syyskuu 24, 2023, 00:34:33 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Noselessin chilivuosi 2008-2010

Aloittaja ottulo, tammikuu 24, 2008, 22:35:29 ip

« edellinen - seuraava »

ottulo

tammikuu 24, 2008, 22:35:29 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 04, 2011, 23:23:03 ip käyttäjältä Noseless
Tästä alkaa kausi -08!
Kauden -08 loppu ja -09 alku: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4203.msg55105#msg55105
Kauden -10 alku: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4203.msg78509#msg78509
:haba: Tästä se lähtee.

Joulukuussa kuulin foorumituttujen chiliharrastuksista ja kiinnostuin itsekin. Siemeniä sain ennen joulua kiitos Fataliin toimitusten :wink:  ja jouluna paketista löytyi 15W kasvilamppu. Joulukuun 25. kylvin ensimmäiset siemenet multaan, kyseessä Bolivian Rainbow. Kokemattomana kostutin ensin mullan, lisäsin pintaan vielä pari milliä (multaa, ei vettä) ja istutin siemenet purkkiin. Sitten lampun alle ja odottelemaan. Ensimmäisen viikon verran lämpötila nurkassa pöydän alla oli lähes 26 C (muovin alla purkissa siis), mutta muovin kanssa sählättyäni putosivat lämmöt 20-22 C tienoille. Pari viikkoa myöhemmin leikkasin rakennukseen tarkoitetusta kivivillasta palan, sohin puukolla keskelle kolon ja pudotin sisään pari CAP 1546-siementä.

Tammikuun ensimmäisillä viikoilla aloin tutustumaan tähän foorumiin ja löysin erinäisiä vinkkejä idätysvaiheeseen..... joten kaivoin Bolivian Rainbowin siemenet esiin mullasta (näyttivät muuttumattomilta) ja toistin istutuksen hieman paremmin menetelmin (mullan huuhtelu kuumalla vedellä yms.). Samalla kertaa laitoin pieneen muovimukiin vettä ja kaksi CGN 19198-siementä kellumaan pinnalle. Purkit makasivat edelleen lampun alla huoneenlämmössä.Alkuviikosta lueskelin foorumia lisää, sekä kyselin asioista foorumilla, josta aluksi chileistä luin. Maanantain pari purkkia viettivät tietokoneen virtalähteen lämmössä ja illalla keksin oivan sijoituspaikan: lämminvesivaraajan päällä. Elohopeamittarilla sain lukemiksi aika tarkkaan 28 C. Istutin jogurttipurkkiin Aji Benitoa ja siirsin sen CGN 19198-mukin seuraksi varaajan päälle. Bolivian Rainbow ja CAP 1546 saivat viettää yön muurin päällä, jossa oli myös vajaa 30 C lämpötila vielä.22.1. aamulla tarkistin tilanteen. Bolivian Rainbow oli itänyt! Myös kivivillassa näkyi elon merkkejä, CAP 1546 elää! Päivällä koulusta kotiuduttuani siirsin loputkin purkit lämminvesivaraajan päälle ja istutin Yellow Short Tabascoa.
Eilen huomasin toisen CGN 19198-siemenen olevan rikkinäinen. Istutin ehjän siemenen maitopurkin pohjaan ja laitoin kaveriksi pussista uuden siemenen samaa lajia. Kovin kummoisia istutustoimenpiteitä en tehnyt, merkkasin kuitenkin lapuilla kumpi on lillutettu ja kumpi ei.

Tilanne tänään: idut ovat kasvaneet ja eilen varmistui myös toisen Bolivian Rainbow-siemenen itäminen. Ensimmäinen itu on jo aika ison näköinen ja varmaankin kohta alkaa nousta pystyyn. CAP 1546 on myös pulskistunut, mutta mutka on lyhyempi kuin mullassa olevalla Bolivian Rainbowilla.

Gallerian tapainen oli, mutta poistettu, joten päivitän tähän ketjuun. Vinkkejä tai rakentavaa palautetta saa ja pitääkin antaa. Saa myös kysyä jos jotakin tulee mieleen. :D


Uusi harrastaja
~Noseless

snu

Siitä se alkaa, tiedon ja kokemuksen kartuttaminen, sekä chilihulluuden paheneminen...

