heinäkuu 21, 2024, 20:08:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kurpitsat (Cucurbita)

Aloittaja Kimppu, maaliskuu 20, 2011, 17:40:48 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Joku jättikasviyhdistys suositteli sivuillaan muistaakseni juuri jättikurpitsojen säilyttämistä jopa 25-30 asteen lämpötilassa korjuun jälkeen kaksi viikkoa, ja sen jälkeen viemään viileään. Omaa tietoa asiasta ei ole.
Tuo 30 astetta kuulostaa kylla aika kovalta lämmöltä.....
Omaa Provence De Musqueta pidän nyt pari viikkoa ihan sisällä, jonka jälkeen jonnekkin viileään....
Tänään tilailin kaikennäköistä mm. kurppiakin (Atlantin jättiä kokeiluun) ja parissakin paikassa suositeltiin jätettäväksi vartta n. 3". Ja Red Kuria sekä Hubbardia. Muunmuassa  ::)....

Juso

syyskuu 29, 2014, 22:57:10 ip #121 Viimeisin muokkaus: syyskuu 29, 2014, 23:08:08 ip käyttäjältä Juso
En usko Jättikasvisyhdistyksen ainakaan sivuillaan moista suositelleen, koska olen nuo kurpitsaohjeet aika pitkälle ollut mukana kirjoittelemassa ja toisekseen ne (jättikurpitsat) otetaan irti versosta yleensä punnitusta edeltävänä päivänä.Sen jälkeen ne pidetään suht viileässä tiukasti pakattuna, ettei haihtumisen kautta tapahtuvaa painonpudotusta, joka voi olla ihan huomattavaa, tapahdu. Kisan jälkeen niitä ei yleensä paljon säilytellä ja jos niin ulkona tai jossain näytillä joutuakseen sen jälkeen pääosin kompostiin. Toki ne syötäviä ovat.

Mutta jossain muistelen myös minäkin jonkin näköistä lämpimässäpitoa ruokakurpitsoille aluksi suositellun paremman maun vuoksi, ei niinkään ilmeisesti säilyvyyden. Todennäköisesti kypsyvät loppuun asti nopeammin.  Viileä (n.10 tai hieman päälle) on optimi monen lähteen mukaan talven säilytykseen, ja mielellään kuiva tila. Pehmeneminen alkaa yleensä aina pinnasta bakteerien päästyä kuoren vaurioon ja kosteus helpottaa niiden riehuntaa.

Huru-ukko

Tarkistelin asiaa, olet oikeassa, ei jättikasviyhdistys ole sitä suositellut.

Tässä syyllinen.

Tieto on peräisin viime vuoden alkupuolelta. Alhaalla tekstissä ei eritellä sen tarkemmin kesä- tai jättikurpitsaa, vaan otsakkeen  SADONKORJUU alla puhutaan molemmista, niitä erikseen erittelemättä. Säilyvyyden vuoksi.

Tuolla suositellaan kannan pituudeksi 5-10 cm.

Omalla kohdalla jo 100 kilon kurpitsa aiheuttaisi ongelmia jo pelkän käsittelyn takia  :o..

Juso

Näin on joo tai pitää olla sauna mihin pääsee traktorilla tai koneella. Pressulla voi kyllä porukalla nostella aika suuriakin.
Kesäkurpitsassa on ohut kuori ja niiden säilytys on aika hankalaa. Talvikurpitsat (C. Maxima) ovat paksukuorisia ja siksi säilyvät ja siitä nimikin. Jätti tai AG on vaan yksi noiden lajike. Kaupan siemenistä ei tarvitse pelätä yli satakiloisia, kutsuipa ne niitä miksi jäteiksi tahansa.  Aiemminkin mainostetut Blue Hubbardit,  Hokkaidon kurpitsat jen hakkaavat ne maussa mennen tullen.  Kerran jaoin yli 300-kiloisen kun halkesi muutamaa päivää ennen h-hetkeä, ja kiljuen veivät ihmiset muovikasseissa 10 kilon biittejä :) eikä kukaan palannut valittamaan, joten kaipa niistä ihan ok tuotteita saa.

