Hmm, enpä löytänyt haulla sopivaa topiiccia mihkä lisätä tämä seuraava kysymys, joten uusi aihe (Lähin ol Podien poiminta (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7953), modet varmaan siirtelee jos kumminkin tuonne kuului :))
Eli eli, vuodenvaihteen tienoilla onnistuin jemmaamaan harvestin jälkeen pienen kattilan, missä oli useampi kymmen kokonaista chilin podia, kaapinpäälle nuokkumaan. Nyt vasta isompaa siivousta tehdessä tuo tul vastaan, niin mietiskelin että onkohan nuo vielä käyttökelpoisia? :)
Huoneessa on lämmöt seilanneet ~0c - 15c tietämillä. Podit ovat ulkoapäin vielä kohtuu hyvän näköisiä. Jotkut snadisti nahistuneita, mutta jotkut näyttävät vielä melki vastapoimituilta.
Uskaltaakohan näitä vielä napostella? Tai keitellä vaikka tomaattisoossin mukkaan?
/kauanko podeja yleensä uskaltaa säilöä vaikkapi jääkaapissa ilman minkäänlaisia käsittelyjä? :)
(Bolivian rainbow ja goatsweed lajikkeet)
Jos ei hometta näy niin itse ainenkin käyttäisin ilman suurempia omantunnon tuskia.
Itse miettiny kanssa että missä podit säilyy parhaiten tuoreena ettei tarvitse pakastaa tai kuivata. Kokemuksia?
Bluesmies säilytti jääkaapissa useamman kuukauden muistaakseni Starfishiä jossain vaiheessa ja hyvin säilyi. Itsellä ei vaan tuppaa säilymään nuo kovinkaan kauaa, riippuen lajikkeista.
Jääkaapissa osa chileistä säilyy pitkäänkin. Säilytyksessä kannattaa suosia hengittäviä lootia tai paperipusseja, tiiviissä muovipussissa omien kokemusten mukaan chilit vetävät hyvinkin nopeasti homeeseen. Kolhut ja pintavioitukset alkavat mätänemään aika herkästi, vioittuneet osat voi poistaa ja käyttää nenää sekä silmiä syömäkelpoisuuden arviointiin.
Meikällä ei ole kypsymisen jälkeen chilit kyllä säilyneet paria päivää kauempaa... tulee syötyä ne sitä mukaan kun kypsyvät ;D ;D ;D
Mutta jotta olisi jotain asiallista topikkiin liittyen, niin eikös taimessa olevat chilit (siis jos chiliä ei poimi) säily käytännössä niin kauan kun se vaan kiinni pysyy?
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - helmikuu 17, 2013, 20:05:38 ip
Mutta jotta olisi jotain asiallista topikkiin liittyen, niin eikös taimessa olevat chilit (siis jos chiliä ei poimi) säily käytännössä niin kauan kun se vaan kiinni pysyy?
Ei ainakaan kesällä kasvarissa. Säilyvyydessä on eroja lajikkeittain, mutta suurin osa pehmene, kuivuu ja osa mätänee ennenpitkää.
Mahtavata, kiitoksia vastauksista! :)
Muutamassa podissa tosiaan näytti olevan tummaa värjääntymistä pintavaurioiden kohdilla, joten menivät kompostiin, loput naposteltaviks ja hyviä vielä ovat 8)
Useat baccatumit tiputtavat herkästi kypsät pois, joten senkään varaan ei kannata laskea. Joissakin koristeannuumeissa sitä vastoin kypsät podit voivat pysyä kauniina ja hyvännäköisinä hyvinkin pitkiä aikoja. Lajikkeesta riippuen siis säilyvät puskassa paremmin kuin jääkaapissa ja joissakin täysin päin vastoin.