huhtikuu 18, 2024, 03:09:03 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - varis

121
Helsingissä pari annuumia eteläseinustalla, aloitettu maaliskuussa, molempiin tuli runsaasti podeja, mutta podit kypsyivät vasta sisällä lokakuulla syöntikuntoon. Varmaankin ollut paljon lämpimämpi ja suojaisempi paikka kuin se pelto.

Luulen että lajike ja kasvupaikka pitää valita huolella, sekä tehdä hyvä esikasvatus. Reaper taitaa olla melkoisen haastava jo kasvihuoneessakin.
122
Siementen vaihtaminen voisi kyllä olla hyvä tekosyy järjestää taas jotain paikallisia tapaamisia? Varmaan joka puolella Suomea olisi harrastajia joilla on vähän ylimääräistä varastoa tai melko laajoja kirjastoja, mutta aina mahtuu pari uutta lajiketta. Toisaalta kätevä tapa hankkia siemeniä kun ei tarvitse miettiä mitä kaikkea sen siemenkaupan sadoista lajikkeista siirtää ostoskorin puolelle.

Lainaus käyttäjältä: sorrii - joulukuu 18, 2021, 12:05:46 ipJoopa. Tää foorumi on niin kuollut, etten minäkään muista eds kurkistaa kuin harvakseltaan. Ennen Chilifoorumi oli auki yötäpäivää. Facebookin "chilifooorumi-ketju" on syönyt täältä sen vähänkin aktiivisuuden. Facessa toisaalta jutustelu on oikeesti tyhmää: Siellä näkee samat typerät kysymykset joka päivä. Ja samat alottelijat innokkaasti niihin vastaavay yhtä tyhmästi ... Sieltä ei enää tietoa löydä, eikä löydä täältäkään kun sivut on mennyt niin sekaviksi ... siis toimivuus. Nyt ei oikein edes jaksa valittaa: On takana 2 viikon eristys ja se "lievä" koronatauti. Kyllä vitutti kärvistellä yksin kotona kun tauti vaan paheni yli viikon ... Siinä tulee jo mieleen kaikenlaista ...

Foorumi taisi jo korjaantua jokusen aikaa sitten. Mutta discord voisi olla hyvä lääke hatutukseen, samaan aikaan säilyttää ja jäsentelee tiedon paljon paremmin kuin facebook mutta silti on chattina nopeampi ja jouhevampi. Suomalainen chilipalvelin löytyy osoitteesta https://discord.gg/KQMz5eRb
123
Lainaus käyttäjältä: Plantopia - huhtikuu 16, 2019, 09:59:46 apIhan kokeeksi laitoin tänä vuonna yhden Lemon dropin multaan ja toisen kookokseen. Nyt molemmat taimet ovat 2kk vanhoja ja hyvin ovat kasvaneet, mutta kookoksessa kasvu ei ole ollut yhtään sen parempaa (joskaan ei huonompaakaan) kuin mullassa. Lehdet ovat ehkä aavistuksen verran jopa suuremmat mullassa kasvaneessa, muuten taimien koko on täsmälleen sama. Mietin, voisiko varsinainen kookoslannoite saada lopullisen sadon jopa paremmaksi kuin mullassa?  :)

Onko asia edistynyt?

Ja onko kastelu ollut täsmälleen sama, esim. samat määrät vettä ja lannoitetta joka kerralla? Kookos ei pidätä ravinteita niin hyvin kuin multa, joten kastelua tai viljelymenetelmää pitää ehkä mukauttaa kasvualustaan. Useimmat kookoksen käyttäjät taitavat sekottaa mukaan jotain muutakin ainesta, esim. hydrosoraa?
124
Parvekkeella oli tänä vuonna kolmen eri tulisuusasteen chiliä - näytti siltä että kirvat tuli ensin miedoimpaan (chiluacle negro) ja viimeksi tulisimpaan (cayenne). Tästä parista datapisteestä jos lähtee extrapoloimaan, niin tulettomissa paprikoissa pitäisi vihreitä öttiäisiä vilistä jo alkukaudesta? Kiinnostaisi viljellä niitäkin, mutta mietityttää onko tuholaisalttius ihan yhtä paha kuin chili-annuumeillakin?

Toinen kysymys, onko lajikkeilla selkeitä eroja alttiuden suhteen vai onko taas kerran olosuhteet ym. Onko tuholaisalttiutta onnistuttu korjaamaan jalostuksella? (Olettaisi pikemminkin syntyneen kaiken jalostuksen sivutuotteena kun päälinja ollut maksimoida satoa ym.) Jotkin villiannuumit kuulemma on vähemmän herkkiä, toisaalta voisi risteyttää myös chinensen kanssa joka myös vähemmän herkkä.
125
Mahtaa Akiron Nuoli kestää ihan Suomenkin säitä :-) Lasilla parempia ominaisuuksia on suurempi valon läpäisy (olettaen että sitä jostain syystä halutaan) sekä tietenkin ulkonäkö jos sen rakennelman tarkoitus ei ole vain ja ainoastaan kasvattaa mahdollisimman paljon chiliä.

