Ruoanlaitto ja ravintolat => Kodin mausteinen kokkaus => Aiheen aloitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 00:39:49 ap

Otsikko: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 00:39:49 ap
Vaikuttaa siltä, että ainakin kiinassa annuum- ja frutescens -chilien lehtiä käytetään kokkauksessa mm. pinaatin korvikkeena. Ruokaohjeitakin netistä löysin aiheesta. Väitettiin paremman makuiseksi ja hyvin hivenaine- ja vitamiinipitoisiksi. Lehdet on nähtävästi aina keitettävä.

Toisaalta, chilin sukulaiskasveissa on paljon myrkyllisiä tapauksia, mistä syystä tätä asiaa ei moni lännessä ole uskaltanut edes kokeilla.

Lienee siis aika kokeilla sitä. Itselläni on vain villejä kasvamassa, mikä lisää homman jännittävyyttä - näistä kun ei ole minkäänlaista tietoa saatavilla. Millaista olisi vaikkapa kana-c.flexuosum -keitto?  ::)   Vain yksi tapa saada asiasta selvää.

En - varmuuden vuoksi - kehota ketään kokeilemaan tätä, vaikka esim. baccatumien, chinensien, rocotojen yms. lehtien maku olisi sekin hyvin mielenkiintoinen juttu selvittää. :)  Samaan teemaan kuuluu toki tämä: voiko chilin lehdistä tehdä teetä? Hmmm.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aku - maaliskuu 12, 2012, 01:05:59 ap
Chilin lehtien käyttö ruuanlaitossa kiinostaisi myös itseäni. Toisaalta jossakin väitettiin chilin lehtien olevan jopa myrkyllisiä...  Olisi mukava saada varmaa tietoa chilin lehtien turvallisuudesta ruuanlaitossa.

Chilinlehtiteestähän täällä on keskusteltukin
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10887.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10887.0)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Tiemuh - maaliskuu 12, 2012, 01:25:44 ap
Harvoinpa tulee pinaattia käytettyä missään muodossa. No nyt olisi kuitenkin syy tutustua pinaattiohjeisiin ja Herra47 tee vinkin mukaisesti lähtisin kokeiluun pubescensin lehdillä, tai Ulupican. Puben, isomarjaisen Ulupican ja cardenasiin lehtiä olen nähnyt kehuttavan tuoksusta, sekä tietty galapagoensen. Annuumi ja frute jos toimivat kiinalaisten mielestä niin niitäkin pitäisi kai kokeilla.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 01:54:56 ap
No, jos maku on kohdillaan kuten kiinalaiset sanovat (näin herkullisen valokuvan sichuanilaisesta mustekala-chilinlehti-annoksesta! :) ), niin tuossahan olisi vallan mainiota ja terveellistä (?)"salaattiainesta" satoja odotellessa! Ilmaiseksi vieläpä. ;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 02:31:05 ap
Noniin..!

1. Iso Ulupica (capsicum cardenasii)
Keitettynä mieto, miellyttävä, aavistuksen ehkä hernemäinen maku, joka hetken päästä voimistuu aivan ripauksella myös kitkeryyttä (ei haittaa). Toimii varmasti salaatin korvikkeena ja esim. keitoissa hienosti.

2. Capsicum flexuosum
Edellistä selvästi mauttomampi, mitäänsanomaton, ei silti epämiellyttävä.

3. Capsicum rhomboideum
Selvä mieto ominaismakunsa,miellyttävä, ei kitkeryyttä.

4. Capsicum lanceolatum
Edellisiä vahvempi, hiukan kitkerä maku. Ei paha, muttei ehkä sellaisenaan parhaimmillaan.

Että tällainen aloitus. Muuta kun ei löytynyt. Keitin vedenkeittimessä kiehumiseen saakka, eli en kauaa. Positiivinen ensivaikutelma etenkin numeroista 1 ja 3. Nyt odotellaan kritisoiko vatsa.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Tiemuh - maaliskuu 12, 2012, 04:16:27 ap
Huikeaa uhrautuvaisuutta kulinarismin ja chiliaatteen eteen. Sanoisinko että tämä on merkittävää ja uraa uurtavaa käytännön tutkimustyötä. Mikäs sen parempaa kuin löytää uusia käyttömahdollisuuksia rakkaille kasvellemme. Sallinet kuitenkin että odotan hetken ennen kuin ryhdyn itse samaan ;)!

Voisin suositella vastaaviin testeihin tuoreita lehtiä. Ne ovat varmaankin sopivampia kuin talvehtivien kasvien vuodentakaiset kivikovat känsät. Vaikka ovat ne pulaikaan syöneet varmaan kengänpohjiakin.

Kertoileppa sitten tuliko mitään vaivoja, niin voisin itsekin kokeilla tuon Ulupican lehdillä samaa.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 05:02:11 ap
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 12, 2012, 04:16:27 ap
Huikeaa uhrautuvaisuutta kulinarismin ja chiliaatteen eteen. Sanoisinko että tämä on merkittävää ja uraa uurtavaa käytännön tutkimustyötä. Mikäs sen parempaa kuin löytää uusia käyttömahdollisuuksia rakkaille kasvellemme. Sallinet kuitenkin että odotan hetken ennen kuin ryhdyn itse samaan ;)!

