Kavereiden kesken "aaloe".
Onko kellään kasvamassa? Sain kaverilta pari pistokasta vaivanpalkaksi, ovat nyt keittiössä vesilasissa. Pitäisi kuulemma juurtua hyvin ja sitten vain multiin. Vaatii vissiin aika hiekkapitoista multaa?
Wikipediasta oli aika kattava artikkeli, en tiennytkään, että aaloe on yli 4000 vuotta ollut ihmiselle hyötykasvi!
http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4%C3%A4keaaloe
Mulla on (jälleen Bauhausista joka ei ole rautakauppa) ollut vuoden verran yksilö. Myyjä sanoi kaikkien tappavan kasvin, ilmeisesti kastelulla. Elossa on vielä vaan eipä hirveesti kasvanutkaan. Juuria ei ilmeisesti saa kastella lainkaan, vain lehtisuppiloon ja sinnekin harvoin.
Kaverilla kasvaa noita ihan ikkunalla. Mahtavan kokosia ja hiekkasessa maassa näkyy olevan ja kastellut normaalisti multaan.
Muutaman vuoden on kaveri niitä kasvattanu samalla tyylillä ja eivät ole kuolleet.
Lainaus käyttäjältä: sammal - maaliskuu 04, 2012, 20:43:17 ip
Kaverilla kasvaa noita ihan ikkunalla. Mahtavan kokosia ja hiekkasessa maassa näkyy olevan ja kastellut normaalisti multaan.
Muutaman vuoden on kaveri niitä kasvattanu samalla tyylillä ja eivät ole kuolleet.
Täytynee kokeilla.
Mulla on sellainen käsitys ollut, ettei tykkäisi lehtisuppiloon kastelusta... (?) Vähän päälle vuoden on meidän ikkunalaudalla Aloe vera kasvanut. Ihan normaalisti ollaan multaan kasteltu, joskin toooodella harvoin.
Tässä kuva aloestamme, joka on 12cm ruukussa.
(http://i1125.photobucket.com/albums/l593/ABKorhonen/Snapbucket/41C527A9-orig.jpg?t=1330888576)
Ihanteellinen huonekasvi... sukkulentti... kestää kuivaa huoneilmaa ja kuivia kausia. Alkukesästä kun lannottaa ja kastelee aurinkoisella ikkunalla niin kasvi pukkaa uusia alkuja uinuvista silmuista.
Mulle on suositeltu Aloe arborescensiä joka on hieman korkeakasvuisempi laji ja lääkinnällisesti Aloeista paras...
Itsellä kasvanut ihan kivasti vuodessa. Multana kekkilän kylvö- ja kaktusmulta, ruukku suhteellisen ahdas.
Siirto aina vain hivenen kookkaampaan ruukkuun, ei kerralla liian suureen.
Kastelu noin kerran viikossa kesällä, talvella noin kerran kuukaudessa. Hyvin viihtyy.
Itse kastellut juurille tilkan kerrallaan, en anna kerralla edes koko ruukun kastua läpeensä.
Antanut pelkkää seisotettua vettä.
Kaveriltani joskus vaivanpalkaksi saamani aloet kuolivat. Sain tuossa kuukausi tai kaksi sitten uudet pistokkaat yritykseen. Yhden irtinypätyn lehden, kuten alkuvuodestakin, sekä ihan oikean latvapistokkaan jossa useampi haara lehtiä.
Nämä pistokkaat laitoin vesilasin sijasta kivivillakuutioon jota pidin märkänä. Kuten arvelinkin, yksittäinen lehti kuoli pois, mutta latvapistokas lähti juurtumaan. Sangen yllättävää, ottaen huomioon, että kyseessä on kuivan seudun mehikasvi joka helposti mädäntyy saadessaan liikaa vettä.
(https://p.twimg.com/AucjrMOCIAMVcQQ.jpg)
Istutin sen nyt pieneen saviruukkuun 50/50 seoksessa jossa on Kekkilän puutarhamultaa ja perliittiä.
