Aika moni meistä on varmasti maistattanut chilejä kavereilla ja työkavereilla ja saanut uutta porukkaa mukaan tähän loistavaan harrastukseen. Ajattelin nyt jakaa ajatuksia ja pyytää ehdotuksia nimenomaan työpaikalla toteutettavasta chilimaistelusta.
Toin viime vuonna maisteltavaksi tuoreita chilejä sekä chilivoita, ja reaktiot oli yllättävän hyviä siihen nähden, että chili ei kuulu merkittävissä määrin monenkaan ruokavalioon. Toteutin maistelun luonnollisesti kahvitauolla, jotka meillä venyy helposti puolituntisiksi. Työporukkaan kuuluu yli 30 henkeä, josta keskimäärin noin puolet käy kahvitauoilla. Taustoista vielä sen verran, että meillä "pitää" tuoda merkkipäivinä jotain hyvää syötävää ja ensi viikolla sattuu olemaan sellainen.
Aion nyt tehdä toisen maistelun parannettuna. Tarkoitus ei ole missään nimessä esitellä extreme-chilistelyä, vaikka varaan Nagaakin mukaan, jos joku hullu haluaa maistaa sitä. Ennenkaikkea haluan tarjolle erilaisia chilimakuja. Tuoreiden chilipalojen, joita tulee 5-10 erilaista, ohella suunnitelmissa on tehdä neljä tarjoiltavaa eri tulisuuksilla ja mauilla.
Yksi tulee olemaan tuore- tai sulatejuusto Aji Cristalilla, melko mieto siis. Chilivoista teen selvästi rajumman version Habanerolla ja/tai jopa Nagalla. Lisäksi ajettelin tehdä tämän (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5234.msg54921#msg54921) loistavan savuporo-Rocotopiirakan ja vielä jonkun makean leivonnaisen chilillä. Se saisi olla miedompi kuin Rocotopiirakka, jossa riittää taatusti potkua keskivertoyleisölle. Yksi vaihtoehto on sitruuna-Lemon Drop -torttu (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9215.0), mutta tähän kaipaan muitakin ehdokkaita. Rocotopiirakan olen terhnyt kerran, mutta makeaa chilillä terästettyä piirakkaa en.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan ajoissa nagalla maustettuun kermaviiliin tai rahkaan tehty mustikka-tai mansikkapiirakka voi saada helppoudellaan ihmisiä kiinnostumaan.
TT ohjeen mallinen kakku on myös tehnyt hyvin kauppansa.
Toimiivat hyvin myös mietoina versioina.
Lainaus käyttäjältä: linkerquu - elokuu 09, 2011, 16:24:49 ip
Aloitan ensi maanantaina uudessa työpaikassa, 6 vuoden yksityisyrittäjyyden jälkeen. Paikan lisäksi paikkakunta on uusi, enkä tunne
millään tavalla yhtäkään tulevaa työkaveriani. Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että taidan pitää melko pitkään
"pääni kiinni" kaikista harrastuksistani ja mielipiteistäni. Parempi puhua vain ilmoista.
Paikan ruokailu perustuu omiin eväisiin. Jospa sinne ruokatilan jääkaappiin sijoittaisi oman sinappi- tai/ja ketsuppipullon.
Niitähän tunnetusti "lainaillaan":..... ;D
Minun soosseja ei hirveästi lainailla vaikka olen antanut luvankin. Johtuneeko siitä että maistatin ensi alkuun viime vuonna tuollaista savustettua yellow fatalii-jauhetta :)
Meikäläisen työmaalta löytyy paljon kastikkeista innostuneita, mutta vain omassa työvuorossa olevat uskaltaa syyä noita palkoja, mitä olen vienyt.
Olen ollut reilut kuusi vuotta tässä paikassa joten maine on jo mennyt. :) Chilin taimia on mennyt yhdelle työkaverille ja siemeniä toiselle, joten ehkä ihan kaikki ei pidä hulluna. Meillä alle puolella on omat eväät, loput itseni mukaanlukien syö luonasruokaloiden mössöjä. Chilipäitä ei todellakaan ole: kahvihuoneessa on ollut kohta vuoden tuomani chilisekoituspurkki, josta on kulunut alle puolet. Silloin harvoin, kun keskustuluissa mennään chiliin, pitää aina korjata vääriä käsityksiä.
kannattaa kokeilla tavallista maustekakkua ripauksella kuivattua chiliä tai chilihilloa.
menee kaupaksi ja kun sanot et siinä on chiliä, niin kaikki vaan tokaiseen hmm... hyvää...
minun työpaikalla on kahvion pöydällä savurocoto maustepurkki joka tyhjenee nopeasti ovat jo tottuneet ripottelemaan sitä ruokiinsa.
silloin tällöin vien jotain maistiaisia, chilisulatejuustoa, hilloja, savutahnaa... pakastimessa on pusseissa erilajeja joista jokainen saa ottaa kotiin ruuanlaittoon.