Rakentavaa palautetta:

Ihmiset ovat laiskoja. Ihmiset eivät halua nähdä ylimääräistä vaivaa. Miksi siis pakottaa ihmiset hakemaan kuvat erillisen linkin takaa? Tähän ketjuun suoraan istutettujen kuvien sisältöä olisi myös helpompi kommentoida (niin sinun, kuin muidenkin), kuin jos ne olisivat jollain muulla sivulla.

LainausVinkkejä tai rakentavaa palautetta saa ja pitääkin antaa.

Tuosta rakentavaa-sanan lihavoinnista tuli sellainen mielikuva, että olettaisit ihmisten alkavan vittuilemaan tai häröilemään tässä ketjussa.

Alku on haparoiva, mutta niinhän se on monilla muillakin ollut. Tervetuloa tekemään vähemmän virheitä kuin edeltäjäsi...
#419
Eksyminen on suotavaa.

AirMan

Minua kiinnostaa tuon kivivillassa olevan idun kasvaminen. Olisi nimittäin tavallista eristevillaa tarjolla ilmaiseksi vaikka kuinka paljon, kun taas kasvatukseen tarkoitettua tavaraa pitäisi jostain kaukaa tilata ja vielä maksaa siitä. Mahtaako tavallisessa villassa olla vaikkapa mitään homehtumista estäviä myrkkyjä, jotka haittaavat myös chilien kasvua? Kasteleminen on ainakin huomattavasti hankalampaa, sillä villa ei tunnu kovin helposti imevän vettä ainakaa ensimmäisellä kastelukerralla.

Pitääkin muistaa se aikomani oasis-sienikokeilu. Mahdollisesti se on liian tiukkaa tavaraa juurille, mutta ainakin se pitää hyvin kosteuden.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

ottulo

tammikuu 25, 2008, 16:49:55 ip #3 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2008, 12:03:58 ip käyttäjältä Noseless
Lainaus käyttäjältä: snu
LainausVinkkejä tai rakentavaa palautetta saa ja pitääkin antaa.

Tuosta rakentavaa-sanan lihavoinnista tuli sellainen mielikuva, että olettaisit ihmisten alkavan vittuilemaan tai häröilemään tässä ketjussa.


Lähinnä läpällä lihavoin, ei sitä saa ottaa liian kirjaimellisesti. Niiinkuin ei oikein mitään kirjoittamaani/sanomaani. Tiedä sitten onko hyvä vai huono asia...

Lainaus käyttäjältä: AirManMinua kiinnostaa tuon kivivillassa olevan idun kasvaminen. Olisi nimittäin tavallista eristevillaa tarjolla ilmaiseksi vaikka kuinka paljon, kun taas kasvatukseen tarkoitettua tavaraa pitäisi jostain kaukaa tilata ja vielä maksaa siitä. Mahtaako tavallisessa villassa olla vaikkapa mitään homehtumista estäviä myrkkyjä, jotka haittaavat myös chilien kasvua? Kasteleminen on ainakin huomattavasti hankalampaa, sillä villa ei tunnu kovin helposti imevän vettä ainakaa ensimmäisellä kastelukerralla.

Pitääkin muistaa se aikomani oasis-sienikokeilu. Mahdollisesti se on liian tiukkaa tavaraa juurille, mutta ainakin se pitää hyvin kosteuden.


Oma kivivillan pala on pahvipurkissa, jonka sisäpuolella on muovipussin palanen. Vesi ei pääse siis pahviin, joten sitä voi laittaa parikin senttiä pohjalle. Kosteus pysyy kyllä hyvin kun sen kerran on saanut imeytymään, tosin silloin tällöin (max muutaman päivän välein) suihkautan suihkepullosta vettä myös pinnalle.

Tämän hetken tilanne: kivivillassa mutka kasvaa, parin päivän päästä alkanee nousta? Mullassa olevat Bolivian Rainbowt: toinen on lähes pystyssä, sirkkalehdet vielä alaspäin ja supussa. Varmaankin huomenaamulla saan siirtää lampun alle. Toinen taimi kasvattaa vielä mutkaa.

