maaliskuu 22, 2023, 21:19:13 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Time lapse -videoketju: lannoituksen vaikutus kasvuun

Aloittaja Chiliharri, maaliskuu 08, 2017, 18:34:30 ip

« edellinen - seuraava »

Chiliharri

maaliskuu 08, 2017, 18:34:30 ip Viimeisin muokkaus: maaliskuu 09, 2017, 10:44:56 ap käyttäjältä Chiliharri
Tässä kokoamani sekä Chili-Ile:n eli foorumilla nimimerkki unenkuvan pyynnöstäni julkaisema video:
https://www.youtube.com/watch?v=y1lD4ideSEo

Aiheena on tarkoin ja oikein annostellun lannoituksen vaikutus kasvuun verrattuna siihen, että lannoitus jätetään kokonaisuudessaan pois.

Tavoitteena oli havaita ero kasvussa, koska tämä on puheissa ja kirjallisuudessa todettu "tunnettu tosiasia".

Laitan tänne foorumin hiljaisempaan osioon uuden aiheen, vaikka kyse ei ole laboratoriotestien kriteerit täyttävästä testistä  ;) Tämä on pienimuotoinen kotikutoinen kokeilu, jossa halusin seurata paljon puhuttua ja ajankohtaista asiaa, eli lannoituksen tarpeellisuutta kasvun alkuvaiheessa. Mutta tälläinen toteutus vaatii toisaalta omat järjestelynsä. Otsikon mukaiseen aiheeseen on hankala sijoittaa riittävää testipopulaatiota, jotta sen voisi havaita videolla selvästi.

Kasvien valmistelu
- Istutus 1 siemen/Jiffy pienoiskasvihuoneeseen 2.12.2016. Kaikki siemenet itivät 12.-14.12.2016, joista
- valittiin kolme testiyksilöä istutettavaksi noin 1 litran ruukkuihin 21.12.2016.
- Multaa (Pirkka Kaktus- ja kylvömulta) punnittiin näihin sama määrä (paino ei ylhäällä).
- Istutettaessa kasvejen kokoero oli pieni, mutta lannoittamatta jätetty oli lievästi isokokoisin, ja se laitettiin vielä tarkoituksella lähimmäksi ikkunaa
  saamaan eniten luonnonvaloa
- lisävalo tulee pääasiassa E40 kantaisesta LED polttimosta, josta on ilmoitettu 80W ja 6000K; kasvit saavat normaalin asuinhuoneiston hajavalon

Kuvausaikataulu ja suunnitelma:
- Järjestelmäkamera tarkennettiin ja laitettiin jalustalle suojaisaan nurkkaan, ettei sitä tarvitsisi siirrellä kuvausten aikana
- Kolme kasvia aseteltiin taustapahvin eteen siten, että ne eivät peitä toisiaan tai kasva helposti ulos kuvausalueelta
- Aloitus 3.1.2017 ja halusin jatkaa sitä mahdollisimman pitkään, jotta mahdollinen ero olisi havaittavissa.
- Intervalometri ajastettiin ottamaan 25 kuvaa/vrk 24 minuutin välein ajalla 10:00-19:36, jolloin myös valo on ajastettu toimintaan
- Kuvaus päätettiin lopettaa 2.3.2017, jolloin kuvia tuli yhteensä 1475kpl

Testin kulku:
Kasveja kasteltiin alakautta lautaselle, ja kaikille annettu nestemäärä mitattiin (määrät ovat tallennettuina). Videolla noin 7-8 viikon kohdalla havaitaan lannoitettujen kasvien haaroittumisen alkavan spontaanisti. Lannoittamaton ei haaraudu vielä kuvausten aikana, ja silmämääräisesti havaitaan kasvun hidastuvan verrokkeihin nähden ehkä 4-5:n viikon kohdalla. Myös lehtien värissä alkaa havaita eron siten, että lannoittamattoman lehdet alkavat "vaalentua". Videon katselussa kannattaa huomioida lannoitettujen haarominen sivusuuntaan latvojen tasolla, joihin verrattuna lannoittamattoman venyminen vaikuttaa vähäiseltä.

