Niin, kyselen vaan kun teen chili con carnea (ja myös tulevaisuuteen) nii mikä ois hyvä maku siihen. Aattelin Championia ::), onkos se yhtään huono ???
Iso rocoto ja puolikas habaneroa sanovat muistiinpanoni:
http://chilivaari.blogspot.com/2011/06/ruokaa-purkista.html
Champion nyt ainakin on liian mieto, ei tule chiliä siitä, ei oikein Aji Cristalistakaan.
Voihan noita mietoja tietysti terästää vaikka jauheella, ellet nagaa saa.
Paras on tullut kypsillä jalapenoilla. Niitä piti vaan annostella reilusti. Eli nimensä mukaan tulos oli chiliä lihalla.
Joo, tuosta tuli raikas juttu, muistan tehneeni viime kesänä Penan jalluista.
Niitä pitää olla enemmän kuin lihaa. Minä pätkin ne parin sentin pätkiksi siemenineen kaikkineen. Kypsyessä ne pehmenivät, mutta olivat silti selkeästi esillä.
Kokeileppas käyttää baccatumia ja chinenseä. Baccatum antaa terävämmän poltteen, joka katoaa nopeasti, kun taas chinense pitää lämpöä yllä. Noilla oon saanut CCC:sta semmosta, että tulisuus kertaantuu ruokaa syödessä, mutta miellyttävällä, pehmeällä tavalla.
Oman sadon puutteessa olen käyttänyt kaupan Habaneroa, yleensä Ugandan Rediä. Tuo oma toleranssi ei ole kovin kummoinen kun tykkään nauttia chilini lähinnä jauheena ja pieninä annoksina, en niinkään himopoltteena, joten yksi kunnon siivu keskeltä isohkoa palkoa on saanut kyllä omaan makuun vähintäänkin riittävän poltteen aikaan kun kunnolla kypsyttää. Toi Jallu täytyy kyl tyyppaa heti tilaisuuden tullen. Voi tulla vähän pirun hyvää...
Joo, ostin eilen Jalapenosta, nyt vaan toivotaan parasta...
:P Kuivattu Ancho Chili pulveri antaa Carneen hyvän Mehikolaisen maun, hauduta pataa pitkään ja lisää potkua Jalapenoilla.
Lainaus käyttäjältä: hekla - heinäkuu 30, 2011, 22:16:24 ip
:P Kuivattu Ancho Chili pulveri antaa Carneen hyvän Mehikolaisen maun, hauduta pataa pitkään ja lisää potkua Jalapenoilla.
Jallua laittaisin itekin, tosin joku oikku oli omissa Poblanoissa, kun tuntui poltettakin olevan ihan kohtalaisesti.
Jalis on kyllä perushyvä con carmeen maustaja. Mutta mitenhän vaikka Tepinit? Sellaisenaan viskelisi kuin maustepippuria konsanaan...
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 30, 2011, 22:36:30 ip
Jalis on kyllä perushyvä con carmeen maustaja. Mutta mitenhän vaikka Tepinit? Sellaisenaan viskelisi kuin maustepippuria konsanaan...
Ja oi onnen päivää niille jotka huomaamattaan moisen lusikoivat kitusiinsa. ;)
Champion sopii siihen vallan mainiosti. 8)
Lainaus käyttäjältä: InkRose - heinäkuu 31, 2011, 12:43:02 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 30, 2011, 22:36:30 ip
Jalis on kyllä perushyvä con carmeen maustaja. Mutta mitenhän vaikka Tepinit? Sellaisenaan viskelisi kuin maustepippuria konsanaan...
Ja oi onnen päivää niille jotka huomaamattaan moisen lusikoivat kitusiinsa. ;)
Joulupuuro & Manteli-settiä? ;)
Lainaus käyttäjältä: MegaRatt44 - heinäkuu 31, 2011, 18:05:52 ip
Champion sopii siihen vallan mainiosti. 8)
Champparia saa mättää sinne aika tavalla, jos haluaa chilinsä olevan tulista.
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 31, 2011, 18:46:53 ip
Lainaus käyttäjältä: InkRose - heinäkuu 31, 2011, 12:43:02 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 30, 2011, 22:36:30 ip
Jalis on kyllä perushyvä con carmeen maustaja. Mutta mitenhän vaikka Tepinit? Sellaisenaan viskelisi kuin maustepippuria konsanaan...
Ja oi onnen päivää niille jotka huomaamattaan moisen lusikoivat kitusiinsa. ;)
Joulupuuro & Manteli-settiä? ;)
Kuulostaa ennemmin venäjäläiseltäruletilta. ;D
Lainaus
Lainaus käyttäjältä: MegaRatt44 - heinäkuu 31, 2011, 18:05:52 ip
Champion sopii siihen vallan mainiosti. 8)
Champparia saa mättää sinne aika tavalla, jos haluaa chilinsä olevan tulista.
