Terve.
Eli olen hurahtavaa tyyppiä ja tällä kertaa kohteena ovat CHILIT! No, kyllähän minä muutenkin olen jo viherpeukaloinut useamman vuoden, ja tykkään myös tulisesta ruoasta,joten ei tässä ihan metsään olla menossa :D
Palkkapäivään on vielä muutama päivä aikaa, ja vasta silloin saan Fataliille siementilauksen vetämään. Eilen olikin sitten pakko ottaa varaslähtö Plantagenissa käydessä, ja nappasin mukaan pussillisen "Caribbean Red Habanero"- siemeniä. Mahtaako olla "oikea" nimike vaan vain jokin sattumanvarainen nimi?
No, sekoitin puolet kaktusmultaa ja puolet kevytsoraa, kastelin ja tökkäsin siemenet multiin ja nyt sitten odotellaan. 400W- tehoinen Natriumlamppu odottaa nurkassa kattoonasennusta, onpahan jotain tekemistä tilipäivää odotellessa... :wink:
Siitä se lähtee :D
Mopon karkaamista ei kannata pelätä, hauskaa se vaan on :lol:
Caribbean Red Habanero on kyllä ihan oikea chinense, itelläni on sellainen tuossa ikkunalaudalla täällä töissä, ja toinen koton AquaFarmissa.
Ja tulisuutta pitäisi riittää!
Ei näy vielä ruukuissa mitään :?
Pihistin eilen talousrahoista sen verran että sain siementilauksen vetämään :roll: :wink:
Ei vieläkään näy habaneron alkuja. Riggasin eilen natikan kattoon, ja oikein näyttävästi ikkunan viereen, että valaisee pihatienkin :D Alle laitoin kaksi vanhaa lipastoa,toinen matala toinen korkea, niin saa hyvin vähän erikokoisia kasveja siihen aseteltua.
Yllättävä käänne: puhuin toissapäivänä naapurin viherpeukalolle chileistä, ja tänään sain lahjana 4 chilintaimea, jotka eivät hänelle enään mahtuneet. Kaksi niistä on noin 50cm pituisia, "Herkules" ja "Cayenne Long Slim", ja toiset kaksi vähän pienempiä, n. 30cm, mutta niiden kyljessä luki vain "mieto" ja "keskivahva" :?
No, laitoin isommat 5 litran ruukkuihin ja pienemmät sellaisiin parilitraisiin, ja ei kun natikka päälle! Multasekoitus oli nyt loppujen lopuksi aika monitahoinen,sekoittelin uusia ja valmiita sekoituksia. Kevytsoraa, kaktusmultaa,kestomultaa ja puutarhamultaa. Saa nähdä kelpaako.
Muutamia kysymyksiä; chileissä on jo selvästi nuppuja ja joitain,jotka ovat ilmeisesti hedelmän alkuja. Nuput osoittavat ylöspäin ja hedelmät ovat pienten alaspäin kääntyneiden varsien päässä. Kannattaisiko nyppiä kaikki pois enemmän toiveessa?
Aloitan nyt aluksi n. 12 tunnilla valoa päivässä,pihi kun olen sähkön kanssa :lol:
Lainaus käyttäjältä: "Nike"
Aloitan nyt aluksi n. 12 tunnilla valoa päivässä,pihi kun olen sähkön kanssa :lol:
:shock: Eikös nyt tähän vuodenaikaan tuota valoa tule ilmaiseksi taivaan täydeltä ihan vaikka muille jakaisi? Tuskin tarvii sähkövaloa, ellei nyt ihan komerossa niitä kasvattele...
No ei nyt ihan komerossa, mutta ikkuna on pohjoiseen joten aika pimeää on. Tuo on ainoa huone joka on sen verran sivussa ettei loiste häiritse muuta perhettä.
Noh, napsin nyt pois nuo kaikki kukkiin/hedelmiin viittaavat nuput. Kasvit ovat olleet pienissä taimipurkeissa tammikuun puolestavälistä asti (!), ja odottaisin että ehkä ne nyt pamahtaisivat vähän tuuheammiksi, ja vasta sitten sadottaisin...
Olin muutaman päivän lomalla, ja mitä löysinkään chileistä? No ilmeisesti vihannespunkkeja :( Lehdet muuttuvat alhaalta päin vaalean laikullisiksi, ja niissä näkyy hitaita, pieniä mönkijöitä,vaaleita munia ja jonkinlaista seittiä. Suopasin,ja katson nyt pari päivää josko näyttäisi auttavan; jos ei niin armotta kompostiin. Habaneroista ensimmäinen nostaa päätään mullan alta;ovat todellakin aika hitaita itämään...
Annas kun arvaan... sulla on tilassa missä kasvit ovat hemmetin kuuma (~30) ja kuivaa ?
Kosteus ja lämpömittari ovat suureksi avuksi hyvien olosuhteiden selvittämiseen.
Sisällä ötökät ovat kyllä harvinaisen kiusallisia kun suurien vesimäärien suihkuttaminen ei oikein onnistu.. kasvarissa menee aamusella helposti jopa yli 300L vettä suihkutellessa... kerrostalossa tms tuosta voisi tulla sanomista.. :)
Joo, ne on sisällä tuon nelisatasen alla, lämmöt on nyt ollut n.27-28 astetta, kun ulkonakin niin kuuma. Mitenkä tuota kosteutta saisi kätevästi nostettua? Onhan mulla ilmankostutin,mutta kuuleman mukaan se ei tee hyvää hengitysilmalle pidemmän päälle, poikii kaikenlaista mikrobia ja bakteeria? Vedellä suihkuttaminen ei taas tuulettimen takia pidä kosteutta kuin hetken yllä... Mitä mieltä olet, kannattaako edes yrittää noiden kasvien elvyttämistä, vai aloittaako suosiolla puhtaalta pöydältä?
Voithan koittaa pestä ne kasvit kunnolla vedellä suihkun alla.
Ja sitten mäntysuopakäsittely vähän väliä jos ne kasvit on jokseenkin "arvokkaita".
Seuraavaa kasvatusta varten kannattaa pudottaa lämpöä keinolla millä hyvänsä.
Kosteuttajaa ei tarvitse hommata mutta suihkuttelu päivittäin pitää kyllä punkit poissa etenkin jos lämmöt ovat kurissa.
Joo, nyt ne näyttävät kyllä ihan puhtailta kirvoista, mutta eihän noilla kyllä ole mitään tunnearvoa kun ovat vain "saatuja". Voi olla että aloitan alusta kun saan sen siemenpakettisi.
Katkaisin nuo kaksi isompaa chiliä, Caynnen ja Herculeksen, kun aamulla tarkastatessani kirvat vipelsivät taas niin iloisesti lehtien alapinnoilla. Voikohan tuon mullan käyttää uudestaan, vai jääkö siihen jotain kirvan munia tms.?