Lainaus käyttäjältä: snuIhmiset ovat laiskoja. Ihmiset eivät halua nähdä ylimääräistä vaivaa. Miksi siis pakottaa ihmiset hakemaan kuvat erillisen linkin takaa? Tähän ketjuun suoraan istutettujen kuvien sisältöä olisi myös helpompi kommentoida (niin sinun, kuin muidenkin), kuin jos ne olisivat jollain muulla sivulla.


Näin teen jatkossa. Voisin pari kuvaa editoida vielä tuohon ensimmäiseen viestiin...

ottulo

Sitä tulee ajatelleeksi, että vaikka nuo chilit nopeasti tuntuvat kasvavan niin aivan liian usein käyn kurkkimassa.... Saattaa jonakin päivänä tulla kymmenisen kertaa vilkaistua purkit läpi, josko muutosta olisi. Suurimmat erot huomaa Illan ja aamun sekä aamun ja iltapäivän tarkistusten välillä, sillä yön nukun ja päivän olen koulussa.

Juuri äsken mennessäni kurkkimaan ajattelin juuri noin, mutta katsoin silti. Ja tällä kertaa kannatti. Kivivillan takaa kurkistaa toinenkin itu. Juuri eilen tai edellispäivänä vilkaisin parin villanpalan taakse eikä siemenessä näkynyt minkäänlaista eloa. Nyt siinä on aloitteleva lenkki. Ongelman tuottaa se, että molemmat itäneet siemenet ovat samassa, reilun sentin halkaisijaltaan olevassa kuopassa keskellä villapalaa.

Olisiko neuvoja, miten saisin taimet erilleen vahingoittamatta niitä, niin, etteivät ne nyt aivan oman palansa kulmassa kasvaisi? Ei noita siemeniä varmaankaan voi tuossa tilassa ruveta siirtämään toiseen purkkiin?

Tietenkin voisin varovasti lohkaista villasta isomman palan tuon myöhemmin itäneen ympäriltä, ja sovittaa sen kokonaan johonkin toiseen purkkiin. Mahtaako toimia, vai onko riskinä molempien itujen vahingoittuminen?

ottulo

tammikuu 27, 2008, 15:23:43 ip #5 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2008, 15:35:02 ip käyttäjältä Noseless
Hyvältä näyttää!

Bolivian Rainbow on pystyssä ja sirkkalehdet avautuneet molemmissa iduissa. Ensin itänyt on nyt muutaman sentin pituinen, jälkimmäinen pari senttiä lyhyempi. Molemmat ovat violetteja. Onkohan tuo normaalia vai onko esim valoa liikaa?CAP 1546 itu 1 on nousemassa, mutta siemen on jäänyt kiinni sirkkalehtiin. Arviolta noin puolet sirkkalehdistä on näkyvissä, joten voinen turvallisesti vetää siemenen pois ellei se itsekseen irtoa? (Tietenkin varovasti, ettei kasvi muuten vahingoitu.) Toinenkin itu on hieman kasvanut, mutta ei vielä nousemassa pystyyn.


Yellow Short Tabasco -purkissa on ilmeisesti hometta. Mutta ituja ei. Jotakin seittimäistä mullan pinnalla. Ötököitä ei pitäisi olla, sillä huuhdoin mullan lähes kiehuvalla vedellä ennen istutusta. Siitä asti on ollut kelmu päällä paria minuuttia lukuun ottamatta.Aji Benito ja CGN 19198 ovat myös edelleen piilossa, toivon vain etteivät uponneet liian syvälle istutusvaiheessa...  :?

Tuupi

Lainaus käyttäjältä: "Noseless"Bolivian Rainbow on pystyssä ja sirkkalehdet avautuneet molemmissa iduissa. Ensin itänyt on nyt muutaman sentin pituinen, jälkimmäinen pari senttiä lyhyempi. Molemmat ovat violetteja. Onkohan tuo normaalia vai onko esim valoa liikaa?

