morjens!
Täällä eteläisessä suomessa kelit on jo kivasti plussan puolella ja kysynkin että mitäs sanotte koska olisi aika heivata chilit parvekkeelle kasvamaan?
Lajikkeet koostuvat kaupasta ostetusta habanerosta ja marabasta, habanero red ugandasta, lemon drop, birds eye chileistä.
Koska kannattaa laittaa partsille?
Make
http://photobucket.com/albums/y82/Gantti/
Heti voisi olla hyvä aika, harson alle vaan alkuun etteivät pala auringossa. Yöksi varmaan parempi ottaa sisälle vielä, siitä vaan ruukkuja kantamaan :)
Itse olisin ulkokasvatusta varten aloittanut totutuksen jo useampi viikko sitten, suomen kesä kun ei vielä koskaan ole ollut liian pitkä chileille, tosin suuren viidakon kanssa tuo roudailu voi olla aika rankkaakin.
Samalla kannattaa totuttaa kasveja myös kylmyyteen, tämä ei tosin tarkoita sitä että ne kannattaisi jättää yöpakkasiin vaan sitä että ottaa ne sisään aina hiukan myöhempään ja myöhempään... tällä tavoin ne voi jättää sitten rohkeammin öiksi ulos.
Ikävän pitkäksi tuo talvi kyllä venähti mutta nyt alkaa näyttää siltä että kelit ovat kohdillaan, tosin, kylmempääkin on vielä tulossa.
onko niitä pakko sinne ulos viedä ollenkaan? en vienyt viime vuonna..ei tullut edes mieleen.
siis onko se chili sit enemmänki ulko-kuin sisäkasvi, siis jos ilmoja piisaa...
Oikein totuteltuna (ei kannata polttaa kasveja auringossa!) hyvässä valossa kasvatetut chilit ovat kuin toiselta planeetalta, kerran kun koittaa ulkokasvatusta niin ei paljoa sisäkasvatus enää innosta... :)
Tarviiko auringon polttoa pelätä myöhemminkin kuin alkuvaiheessa? Oma parveke suoraan etelään ja todella kuuma ja paahteinen. Tällä hetkellä on vielä taimet ikkunalla, joka on myös etelään, mutta jota suojaa talon kulma melkein puoleen päivään saakka.
Alkuvaihe on nimenomaan se pahin kun kasvit ovat tottuneet aurinkoon vain ikkunan läpi... monelle selviää ikävällä tavalla ero suoraan paisteeseen.
Puhumattakaan siitä että kasvit on kasvatettu alkuun keinovalon alla, sieltä kun kasvit siirtää aurinkoon on ero melkoinen.
On myös lajikkeita jotka voi käytännössä heittää vaikkapa suoraan aurinkoon, mutta tietämättä varmasti, ei kannattane koittaa, harso on halpa keino pelastaa kasvit.
Tottuneina tuntuvat sietävän minkälaista paahdetta tahansa kärähtämättä, tosin toiset lajikkeet tykkäävät selvästi vähemmän suorasta paistamisesta vaikka paahdetta kestäisivätkin.
Laitoin täksi päiväksi kokeeksi muutaman taimen partsille, katsellaan mitä tapahtuu... vai onko mulla valkoisia raatoja illalla odottamassa :) En ole nyt suojannut niitä millään tavalla. :roll:
Harso on halpa vakuutus kasvien pelastamiseksi.....
Lainaus käyttäjältä: "Chilii"Laitoin täksi päiväksi kokeeksi muutaman taimen partsille, katsellaan mitä tapahtuu... vai onko mulla valkoisia raatoja illalla odottamassa :) En ole nyt suojannut niitä millään tavalla. :roll:
Tervemenoa sitten chilit, ellet aiemmin ole niitä lainkaan ulkona pitänyt ja aurinkoon jätit... :cry: Ongelmat tosin eivät näy vielä illalla, vasta muutaman päivän päästä.
Kasvihuoneessa chilit kyllä kestävät yllättävän hyvin ilman totuttelua, ainakin tuplamuovin takana, kun taas tomaateista osa näyttää kärsivän sielläkin. Jos on lasitettu parveke, voisi olla jotain mahdollisuuksia selviytymiseen, muuten en kyllä missään tapauksessa heittäisi kallisarvoisia chilipuskia partsille suojaamatta ja karaisematta.