Tärkeintä on saada talvikurpitsat todella kypsiksi, jolloin kuorikin paksunee, ja sitten säilyy kyllä vaikka sen 10 kk ja ovat vielä senkin jälkeen herkullisia.

Jalapeno-nam

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 23, 2013, 21:07:30 ipNiin kade, mutta tällain pohjalaasittain. Eli heti taimet kasvamaan!
Kiitos innoituksesta.

Alivakaa

Nyt pääsi käymään sillä tavalla onnellisesti, että saatiin 50m^2 viljelypalsta kesäksi käyttöön. Tämä tuli jotenkin puskan takaa, eikä siihen osannut varautua, joten mitään kasveja ei luonnollisestikaan ole esikasvatettuna. Ensi vuonna sitten ajoissa liikkeelle myös tämän suhteen.

Kurpitsaa tekisi kuitenkin mieli kasvattaa. Kysymykseni kuuluukin, että saako noita valmiita kurpitsantaimia ostettuia mistään valmiina tai ehtiikö niitä enää idättää? Asuinpaikkana Tampere.

pErehtyjä

hyvin ehtii idättää. Kahdessa/kolmessa viikossa taimi on turhan iso ämpäriin. kaupasta jos ostat niin se on ehkä viikko sitten kylvetty. Nopeamia kuin kurkut.
If something is worth doing, it is worth overdoing

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Alivakaa - toukokuu 20, 2015, 12:32:28 ip...saako noita valmiita kurpitsantaimia ostettuia mistään valmiina tai ehtiikö niitä enää idättää? Asuinpaikkana Tampere.

Tammelantorilla on vaikka mitä taimia ja toissa vuonna ostin hyvät kurpitsat ja kurkut HongKongista.

AirMan

Jättikurpitsa ehti nyrkin kokoiseksi ja yöpakkanen vei lehdet. Onkohan tuo käyttökelpoinen keskenkasvuisena? Pitääkö noin pienestäkin kaivaa keskiosa pois, vaikka se on vielä kiinteää? Entä tuommoiset kananmunan kokoiset pallot, onko niistä mihinkään?
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: AirMan - syyskuu 05, 2015, 11:35:31 ap
... yöpakkanen vei lehdet.

Nyt jo?
Olen  minä nyrkinkokoisia syönyt, mutta ne ehti kypsyä varressa. Kypsymisen näkee yleensä värin muutoksista, mutta niitähän on niin monen värisiä.
Ei ne myrkyllisiä ole keskenkasvuisenakaan, mutta eivät ehkä kovin maukkaita. Kypsymistä voi tapahtua myös poimittuna.

Viimekesäinen pikku "jätti"kurpitsa:
http://chilivaari.blogspot.fi/2014/08/kurpitsa-kasvaa-turbovauhtia.html

Juso

syyskuu 05, 2015, 20:27:15 ip #130 Viimeisin muokkaus: syyskuu 05, 2015, 20:34:13 ip käyttäjältä Juso
Kypsymisen näkee siemenistä (jos niitä on nähnyt aiemmin) ja siitä että seinämän poikkileikkaus ei ole enää miltään osin vihertävä vaan (jättikurpitsoilla) tasaisen vaaleankeltainen ja monilla hyvillä ruokakurpitsoilla (Uchiki Kuri, Blue Hubbard jne) kauniin oranssi suurinpiirtein kuoreen asti. Oikea jätti  (Atlantic Giant) ei koskaan ole kovin herkullista, paitsi "AG kaupallisilla" siemenillä ehkä tulee suht syötävää. On sitä 300-kiloistakin syöty  ;) Jonkin verran kypsyy sisälläkin lämmössä, mutta kannattaa nyt esim hallaharsolla tai tukevammalla kankaalla peitellä kurpitsat niin kypsyminen jatkuu ulkona hyvinkin 2-3 viikkoa.

