toukokuu 13, 2024, 19:15:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


RPA 2023

Aloittaja rpa, joulukuu 18, 2022, 14:37:35 ip

« edellinen - seuraava »

rpa




Laitoin tämmöiset likoon 1% salpietariveteen 17.12.2022 ja tänään 18.12 kylvin. Kovasti piti karsia kokeiltavia. Näistä 15 lajikkeesta  aion kasvattaa yhden taimen kutakin.  Enimmät heitettäväksii ulos Suomen suven armoille. Omia siemeniä on mukana vain 2 lajiketta, loput on Semillaksen joista avatut ylivuotisia.

Annuum Aji Cereza, Naso di Cane ja baccatum Aji Cito viimeksi kylvin liian myöhään mutta ne vaikuttivat lupaavilta. Aribibi Gusano ja (lähes varmasti chinense) hybridi jonka sain nimikkeellä "Capsicum baccatum Inca Red Drop"  ovat minulla pärjänneet ulkona chinesiksistä parhaiten, tosin omien Aribibi Gusano siementen itävyys oli huono niin piti hankkia  uudet.. CGN21500 ei minulla ole kasvanut kummoisesti, kun kuitenkin teki muutaman siemenettömäm mutta tosi hyvänmakuisen marjan niin yritän vielä. Loput ovat minulle uusia. Lanceolatum ja rhomboideum "pitäähän ne kokeilla kuin siemeniä kerran saa" meiningillä, Rocoto Montufar pitäisi olla hyvä mutta tuskin meikäläisellä ehtii kypsyä. Bubblegum on chinense mitä risteytetään  kaikkeen mahdolliseen kun sillä hetula missä marja on kiinni (verhiö?) värjäytyy kypsyvän marjan väriseksi. Annumit, Czech black pitäisi olla samantapainen hyötychili kuin Black Hot Hungarian, Filius ja Blolivian Rainbow enempi koristechilejä. Brasilian Pumpkin ja Birgit's Locoto lisää baccatumeja.

Enimmät hyvin ulkona Suomen suvessa Jyväskylässä pärjäävistä chileistä näyttävät kaipaavat pitkän taimikasvatuksen jos kypsiä chilejä ja siemeniä haluaa. Ja Rocoto tietysti olisi pitänyt kylvää vielä paljon aikaisemmin. Vielä olisi vielä iso läjä lisää kokeiltavia ja uudelleen kasvatettavia.  Mutta tilaa on taimille rajallisesti ja sähkövalo kallista.

rpa

Ai niin jos jotakita kiinnostaa mitä suosittelisin täysin toivottomiin olosuhteisiin, niin tähän mennessä Capsucum annuum "Cayenne", C. annuum "Black Hot Hungarian", C. baccatum "Aji Benito" ja C. (baccatum var.) praetermissum "Cumari Pollux" ovat pärjäänneet niin hyvin etten viitsi enää niitä kokeilla. Jos taimet kasvattaa riittävän ajoissa, edellä mainituista saa joitakin kypsiä chilejä. Jos yksi pitäisi valita, Cumari Pollux olisi semmpoinen mitä haluaisn sata grammaa vuodessa kuivattuna mausteeksi. Vaan ne on niin pieniä...

miiksuli

7 Pot Bubblegum vois olla hyvä! Toiselta foorumilta bongattu parit kuvat: https://thehotpepper.com/threads/skullbikers-whats-old-is-new-for-22-glog.75485/post-1740895

Ootko noita kasvattanut aikaisemmin? Itteä hotsittais nyt kasvattaa noita muita super tulisia lajikkeita joita ostin nimenomaan risteytyksiin. Tuli hankittua aikaisemmin: Primo Lucifer XL, Dragons Breath, Bleeding Borg 9, Borg 9 Chocolate. Mutta katotaan josko eka kasvaittis nyt yhden sukupolven ensin Peach Bleeder F6 (tekee jo satoa) ja tuo Tuntematon x Peach Bleeder F2. Pitäs keksii nimiki tolle ku nii tylsä nyt :thonk:

varis

tammikuu 01, 2023, 04:45:11 ap #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 01, 2023, 04:47:19 ap käyttäjältä varis
Onko ajatus risteyttää 21500:aa, sillä voisi tulla jotain jännää esim. sen Peach Bleederin tai muun kellertävän kanssa. Itsellä lähtee kohta idätykseen yksi tuollainen hybridi.