Siihen jää kyllä kirvan munia. Mikäli se multa on esim. saviruukussa, kaataisin sinne ruukkua varoen kiehuvaa vettä, tai sitten ihan huoneenlämpöistä vettä, johon laitat muutaman tipan valkaisuainetta (klooripohjainen toimii hyvin, eikä ole kovin haitallista ja haihtuu nopeasti ilmaan). Tuota valkaisuainesterilointia uskaltaa siis käyttää ihan muoviruukuillekin.
Joo, muovia ovat. Onko noista punkeista edes mahdollista päästä täysin eroon?
Nyt on muuten kaksi Habaneroa sirkkalehtivaiheessa. Aika hauskaa kuinka nuo sirkkalehdetkin ovat tuollaisia teräväpäisiä, taitaa tulla aikamoisia sarvipäitä :twisted: :)
Ymmärtääkseni se kloorikäsittely tappaa kaiken elävän :D. Kyllä se ihmisenkin tappaisi kovin suurena määränä, mutta pienenä määränä se on aika luonnollista. Sitähän on ruokasuolassakin :D . (Kloorikaasuahan saa myös jos liuottaa suolaa (natriumkloridia) vesilasiin ja laittaa sinne kaksi lyijykynän lyijyä (grafiittia), ja kytkee nämä lyijyt esim. 9 V paristoon. Neste alkaa kuplia ja ilmaan tulee pistävä kloorin haju. :D )
Lainaus käyttäjältä: "TheBigX"Ymmärtääkseni se kloorikäsittely tappaa kaiken elävän :D. Kyllä se ihmisenkin tappaisi kovin suurena määränä, mutta pienenä määränä se on aika luonnollista.
Niin, vielä en ole uimahallireissun jälkeen henkeäni heittänyt :P
Mutta itse asiaan, luotan kyllä hyvin noihin Baygonin myrkkyrasioihin (nykyään Raidin) jotka asennetaan pistorasiaan ja vaihdetaan myrkkytyyny kahdeksan tunnin välein. [ Raskaana olevat ja akvaarion omaavat, lukekaahan käyttöohje ensin] Sillä kuolee ököt kyllä, ja en usko että imeytyy hedelmiinkään (korjatkaa jos olen väärässä, ja äkkiä sittenkin, ettei huonosti käy)
Hmm... Raid Electic Killerin teho perustuu alletriiniin, joka on ilmeisesti eräänlainen pyretroidi. Suhteellisen turvallisesta aineesta siis on kysymys. En tiedä imeytyykö se marjoihin, mutta voisi kuvitella ettei se kovin herkästi sen paksun kuoren läpi pääse. Eiköhän siitä pääse eroon huuhtelemalla marjat ennen käyttöä...
Lainaus(Kloorikaasuahan saa myös jos liuottaa suolaa (natriumkloridia) vesilasiin ja laittaa sinne kaksi lyijykynän lyijyä (grafiittia), ja kytkee nämä lyijyt esim. 9 V paristoon. Neste alkaa kuplia ja ilmaan tulee pistävä kloorin haju. Very Happy )
:D Kuulostaa ihan MacGyverin jaksolta...
Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"Lainaus käyttäjältä: "TheBigX"Ymmärtääkseni se kloorikäsittely tappaa kaiken elävän :D. Kyllä se ihmisenkin tappaisi kovin suurena määränä, mutta pienenä määränä se on aika luonnollista.
Niin, vielä en ole uimahallireissun jälkeen henkeäni heittänyt :P
Mutta itse asiaan, luotan kyllä hyvin noihin Baygonin myrkkyrasioihin (nykyään Raidin) jotka asennetaan pistorasiaan ja vaihdetaan myrkkytyyny kahdeksan tunnin välein. [ Raskaana olevat ja akvaarion omaavat, lukekaahan käyttöohje ensin] Sillä kuolee ököt kyllä, ja en usko että imeytyy hedelmiinkään (korjatkaa jos olen väärässä, ja äkkiä sittenkin, ettei huonosti käy)
Hmm... Tuo sähkömyrkkykone... Mulla oli kaksikin sellaista samassa huoneessa vuorokausien ajan toiminnassa, tietysti välillä myrkyt vaihtaen... Tulokset eivät oikein vakuuttaneet. Ehkä niitä valkoisia mitälie pikkukärpäsiä tippui maahan tavallista enemmän, mutta kyllä niitä silti riitti/riittää ja punkit voivat yhtälailla paksusti... No, kokeilu jatkuu.
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Lainaus(Kloorikaasuahan saa myös jos liuottaa suolaa (natriumkloridia) vesilasiin ja laittaa sinne kaksi lyijykynän lyijyä (grafiittia), ja kytkee nämä lyijyt esim. 9 V paristoon. Neste alkaa kuplia ja ilmaan tulee pistävä kloorin haju. Very Happy )
:D Kuulostaa ihan MacGyverin jaksolta...
Se on sitä alkeellista kemiaa. Kyseessähän on ilmiö nimeltä elektrolyysi. :P
Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Hmm... Tuo sähkömyrkkykone... Mulla oli kaksikin sellaista samassa huoneessa vuorokausien ajan toiminnassa, tietysti välillä myrkyt vaihtaen... Tulokset eivät oikein vakuuttaneet. Ehkä niitä valkoisia mitälie pikkukärpäsiä tippui maahan tavallista enemmän, mutta kyllä niitä silti riitti/riittää ja punkit voivat yhtälailla paksusti... No, kokeilu jatkuu.
Toimisikohan jos laittaisi johonkin pieneen tilaan, esim. WC tai vastaava?
Siitä ei vissiin vaan kauheasti iloa ole jos wc:ssä punkit tappaisikin :(
Itsekin tuollaisen hankintaa harkitsin aiemmin mutta alkoi epäilyttämään moisen teho, etenkin 50m2 kasvihuoneessa.
Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Siitä ei vissiin vaan kauheasti iloa ole jos wc:ssä punkit tappaisikin :(
Niin, ellei sitten vie kaikkia kasveja wc:hen ja käsittele niitä sillä myrkkykaasulla ja sitten samaan aikaan steriloisi kasvihuoneen tms. missä ne kasvit kasvaa.
kannattaa ottaa huomioon että siinä voi loppua päivä kesken kun kasvit kantaa pieneen tilaan pari kappaletta kerrallaan, joku välivarastokin pitäisi olla siksi aikaa että saa kasvarin steriloitua :) Kyllähän tuo jollain alle 10m2 kasvarilla voisi vielä toimiakkin mutta isommilla ei
Noh, heitin aamulla nuo kaksi jäljelle jäänyttäkin pois,kun punkit pitivät kekkereitänsä niin että... :evil:
Eipä muuta kuin aloitan alusta,ja yritän suihkutella aktiivisesti ja ehkä lisätä pari jotain laakeaa vesiastiaa kasvien lähelle.
Nyt ovat kolme pientä Habaneroa natikan loisteessa, aika kaukana kuitenkin vielä etteivät kärähdä. Vieressä on vesivati, ja kunhan vähän saavat kokoa aloitan hullun sumutuksen :twisted: , jos vaikka pysyisivät punkit kurissa.
