marraskuu 29, 2023, 04:53:52 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - varis

1
Tässä on kans se arvoketju

Risteytys -> jatkojalostus -> kasvatus -> sadon käsittely -> ruuan laitto -> syöminen
2
Tällaista mietiskelin yhtenä päivänä...

  • Ostat kaupasta chilejä ja syöt
  • Tilaat verkosta chilituotteita (esim. Heinän Puutarha) ja syöt
  • Ostat taimia/siemeniä, kasvatat ja syöt
  • Kasvatat chilejä, jotta muut saa siemeniä/taimia/syödä
  • Risteytät tai jalostat chilejä, jotta on lisää kasvatettavaa

Varmasti kaikenlaisia muitakin jänniä akseleita on harrastuksen kehittymisessä  :D
3
Royalroom 1x1x2 teltta
Viparspectra xs1000 led
(Sähkötoiminen automaattikastelu, esim. Gardenan MDS)
IP44 suojattu jatkojohto
Kasvatusaltaita, esim. 32cm, 60cm niin menee vierekkäin

Kasvu- ja idätysalustoja kannattaa kokeilla erilaisia, kuuluvat muihin aiheisiin.
4
Kylmyyttähän siinä ajatellaan myös.
5
Joo turveruukkujen kanssa huomasin että saa olla aika rivakka kastelutahdissa. Keraamiset taas hengittää ihan tarkoituksellakin ja kuulemma sopii isommille taimille... oon mä nyt idättänytkin kaktusruukuissa mutta tarkkana saa olla.
6
Eikö se kenno kuivu aika äkkiä, varsinkin noissa olosuhteissa ja jos ei kovasti kastella?
7
Tori / Vs: Vaihdetaan / Annetaan Siemeniä
maaliskuu 30, 2023, 23:32:46 ip
Sattuiko jollain oleen siemeniä näihin joka liikkuu etelän piireissä?

Sugar rush cream
Chocolate fatalii
8
Ja toisaalta chinensenkin saa tapettua liialla valolla. Nyt tänä vuonna tuolla discordissa on puhuttu muutamaankin otteeseen näistä tapauksista että kasvattaja on ostanut sen valon "valmistajan suositusten" mukaisella mitoituksella ja sitten sitä nuppia on reippaasti käännetty kaakkoon kun kasvi on ollut kasvuvaiheessa. Lopputuloksena sitten keltaisuutta, lehtien käpristelyä ym ym. Oireet hellittäneet pian kun sitä nuppia käännetty takaisin jonnekin 40% tehoille. Yleinen valosuositus chilille oli alle 600 yksikköä kasvuvaiheessa ja vasta kukintaan sitä lisätään isommaksi.

Aloin tässä miettiä sitä koulusta tuttua Liebigin minimilakia ja saman tapaisia huomioita on chilistäkin. Se on järjestelmä jossa eri inputtien pitää olla tasapainossa, esim. tehokasvatus kovalla valolla vaatisi enemmän hiilidioksidia jota huoneilmassa ei oo tarpeeksi ja on erittäin vaikea järjestää kotikonsteilla. Kokenut kasvattaja osaa vertailla aiempaan kasvuun, vallinneisiin olosuhteisiin, siihen miltä kasvit näyttää ja mitä niissä tapahtuu jne. ja säätää kasvatustoimenpiteitä niin että tapahtuu muutoksia parempaan suuntaan.

Pelkillä peukalosäännöillä ei päästä perille asti kasvatuksessa, koska ensinhän pitää löytää se sopiva taso kaikelle omissa kasvatusmenetelmissä ja -ympäristössä. Siltä pohjalta havainnoidaan kasveja ja tehdään korjaavia toimenpiteitä. Ehkä sen vuoksi informaatio tästä aiheesta on varsin rajallista, että peukalosäännöt eivät auta kovin pitkälle, mutta en tiedä selittääkö sitä kokonaan? Koska varmasti vaikuttaa myös esim. se, että monet kasvattajat eivät koe itseään asiantunteviksi monessa eri lajissa chilejä jne.
9
Ihan jänniä anekdootteja, näistähän se kokemus ja näkemys pikku hiljaa muodostuu. Mitä lajeja oli kasvatuksessa?