Mulla on muutama työkaveri jotka harrastavat tulista ruokaa sekä chilien kasvattelua. Muutenkin aika sivistynyttä porukkaa nuo nuoremmat ihmiset chilien suhteen. Vanhemmille saa korjailla asiavirheitä kun chileistä puhutaan. Oon kyllä vienyt napalminalleja, synkkä salmiakki karkkeja sekä blairin sipsejä työpaikalle. Aina ovat kelvanneet ;D
Jopa vanhemmat ihmiset söivät mielellään Blairin Cheddar-sipsejä mutta valittivat hieman jälkipoltetta...
Työporukassa ei taida olla kovin montaa, joka ei olisi chiliä kaffetunnilla allekirjoittaneen toimesta maistellut. Pari ihan tehokkaasti koukuttunuttakin sieltä on noussut ja melkoisia satoja saavat tänä syksynä poimia. Ihan aktiivikasvatuksessa (itse idätetty, +3 kasvia ja chili lähes päivittäisessä ruokavaliossa) chiliä taitaa olla neljällä duunikaverilla. Yhdellä jopa oikein kunnon viidakko, toisella muuten vain satumaista onnistumista vähän harvempien kasvien muodossa. Parimetrinen keltainen habanero, joka puskee podia, kukkia ja nuppuja kasvavalla voimalla ja kaamealla raivolla. Omituisen mallisia, keltaisia ja erittäin voimakasaromisia chinensejä.
Ei tuolla hirveästi mainospuheita ole tarvinut pitää. Hyvällä mielenkiinnolla ja normivittuilulla on harrastukseen suhtauduttu.
Toki huomasin kyllä, että mun ketsupit katosi aina jääkaapista. Pari lihistä kerkesi maustamaan Heinzin pikkupullolla. Tuikkasin sitten pulloon neljä teelusikallista Bhut Jolokia-jauhetta ja kirjoitin pulloon jälleen kerran "Willen". Oli kuulemma seuraavana päivänä ketsupin "lainaaja" löytynyt.
Sen jälkeen mun ketsuppi on saanut olla aika rauhassa.
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 09, 2011, 22:58:39 ip
Toki huomasin kyllä, että mun ketsupit katosi aina jääkaapista. Pari lihistä kerkesi maustamaan Heinzin pikkupullolla. Tuikkasin sitten pulloon neljä teelusikallista Bhut Jolokia-jauhetta ja kirjoitin pulloon jälleen kerran "Willen". Oli kuulemma seuraavana päivänä ketsupin "lainaaja" löytynyt.
Sen jälkeen mun ketsuppi on saanut olla aika rauhassa.
Tuota vois testata ;D. Tuntuu omatkin ketsupit kuluvan kummallisen nopeasti vaikka kuinka omaa nimeä pulloon laittaa.
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - elokuu 09, 2011, 23:08:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 09, 2011, 22:58:39 ip
Toki huomasin kyllä, että mun ketsupit katosi aina jääkaapista. Pari lihistä kerkesi maustamaan Heinzin pikkupullolla. Tuikkasin sitten pulloon neljä teelusikallista Bhut Jolokia-jauhetta ja kirjoitin pulloon jälleen kerran "Willen". Oli kuulemma seuraavana päivänä ketsupin "lainaaja" löytynyt.
Sen jälkeen mun ketsuppi on saanut olla aika rauhassa.
Tuota vois testata ;D. Tuntuu omatkin ketsupit kuluvan kummallisen nopeasti vaikka kuinka omaa nimeä pulloon laittaa.
Tee kerralla niin överi, ettei sitä itsekkään mieluusti popsi. Menee oppi kerralla perille. ;)
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 09, 2011, 23:10:15 ip
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - elokuu 09, 2011, 23:08:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 09, 2011, 22:58:39 ip
Toki huomasin kyllä, että mun ketsupit katosi aina jääkaapista. Pari lihistä kerkesi maustamaan Heinzin pikkupullolla. Tuikkasin sitten pulloon neljä teelusikallista Bhut Jolokia-jauhetta ja kirjoitin pulloon jälleen kerran "Willen". Oli kuulemma seuraavana päivänä ketsupin "lainaaja" löytynyt.
Sen jälkeen mun ketsuppi on saanut olla aika rauhassa.
Tuota vois testata ;D. Tuntuu omatkin ketsupit kuluvan kummallisen nopeasti vaikka kuinka omaa nimeä pulloon laittaa.
Tee kerralla niin överi, ettei sitä itsekkään mieluusti popsi. Menee oppi kerralla perille. ;)
Don't mess with man and his little peppers ;D
Chili-kauralastut? Helppo, halpa ja nopea kahvileipä!
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/2011/05/chilikauralastut.html
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 10, 2011, 09:37:20 ap
Chili-kauralastut? Helppo, halpa ja nopea kahvileipä!
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/2011/05/chilikauralastut.html
Tuo on koitettu ja voin sanoa että hyviä ovat! muutama muu työkaveri ei ollut samaa mieltä(menikö liikaa chiliä ::))
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 10, 2011, 09:37:20 ap
Chili-kauralastut? Helppo, halpa ja nopea kahvileipä!