Red Drop kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta mutta siitä pitäisi hankkia lisää tietoa että pystyisi arvioimaan miten hyvä lähtökohta on risteytyksille. Itsellä ei ole tiedossa selkeitä chinense x baccatum risteytyksiä, useimmat lajien väliset on annuumien kanssa.

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: varis - tammikuu 01, 2023, 04:45:11 apOnko ajatus risteyttää 21500:aa, sillä voisi tulla jotain jännää esim. sen Peach Bleederin tai muun kellertävän kanssa. Itsellä lähtee kohta idätykseen yksi tuollainen hybridi.

Red Drop kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta mutta siitä pitäisi hankkia lisää tietoa että pystyisi arvioimaan miten hyvä lähtökohta on risteytyksille. Itsellä ei ole tiedossa selkeitä chinense x baccatum risteytyksiä, useimmat lajien väliset on annuumien kanssa.
Oot saanu siemenii jostai? :) PB on myös hyvän makuinen. Se on vaan 1,5M SHU. Ei mikään tappaja kuten Carolina Reaper tai jotkut muut jotka on sitä 2M ja enempi. Peach Bleeder on Borg 9 x jotain. Vahinko risteys. Näin mulle kerrottiin kun hommasin noita 2018. Sisukkaasti kasvattanut. Oisin isommassa sukupolvessa kuin F6 mutta kun jouduin ottaa 1-2 sukupolvea takapakkiin kun ei itänyt.

varis

Kyllähän kaupoista löytyy kaikkea sekalaista kivaa keltaista ja harrastajilta saa vielä jännempää tavaraa :-) Katsotaan nyt tämän/ensi kauden lopussa onko näissä jotain sellaista mikä sais pidettyä mielenkiinnon yllä pitempään ;-)

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: varis - tammikuu 01, 2023, 18:13:36 ipKyllähän kaupoista löytyy kaikkea sekalaista kivaa keltaista ja harrastajilta saa vielä jännempää tavaraa :-) Katsotaan nyt tämän/ensi kauden lopussa onko näissä jotain sellaista mikä sais pidettyä mielenkiinnon yllä pitempään ;-)
Tee ihmeessä päiväkirjaa noista niin pysyy paremmin kärryillä ja aiheessa :)

rpa

tammikuu 08, 2023, 15:55:22 ip #7 Viimeisin muokkaus: tammikuu 08, 2023, 16:02:35 ip käyttäjältä rpa
Aika kulunut itämisiä odottaessa. Tähän mennessä 12 ja 1/2 itänyt viidestätoista. Itämättä enää NIRD ja C. lanceolatum ja se 1/2 on oma Aji Cito mistä nousi yksi itu siemen tiukasti pään ympärillä.
Kun vihdoin sain tilattua gibbarelliinihappoa (GA3) ilman että se mystisesti katosi matkalle (kai epäiltynä designhuumeena tai jotain) laitoin itämättömistä uudet siemenet ja lisäksi varalle Cumari Pollux ja Baccatum Eroica likoon 250ppm GA3 + 1% KNO3 veteen.

Jos jotakuta oikesti kiinnostaa niin voin lahjoittaa NIRD siemenet kasvatettavaksi. Itäminen tietysti on mitä on ulkona toivottomassa ilmastossa kasvaneista kerätyillä siemenillä. Ostosiemenestä kasvaneet itse asiassa oli ihan hyviä pitkiä punaisia keskivahvoja chinense-chilejä viileää sietävistä nopeasatoisista kasveista, ongelmana vain väärä laji ja epästabiili risteytys.



(Vas ylä oma aito baccatum "Inca Red Drop", vas ala alkuperäinen "ei ainakaan baccatum" "Inca Red Drop".)

varis

tammikuu 10, 2023, 08:42:09 ap #8 Viimeisin muokkaus: tammikuu 10, 2023, 08:46:24 ap käyttäjältä varis
No tuo on jännä tapaus jos chinense sietää kylmää, kyllä sitä jonkun nyt pitäisi jatkojalostaa? Onkohan puhdas chinense vai mukana jotain muutakin lajia?

Jatkojalostukseen olisi varmaan hyvä olla sekä noita F2 että F3 siemeniä, pitää laittaa yksityisviestiä.