Voisin suositella vastaaviin testeihin tuoreita lehtiä. Ne ovat varmaankin sopivampia kuin talvehtivien kasvien vuodentakaiset kivikovat känsät. Vaikka ovat ne pulaikaan syöneet varmaan kengänpohjiakin.

Kertoileppa sitten tuliko mitään vaivoja, niin voisin itsekin kokeilla tuon Ulupican lehdillä samaa.


Uneton reportterinne vahvistaa ettei chilinlehtisalaattikokeesta ole yli neljän tunnin jälkeen seurannut minkäänlaisia ongelmia. Kokeilen keitoissa tänään tai huomenna. Isojen ja tuuheiden, ötökättömien chilien kasvattajalle varsinainen salaattipöytä! Ja kyllähän kissatkin tämän jo tiesivät. ;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 20:42:46 ip
Jeps, vahvistan: ei probleemoja.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: exa - maaliskuu 12, 2012, 20:54:40 ip
Tähänpä voi sitten vahvan listan koota erilaisista lehtien käyttötavoista. Teehen liittyen: kannattaako lehtiä käsitellä jotenkin? Esimerkiksi kuivata ja silputa, käyttää kuivattuna kokonaisina vai ihan tuoreeltaan vai tuoresilppuna? Reseptejä kaipaillaan!

Ensi kerralla kun villisti levittäytyvää Turbista kaunistelen niin taidanpa laittaa lehdet fikkaan  ;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2012, 21:26:56 ip
Sen verran on tämän kieltämättä hyvin epätyypillisen otokseni (vain harvinaisia villichilejä) kokemuksista jo sanottavissa, että chilinlehdet eivät - ainakaan sopivasti valitut lajit - missään nimessä ole vain "jotain vihreää mössöä", vaan niissä on selvä (ja yhtä selvästi eri lajeissa erilainen) oma makunsa. Sanoisin, että ehkä jopa vahvempi ja samalla kenties miellyttävämpikin kuin vaikkapa lehtisalaateissa. Pinaatin makua en muista. :)  Tämä piirre tekee näistä selvästi ihan ruoanlaittoaineksia, eikä vain vitamiini- tai kivennäisainelisukkeita. Esim. Ison Ulupican lehtien kohtuuvahva aromi ansaitsee kokeiluja kokkauksessa.

Kiinalaiset olivat tosiaan naittaneet annuumin (oletan) lehdet kauniisti mustekalan kanssa. Mitä suomalainen keksii? Nämä voisivat todella sopia hienovaraisempiin esim. kalaruokiin?

Koska en päässyt testaamaan esim. chinensen tai muidenkaan "normaalien" chilien lehdillä, en osaa kommentoida yhteen netistä lukemaani väitteeseen, nimittäin siihen, että tulisen chilin tulisuudestakin osa olisi myös lehdissä. Tuntuu vähän vaikealta uskoa ensi ajattelemalta, mutta... mene ja tiedä. Annuumin ja fruten lehtiä kuvailtiin erilaisiksi niin "rakenteeltaan" kuin maultaankin.

Vielä sivuhuomio, joka joko oli tosi tai sitten ei. Aivastelin yöllä muutamien tuntien nuhakohtauksessa. Kurkkukin oli ja on kipeä (oli jo ennen salaattikoettani ;) ). Vahvasti allergisena ihmisapinana olen havainnut saavani voimakkaasti karvaisten chilien lehdistä vahvoja allergiaoireita (Rocoto erityisen paha minulle). Saattaisi olla, että eilinen Rocoton sukulaisen, Ison Ulupican samaten karvaisten lehtien käsittely aiheutti saman reaktion. Mahdollista on myös, että tuo reaktio syntyisi samaisia lehtiä syömällä, en tiedä... Vaatii lisää selvitystä. Ei sinällään liene ongelma kuin aniharvalle, jos kenellekään.

Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: InkRose - maaliskuu 19, 2012, 16:25:25 ip
Kylä mä joskus viime keväänä mutustelin latvonnan ja muun siistimisen yhteydessä käteen jääneitä baccanlehtiä. Aji Cristal ja Aji Amarillo olivat kyseessä. Ihan kelvollisia olivat eikä mitään vatsaoireita tullut. Vähän kitkerä oli maku, muttei sen enempää kuin useissa lehtisalaateissakaan. Miedompaa kuin rucola. Saattoi joku pieni PI 585273:nkin lehti tulla maistettua, mutta siitä ei ole selkeitä muistikuvia.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: ihis81 - maaliskuu 19, 2012, 18:52:49 ip
Lainaus käyttäjältä: InkRose - maaliskuu 19, 2012, 16:25:25 ip
Saattoi joku pieni PI 585273:nkin lehti tulla maistettua, mutta siitä ei ole selkeitä muistikuvia.


