maaliskuu 24, 2023, 17:36:40 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tervon chilit 2022 - 2023

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

Tervo

toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip Viimeisin muokkaus: joulukuu 28, 2022, 12:34:32 ip käyttäjältä Tervo Syy: Otsikko uusiksi
Jeps, uusi jäsen esittäytyy ja aloittaa "vähän" myöhässä tämän vuoden.
Homma alkoi siitä, että vaimo toi pöytään "vähän" myöhässä istutetut "Long Slim" -taimet, ja aloin netistä tonkimaan, miten näitä chilejä pitäisi kasvattaa, kun näitä on muutamana kesänä ollut, lähinnä mökillä kitumassa, ilman mainittavaa satoa.
Omin niistä sitten pari taimee, rakentelin JYSK:in 31 litraisesta purkista jonkinlaisen bubblerin, idätin kolme lajiketta (kaksi per lajike), ja näistä nyt kolme bubblerissa ja kaksi ruukussa. Yksi vielä yrittää itää, ja ilmeisesti vielä nousee elävien kirjoille.
Noi bubblerissa ylös nousevat on Chiluacle negro, Chocolate Scotch Bonnet ja Trinidad Scorpion, ruukuissa Chiluacle negro ja Trinidad Scorpion, itämässä vielä toi viiminen Scotch Bonnet, jossa jonkinlaista eloa havaittavissa.
Long Slimmit ruukuissa sai varastolannoitteen tuossa vähän toista viikkoa sitten, näyttävät voivan ihan hyvin. Bubblerin sain tulille vasta eilen, ei noi pienet taimet ainakaan vielä ole siirtyneet ajasta iäisyyteen.
Armottoman myöhässähän tässä ollaan, taimet kaakkoon aukeavalla ikkunalla, lisävalona DIY 20W LED salaattikulhosta rakennetulla heijastimella. Katsotaan nyt, kuinka pitkälle nämä tämän vuoden aikana kehittyy, hoidetaan homma sitten kotiin vuodenvaihteen jälkeen.
marek

Tervetuloa mukaan  :)
Sieltä ne pikkuiset ponnahtaa vielä vauhdilla kasvuun.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

miiksuli

Tuossa kannattaa harkita järeämpää valaistusta jos ei ole mahdolista kasvattaa parvekkeella, pihalla, kasvihuoneessa. Tai no riippuu jos on hyvä ilmansuunta ikkunoilla niin hyvin tulee kasvaa ja satoamaan. Ja tervetuloa! Mukavaa puuhaa tuo kasvattelu ja kieliposkella odottamassa satoa :) Hullut sitte kasvattelee extreme tulisia lajikkeita ja syö niitä kans...

Chliina

Söpöjä pikkuisia siellä kasvamassa! Onnea ja menestystä kasvukaudelle. :)

Tervo

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - toukokuu 06, 2022, 19:16:20 ipTuossa kannattaa harkita järeämpää valaistusta jos ei ole mahdolista kasvattaa parvekkeella, pihalla, kasvihuoneessa. Tai no riippuu jos on hyvä ilmansuunta ikkunoilla niin hyvin tulee kasvaa ja satoamaan. Ja tervetuloa! Mukavaa puuhaa tuo kasvattelu ja kieliposkella odottamassa satoa :) Hullut sitte kasvattelee extreme tulisia lajikkeita ja syö niitä kans...

Joo, kyllähän nämä viimeistään syksyllä lisää valoa kaipaa, nyt tulee tuossa ikkunalla auringon noususta tuonne iltapäivään tässäkin. Ja toki, pihalle ja mökillehän noista valtaosa on lähdössä, kunhan Puulasta jäät lähtee!

Tänään taas aurinko paistoi suoraan ruukkuihin, ja ruukkujen lämpötila tuntui nousevan lähelle kiehumapistettä! Piti sitten näitä mustia taimiruukkuja vuorata foliolla, ettei ihan kauheita tapahdu.