Pesin muuten nuo em. ruukut WC-Duck Foamilla valkaisuaineen puutteessa :shock: , luulisi punkkien kuolevan kun mainasin itsekin tukehtua tavaraa sumuttaessani!
Se loggaus... eikö tuota ärsyttävyyttä pystyisi korjaamaan?
Varmasti tehoaa WC Duck Foam :D. Kai sinä vaan huuhtelit pois sen kunnolla? Se tuskin on hyväksi kasveille.
PS. Minulla ei ole ongelmia logauksen kanssa, mutta jos jätän tämän sisäänkirjautuneeksi ei "Näytä viime käynnin jälkeen tulleet viestit" toimi seuraavalla kerralla (eikä muutenkaan näe uusia viestejä muuten kuin päivämääriä seuraamalla).
KUUMA :oops: ! Olen pitänyt nyt parina päivänä ilmankostutinta chilien vieressä, kun ei ole mitään mahdollisuutta saada lämpöjä 28:n alle. Auttaakohan mitään? Eipä muuta ihmeellistä. Paitsi että kesäloma loppui :x
Noh, tuli haettua "Peukusta" tuollainen Chilisetti- hydrosysteemi. Mukana tuli Maestro Fataliin siemenpussikin; "Malawi Bird`s Eye". Taidan kuitenkin siirtää tuon lupaavimman näköisen Habaneron nyt tähän hydroon ja nuo em. saavat tyytyä vielä multaan. Uskaltaakohan tuon systeemin muuten laittaa parvekkeelle (lasitettu),kun siellä olisi juuri sopiva reikä sille?
mikäs sen parempi paikka kuin lasitettu parveke/kasvihuone, sinne vaan. mutta jos kasvi ei ole ennen ollu parvekkeella niin muista suojata se harsolla muuten se palaa. kun siirrät kasvisin mullasta -> vesiviljelyyn teke kasvi uudet juuret joten se "mököttää" viikon pari. Mutta sitten alkaa hirvittävä kasvu. Onnea matkaan.
Siirsin tuon hydron sittenkin tuonne natikan alle; lapset olivat vähän liian kiinnostuneita siitä parvekkeella :?
Toisaalta se tuo sitä paljon kaivattua kosteutta tuonne kukkahuoneeseen. Mitenkä on muuten: olenko asentanut sen hydron ihan oikein,kun aina välillä se veden valuminen loppuu hetkeksi ja pumppu vaan pumppaa kuplia säiliöön,kunnes vesi taas alkaa virrata jne..?
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Mitenkä on muuten: olenko asentanut sen hydron ihan oikein,kun aina välillä se veden valuminen loppuu hetkeksi ja pumppu vaan pumppaa kuplia säiliöön,kunnes vesi taas alkaa virrata jne..?
Tuo on kohtuu normaalia, kertoo lähinnä alhaisesta vedenpinnan tasosta, mutta saattaa myös harvoin esiintyä vastatäytetyssäkin waterfarmissa. Suoranaista vaaraa tuosta ei ole ennen kuin ravinneliuoksen kierto pysähtyy valoisaan aikaan todella pitkäksi aikaa.
Water & aquafarmeissa kannattaa ravinneliuoksen tasoa tsekkailla ja pitää kohtuullisen samassa, nestepinnan taso vaikuttaa kiertoon todella paljon. Waterin vesimäärä on 10l ja aquassa 25l. Kannattaa myös varmistaa, että ulompi putki on pohjassa kiinni.
Vaihdoin tänään litkut Farmiin. Oli vähän sähläystä pH:n kanssa; hanasta tuleva on melkein 8 ja heitin vajaan teelusikallisen pH downia sekaan, niin hetken kuluttua se olikin enään 4. Otin vettä pois ja laitoin "raakaa" sekaan, katsotaan huomenna mitä näyttää. Kutakin Flora-sarjan litkua tuli sekaan n. 3ml ja vettä se 10l. Habanero on todellakin mököttänyt viikon hydroon siirtämisen jälkeen, minkäänlaista kasvua ei ole ollut havaittavissa. Olen vähän ihmeissäni printattuani GHE:n sivuilta lannoite taulukot; ne suosittavat aika erilaisia määriä kuin mitä pullojen kyljessä lukee?
Pari Malawi Bird`s Eyeta tuli myös ylös.
Mittasin äsken taas pH:n, ja se olikin mukavat 6. Mutta lehdet ovat nyt käpristyneet kannasta päin ylöspäin rullalle; mistähän johtuu ja toipuukohan? :?
No nyt tuo Habanero alkaa pikkuhiljaa osoittaa kasvun merkkejä. Yllättävän nopeasti (parissa päivässä)tuo pH oli taas noussut n. 0,5 astetta.
Ei näköjään tuo Habanero pidä lehtiensä suihkuttamisesta; heti kupruuntuvat.
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Ei näköjään tuo Habanero pidä lehtiensä suihkuttamisesta; heti kupruuntuvat.
Haballe kuprulehdet ovat luontaisia, eli ei tuolla välttämättä ole väliä... :)
Ah! :oops:
Noh, kokoajan opitaan :D Laitoin äsken myös Lucalta saamani Pimenta-de-Boden ja Pimenta-de-Bicon itämään. Iso kiitos Lucalle! :wink:
Huomenna on taas Hydron vedenvaihto,en vaan vieläkään tiedä kumpia ohjelukuja noudattaa: pullojen etiketin vai GHE:n saitin? No,pulloissa on konservatiivisemmät annostukset,joten ehkä ne x 75% tai jotain sinnepäin.
Onko tuo melkein koko lehden reunojen ylöspäin käpristyminen siis normaalia? Ja pitäisikö tätä Habaneroa muuten tukea jotenkin? On nyt n.10 cm pitkä.
Mulla teki kasvimaan chinenset samaa, mutta purkissa kasvavan Red Savinan lehdet on pysyneet ihan suorina. Ruiskuttelin merileväuutetta sisältävää lannoitetta chilien lehdille ja luulin sen aiheuttaneen chinesien käpristelyä, mutta en ole varma, sillä Red Savina sai samaa kamaa.
Epäisilisin myös epäsäännöllistä kastelua kasvimaalla, sillä päivisin maa ehtii kuivua ja iltaisin välillä kastelin oikein reilusti. Kasvit on kuitenkin kasvaneet ja tuottavat satoakin, joten en enää ole niin huolissani kurttuisista lehdistä.
Mulla ei chineset ole tarvinneet mitään tukea, sillä ne on kaikki suhteellisen matalia ja tuuheita puskia.
fiksummat on kertonu että kannattais se suihkuttelu tehdä aamuselta!!
Ainakin mulla auttoi mm. tuohon kipristelyyn.