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/2011/05/chilikauralastut.html
Tämä vaikuttaa hyvältä ja yksinkertaiselta. Kokonaissuunnitelma on nyt aika selvä: savuporo-Rocotopiirakka, chilikauralastut, tummaa chilisuklaata, sulatejuusto Aji Cristalilla, Naga/Habavoi ja setti tuoretta chiliä. Levitteille alustaksi jotain kovaa ruisleipää. Tuoreet pieninä paloina (jos kaikki kypsyy ajoissa): Pink Haba, Campane, Jalapeño, Aji Cristal, Lemon Drop, joku Rocoto, Haba ja pyydettäessä ja syyteoikeus evättynä Naga. Noilla luulisi menevän perille, että chili ei tarkoita vain kaupan mautonta hollantilaista pötkylää. Saattaa myös mennä perille, mihin mopon kasrkaaminen johtaa. :D
Onnea "kokeeseen"! ;)
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 11, 2011, 00:31:10 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 10, 2011, 09:37:20 ap
Chili-kauralastut? Helppo, halpa ja nopea kahvileipä!
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/2011/05/chilikauralastut.html
Tämä vaikuttaa hyvältä ja yksinkertaiselta. Kokonaissuunnitelma on nyt aika selvä: savuporo-Rocotopiirakka, chilikauralastut, tummaa chilisuklaata, sulatejuusto Aji Cristalilla, Naga/Habavoi ja setti tuoretta chiliä. Levitteille alustaksi jotain kovaa ruisleipää. Tuoreet pieninä paloina (jos kaikki kypsyy ajoissa): Pink Haba, Campane, Jalapeño, Aji Cristal, Lemon Drop, joku Rocoto, Haba ja pyydettäessä ja syyteoikeus evättynä Naga. Noilla luulisi menevän perille, että chili ei tarkoita vain kaupan mautonta hollantilaista pötkylää. Saattaa myös mennä perille, mihin mopon kasrkaaminen johtaa. :D
Pitäisikin tuota piirakkareseptiä vähän päivitellä, tulee tuostakin huomattavasti parempaa kun korvaa n. 3/4 vehnäjauhoista ruisjauhoilla sekä vehnäleseillä.
Kannattaa kokeilla riihiruisjauhojakin, saa savua tavalliseenkin piirakkaan
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - elokuu 11, 2011, 14:52:29 ip
Pitäisikin tuota piirakkareseptiä vähän päivitellä, tulee tuostakin huomattavasti parempaa kun korvaa n. 3/4 vehnäjauhoista ruisjauhoilla sekä vehnäleseillä.
Minulla on tapana korvata melkeinpä kaikista leivonnaisista osa vehnäjauhoista vähintään täysjyvävehnällä. Usein menee rukiitakin, jos se sopii muihin makuihin. Tuohon piirakkaan ruis sopii tosi hyvin, kun muutkin maut on vahvoja.
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 11, 2011, 00:31:10 ap
... Kokonaissuunnitelma on nyt aika selvä: savuporo-Rocotopiirakka, chilikauralastut, tummaa chilisuklaata, sulatejuusto Aji Cristalilla, Naga/Habavoi ja setti tuoretta chiliä. Levitteille alustaksi jotain kovaa ruisleipää. Tuoreet pieninä paloina (jos kaikki kypsyy ajoissa): Pink Haba, Campane, Jalapeño, Aji Cristal, Lemon Drop, joku Rocoto, Haba ja pyydettäessä ja syyteoikeus evättynä Naga. Noilla luulisi menevän perille, että chili ei tarkoita vain kaupan mautonta hollantilaista pötkylää. Saattaa myös mennä perille, mihin mopon kasrkaaminen johtaa. :D
Oi oi, kuulostaapa herkulliselta! Näet todella vaivaa asian eteen, hienoa. Et vinkkaisi, missä olet duunissa ja milloin maistajaiset ovat... ;).
Tämä oli jo viikko sitten, mutta jäi raportoimatta, miten maistelut sujui.
Henkilöstön suhteen sattui hieman vajaa päivä, ja paikalla kävi 15-20 henkeä. Kokonaisuudessaa chili upposi yllättävän hyvin. Olen tosin pitänyt pienimuotoisemman maistelun jo viime vuonna, joten osa tiesi odottaa, etten tuo mautonta syötävää. :) Savuporo-rocotopiirakasta tuli peruspentti-skaalalla tosi jämäkkää, koska siihen meni yhteensä 7-8 rocotoa savujauhe ja tuoreet yhteenlaskien. Moni kehui piirakkaa ja vain muutama piti sitä liian tulisena. Levitteet ja kaurakeksit oli ilmeisesti OK, niistä ei tullut kummempia kommentteja, kun loistava piirakka vei huomion.
Tuoreiden chilien kanssa huomasi valtavat toleranssierot, vaikka porukassa ei ollut varsinaisia chilipäitä. Muutama piti Campanea tulisena ja Jalapeñoa tosi pahana, mutta monet maistoi sujuvasti Lemon Dropin asti. Nagaan asti maistoi itseni lisäksi kolme, mutta kaikki vain tosi pieniä paloja. Tuoretta chiliä oli jaossa ehkä vajaa kilo ja melkein kaikki meni. Jäljelle jäi muutama Lemon Drop, Haba ja Naga. Koko homman apuna ja pienenä chilisivystyksen levityksenä oli kuvat lajikkeista nimen ja tulisuuden kanssa.
