Kala + Chili?
Minunmielestä nämä ei kuulu yhteen niin millään, mutta onko kokemuksia toimivista yhdistelmistä?
Edit: Kokemuksia muista ei "todellakaan sovi" Chili + joku -yhdistelmistä?
Toimiva kala+chili.
Paholaisen hillua+chipotlea+voita. Tämä lähmä punalihaisen päälle penslaten, uuniin koht. kovalle lämmölle että hillo karamellisoituu. Omnom.
Kummallekin varoitus.
Kun päästiin juuri puimaan tuota aloittelijoiden osion toimivuutta oikein urakalla, niin te ajattelitte heittää lisää löylyä kiukaalle. Näiden teidän viestien siivoamine pois tuolta kesti liian monta minuuttia, joka on eittämättä pois meidän ylläpitäjien ajasta kehittää foorumia.
Hävetkää, ja miettikää kaksi kertaa, ennenkuin lähetätte sen viestin.
Punaista (lohi, taimen, kirre) lämminsavu + habaneromajoneesi on taivaallista
Graavilohi nagasinappikastikkeella myös.
Kalapuikot blairsin purella ja majoneesilla uppoo myös (vaikka silloin kenties tulee venytettyä likaa toi kalakäsite)
Kermainen lohikeitto ja chipotlea
Paistettu kuha salsalla ja riisillä
Kyllä! Kalat ja chilit kuuluvat yhteen.
Mä oon käyttäny tossa painonpudotusta tehdessäni semmoista laiskanmiehen komboa, kun Kalaneuvoksen kalamaustetta + Brown habanero jauhetta.
Yhteen meni joukkoon vielä savurocotojauhetta, mut toi eka yhdistelmä oli kaikista toimivin...
Mä en muista ihan tarkkaan mitä laitettiin duunissa LemonDrop-loheen, mut tais mennä sillen, että Lemon droppia, tuorejustoa, sitruunan kuorta, sitruunan mehua, suolaa ja pippuria.
Joukkoon tietysti vois laittaa myös himppu ruohosipulia.
Kylmäsavulohi-tuorejuusto-naga on myös hyvä yhdistelmä, jos lohelle miettii täytettä ;)
joukkoon vielä tilliä, ruohosipulia ja ei kun syömään :D
Tässä ei nyt sen kummempaa ohjetta tule, mutta itse olen tykännyt hirmuisesti pilkotusta tuoreesta chilistä lohen päällä. Tai myös siten, että loheen tekee viillon pitkittäissuuntaan, jonne asettelee chilinpalat tasaisesti. Omnomnom! :P
Tämä aihe ei tosiaan kuulu erikoisuuksiin. Harva ruoka toimii niin hyvin kuin (rasvainen) kala ja chili. Lemon Drop ja savurocoto on minulla ykkösvaihtoehdot kalan kanssa.
Tämä ei myöskään kuulunut Kysy Kärsältä-topicciin, johan nämä kaksi ensimmäistä viestiä ensin tupsahtivat. Alkuperäinen kysymys oli tuo eri ihmisillä olevat yhdistelmät, mihin chili ei sovi.
Kalan kanssa sopii mun mielestä parhaiten Stripe- ja Lemon Drop-jauheet. Toki habanerosiikaakin on tullut tehtyä.
Yllättävää!
Nyt vain reseptejä kehiin!
Kaupassa oli tarjolla maisiaisena sitä chili lämminsavulohta, oliskohan martinmäki ollut valmistajana. Söin kiinnostuneena 3 palaa mutten mielestäni chiliä "löytänyt" kalan mausta. Ainakaan siinämäärin että siinä olisi jotain mainittavaa poltetta ollut. Lähinnä maku oli omaan suuhun kummallinen. ::)
Chilichillailija puhui chilistä lohen päällä, onko kyseessä uunilohi vai jokin muu, ja millaista on Fredrik-flugarnin habaneromajoneesi?
Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 13, 2013, 00:45:48 ap
Yllättävää!
Nyt vain reseptejä kehiin!
Tässä (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8100.msg112309#msg112309)vanha oma ohjeeni. Nykyään teen fileeseen usein viiltoja melkein nahkaan asti ja laitan viiltoihin tuoretta chiliä tai jauhetta. Rasvaiset kalat laimentaa poltetta huomattavasti ja sama märää chiliä on lohessa paljion miedompaa kuin esim. tomaattipohjaisessa kastikkeessa.