Tämä on juuri nimenomaan se hydrossa oleva kasvi,joten kastelun vähyydestä tai paljoudesta ei voine puhua... tuntuu kuin se käpristyminen tapahtuisi aina veden vaihdon jälkeen, mutta esim. tänäänkin sain pH:n suht paikoilleen jo ennen pumpun käynnistämistä,ja lopun viilauksen tein n.3 tunnin päästä,joten voiko tuo chinense olla näin herkkä pH:n vaihteluille?
Fataliin siemenlähetys kolahti postiluukusta! 27 lajiketta! :shock:
Paljonkos ne 1000W natikat maksoivatkaan.... :D noh, eiköhön tässä riitä vähäksi aikaa.
(http://img259.imageshack.us/img259/970/caribhaba9gq.th.jpg) (http://img259.imageshack.us/my.php?image=caribhaba9gq.jpg)
Tässä on nyt kuva tuosta Habasta. Lehdet ovat siis NOIN käpristyneitä. pH on 5.5, ja jokaista lannoitetta on 4ml/ 10L vettä.
Tänään vaihdoin litkut laihempiin,n.2ml jokaista Flora -sarjan litkua/ 10L vettä. Lisäsin myös 1ml ATA-cleania kun huomasin että lecasora alkoi kerätä kalkkia ja levää. Kasvi näyttää pirteämmältä,tai ei ainakaan huonommalta.
Molemmista Pimentan siemenistä yhdet itivät. Myös Habanero hydrossa alkaa näyttää toipumisen merkkejä. Lapset aloittivat maanantaina tarhan,ja ei ole hirveästi ollut aikaa kasveille :wink:
Taas oli Haballa vedenvaihto,nyt jokaista litkua 2.5ml ja ATAcleania 1ml. Näyttää muuten tehonneen hyvin tuo viimeksi mainittu tuohon kalkkiin ja levään.
Tässä kuvat tällä hetkellä parhaiten viihtyvistä yksilöistä.
Caribbian Red Haba alkaa jo tehdä terveen näköisiä lehtiä :D
(http://img301.imageshack.us/img301/4057/haba3xn.th.jpg) (http://img301.imageshack.us/my.php?image=haba3xn.jpg)
Ja mullassa kasvava Malawi Bird`s Eye alkaa näyttää jo ihan oikealta kasvilta!
(http://img301.imageshack.us/img301/7697/malawi7bh.th.jpg) (http://img301.imageshack.us/my.php?image=malawi7bh.jpg)
Tänään lisäsin haballe 2 litraa vettä aavistuksella ravinteita. Kyllä vaan kummasti se kalkki jaksaa kertyä,ja sammaltakin löytyi ATAcleanista huolimatta :?
Pimentat työntävät ensimmäisiä oikeita lehtiä,ja Malawi BE on oikein innostunut kasvamaan. Yritän suihkutella sitä aina ohi kulkiessani,etteivät taas mitkään kirvat tai punkit pistäisi leiriä pystyyn...
Vaihdoin taas Haban vedet,nyt 3,5ml joka litkua. PI-baccatum ja Tabasco eivät itäneet ollenkaan :( , laitoin eilen uusia lajikkeita itämään,tällä kertaa paperille.
Ota nike kuvaa sun setupista sillalailla kauempaa, että kaikki näkyy.
Jooko? :wink:
Joo,kun saan kameran lainasta.
Tänään tulivat Reimerin siemenet,joten nopeaa oli toimitus,ja olivat vielä laittaneet extra-paketin NuMex siemeniäkin,joten ei voi valittaa ainakaan tähän asti...
Mitä NuMexeja? Minä sain kerran Bailey Piquineitä. Mielenkiintoinen kasvi ja niissä oli todella hyvä itävyys, toisin kuin muissa Reimereissä. Laitoin neljä ja kaikki iti (yksi tosin kuoli myöhemmin kun koulin sen liian nuorena). Nyt ne ovat noin 10 cm ja kasvuvauhti kiihtyy kokoajan. :P
Joo,samoja on :wink: Olisikohan niissä todella jokin suojavaha tms. pinnassa,koska Reimerin sivuilla suosittelevat tekemään ensimmäisen kastelun tulikuumalla vedellä? No,nyt on kumpaakin lajia itämässä kivivillakuutioissa,ei muuta kun odotellaan...
Sitten olet saanut oikein mielenkiintoisen näytekasvin :D . Vahvuus luokkaa 97 000 SHU, pieniä pequin-tyyppisiä chilejä. Kasvin erikoisuus on siinä, että se pudottaa marjat kun ne ovat kypsiä. Eli se on kehitetty koneellista poimintaa varten. Kauniskin se on.
Paras info-sivu, jonka olen löytänyt (löytyy myös muut NuMexit):
http://www.chilepepperinstitute.org/NMSUCultivars_1.htm
Taas vaihdoin Haban litkut,nyt 5ml joka pullosta. Kasvi on kyllä kasvanut ihan kiitettävästi,mutta jotenkin lehdet näyttävät vähän "väsyneiltä",ajattelin siis kokeilla tälläistä vähän reilumpaa ravinteiden lisäystä;jospa sillä on vaan nälkä.
Malawi bird`s Eyen vaihdoin isompaan ruukkuun, ja se alkaa jo tehdä ensimmäistä kukkaansa vaikka on vasta tuollainen reilu kymmensenttinen? Paperilla idättäminen onnistui sekin hyvin,kaksi baccatumia ja kaksi frutescensia nousi ylös. Laitoin siis vain pakastekippojen pohjalle paperia jonka kastelin,siihen päälle siemenet ja kelmu päälle; ei kestänyt kuin kolme päivää kun hännät tulivat ulos. Kivivillassa olevat Reimerin siemenet sen sijaan ovat vielä ihan "hiljaa" :(
Lainaus käyttäjältä: "TheBigX"Sitten olet saanut oikein mielenkiintoisen näytekasvin :D . Vahvuus luokkaa 97 000 SHU, pieniä pequin-tyyppisiä chilejä. Kasvin erikoisuus on siinä, että se pudottaa marjat kun ne ovat kypsiä. Eli se on kehitetty koneellista poimintaa varten. Kauniskin se on.
Paras info-sivu, jonka olen löytänyt (löytyy myös muut NuMexit):
http://www.chilepepperinstitute.org/NMSUCultivars_1.htm
Tuo marjojen pudottaminen (tai paremminkin: helppo irtoaminen) kypsinä on villichileillä lähes vallitseva ominaisuus jonka ihminen on aikojen mittaan jalostamalla poistanut. Pequinin villillä kantamuodolla, Tepinillä se on, Pequinilla puolestaan ei enää ole, tai se on heikentyneenä. Tässä on sikäli jalostettu "taaksepäin", kohti villimpiä muotoja, konepoiminnan mahdollistamiseksi...
Pequinin kaltainen "puolivilli" chili, jonka marjat eivät irtoa aina helposti, on capsicum praetermissum, josta löytyy tässä suhteessa hyvin erilaisia, vaihtelevissa määrin villejä muotoja. Sama pätee joihinkin Brasilian ja Bolivian baccatumeihin.