Näissä kaikissa oli vähän sama, tuli kertaheitolla raju muutos chileille (ja aika kylmänä vielä). Jotkut suosittelee että karaisua olis alkuun varovasti ja vain muutama minuutti kerrallaan. (Kannattaa muuten varmaan tehdä taimille jotka meinaa myydä/luovuttaa, kestävät paremmin senkin operaation!)

Lainaus käyttäjältä: nörtti - maaliskuu 11, 2023, 00:02:14 ap-uudelleenruukutus > kasvi mököttää 2-3 viikkoa, mitään ei tapahdu

Tää on se mitä en osaa selittää. Pelkästään kookoksessa kasvatat? Omissa multakasvatteluissa teiniruukkuihin siirto (eli esim. 14-senttisiin) johtaa ehkä muutaman päivän päästä alkavaan voimakkaaseen kasvupyrähdykseen lehdissä/varressa. Edellyttää varmaan että kastelu menee nappiin.

Tiiliseinät on ilmeisesti erittäin hyviä ja sellainen yhdistettynä lasitettuu eteläparvekkeeseen johtaa hyvään satoon... Luulen että avomaan resepti on hyvä esikasvatus + mielellään baccatum tai rocoto, mutta onnistuu kuulemma muillakin. Kasvupaikka valittava huolella.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Nörtin vuosi 2023
maaliskuu 08, 2023, 23:34:42 ip
Ihan hyvällä linjalla kuulostaa olevan, mulla kans paljon joulu-tammikuussa itämään laitettuja, noin 60 tainta joista 1 tekee jo hedelmää, tusinan verran vähintään nupullaan. Ison valon käyttö antoi näille vauhtia, se taas hidastaa että monta en jaksanut vielä laittaa teiniruukkuun. 6cm kookosta niin kyllä kasvavat ihan välttävästi...
11
Millainen kasvi tuo hurupeno on? Tuleeko herkulliset sadot?
12
Jännän kuuloinen kausi tulossa. Pitäisi se oma Peach bleeder heittää itämään heti pian kun vain jaksaa, viimeinen erä chilejä.
13
Eipä tuolla charapitalla taida vielä mikään hätä olla. Mulla iti pari kappaletta (Yellow fire) ihan järjellisessä ajassa, karvan vajaa kuukaudessa  :D
14
Lainaus käyttäjältä: Miikos - maaliskuu 07, 2023, 08:04:48 apOon nyt uusi "siemenketjupäällikkö" :)

Tarkoitus olis nyt käydä kirjettä läpi ja tehdä ajantasainen lista lajikkeista ja noin kappalemääristä. Syksyllä ois lähdössä ajoissa kiertoon, lokakuu ois varmaan hyvä ajankohta. Kiva ois saada enemmän osallistujia mukaan.

Onnittelut valinnasta! Hyvä että on intoa tämän ylläpitoon ja varmasti jotain uusia ajatuksiakin. Discordin puolella vois varmaan rummuttaa, tai ehkä jotenkin laajemmin foorumillakin...

Kirjottelin vähän havaintoja kappalemääristä tästä alkaen, luultavasti ovat vielä lähellä nykyistä https://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12858.msg354512#msg354512 Yleensä vanhat listat pitivät paikkansa vielä fifty-fifty, paljon samoja lajikkeita, mutta jotain uusia jotain puuttui.

Lokakuuhun mennessä varmaan tullut jo paljon vuoden sadosta, vähän riippuen miten meni voisin toimittaa jotain lajikkeita. Pitää palata tuonnempana kun nähdään millainen innostus & suunnitelmat kirjeen kanssa.
15
Vähän aiheen sivusta - mutta kannattaako kaikista lajikkeistaan tehdä taulukko/tietokanta - auttaa sen järjestyksen pitämisessäkin. Tuohon olisi käytännöllistä tallettaa tietoja kuten laji(t), lopullinen koko, tulisuus, väri, maku, siementen määrä, fenotyypit/sukupolvet ym. niin voi esim. helposti etsiä että joko mulla oli tällaisia lajikkeita tai jopa ettei tuu hankittua samaa kahteen kertaan :D Ja tietysti risteytysten tekemisessä se olis oikein hyödyllinen...

Tuon voisi exporttaa ja pistää jakoon vaikka CSV:nä jos joku muukin haluaa tarkastella sitä (onko Variksella jotain kiinnostavaa jne).
16
Eli onko tässä maku tai podin muoto, tai ehkä joku muu syy miksi kasvattaa?