Championin lisäks soppaan täytyis laittaa myös chiliä, että siiitä sais tulista. :P
Jos tomaattimurskan korvaisi Champion-murskalla? ;)
Tsampparia voisi kyllä käyttää, ikäänkuin paprikan tilalla. Poltteet ottaisin tosiaan itse mieluiten chinensestä. Tasainen, kertautuva ja runsas, mutta maltillinen polte. Siitä lähtisin. Sitten jos haluaa kikailla niin sitten baccoilla ja annuumeilla tuunamaan sitä poltetta.
Mulla on kerrankin tulossa reilusti rocotoja ja frutescenseja, joten niitä täytyy ehdottomasti testata CCC:hen. Täytyypä raportoida, kunhan sadonkorjuu alkaa olla ajankohtainen.
Heh, ite olen lihan sekaan laittanut mm. omia Cayenne ja Caribbean Red Habaneroja silpottuna, ja väkevää tavaraa on tullut. Pitääpi ensi kerralla kokeilla noita Jalapenoja.
Noihin voi ja kannattaakin laittaa monenlaisia chilejä. Esim. meksikolaiseen legendaariseen mole-kastikkeeseen käytetään jopa 40 eri chililajiketta juuri oikean maun ja aromin saamiseen! :) Siellähän nimenomaan noita makueroja löytyy, toisin kuin esim. monessa aasialaisessa chilissä. Jos haluaa aivan originaalia meksikolaista säväystä, on käytännössä aivan pakko heittää kehiin mm. luumun makuista chilacaa ja poblanoa. Makeutta saa hiukan eri tavalla esim. Mirasolista, Cascabelistä ja Guajillosta. Terää tulisuuteen sitten taas vaikkapa Tabascosta, De Arbolista, ja niin edelleen. :) Ja jos haluaa laittaa oikein kunnolla potkua ja karibialaista meininkiä kattilaan, niin sitten tietysti Habanero, Scotch Bonnet, Datil, Madame Jeanette, Naga, yms. tekevät kyllä ihmeitä. Ja kyllä! Aiemmin esitetty ajatus villin Tepin-chilin käytöstä tässä ruoassa saattaa toimia aivan järjettömän ja rikollisen komeasti!! :D Etenkin kuivattuna jauheena. Kokonainen Tepin saattaisi todellakin aiheuttaa kovemmallekin chilipäälle maailmanennätysjuoksun joko jääkaapin maitotölkille, tai sitten vessaan... :D
Kelaappas pari sivua taaksepäin, löytyy ainakin yksi hyvä ohje(omasta mielestäni)
Vanha aihe, mutta luin vasta äsken.
Muutama on ehdottanut tepiniä ja täytyy kompata tuota. Itse käytän tepiniä jauhelihan maustamiseen pannulla paistaessa. Kuivattuja tepininmarjoja pidän pippurimyllyssä josta on näppärä rouhaista sopivasti mausteeksi.
Toki Naga, habanero, tms. chinence tuo kyllä loistavaa makua ja miellyttävää poltetta. Paljon on toimivia chilejä ccc:hen ja ruoan luonne muuttuu aika lailla tekotavasta riippuen. Esim. Häränhännistä haudutettu ja paljon eri mietoja chilejä sisältävä on jo ihan eri ruoka kuin pikaisesti jauhelihasta ja tomaattipapu purkista pannulla tehty chilillä maustettu soosi. Toki kummallakin on aikansa ja paikkansa. ;)
Oheisessa kuvassa on menossa pataan Naga con carne. Katsotaan sitten, kun tuo on syöty, että jäikö kukaan raportoimaan tapahtuneesta.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/47960012/Naga_con_carne.jpg)
Otsikon kysymykseen vastaisin, että kaikki. Yleensä on mennyt niin, että mitä suurempi kirjo käytetyisä chileissä, sitä parempi lopputulos.
Täälläkin on chili con carnea joskus tehty. Habaneron ja jallun kanssa tulee oikein hyvää. Erikseen ainakin, samaan soossiin en ole molempia kokeillut laittaa. Mutta riittävän tulinen pitää olla.
Käytän itse pääasiassa haboja.
Cajamarca sopii myös hyvin.
Viikonloppuna tein Sudden deathilla ja Starfishilla. Hyvää näinkin vaikka mielummin olisin laittanut habaneron kaveriksi jalluja jos olisi vain ollut riittävästi.
Tossa taannoin tein Chili con Carnen Rocoto Costa Rican Redistä. Mun makuuni (3 kpl) mukavan täyteläinen (400g jauhelihaa/2 tlk papuja, tomaatteja), maut säilyivät, mutta hyvin lämmitti aterian loppuun asti. ;)