hyllykössä koska sitten nuo mömmöt altistuu vedelle ja niistä tippuu myrkkyjä chileihin. Ratkaisuksi aattelin että laitan suojaksi halkaistuja puolen litran muovipulloja. Tai sitten vaan yksinkertaisesti ottaa minikasvihuoneet ulos aina kun sumuttelee niin tulee ainakin sit sumuteltua huolella.

Jokatapauksessa, nyt LED valojen hukkalämpö lämmittää ylläolevien chilien juuria. Pitää vaan mittailla, ettei mene yli kolmenkympin kun sitten ei enää juuret kai pidä lämmöstä?

Tuohon kaappiin tulee tietenkin vielä eristykset sivuille, joihin käytän ihan vaa foliota ja pahvia.

Osat tilasin täältä: https://www.tme.eu/

Tässä itse hylly, johdoitukset on rumia koska loppui johto kesken (keskellä on "Suomi-akvaario johon otin jokivettä ja pohjamutaa nii jännää kattoo mitä kaikkia ötököitä siellä on ja vasemmalla aeroponics perunatesti):Lopuksi tällainen dokkari minusta, kertoo ajasta ennenkuin lähdin tänne päihdeklinikalle. Varoittava esimerkki siitä, mitä juopottelu voi aiheuttaa: maksa-arvot oli tosi huonot ja siitä voi syntyä jo elinikäinen vamma. Lisäksi lääkäri totesi pään magneettikuvista, että kummatkin hippokampukset ovat surkastuneet.

https://areena.yle.fi/1-50146908
3
Tori / Ebay full spectrum LED
elokuu 13, 2018, 12:38:52 ip
Morjes,

aattelin perustaa yhdistyksen, mikä diilaa näitä ja ottaa voittoa tukeakseen yleishyödyllistä toimintaansa.

Full spectrumilla valoissa tarkoitetaan ns. PAR eli photosynthetic active radiation eli fotosynteettisen spektrin alue valolle.

Perustaminen kuitenkin venyy, niin ajattelin paljastaa nämä linkit jotka monien päivien etsinnän jälkeen löysin aiheesta.

Joten hyvät diilit näillä ja kummatkin ovat ebay luotettavia toimittajia eli lukee:


    Consistently receives highest buyers' ratings
    Ships items quickly
    Has earned a track record of excellent service


Joitain kohteita on vain muutama enää jäljellä, joten kohta ne on loppu anyways niin turhaanpa näitä panttailla.

https://www.ebay.com/itm/50W-Full-Spectrum-400-840NM-LED-COB-chip-High-Power-Plant-Grow-LED-Light-12V-30V/162719206033?hash=item25e2d20a91%3Am%3AmELK812Vk1-sxmuE0u99kpw&var=461742769503&_sop=15&_sacat=0&_nkw=cob+led+plant+10+pcs&LH_BIN=1&_from=R40&rt=nc&LH_TitleDesc=0%7C0

https://www.ebay.com/itm/10w-20w-30w-50w-100w-COB-full-spectrum-led-chip-400nm-840nm-plant-grow-light-B/331852314136?hash=item4d43f07618%3Am%3AmMJCK97TFK-BRbzNbD0qtAQ&var=540930112104&_sop=15&_nkw=led+cob+plant&_sacat=0&_from=R40&LH_BIN=1&rt=nc&_trksid=m570.l1313&LH_TitleDesc=0

HUOM:

erittäin hyvä lisävaruste, koska sitten ei tarvita esim. vastuksia LED valoille:

https://www.ebay.com/itm/LED-Dimmer-Switch-Lamp-Bulb-Strip-Driver-Single-Color-Light-Power-Controller/202108746639?hash=item2f0e9ebb8f%3Ag%3ARa4AAOSwixhZfLJY&_udlo=3&_sop=15&_sacat=0&_nkw=dimmer&LH_BIN=1&_from=R40&rt=nc

Ainiin, huomioi että nämä ovat pelkkiä komponentteja jotka tarvitsevat jäähdytyksen jos valoja ei välkytetä.