Tuo siementen vähäisyys ilmeisesti iskee joissain risteytyksissä. Jotkut pitävät sitä ihan tavoiteltavana ominaisuutena. Mutta jatkojalostus on hieman vaikeampaa jos siemensato jää kovin pieneksi, joten pitäisin jotain minimimäärää siemeniä toivottavana ominaisuutena.
17
Lainaus käyttäjältä: Miikos - helmikuu 22, 2023, 16:53:31 ip
Lainaus käyttäjältä: varis - helmikuu 22, 2023, 13:49:06 ipHuomasin että on muutamaa lajiketta jossa siemenet ilmeisesti noin 10
vuotta vanhoja ja niitä on satamäärin. Ilmeisestikin entisiä trendilajikkeita.
Nappasin esim. Tobago sweetiä ihan reilusti, nämähän olisi hyvä saada kiertoon
ja voi jaella alottelijoille/muille innokkaille että poika kokeiles noita
jos lähtis kasvamaan?

Mä voisin näistä koittaa vaikka en poika olekaan :D Lähinnä nyt ois hyvä mahdollisuus itsellä esikasvattaa ja antaa siitä eteenpäin. Sellaisille, joilla ei oo mahdollisuutta itse esikasvattaa ja apuja kasvattamiseen saavat jatkossa myös. Menis hyvään tarkoitukseen ja varmasti tuottaisivat paljon iloa!

Myös yks kaveri ois innostunut kasvattamaan ekaa kertaa ni muutamaa sinne voisin laittaa?

Mun mielestä tässä on vaan hyviä ajatuksia. Yhdistyksen, discordin ja foorumin yhteisöjen tehokkuutta voisi hahmottaa jollain verkkomallilla, että miten nopeasti kivat lajikkeet päätyvät verkoston jäsenien kasvatukseen. Kirje on vaan yksi mekanismi, jos siitä päätyy lajikkeita harrastajille jotka ei edes tiedä kirjeestä niin sehän on loistavaa, ja yleensä kaikki muukin aktiivisuus edistää hyvin yhteisön päämääriä.

Vähän suhteessa tähän mietiskelin kirjeen nykytilaa, miten foorumilaiset haluaisi että sitä käytetään?

"Siemeniä voi hyvällä omalla tunnolla ottaa hyvinkin monta sorttia (2-3 per lajike), kuitenkaan unohtamatta muita osallistujia."

Kirjehän on melkoinen lajikkeiden kirjasto, mutta kokeneilla kasvattajilla varmaan ei ole tarvetta kovin monelle lajikkeelle kirjeestä, tai oikein tilaakaan kasvatussuunnitelmissa. Joten tuo ylläoleva pätee sitten erityisesti alkutaipaleella oleviin kasvattajiin, tilaisuutta hyödyntää kirjettä ei kannata arastella.

Toisaalta miten pitäisi suhtautua tuohon jälkimmäiseen osaan kaneettia, kun kirje on ollut pari vuotta tauolla ja nytkin kierrossa oli vain 5 henkeä? Onko fiksumpaa säilöä lajikkeita ja siemeniä mahdollisesti tulevina vuosina osallistuville, vai parempi saada kirjeeseen kerätty tavara kiertoon? Anekdoottien mukaan siemenet joilla on ikää 15 vuotta saattavat hyvin itää, mutta päteekö yhtä helposti 20-30 vuotta vanhoihin siemeniin? Vanhemmissa siemenissä saattaa jo tarvita useamman että saa kasveja aluille. Toisaalta kirje voi olla hyvä paikka säilöä siemeniä joita oli yleisesti kierrossa 20 vuotta sitten mutta joita ei nyt saa mistään.

Kirjeessä oli paljon kivaa kasvatettavaa ensi vuodelle ja muutama hieno löytö. Kori sitakame kuulostaa upealta maatiaislajikkeelta, tällaisia helmiä tulee vastaan mitä muuten ei tulisi kokeilleeksi tai ehkä edes löytäisi helpolla!
https://www.superhotchiles.com/product/kori-sitakame-pepper-10-seeds/?v=f0aa03aaca95