Jumaleissön, Onpa hyvin potkinut nuo lehdet jos ei edes selkeitä muistikuvia jäänyt ;D ;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: boozeman - huhtikuu 16, 2012, 19:57:24 ip
Bongasin tuossa että oman hieman harvinaisemman kasvini, Siling Labuyon lehtiä käytetään Filippiiniläisessä pöperössä nimeltään Tinola (http://en.wikipedia.org/wiki/Tinola)

Lisäsin ko. raakusta myös sivun chiliwikiin niillä tiedoin, mitä tähän mennessä olen kasvista saanut kasaan.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: dzamuto - huhtikuu 27, 2012, 17:33:45 ip
Mielenkiintoinen aihe...
Itsellä viimevuosina ollut runsaasti Aji Cristalia kasvamassa ja miettinyt omassa mielessä lehtien kelpoisuutta ruoanvalmistuksessa, ja pitänee ottaa itsekin testiin, vaikkapa sitten salaattimuodossa kun kesän grillikausi saatu startattua.
Kuvia voisi myös postailla kehittelemistään ruoista, joissa käytetty lehtiä.

Ilmeisesti lehdet keitettävä/kuulotettava ennen käyttöä mieluiten?
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - huhtikuu 27, 2012, 22:27:34 ip
Lainaus käyttäjältä: dzamuto - huhtikuu 27, 2012, 17:33:45 ip
Mielenkiintoinen aihe...
Itsellä viimevuosina ollut runsaasti Aji Cristalia kasvamassa ja miettinyt omassa mielessä lehtien kelpoisuutta ruoanvalmistuksessa, ja pitänee ottaa itsekin testiin, vaikkapa sitten salaattimuodossa kun kesän grillikausi saatu startattua.
Kuvia voisi myös postailla kehittelemistään ruoista, joissa käytetty lehtiä.

Ilmeisesti lehdet keitettävä/kuulotettava ennen käyttöä mieluiten?


Kissathan popsivat niitä ihan sellaisenaan salaatiksi, mutten tiedä onko keittämiseen tms. ihmisen kannalta syitä.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: C. Berkele - huhtikuu 27, 2012, 23:28:55 ip
Aji Fantasysta katkesi iso lehti joku aika sitten, niin päätinpä vetästä sen naamariin, kun haisi niin hyvältä. Paljon parempaa kuin mikään salaatti. Eikä tullut mitään oireita. Elikkäs tuskin mitenkään älyttömän myrkyllinen ei tämä lajike voi olla. Vaimo kyllä naputti, ettei kaikkea tarvi mennä maistamaan. Pitääpäs :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Herra 47 - huhtikuu 27, 2012, 23:33:55 ip
yksikään tunnettu chili ei ole myrkyllinen :D ei edes lehdet :D
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - huhtikuu 28, 2012, 16:06:58 ip
Tässä kymysyksessä erityisen herkullinen kymsymysmerkki ovat isolehtiset baccatumit... Koska itsellä ei tällä hetkellä noita (witch) kasva, ei pääse allekirjoittamaton kokeilemaan, mutta te muut: miltä maistuu esim. Aji Amarillon tai Starfishin jättiläiskokoinen lehti? :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: dzamuto - huhtikuu 28, 2012, 16:29:39 ip
Tästä siis uusi "kesäsalaatti" perinteisen grilliruoan kylkeen, testiin menee  :P kesä.... tule, tule....
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: wille - huhtikuu 29, 2012, 22:21:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 28, 2012, 16:06:58 ip
Tässä kymysyksessä erityisen herkullinen kymsymysmerkki ovat isolehtiset baccatumit...


Viinin- (eli tässä tapauksessa chilin)lehtikääryleitä?
Ei paha. Basmatiriisiä ja mausteita isoon baccan lehteen käärittynä. :P
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aku - huhtikuu 29, 2012, 22:42:51 ip
Hmm... insipiraatio iski. Taidankin kylvää lisää chilejä lehtisadon vuoksi. Kerrankin hyvä (teko)syy kylvää. Pian palaan foorumille ja postaan päiväkijaani kuvan tuhatpäisestä pirkkatsiliviljelmästä ;D
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: boozeman - huhtikuu 29, 2012, 22:44:26 ip
Mä aattelin kiusata tässä joku kerta perhettä ja tehdä tuota Tinolaa. Lisään tuohon "soppaan" toki vähän perunaa :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Herpiili - toukokuu 01, 2012, 15:16:03 ip
http://edibleflowersofperu.wordpress.com/tag/machu-picchu/ (http://edibleflowersofperu.wordpress.com/tag/machu-picchu/)

LainausRocoto (Capsicum pubescens)These tiny flowers herald egg-shaped HOT peppers that pack a wallop - not for the faint of heart. The flowers are slightly peppery and add an elegant garnish to a salsa or salad. As my two giant rocoto bushes are already laden with peppers, more than we can use, we won't sacrifice the fruit by using the tasty flowers.


Mitenkäs kukkien maku? ;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: exa - toukokuu 13, 2012, 22:49:32 ip
Orange Rocotoa tuli karsittua, tällä kertaa vähän rankemmalla kädellä. Ajattelin kuivattaa lehdet ja uuttaa niistä teetä. Mikä olisi simppelein tapa kuivata lehdet? Hätäratkaisuksi dumppasin vihreät paperipussiin.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aku - toukokuu 13, 2012, 23:04:46 ip
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - toukokuu 01, 2012, 15:16:03 ip
Mitenkäs kukkien maku? ;)