Lämminsavustettu lohi, päällä voipi olla chilinä perinteisten Lemon dropin lisäksi Stripe (mielellään kuivattu vihreistä podeista juuri ennen värimuutosta punaiseksi) , vihreänä kuivattu habanerojauhe, Criolla sella, Inca red drop ja myös Aji cristalkin. Jokaiselle toleranssin ja maun mukaan. Ennen savustusta pintaan hierottuna terävyys tasoittuu sopivasti ja miedontuu hieman. Naga sopii tottuneemmille chilikulinaristeille.
En ehkä yhdistäisi herkkiä kalalajeja kuten siika tai ahven/kuha johonkin Nagaan mutta pieni ripaus Stripea käy mainiosti.
Uunilohi johon file sivellään Dijon Ancienne-sinapilla ja lisäpotkuksi vaikka Lemon droppia on lähestulkoon helpoin tapa valmistaa kala. Suolaakaan ei tarvita sillä sinapissa on suolaisuutta tarpeeksi.
Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 13, 2013, 00:45:48 apChilichillailija puhui chilistä lohen päällä, onko kyseessä uunilohi vai jokin muu
Uunilohessa siitä itse tykkään. Olisi pitänyt selventää.
Itse laitamme uunilohen päälle reilusti poppiksen chipotletahnaa, kermaa ja mozzarellaa. Ah, sydänkohtausta jälkiruuaksi.
- Tulinen Ceviche on kyllä maittavaa.
- Graavilohen päälle Lemon Dropia, leikattuna pitkittäin ohuiksi suikaleiksi.
- Kalapullat/-mureke miltei millä tahansa chilillä.
- Perinteiseen sillipurkkiin tulee aika usein silputtua Lemon Dropia tai Aji cristalia.
Onhan noita.
Viimeks herpiilin miitissä turunpoikien siikachevitse nagalla oli erittäin hyvää.
Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 13, 2013, 10:57:27 ap
- Tulinen Ceviche on kyllä maittavaa.
- Kalapullat/-mureke miltei millä tahansa chilillä.
Näitä kahta on tullut tehtyä reilusti.
Haukipullat oikeastaan millä tahansa chilillä ovat loistavia. Parhaimpina tuoreella SD habanerolla tai rocotosavutahnalla ryyditetyt.
Tuo Rundarin mainitsema siikacheviche nagalla on myös hyvää ja helppoa herkkua.
Tässä käyttämäni resepti:
500g siikafilettä
1/4 - 1 nagaa toleranssin mukaan
pari sitruunaa
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria
Saaristolaisleipää
Voita/oivariinia
Pilko siika pieniksi kuutoiksi.
Pilko naga niin pieneksi silpuksi kuin saat.
Heitä siika, naga, suola ja sokeri kulhoon ja purista sitruunamehua päälle niin, että kaikki peittyy.
Sekoittele/anna tekeentyä pari minuuttia. Aika rippuu siikakuutioiden koosta ja sitruunan hapokkuudesta. Kun kala on lähes kokonaan vaaleennut, kaada sitruunamehu pois. Anna tekeentyä vielä pari minuuttia.
Voitele saaristolaisleivän siivut ja laita reilu keko chevicheetä päälle.
Muutkin chilit tietysti käyvät. Esim. baccoja kätettäessä chilin määrä pitää moninkertaistaa, jolloin rakenne ja suutuntuma tietysti muuttuvat.
Tulista kalacurrya thaimaalaisittain. Chilinä käy mielestäni jotain terävää poltetta sisältävää annuumia tai baccatumia. Myöskin tuoretta habaneroa limen, mustapippurin ja suolan kanssa lohifileiden päälle ja uuniin tai grillaten toimii.
Tomaatti-mozarellasilakat tai särkilaatikko(kukko) nagalla tai rocotoilla toimii myös oikein hyvin.
Lemondrop uunilohi on ainoa hyväksyttävä uunilohi.
Lime-chiligraavattu lohi on Jouluherkuista yksi parhaista. Chilinä vaikkapa fatalii. Eli limemehua, hieman muita mausteita ja tosi pieneksi silputtua fassea liemeen ja morttelissa, taikka jamie oliver hytkyttimessä maut sekaisin ja sit taittelee lohen pyrstön elmukelmuun tuon liemen kanssa. Tästä 14 tuntia eteenpäin pitää olla ruokailijat pöydässä, kun herkku leikataan lautaselle, niin makunautinto on paras. Suolaa ei saa/tartte käyttää liemeen. Viime vuonna laitoin liemeen myös balsamicoa joka toimi aika hyvin kanssa.
Tulinen thai tyyppinen lohikeitto katkaravuilla, tai pyrstöillä...
Jauhetulla chilillä ryyditetty kermaviilikastike lohimedaljonkien ja ite tehtyjen ranskalaisten kanssa toimii kanssa.