Ainakin tuli jänniä paprikoita ja baccatumeja ensi vuotta varten... pitää taas inventoida uudestaan kun tää kausi alkaa olla taputeltu ja hellittää chilikiireet noin muuten. Jos Aji goldenia oli kirjeessä niin suosittelen sitä kyllä myös, löytyy foorumilta vähän arvostelusäiettäkin. Aji challuaruro amarillo taas on mielenkiintoinen kylmäsietoisena, pistin 2 tainta kasvatukseen joista toinen on ylimääräinen ja toisesta jännätään miten hyvää satoa tulee. Puerto Rican yellow, Yaki blue fawn (hybridi annuumiin) ja Aji cachuchón olisi aika jänniä kasvattaa mitä tuossa pistin mukaan, eivät nyt mahtuneet viljelyyn mutta kiinnostaisi kovasti millaista tavaraa niistä tulee. Muutenkin valtaosa mitä heitin kirjeeseen pitäisi olla hyvän/mielenkiintoisen makuisia tai jollain tapaa trendikkäitä. Aji fantasy on mieto, maukas chili, vahva kestosuosikki mitä pitää kokeilla heti chiliuran alkutaipaleella.

Alongado oli tähtenä yhdistyksen jäsenkampanjassa:

Kumari on kiintoisa villi/puolivilli chili. Sen vahvuus on yleisesti todettu luokkaan 8/10, mutta vaihtelee marjoittain. Kahdeksan lienee keskiarvo.

Kumarin marja on hyvin pienikokoinen, 1-2 cm eli C. frutescensin tyylinen ja valtaosa marjasta on siemeniä. Marja on hyvin ohutseinäinen. Aromi on todella hyvä ja C. chinensen tyyppinen, mutta korostuu enemmän kielen takaosassa kuin chinensen mukaisesti suun etuosassa. Sadon kerääminen vie aikaa, mutta on todella vaivan arvoista.

Kumari on satoisa, mutta sen kasvukausi on todella pitkä, jopa pitempi kuin Rocotoilla. Helmikuussa itänyt Kumari alkoi kypsyttämään podejaan vasta lokakuun lopussa.
18
Chilitapahtumat / -tapaamiset / Chilimiitti Helsingissä
helmikuu 23, 2023, 20:45:11 ip
Kauden ensimmäinen Uudenmaan & Helsingin chilimiitti pidetään kahden viikon päästä tiistaina 7.3. kello 18. Paikkana on Ala-Malmin Kotipizza, Ala-Malmin tori 4, 00700 Helsinki. Aivan paikallisen Alepan vieressä ja lähistöllä on myös parkkitalo jossa mm. junan liityntäparkki.

Tervetuloa juttelemaan muiden chilipäiden kanssa ja juonimaan kevään tulevaa toimintaa!
19
Taisi Postin navigaattori piipata "tee U-käännös" ja lähetys visiteerasi Helsinkiä uudemman kerran. On tämä chili kyllä jännä harrastus.
20
Lakot on nyt lusittu ja Postin seuranta näytti aamusta että kirje on
kiitämässä takaisin kohti kylmää pohjoista ja DiscoKain postilaatikkoa. Päivitin
tuon listan yllä että mitä kirjeeseen tuli mukaan.

Huomasin että on muutamaa lajiketta jossa siemenet ilmeisesti noin 10
vuotta vanhoja ja niitä on satamäärin. Ilmeisestikin entisiä trendilajikkeita.
Nappasin esim. Tobago sweetiä ihan reilusti, nämähän olisi hyvä saada kiertoon
ja voi jaella alottelijoille/muille innokkaille että poika kokeiles noita
jos lähtis kasvamaan? Tuo kevensi kirjettä mukavasti ja muutenkin oli
kaikkea kivaa raidattavaksi, niin saatiin puskettua tuon paino hyvän matkaa
alle 400 gramman. Silti kirjeessä olevien lajikkeiden määrä on noussut mukavasti
tällä kierroksella.

Seuraavat lajikkeet on loppu:
pink haba
PI 441531
greek pepperoni
Rocopica (ulupica large)

Villien lista elänyt, mutta on siellä kans c. rhomboideum, flexu mukana. Lance(olatum??),
cap 212, exile siemeniä on runsaasti.

Joitain on paljon enemmän kuin inventaarissa:
Aji peruvian orange 210
Tobago sweet 3 x 50

Vähintään ton verran, en lähtenyt laskemaan tarkkaan. Mutta Sorrii on kontribuoinut
ihan reiluja määriä. Chilhuacle negroa oli kans ihan riittävästi.