Turbo puben kukat olivat ainakin melko mauttomia, hieman kitkeriä. Yksi tuli maistettua jonkin aikaa sitten.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - toukokuu 14, 2012, 01:16:00 ap
Lisätietoa wikipediasta: chilin lehdet ovat normaalia ruokaa vähän kaikkialla aasiassa. Käytetään mm. Koreassa kimchin teossa. Eli turvallisia ovat ainakin keitettyinä.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Tiemuh - heinäkuu 04, 2012, 18:51:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - toukokuu 01, 2012, 15:16:03 ip
http://edibleflowersofperu.wordpress.com/tag/machu-picchu/ (http://edibleflowersofperu.wordpress.com/tag/machu-picchu/)

LainausRocoto (Capsicum pubescens)These tiny flowers herald egg-shaped HOT peppers that pack a wallop - not for the faint of heart. The flowers are slightly peppery and add an elegant garnish to a salsa or salad. As my two giant rocoto bushes are already laden with peppers, more than we can use, we won't sacrifice the fruit by using the tasty flowers.


Mitenkäs kukkien maku? ;)


Kukkaa varsinaisesti en syönyt, mutta pari kuukautta sitten maistelin rocoton kukan mettä. Oli oikein maukasta, suosittelen kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Lillen - heinäkuu 04, 2012, 19:53:56 ip
Olen tätä mietinytkin mutta en ole rohjennut maistamaan koskaan. Teetä voisi kokeilla tehdä ja hieman järsiä noinkin  ::)

Olemme suomalaisen ruoka kulttuurin pioneerejä..tai Aji Inferno, hän kai niitä oli ensimmäiseksi testi mielessä puputtamassa  :).
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Minbaari - heinäkuu 05, 2012, 05:10:55 ap
Lainaus käyttäjältä: wille - huhtikuu 29, 2012, 22:21:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 28, 2012, 16:06:58 ip
Tässä kymysyksessä erityisen herkullinen kymsymysmerkki ovat isolehtiset baccatumit...


Viinin- (eli tässä tapauksessa chilin)lehtikääryleitä?
Ei paha. Basmatiriisiä ja mausteita isoon baccan lehteen käärittynä. :P


Pekonin puutteessa kääräisin kuukausi takaperin isojen chinensien lehtiin jalluja jotka olin täyttänyt vuohenjuustolla. Ei ollut yhtään hassumpaa, tosin lehtien maku oli miedointa tuossa setissä. Täytyy kokeilla joskus jollain herkemmän makuisilla täytteillä.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aku - heinäkuu 05, 2012, 13:51:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - heinäkuu 04, 2012, 18:51:32 ip
Kukkaa varsinaisesti en syönyt, mutta pari kuukautta sitten maistelin rocoton kukan mettä. Oli oikein maukasta, suosittelen kokeilemaan.


Kasvihuoneessa, kun Manzano Rojon kukkia pölytin, niin kukasta tarttui sormeen mettä. Maistoin sitä ja se oli erittäin makeaa. Itse suosittelen myös maistamaan :D
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: srgi - heinäkuu 05, 2012, 16:30:24 ip
Mie käytin kevättalvella ainakin kukkia ruokien koristeeksi. Nättejä annoksia tuli.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Klamypeikko - elokuu 11, 2012, 22:09:22 ip
Mites nuo naga morichin lehdet? Onko joku maistanut? Mieli tekis kokeilla niitä johonkin mutta uskallusta ei oo vielä ollut. Olis kiva saada joku kokemus pohjalle niin tietäis mitä odottaa;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 11, 2012, 22:41:41 ip
Lainaus käyttäjältä: Klamypeikko - elokuu 11, 2012, 22:09:22 ip
Mites nuo naga morichin lehdet? Onko joku maistanut? Mieli tekis kokeilla niitä johonkin mutta uskallusta ei oo vielä ollut. Olis kiva saada joku kokemus pohjalle niin tietäis mitä odottaa;)


Ei kokeiltu, mutta eiköhän nuo ole hyvin samankaltaisia kuin muutkin chinense-paprikoiden lehdet. Eli vallan mainiota salaattia. :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Klamypeikko - elokuu 13, 2012, 11:24:04 ap
No minäpä kokeilen ja laitan sitten kommentit tänne;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: jaolsten - elokuu 15, 2012, 08:19:46 ap
Maistuiko?
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Klamypeikko - elokuu 15, 2012, 23:25:30 ip
Todellakin ehdottomasti parasta salaattiainesta. Enpä olisi uskonut mutta voipivolla että tuosta puskasta tulee aika kalju jos en malta odottaa uusia lehtiä;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 15, 2012, 23:30:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Klamypeikko - elokuu 15, 2012, 23:25:30 ip
Todellakin ehdottomasti parasta salaattiainesta. Enpä olisi uskonut mutta voipivolla että tuosta puskasta tulee aika kalju jos en malta odottaa uusia lehtiä;)


Tämähän tarkoittaa sitä, että osaa puskista voisi kannattaa vaikka Substralilla kasvattaa mahdollisimman tuuheiksi, vaikkei hedelmää pukkaisikaan! :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Klamypeikko - elokuu 16, 2012, 00:39:54 ap
Takuulla:-D hyvä puoli tuossa on se että mitä enemmän leikkaa salaattivärkkejä talteen sitä enemmän sitä myös tulee saamaan. Jos ei nyt ihan maan tasalle kuitenkaan sitä leikkele innostuksissaan:-DDD
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Tiemuh - helmikuu 21, 2013, 14:33:32 ip
LainausThe leaves of all nightshades contain high levels of nicotine. One could, at a pinch, smoke potato or tomato leaves. A potent insecticide can be made with tomato leaves. The levels of nicotine in the leaves of nightshade plants are much higher than in nightshade fruits or tubers. 8-10 cigarettes, if eaten, would be enough to kill a person. First time smokers experience dreadful nausea but gradually develop a resistance to the effects of nicotine and this is how addiction develops - more and more is needed to satisfy the craving.