Njoo, tulisten syömisestä aikaa ennen koronaa Madeiralla intialaisen ravintelin tarjoilija seisoi pöydän vieressä vahtimassa, että selviän heidän vindaloostaan hengissä ;-)


Tervo

Hidasta on kasvu näiden alkuvaiheessa. No, tietty noi jo aiemmin idätetyt Long Slimit kasvaa ihan eri tahtia ruukuissaan. Jostain syystä tämä yksi on "rullannut" lehtiään. Etsin vanhoja viestejä, ja syyksi veikkailtiin kaikkea maan ja taivaan väliltä. Liikaa valoa, liian vähän valoa, väärän väristä valoa, liikaa lannoitetta tai jonkun ainesosan puutetta. Noi kaikki kolme on istutettu samaan aikaan, taimimultaan, ja muutaman päivän jälkeen lannoitettu yrttilannoitteella varastolannoituksena. Seurataan nyt tilannetta. Yhden noista latvoin, kun näyttivät, että eivät lähde haarautumaan, mutta nyt näyttää sitä, että kaikki kolme haarautuvat samalla tavalla yhtä aikaa, toi latvottu ehkä vähän vikkelämmin.Noilla uudemmilla idätyksillä mielenkiintoinen havainto, että samaan aikaan ruukkuun istutetut on tässä vaiheessa vähän edellä kasvussa verrattuna noihin bubblerin vastaaviin. Johtuneeko siitä, että bubblerissa joutuvat alussa tekemään vähän enemmän töitä, että noi juuret on kunnolla ravintonesteessä.

Tässä toi Negro mullassa:Ja tässä tuon sisarus bubblerissa:
Tervo

Alkaa kesän tulo kasvattaa näitäkin, myöhäisestä aloituksesta huolimatta.

Latvoin toisenkin näistä Long Slimeistä, ja laitoin latvuksen juurtumaan pakasterasiasta turattuun passiivi vesiastiaan. Ilmeisesti olisi pitänyt toinenkin noista isoista lehtipareista napsia pois, mutta näyttää tämä näinkin menevän. Saa nähdä, saako tuo juuria aikaiseksi.Bubblerissa on kasvanut juuria, ja se alkaa nyt näkyä myös lehtien kasvulla. Tässä tuo Scotch Bonnet paistattelemassa.Ensi viikko menee mökillä, saa nähdä miten nämä ruukuissa asuvat selviää, bubblerissa ei pitäisi mitään hätää olla.

Tervo

Ei mennyt toi mökillä olo ihan ongelmitta, ainakaan noiden Long Slimien osalta. Ei kastelu ollut riittänyt, ja olivat melko surkeassa kunnossa kotiin tullessa. Yksi toipui (se vähiten auringossa ollut) ennalleen, kaksi muuta ei. No, ei ne ihan kuolleita ole, toiseen jäi yksi isohko lehti ja pari kasvun alkua, toiseen yksi haara kera parin pienen lehden ja kasvun alkuja. Katsotaan nyt tuleeko noista enää elinkelpoisia.

Tästä viisastuneena ruukutin nuo ruukuissa asuvat Pauliinan altakasteluruukkuihin (20cm), josko noi nyt noissa selviäisi näistä mökillä oloista. Scorpion on kasvattanut lehtiä kohtuullisesti, saisi vaan kohta haarautua. Sen kaveri bubblerissa on jonkin verran pienempi, juuria sekin on nyt saanut kasvatettua ihan mukavasti. Lisäsin bubbleriin lannoitetta, tähän asti ollut tuo teelusikallinen kymppiin (PK) tuplasin nyt annoksen.Bubblerissa olijoilla ei tietenkään mitään hätää, tuo vesimäärä ei varmaan puolessatoista viikossa pääse loppumaan. Scotch Bonnet lisännyt sekin lehtiään, näkyy viihtyvän sekä bubblerissa, että passiivihydrossa, ovat liki samankokoisia.Etnisestä kaupasta ostetuista kuivatuista, kilotavarana myydyistä Birds Eye -chileistä poimin kaksi viikkoa sitten kahdeksan siementä, jotka laitoin koemielessä itämään. Kuusi iti edellisen viikon aikana, ja siirsin niistä yhden multaan, ja kaksi Lidelin laatikosta värkättyyn taimibubbleriin. Katsotaan nyt, mitä noistakin tulee.


