huhtikuu 16, 2024, 20:46:23 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chiliyhdistyksen kaamoskampanja

Aloittaja varis, marraskuu 24, 2022, 21:06:31 ip

« edellinen - seuraava »

varis

marraskuu 24, 2022, 21:06:31 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 24, 2022, 21:12:11 ip käyttäjältä varis


Liittymällä Suomen Chiliyhdistys ry:n uudeksi jäseneksi 31.1.2023 mennessä, saat tervetuliaslahjaksi mahtavan kattauksen eri chililajien siemeniä. Tartu tilaisuuteen nopeasti, sillä kauden 2023 kasvatukset kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Olemme koonneet tervetuliaispakettiin viiden eri chililajin siemeniä, joukossa mm. yksi tämän hetken halutuimmista lajikkeista, Sugar Rush Stripey sekä puolivillichili Cumari Alongado!

Siemenpaketti sisältää:
- Cumari Alongado (Capsicum praetermissum)
- Leek (Capsicum annuum)
- Sansibar Habanero (Capsicum chinense)
- San Isidro (Capsicum pubescens)
- Sugar Rush Stripey (Capsicum baccatum)

(Muutokset siemenpaketin sisältöön pidätetään, mikäli kysyntä ylittää tarjontamme)

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä ja lähettämällä lomakkeen sivulta:
https://www.chiliyhdistys.fi/fi/jaseneksi-normaali/ 
tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info(at)chiliyhdistys.fi.

Tervetuloa mukaan toimintaamme!

varis

tammikuu 11, 2023, 02:07:02 ap #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 11, 2023, 02:12:41 ap käyttäjältä varis
Alla kuvaukset kampanjan lajikkeista.

Kaikki nyt tarjolla olevat chilin siemenet ovat avopölytteisiä. Jotta kasvit eivät pölyttyisi ristiin, kasveja on napautettu varteen tai ruukkuun päivittäin. Allekirjoittaneen kokemus chilinkasvatuksesta ei riitä arvioimaan, miten pomminvarma tämä menetelmä on vahinkopölytysten välttämiseen, mutta varmasti helpottaa pitämään siemenet lajikepuhtaina. En ole varma tarvitseeko näitä aspekteja tuoda paljon esiin jäsenkampanjan yhteydessä/somepäivityksissä?


Leek, C. annuum

Capsicum annuum on maailmalla laajimmin levinnyt ja kaupallisesti merkittävin chililaji. Monien mielestä Leek on yksi kaikkein parhaista annuum-lajikkeista. Ensinnäkin se on satoisa ja maultaan erinomainen. Leek on makeahko, mutta sen poltteen alue on vaikea määritellä.

Miksi sitten Leek on hyvä? Selitys lienee monikäyttöisyys. Leekistä tulee vallan mainiota kylmäsavustettua jauhetta. Monilla vain sato ei riitä savustukseen asti, sillä Leek on erinomainen grillattuna. Lajikkeen marjoja voi ottaa grillaukseen heti kun väri alkaa muuttua ja maku on osittain kypsänäkin mainio. Kypsänä Leek muuttuu punaiseksi ja on edelleen erinomainen grilliin.

Sugar Rush Stripey, C. baccatum

Stripey on uusi baccatum-lajike, jonka jalostustyö on vielä käynnissä. Yhdistyksen parin viimeisen vuoden kasvatuksessa lajike kuitenkin oli melko stabiili. Lajikkeesta tekee erityisen jännittävän marjojen kellertävä väri punaisilla raidoilla. Sen ovat kehittäneet Jukka Kilpinen (Fatalii) ja englantilainen Chris Fowler. Lajikkeesta on tullut niin suosittu että se on syksyllä päässyt loppumaan monilta siemenien myyjiltä. Hauska ulkonäkö on osasyy suurelle suosiolle, mutta vaikka marja jäisi raidattomaksi, niin aromi on C. baccatumiksikin erittäin raikas, hedelmäinen ja todella hyvän makuinen.

Kasvatettaessa Sugar Rush Stripey on varsin tavallinen C. baccatum. Iso, rönsyilevä ja vaatii paljon tilaa. Marjoja voi käyttää käytännössä heti värimuunnoksen alettua.

Sansibar Habanero, C. chinense

Matkailijan Sansibarin saarelta löytämä maukas ja aromaattinen chili. Monet lajiketta maistaneet chinensen ystävät ovat pitäneet Sansibaria tuoksultaan aromikkaimpana ja maultaan parhaana chinensenä.

Periaatteessa helppo kasvatettava, mutta punkkien ja kirvojen ilmestymistä kannattaa seurata. Kannattaa idättää hyvissä ajoin, jotta kasvi saa valoa ja lämpöä jo keväällä olosuhteiden niin salliessa, sillä chinenset vaativat runsaasti molempia.

Kumari Alongado, C. praetermissum

Kumari on kiintoisa villi/puolivilli chili. Sen vahvuus on yleisesti todettu luokkaan 8/10, mutta vaihtelee marjoittain. Kahdeksan lienee keskiarvo.

Kumarin marja on hyvin pienikokoinen, 1-2 cm eli C. frutescensin tyylinen ja valtaosa marjasta on siemeniä. Marja on hyvin ohutseinäinen. Aromi on todella hyvä ja C. chinensen tyyppinen, mutta korostuu enemmän kielen takaosassa kuin chinensen mukaisesti suun etuosassa. Sadon kerääminen vie aikaa, mutta on todella vaivan arvoista.

Kumari on satoisa, mutta sen kasvukausi on todella pitkä, jopa pitempi kuin Rocotoilla. Helmikuussa itänyt Kumari alkoi kypsyttämään podejaan vasta lokakuun lopussa.

Rocoto San Isidro, C. pubescens

Normaalisti Rocotot tulevat Etelä-Amerikasta Andien rinteiltä. Tämän lajike on kuitenkin peräisin Kanarian saarilta. Maultaan San Isidro on melko tavanomainen Rocoto, varsin hedelmäinen. Tulisuuskin on lähellä tyypillistä, 7/10. Vaikka lajikkeen polte on vahva, se on rocotojen tapaan erittäin tasainen ja vähemmän hyökkäävä kuin monella miedommallakaan chilillä. Kylmäsavustettunakin San Isidro on mukava. Normaalisti paksulihaiset Rocotot tahtovat kostuttaa liikaa kylmäsavustinta ja lopputulos vesittyy hieman. San Isidro on kostea, muttei liian kostea.

Kasvatettaessa Rocotoa kannattaa aina muistaa, että hyvän sadon edellytyksenä on lämpötilojen vaihtelu, aivan kuten Andien rinteilläkin - päivisin lämmintä ja öisin viileämpää. Siemenet on laitettava itämään jo edellisenä vuonna. Jotkut idättävät Rocotot jo marraskuussa. Samaten kasvultaan tyypillinen rocoto eli rönsyilee ja vaatii paljon tilaa. Rocoto sopii hyvin kasvatettavaksi ulkonakin.


Kommentit ja kysymykset erittäin tervetulleita, nämä lähtee seuraavaksi kierrokselle someen ym.!

varis