Eli chilin lehdet sisältävät nicotiinia. Voitte jäädä koukkuun lehtien popsimiseen.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - helmikuu 21, 2013, 16:25:48 ip
Vain pieniä määriä nikotiinia chilissä, ei pitäisi olla merkitystä ainakaan aikuiselle.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Miikos - helmikuu 21, 2013, 16:46:15 ip
Olihan se pakko heti maistaa pari talvehtineen Championin lehteä. Jotenkin tuli sellainen viinisuolaheinämäinen maku mietona  8)

Edit. Vois testata esim. broilerin/kalan kanssa kesemmällä jollakin viinisuolaheinän reseptillä  :P
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: unenkuva - helmikuu 21, 2013, 19:42:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 21, 2013, 16:25:48 ip
Vain pieniä määriä nikotiinia chilissä, ei pitäisi olla merkitystä ainakaan aikuiselle.


Onko nikotiinia pelkästään lehdissä, vai myös podeissa? Meinaan aika moni tulee ainakin vähän riippuvaiseksi chilistä... Onko kyse kapsaisiini- (ja sitä kautta endorfiini) vai nikotiiniriippuvuudesta, vai vain henkisestä riippuvuudesta hyvään ruokaan
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Tiemuh - helmikuu 21, 2013, 20:20:58 ip
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - helmikuu 21, 2013, 19:42:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 21, 2013, 16:25:48 ip
Vain pieniä määriä nikotiinia chilissä, ei pitäisi olla merkitystä ainakaan aikuiselle.


Onko nikotiinia pelkästään lehdissä, vai myös podeissa? Meinaan aika moni tulee ainakin vähän riippuvaiseksi chilistä... Onko kyse kapsaisiini- (ja sitä kautta endorfiini) vai nikotiiniriippuvuudesta, vai vain henkisestä riippuvuudesta hyvään ruokaan


Tuossa minun lainauksessani vastaushan oli tuohon ensimmäiseen kysymykseen. Pistetäänpä uudestaan alleviivattuna:
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - helmikuu 21, 2013, 14:33:32 ip
LainausThe leaves of all nightshades contain high levels of nicotine. One could, at a pinch, smoke potato or tomato leaves. A potent insecticide can be made with tomato leaves. The levels of nicotine in the leaves of nightshade plants are much higher than in nightshade fruits or tubers. 8-10 cigarettes, if eaten, would be enough to kill a person. First time smokers experience dreadful nausea but gradually develop a resistance to the effects of nicotine and this is how addiction develops - more and more is needed to satisfy the craving.


Eli chilin lehdet sisältävät nicotiinia. Voitte jäädä koukkuun lehtien popsimiseen.


Eli koisokasvit (joihin chili, peruna, tomaatti ym. kuuluvat) sisältävät nicotiinia ja eniten sitä on tupakassa. Koisokasvien vihreissä osissa ja lehdissä nicotiinia on paljon enemmän kuin marjahedelmissä.

Tuohon kapsaisiini ja endorfiini kysymykseen:

LainausHot peppers are rich in capsaicin, which creates a burning sensation that affects pain receptor cells and causes them to release endorphins, the body's natural opiate-like painkillers, that create a temporary feeling of euphoria. Peppers and capsicums also contain solanine and solanadine, the nicotine compounds that are unique to nightshade plants.


Chilissä on myös solaniinia, mikä on melkoinen myrkky. Perunan kuori sisältää sitä myös paljon. Eri lähteiden mukaan esim. kuorimattomia perunoita saisi syödä kuitenkin kilon ennen kuin se olisi vaarallista.

Ja vielä yleisemmin siitä miksi koisokasvit on addiktoivia.

Lainaus

What is it that makes tobacco so addictive? Why is it that sometimes only chips will do, or we are gagging for a pizza? Nicotine, in small quantities, by inhibiting the breakdown of acetylcholine, stimulates increased activity of the acetylcholine receptors in the brain and this leads to increased flow of adrenaline. This increases the heart rate, blood pressure and leads to increased blood glucose levels. This mild increase in energy level is achieved, along with a reduced nervous sensitivity; producing a combination of calmness and stimulation. This provides short term relief in the face of the stresses and pressures of modern life. In the longer term it puts a strain on the nervous system as the receptors are being overstimulated.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: akselsson1 - helmikuu 21, 2013, 21:19:50 ip
Tuo ulupica-tee kuullostaa kovin kiintoisalta, ja lehtien käyttö yleensäkin. joskus taisin maistaakin lehteä piruuttani kun inferno oli siitä minulle hehkuttanut, mutta sittemmin koko homma unohtui, josko tuota aina niin rönsyilevää ulupicaa aina sopivasti karsisi teetä varten... miten teetä tekisi, kuivaisi lehdet ja tyyliin morttelilla pienemmäksi? O.o
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - helmikuu 22, 2013, 01:15:24 ap
Hetkinen!! Kaikella kunnioituksella aiempia viestejä kohtaan, mutta: chilikasvien lehdet EIVÄT ole mitään merkittäviä nikotiinin lähteitä, eikä asiaa tarvitse edes ajatella esim. kokkauksessa! Ja hedelmissä nikotiinia ei ole.