Tänään vedettiin useamman ihmisen voimalla Aji Fantasya, Aji Finlandiaa, Rocotoa ja Bhut x Bell:ia. Hyvin uppoaa. Jäljellejääneet poppapaprikat piti jättää kuulemma jääkaappiin. Maanantaina jatketaan.
Konttorin väestä ainoastaan yksi toinen on chilinkuluttaja... Tämä vähentää reippaasti kaikkien chilipitoisten "yhteissyötävien" määrää töissä. Yksi kieltäytyy kaikesta "tulisesta" ja muut suostuvat sentään maistamaan. Jossain kohtaa chilimutakakku löytää tiensä konttorin pöydälle. ;)
The Only Brownies You Will Ever Need on hyvä introitus chileihin tottumattomalle, olkoonkin että ohjeen uutetta saa kyllä hölvätä siihen 2-3-kertaisen satsin että edes vähän tuntuu.
Kummasti ei ole Naga Morichit kelvanneet, mutta kyllä Cayennet, Championit ja Lemon Drop imuroidaan naamariin hirveellä vauhdilla.
Tuli just kyhäiltyy Chilisuklaata töihin Fazerin punanen levy minkä sekaa vähä lorahti Naga, savustettu jalopeno ja jotai tuntematonta chilijauhoo ;D. Meen nostattaa sinne vähän joulu mieltä katotaa onko levy syöty työpäivän jälkee vaikö ei :) On meinaa tulista ;D
on se jännä miten pieni tuubi savustettua naga morichia saa hyvät ruokapöytäkeskustelut ja kokeilut käyntiin. Itsellä sitä on alkanut menemään enemmän kun löytää kipurajan ja tottuu. muut ottaa varovaisesti yhtä chilipäätä lukuunottamatta, joka ottaa enemmän kuin minä.
On tullut keskusteltua endorfiineistä ja yllättävistä kokemuksista maailmalta.
Uudella työmaalla imuroidaan raivolla poppiksen lempeä vadelma, synkkä salmiakki ja Tammisillan nagapipareita kitusiin.
Työpaikkaruokalaan vein vuosi sitten purkin 7Pod jauhetta. Naapuriravintolaan vein purkin Fatalii-jautetta.
Nuo "normaalista poikkeavat" maustepurkit herättävät yllättävän paljon ihmetystä, ja asiakkaillekin noita tuputetaan. Jotkut uskaltaa jopa maistaa. Yllättävän äkki tavaraa menee eli kulutuksen perusteella voi arvella että aika moni muu on uskaltanut ryhtyä käyttämään sitä. Kokki ei puutu asiaan mitenkään, vaan irvistelee aromia...
Eräs kerta ison konsulttifirman myyntiedustaja tuli käymään. Täti höpötti omiaan koko ajan, ja tarjotessa chilijauhetta (siihen aikaan Orange Habanero) kyseinen täti kertoi että "hän syö todella tulista ruokaa kotona". Kun täti oli höpötyksellään jo tärvellyt minun ruokarauhani, en katsonut että oli minkäänlaista velvollisuutta huomauttaa chilin vahvuudesta kun täti lappasi teelusikallisen sitä tavaraa ruokansa päälle. Täti kalpeni ja meni hyvin äkkiä hakemaan vettä, ei edes tiennyt leivästä ja maidosta. Ihmetteli vain että uskaltaakohan hän ajaa helsinkiin tämän syömisen jälkeen... Mutta todella hyvin se höpöttäjä hiljeni! ;D
Naispuolinen blondi-esimieheni oli tarttunut syöttiin, ja kähveltänyt yhden Poppamiehen synkkä salmiakin valvomon pöydältä.
Oli kuulemma vähän aikaa pyöritellyt suussaan, sylkäissyt pois ja todennut että meikäläisen namit saa jatkossa
olla hänen puolestaan rauhassa ;D
Tänään on taas maistelupäivä. Aamulla oli tarjolla kahdeksaa chiliä Campanesta Lemon Dropiin, chililevitettä (Inca Red Dropista), ja näitä suklaamuffinsseja (http://www.kinuskikissa.fi/daim-suklaamuffinssit/) Aji Cristalilla kevyesti maustettuna. Iltapäivälle on chilien lisäksi Herpiilin kylmäsavuporopiirakka (//http://) hieman ohjetta kevyemmällä rocotomäärällä. Porukka on muutamaa lukuunottamatta aika tottumattomia ja hanakkaimmat chilinpurijat ei ole enää talossa.
Sen verran oppia on mennyt perille, että savuchilijauhetta osataan jo kysyä ja olen tuonut sitä muutamille pari kertaa. Tuoreille on myös kysyntää, mutta se painottuu miedompaan päähän. Valistukselle on edelleen tarvetta, kun tänäänkin yksi kysyi, että eikö siemenet olekin se tulisin osa.
Onko muut toteuttaneet tämän tyyppisiä viime aikoina?