Onko chilissä kasvihuoneessa jotain erityistä mitä pitää huomioida, tai mitä sellaista pitäisi tietää mitä ei voi kasvihuoneista lukea jokaisesta pihatarvikelehdestä?

Automaattituuletus riippuu varmaan jotenkin kasvihuoneen koosta ja sillä on muitakin funktioita kuin vain lämpötilan säätely. Mutta mitä nyrkkisääntöjä pitäisi soveltaa, ainakin eteläparvekkeilla lämpötila helposti nousee jonnekin 40 asteeseen kesällä mikä voi olla liikaa chilille jos ei tuuleteta. Jos taas kasvihuone saa hieman varjoa vähän joka suunnasta, onko tämä aihe jonka kanssa kannattaa isommin stressata? Joka tapauksessa jotain automaattituuletusta on tulossa, se varmasti helpottaa elämää.

Miksi muuten PC:ssä ja asunnossa pitää olla aktiivinen (koneellinen) tuuletus, mutta kasvarissa sitä ei tarvita? Siellä kuitenkin eläviä olentoja sisällä joiden pitäs selvitä hengissä...
126
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Maukkain lajike?
heinäkuu 26, 2022, 14:08:41 ip
Aji fantasy on sellainen mistä tosi monet on pitäneet kun on maisteltu. Varsin kevyt polte mutta oikein maukas, tuore maku.
Aji Panca oli myös todella maukas, melkein marjaisa, ainakin kun sitä yritti täyttää ja käristi sen kaasulla puolikkaaksi leikattuna.
Jalapenoihin olen mieltynyt kans, makua löytyy eikä jää liian tulisuuden varjoon. Sama noilla miedoilla kreikkalaisilla (pepperoncini?). Näitähän saa ihan marketista purkkitavarana...

Chilin makumieltymykset on hyvin yksilöllisiä. Jotkut haluaa niin paljon tulta kuin vain saa, jos ei muuten niin ihan masokismin vuoksi. Kaveri sanoi Craig's double hotista että onpas saippuainen maku - mun mielestä se on vaan sivujuonne ja vaikka se puraisee rajusti, on maku silti pehmeämpi ja hienostuneempi kuin muilla habaneroilla mitä olen syönyt.
127
Miten tehokkaita hämähäkit on torjunnassa ja miten paljon on eroa eri hämähäkkilajien välillä? Tiedän kyllä mistä niitä löytää :-D Leppäkerttuja yritin etsiä 30 min äiteen puutarhasta enkä löytänyt ensimmäistäkään. Me eletään jo Blade Runnerin maailmassa jossa eläimet tulee postimyynnistä.
128
Vähän ensi vuosi mietinnässä, tältä vuodelta ei oikein satoa tulossa. Voisi laittaa ison kasvihuoneenkin, mutta ei tule ainakaan chiliä täyteen ensimmäisenä vuonna. Tuholaisherkkyys varjostaa harrastuksen mahdollisuuksia ja sekin on hieman vastuutonta että joku Fatalii myy aloittelijoille annuumeja "joo joo tosi helppo 1/10", ei marketit ole sen parempia. Paljon parempiakin vaihtoehtoja voisi olla, jotkut kokeneet kasvattajat ei suostu edes koskemaan annuumeihin kirvojen ym. tuholaisten vuoksi. Risteytys- ja jalostuskuvioiden vuoksi annuumit kuitenkin vielä kiinnostaisi, ja osittain tulettomien paprikoiden osalta myös.

Aloitin tämän vuoden chilit hieman myöhään, maaliskuussa, mutta kasvoivat mukavasti keinovalolla ja parvekkeella vielä lisää, kukkia oli ja kaikki näytti oikein hyvältä ennen juhannusta, tuntui että se kastelukin meni nappiin. Sitten tuli kirvat. Torjuin alkuun mäntysuovalla, mutta se ei niitä pysäyttänyt. Pyretriiniäkin ruiskuteltu varmaan 6 kertaa ja vaikka sekin alkuun tuhosi suuren osan kirvoista, ei invaasiota kuitenkaan voinut estää.

Sen jälkeen käytin vielä mäntysuopaa, nyt noin 5% liuoksena mutta siinä ongelma on että lehtiin syöpyy paljon maitokahvin värisiä laikkuja jos sitä ei huuhtele pois. Ilmeisesti mäntysuovan pitäminen kasveissa olisi kuitenkin tarpeen koska se niin estää kirvan hengitystä yhdessä veden kanssa. (Ehkä jatkossa noin 2% liuoksella ja ruiskutus useammin?) Tuossa vaiheessa sain niitä Biotuksen kaksipistepirkkoja, jäljellä noin 5 viikon taistelun jälkeen oli 2 annuumia + 3 tyngäksi leikattua jotka tunki uutta lehteä + vähän herneitä joissa niissäkin oli vihdoin melko runsaasti kirvoja. Eli noin kolme kasvia mihin ohjeen mukaan pitäisi riittää noin kaksi leppäpirkkoa - usutin niitä noin tusinan verran asialle koska saastuminen oli jo edennyt varsin vaikeaksi. Pirkot on olleet vajaan viikon nyt asialla ja kasvien tilannetta katsellessa aamulla näkyisi olevan ainakin 3 pirkkoa vielä jäljellä. Ne tykkäävät kyllä paritellakin mutta en tiedä miten on kirvojen syömisen laita, päivisin pedot lähinnä chillaavat paikoillaan. Tuo parveke voi tulla melko kuumaksikin tähän aikaan vuodesta jos on lämmin päivä.