Tervo

Long Slim pelästyi näköjään kuivumisesta sen verran, että aloittelee kukkimista. :)


Tervo

Posti toi kirjekuoren Portugalista, varautumista ensi talven idätyksiin. Kahdenkymmenen tulisen chilin siemenet, kymmenen siementä per lajike.
Onko porukoilla kokemusta tästä picantes.pt -firmasta ja siementen laadusta? Ei noi ainakaan hirveän kalliita olleet (20€), kohtuulliset postikulut (2.90) ja toimitus viikossa.


miiksuli

Ei mitään havaintoa. Täytyypä koluta sivu läpi. Oliko monta pussukkaa tuossa 20 eurossa?

Tervo

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - kesäkuu 06, 2022, 19:50:56 ipEi mitään havaintoa. Täytyypä koluta sivu läpi. Oliko monta pussukkaa tuossa 20 eurossa?

20 eri lajiketta, kutakin 10 siementä. Riittänee moneksi vuodeksi.

miiksuli

Ei ole kyl paha ollenkaan. Toivottavasti itää hyvin ja ei ole vääriä lajikkeita tullu. Aijotko pistää jotain nyt itämään vai vasta ensi vuodeksi? Jos löytyy tehokkaat valot niin aina ja milloin vaan :)

Tervo

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - kesäkuu 06, 2022, 20:16:55 ipEi ole kyl paha ollenkaan. Toivottavasti itää hyvin ja ei ole vääriä lajikkeita tullu. Aijotko pistää jotain nyt itämään vai vasta ensi vuodeksi? Jos löytyy tehokkaat valot niin aina ja milloin vaan :)

Kyllä nämä jää ensi vuoteen. Ei tuota tilaa kuitenkaan ole tolkuttomasti, niin katsoo, mitä näistä tämänvuotisista saa talvehtimaan, ja idättää noista sitten jotain mielenkiintoista. Tietty jos tyhjää tuon alakerran vaatehuoneen ja rakentaa kunnon valaistuksen sinne, niin mahtuu vaikka mitä...

Tervo

Mökillä kärvistellään, ensimmäinen lämmin päivä (pilkkihaalarit naulassa). Kolmatta viikkoa sitten laitoin neljä piispanhatun siementä itämään. Näkyy nämä kylmässäkin itävän, ajan kanssa kaksi neljästä on noussut sirkkalehdille, vaikka ihan Suomen suvisäässä ovatkin seisseet yötä päivää.


Chliina

Karaistuvat pienestä pitäen suomen suloiseen suveen ;D

20 lajiketta onkin jo melkoinen määrä! Varsinkin, kun eihän sitä vain yhtä siementä voi kylvää. sinulla on siellä ensi keväänä melkoinen viidakko!

Tervo

No niin, pari viikkoa mökillä, eikä tästäkään ilman kuolonuhreja selvitty :( Toi passiivi-pakasterasiassa elänyt Bonnet oli onnistunut imemään kaikki vedet (litran), ja oli kuiva kuin korppu. Samanlaisessa astiassa osin ikkunakarmin suojassa ollut Long Slimin latvus oli selvinnyt taas ihan kunnialla, kasvanut kymmenisen senttiä ja alkanut kukkia.