Kun valoa on tarpeeksi, muuttaa Bolivian Rainbow värinsä violetiksi. Kuvan perusteella on vaikea sanoa onko sitä liikaa, mutta kasvu kyllä hidastuu tai pysähtyy liiassa valossa nopeasti. Ja sitten palaa lehdet. Itse poltin muutaman lehden vuoden vaihteessa ja vasta nyt alkaa kasvu päästä taas vauhtiin. Olisi varmasti parempi aloittaa valotus kauempaa ja siirtää asteittain lähemmäs esim. viikon välein pari senttiä. Mitä vähemmän valoa, sitä enemmän pituuskasvua ja paremmassa valossa taas enemmän lehtiä ja tuuheampi kasvi.

ottulo

Siirsin tuon lampun nyt kauemmas ja sammutin sen yöksi, se paloi koko viime yön ja tämän päivän. Laitan aamulla päälle taas, saavat paistatella päivän.

Molemmat taimet ovat tummia, eivät kuitenkaan mustia. Päivällä lampun alle tuodun CAP 1546-taimen vielä supussa olevat sirkkalehdet ovat vihertyneet jonkin verran.

Aji Ungreat

Katsos, Noseless löysi tiensä tänne, samalla nimellä ja avatarilla. TT se tässä.

Tänne olet laittanutkin vähän enempi kuvia kuin foorumille, kiintoisaa matskua, olen itsekin meinannut vastaavan aiheen tehdä, ei vain näköjään jaksa, enkä osaa laittaa kuvia tuollain suoraan, vain linkkinä.
Jossei viina, sauna ja kitara auta, on tauti kuolemaksi.

Espelt

Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"ei vain näköjään jaksa, enkä osaa laittaa kuvia tuollain suoraan, vain linkkinä.


Kuvien laittaminen on suht helppoa. Ensin vaan uppaat kuvat vaikka imageshackkiin ja annat em. muuttaa kuvat 640x480 resoluutioon. Seuraavaksi kopioit direct-osoitteen ja painat tässä vastaa sivulla tuota Img laatikkoa. ja sitten alhaalta Preview/esikatselua ja jos meni oikein niin kuva näkyy ja voit lähettää viestisi kuvan kera foorumille :wink:
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

ottulo

tammikuu 28, 2008, 17:51:47 ip #10 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2008, 15:36:09 ip käyttäjältä Noseless
Palvelimella, jolla kuvani sijaitsevat, näyttää olevan ongelmia, en saa yhteyttä. Nyt on kai ajankohtaista etsiä jokin toinen palvelu erityisesti kuville, sillä kotisivutilani on hyvin rajoitettu. Korjaan kuvien linkit heti kun saan kuvat jakoon.


E: Uusi palveluntarjoaja löytynyt ja käyttöönotettu, ikävä kyllä nuo thumbnailit ovat nyt aika pieniä. Klikkaamalla saa isomman kuvan näkyviin.
E2: Kuvat lisätty uusiksi, ilmeisesti mennyt passiivisuuden vuoksi umpeen tili toisessa palvelussa. Thumbnailit pitäisi toimia, mutta kaikki linkit eivät vie isoon kuvaan.

ottulo

tammikuu 28, 2008, 22:12:09 ip #11 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2008, 15:36:41 ip käyttäjältä Noseless
Uusia kuvia!

Viritin purkin reunalle tuulettimen, pitää vielä tehdä siitä kissanpitävä... Tuuletin on säädettävä, yhteensä 7 eri nopeutta (tosin tasolla 1 se ei jaksa pyöriä :lol: ).CAP 1546 näyttää tänään tältä:..ja Bolivian Rainbowt tältä:


Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Noseless"E: Uusi palveluntarjoaja löytynyt ja käyttöönotettu, ikävä kyllä nuo thumbnailit ovat nyt aika pieniä. Klikkaamalla saa isomman kuvan näkyviin.

Eikö kannattaisi mieluummin tehdä target-kuvista vähän pienempiä (noin 800x600) ja latauttaa ne suoraan sivulle ilman thumbnaileja?
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

ottulo

tammikuu 29, 2008, 17:09:28 ip #13 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2008, 15:39:09 ip käyttäjältä Noseless
Lainaus käyttäjältä: Soppamies
Lainaus käyttäjältä: NoselessE: Uusi palveluntarjoaja löytynyt ja käyttöönotettu, ikävä kyllä nuo thumbnailit ovat nyt aika pieniä. Klikkaamalla saa isomman kuvan näkyviin.