Tässä suhteessa merkillinen epeli on tuo jo monella Infernolaisella kasvava "Rocopica" jonka alkuperästä tiedetään lähinnä se, että siinä on varmuudella capsicum eximiumin ja luultavasti Rocoton, capsicum pubescensin geenejä. Periaatteessa tuollaisesta risteytyksestä pitäisi syntyä monenlaisia muotoja, kokoja, ja niin edelleen. Mukaanlukien, Rocoton lailla vaikeasti irtoavia hedelmiä... Jostain kumman syystä, Rocopica näyttää silti tuottavan aivan omanlaisiaan, yhdenmukaisia, erittäin helposti irtoavia isohkoja marjoja jotka eivät suuremmin muistuta kumpaakaan oletetuista vanhemmistaan. Olisikin erittäin mielenkiintoista tietää, millaista vaihtelua tahallisesti risteytetyissä "Rocopica" -muodoissa esiintyy... Onko olemassa esim. makeita, keltaisia tai mietoja Rocopicoja. Tietääkö joku asiasta?
Mielenkiintoista olisi tosiaan tietää, "helpostihan" tuon kaltaisia saisi aikaan risteyttämällä esim eximium/cardenasiita canarion kanssa...
Mielenkiintoinen on myös tämä pubescens jonka polte ja maku tuo vahvasti mieleen rocopican...
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search&word=387838&id=3247
Kypsyy keltaiseksi kuten kuvasta voineekin päätellä.
Haba sai taas uudet litkut. Olen tähän asti laittanut aina saman verran kustakin purkista,mutta kasvi onkin ollut viime aikoina löysänä roikkuva "lehtikasa", joka ei ole enään kasvanut juuri ollenkaan. Nyt laitoin 12,5ml Grow,5ml Micro ja 2,5ml Bloom.
Toinen Pimentoista kuoli pystyyn. Malawissa on ensimmäinen kukka!
Ihan selkeä erotapahtunut yön aikana Habassa! Nyt se näyttää elävien kirjoissa olevalta. :)
Ja taas eilen vaihdoin haballe litkut,13,5 grow,5 micro ja 1,5 bloom. Kasvi alkaa nyt haaroittua. Kunhan saisin sen kameran takaisin niin postaan kuvan... aika erikoisen näköinen kaveri on,kun on joutunut nuoren elämänsä aikana kokemaan jos jonkinlaista aloittelevan vesiviljelijän tunarointia :oops:
Ja Reimerin Eximiumit eivät vaan idä! :evil:
Taas viikko haballa takana,ja laitoin samat vahvuudet kuin viimeksikin; kasvi tuntuu todella viihtyvän nyt ja haaraa ja lehteä pukkaa niin pirkuleesti! :D
Hahaa! Täällä taas. Syksyllä iski pieni v...tus,kun punkit iskivät sellaisella rynnäköllä että mitään ei jäänyt. Nyt on taas ollut jo toista kuukautta n.15 lajiketta itämässä kesää varten. Myös tomatilloa ja ananaskirsikkaa on tulossa. Ei muuta ku moro :D
Ajattelin että osaisiko joku sanoa mitä sukua nämä chilit ovat: "Hot India" ja "Purira"? Ja sitten ajattelin että osaako kukaan kertoa jotain CO 1307:sta? Niin kuin että mitä siltä osaa odottaa noin ruukun koon puolesta ym.
Purira on C. annuum. Löytyy Infernon lajikekuvauksistakin. Co1307 on ainakin yhden lähteen mukaan frutescens.
Joo,sieltähän se Purira löytyikin... en vaan haluaisi laittaa Annuumeja ollenkaan, etteivät kirvoita koko joukkuja taas jossain vaiheessa. Ehkä pidän Annuumit sisällä "ikkunachileinä".
Olen joskus huomannut että Fataliilla on paljon kuvia kasviensa kanssa asuvista hämähäkeistä,joten tässä kuva yhdestä ensikesän kasvimaan vartijoistani(niitä on yhteensä9kpl!):
http://www.herppi.net/gallery/displayimage.php?album=12&pos=2
Antaa tulla punkit ja kirvat jos siltä tuntuu!!! :twisted:
Hain tänään vermeet pariin passivihydroon Peukusta, kiinnostaa tietää miten toi homma pelittää. Ja hain samalla myös uudet täytteet Hydroarmiini sekä tarpeelliset osat bubblerin tekoon.
Joo mulla on siis tuo "täyspassiivi". Otin tuon taimen mullista ja huuhtelin juuret. Taimi on hyvin pieni ja vaikka juuret menivätkin mullassa aika syvälle,niin iskin ne soraan aika lyttyyn,koska en uskaltanut alkaa niitä kaivelemaan sen enempää. Laitoin koko hoidon päälle läpinäkyvän muovipussin kosteutta ylläpitämään ja kastelin "max." rajaan asti että saa otettua vettä näin aluksi. Niin, ja pohjalle laitoin siis tuota "Blusana" lannoitetta joka on just tähän hommaan tarkoitettu.
Kävi kyllä mielessä että täytyy kai tämäkin joskus ottaa ylös ja putsata perusteellisesti,mutta mitenköhän se sitten tapahtuu? Tietenkin nuo Peukun sisäruukut ovat varmasti suunniteltu juuri sitä varten... mutta ne ovat niin hankalan mallisia,että toivottavasti ne hommaavat sinne pian niihin sopivia ulkoruukkuja myös.
Tuossa Peukun sivuilla on kyllä kuva yhdestä tuollaisesta puolivälisysteemistä;se kaikkein isoin vesimittari on tarkoitettu (ainakin kuvan mukaan)just sellaiseen missä on juuripaakku multaa. Mutta toisaalta,eikö tuollainen ole jo käytännössä melkein sama juttu kuin altakasteluruukku?
Kävin tuossa pistokkaidenhakumatkalla modemme Tommin luona. Nyt jännitetään kovasti lähteekö joku kasvamaan. Ehdokkaiden joukossa on C.Flexuosum,C.Tovarii, Ulupica ja Fataliin Dutch-Habanero. Muut ovat juurrutushormoonin voimalla kivivillakuutioissa, mutta Tovarii koki kaikkein radikaaleimman kohtalon; laitoin sen suoraan bubbleriin miedoilla litkuilla ja vesi niin ylös että kivilla pysyy märkänä. Kiitoksia vielä Tommille!
Kaikki pistokkaat vielä elossa, ja itse asiassa musta näyttää että Tovarii olisi tehnyt uuden lehden?! Noh, pidetään vielä kuoharit kylmässä ja sormet ristissä. Muuten alkaa joka paikka olla niin täynnä taimia ettei sekaan mahdu. Passiivihydroihin istutetut Habat näyttävät nekin viihtyvän. Laitoin toiselle 30ml ja toiselle 20ml sitä Blusana- lannoitetta ja molempiin muutama murunen rakeista puutarhakalkkia, ohjeen mukaan sitä pitäisi olla n. 1 prosentti seassa varmistamassa kalsiumin saanti.