Että hoitakoon ne, jotka sitä kaipaavat, nikotiinin tarpeensa ihan tupakkakasvien kautta. Chili EI liity asiaan!  8)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - helmikuu 22, 2013, 01:17:06 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - helmikuu 21, 2013, 21:19:50 ip
Tuo ulupica-tee kuullostaa kovin kiintoisalta, ja lehtien käyttö yleensäkin. joskus taisin maistaakin lehteä piruuttani kun inferno oli siitä minulle hehkuttanut, mutta sittemmin koko homma unohtui, josko tuota aina niin rönsyilevää ulupicaa aina sopivasti karsisi teetä varten... miten teetä tekisi, kuivaisi lehdet ja tyyliin morttelilla pienemmäksi? O.o


Voit syödä noita lehtiä ihan salaattinakin - tai kuivata niitä, tai mitä vain keksit! Aina toimii! :-) Mutta "tupakkaa" et niistä saa! ;) Ja pirun hyvä niin!
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Ryhis - helmikuu 22, 2013, 08:55:52 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 22, 2013, 01:15:24 ap
Hetkinen!! Kaikella kunnioituksella aiempia viestejä kohtaan, mutta: chilikasvien lehdet EIVÄT ole mitään merkittäviä nikotiinin lähteitä, eikä asiaa tarvitse edes ajatella esim. kokkauksessa! Ja hedelmissä nikotiinia ei ole.


Kiusaamista ja vittuilua! Me kansalaiset emme ole mitään raketti insi nöörejä!
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: akselsson1 - helmikuu 22, 2013, 09:43:43 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - helmikuu 22, 2013, 08:55:52 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 22, 2013, 01:15:24 ap
Hetkinen!! Kaikella kunnioituksella aiempia viestejä kohtaan, mutta: chilikasvien lehdet EIVÄT ole mitään merkittäviä nikotiinin lähteitä, eikä asiaa tarvitse edes ajatella esim. kokkauksessa! Ja hedelmissä nikotiinia ei ole.


Kiusaamista ja vittuilua! Me kansalaiset emme ole mitään raketti insi nöörejä!

niin, vielä ;)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Quini - helmikuu 24, 2013, 20:32:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 27, 2012, 22:27:34 ip

Kissathan popsivat niitä ihan sellaisenaan salaatiksi, mutten tiedä onko keittämiseen tms. ihmisen kannalta syitä.


Koirat vetää myös mielellään näitä lehtiä - ihan riesaksi asti. Addiktoivia? No voisin kuvitella - tai sitten se vaan on niiden mielestä kiva leikki kun pääsee selän takan tekemään ilkeyttä ja saa sitten huomiota kun kielletään. Olen jo miettinyt että pitääkö noille kissanruohoa alkaa kasvattamaan, tai ituja idättelemään. No pitääpä itse alkaa huomioida kokkauksissa.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Miquel - helmikuu 25, 2013, 02:41:51 ap
Minkähänmoinen sätkä syntyis kuivatusta chilinlehdestä. Kerta siinä nikotiinia on?
hmmm....  ;D

Aijoo. Lehtiä kuivattelen ahkerasti. Kerään kaikki lehdet ja kukat talteen kuivumaan jotka hienonnan sitä sitten NFT:n resoon. Hyvä kuivatuskeino on ollut ihan tuollainen foliovuoka joka lepää leivinuunin pankolla.
Miksikö? -onhan tuo merileväuute melko kallista.  ::)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Tiemuh - helmikuu 25, 2013, 05:17:18 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 22, 2013, 01:15:24 ap
Hetkinen!! Kaikella kunnioituksella aiempia viestejä kohtaan, mutta: chilikasvien lehdet EIVÄT ole mitään merkittäviä nikotiinin lähteitä, eikä asiaa tarvitse edes ajatella esim. kokkauksessa! Ja hedelmissä nikotiinia ei ole.

Että hoitakoon ne, jotka sitä kaipaavat, nikotiinin tarpeensa ihan tupakkakasvien kautta. Chili EI liity asiaan!  8)


Olikin jotenkin päässyt kaksi kappaletta vähän sekaisin tuohon viimiseen lainaukseeni, joten ymmärrän närän. Oikein se meni näin. Eli mikä tekee koisokasveista niin pidettyjä, by Craig Sams:

LainausWhat is it that makes tobacco so addictive? Why is it that sometimes only chips will do, or we are gagging for a pizza? Solanine, by inhibiting the breakdown of acetylcholine, stimulates increased activity of the acetylcholine receptors in the brain and this leads to increased flow of adrenaline. This increases the heart rate, blood pressure and leads to increased blood glucose levels. This mild increase in energy level is achieved, along with a reduced nervous sensitivity; producing a combination of calmness and stimulation. This provides short term relief in the face of the stresses and pressures of modern life. In the longer term it puts a strain on the nervous system as the receptors are being overstimulated.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Herpiili - maaliskuu 07, 2013, 02:29:01 ap
http://www.baike.com/wiki/%25E8%25BE%25A3%25E6%25A4%2592%25E5%258F%25B6 (http://www.baike.com/wiki/%25E8%25BE%25A3%25E6%25A4%2592%25E5%258F%25B6)
http://agrifoods.at.webry.info/200708/article_7.html (http://agrifoods.at.webry.info/200708/article_7.html)
Google (https://www.google.fi/search?q=葉唐辛子&)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Quini - maaliskuu 20, 2013, 14:43:26 ip
Vihreään currytahnaan näytetään ainakin käytettävän myös lehtiä. Pitää testata.

http://www.thaitable.com/thai/recipe/green-curry-paste

Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Naga - syyskuu 09, 2013, 23:31:23 ip
Nyt sanon vaan että. Joskus tästä kirjotin ircin puolella fatalii.net tai chiliyhdistys kanavalla ja porukka haukku ihan typeryydeks ja ettei missään tehdä niin, kun sanoin lukeneeni ruokaohjeen johon kehoitettiin lisäämään chilinlehtiä. NII! en ollu väärässä! :D
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - syyskuu 10, 2013, 03:59:34 ap
Lainaus käyttäjältä: Naga - syyskuu 09, 2013, 23:31:23 ip
Nyt sanon vaan että. Joskus tästä kirjotin ircin puolella fatalii.net tai chiliyhdistys kanavalla ja porukka haukku ihan typeryydeks ja ettei missään tehdä niin, kun sanoin lukeneeni ruokaohjeen johon kehoitettiin lisäämään chilinlehtiä. NII! en ollu väärässä! :D


Mikä helkkarin kanava sellaisia visertelee..?! ;) Totta helkkarissa chilinlehdet ovat paitsi täysin syötäviä, myös herkkua! :) Että eikun salaatiksi ja pöytään!
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: LupeKani - syyskuu 10, 2013, 11:43:59 ap
Ehkäpä kyseessä on ollut taas se, ettei Nagan juttuja ole kukaan jaksanut seurata IRC kannulla ja porukka on trollaillut takaisin. Puolella ihmisistä kun kyseinen herra oli  Ignoressa...
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Naga - syyskuu 19, 2013, 20:29:08 ip
Ehei, mulla on ne logit vieläkin tallessa :P siellä mainittiin esim: Eihän kukaan chilinlehtiä syö kun sisältävät eniten niitä ravinteita jne jne :D
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Kärsä Babar - syyskuu 19, 2013, 21:48:30 ip
Nitraatti pitoisuus voi olla lehdissä melko korkea. Tuskin niissä muuta haitallista on.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Aji Inferno - syyskuu 20, 2013, 04:55:13 ap
Mistä tuo nitraattipitoisuus tulisi?
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Kärsä Babar - syyskuu 20, 2013, 10:46:56 ap
Lannoitteista.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: unenkuva - syyskuu 20, 2013, 12:21:55 ip

Missähän ajassa mahdolliset nitraatit poistuvat? Ajatuksena siis, että jos meinaa kokkaukseen lehtiä käyttää, niin pitää vaikka viikon (tai kahden yms.) tauon lannoittamisesta.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: chilihardhead.fi - syyskuu 20, 2013, 12:30:19 ip
Chilit kuuluvat samaan sarjaan esim. nokkosten ja pinaatin kanssa nitraatin varastoimisessa, joten ei tuossa taida muuta olla tehtävissä, kuin syödä välillä muutakin.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Kärsä Babar - syyskuu 20, 2013, 12:56:01 ip
Luomulannoitus pienentää kertyvän nitraatin määrää. Ero voi olla jopa kymmenen kertainen. Tuollain oli salaatin viljelyssä ainakin todettu.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Larski - syyskuu 20, 2013, 16:32:53 ip
Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - syyskuu 20, 2013, 12:56:01 ip
Luomulannoitus pienentää kertyvän nitraatin määrää. Ero voi olla jopa kymmenen kertainen. Tuollain oli salaatin viljelyssä ainakin todettu.

Jänskää. Muistatko tämän tiedon lähdettä?

Täältä (http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/contam080605.htm) löytyy EFSA:n tuloksia kasvisten nitraattipitoisuuksista. Chilikin sieltä löytyy.

Asiaa sivuten: alta löytyy linkit pariin laskuriin, joissa pystyy rakentamaan lounaskokonaisuuksia ja saa ulos mm. annoksen aiheuttaman altistuksen erilaisille haitta-aineille. Chilin lehtiä laskureiden raaka-ainelistasta ei valitettavasti löydy, mutta n. 160 vähän perinteisempää raaka-ainetta kylläkin. Käsiteltyjä haitta-aineita on nitraatin lisäksi mm. dioksiinit, elohopea, akryyliamidi ym.. Lisäksi laskurit antavat tuloksia myös ravitsemuksellisesta arvosta ja ympäristövaikutuksista, mutta moiset hömpötykset tuskin raavaita chilistejä kiinnostavat...