Valojen välkyttäminen on todistettu parantavat fotosynteesin tehokkuutta.

Eli vähemmän lämpöä, kasvit voivat paremmin kun lehdet ei kärvähdä.

Aattelin alkaa kokoamaan tällaisia kittejä myös, millä voi välkyttää LED valoja kasveille.

Niihin saisi sitten hintaa, kun pitää koota näillä näkymin askelmoottorin ohjaimesta ja PWM laitteesta sen virtapiiristön.

Toisaalta ko. tekniikka hyödyttää fotosynteesiä ja myös säästää sähköä, niin se on pelkkä benefit.

Huom. sähköliitäntöjä ei tule tehdä ilman asiantuntemusta. Esim. voi liittää liian tehottoman muuntajan, jolloin se kuumenee liikaa ja voi syttyä tuleen.

Yleisesti, kannattaa kaikki sähkölaitteet pyrkiä saada toimimaan hitaammin. Näin paloriski pienenee ja elinikä kasvaa.
4
Tori / Ilmapumppuja
elokuu 13, 2018, 12:36:52 ip
mulla ois muutamia ilmapumppuja jos kiinnostaa. niitä voi myös laittaa multaruukun pohjalle letkun kanssa, niin juuret saa ilmaa.

saa samalla hinnalla mitä maksoi about ebayssa, ku oli vaa testaukseen, suurinta osaa ei oo ees käytetty.

niihin vaa tarvii virtalähteen esim. tietokoneesta usb, muutaman voltin. se isompi on yhtä tehokas ku normaali akvaario ilmapumppu eli muutaman watin. voin toimittaa myös usb liittimiä hintaan 2e/liitin ja about metri ainaki johtoa.

kannattaa laittaa vastus väliin ettei moottori käy täysillä, ne tulee ilmaiseksi messiin.

isommal pumpul hintaa muistaakseni 5 euroo kpl ja pienemmäl 3e.

kaikki kerralla. isompia on 2-3kpl ja pienempiä about saman verran.

+ postikulut jotain 7 egee.

voin ottaa kuvia jos kiinnostaa + etin paljonko niitä oli.

ilmaletku ja ilmakivi eivät kuulu hintaan ja niitä ei ole myydä.
5
Kauppapaikka (ei chilijutuille) / Mikroskooppeja 2kpl
heinäkuu 23, 2018, 10:23:14 ap
Tilattiin leväkasvatukseen liittyen eri malleja mikroskooppeja testiin ebaysta.

Näitä olisi kaksi tarjolla, joita ei tarvita. Käytetty about vain testaamiseen.

Maksoivat muistaakseni 50 egee kpl + tulli ebaysta.

Jos kiinnostaa voin ottaa myös kuvia.

Toinen on 400x ja toinen 1000x.

Myydään 50 euroa + postimaksu.
6
Hei,

tein tällaisen blogin aiheesta ja keksinnöistäni aiheeseen liittyen.

Toivoen asiallista ja tieteellistä keskustelua aiheesta:

https://spirulinasuomi.wordpress.com/
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilikuvia sisäkasvatus
maaliskuu 24, 2017, 01:53:22 ap
Nämä kylvettiin jo puolitoista vuotta sitten, mutta kasvu ollut aika huonoa ja lehdet keltaisia.

Käytetty biolainen luomu mustaamultaa ja turvetta. Ei ole sen jälkeen lannoitettu lainkaan, mutta hedelmiä pukkaa (parikytä lemondroppia mitkä ei näy kuvassa) ja en noita muita lajikkeita tiedä.

Tässä siis ammattilaisille tunnistushaastetta.

Merileväuutetta antanut joskus. Kesällä siirto uusiin ruukkuihin ja pitänee harkita kalkin käyttöä kun epäilen johtuvan happamuudesta tuon huonon kasvun.