Tein kuitenkin niin fiksusti että 11 chilin taimesta annoin suurimman osan sukulaisille. Muualla ovat menestyneet paljon paremmin ja pari on avomaalla 40cm syvyisessä lavakauluksessa - chili ei vaikuta oikein olevan avomaakasvi meillä, mutta juhannuksen jälkeen nuokin lähtivät porskuttamaan, nyt on paljon kukkia ja hedelmiä tulossa, kirvoista ei näy viitteitä. Chilien kasvatus voi olla ihan sijainnista tai vuodesta kiinni, että tuleeko tuholaiset korjaamaan sadon monen kuukauden uurastuksen jälkeen?

Jotain parempaa suunnitelmaa tähän pitäisi kehittää, jos edes jatkaa enemmin asian kanssa. Vesiviljely voi hieman pienentää riskiä, mutta en ole siihen 100% siirtymässä vielä ensi kaudella kaikkien kasvien suhteen. Aikaisempi ja järeämpi puuttuminen invaasioon sekä ennaltaehkäisy voivat auttaa, mutta haasteet on suuria ja työmäärä voi kasvaa valtavaksi. Leppäpirkot kuulemma toimii joillain mutta niidenkin käyttö vaatii jotain suunnitelmaa ja osaamista - hyönteisille pitäisi järjestää sopivat elinolot että toimivat ja kanta lähtee vahvistumaan - jos kirvat loppuu kesken niin sitten kyllä nopeasti pirkotkin, ja jos tuholaiset tulevat myöhemmin uudestaan niin alkaa alusta koko kierros.
129
Aprikoosilambic.

Lambicissa hyviä merkkejä oli ainakin Cantillon, Boon. Niitä oli muitakin mutta eihän nimiä muista jos ei oo vähään aikaan kalibroinut :-P Britit oli kirjoittanu aiheesta hyvän kirjan joka oli jo aika hyvin sinne päin.
130
Puikoista voisi tehdä oman säikeenkin kun moni näyttää suosittelevan vaikka niitä ei ole tarkoitettu tähän käyttöön.

Nykyinen suunnitelma on jatkaa uusilla kierroksilla mäntysuopaa (~5%) jos se vielä auttais ja sitten ens viikon lopulla monipistepirkot asialle. Jos ei tokene siitä niin tää kasvi pääsee roskikseen joukon jatkoks.
131
Valmisruoat / Vs: Sipsit
heinäkuu 11, 2022, 19:04:10 ip
Poppamiehen juusto-jalapenosipsit tuntuu osuneen varsin nappiin, selkeästi kokeilemisen arvoinen chilituote. Varmasti subjektiivista mutta tuntuu pätevän myös tulisuuteen - makua löytyy mutta toisaalta sipseissä ei odottaisikaan niitä kovimpia chilikokemuksia.
132
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - toukokuu 15, 2016, 22:50:09 ipnäköjää jotaki hyötyäkin siitä että asuu kajaanissa kaukana kaikesta. Ei vielä havaintoja kirvoista, saati suurista massoista. Lenteleekö nuo muuten kuinka mielellään kolmannen kerroksen parvekkeelle, onko kokemuksia? Entä muut pikku perkeleet? Pitäis neem öljyä jostain saada hankittua, muttei raaski alkaa tilailemaan.

Yhdellä kasvattajalla on ruusussa kirvoja, mutta kerrosta ylempänä ei chileissä kuulemma mitään vaikka on pari annuumia partsilla.

Omalla parvekkeella taas melkoinen invaasio, aiempina vuosina ollut daalioissakin mutta niistä on saanut tosi kevyellä mäntysuopakäsittelyllä ne häädettyä.

Kai se aina vähän riippuu olosuhteista ja kaikesta.
133
Sama kai näissäkin, eli kirvojen kuoria? Itse kirvoja on kyllä runsaasti ollu chileissä, kuten tuosta myös näkyy. Riittää kans yläpinnoille, varsiin ja kukintoihin :-P

https://imgur.com/a/xGpdZf5
134
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Uudenmaan aluejaosto
heinäkuu 10, 2022, 15:07:38 ip
Miltä nykyisellään näyttää eteläisimmän Suomen aktiivisuus, tai yhdistyksen yleensäkin? Miten jäsenet pitävät yhteyttä muuten kuin foorumin kautta? Onko ne facebook-ryhmät kovin aktiivisia?

Suomessa on muuten nykyisellään aktiivinen discord-palvelin myös, voin kaivaa siihen liittymislinkin jos ei pääse unohtumaan. Saksassa on ilmeisesti parikin hyvin aktiivista, koronan aikana lähti joku uusi chilibuumi vetämään.