toukokuu 22, 2024, 13:31:18 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Aji Mongo (c.pubescens)

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 12, 2003, 15:01:31 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno



Tässäpä elävä esimerkki siitä miten huonosti chilit tunnetaan, ja millaisia yllätyksiä esimerkiksi capsicum pubescensien joukosta löytyy. Nämä myös Rocotoina tunnetut Andien oudot jättiläischilikasvithan tunnetaan lähinnä paitsi Etelä-Amerikan ulkopuolella hyvin harvinaisina, myös eräinä tulisimmista tunnetuista chileistä...

Niinpä yllätys olikin melkoinen: Aji Mongon kypsässä hedelmässä ei ollut tulisuutta juuri lainkaan! Sen sijaan sen maku oli jotain chileissä ennen kokematonta. Erilainen, siis. Oikeastaan mahdoton kuvailla. Ei erityisen makea, ei lainkaan terävä tai kitkerä, jotenkin vetinen muttei kuitenkaan negatiivisella tavalla. Mielenkiintoinen kokemus. Arvelen ettei maistettu hedelmä kenties ollut aivan tyypillinen (ensimmäiset kypsyneet ovat usein vähän erikoisia), joten tarpeen tullen päivitän tätä kuvausta kun lisää satoa kypsyy!

Nyt voi kuitenkin jo sanoa että kaikkien kolmen maistamani c.pubescensin hedelmät ovat maistuneet täysin erilaisilta. Tutkimus jatkuu. ;)

Herpiili

Jees, jos vaan noita Pubescenseja sais jostain niin ois ihan hyvä, Jukalla ei ainakaan ollut ilmeisesti vielä siemeniä(?), eli jos olisi mahdollista saada sopivaan hintaan jostakin niin voisin ostaakin :D
daheroh@cedunet.com

Fatalii

Riksa, kyllähän noita pubeja löytyy jo ainakin muutamaakymmentä eri variaatiota, olisit vain pyytänyt niin olisin laittanut mukaan :)

(ellei mukaan peräti päässyt muutamaa?) ;)

Todellakin oli kummastus melkoinen tuon Aji Mongon maistamisen jälkeen! :D
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Herpiili

Noo, tarviipa sulta taas tilailla lisää siemeniä  :p

Aji Inferno

Noniin... Olin jo aivan varma siitä että ensimmäinen kokeilemamme Aji Mongo oli "suutari", jotenkin epäonnistunut yksilö. Seuraava kypsynyt olikin paljon tummemman punainen ja olin aivan varma siitä että NYT meikähemmolle käy ohraisesti jos tuon syön... Pelkäsin sitä! Asiaa tuntemattomille: capsicum pubescens chilejä on yleensä syytä pelätä, jollei tiedä tarkalleen mitä niillä tekee... ;-)

Mutta eikun rouskis. Parin puraisun jälkeen huomasin lieväksi ihmetyksekseni olevani yhä tajuissani ja maistavani suunnilleen saman maun kuin ensiarvostelussakin. Tavallaan vetinen, lievästi kirpeä, erikoinen miedohko mutta miellyttävä aromi. Eikä edelleenkään mitään maata mullistavaa tulisuutta... Uskottava se melkein on: tämä on (ainakin näissä kasvuoloissani) erilaisella tavalla maukas, melkein mieto "Rocoto"..... Mutta on se vaan valtava kasvi!!! Sanoisin että se kiemurtelee pitkin kattoa ainakin 4 ellei 5 metrin pituisena, vaikka kaveria on kyllä leikelty... ;)

Aji Inferno

Noniin... Olin jo aivan varma siitä että ensimmäinen kokeilemamme Aji Mongo oli "suutari", jotenkin epäonnistunut yksilö. Seuraava kypsynyt olikin paljon tummemman punainen ja olin aivan varma siitä että NYT meikähemmolle käy ohraisesti jos tuon syön... Pelkäsin sitä! Asiaa tuntemattomille: capsicum pubescens chilejä on yleensä syytä pelätä, jollei tiedä tarkalleen mitä niillä tekee... ;-)

Mutta eikun rouskis. Parin puraisun jälkeen huomasin lieväksi ihmetyksekseni olevani yhä tajuissani ja maistavani suunnilleen saman maun kuin ensiarvostelussakin. Tavallaan vetinen, lievästi kirpeä, erikoinen miedohko mutta miellyttävä aromi. Eikä edelleenkään mitään maata mullistavaa tulisuutta... Uskottava se melkein on: tämä on (ainakin näissä kasvuoloissani) erilaisella tavalla maukas, melkein mieto "Rocoto"..... Mutta on se vaan valtava kasvi!!! Sanoisin että se kiemurtelee pitkin kattoa ainakin 4 ellei 5 metrin pituisena, vaikka kaveria on kyllä leikelty... ;)

Aji Inferno

Nyt kokeilin toisesta Mongo-yksilöstäni hedelmää eka kertaa... Se tekee selvästi suurempia kirkkaan punaisia hedelmiä ja epäilinkin että nyt voi käydä lopultakin ohraisesti...

Rouskis! Maku oli edelleenkin tutun "vetinen" ja raikas positiivisella tavalla, mutta toinen Aji Mongo on todellakin kehittänyt enemmän tulisuutta kuin toinen. Mikään hypertuju ei silti tämäkään ollut (paitsi yhdestä kohtaa), vaan keskimäärin ehkä luokkaa 3-5, eli aivan helposti syötävää. Niinpä Aji Mongo voitaneen vieläkin 2 kasviyksilön tuotosten mukaan laskea miedohkoksi Rocoto-chiliksi - asiaksi jollaista ei kai pitäisi olla olemassakaan... :-)

Maku on kohdallaan, komea kasvi eikä tulisuus tapa, eli voi vain suositella...