Voitko laittaa noista passiivihydroasukeista jotain ennen/jälkeen kuvia. Tarkoitus olisi parilla 23cm mimosalla/kookoskuidulla testatilla myöhemmin keväästä passiivivesiviljelyä. En oikein tiedä, miten arvokkaita (itselle) puskia siihen uskaltaa ensiyrittämällä istuttaa. Kauankohan toi ohjeen 20-30ml riittää chileille? Pensaat ovat sinällään isoja, mutteivat niin ravinnesyöppöjä. No tähän viimeisimpään varmaan ei ole vastausta ennen kuin muutaman kuukauden päästä...
-Esa
Joo mä laittelen tossa kun saan aikaseksi tyhjennettyä kameran. Siinä paketissa lukee että 30ml normaaleille kasveille (?), ja 50ml voimakaskasvuisille. Ymmärsin ettei se lannoitteen määrä vaikuta sen kestoon; se on sellaista pientä pallomaista tavaraa,joka sitten hiljalleen liukenee. Niin,ja purkissa luki että se kestää sen 3-4kk per satsi.
Kannattaa muuten etukäteen etsiä sopivan kokoiset ruukut, koska on yllättävän vaikeaa löytää just niille mittareille sopivia korkeuksia,ja vielä jos laittaisi sellaiset sisäruukut,niin pitäisi muutkin ulottuvuudet täsmätä. Toivottavasti Peukku ottaa pian myös nuo ulkoruukut valikoimiin,vinkvink :wink:
Taidan jättää ne mittarit peukun hyllyyn. Mulla on hyllyssä epäonnistuneiden multa/turve kasvatusten jäljiltä 5 Orthexin Mimosa ruukkua. (Siis se orthexin altakasteluruukku jossa on erillinen sisäsäiliö) Tarvittaessa laitan sitten sinne jotain korotuspalaa jos se vesisäilö näyttää liian pieneltä. Mun pitää vielä tavata toi Blusanin käyttöohje, olen todennäköisesti ymmärtänyt sen toimintaperiaatteen jotenkin väärin.
-Esa
Joo,tää on tälläinen kokeilu,sittenpähän tietää. Lähinnä ajattelin että riittääkö tässä passiivi systeemissä pienempi ruukkukoko suhteessa altakastelu/ tavalliseen multaruukkuun? Ja yllättävän nopeasti saa olla vettä lisäämässä, ihan muutamassa päivässä laskee vesitaso alatasoon ,vaikka tässä vaiheessa sen täytyy olla melkein pelkkää haihtumista taimien pienen koon vuoksi.
Tänään oli niin lämmintä parvekkeella, että isoimmat taimet saivat ulkoilla auringossa viitisen minuuttia. Toivottavasti se kesä nyt tulisi! Sain muuten parvekkeen nurkkaan 80 litraisen ruukun,johon ajattelin Rocotot laittaa; luulisi ainakin juurien mahtuvan...
Hirveä kanankakan käry leijailee kämpässä... laitoin tuohon luonnonturpeeseen sen pussissa suositellun määrän kakkaa ja kalkkia. Luomuilu kun on lähellä sydäntä. Luulisi että tuo kanansonta olisi hyvää chileille kun se on ravintoarvoiltaan aika mietoa.
Äsken ajattelin taas tätä kevättä, ja vaikka se onkin varmaan osapuilleen kahdeksas jolloin olen jotain taimia idätellyt, niin vasta nyt ovat pari perusasiaa jämähtäneet sen verran tukevasti tajuntaan,että ne ehkä viimein siellä pysyvät:
1. ÄLÄ KÄYTÄ TURVERUUKKUJA IDÄTYKSEEN - Ne imevät itseensä niin paljon kosteutta, että haihtumispinta- ala moninkertaistuu. Ainoa tapa välttää taimen pystyynkuivuminen on jatkuva kastelu,joka taas hidastaa juurien muodostumista, ja lopulta yleensä tappaa koko kasvin. Siispä tästä lähin aina muovisia idätysruukkuja, tai enintään keraamisia.
2. SIIRRÄ TAIMET OMIIN RUUKKUIHINSA VASTA OIKEIDEN LEHTIEN ILMESTYTTYÄ - Tämäkin on ihan perusasia, mutta yleensä olen napannut taimet erilleen heti sirkkalehtien puhjettua, jolloin taimen kehitys pysähtyy pitkäksi aikaa koska sirkkalehdillä energian yhteyttäminen on paljon hitaampaa kuin jos apuna on jo pari pientä "oikeaa" lehteä.
Pieniä, typeriä asioita joita olen tehnyt vuodesta toiseen sen enempää miettimättä. Mutta tämähän onkin kasvattava harrastus :)
Mulla on tuossa C.Tovariin pistokkaan päällä bubblerissa sellainen pieni "kelmuteltta". Se on näyttänyt nyt puolitoista viikkoa tosi hyvältä, ja eilen raotin telttaa puolisenttiä, että lähtisi vähän ilma kiertämään. Noh, aamulla nyt kun tarkastin, kaveri oli ihan nuupahtanut! :shock: :x Äkkiä teltta kiinni ja kädet ristiin.
Muuten pistokkaat sinnittelevät ihan mukavasti, toinen Ulupica vaan kellastui pystyyn.
EDIT parin tunnin kuluttua: No virkosihan se! Onpas herkkänahkainen kaveri...
Ja sitten vähän kuvia pitkästä aikaa:
(http://img301.imageshack.us/img301/5174/pi4415969xp.jpg)
C.Baccatum PI441596 on aika hontelo kaveri.
(http://img83.imageshack.us/img83/9639/co13079qw.jpg)
Tästä CO1307:sta,C. Frutescensista on aika vähän tietoa löytynyt.
(http://img83.imageshack.us/img83/5026/pimenta4dg.jpg)
Lucalta saatu Pimenta-de-Bode, C.Chinense.
(http://img301.imageshack.us/img301/7895/rocoto8gb.jpg)
Rocoto Rojo sisarukset.
Mietelmiä krapulassa:
Olen sivistänyt itseäni lisää luomutiedolla ja biodynaamisesta tavastakin olen lueskellut. Sitten mietin noita nurkassa pöriseviä hydroja. Kyllähän se niin on että jossain muodossa ja joskus nekin ravinteet päätyvät luontoon,ylimääräisinä ja alkuperältään keinotekoisina. Ja vaikka ne kuinka kovaa kasvavat noissa vehkeissä, niin kyllä siitä puuttuu paljon luontaista; bakteereja,sieniä,alkueläimiä,hyönteisiä... Mutta miten sitten on mahdollista että ne kasvavat noin paljon paremmin kuin mullassa? Hyvä kysymys,muttei ehkä se oikein kysymys. Mitä minä menetän suoraan tai välillisesti luopumalla mullasta? Se on ainakin itselleni SE kysymys,johon en ole vielä valmista patenttivastausta saanut kasaan.
