Eri lajien tarvitsema valo, lannoite, kastelu

Aloittaja varis, tammikuu 28, 2023, 08:29:18 ap

« edellinen - seuraava »

varis

tammikuu 28, 2023, 08:29:18 ap Viimeisin muokkaus: tammikuu 28, 2023, 08:34:57 ap käyttäjältä varis
Miten pitkälle ne nyrkkisäännöt toimii että paljon pitää näitä kasvun edellytyksiä antaa kullekin lajille, eli onko yleensä kovinkin rajuja lajikekohtaisia eroja?

Jostain syystä tästä näkee varsin vähän yhteenvetoja. Mutta käsitin että menee jotenkin näin:

Annuum Mielellään paljon valoa, saattaa menestyä puolivarjossakin. Kastellaan normaalisti/säännöllisesti, mutta kestää jonkin verran kuivuuttakin, varottava liikakastelua, erityisesti jos kastellaan tiheään. Normaali lannoitus mutta varottava ylilannoitusta; lannoitus hyvä säätää kasvuvaiheen mukaan (mm. uudelle taimelle erilainen kuin kukkimisvaiheessa).
Frutescens Tarvitsee ehkä hieman enemmän valoa kuin annuum? Muuten melko samanlainen hoito kuin annuumille.
Chinense Tarvitsee enemmän valoa kuin annuum. Mielellään kaikki saatavissa oleva valo. Lannoitusta ja kastelua noin 1/2 siitä mitä annuumille.
Baccatum Tarvitsee vähemmän valoa kuin annuum. Tuottaa puolivarjossakin. Lannoitusta ja kastelua noin 1/2 siitä mitä annuumille.
Pubescens (rocoto) Tarvitsee vähemmän valoa kuin annuum. Tuottaa puolivarjossakin. Lannoitusta ja kastelua noin 1/2 siitä mitä annuumille.

Selvennystä: Lannoitteen määrällä kai tarkoitetaan seoksen voimakkuutta kasteluvedessä? Vai onko ajatus että lannoitteet annetaan erikseen? Esim. meneekö siis näin että

Kastelu päivittäin
Annuum: 2L vettä jossa 10ml ravinnetta
Chinense (1/2 annostus): 1L vettä jossa 2.5ml ravinnetta

vai

Lannoitus viikoittain
Annuum: 2L vettä jossa 10ml ravinnetta
Chinense (1/2 annostus): 1L vettä jossa 5ml ravinnetta

Arkijärjellä ajatellen siis ensimmäisen tavan mukaan chinensellä samankokoinen kasvi saa vain 1/4 annuumin ravinteista, mikä tuntuu valtavalta erolta.

Menee ehkä hifistely puolelle jo, mutta onko lajilla (lajikkeella) paljonkaan vaikutusta siihen miten lannoitusta säädetään kasvu/kukinta/satovaiheessa?

akselsson1

Valon pakollisen tarpeen suhteen olisin aika samoilla linjoilla, mutta sanoisin että jos sitä valoa tosiaan on kunnolla niin chinenseä ja Baccatumia saa ihan kunnolla kyllä ruokkia, ja kasvu sen mukaista. Kaikki tietenkin vaikuttaa joten ultimaattista vastausta lienee vaikea antaa? 😅
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

varis

maaliskuu 13, 2023, 01:37:16 ap #2 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 13, 2023, 02:03:31 ap käyttäjältä varis
Ja toisaalta chinensenkin saa tapettua liialla valolla. Nyt tänä vuonna tuolla discordissa on puhuttu muutamaankin otteeseen näistä tapauksista että kasvattaja on ostanut sen valon "valmistajan suositusten" mukaisella mitoituksella ja sitten sitä nuppia on reippaasti käännetty kaakkoon kun kasvi on ollut kasvuvaiheessa. Lopputuloksena sitten keltaisuutta, lehtien käpristelyä ym ym. Oireet hellittäneet pian kun sitä nuppia käännetty takaisin jonnekin 40% tehoille. Yleinen valosuositus chilille oli alle 600 yksikköä kasvuvaiheessa ja vasta kukintaan sitä lisätään isommaksi.

Aloin tässä miettiä sitä koulusta tuttua Liebigin minimilakia ja saman tapaisia huomioita on chilistäkin. Se on järjestelmä jossa eri inputtien pitää olla tasapainossa, esim. tehokasvatus kovalla valolla vaatisi enemmän hiilidioksidia jota huoneilmassa ei oo tarpeeksi ja on erittäin vaikea järjestää kotikonsteilla. Kokenut kasvattaja osaa vertailla aiempaan kasvuun, vallinneisiin olosuhteisiin, siihen miltä kasvit näyttää ja mitä niissä tapahtuu jne. ja säätää kasvatustoimenpiteitä niin että tapahtuu muutoksia parempaan suuntaan.