Eikö kannattaisi mieluummin tehdä target-kuvista vähän pienempiä (noin 800x600) ja latauttaa ne suoraan sivulle ilman thumbnaileja?


Voisihan se toimia, tosin omasta mielestäni on myös mukava, että on mahdollista tarkentaa kuvaa yli tuon 800x600. Tuo sivusto, jolla kuvat ovat nyt, vaikuttaa hieman hitaalta. Saatan vielä vaihtaa palveluntarjoajaa...EDIT: Muista syistä johtuen tuli aiheelliseksi etsiä nopea ja helppo online-varasto tiedostoille, samaan ilmaiseen pakettiin kuuluu 2GB tilaa, mahdollisuus tehdä kansioista julkisia/salasanasuojattuja/piilotettuja sekä blogi, sähköposti(?) ja mp3-streaming omista kansioista. Uppasin kuvat uuteen paikkaan, tällä kertaa pienensin ne tuohon 800px leveyteen. Blogiominaisuudenkin otin heti käyttöön, osoitteessa http://www.noseless.diinoweb.com/blog/ löytyy lontoonkielistä tekstiä samoista yksilöistä kuin täälläkin.

[For non-finnish users: I have started a chili-blog @ http://noseless.diinoweb.com/blog/ !]

E2: Diino-tilini ilmeisesti umpeutunut tai muusta syystä pois käytöstä, joten myös blogi on hävinnyt... eipä siellä kyllä paljon mitään olekaan.
  ->Chili blog is down or my account expired, so no more writings there. I might write on the english part of the forum though.[Edit: linkki korjattu/link repaired]

ottulo

Chileille kuuluu hyvää.
Uusia ituja ei ole ilmaantunut, mutta jo itäneet ovat kasvaneet jonkin verran. Molemmilla Bolivian Rainboweilla puskee sirkkalehtien välistä uutta vartta (vielä vain pieni nystyrä) ja nuorempi CAP 1546 puskee kypärän pois päästään parin päivän sisällä. Vanhempi CAP tanssii balettia, kun kääntelen sitä pitääkseni sen suorassa... mutkalla milloin mihinkin suuntaan valon suunnasta riippuen.

Muovipurkissa olevat Boliviaanit ovat lykänneet kumpikin yhden juuren jo pohjaan asti ja siitä sivulle, joten tuskin kovin kauaa viihtyvät tuossa enää ainakaan kahdestaan. Multaa ei ole kovin paksulti, joten juuret sotkeutuvat varmaankin nopeasti toisiinsa lähtiessään vaakasuoraan. Tarkkailen tilannetta ja ryhdyn muuttohommiin vasta kun olen aivan varma ajoituksesta, olisi kurjaa jos molemmat taimet kuukahtaisivat.

Valohoitoa pikkuiset saavat n. 17h päivässä, nyt ajastimen kanssa. Helpottanee hoitoa esim viikonlopun retkillä ties missä ollessa.

Lykkäsin loput (2kpl) CGN19198-siemenet samaan purkkiin edellisten kanssa, jos saisin edes yhden taimen pystyyn.

Hong Kongissa vieraillessani keksin ostaa kevytsoraa ja kasviravinnetta, mukaan tarttui 1kg soraa ja pullollinen Floridor-mömmöä. Multaan en ravinteita kippaa, mutta tuo kivivilla saattaa olla vähän huono luovuttamaan ravinteita. Ja soraan siirryttäessä kai tarvitsee pakostikin aineita, ellen ole väärin ymmärtänyt?

~Noseless

ottulo

Huomasin eilen (ennenkin jo, mutta nyt vasta pystyin varmasti toteamaan tapahtumaketjun) mielenkiintoisen ilmiön. Valoista olen lukenut täällä foorumilla jos jonkinlaisia vinkkejä ja ohjeita, kuinka pitkään lamppuja tulisi polttaa päivittäin.