Parit maistiaiset vienyt tuoreita chilejä+ yllätyksenä taimia metodilla "nopeimmat vieköön". Hyvin on kelvannut ja on asia, josta löytyy puhetta lähes jokaisen kanssa.
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 23, 2012, 12:05:39 ip
Tänään on taas maistelupäivä. Aamulla oli tarjolla kahdeksaa chiliä Campanesta Lemon Dropiin, chililevitettä (Inca Red Dropista), ja näitä suklaamuffinsseja (http://www.kinuskikissa.fi/daim-suklaamuffinssit/) Aji Cristalilla kevyesti maustettuna. Iltapäivälle on chilien lisäksi Herpiilin kylmäsavuporopiirakka (//http://) hieman ohjetta kevyemmällä rocotomäärällä. Porukka on muutamaa lukuunottamatta aika tottumattomia ja hanakkaimmat chilinpurijat ei ole enää talossa.
Sen verran oppia on mennyt perille, että savuchilijauhetta osataan jo kysyä ja olen tuonut sitä muutamille pari kertaa. Tuoreille on myös kysyntää, mutta se painottuu miedompaan päähän. Valistukselle on edelleen tarvetta, kun tänäänkin yksi kysyi, että eikö siemenet olekin se tulisin osa.
Onko muut toteuttaneet tämän tyyppisiä viime aikoina?
Edellisessä duunipaikassa ei tarvinnut edes harkita ku osa kitisi jos sitä että kun on liikaa pippuria tai muuta maustetta ...niin ja kyse oli sentään kouluruuasta :D.
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 23, 2012, 12:05:39 ip
Tänään on taas maistelupäivä. Aamulla oli tarjolla kahdeksaa chiliä Campanesta Lemon Dropiin, chililevitettä (Inca Red Dropista), ja näitä suklaamuffinsseja (http://www.kinuskikissa.fi/daim-suklaamuffinssit/) Aji Cristalilla kevyesti maustettuna. Iltapäivälle on chilien lisäksi Herpiilin kylmäsavuporopiirakka (//http://) hieman ohjetta kevyemmällä rocotomäärällä. Porukka on muutamaa lukuunottamatta aika tottumattomia ja hanakkaimmat chilinpurijat ei ole enää talossa.
Sen verran oppia on mennyt perille, että savuchilijauhetta osataan jo kysyä ja olen tuonut sitä muutamille pari kertaa. Tuoreille on myös kysyntää, mutta se painottuu miedompaan päähän. Valistukselle on edelleen tarvetta, kun tänäänkin yksi kysyi, että eikö siemenet olekin se tulisin osa.
Onko muut toteuttaneet tämän tyyppisiä viime aikoina?
Kesätyöpaikalla maistatin muutamalle tuoreita chilejä. AInakin CGN 21500, Lemon Drop, Manzano Rojo, Naga ja LD x PI 441551 kuuluivat niihin, joita vein. Ne jotka maistoivat chilejä, myös pitivät niistä ja pari heppua alkoi jopa kasvattelemaan chiliä itse.
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 23, 2012, 12:05:39 ip
Tänään on taas maistelupäivä. Aamulla oli tarjolla kahdeksaa chiliä Campanesta Lemon Dropiin, chililevitettä (Inca Red Dropista), ja näitä suklaamuffinsseja (http://www.kinuskikissa.fi/daim-suklaamuffinssit/) Aji Cristalilla kevyesti maustettuna. Iltapäivälle on chilien lisäksi Herpiilin kylmäsavuporopiirakka (//http://) hieman ohjetta kevyemmällä rocotomäärällä. Porukka on muutamaa lukuunottamatta aika tottumattomia ja hanakkaimmat chilinpurijat ei ole enää talossa.
Sen verran oppia on mennyt perille, että savuchilijauhetta osataan jo kysyä ja olen tuonut sitä muutamille pari kertaa. Tuoreille on myös kysyntää, mutta se painottuu miedompaan päähän. Valistukselle on edelleen tarvetta, kun tänäänkin yksi kysyi, että eikö siemenet olekin se tulisin osa.
Onko muut toteuttaneet tämän tyyppisiä viime aikoina?
Nagaa ja Aji Cristallia kannoin viime syksyna tiuhaa tahtia koulun ruokavälkille. Lopputuloshan oli että eräät Nagasta tietämättömät menivät suorinta tietä terkkarille saatuaan mm. kapsaisiinia silmiin...
Useasti ovat kuitenkin pyytäneet minua tuomaan lissää, mm. tänään otin Nagaa tortilla päivälle mukaan...
Vielä en ole vienyt mitään, mutta nyt syksyllä olisi tarkoitus viedä jotain tsiliä kouluun muiden ihmeteltäväksi.
Viimeksi toin tekemääni jerkyä ja laitosmiehelle tuli ensimmäsen haukkasun jälkee hikka. Välillä olen tuonut tuoreita chilejä maisteltavaksi ja sen verran hyvin on kelvannut, että ovat pyytäneet myöhemmin siemeniäkin. Kahta eri savujauhetta on ollut tarjolla lähes vuoden verran ja muutama on kysellyt, että onko sinulla paljonkin tätä jauhetta kun haluisi kotiinkin ruokaa maustamaan.