Myöskin oli ongelmia multakärpästen kanssa, mutta kuorikate mullan päälle poisti ne kun eivät voineet enää kaivaa pesiä sinne multaan, myöskin saattaa olla että kuoren ainesosat karkoittavat kärpäsiä muutoinkin.

Lehdet tosin olivat jo sitä ennen kellastuneita ja kasvu huononlaista alusta asti. Tuo missä on violetit lehdet ja punaiset pallomaiset pienet chilit näyttää tosin menestyvän ihan hyvin samoissa mullissa.

Tämä yksittäinen kuva pöydällä on kastematokompostin mullassa kasvanut ja ainoa missä terveet vihreät lehdet.

Kaunis amppelikasvi siitä tulee, en muista lajiketta mutta se on tuo missä karvaiset lehdet ja violetit kukat, oon nyppinyt pois et muodostaa sit sadon vasta ku saa isomman ruukun.

Valona 400w cooltube joka samalla lämmittää hyvin huonetta.

Lisäksi lähikuva muutamasta pienemmästä kasvista. Tuo yksi valkoinen on jännän näköinen, en laittanut nimiä ylös niin on jännää maistella. Lemon dropin ny tunnistaa tietty, tuota valkoista (tai ihan hennon vaalean keltaista) en oo vielä maistanut kun ootan että vaihtaako vielä väriä, missä kuvassa näkyy myös mun käsi. Kasvi on myös pieni.

Tilasin muutaman kymmentä eri lajiketta mukaanlukien muutama villichili niin voi nuo muutaman lehden rimpulat (n. 5 kpl niitä ei kaikki kuvissa) olla niitä.

8
Muut harrastukset ja elämä / Spirulinan kotikasvatus
tammikuu 17, 2017, 18:17:47 ip
Tässä aluksi tietoa levästä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)

https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Spirulina

http://akvopedia.org/wiki/Spirulina_farming

Päätin tilata tuota ebay kaverin kans ja kokeilla kasvattaa.

Netistä löytyy komean näköisiä kuvia, miten voi kotona kasvattaa helposti:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d5/08/00/d50800bddb2b52c9251f8c1c8437e0e6.jpg

Tilattu myös UTEX-yliopistolta. Ebay levä oli saastunut viherlevästä. UTEX levä taas (kalliimpi) sisältää tuollaisia suoria muotoja, joidenkin lähteiden mukaan ne on spirulinaa ja se muuttuu labra-olosuhteissa suoraksi. Tai sit se on jotain oscillatoris-leviä vai mitä olivatkaan.

Tässä n. kk aikana, se viherlevä on kuollut melkeestä kokonaan.

Toisista testialustoista, se viherlevä taasen oli tappanut spirulinan. Isommassa akvaariossa "leväroskis" johon kaadan kaikki litkut mitkä ei oo pysyny puhtaana. Jännä juttu että siis tuo akvaario oli ilmastointiputken alla, sinne ole tippunut vettä sieltä ja alkanut kasvaan itekseen jotain luomulevää.

Mutta jännää, että tuossa testiakvaariossa missä ei oo ees ilmastusta: on myös spirulina selvinnyt, joistain niistä epäonnistuneista testeistä. Välillä sitä sekoittele nykyään käsin. Sinne oon lisännyt tuhkaa ja maaperääkin ja ties mitä, en ees muista. Mut ei haise ainakaa vielä pahalta, lievästi levältä joten jatkan tuotakin. Josain välis vois kattoo taasen onko alkanu kasvaan mitää jännää sielä, sitä luomulevää ei saanu zoomattua ja tuon asiantuntijan palveluita en voi nyt käyttää enää.

Ebaysta myös halpismikroskooppi, jolla voi nähdä sen spirulinan mut ei mitää tarkempaa tunnistusta levien osalta.