Minäkin heivasin omat parvekkeelle. eilenkin olivat parikolmetuntia suorassa paisteessa..
No. virheet pitää oppia kantapään kautta ;)
Suht varmasti tapahtuu tuhoja ja viimeistään ensi kerralla muistatte harsonkäytön :)
Haa, eipä käynyt mitään :) Tosin otin ne taas sisälle illalla enkä ole ulos sen jälkeen siirtänyt. Ei ehdi kiikutella ees taas. No, ei se arska koko päivää täydeltä taivaalta paistanut, että ehkä se pelasti ;)
on mullakin olleet kokopäivän pihalla pari puskaa eikä kuinkaa ole käynyt.
liekö sit sellasia lajeja että kestävät, mutta kun ei ole aikaa kiikuttaa sisäänulos niitä yhtäkyytiä
Silloin kannattaakin nimenomaan käyttää harsoa.
Monet lajikkeet eivät välttämättä juurikaan näytä oireita, ja toiset palavat täysin ja toiset vaalentuvat huomattavasti ja tekevät uudet lehdet, toiset taas hidastavat kasvua merkittävästi.
Eli missä tapauksessa tahansa vähintään muutaman viikon pituinen totuttelujakso harsoilla nopeuttaa kasvua melkoisesti.
Itselläni täällä uudessa paikassa aurinko porottaa sen verran rankasti että kärähtää kyllä sitkeemmätkin kasvit kun aamuaurinko ei paljoa kasveja sääli.
Harso ei tosiaan kauheita maksa, muutama euro satsista mikä riittää useille kymmenille, jopa sadalla kasville.. :)
Toiset lajikkeet tuntuivat tekevän runsasta satoa koko kauden läpi osittain harsoilla varjostettuna (monet chinenset).
no ok=)
mites, yötä ei varmaan vielä kantsi olla ulkona heidän kun/jos vielä tulee yöpakkasia
ei ole lasitettua partsia, tuo piha vaan
Niin, kelejä kannattaa tarkkailla.
Kylmänkestävimpiä voisi jo pitää ulkonakin totuteltuna elleivät nyt tosiaan pahat pakkaset päälle iskisi.
harsot suojaavat hyvin kylmältäkin, ei niitä syystä hallaharsoiksi sanota :)
Totuttelemattomat kasvit saa kyllä tapettua helposti jopa muutamalla plus asteella.
niin jos sitten kuitenkin pääsee lehdet kärähtämään :oops: niin onko kasvi mennyttä että roskiin vaan? eilen yksi kasvi oli illalla aika vaalea, ja lehdet "ohentuneet", tosin pystyssäpäin silti, ei mitenkään nuupallaan. ja aamulla lehtien väri oli palannut.
kun katselen tossa ikkunalla noita ihan tavallisia amppelikasvejakin, niin kyllä niittenkin lehdet vaalenee auringonpaisteessa, mutta ei ne siihen kuole.
juu pitäs kai tänään käydä sielä kaupassa harsoa katsastamassa...
nimim, pitäsköhän uskoa kun sanotaan :!:
Kannattaa kyllä uskoa, meni itselläkin pari kautta niin että tuli käräytettyä parhaat kasvit... en suosittele! :(
niin mutta nyt et vastannut, eli onko tuo jo kuolemaan tuomittu/kuollut? heitänkö roskiin?
ei ne lehdet ole ees enää vaaleat, eilen illalla oli "auringonoton jälkeen". onkohan sen kans toivoo?
Älä heitä pois.
Auringossa palaneet lehdet ovat osittain tai kokonaan täysin valkoisia, eivätkä saa väriään takaisin vaan ovat pysyvästi kuolleita. Pieni valkolehtisyyskään ei vielä mitenkään välttämättä tarkoita kasvin loppua, mutta vähintään takapakkia siinä tulee. Jos valkoista on paljon, voi kasvi kuolla.
Toisaalta, palamisen jäljet eivät välttämättä näy heti, vaan päivän-parin viiveellä. Joten odota, pidä kasvit suojassa ja pidä niistä tavallistakin parempaa huolta.
Uutta lehteä tekee kyllä jossain vaiheessa, mutta tuon välivaiheen välttäisi kyllä harsoilla... :)
Mulla arimmat rocotot veti harsoista huolimatta lehdet auringossa hyvin vaaleankeltaisiks, mutta uutta lehteä pukkaa jo kovaa vauhtia mitkä ovat tumman vihreitä.