Oma lamppuni on ajastettu n.17h jaksolle, kuten olen ennen maininnutkin. Eilen olin vielä hereillä lampun sammuttua ja kävin kurkkimassa myös chilejä. Isompi CAP1546-taimi oli nostanut lehdet pystyyn (vrt Y) lampun sammumisen jälkeen, kun päivisin lehdet ovat vaakasuorassa (T). Ohitin ajastimen ja annoin lampun palaa läpi yön. Nyt aamulla ei taimissa näy mitään vahinkoa, ainoa muutos on tuon yhden taimen lehtien laskeutuminen takaisin vaaka-asentoon. Ilmeisesti siis sillä on halua saada enemmänkin valoa.  :)

Lamppu on aika korkealla, n. 20 cm suurimpien taimien yläpuolella. Lisäksi tuuletin puhaltaa aamusta iltaan heiluttaen taimia hieman. Uskaltaisinkohan siirtää lamppua jo lähemmäs, kun kerran kasvit sitä valoa tuntuvat kaipaavan? Jos siirrän, niin kuinka paljon uskallan siirtää polttamatta kasveja? (15W Megaman ESL-kasvilamppu, spotti)
Lukseja on pakkauksen mukaan seuraavasti:

0,5m            920
1,0m            230
1,5m            102
2,0m            58


Taulukoimalla tulokset näyttäisi 20cm etäisyydellä olevan n. 1500 luksia. 10 cm etäisyydellä rikkoontuu 2000 luksia, sen jälkeen on hankala arvioida, sillä kuvaaja nousee lähes asymptoottisesti.

Chilivaari

Kovin pieniltä näyttävät lukemasi. Onkohan tuossa kunnon heijastin mukana laskukaavassa?  Periaatteessa luksit nelinkertaistuvat, kun etäisyys puolittuu, mutta hyvällä heijastimella voi määrän tuplata, enemmänkin ja linsseillä moninkertaistaa.

20.000 luksia chilit sietävät, jos ravinnetilanne on kunnossa. Muutamia tuhansia näyttää takaavan hyvinvoinnin, muutamia satoja haittaa kasvua tai tekee kasvista hennon.

ottulo

Lukemat ovat lampun laatikon kyljestä. Erityisiä heijastimia ei itselläni ole käytössä, mutta tietenkin tuon spottivalon kuupassa on heijastimet. Valon pitäisi levitä n. 90 asteen kulmassa, tämäkin tieto löytyy paketista. Kyllähän tuo valo aika tavalla leviää ympäristöön ainakin tämänhetkisillä etäisyyksillä, sillä taimia on tosiaan vasta kahdessa purkissa.

Lamppu on noinkin kaukana, sillä taimien nopean värinmuutoksen seurauksena pelkäsin lehtien palavan. Jospa siirtelen sitä sen verran lähemmäs, että kaikki taimet vielä saavat valoa. Heijastimia voisin myös suunnitella ympärille, auttaisivat varmaankin myös kissoja vastaan hieman.  :lol:

Tosin tämänhetkinen kasvuvauhti on ainakin itselle riittävä, kun nuo pitäisi pystyä ruokkimaan tuon yhden lampun avulla vielä suht pitkään. Tai sitten ostan uuden lampun.... jos on rahaa ja tilaa lampulle jossain.  :?

Chilivaari

Minulla on ollut "kirkasvalopisteessä" lamppuna tavallinen 21-23W ESL, joka ei ole kasvilamppu eikä spotti. Siinä on itse tehty kiiltävä heijastin. Tehoja mittasin 10 cm etäisyydeltä yli 20.000, 20 cm n. 7000, 40 cm alle 2000.

10 cm etäisyydeltä lehdissä näkyi merkkejä, joko tummaa väriä tai kellastumista ja kasvun pysähtymistä. Se korjaantuu suurimmaksi osaksi lannoittamalla lisää. Vein kyllä lampunkin vähän kauemmaksi.

ottulo

Pudotin lampun lähemmäs, nyt taimet juuri ja juuri vielä mahtuvat kaikki valokeilaan. Tästä inspiroituneena rupesin väsäämään tuollaista vaakalistaa tuonne pöydän alle, jossa kasvatus tapahtuu. Listaan on tarkoitus laittaa pieniä nauloja tms koukkuja, joihin saan helpommin ripustettua tuon lampun. Samalla lista helpottaa mahdollisen loisteputken kiinnittämistä, jos nyt taimia sen verran tulee että eivät spotin alle kaikki mahdu.
Toisin sanoen jos yksikin vielä itää niin alkaa olemaan liian ahdasta.  :)