AirMan

Ehdin jo vetäisemään isoimmat viipaleiksi ja paistamaan voissa suolan ja mustapippurin kera. Olivat mielestäni paremman makuisia kuin samalla tavalla valmistetut kesäkurpitsat. Kuoren lähellä oli vihertäviä kerroksia ja siemenet jätin paikalleen. Oikeastaan ne tulivat vasta paistamisvaiheessa näkyviin.

Jäi sinne vielä jokunen kananmunan kokoinen alku paikalleen. Lisää yöpakkasia ei pitäisi olla luvassa lähiaikoina, joten ajattelin vain seurata, vieläkö tuo lähtee kasvattamaan jotain. Ehkä ensi vuonna täräytän tuon tontin korkeampaan päähän (jos pussissa vielä on itäviä siemeniä), niin halla ei aivan yhtä herkästi pääse nipistelemään.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

chilifellow

Heip, arvon viherpeukalot, sain useita jättiskurpitsan siemeniä. Googlasin nettiä. Tsekkasin jättiskasviyhdistyksen tietosivutkin läpi. Sain mainioita käytännön neuvoja.

Yks asia askarrauttaa. Kurpitsat on nopeita itämään ja kasvamaan. Milloin viimeistään kannattaa esikasvattaa sisällä ennen ulos siirtämistä? Riittääkö Vapun jälkeen?

Ainoa kokemus kurpitsoista on, et viskasi siidut ulos lavakaulukseen joskus Suvivirren laulamisen aikaan. Satoa tuli. Ny ois kyseessä jättisversio.

# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - huhtikuu 05, 2018, 13:38:05 ipKurpitsat on nopeita itämään ja kasvamaan. Milloin viimeistään kannattaa esikasvattaa sisällä ennen ulos siirtämistä? Riittääkö Vapun jälkeen?Riittää.
Käsittääkseni kurpitsat ovat tarkkoja juurien terveydestä ja ruukun täyteen kasvaneet voivat hidastaa kasvua ulkona. Siellä kannattaa lannoittaa alkuvaiheessa oikein kunnolla, jos hyvää kompostimultaa ei ole käytössä. Jätin pitää kasvattaa muutama metri vartta ja isoja lehtiä ennen kuin se ryhtyy pallukoiden tekoon.

ottulo

Täälläkin uusi kurpitsankasvattaja, tosin taisin hieman hätiköidä, kun törkin siemenet multaan jo pari päivää sitten. Sisätilaa kyllä on, joten pitänee kai siirtää reilusti isoon astiaan ajoissa. (Missäs olis avajaiset ja ilmaisia ämpäreitä lähiaikoina?  ;D) Jättikurpitsa kyseessä mullakin, ja tietysti laitoin koko pussillisen siemeniä eli 12 kpl. Onneksi on tonttiakin.

chilifellow

Onks muilla kuin esim. Bluesmanilla, kokemusta Marrow-lajikkeesta? Tais olla SE-ennätys jonain vuonna mr. B:llä?
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

bluesmanViime kaudella ei tullut yhtään kurpitsaa. Nyt tuli liiankin kanssa. Hokkaido (olisko sama kuin Uchiki Kuri) oli varsin tuottoisa ja kun on parhaimmillaan vasta joulun jälkeen niin voi rauhassa kuluttaa varastot tyhjiksi Vif Rouge d´Etampseista. Noin pari kiloa päivässä olis saatava alas kurppaa. Vihreä lajike on joku venäläinen, täytyy koettaa selvittää mikä lienee jos vain löytäisi siemenpussin.
Kasan takana näkyy hiukan huonosti Snake Gourd l. käärmekurpitsa. Pisin on tällä hetkellä 150cm ja jos kylmät ajat alkaa niin taitaapa jäädä siihen. Oma ennätykseni on 256cm mutta diskattiin kun katkesi puolestavälistä. En tajunnut tukea laudalla.
Myskikurpitsakin tuotti mainion sadon. Tästä lajista/lajikkeesta ei mulla ole aiempaa kokemusta. Viimevuotinen ei tehnyt yhtään satoa.