Hauki kuulemma menee kanssa alas, jos sen suikaloi, chilittää ja jauhottaa ja uppopaistaa kuoliaaksi thaimaalaisittain ja sen jälkeen dippaa nagamajoneesiin ja huuhtoo sen nopeasti piimällä alas purematta syödessä, mutta näin kuhanuistelijana en jaksa oikein tuohonkaan enää uskoa.
Kaikenkaikkiaan toimii rasvaisempien kalojen kanssa chilittäminen loistavasti. Kuhaa, abboraa ym järvikalaa tosin arvostan liikaa sellaisenaan toistaiseksi, joten en lähde maustamaan perinteistä tyyliä lukuunottamatta.
Pitääpäs ehdottomasti kokeilla noita ehdotuksianne! Minäkin olen aina jotenkin ajatellut ettei chili ja kala sovi yhteen, en tiedä miksi ???
Ehkäpä kalaruoista tulee aina mieleen jotain perinteisiä ei niin maustettuja ruokia kuten uunilohi ja muusi tai graavilohi ja uudet perunat..
Mutta nytpä alan kokkailemaan ja katotaan miten käy :)
__________________________________________________________________________
peltikaton maalaus (http://www.kattotutka.fi/fi/peltikaton_huoltomaalaus/) sadevesien poistojärjestelmät (http://www.kattotutka.fi/fi/sadevesijarjestelmat/) sadevesijärjestelmät (http://www.kattotutka.fi/fi/sadevesijarjestelmat/)
Uuh, jäipä mainitsematta. Cajun-tyylin blackened-mausteseos, chiliäkin mukana. Aivan tykkihyvä, varsinkin samana päivänä pyydystetystä big mouth-bassista....aaaah.
Sweetchili-kastike toimii grillatun kalan kanssa, tai dippinä friteerattujen ahvenfileiden/haukisiivujen kanssa :P
Tässä oma sävellys. Alunperin tuossa on käytetty ihan persmarkettihilejä, kun tuota piti syöttää ihan tavallisillekin ihmisille. Helppo säätää oman maun mukaiseksi.
1 pkt puna-affenta tms. pakastettuna (joku tuorekin varmaan menee)
2 kpl punaista hiliä
1 sipuli
5 kynttä valkosipulia
1 hapan omena (menee vähemmän happamellakin, kunhan käsittelee sitruunamehulla)
garam masalaa
curryn lehtiä
mustapippuria
suolaa
inkivääriä raastettuna tai tahnana
maapähkinäöljyä (muukin öljy käy)
soijakastiketta
kermaa
Kannattaa ottaa pakastekala sulamaan joksikin aikaa ennen valmistusta, ei tosin taida olla välttämätöntä. Poista hilistä(2) siemenet ja pilko. Silppua sipuli ja valkosipuli(5). Lohko omena, kolmisen lohkoa per kalapala.
Öljyä reilulla kädellä pannulle paistumaan, kuumaan öljyyn lisätään garam masala ja curryn lehdet paistumaan. Hetken paistuttuaan lisätään hilit, valkosipuli, sipuli ja omenalohkot kuullottumaan. Rusauta mustapippuria ja lorauta soijakastiketta niskaan. Sopivasti kuullotuttuaan kerätään kamat pannulta sivuun. Lisätään mahdollisesti öljyä pannulle, jos sitä ei ole riittävästi kalan paistamiseen. Käräytetään kalan palat molemmin puolin pannulla, ei kuitenkaan paisteta kypsiksi.
Repäistään kaloille sopivat palat foliota pussitettaviksi. Lätkästään kalat omiin folioihinsa, jokaisen päälle kunnon kukkurallinen teelusikallinen inkivääriä. Lusikoidaan omenalohkot ja sipulihilit fisujen päälle. Lurautetaan kermaa vielä niskaan. Ja sitten uuniin paistumaan. Sellaiset 220°C ja 15-20 minsaa (itellä on kaasu-uuni, joten siinä nuo arvot ja kalat oli paistumassa ylimmällä tasolla).
Kypsät kalat esille ja päälle jotain yrttisilpua oman maun mukaan, varmaan persilja vois sopia mainiosti, tai korianteri, tai sitruunaruoho. Tätä ei tullut laitettua, kun ei kotioloista löytynyt eikä jaksanut enää juosta kauppaan hakemaan mitään.
Lisukkeeksi sopisi varmaan parhaiten riisi. Ite vedettiin garam masalalla yms. maustetuilla lohkopotuilla.
Kun muu perhe ei ole oikeen tuliseen safkaan menevää, täytyy maustaminen tehdä jälkikäteen.