Tuo Filius ilmeisesti on eri lajike kuin Filius Blue? Tähän jälkimmäiseen törmännyt ja se pitäisi varmaan hankkia, ehkä jännä projekti 2024... Yaki blue fawnissa on ilmeisesti mukana sitäkin, saattaa nyt tulla kasvatukseen.

rpa

"Filius" kun sattui olemaan Semillä kun muita tilasin niin otin. Kuvasta voisi päätellä että on pyöreä ja kypsyy mustan violetista  oranssiksi ja googlen kuvahaulla vähemmistö "Filius Bluesta" on sama ja enemmistö on soikeampi chili joka kypsyys punaieksi. Veikkaisin olevan eri lajikkeita. Minulle tärkeintä on miten se selviää Suomen suven yli ulkona. :-)

Aji Cito (vanha semin siemen), Eroica (marketti) ja Cumari Pollux (oma) itivät, lanceolatum ja NIRD antavat vielä odottaa. Aikaisemmin kylvettyjä pitäisi jo alkaa siirtää tomaattiruukkuihin. Pitäsi vain viitsiä siivota ja kantaa istutusmultapussi sulamaan...

(Roiskaisu kuistilta sähkön säästöä paossa olevan kaktuksen takaa)

rpa

On ollut muita huolia ja taimien kouliminen on jäänyt aina huomiseksi turhan pitkään. Istutin niitä vihdoin tänään niin paljon tomaattiruukkuihin kuin multaa riitti. Epäjärjestyksessä: Chech Black, CGN 21500 (2), Rocoto Montufar, Cap. rhomboideum (2 samassa ruukussa),  Aribibbi Gusano (2), Birgit's Locoto, Brasilian Pumpkin, Filius, 7-pot Bubblegum, Bolivian Rainbow. Kourallinen vielä odottaa että haen lisää multaa.



miiksuli

helmikuu 03, 2023, 17:16:23 ip #11 Viimeisin muokkaus: helmikuu 03, 2023, 17:18:12 ip käyttäjältä miiksuli
Hyvältä näyttää! :) Lajien kirjo siellä.

rpa

helmikuu 04, 2023, 17:09:33 ip #12 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2023, 17:46:21 ip käyttäjältä rpa
Istutin loput ensimmäisestä taimierästä: Aji Czereza (2) ja Naso Di Cane (2). Toisen kylvön taimet saavat vielä kasvaa. Eli Aji Cito (vanha semi), Erotica (marketin chileistä), Cumari Pollux (oma) ja pahnan pohjimmaisena Cap. lanceolatum (semi loput) 2dl jurttipurkissa. 1. kylvöön liotin siemenet 1% KNO3:ssa 24h  2. kylvöön liotin siemet 1% KNO3 + 250ppm gibbarelliinihappoa (Alin halvalla vaa'alla mitattuna 75% GA3:ta ~67mg / 200ml) ja unohdin ne likoon kahden yön yli. Kokeillessa pitäisi säätää vain yhtä parametriä kerrallaan.
Ekan kylvön lanceolatumeista iti 0/4 ja tokan 4/7. Liian pieni otos että toimivuudesta olisi varmuutta mutta ei ainakaan pahalta näytä. Muista en osaa sanoa kuin että ei haitannut itämistä.




AliExpressissä halvin / pienimmissä erissä myytävä 75% gibbarelliinihappo tulee tämmöisissä salaperäisissä ja epäilyttävissä pusseissa.  Luemma mömmön pääkäyttö on siemettömien mandariinien ja Thompson-rypäleitten viljely, kukat ruskutetaan liuoksella hedelmien/marjojen starttaamiseksi ilman pölytystä. Siementen liottamisessa paras on pienin annos mikä tehoaa, aina alle 1000ppm, ja yliannostus aiheuttaa taimien venymistä tms. ongelmia.

miiksuli

Aika jännä. En oo ite tota kokeillu. Ootko vetyperoksidia kokeillut? Se on vaan hapate eli piriste. Tossakin sitten annettan alle 0,30% liuosta ja liotusaika on 12-24H.

rpa

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - helmikuu 04, 2023, 17:48:08 ipAika jännä. En oo ite tota kokeillu. Ootko vetyperoksidia kokeillut? Se on vaan hapate eli piriste. Tossakin sitten annettan alle 0,30% liuosta ja liotusaika on 12-24H.

