huhtikuu 02, 2023, 04:53:06 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - miiksuli

1
Mjoo. Sinne nips naps meni :)

Tässä Hot Melon Bleeder F2:n eka marja. A puskasta. Vähän epämääräisen näköinen ja kurttunen.
2
Mä varmaan vaan nirhaan sen >:D Mulle riittää yks CGN 23209. Sen verran elinvoimaisen näköinen että kasvaa hyvä puska! :P
3
Yks Hot Melon Bleederi tekee yhtä marjaa :D Rupesin kattoo miten voi ja jaa siellä aika hyvän kokoinen marja tulossa. Se oli vielä se kaikista riutunein näkönen. On se ihan erinäköinen kuin F1. Odottelen että kasvaa vielä ja katotaan sitä mitä tulee. Aji Pancaa on nyt pari kpl tulossa ja hyvin elinvoimaisia. Eximium piristynyt ja kasvaa pituuttaa vaan. Tarvitsee jo isomman ruukun. Myös pari CGN 23209 päässyt joukkoon. Toiselle jäi varmaan kypärä päälle kun tehnyt vaan kiemurtelevaa vartta mutta ei yhtään lehteä vielä. Pari Apocalypse chocolateakin tulee ja pari Big Mustard Mamaa.

Tuossa nyt pientä tilannepäivitystä. Villit ei oo ottanut vielä alleen niin kysymysmerkin alla tuleeko niitä enemmän vai ei. Ruskeita chinensejä piti laittaa tulemaan että tietää mikä maku noissa :)
4
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:24:27 apJuu ehdottomasti kannatan tehokkaita valoja, vaan niillä tosiaan täytyy vähän enempi jo ymmärtää mitä tekee 😊
Tarvisin itekin jonkun vaan ei ihan montaa sataa huvittaisi sijoittaa.
Parhaat on paneelit on Samsungin LM301B ja LM301H. Aliexpressistä noita irtoo 200-300€. Viimeisin H malli pystyy jopa 2,9 umol/J. Mut jos miettii et noita ei tarvi kun pitää kun jollain puolella teholla maksimissaan jos etäisyys on alle 40 cm ylimpiin lehtiin. Vaikka tuntuu "isolta" rahalta niin noiden energiatehokkuus on yli tuplat johonkin marketin valonheittimeen :)

Voidaan ajatella sitä niinkin että sulla on tommonen 40W valonheitin alkukasvatuksessa kun tommosella quantum ledeillä varustetulla paneelilla riittäisi 18W päästäkseen samaan valon intensiivisyyteen.
5
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:05:03 apVeikkaisin että tässä saattaa olla myös sitä haastetta että ennen aikaan ei ollut tollasia ylitehokkaita ledejä, joten liikaa oli vaikea valaista. Loisteputket kun sai kuitenkin laittaa taimiinkin melkein kiinni ja valon määrä oli ihan oikein. Mitähän sellasesta mahtoi tulla, ei varmanakaan yli mitä miiksuli yllä sanoi, muistelen joskus mitanneeni puhelimella (eli toleranssi varmaan iso) että noin 10K luxeja oli aikanaan putkien alla taimilla ja hyvin kasvoi, ei tarvittu 400W ledejä 😅
Ne on nykyään todella tehokkaita mutta toisaalta hyvä kun pienemmälläkin teholla pärjää tai sitten kauempaa ja isomman alueen kattaa. Ei mulla ole kun neljä 100W LED paneelia jaettuna kahteen telttaan. Hyötysuhde on 2,7 umol/J.

Tämmönen mittari itellä: https://www.aliexpress.com/item/32861480870.html
6
Peach Bleederit lähti uuteen kasvuun. Pitäny vähällä valolla. Ainut että jäi se ruukun vaihto vielä kesken. Ajattelin että parempi odottaa että lähtee kasvaa niin sitten vasta uus ruukku ettei rasitu liikaa.


Pari Aji Pancaa pääs kanssa muiden joukkoon. Valtavat 30mm pituiset sirkkalehdet. Vaikuttaisi olevan jokin Annuum/Chinense risteytys. Yleensä Chinsenseillä ja tulisilla lajikkeilla on 50-66% pienemmät sirkkalehdet.
7
Pohtinut tuossa muutamaa ongelmaa miksi näin. Luonnonvalon spektrissä ei ole rakoja kuten monissa LED valoissa joissa on vielä korkea energiatehokkuus. Pitää humioida että halpismittareilla ei pysty kauhean tarkkaan arvioimaan koska spektrissä on rakoja. Monesti tuosta 450-550 nm taajuudeella on rako ja sitten 700 nm jälkeen hiipuu valo. Luonnonvalossa on vielä pitkälle 800 nm. Eihän se ole kun lämpöö enää mutta en pidä sitä niin tärkeänä kuitenkaan kasveille jos sisäkasvatuksessa tai kasvihuoneissa. Toisena asiana on UV joka on pienissä määrissä hyvä mutta kun lisätään intensiivisyyttä niin viherhiukkaset herkistyy enemmän ja menee piiloon niin fotosynteesi hiipuu.

Tämmösellä halpismittarilla mittaillut että semmonen 15-20K LUX (240-320 umol) on hyvä pienille taimille. Isommille korkeintaan 25K LUX (400 umol) ja sitten kun mennään yli tuon niin kasvu vaan hidastuu entisestään. Lehdet kellastuu, käpristyy ja mahdolliesti läikkiä kun valon määrä kipuaa yli 50K LUX (800 umol). Sisällä kun kasvattaa niin mikä tahansa muovi tai lasi estää lähes kaikki UV-B/A.