Tulosten arviointi:
Testi oli tosiaan pienimuotoinen, mutta omaa tavoitettani vastaava. Kasvussa on havaittavissa eroja, jotka näkyvät myös videolla. Silmin nähtävä ero kasvien ulkomuodossa on selvempi, kuin vaikkapa valokuvasta voi havaita. Testin jälkeen on otettu myös tarkempia valokuvia kasveista kameran vapauduttua. Yhteenvetona tämä ei ainakaan kumoa lannoituksen vaikutusta. Kannattaa huomioida, että tässä käytetyssä ns. uudessa mullassa on jonkinlainen lannoitus valmiina. Usein todetaan, että lannoitus kannattaa aloittaa viimeistään 1 kk:n ikäisille taimille.

Toivon tästä keskustelua, ja minulta voi kysellä tuohon testiin ja mm. kuvauksen toteutukseen liittyvää!
Tietysti jos tästä herää kiinnostus laajempaan vastaavaan testiin Time Lapse tyyppisesti toteutettuna, niin voi laittaa puolestani tähän samaan ketjuun.


EDIT: kirjoitusvirheitä tuppaa jäämään vaikka kuinka yrittää...
EDIT 2: videolinkki päivitetty, kts. vastaus #2 ketjussa

Memsie

Mielenkiintoista!

En tiedä a) paljonko englanninkielistä yleisöä videolla ja b) kuinka helppoa tekstejä on vielä muokata, mutta englanninkielinen teksti "with or without germination" vie vähän harhaan, koska germination=itäminen. Lannoitus=fertilization/fertilisation. :)

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: Memsie - maaliskuu 08, 2017, 19:58:29 ip
...
englanninkielinen teksti "with or without germination" vie vähän harhaan, koska germination=itäminen. Lannoitus=fertilization/fertilisation. :)
...

Kiitos videon kannalta arvokkaasta huomiosta! Tuohon on täysin virheellinen teksti lipsahtanut, ja minun täytyy se ehdottomasti korjata. Näin siinä käy kun ei natiivi englanninkielinen vetäisee hatusta asioita sen kummemmin miettimättä  :-[

Korjaan ja laitan YV:tä kanavan pitäjälle, kun uusi versio on ladattavissa.

Hubert

Hieno video!
Tässä jäi ero aika pieneksi, koska ruukut olivat varsin suuria kasvien kokoon nähden. Eli mullassa riitti ravinteita tuohon kokoon asti aika hyvin. Pari kuukautta pidemmällä testiajalla tai 2 dl ruukuilla olisi tullut aika paljon rajumpi ero.

Chiliharri

maaliskuu 08, 2017, 23:01:38 ip #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 08, 2017, 23:04:36 ip käyttäjältä Chiliharri
Lainaus käyttäjältä: Hubert - maaliskuu 08, 2017, 22:12:19 ip
...Tässä jäi ero aika pieneksi, koska ruukut olivat varsin suuria kasvien kokoon nähden. ...


Näin on, tuli mieleen tuossa kuvausten aikana. Alunperin olin suunnitellut kuvaavani noin kuukauden, kun häiriötön paikka pitää olla varattuna. Kuvausta en voinut käytännön syistä jatkaa tuon pidempään, vaikka olisin halunnut. Tänään noissa alkaa se ero tuntua tosi selkeästi, ja lannoitettu haaroo kolmatta kerrannaista. Lannoittamaton yrittää juuri ja juuri ensimmäistä. Lannoittamaton olikin menossa hävitykseen, kun en aio varata tilaa noin monelle.

Kuvia otettuna seuraavana päivänä timelapsen jälkeen eli 3.3.2017:

 
Runkojen paksuudessa oli selvä ero, molemmat lannoitetut olivat 4-5mm ja vihreitä, kun lannoittamaton alle 3mm


Kasvin leveydessä on selvä ero, ja samoin lehtien koossa ja värissä. Huomatkaa että lannoittamaton on tässä keskellä.