tammikuu 29, 2023, 01:35:52 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tuoreimmat viestit

Sivuja1 2 3 ... 10
1
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Uudenmaan aluejaosto
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - tammikuu 28, 2023, 18:19:05 ip
Discordin puolella oli muutama chilimiitistä kiinnostunut, ehkä sellainen saataisiin järjestettyä vaikka helmikuun lopulla? Onko etelän kansaa hereillä täällä foorumin puolella?
2
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Siemenketjukirje II
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - tammikuu 28, 2023, 17:42:30 ip
Yllättävää että toimii Suomessa mutta onhan näitä erilaisia rientoja varmaan ollut ja sitten jos puolet porukasta on Tampereelta... :-) Kiersikö tää joskus ennen chilimaakunta kerrallaan?

Jos haluaisi optimoida niin koko hoidon rakennettakin voisi ehkä miettiä uudestaan. Onhan tuokin tavallaan iso riski että koko hoito luotetaan Postin haltuun kerralla.
3
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Siemenketjukirje II
Viimeisin viesti käyttäjältä sorrii - tammikuu 28, 2023, 16:49:50 ip
Toivottavaa on ollut, että toimitetaan naamatusten jos mahdollista. Posti on näitä hukannutkin monta kertaa! Se paksu paketti, vaikka määrättyjen mittojen mukainen onkin, jää ilmeisesti automaattilajittelussa jumiin ... menee siitä sitten silppuriin tai jotain  ::) Käsittääkseni jotkut on kokontuneet kimpassakin pläräämään siemeniä: Luovuus on sallittua.
4
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Siemenketjukirje II
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - tammikuu 28, 2023, 16:20:21 ip
Kauanko kirjeellä kestää mennä perille?
Toimitamme tavalliset kirjeet ja kortit kotimaahan yleensä 4 arkipäivässä. Plus-merkillä varustettujen kirjeiden toimitus vastaanottajalle vie 2 arkipäivää, lähetysten seurannasta  näet kun se on viety perille.

Muut kirjeet kotimaahan
Pikakirje, 1-2 arkipäivää 
Kirjattu kirje, 2-3 arkipäivää 
Postiennakkokirje, 2-3 arkipäivää
5
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Siemenketjukirje II
Viimeisin viesti käyttäjältä QnixGamer - tammikuu 28, 2023, 16:16:07 ip
Onko kirje jo matkalla? Kauanko noissa edes nykyään kestää että löytää seuraavan lootaan 🤔
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2022 - 2023
Viimeisin viesti käyttäjältä miiksuli - tammikuu 28, 2023, 15:26:00 ip
Terveen näkönen kaveri tulossa :) Ite en käytä lämpömattoja. Hyvin itää kunhan lämpötila ollu yli 20 astetta. Välillä itelläkin ollu itäminen vähän parempaa alhasemmassa lämpötilassa kuin siellä lähellä kolmeekymmentä.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2022 - 2023
Viimeisin viesti käyttäjältä Tervo - tammikuu 28, 2023, 15:07:32 ip
Iti sitten tämä viimeinenkin Carolina Reaper. Kylvin kaksi Picantes PT:stä ostettua siementä 09.01, toinen iti jo 18.01, tämä nosti eilen niskalenkin mullasta ja tänä aamuna oli sirkkalehdet auki. Olin jo luopumassa toivosta, joku päivä sitten katkaisin sähköt tuon alla olleesta lämpömatosta, liekö tuo kylmeneminen sitten jouduttanut itämistä. Nyt itämässä enää kolibrikukka, saa nähdä nouseeko jo ensi jouluksi. Muutama viikko, niin saa tomaatin siemenet multaan.