Tässä vielä kalkulaattori eri valoille. Ottaa sen lähimpää omaa vastaava: https://www.waveformlighting.com/horticulture/convert-lux-to-ppfd-online-calculator

Edit. Lisätään vielä että UV lisäys lisää flavoideja, fenoleja ja kovettumaa varsiin.
8
"Vasta" 100+ päivän ikäisiä HMB:t. Viimeks alko satoo sadan päivän jälkeen ettei mikään älyttömän nopea lajike ollu mulla sisäkasvatuksessa. Innolla odotan mikä on muoto, maku ja tulisuus näille kolmelle F2:lle. Yks toki noista on aika rimpulan oloinen mutta saatto vaan jotain mennä pieleen kasvuolosuhteisa eikä niinkään että olisi viallinen yksilö.

Yllätyksenä laitoin pari Aji Pancaa tulemaan ja ekat sirkkalehdet kivasti on jo tulossa. Laitoin vielä muutamia villejä tulemaan ja muita ruskeita Chinensejä, sitten myöhemmin informoin  lisää.
9
Se on semilla la Palman tekele. Löytyy vielä kaupasta Improved Naga X nimellä. Satoisa, maukas ja hemmetin tulinen.
10
Lainaus käyttäjältä: Zen - helmikuu 26, 2023, 11:57:13 ap
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - helmikuu 24, 2023, 13:23:27 ipLaitoin nyt eilen tulemaan Aji Pancaa muutaman ja sit isomman kasan PI 441551 kun on 13 vuotta vanhoi siemenii. Hyvältä näyttää ulkoisesti. Annoin noille reilu 11 tunnin vetyperoksidiliuos käsittelyn.
Ihan mielenkiinnosta: mitä vetyperoksidikäsittely käytännössä tekee siemenille? Ilmeisesti sen on tarkoitus auttaa itämisessä?
Hyvä kysymys. Se kun hapettaa ja steriloi. Nopeuttaa siis näin itämistä.

https://www.using-hydrogen-peroxide.com/peroxide-garden.html
https://www.semanticscholar.org/paper/Increased-Oxygen-Bioavailability-Improved-Vigor-and-Liu-Porterfield/eecd86a90e751420dbe5e1aa43d15ac879915286?p2df
11
Lainaus käyttäjältä: varis - maaliskuu 02, 2023, 23:13:46 ipVähän aiheen sivusta - mutta kannattaako kaikista lajikkeistaan tehdä taulukko/tietokanta - auttaa sen järjestyksen pitämisessäkin. Tuohon olisi käytännöllistä tallettaa tietoja kuten laji(t), lopullinen koko, tulisuus, väri, maku, siementen määrä, fenotyypit/sukupolvet ym. niin voi esim. helposti etsiä että joko mulla oli tällaisia lajikkeita tai jopa ettei tuu hankittua samaa kahteen kertaan :D Ja tietysti risteytysten tekemisessä se olis oikein hyödyllinen...

Tuon voisi exporttaa ja pistää jakoon vaikka CSV:nä jos joku muukin haluaa tarkastella sitä (onko Variksella jotain kiinnostavaa jne).
Villeissä tuo olisi hyvä kun esim Eximiumiakin on montaa eri ja tietoa on vaikeaa löytää. Nettiin saa vaikka mitä taulukkoja tehtyä.
12
Lainaus käyttäjältä: varis - helmikuu 25, 2023, 01:57:41 apEli onko tässä maku tai podin muoto, tai ehkä joku muu syy miksi kasvattaa?

Tuo siementen vähäisyys ilmeisesti iskee joissain risteytyksissä. Jotkut pitävät sitä ihan tavoiteltavana ominaisuutena. Mutta jatkojalostus on hieman vaikeampaa jos siemensato jää kovin pieneksi, joten pitäisin jotain minimimäärää siemeniä toivottavana ominaisuutena.
Joo. Riippuu tosin marjan koostakin. Mut siit ajatellaan jotain 5-7 grammasta niin hyvä olis olla jotain 20-50 siementä.
13
Latvoin Peach Bleederit. Viikonloppuna olis tarkoitus laittaa isompiin ruukkuihin. Kolmas HMB F2 takana ja ei voi kovin hyvin. Otin pois kokonaan isoilta valoilta josko vähän pimennossa innostuisi.

14
On se karvanen :) Laitoin nyt eilen tulemaan Aji Pancaa muutaman ja sit isomman kasan PI 441551 kun on 13 vuotta vanhoi siemenii. Hyvältä näyttää ulkoisesti. Annoin noille reilu 11 tunnin vetyperoksidiliuos käsittelyn.

15
Jos TA on samaa kamaa niin on laadukasta, hyvin on chilit satonu ja maistunut vuodesta toiseen 👌😀
16
Missäs kohtaa GHE nimi muuttunut? Mä annan puolet GHE sarjaa ja toinen puolisko Neudorffin marjalannoitetta. Hyvin on toiminut :)
17
On se Eximium piristyny :) Kasvaa luonnonturpeessa jossa biohiiltä.
18
Lainaus käyttäjältä: Zen - helmikuu 16, 2023, 11:46:31 apMielenkiintoisen näköinen tuo Improved NagaX :o Pidetään peukkuja, että kukat alkaisivat pysyä kiinni kasvissa.
On tekee tuommoisia kurttusia pieniä podeja. On myös satoisa.
19
Hyvältä näyttää :) Melkonen chiliarmeija tulossa siellä.
20
Tän HMB F2 kasvu on parempi kuin F1. Paksummat varret ja haaroittuu herkemmin. Se F1 oli ihmeen rimpula. Mutta tuli sieltä lopulta muutama hyvä marja josta sain jatkoksi iloa.