Samoin tuo latvan luovuttaja on venähtänyt, ja kasvattanut kymmenkunta kukkaa. Tämä selvisi edellisestä kuivahtamisesta vähimmällä, ja pääsi pari viikkoa sitten Pauliinaan kasvusammaleeseen. Säiliö oli toki nyt tyhjänä, mutta niinhän se ohjeiden mukaan pitää ennen täyttöä ollakin.Chiluacle Negro pääsi Pauliinaan samaan aikaan, sekin aloittelee kukkimista.Pauliinassa myös Trinidad Scorpion kasvanut melkoisesti, ei kuitenkaan vielä haarautunut, eikä nuppujakaan näy.Bubblerissa Bonnet, Negro ja Scorpion myös kasvaneet, eivät kuitenkaan samaa tahtia kuin nuo ruukuissa asuvat. Toi Bonnet täytyy yrittää pitää hengissä, olisi toi kaveri näköjään pitänyt istuttaa ruukkuun tuosta passiivista, se oli nimittäin paremmassa vauhdissa kuin tämä.Ja kahdessa viikossa on tuossa Bird's Eye -kokeessakin tapahtunut kasvua. Tämän kaveri Pauliinassa ilmeisesti yrittää kasvattaa tuota sille liian isoa ruukkua täyteen juuria, eikä ole edennyt likikään näin isoksi.Toin mökiltä kotia ne siellä idätetyt piispanhatut (tai olikohan noi itse asiassa Jamaican Bell lajiketta), kun ei toi Suomen suvi näyttänyt niitä oikein kasvattavan. Eilenkin kärvisteltiin koko päivä jossain kymmenen asteen pinnassa.marek

Pienempien Pauliinojen kanssa saa olla tarkkana. Vesi pääsee yllättäen loppumaan vaikka vahtisi vieressä koko ajan. Omissanikin pari pienempää ja aina onnistun tyhjentämään ne kokonaan. Ehkä kasvit myös käyttävät vettä omaan tahtiinsa.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

Tervo

kesäkuu 22, 2022, 08:30:32 ap #18 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2022, 08:49:18 ap käyttäjältä Tervo
Sitkeitä ovat nämä pirulaiset! Tämä pakasterasiassa elellyt Scotch Bonnet oli jossain vaiheessa viime viikkoa imenyt koko rasian vesimäärän viimeistä pisaraa myöten, ja oli lauantaina höyhenenkevyt muisto edellisestä elämästä, juuretkin kuin kuivaa spaghettia. Katkaisin latvan, leikkasin lehdet pois ja täytin rasian kastelulannoitteella. Ja nyt, viidessä päivässä, uutta kasvua pukkaa. Kolmatta mahdollisuutta tuskin tulee.


Tervo

Taas mökiltä kotiin. Tällä kertaa selvittiin ilman (isoja) takaiskuja, kiitos varmaan tuosta pojan alkuviikolla tekemästä kastelukierroksesta. Ja siitä, että nostin noi isoimmat pois ikkunalta, pöydän päälle, josta sitten tietysti seurasi omia ongelmiaan valon vähenemisen myötä. Ongelmat lähinnä turhaa pituuskasvua, valon suuntaan vääntymistä, ja kukkien/nuppujen pudottelua.

Noh, toi Cayenne Long Slim on saanut muutaman ihan kohtuu kokoisen podin aikaiseksi, lisää kukkiakin on, ja osa pudonnut pois.Toinen ongelma taas liittyy liikaan valoon, bubblereissa asustelevat Scorpion, ja vasta joku viikko takaperin istutettu Bird's Eye olivat kasvaneet kiinni noihin 20 watin ledeihin, ja seurauksena palaneita ylälehtiä :( Juuri ennen mökille lähtöä nostin noita lamppuja, kun ounastelin jotain tällaista, mutta en näköjään tarpeeksi. Ikävä oppia kaikki! Bird's Eyesta katkaisin nyt latvuksen, josko tuosta haarautuisi, mutta Scorpionissa on jotain nuppuja sieltä tulossa, ehkä annan olla.Positiivinen yllätys taas on tuo edellisessä merkinnässä ylösnousemuksen kokenut Scotch Bonnet, joka näyttää nyt näin hyvältä.Mökilläkin kasvit kasvavat, kaikkein nopeimmin ehkä tämä Hokkaido kurpitsa Uchiki kuri, muutama nuppukin jo tulossa.