Vetyperoksidia tai hypokloriittia olen käyttänyt vain desinfiointiin. Siemeniä joilla on vaikeasti lopetettava lepotila houkutellaan itämään vaikka minkälaisilla konsteilla, väkevä rikkihappo ja kalilipeä mukaanlukien! Minun kokemuksen mukaan monet semmoiset itää parhaiten jääkaapissa. Koisojen suvussa erityisesti. (Belladonna, Hyoskyamus, Datura, Withania jne.) Useimmat chilit tuntuu itävän minulla hyvin lämpömatolla saman ajastimen takana kuin valo, siis yöllä pikkuisen huoneenlämpöä viileämmässä kun lämpö on pois. Tosi hankalia ei ole olleet kuin pari villichileistä (flexuosum, eximium) ja en niitä ole ehtinyt pahemmin kokeilemaan. Ja tietysti huonosti kypsyneet siemenet aina.

miiksuli

Jääkaapissa? Missähän asteissa? Joo, eximium ja flexuosum on vaikeita idätettäviä.

rpa

Normi jääkaappilämpö, 6C taitaa olla nykyään hygieniavaatimus Suomessa. Kuistilla (jos olisi patteri päällä) on talvella 1-10C. Hieno nimi kylmäkäsittelylle on stratifiointi. Jotkin siemenet tarvii viikon ja jotkin kuukausia tai lämpö ja kylmäkauden tai useampiakin. Normichilit, tomaatti, peruna (siemenet) ja tupakka kyllä itää hyvin huoneenlämmössä. Villeille koisokasveille voi kokeilla viileää jos ne ei muuten idä. Datura minulla itänyt 0% huoneenlämmössä ja 50% kuistilla noin 10C hujakoilla.

rpa

Pistin tomaattiruukkuihin viimeiset taimet. Pääsivät vähän nuutumaan kun kastelin niitä turhan varovaisesti. (Kylvöruukkuni hankin muinoin kaktuksen siemenille ja ne ovat hyviä idätykseen mutta aika pikkiriikkisiä tilavuudeltaan.) Paljon voisi kylvää chilejä ja  muita mutta kasassa on jo maksimi taimia mitä viitsii kasvattaa.

Keskellä vasemmalta baccatum Erotica, C. lanceolatum (3 ruukussa) ja 2x baccatum Aji Cito. Kaikkein nuutunein vasemmalla alla on (baccatum var.) praetermissum Cumari Pollux. Eiköhän ne siitä. Chilit on siitä hyviä että ne enimmäkseen kestää pikku kuivahduksen.


varis

Joo ei näytä pahalta, ehkä liika valo saattaa haitata niin harson kanssa menis varman päälle.

Idätykseen ei kovin isoja ruukkuja tarvii, mulla on nyt jotain kaktusruukkuja käytössä ulkonäön ym. vuoksi, mutta ei oo pienimpiä mitä idätykseen on (jotain kennostojakin tai 2x taimet 8cm ruukkuun). Sovellatko tomaattiruukkujen kanssa altakastelua, mietin miten nousee kosteus niissä kun ovat aika korkeita? Mulla esim. coco/sora-seosta niissä mutta sulla taitaa olla lähinnä multakasvatuksia mitä oot käyttäny niissä?

rpa

helmikuu 21, 2023, 10:56:55 ap #19 Viimeisin muokkaus: helmikuu 22, 2023, 07:04:10 ap käyttäjältä rpa
Kastelen ihan päältä. (Nousee se kosteus alakauttakin jos kasvualusta toimii.) Mulla on osassa kasvusammalta ja lopuissa Kekkilän kylvöseosta. Kylvöseos on hiuk liian hienojakoista 2l ruukkuun mutta kun sitä joka tapauksessa oli vajaa 50l säkki ja se kokemuksen mukaan toimii. Siten kun pistän taimet ämpäreihin ja ulos ajattelin hakea paalin kasvuseosta Hankkijalta ettei tarvi tapella aina loppuvien multapussien kanssa. Lannotteena olen käyttänyt Tarhurin Tomaatti- ja Vihanneslannoitetta.

Edit: "Kekkilä Kylvöseos W HS R8017, 50 l". Tuota olen ostanut säkin vuodessa taimien kasvatukseen. Ämpäreihin olen tunkenut "Puutarhan musta multa Biolan 45l", jota on yleesä N säkkiä kympillä tarjouksessa (jos ei ole niin jotain muuta on). Ja se aina loppuu kesken ja pitää hakea uusi satsi... Joitain Kekkilän pro kasvualustoja saa 300l paaleissa, meinaan tällä kaudella koettaa.