Aloe tekee kovin pitkät ja "kapeat" lehdet sisäoloissa. Tämä tarkoittaa että lehdet murtuvat helposti jonka jälkeen lehti kuivuu tai mätänee. Ruukussa "kaktus" tyyppinen hiekkalla/soralla jatkettu multa. Iso ikkuna etelään. Luonnollisessa tilassa lehtien pitäisi olla aika paksut ja leveät mutta valo ei taida riittää Turussa.
"Pahimmillaan" lehdet oli yli 50cm pitkät ja reunoilla olevat piikit noin sentti. En järjestänyt tilaa tälle kasville kun muutin...
Kaverilta saatu Aloe on nyt juurtunut kunnolla ja ryhtynyt kasvamaan. Aika ripeään tahtiin tuntuu pituutta venyvän.
(https://lh3.googleusercontent.com/-8lgHtge2hDM/UJyoHfoh0BI/AAAAAAAAAhM/XfmliZT-FJw/s800/9.11.2012%2520003.jpg)
Oletteko btw lannoittaneet omianne millään? Minun aloeni on tuntematon ja ostettaessa siinä luki vain että aloevera, "lääkealoe", ja kasvatus ohjeissa oli vain että tykkää auringosta, kastele kerralla märäksi anna kuivua välillä ja voi lannoittaa ja lisäksi ruukunvaihdosta taidettiin sanoa että voi vaihtaa ruukunkin ... eli ::) jos siltä tuntuu...
Jaa, ihan kaikkiko olen väärin tehnyt tuon oman kasvini kanssa, sehän selittääkin.. Keväällä 2010 se taisi ensimmäisen kerran itsemurhaa yrittää hyppäämällä pöydältä alas, eli olisiko tämä 2009 hankittu. Vettä on saanut ihan satunnaisesti, yleensä reippaasti kerralla. Joskus kesällä saattanut tulla lannoitettua hydrovesien jämillä (niinkuin viereistä enkelinsiipeäkin, se ei tykkää, vaan tulee räjähtäviä paiseita lehtiin samantien). Multia ei toki ole ikinä vaihdettu. Luoteisikkunalla, ehkä kuukauden päästä siihen jo saattaa hetken aurinkokin paistaa, jos paistaisi.
(http://calm.iki.fi/aloe_2013.jpg)
Oma aloeni on calmin kasvin kanssa kovin samannäköinen. Paitsi että kasvaa suoraan. :) Ei sitten kaikesta päätellen ole niin nipottaja kasvuolosuhteiden kanssa kuin voisi kuvitella....
(http://2.bp.blogspot.com/-DaDWOXP4t7g/UXqc52EIbNI/AAAAAAAAAUA/WFvhZP5iEmo/s640/IMG_4315.JPG)
Mulle tuli tommoset pari viikkoa sitten. Sain mukaan pistokkaitakin mutta ne heitin äidille kasvamaan kun itselle iski tilanpuutos. Keittiön ikkunalaudalla ovat mutta luulen että saavat muuttaa toiselle puolelle nauttimaan luonnonvalosta + mahdollisesta ilta-auringosta, täytyy raivata auringonottotilaa noille yrteille ja chileille. 8)
Pitäisiköhän tämän viestiketjun otsikko vaihtaa yleispätevämpään muotoon "Aloet", koska muitakin Aloe-lajeja on tässä ketjussa esiintynyt Aloe veran lisäksi?
Lainaus käyttäjältä: Aku - toukokuu 03, 2013, 15:30:07 ip
Pitäisiköhän tämän viestiketjun otsikko vaihtaa yleispätevämpään muotoon "Aloet", koska muitakin Aloe-lajeja on tässä ketjussa esiintynyt Aloe veran lisäksi?
Voi kuule!
Aloe a. kasvaa myös hyvin passiivihydrossa. Kuvaisin enempi rikkakasviksi. Kestää mitätahansa ja kasvaa rivakasti.
(http://i43.photobucket.com/albums/e363/Sh1nj1tsu/00aloe.jpg)