Blairin Pure ja uunilohi on oikeenkin maittava yhdistelmä, kyllä se lohen maku sieltä puskee hiukan läpikin...
Tein kalakeittoa menneellä viikolla ja laitoin sekaan yhden lemon dropin pienenä silppuna. Mielestäni oli oikein maukasta, mutta emäntä oli sitä mieltä, että laitetaan ens kerralla vain puolikas :)
Perhe chilikoulutukseen! :)
Tuli yritettyä tätä paistamalla pannulla sipulin joukossa kolmisen kipaletta habaneeroja silputtuna. Talossa, jossa liesituuletin ei vedä pihalle, vaan puskee katkut vain hiilisuodattimen läpi.
Vastaanotto ei perheeltä ollut kovin hilpeä... :-[
Mä testasin rawitia lohen kanssa. Paistoin pari medaljonkia voissa johon silppusin rawitit. Antoi oikein mukavan terän :)
Höyrytän ruodottoman lohifilepalan sähköhöyryttimessä. Päälle ripottelen ennen höyrytystä nagarouhetta, valkosipulijauhetta ja tillijauhetta. Mehukasta ja herkullista tulee. 8)
Mä tein joku aika sitten kuhafileitä, joissa oli mausteena lemondroppia ja limenkuorta leivityksessä. Suosittelen.
Duuniruokaa (kouluruoka) tulee tuunattua joka päivä nagajauheella. sopii lohikeittoon, kala vuokalle ..käytännössä kaikkeen. Hernekeittoonkin tulee uusia ulottuvuuksia nagalla. :)
Perus uunilohi valkosipuliyrtti-creme bonjourilla nousi aivan uusiin sfääreihin, kun pillkkoo pinnalle ennen uunitusta Rocatoa tai Habaneroa. Varmasti Lemon Droppikin toimisi, mutta haballa ja rocatolla vasta kokeillut.
Moi
Kun tulee noita pitkänokkia itte ongittua, niin välillä tykkään tehdä niistä sapuskaakin. Eli kokkaan niistä hampurinhaukea pikku modilla.
Resepti hampurinhauelle:
http://www.maku.fi/reseptit/hampurin-hauki#axzz2GBVxTbiK
Eli teen tuolla reseptillä jokseenkin, mutta laitan savuhapsu jauhetta fileen päälle ihan ekana kai siihen sopii mika vaan savuchilijauhe/rouhe, mutta kun itellä on vain tota habaa savustettuna. Tulee hauesta aika taivaallista tolla reseptillä ja chilinpolte mietonee aika paljon uunissa, mutta kokeilemalla löytyy suhteet, niin että lapsetkin alkanut syömään.
-longi-
Kylmäkastike kalalle:
- Purkki kermaviiliä
- 2-3 rkl majoneesia (kukkura)
- 2 rkl kurkkusalaattia
- Sinappia (maun mukaan)
- Suolaa
- Sitruunaa
- Pippuri seosta (tai vain mustapippuria)
- Tuoretta tilliä hienonnettuna
- Lemon Drop jauhetta
Kurkkusalaatin ja sinapin voi korvata valmiilla sinappikurkkusalaatilla.
Kylmä valkoinen kastike tosiaan sopii kalalle. Minä teen sen tyylini mukaan paljon yksinkertaisemmin:
Desiin turkkilaista jogurttia silppuan yhden chilin (yleensä baccatumin), vähän sitruunan mehua ja suolaa. Kahteen desiin kaksi.
Siinä se on.
Käy myös salaatille, parsakaalille, kukkakaalille jne.
Kurkkusalaatin vaihtoa suosittelen myös kuorittuun ja kuutioituun tuorekurkkuun. Antaa rakennetta muttei maistu niin hallitsevasti. Kalan kanssa olen palannut pikkuhiljaa takaisinpäin siihen vähemmän maustettuun, niin että kala maistuu mahdollisimman paljon, kokonaisuuden ollessa silti maukas ja riittävä.
Kermaviilikastiketta tein eilen minäkin, kun muikkuja savustelin.
- Kermaviiliä
- Tilliä
- Sitruunamehua ja Sitruunan kuorta raastettuna
- Kokonainen kevätsipuli hienonnettuna
- Valkosipulinkynsi raastettuna
- Herbamarea
- Ihan hiukan intiaanisokeria
- Raastettua piparjuurta (saa olla reilusti)
- Reilusti tuoretta Lemon Dropia yleensä, mutta kannattaa kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Esim. serrano toimii hyvin.
Määriä en ottanut ylös, kun tuo alkaa olla sellainen kivijalkaresepti, jonka ainesosat mittailee silmillään.