8
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: risteytys
Viimeisin viesti käyttäjältä miiksuli - tammikuu 28, 2023, 11:04:38 ap
Mä pidän noita tavallaan eristyksissä. Ettei pääse lajien kanssa kauhean helposti risteytymään. Tiedän ettei vahinkoa ole vielä omalla kohdalla käyny onneksi :) Niinhän se on että useampia pitäisi noita kasvatattaa kerralla kun eri fenoja tulee jatkuvasti. Nytkin tuossa mun ekassa risteytyksessä joka menee F2 niin laitoin kolme kasvia tulemaan samasta marjasta ja jokainen poikkeaa toisista jotenkin. Mun mielestä nää harrastelijoiden risteytykset on jänniä aina vaikka ei oliskaan täysin vakaa lajike. Kunhan vaan ilmmottaa myytäessä että ei ole vakaa lajike kyseessä.

Pienistä puroista se järkivin syntyy. Tarpeeks monta tekee noita risteytyksiä niin joskus onni voi potkasta ja tuleekin jotain haluttuja tai uusia ominaisuuksia. Mutta me harrastelijat ei voida kaikkea tietää kun tarvii pitkän koulutuksen, laitteet ja aikaa kunnon tutkimusta varten.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: risteytys
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - tammikuu 28, 2023, 09:39:02 ap
Onkohan Suomessa (tai yleensä) kasvattajia jotka ovat tehneet yli 20 eri risteymaa kaudessa? Fatalii nyt varmasti ainakin mutta luulisi että olisi ollut muutama muukin hullu asialla.

Mietin että millaisia uusia ongelmia moisessa tulee vastaan ja millaisilla strategioilla niihin voi vastata. Yleensäkin risteytysstrategiat on sellainen aihe mitä olisi hyvä pohtia.

Toinen hyvä aihe on lajikkeiden laatu. Sehän tietysti vaikuttaa haasteisiin että miten korkealla rima on - jos haluaa vaan fiilistellä avopölytteistä henk.koht. maatiaislajikettaan niin se on melko rentoa verrattuna siihen että pitäisi pitää kirjaa eri versioista ja yleensä että mitä niitten siementen piti olla mitä nyt kasvatetaan. Plus vahinkoristeymien esto kun kerätään siemeniä jne. Chiliyhdistyshän on tätä aihetta pitänyt aiemmin vähän esillä mutta vaikuttaa että Suomessa koko risteytysskene on vähän hiljainen, porukka tekee ihan mielenkiintoisia juttuja mutta kukin yksinään omalla suunnallaan.

Mutta takaisin aiheeseen - suositus oli että jos jotain lajiketta lähdetään ihan oikeasti tekemään, pitäisi kasvattaa 100 kasvia kerrallaan. Tämä on melkoinen haaste harrastajalle jo yhden lajikkeen kohdalla, saati jos niitä on 20 uutta kokeiltavaksi joka vuosi. Ymmärtäisin että tämä on kriittistä kuitenkin vain sukupolviin F2 ja F3. Nimittäin jos kantalajikkeet ovat stabiileja, ei yksittäisten kasvien välillä ole paljoa vaihtelua vaan geenit ovat samat ja 1-2 kasvia riittää sukupolveen F1. Sukupolven F3 jälkeen taas lajike alkaa jo stabiloitua - vai tuleeko merkittävästi resessiivisten geenien yhdistelmiä esiin vielä myöhemmissä sukupolvissa? Pitäisi katsella näitä diagrammeja ja hieman pohdiskella miten menee, mutta jotkut varmaan muistaa anekdootteja mitä jännää on tapahtunut vielä F4 - F5 sukupolvissa?

Mietiskelin että voisi olla mahdollista luoda strategioita, joilla voidaan päätyä laadukkaisiin lajikkeisiin myös pienillä kasvien määrillä. Esimerkiksi lajikkeiden luominen (risteyttäminen) voitaisiin erottaa niiden jalostamisesta. Tässä voisi hyödyntää ammattilaisten tai laajemman chiliyhteisön panosta, mutta tarvittaisiin varmaan myös sitä että lajikkeen sukupuu on hyvin tiedossa ja sen jalostusprosessissa voidaan hypätä muutama sukupolvi taaksepäin ja etsiä haluttuja ominaisuuksia vanhemmista siemenistä.

