Haluisin koittaa kasvattaa vaniljaa.
Onko kellään tietoa mistä saisi siemeniä?
Ja mitä kasvatus vaatii?
Saisiko kasvatettavia siemeniä vanilja tankoista?
Olisin kiitollinen kaikesta infosta :) :) :)
Katsos orkideaketjua.
Syksyllä 2010 oli Kaisaniemen kasvitieteellisessä myynnissä vanilja-kasveja.
Orkideayhdistyksen pj:n mukaan vanilja tarttuu kuin liimaten joka paikkaan, kasvaa metritolkulla muttei juuri koskaan kuki.
Orkideayhdistyksen nettisivulla oli vaniljaa myynnissä 10€/metri. Kuvastanee kasvin luonnetta.
Kiitoksia infosta.
Kuulostaa haastavalta kasvilta.
Pitää perehtyä tarkemmin.
Ruattalaisen orkideakirjan mukaan vaniljan kukka kestää öbaut vuorokauden, eli aika epäkiitollinen kasvatettava noin niinkuin silmänilona.
Jos meinaat mausteeksi kasvattaa, niin se ei onnistu, vaikka kasvin saisikin kukkimaan. Vaniljan maku nimittäin syntyy fermentoinnissa, mikä ei oikein onnistu kotona.
Lainaus käyttäjältä: tellie - huhtikuu 16, 2012, 13:35:02 ip
Jos meinaat mausteeksi kasvattaa, niin se ei onnistu, vaikka kasvin saisikin kukkimaan. Vaniljan maku nimittäin syntyy fermentoinnissa, mikä ei oikein onnistu kotona.
Eiköhän tämä fermentointi tarkoita vain sitä, että palot heitetään johonkin ruukkuun tms astiaan ja annetaan muhia siellä pari kuukautta?
Jos vanillan kukitus todella on niin uskomattoman vaikeaa, kuin täälläkin kerrotaan ja prosessi (kukasta maustetangoksi) vie ilmeisesti yli vuoden, niin ei se kovin järkevää kotioloissa ole. :D
hubert, on siinä jotain reunaehtoja että homma toimii (sopiva lämpötila, sopivat kosteus ja sitä rataa), mutta en niistä sen tarkemmin tiedä.
Lainaus käyttäjältä: tellie - huhtikuu 17, 2012, 23:36:21 ip
hubert, on siinä jotain reunaehtoja että homma toimii (sopiva lämpötila, sopivat kosteus ja sitä rataa), mutta en niistä sen tarkemmin tiedä.
Kyllä se varmasti asiantuntijan konsultointia vaatii, ennen kuin tuon saa onnistumaan, mutta tarkoitin lähinnä sitä, että fermentoinnin pitäisi olla ihan mahdollista myös kotioloissa...
Ps. Pikaisen googlauksen perusteella noita fermentointityylejä on useampia, joissain pavut tosiaan heitetään vain puulaatikkoon kuukausiksi, mutta toisissa niitä pidetään päivät auringossa ja yöksi ne laitetaan johonkin astiaan. Yhteistä kaikille on yli 30-asteen lämpötila ja suuri kosteus.