Rocotot nauttivat kyllä silminnähden kun yöt ovat viileitä ja päivällä on kuuma.
Tosin päivällä rocotoja tulee vilvoiteltua muutaman kerran kylmällä vedellä, fishmix-, tai merileväuutteella.
Jep, näinhän se yleensä menee että opitaan kantapään kautta tämäkin asia :)
Rocoto, muuten, on tosiaan kokemusteni mukaan ehkä kaikkein arin chili äkilliselle liikavalolle.
mikä ihmeen rocoto...siis onko se joku lajike..äääh putoon aina jossain vaiheessa kärryiltä teidän kanssanne :?
Joo, Rocoto on lajike. Rocotojen lisäksi chinenset ovat tänä vuonna tavallistakin ongelmallisempia, esim. upein tämän vuoden kasvateistani, Mme Jeanette ei harsosta huolimatta tunnu sopeutuvan aurinkoon millään. Varovaisuuteni vuoksi olen kuitenkin tappanut liiallisella auringolla vain muutaman kasvin tänä keväänä. :D
mullei oo tos torenogis ku yhessä lehdessä palovaurioita.. muuten on kyllä hyvässä vauhdissa :)
Katsopa Infernon kohdasta "Pubescens" infoa Rocotoista... Mainioita, valtavia, karvalehtisiä korkealla Andien vuoristossa kasvavia chiliveijareita. :)
Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"
Mulla arimmat rocotot veti harsoista huolimatta lehdet auringossa hyvin vaaleankeltaisiks, mutta uutta lehteä pukkaa jo kovaa vauhtia mitkä ovat tumman vihreitä.
No tamahan selittaa miksi mun suurempi Rocoto Rojo on kellastunut. Se on on ollut harson alla ulkona viikon verran. Uusia lehdenalkuja on kylla nakyvissa eli ehka se siita viela palautuu. Pienempi Rojo voi ihan hyvin ja Grif9345 on tehnyt nuppujakin vaikka ovat myos ulkona.
Aji Cristalin edessa on harso varjostamassa, mutta ukkospuuskat oli paassyt sita riepottelemaan ja muutamat ylimmat lehdet on menneet ihan lerpalleen. Meilla tuulee aina, joten kasvien on siihen totuttava. Kaikki irrallinen onkin pihamaalla vaarassa ja kastelukannut ja sangot on aina kerattava talteen, etteivat ne lenna tuulen mukana naapurikuntaan.
Voiko tämä auringonpolte vaurioittaa myös ikkunalla? Mulla chilit tiputtelevat lehtiä (jotka ensin kalpenevat), enkä ole saanut selvää johtuuko se kirvoista vai siitä että ne ovat eteläikkunassa. Kirvoja on, muttei kovin paljon ja ne pysyvät aika hyvin kurissa sprii-suopaliuoksella (jota suihkuttelen vain illalla, muuten lehtiin tulee selviä palovaurioita).
mulla ainaki torenog on saanu yhteen lehteen 'palovammoja' noin niinku ikkunan läpi.. mutta ei muuten oo ollu mitää häikkää :o
Kyllähän kevätaurinko ikkunankin läpi hyvin polttaa... :) Sinällään, moni chili tuntuu vaihtavan lehtensä keväisin ja syksyisin vähän joka tapauksessa, kun valon määrä muuttuu sopivasti. Alkuun se vähän huolestutti, mutta osoittautui sittemmin ominaisuudeksi. Villichileillä (jotka ovat selvimmin monivuotisia ja ikivihreitä) tuo piirre voi olla erityisen selvä. Muistaakseni capsicum praetermissum sekä chacoense ainakin harrastavat totaalisia "sulkasatoja", pudottaen aika ajoin lähes kaikki lehtensä, ja luoden sitten nopeasti uuden, terveen lehvistön. C.ciliatum kävi juuri saman lävitse, ja on nyt uudelleen tuuhea. C.galapagoense näyttää vielä aika alastomalta raukalta, pudotettuaan useimmat lehtensä. Uutta on sekin jo pukkaamassa. Tähän väliin, lähinnä mielenkiinnosta, voi mainita sen etteivät villit annuumit mallia "Tepin" tai baccatumit käyttäydy lainkaan samoin - ne ovat tasaisen ikivihreitä.