Tässä kuva missä näkyy tuon toisen näytteen viherlevä, se ei levä-asiantuntijan mukaan ole myrkyllinen mutta tuo toinen UTEX on mysteeri. Otettu "oikeella mikroskoopilla".

https://s30.postimg.org/3wya1rs1t/Spirulinakweek.jpg

Tällä huonolla mikroskoopilla se viherlevä näyttää tällaiselta sumealta töhnältä:

https://s23.postimg.org/vjzb74t1n/lav2.jpg

En kasvata siis syötäväksi, mutta loistava ilmanpuhdistinhan tuo on. Ja monenlaista testiä ois mm. LED-kokeita ja miten sais seoksen millä ei tarviis enää teollisia lannotteita.

Nauhotin pienen videon näistä viljelmistä, ekassa on UTEX-levä ja toisessa se ebay. Kameran asetuksia tuunattu vähä, näkyy paremmin se levä, sen takia kuva on hieman omituinen.

https://sendvid.com/g8fk0qvt

Tässä kuvia seteistä, taustalla chilejä:

https://postimg.org/image/uvmlqwjov/

https://postimg.org/image/75x627lbj

Itseasias tää on nyt jännää ku vierotin noi kummatkin nyt teollisista. Ja uusi ravinto on keitettyä matokomposti-nestettä. Jossa hieman tuhkaa ja kananmunankuoria + biolan merileväuutetta. Oli jännän hajuinen keitos kyl. Sit ku jäähtynyt niin lisäsin ruokasoodaa ja hipusen suolaa (2.5% hyödyttää spirulinaa, suuremmat määrät haittaa), EM-rouhetta (efektiiviset mikrobit), hunajaa.

Joten tällainen alkemia siis tässä, laitan kuvia että kasvaako se tuollaisessa. Jos ei niin pitää hommata taas josain välis lisää lannotteita ja uusi kanta, jos toimii niin tästä tuli justiinsa puoli-ilmaista kasvatusta.

----

Tuota spirulinaa annetaan kasveille lannoitteeksi. Miksei siis myös hydrossa pyörimässä, kun levä kuolee ja kompostoituu sielä, niin se vapauttaa ravinteita. Ja ylläpitää (toivottavasti) tervettä mikrobikantaa muutenkin.

Täällä on pidempi paperi aiheeseen liittyen:

https://www.thcfarmer.com/community/threads/spirulina-powder-as-biofertilizer.74199/

Toinen maissin kasvatuksessa käytettynä:

https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/chem.2015.13.issue-1/chem-2015-0126/chem-2015-0126.xml


----

Tajusin myös et tuo akvaario-luomulevä on lihansyöjä.

Siis kun mullasta aina tulee niitä pieniä kärpäsiä. Niin ne jää hyvin tuonne nesteeseen kiinni. Noissa kahdes muus purkis on muovipussit ja kuminauhat, mitkä estää kärpäset.

Mutta onko spirulina vegaani? Ei ainakaan vielä haise pahalta tuo neste. Levälle miedosti. Onhan se useamman viikon tuossa jo lillunut. Välillä siis sekoitan sitä käsin.

Seassa on vessapaperia parisataa grammaa. Tarina tälle on se kun laitoin "korkiksi" tuohon yhteen spirulinatonkkaan käärityn tupon ja se tippui sinne nesteeseen. Joten heitin sen myös tuonne "leväroskikseen" ja se spirulina sit alkoi elään tuollakin.

https://s27.postimg.org/5d10hly2r/20170114_134122.jpg
https://s27.postimg.org/ytgmk14g3/20170114_134127.jpg

----

Sain mikroskoopin toimiin paremmin, parempilaatuinen kuva. Eka pätkä UTEX, toinen ebay ja vika se luomulevä. Lopussa näkyy joku eläinplanktoni, joka näyttää syöneen levää kun on ihan vihreäkin.

Alkemiasoppa näköjään toimii kun näkyy pienempiä pätkiä spirulinaa, jotka on siis lisääntyneet.