Muutamaa eri lajiketta olen vienyt maisteluun.Lemon Drop varsinkin sai kehuja, samoin Starfish.
Yksi työkaveri teki perinteisen virheen ja Sudden Deathin räpläilyn jälkeen jäi kädet pesemättä minkä huomasi tottakai myöhemmin vessassa asioidessaan..
Poppamiehen Appelsiini-Habanerolla ryyditetyt suklaamuffinssit tuli tekaistua habaneron kukkimisen kunniaksi. Jopa vähemmän tulista syöviltä sai positiivista palautetta, etenkin alussa yllättävän voimakkaasti maistuvalta appelsiinilta. Poltetta ilmeni vasta hetken kuluttua, eikä sitäkään suurimman osan kannalta liiaksi. Kelpaa tehdä toistekkin.
Hirveen mukavia tarinoita! Itsellä kokemusta on ainoastaan yhen aijemman työpaikan jäynämiehestä joka jakoi kahvitauoilla poppamies -karkkeja ja nauroi kun toisilla paloi suu. :D Hänellä oli aina myös poppamiehen tahnapurkki jota uusille työntekijöille tyrkytettiin pilke silmäkulmassa "maistappa tuosta lusikallinen"
Itsehän söin uutena miehenä Tuc -keksin päällä sen lusikallisen ja osasin hiukan etukäteen varautua kun purkkia vilkaisin... Kaikki ne odottavat ilmeet ja sitten ihmeteltiin kun en juossut juomaan vettä. Totesin että hikoiluttaa tämä kovasti ja moitin tahnan ällöttävää makua. (Jäähtyneellä maitokahvilla ja uusilla tuc -kekseillä sain lievitettyä poltetta suht huomaamattomasti)
Nyttemmin syykin makuun on selvinnyt, kyseessä oli tällainen Poppamies Habanero 88% pyree. Haban mausta olen moittinut aijemminkin.
Veikkaampa että tuollakin työpaikalla esim. chilipiparit saisivat ihan lämpöisen vastaanoton tuon yhden hörhön luomaan chilin extreme-only maineeseen verrattuna. :)
Ajankohtainen aihe ylös. Satokausi on huipussaa, joten nyt kaikki koukuttamaan ja kouluttamaan uutta väkeä chilien maailmaan!
Omalla työpaikalla tulee torstaina pöytään ainakin suklaacookieja chilillä, savupororocotopiirakkaa, kahta levitettä ja muutamaa tuoretta chiliä. Tänään oli muista syistä (joista joku päivä päiväkirjan puolella) mukana chilejä ja yllytyin haukkamaan Nagaa 50 e palkinnolla videontioikeutta vastaan, mutta kukaan ei tarttunut tarjoukseen. :)
Oman sadon loppusijoituspaikkana toiminut paholaisen hillo on ollut menestys työtovereiden keskuudessa. n. 10 eri maistajasta kaikki on kehunut, yksi on ostanut purkillisen ja kolmelle on annettu resepti jotta voivat markettichilistä tehdä oman satsin. :D
Hyvin innostunut chilikeskustelu töissä pyörii vähän väliä ja kiinnostus on selkeästi kova.
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 10, 2013, 21:12:23 ip
Ajankohtainen aihe ylös. Satokausi on huipussaa, joten nyt kaikki koukuttamaan ja kouluttamaan uutta väkeä chilien maailmaan!
Omalla työpaikalla tulee torstaina pöytään ainakin suklaacookieja chilillä, savupororocotopiirakkaa, kahta levitettä ja muutamaa tuoretta chiliä. Tänään oli muista syistä (joista joku päivä päiväkirjan puolella) mukana chilejä ja yllytyin haukkamaan Nagaa 50 e palkinnolla videontioikeutta vastaan, mutta kukaan ei tarttunut tarjoukseen. :)
Pitänee tulla kuokkimaan =)
On tarjottu pomolle napalminallea (hetken imeskelyn jälkeen lennähti nalle roskikseen ja herra johtaja poistui paikalta itsekseen mutisten :-\ ) ja työkavereille vein sekalaisia jauhemaistiaisia. Jauheet kelpasivat ja osa halusi ostaa jauhetta kotiinkin. Kauppaksi menisi vaikka koko sato. Täytynee lisätä ruukkumäärää rutkasti ensi keväänä!
Melkein kaikki tämän kauden chilien jatkojalosteet olen pieninä näyte-erinä käyttänyt töissä. Tänään viimeksi eilen tekemäni makean chilikastikkeen purkituksesta yli jääneen erän.
Hyvin on kelvannut, ja olen matkan varrella oppinut, että tulisuusaste kannattaa kertoa rehellisesti. Jos joku hyytelö, kastike, hillo tai muu vastaava on omasta mielestä suht tulinen, ei ole pidemmän päälle fiksua yrittää sitä chiliin vähemmän tottuneelle huijata maistettavaksi. Ei ainakaan ilman asianmukaista varoitusta.