Toinen mahdollisuus on käyttää rinnakkaisuutta, eli jalostetaan samaan aikaan useita lajikkeita ilman tarkkaa yksittäistä päämäärää ja/tai hyödynnetään laajempaa joukkoa kasvattajia sekä yhteistyötä kasvattajien välillä. Saksassa on ilmeisesti jotain tällaisia kuvioita käynnissä mutta meillä ne lähinnä orastavat tässä vaiheessa. Edellyttäisi ehkä jossain määrin samantapaisia tavoitteita eri kasvattajien välillä.

Yksi haaste risteytyksessä on sen hitaus. Jossain Artbreederissä pystyy uusia kuvasukupolvia luomaan minuuteissa tai tunneissa, mutta uuden chililajikkeen luominen on helposti vuosikymmenen projekti. Eikä siltikään aina onnistu. Tätä voisi varmaan nopeuttaa sisäkasvatuksella jos saadaan esim. kaksi ylimääräistä peräkkäistä satoa vuodessa, mutta soveltuu ehkä parhaiten prototyyppi- tai myöhempiin stabilointisukupolviin joissa kasvien määrän ei tarvitse olla valtava.
10
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Eri lajien tarvitsema valo, la...
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - tammikuu 28, 2023, 08:29:18 ap
Miten pitkälle ne nyrkkisäännöt toimii että paljon pitää näitä kasvun edellytyksiä antaa kullekin lajille, eli onko yleensä kovinkin rajuja lajikekohtaisia eroja?

Jostain syystä tästä näkee varsin vähän yhteenvetoja. Mutta käsitin että menee jotenkin näin:

Annuum Mielellään paljon valoa, saattaa menestyä puolivarjossakin. Kastellaan normaalisti/säännöllisesti, mutta kestää jonkin verran kuivuuttakin, varottava liikakastelua, erityisesti jos kastellaan tiheään. Normaali lannoitus mutta varottava ylilannoitusta; lannoitus hyvä säätää kasvuvaiheen mukaan (mm. uudelle taimelle erilainen kuin kukkimisvaiheessa).
Frutescens Tarvitsee ehkä hieman enemmän valoa kuin annuum? Muuten melko samanlainen hoito kuin annuumille.
Chinense Tarvitsee enemmän valoa kuin annuum. Mielellään kaikki saatavissa oleva valo. Lannoitusta ja kastelua noin 1/2 siitä mitä annuumille.
Baccatum Tarvitsee vähemmän valoa kuin annuum. Tuottaa puolivarjossakin. Lannoitusta ja kastelua noin 1/2 siitä mitä annuumille.
Pubescens (rocoto) Tarvitsee vähemmän valoa kuin annuum. Tuottaa puolivarjossakin. Lannoitusta ja kastelua noin 1/2 siitä mitä annuumille.

Selvennystä: Lannoitteen määrällä kai tarkoitetaan seoksen voimakkuutta kasteluvedessä? Vai onko ajatus että lannoitteet annetaan erikseen? Esim. meneekö siis näin että

Kastelu päivittäin
Annuum: 2L vettä jossa 10ml ravinnetta
Chinense (1/2 annostus): 1L vettä jossa 2.5ml ravinnetta

vai

Lannoitus viikoittain
Annuum: 2L vettä jossa 10ml ravinnetta
Chinense (1/2 annostus): 1L vettä jossa 5ml ravinnetta

Arkijärjellä ajatellen siis ensimmäisen tavan mukaan chinensellä samankokoinen kasvi saa vain 1/4 annuumin ravinteista, mikä tuntuu valtavalta erolta.

Menee ehkä hifistely puolelle jo, mutta onko lajilla (lajikkeella) paljonkaan vaikutusta siihen miten lannoitusta säädetään kasvu/kukinta/satovaiheessa?
Sivuja1 2 3 ... 10