Lisäksi tuota pienempää viherlevää näkyy, mutta sen määrä on vähäinen: puhdistan sitten erikseen kantoja, ja osaa jatkan tällä yhteiselolla kun on tullut nää purkit täyteen.

https://sendvid.com/48s78d1v


täs yks klippi mis näkyy noita eläinplanktoneita, nyt ku tarkemmin katsoin niin niitä on kaks eri lajia. muikkuhan syö eläinplanktonia, entä jos ois mahdollista kasvattaa kalaa nii helposti et siin samas altaas vaan eläis levää ja eläinplanktonia ja kaataa keitettyä paskaa ja kusta sinne sekaan aina välillä Afrikassa?

allas betonista, ilmastukseen oon kehitellyt jo muutaman passiivisen mekanismin, toinen toimii auringonlämmön paineella joka tulee suhteessa maaviileäputkeen. kaikki voitais tehä about käsin ja savesta ja hamppubetonista, paikan päällä ilman tehtaita muoveja jne.

https://sendvid.com/syfzifxz

täs muikkuidea lyhyt esitys (en jaksa hioa koska hyvää ideaa ei tarvii esittää kultapaperiin käärittynä eikä ihmisii kiinnostaa muu kuin kulta):

https://docs.google.com/document/d/1G1x9KQHbpC8MnAkLfINJNVyX1aLzpZb71ZrL9IoeIos/edit

---


täs on paras video ötököistä.

puolessavälissä kun ötökkä yrittää paeta vessapaperi-kuidun sokkelosta, huomaa kuinka ongelmanratkaisukyky ja reagointi on about samanlaista kuin esim. muurahaisilla. jännää miten noin pieneen muutamaan hermosoluun mahtuu noin paljon informaatiota.

ei taida tietoisuus siis kuitenkaan ihan olla kiinni niistä aivosoluista tai hermosoluista, kuten tiede väittää ja olettaa. kun eihän muutamaan sähköiseen impulssiin voi mitään tietoisuutta ohjelmoida joka ymmärtää, että on ansassa ja pyrkii pakoon sieltä etsien ratkaisua: siihenkin tarvitaan tietoa, että on olemassa "ratkaisu".

https://sendvid.com/otl7vydb

9
Tee-se-itse / Supersimppeli LED kokoamis-ohje
tammikuu 05, 2017, 08:32:14 ap
Jos olet asiaan tutustunut, niin vastaan tulee monimutkaisia asioita ensikertalaiselle mm. vastuksien arvot. Lisäksi vastuksissa on wattimäärä mitä ne kestävät tehoa, jolloin asia taasen vaikeutuu kun pitää etsiä tehovastuksia.

Vastuksien käyttäminen ei kuitenkaan ole pakollista. Niiden tarkoitus on ainoastaan rajoittaa virtaa, ettei LED pala puhki.

Laajennan myöhemmin tätä ehkä koskemaan sitä, miten voit liittää esim. tietokoneen virtalähteeseen LED valot ilman vastuksia tai miten jäähdytät LED valon peltierillä.

Ratkaisu LED valoihin on yksinkertainen valmis himmennin. Tämä toimii kuten vastukset, rajoittaen virtaa. Jos käytät kahta eri valoa samassa virtalähteessä, niin laita kummallekin valolle oma himmennin. Tämä ei kuitenkaan estä valon kärähtämistä, jos laitat liikaa virtaa.

Virtalähteessä esim. läppärin laturi lukee voltit ja ampeerit. Yleensä se on 19 volttia ja n. 3 ampeeria. Kun kerromme nämä, saamme wattimäärän selville mitä virtalähde voi maksimissaan antaa: 19 x 3 = 57 w. HUOM älä liitä enempää watteja virtalähteeseen, mitä virtalähde kestää. Wattimäärä lukee yleensä virtalähteessä, mutta sen voi itse laskea kertomalla voltit ja ilmoitetut ampeerit takakannesta.

Usein laturi on 60 wattia, mutta joskus löytyy 90 wattisiakin.