Otin vähän kipinää tuosta PP:n lähestymistavasta. Meillä kyllä porukka tykkää maistella chilejä ihan tuoreenakin, mutta voisihan sitä viedä vähän pidemmällekin jalostettuja tuotteita. Vaikkapa chilitetyn omenapiirakan, muffinseja, suklaata, chilikurkkuja ym. sälää.
Aika hyvin on jengi innostunut. Meidän vuorossa ne, joilla EI kasva chiliä kuuluvat alivoimaiseen vähemmistöön. Mainiota. :)
Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 14, 2013, 19:55:31 ip
Otin vähän kipinää tuosta PP:n lähestymistavasta. Meillä kyllä porukka tykkää maistella chilejä ihan tuoreenakin, mutta voisihan sitä viedä vähän pidemmällekin jalostettuja tuotteita. Vaikkapa chilitetyn omenapiirakan, muffinseja, suklaata, chilikurkkuja ym. sälää.
Aika hyvin on jengi innostunut. Meidän vuorossa ne, joilla EI kasva chiliä kuuluvat alivoimaiseen vähemmistöön. Mainiota. :)
Ihmeen hyvin upposi taas meillä varsin jäykkä rocotopiirakka, vaikka chiliä ei kasvata isommin kuin minä ja pari ihan pienimuotoisesti. Tuoreet chilinpalat ei oikein kelvanneet maistiaisina osittain yllytyksen puutteen vuoksi, mutta lähinnä siksi että pöydässä oli paljon muutakin. Lisäksi pieni osa väestä kuuluu siihen joukkoon, jolle pienikin polte on ongelma, eikä tällainen päivä anna mitään.
Vajaa kilo podeja (Aji Fantasya ja Cristalia, Biquinhoa, kahta Rocotoa ja Bondaa) katosi väen mukaan päivässä ja yksittäinen Nagakin. Saatta olla, että ottaja ei tiennyt, mitä otti, koska Naga ei ollut mukana opastekuvassa. :)
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 14, 2013, 21:10:39 ip
Lisäksi pieni osa väestä kuuluu siihen joukkoon, jolle pienikin polte on ongelma, eikä tällainen päivä anna mitään.
Tämä.
Meillä on yksi kaveri, joka on ihan aikuisten oikeasti ilmoittanut Saarioisten Jauhelihapitsan olevan liian tulinen. Sellaisenaan. Ei voi syödä. Hornetit on kuulemma aivan liian tulisia, syömäkelvottomia. "Minkä vitun takia tollasia edes tehdään!?!?" Sattuipa kerran leikkaamaan pullaa veitsellä jolla oltiin aamusella pilkottu chiliä. Se oli päivä pilalla ja itku-potkuraivarikin taisi tulla.
Oon varmaan jo kertonutkin, että multa katosi aika reippaasti Heinzia työpaikan jääkaapista. Iso pullo kesti reilun viikon.
Noh, ostin uuden ketsupin ja latasin kotona savustettua fataliita tai jotain vastaavaa kunnolla sekaan. Putelin kylkeen kirjoitin tekstin "Willen! Älä ota!!".
Arvaa kuka otti??
Arvasit oikein.
Kuulin asiasta jälkikäteen ja nautin täysin siemauksin mielikuvin tapahtuneesta tilanteen rekonstruktiosta. ;D
Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 14, 2013, 21:23:17 ip
Meillä on yksi kaveri, joka on ihan aikuisten oikeasti ilmoittanut Saarioisten Jauhelihapitsan olevan liian tulinen. Sellaisenaan. Ei voi syödä. Hornetit on kuulemma aivan liian tulisia, syömäkelvottomia. "Minkä vitun takia tollasia edes tehdään!?!?" Sattuipa kerran leikkaamaan pullaa veitsellä jolla oltiin aamusella pilkottu chiliä. Se oli päivä pilalla ja itku-potkuraivarikin taisi tulla.
Meillä nekin on onneksi ihan fiksuja ihmisiä, eikä mitään tuon tasoista kommenttia ja käytöstä ole koskaan tullut. Ei tämän onneksi tarvi kaikille kelvata ja jotkut sellaiset ymmärtää silti meitäkin.
Ei meilläkään kapsaisiinittomalla ruokavaliolla porskuttavasta porukasta muut mitään mukise. Mitä nyt sivusta nauravat, kun toiset ähisee, hikoilee, kuolaa ja kiroilee.
Extremetyyppejä löytyy kuitenkin molemmista äärilaidoista. ;)
Eilen vein kiinalaiselle työkaverilleni maistiaiseksi Trinidad Douglahin podin, kun oli kertonut pitävänsä tulisesta. Oli aiemmin tarjoutunut jopa ostamaan satoani jos sitä myisin.. Noh. Sanoin kyseiselle kaverille, että ottaa tuosta vähän referenssiä kuinka tulisia chilejä haluaa ostaa. Ei meinannut ensin uskoa, että se oli chili ja kysyi sitten, että miten tätä pitää maistaa? Kokonaisena? Tässä vaiheessa sanoin, että mitä jos aloittaisit tuosta kärjestä eka.. Sitten hän maistoi ja... ;D Kuulemma reilusti miedommat kelpaa.