Jos vaan saan kesäksi sen aarin palstan tuosta pellolta, niin pitää kyllä perustaa komposti. Sonnanhajussa ja kostean homeisentuoksuisessa mustassa mullassa on kuitenkin eniten fiilistä!
Kokeile orgaanista vesiviljelyä. En tosin tiedä saako Suomesta orgaanisia vesiviljelyyn sopivia ravinteita, mutta ulkomailta tilaamalla saa ainakin. Kyllähän synteettisiä lannoitteita käytettäessä jää paljon kasville tärkeitä tekijöitä pois. Esimerkkinä vaikkapa humus- ja fulvohapot, joita on saatavilla myös lisäravinteina.
Mutta vaikka sinne lisäisi erikseen pullosta jokaisen tieteen tunteman aineen, niin ei se kokonaisuus kuitenkaan lähtisi käyntiin. Kai sitä nykyään osattaisiin rakentaa ihminenkin,tai ainakin jokin eläin laboratoriossa, mutta kukapa osaisi sen "käynnistää"?.
No joo, antakaa anteeksi on vähän depressiivis- metafyysinen tuuli päällä,kyllä se taastästä helpottaa... :roll:
Tuli muuten toissapäivänä ne Whippet`s Tailit ylös. Yllättävän pitkä oli idätysaika.
Miksei aurinko paista?! Kämpässä on pimeätä kuin kellarissa. Odottavan aika on pitkä...
Tänään sain vähintäänkin jännittävän paketin siemeniä:kahta erilaista Chacoensea,Galapagoense,Tovarii,Praeternissum,Ugandalainen Frutescens ja yksi Chinense, "Golden Yellow":kohan se nimi oli? En viitsi vielä laittaa enempää itämään,kuin muutaman Galapagoensen. Sitten kun saan muut taimet parvekkeelle, niin voi keskittyä paremmin näihin erikoisuuksiin. Galapagoenseja raaputtelin veitsen kärjellä ennen kuin asettelin ne märkään vermikuliittiin itämään. Onko kellään ideaa näiden itämisajasta? Tai siis minkä ajan kuluttua ei kannata enään toivoa...
Sitten pitäisi vielä ensi viikolla tulla Naga Morichia, Chinenseä jonka rinnalla Red Savina on lastenruokaa! Amerikkalainen laboratorio oli mitannut scovillejä peräti 970,000!
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Sitten pitäisi vielä ensi viikolla tulla Naga Morichia, Chinenseä jonka rinnalla Red Savina on lastenruokaa! Amerikkalainen laboratorio oli mitannut scovillejä peräti 970,000!
Mistäs niitä saat ja kuinka monta siementä? :P kiinnostais kyllä itekkin saada jostain
täältä löytyy lisätietoa, semmonen lajike josta olis kiva tehä lantrinkia kaverin polttaripulloon :twisted:
http://www.thechileman.org/naga_morich.php
No tuolta Chilemaniltä itseltään ne tulevat :wink:
Jos niitä vaan suinkin on ylijäämää,niin sovitaan että olet ekana listalla?
Muuten,varsinkin tuo kohta tuossa artikkelissa,että "bangladeshilaiset eivät sinänsä syö näitä, vaan vain pitävät niitä lautasella ja koskettavat niitä ruoallansa",kertoo tämän kilin tulisuudesta kaiken!
Olis kyllä mukava juu :)
Odotetaans nyt että ne saapuu,niin laitan oman topicin sitten jos niitä jää jakoon asti. :wink:
Aika hurjalta marjalta kuulostaa kyllä :shock: todellinen anopinkarkottaja
Ei se polte siihen syömiseen lopu...seuraavana päivänä väännät semmoiset laavatortut, että kaksi päätä itkee ;)
-Sale
Sanoinko mä etten viitsi vielä laittaa noita villisiemeniä itämään? Noh,nyt ne kuuitenkin on kaikki vermikuliitissa itämässä... :oops:
Heheh. Niin sitä pitää :P
Jos sieltä tulee enemmän ylös kuin yhdet kappaleet,niin voi sitten halukkaat tulla vaikka noutamaan ylimääräisiä taimia. Mutta katsotaan nyt ensin tuleeko sieltä edes se yksi.
Yks villichili olis mukava saada kasvamaan myös jso nyt ylimääräseks jää :)
Eilen pitkästä aikaa paistoi oikein kunnolla aurinko. Kasvit olivat heti imaisseet vedet kuiviin ruukuistaan ja äkkiä piti kastella kun kotiin töistä ehti. Lisäsin pari loisteputkea kasvie ylle,kun on selvästi valon vähyys hidastanut kasvua.
Ostin eilen Hyötykasviyhdistyksestä Neko-luonnonlannoitetta purkillisen.Se näyttää kanankakalta mutta haisee kalanruoalta mutta on kokonaan kasvipohjainen lannoite. 5-0-0 on NPK plus vähän hivenaineita ja mineraaleja. Eli selvästi alkukesän lannoite. Sitten kun alkavat kukkia annan tujauksen lepakonkakkaa ja TopMaxia. Oli muuten mielenkiintoinen punkki- ja kirvaruiskute tuolla samassa kaupassa:100% biologinen ja testeissä 95% torjuntatulos. Täytyy hakea hyvissä ajoin kaappiin. Ja sitten voisi kanssa varata valmiiksi siihen heinäkuun alkuun petopunkkeja.
Ensimmäinen Tommilta hakemistani pistokkaista,Ulupica, oli tehnyt uudet juuret kivivillakuution läpi! HydroFarmissa viikkotolkulla kitunut Pimenta sai lähteä,ja poistaessani sen huomasin että sillä ei ollut oikeastaan yhtään juuria,joten vaihto oli paikallaan.
Joko on Naga Morichiat ilmestyneet postiluukusta? :)
No ei,kun tuli pieni informaatiokatkos: sähköpostini oli eksynyt jonnekin bittiavaruuteen,ja siemenet pääsivät matkaan vasta viime torstaina :(
Ostin valmiiksi parvekeistutuksia varten Biolanin Turvemultaa; taitaa olla jokin tuoteuutuus. Koostumus tuntuu ainakin käteen jotakuinkin täydelliseltä; jää nähtäväksi mitä kasvit tykkää. Tietenkin lisään siihen vielä PERLIITTIÄ.
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Ostin valmiiksi parvekeistutuksia varten Biolanin Turvemultaa; taitaa olla jokin tuoteuutuus. Koostumus tuntuu ainakin käteen jotakuinkin täydelliseltä; jää nähtäväksi mitä kasvit tykkää. Tietenkin lisään siihen vielä PERLIITTIÄ.
Täällä Oulussa saa YHESTÄ paikasta PERLIITTIÄ ja se maksaa kaksinverroin lekasoraan verrattuna, :( joten ei tullut ostettua...