Tässä on edullinen himmennin, johon tulee siis virtalähteen + ja - ja toiseen liittimeen tulee ledien + ja -.

Vääntämällä nuppia, vastus lisääntyy ja valo himmenee.

Tähän malliin voi liittää 12-24 voltin virtalähteen. Sen kautta voi kulkea maksimissaan 8 ampeerin virta: eli voimme liittää siihen yhteensä 192w ledejä.

http://www.tme.eu/fi/details/of-dimxd-01-sl/muut/optoflash/

Seuraavaksi yksinkertainen kaava, miten laskemme virtalähteen ja paljonko LED valoja siihen voi tulla kiinni, ilman että ne kärähtävät.

Jos meillä on siis 19 voltin virtalähde ja LED joka toimii voltilla 3.4-4.3 (allaoleva linkki TME). Niin yksinkertaisesti suoritamme laskukaavan 19 jaettuna 3.4 = 5.6 pyöristettynä 6 ja vastaavasti katsomme maksimiarvolla eli 19 jaettuna 4.3 = 4.4 pyöristettynä 4.

Jos siis laitamme 4 LED valoa yhteen niin ne luultavasti kärähtävät. Taasen jos laitamme 6 valoa yhteen, niin ne palavat himmeästi.

Laitamme siis yhteen 5 LED valoa ja väliin himmentimen jolla säädellä valon voimakkuutta.

5 LED valoa tulevat yhteen sarjaankytkettynä eli näin:
Nyt meillä on siis maksimissaan 5 x 3W= 15 wattia tuossa.

Jos haluamme lisätä LED valoja, niin emme voi enää laittaa niitä sarjaan, muutoin pitäisi lisätä voltteja.

Vaan meidän pitää liittää näitä 5 LED valon sarjoja, nyt rinnan seuraavasti:Nyt meillä on 15W x 3 = 45 wattia.

Mitä kirkkaammin valot palavat, sitä vähemmän ne kestävät: elinikä siis tippuu. LED valo toimii yleensä 60-100 asteen lämpötilassa.

Virtalähteitä löytyy usein kirppareilta tai esim. täällä on paljon myynnissä:

https://www.tori.fi/koko_suomi?f=&q=kannettavan+laturi&cg=0&w=3&st=s&ca=18&l=0&md=th

LED valoja voi edullisesti tilata TME-puljusta. LED valo tarvitsee jäähdytyksen, joten huomioi se ostaessa.

Minulta voi tilata näitä 3W sinisiä LEDejä hintaan 0.7 euroa per kpl. Niissä ei ole jäähdytyslevyä, joten ne kuumenevat paljon.

Minimitilaus on 50W.

http://www.tme.eu/fi/details/edeb-slc5-03/led-emiter-vari-tehodiodit/optoflash/

Toisaalta jos olet järkevä niin ostat tämän mallin, missä on euron hinnalla myös jäähdytyslevy valmiina:

http://www.tme.eu/fi/details/pm2b-3lbs-sd/led-emiter-vari-tehodiodit/prolight-opto/

Liikkeessä on myös monia muita värejä, kannattaa katsoa valikoimaa, myöskin tuulettimia löytyy, lisäksi tarvitset juottimen ja tinaa jolla saat liitettyä LED valot toisiinsa.

Tässä edullinen tuuletin (huomioi että se on 12 volttia, 19 voltin virtalähteeseen tarvitset siis vastuksen tai himmentimen myös tähän väliin), tuuletin liitetään kytkentään rinnan LED valojen kanssa, ei sarjaan:

http://www.tme.eu/fi/details/ee92251s1-a99/dc-12v-tuulettimet/sunon/ee92251s1-000u-a99/

Eli tällöin tuuletin tulisi kytkentään näin:Vastukseksi kannattaa laittaa tehovastus esim. 100 ohmin 3W tehovastus antaa tuulettimelle mittarin mukaan n. 0.12 ampeeria eli 0.12 x 19 = 2.28 wattia, tuuletin siis hieman yliviritetty tällöin.