Käyttäjäystävällinen versio (http://foodweb.ut.ee/foodplate/)
Excel-laskuri (http://foodweb.ut.ee/s2/194_221_102_Foodplate_evaluation_tool_108_beta.xlsx), joka mm. erittelee eri haitta-aineet.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Kärsä Babar - syyskuu 20, 2013, 16:38:10 ip
Ikaalisten Luomu ainakin mainostaa mittaustuloksia. http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CDEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ikaalistenluomu.fi%2FUserFiles%2F2cf6d1ea-4ae0-459b-8a90-1b83a920350a%2FWeb%2FNitraatti-info.pdf&ei=dU88Uu3sPOmN4AS6roHgDA&usg=AFQjCNGBqBMETwj2pdAXit7DRkJyYaSzNg&bvm=bv.52434380,d.bGE


Tuossa olikin jopa sata kertaiset erot.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: unenkuva - syyskuu 20, 2013, 17:13:41 ip
Otsikkona lehdet, eli vähän menee ot, mutta kuinka paljon podeihin menee lannoitteista haitta-aineita. Saman verran kuin lehtiin, vai enemmän vai vähemmän...?
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Larski - syyskuu 20, 2013, 18:54:13 ip
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - syyskuu 20, 2013, 17:13:41 ip
kuinka paljon podeihin menee lannoitteista haitta-aineita. Saman verran kuin lehtiin, vai enemmän vai vähemmän...?

Vähemmän.
Lainaus
Nitrate is mainly to be found in cell vacuoles and is transported in the xylem. The xylem carries water and nutrients from the roots to the leaves, whereas the phloem carries the products of photosynthesis from the leaves to the growth points of the plant. This affects the distribution of nitrate between the leaves and storage organs such as seeds or tubers. This means that leaf crops such as cabbage, lettuce and spinach have fairly large nitrate concentrations whereas storage organs such as potato tubers, carrots, leeks, onions, seeds and pods of pea and bean plants have relatively small concentrations.


Lainaus...Leaf crops such as lettuce or cabbage therefore show an increased concentration of nitrate in response to nitrogen fertilizer, except in their very youngest leaves, while storage organs such as peas and beans that are fed by the phloem tend to show little effect.

Lähde: ylempänä linkattu EFSAn nitraattiraportti

Samasta raportista löytyy chilin keskimääräiseksi nitraattipitoisuudeksi 67 mg/kg. Eli 80 kg henkilö vois hyvillä mielin vedellä n. 4,5 kg pötkylää päivittäin...

Mitäs muita haitta-aineita lannotteissa vois olla? Kadmiumpitoisia lannoitteita ilmeisesti käytetään Euroopassa, mutta Suomessa pitoisuudet on pieniä.

Orgaanisista lannoitevalmisteista voinee kertyä kaikkea jänskää. Esim. jotkut lääkeaineet voi kertyä  kasveihin. Tätäkin kautta altistus on kuitenkin käsittääkseni hyvin pientä.
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: unenkuva - syyskuu 20, 2013, 20:34:43 ip

Ja me chilipäät syödään omia kasvatteja kaikesta huolimatta, olipa niihen mennyt vähän jotain jäämiä tai ei :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Homejuustosipuli - syyskuu 25, 2013, 07:09:41 ap
Pitäneepä kokeilla pizzassa  :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Jkahainen - maaliskuu 23, 2021, 20:25:06 ip
Itse aion koittaa chilin lehtiä pinaatin tapaan seuraavasti: Kuumaan wokkiin oliiviöljyä ja valkosipulilastuja, sitten chilin lehdet ja nopeasti pyörittää, lisää vähän valkoviiniä tai sitruunan mehua sekä suolaa ja pippuria. Siinä se. Pinaatti on ainakin noin hyvää. Sopii erinomaisesti vaikkapa kalaruokien lisäkkeeksi.

Cambodiassa chilin lehdistä valmistetaan keittoa. Tässä on juuri työn alla, mitä muuta sinne tulee. :D
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Jkahainen - maaliskuu 23, 2021, 20:29:13 ip
Tässä vähän googlailin, niin kyllähän chilin lehdille löytyy näymmä runsaasti englanninkielisiä ohjeita.

https://www.thequietmom.com/blog/recipe/chili-leaves-soup-chicken-recipe (https://www.thequietmom.com/blog/recipe/chili-leaves-soup-chicken-recipe)

http://www.echoskitchen.com/2015/07/chili-leaves-egg-drop-soup.html (http://www.echoskitchen.com/2015/07/chili-leaves-egg-drop-soup.html)

https://www.thehongkongcookery.com/2016/06/chili-leaves-stir-fry-with-garlic.html (https://www.thehongkongcookery.com/2016/06/chili-leaves-stir-fry-with-garlic.html)

Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: marek - maaliskuu 23, 2021, 20:53:47 ip
Tätä täytyy tutkia tarkemmin. En ole koskaan käyttänyt lehtiä ruuanlaitossa. Kiitos vinkistä  :)
Otsikko: Vs: Chilin lehdet kokkauksessa
Kirjoitti: Huru-ukko - maaliskuu 24, 2021, 10:05:32 ap
Vitiksien lehdet käy myös kokkaukseen, jos mahdollista kokeile pihatähtimöä salaatiksi, eroaa kaupan salaateista sillä että on oikeasti hyvänmakuista, ja maaseudella sitä on kesäaikaan.