Pari päivää sitten toin työkaverille pussillisen erillaisia chilejä, kun pyysi.
Värikäs pussin sisältö tietysti herätti muiden mielenkiintoa, että mitä nuo on? Onko ne oikeita?
Joten tänään iltavuoroon tullessani otin reilun kilon erillaisia chilejä mukaan ja laitoin ne kellokortin vieressä olevalle pöydälle.
Viereen lappu "CHILEJÄ SAA OTTAA JOTKIN VOI OLLA HYVINKIN TULISIA".
Kävin äsken katsomassa onko chilit kelvaneet, niin melkein kaikki oli hävinneet.
Muutamia brown large habaneroja ja harolds st. bart's oli jäljellä.
En usko, että kukaan olisi tunnistanut chiliä mitä ottaa. Joten melkoista venäläistä rulettia. ;D
Tulisuus niissä kuitenkin vaihteli championista - BL habaan, eli 1-10.
Varmaankin jälkeenpäin saan sitten jotain kommenttia kuulla. Odotan mielenkiinnolla... :D
Vaikkei varsinaisesti osukaan aivan ketjun teemaan, niin vien huomenna ammattisurkea... eikun KORKEAkouluun kavereille muutaman kirjekuoren, joissa on useita kuivattuja Naganpuolikkaita. Riittää sitten jätkillä maustetta viikonlopuksi.
Meillä on nyt parina-kolmena päivänä vedetty chilejä oikein kunnolla. Hyvin on toi "suoraan suuhun vaan"-tekniikka ottanut muutaman jannun matkaansa. Starfishista Scorppariin. Uskomattoman ennakkoluulottomasti mukaan on heittäytynyt täysin ansaitsematonta osa-aikaista eläkettään nauttiva loistelias työtoverini, jonka eväät koostuvat yleensä folioon pakatusta perunan ja muka-lihan yhdistelmäsotkusta. Se on ihan koukussa. Maistaa, irvistelee, yskii, kiroilee ja punoittaa. Ja kohta ottaa lisää. ;)
Innostui tuossa viimesyksynä Starfishin mausta niin, että viiden kasvin voimin niitä kasvattelikin tänä kesänä. Nyt miettiikin mitä lajikkeita kasvataisi seuraavaksi. ;)
Sitten on pari näitä ujoja poikia, jotka "mieluusti voisivat ottaa muutaman chilin kotiin maisteltavaksi".
Melkein koko työvuoro alkaa olla chilinpurijoita.
(http://p2.la-img.com/734/27415/10391024_1_l.jpg)
Napalminalleja vein yövuoroon. Siinä niitä sitten maisteltiin ja aamuyön tunnit kulminoituivat Nallekarkkihaasteeseen - Kuinka monta nallekarkkia pystyy syömään kerralla? Voittaja kruunattiin tuloksella 8 nallekarkkia. Palkintopallilla pyyhittiin hikeä otsalta ja niistettiin nenää tyhjemmäksi. (Kohteliaasti itse jääväsin itseni tästä kisasta, onhan nuo toleranssit vähän tavanomaista korkeammalla.)
Kovasti väki aamusella kyseli, että mistä näitä karkkeja saa ostaa ja mikä tämä tämmöinen Poppamies oikein on. 8)
Yhden työkaverin sain käännytettyä nagajauheen kuluttajaksi ja aika pikaisesti pistikin fatalille tilausta. Kahdelle muulle chileistä kiinnostuneelle lahjoitin joitain siemeniä jotta pääsevät alkuun :D Toinen näistä on tällä hetkellä Perussa lomalla :D
Tämän topicin innoittamana toin tänään taukotilan pöydälle muutaman palasen eilen keittämääni chilisuklaata.
Lidlin tumma Bellarom Rich Chocolate (200 g) maustettuna n. teelusikallisella karkeaa Caribbean Red Habanerojauhetta... Omaan suuhun lämmintä, koelapsetkin kotona vetivät kukin hyvällä halulla, joten suht turvallinen tulisuusaste tottumattomillekin.
Katsotaan, palaanko hengissä tauolta... ;)
Muoks: kyllä se kauppansa teki, ehkä hieman turhan kireää tavaraa ilmeistä päätellen, mutta eiköhän se toleranssi pikku hiljaa kasva... Ujutellaan, ujutellaan...
Tänään tuli taas erävoitto työpaikalla, itse sekoitettuun Chipotlemajoneesiin sain jo ujutettua Poppiksen Habaneromurskaa hieman tulisuutta lisäämään. Samainen majoneesi hieman notkistettuna on myös salaatinkastikkeena saanut vankan kannattajakuntansa.
Nyt sitten aloitellaan tulevaa jäätelökautta Vapun tienoilla mansikkakastikkeella johon lisämakua tuo Ahjo.
työpaikalla ruokatauolla eräs vanhempi mies katsoi silmät pyöreänä kun kaivoin repusta pullon vihreää tabascoa ja totesi että ei ole vielä niin huonoa ruokaa eläessään saanut että sen makua pitäisi pippuria väkevämmällä mausteella peittää :D