Pelkillä peukalosäännöillä ei päästä perille asti kasvatuksessa, koska ensinhän pitää löytää se sopiva taso kaikelle omissa kasvatusmenetelmissä ja -ympäristössä. Siltä pohjalta havainnoidaan kasveja ja tehdään korjaavia toimenpiteitä. Ehkä sen vuoksi informaatio tästä aiheesta on varsin rajallista, että peukalosäännöt eivät auta kovin pitkälle, mutta en tiedä selittääkö sitä kokonaan? Koska varmasti vaikuttaa myös esim. se, että monet kasvattajat eivät koe itseään asiantunteviksi monessa eri lajissa chilejä jne.

miiksuli

maaliskuu 13, 2023, 09:09:06 ap #3 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 13, 2023, 09:34:53 ap käyttäjältä miiksuli
Pohtinut tuossa muutamaa ongelmaa miksi näin. Luonnonvalon spektrissä ei ole rakoja kuten monissa LED valoissa joissa on vielä korkea energiatehokkuus. Pitää humioida että halpismittareilla ei pysty kauhean tarkkaan arvioimaan koska spektrissä on rakoja. Monesti tuosta 450-550 nm taajuudeella on rako ja sitten 700 nm jälkeen hiipuu valo. Luonnonvalossa on vielä pitkälle 800 nm. Eihän se ole kun lämpöö enää mutta en pidä sitä niin tärkeänä kuitenkaan kasveille jos sisäkasvatuksessa tai kasvihuoneissa. Toisena asiana on UV joka on pienissä määrissä hyvä mutta kun lisätään intensiivisyyttä niin viherhiukkaset herkistyy enemmän ja menee piiloon niin fotosynteesi hiipuu.

Tämmösellä halpismittarilla mittaillut että semmonen 15-20K LUX (240-320 umol) on hyvä pienille taimille. Isommille korkeintaan 25K LUX (400 umol) ja sitten kun mennään yli tuon niin kasvu vaan hidastuu entisestään. Lehdet kellastuu, käpristyy ja mahdolliesti läikkiä kun valon määrä kipuaa yli 50K LUX (800 umol). Sisällä kun kasvattaa niin mikä tahansa muovi tai lasi estää lähes kaikki UV-B/A.

Tässä vielä kalkulaattori eri valoille. Ottaa sen lähimpää omaa vastaava: https://www.waveformlighting.com/horticulture/convert-lux-to-ppfd-online-calculator

Edit. Lisätään vielä että UV lisäys lisää flavoideja, fenoleja ja kovettumaa varsiin.

akselsson1

Veikkaisin että tässä saattaa olla myös sitä haastetta että ennen aikaan ei ollut tollasia ylitehokkaita ledejä, joten liikaa oli vaikea valaista. Loisteputket kun sai kuitenkin laittaa taimiinkin melkein kiinni ja valon määrä oli ihan oikein. Mitähän sellasesta mahtoi tulla, ei varmanakaan yli mitä miiksuli yllä sanoi, muistelen joskus mitanneeni puhelimella (eli toleranssi varmaan iso) että noin 10K luxeja oli aikanaan putkien alla taimilla ja hyvin kasvoi, ei tarvittu 400W ledejä 😅
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:05:03 apVeikkaisin että tässä saattaa olla myös sitä haastetta että ennen aikaan ei ollut tollasia ylitehokkaita ledejä, joten liikaa oli vaikea valaista. Loisteputket kun sai kuitenkin laittaa taimiinkin melkein kiinni ja valon määrä oli ihan oikein. Mitähän sellasesta mahtoi tulla, ei varmanakaan yli mitä miiksuli yllä sanoi, muistelen joskus mitanneeni puhelimella (eli toleranssi varmaan iso) että noin 10K luxeja oli aikanaan putkien alla taimilla ja hyvin kasvoi, ei tarvittu 400W ledejä 😅
Ne on nykyään todella tehokkaita mutta toisaalta hyvä kun pienemmälläkin teholla pärjää tai sitten kauempaa ja isomman alueen kattaa. Ei mulla ole kun neljä 100W LED paneelia jaettuna kahteen telttaan. Hyötysuhde on 2,7 umol/J.

Tämmönen mittari itellä: https://www.aliexpress.com/item/32861480870.html

akselsson1

Juu ehdottomasti kannatan tehokkaita valoja, vaan niillä tosiaan täytyy vähän enempi jo ymmärtää mitä tekee 😊
Tarvisin itekin jonkun vaan ei ihan montaa sataa huvittaisi sijoittaa.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

miiksuli

maaliskuu 13, 2023, 10:37:39 ap #7 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 13, 2023, 10:42:52 ap käyttäjältä miiksuli
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:24:27 apJuu ehdottomasti kannatan tehokkaita valoja, vaan niillä tosiaan täytyy vähän enempi jo ymmärtää mitä tekee 😊
Tarvisin itekin jonkun vaan ei ihan montaa sataa huvittaisi sijoittaa.
Parhaat on paneelit on Samsungin LM301B ja LM301H. Aliexpressistä noita irtoo 200-300€. Viimeisin H malli pystyy jopa 2,9 umol/J. Mut jos miettii et noita ei tarvi kun pitää kun jollain puolella teholla maksimissaan jos etäisyys on alle 40 cm ylimpiin lehtiin. Vaikka tuntuu "isolta" rahalta niin noiden energiatehokkuus on yli tuplat johonkin marketin valonheittimeen :)

Voidaan ajatella sitä niinkin että sulla on tommonen 40W valonheitin alkukasvatuksessa kun tommosella quantum ledeillä varustetulla paneelilla riittäisi 18W päästäkseen samaan valon intensiivisyyteen.

akselsson1

Harkintaan täytyy pistää. Nyt ehkä on kylvöt sen verran myöhään keväällä että ei niin tarvetta kun pian jo on luonnon valoakin hyvin tarjoolla 😊 talvea ajatellen sitten taas ehkä pitää lompsaa kaivaa 😁
Chilihulluutta jo vuodesta 2011