Kaukolämpörunkoputkien asentamisen yhteydessä käytetään jotain mustaa masuunikuonaa hiekan sijasta jossaikin paikoissa ja sitä varmaan saisin hankittua kesällä.
Se on vähän teräväsärmäistä, mutta kevyttä ja paakkuuntumatonta. Joten se soveltuisi sen puoleen varmaan hyvin mullan sekaan...
MUTTA, onkohan se myrkillistä/haitallista kasveille?
Tuossa poimin netistä yhden osan
"Masuunihiekka valmistetaan masuunikuonasta, joka koostuu masuuniin panostetun sintterin ja rautapellettien kuonanmuodostajista, rikasteiden sivukivestä sekä metallurgisen koksin tuhkasta. Kuona sisältää pääasiassa kalsium-, magnesium-, pii- ja alumiiniyhdisteitä sekä pieniä määriä mm. rauta-, mangaani, natrium- ja titaaniyhdisteitä. Ympäristön kannalta merkityksellistä on se, että masuunikuona sisältää myös jonkin verran ympäristölle haitallisia aineita kuten raskasmetalleja. Masuunikuona on kemialliselta koostumukseltaan masuunikohtaisesti erittäin tasalaatuista."
Ja edelleen aiheesta...
http://www.skj-yhtiot.fi/uutiset.html
Sanana ainakin aika rujo:masuunikuona.
Kävin työmatkalla Peukussa,ja kouraan tarttui pullollinen RootJuicea ja toinen Fish-Mixiä. Vaikka Fatalii onkin jo noita testannut,niin ajattelin että voisi noilla kahdella Whippet`s Taililla kokeilla ainakin tuota RootJuicea ja TopMaxia;niitä mulla on "hyllyssä". Toiselle annan ja toiselle en. Ja sitten kun ottaisi vaikka kerran viikossa kuvan niin ehkä näkisi sen tehon...
Muuten aika rajun hajuista kamaa tuo Fish-Mix :shock: Pitää katsoa pystyykö sitä käyttämään parvekkeella,vai saavatko perunat kallista juotavaa tänä kesänä.
Ainakin kun itse suihkin 5ml/2l niin haisee tuo ~15neliön kasvari pari tuntia aivan hirveelle. toki pienemmillä annostuksilla haju ei varmaankaan ole niin järkyttävä.
Itseasiassa äsken kokeilin tuohon työpaikan kukille antaa kasteluveden seassa,ja ei täällä mikään käry leijaile.Vasta kun vierestä nuuhkaisee,niin mieto dunkkis tuntuu... ei tämä ole mitään siihen verrattuna kun sekoittelen multaa ja kanankakkaa :)
Miten olette muuten tuota RootJuicea antaneet;yhdessä ohjeessa sanotaan että vain taimen elämän alussa,ja toisessa että aina kukkimisen alkuun asti.
No niin,oma versioni BioBizz- testistä alkoi. Lajike on siis Whippet`s Tail- annuum, ja kasvithan ovat siis mukana tuossa em. kilpailussakin. Numero ykkönen sai Biolanin merileväuutetta ja RootJuicea 2,5ml/ litra, ja numero 2 pelkkää merilevää. Alustana on n.30/70 sekoitus PERLIITTIÄ ja Biolanin turvemultaa. Kumpikin kasvavat vierekkäin 70w HPS:n alla.
(http://img202.imageshack.us/img202/6933/biobizz14lf.jpg)
Ulupica pistokas on lähtenet mukavasti käyntiin hydrossa:
(http://img211.imageshack.us/img211/5774/ulupica8bn.jpg)
Vaikka useimmat taimet kärsivät kevään huonosta valomäärästä, niin PI441596 pukkaa mukavasti lehteä:
(http://img202.imageshack.us/img202/8461/pi44159620ja.jpg)
Ai niin, ja Tovarii- pistokas kuoli nyt sitten lopulta :( , mutta ylös tuli yksi Praeternissum,joka peri sen paikan bublerissa. Elämä jatkuu.
BTW,kukas se oli kun asui tässä naapurissa Viikissä? Voisit tulla hakemaan tuon yhden Whippet`s Tailin,ja muutama muukin kiinnostava vauvataimi olisi jaossa...
BioBizz/ Whippet`s Tail-testi vko 2 alkaa. Vasemmalla yhä RootJuicea saanut ja oikealla pelkkää merileväliuosta. Kasveja ei ole kasteltu maitopurkkiin vaihdon jälkeen,ja vieläkin ovat aika kosteita.
(http://img286.imageshack.us/img286/3726/biobizz225ib.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img253.imageshack.us/img253/2944/biobizz214oj.jpg)
Kuten ehkä juuri ja juuri huomaa,BioBizziä saanut on hivenen pienempi. Ehkä se kasvattaa juuria.
Ei muuta erikoista ole juuri tapahtunut. Aurinko on kyllä paistanut 8) Siitä pointsit.
Kauanko ovat kasvaneet nuo Whippet's tailit sulla Nike?
2. päivä huhtikuuta tulivat ylös,eli mitäs se tekee... 3 ja puoli viikkoa.
No nyt tuli aikaa kasvien hoidolle; kaaduin eilen töissä (olen ahtaajana satamassa)laivan ajorampilla olleeseen öljyläikkään, ja sain polveeni niin syvän vekin että luu paistoi pihalle :? Nyt ollaan ainakin kaksi viikkoa palkallisella sairiksella 8)
Olen lueskellut luomutietoa lisää,ja tehnyt vähän suunnitelmaa kumppanuuskasveista chileille. Varsinkin Annuumit aion ympäröidä tillillä,iisopilla,kehäkukalla,laventelilla ja samettikukalla; niiden pitäisi karkoittaa kirvoja. Ja muutenkin yritän asetella kasveja niin,ettei kovin moni chili kasvaisi vierekkäin,vaan aina olisi jotain muuta lajiketta välissä. Ahdas "monokulttuuri" kun tekee tuholaisten elämän aina helpommaksi.
Kyllä huomaa ettei mikään natikka vedä vertoja aurinkoisille päiville: joulukuussa istutetut chilit lähtevät vasta nyt siihen oikeasti kovaan kasvuun,lehteä pukkaa niin ettei perässä pysy. Ja veden kulutuskin on aivan toista kuin keinovalon alla.
Ai tätä ihanaa kevättä ja aurinkoa.
(http://img212.imageshack.us/img212/379/rocoto5fe.jpg)
(http://img223.imageshack.us/img223/5484/trio3yu.jpg)
(http://img223.imageshack.us/img223/6656/4415963fa.jpg)
Ja sitten hyvä esimerkki valon,isomman ruukun ja oikean kastelun aikaansaannoksista; istutin Pimenta-de-Boden isompaan ruukkuun Biolanin TurveMultaan 15 päivää sitten. Sen jälkeen en ole kastellut enkä lannoittanut. Huomaa alaosan pienet lehdet,joita kasvi teki aina joulukuun 9. päivästä asti.Koko uusi rehevä latva onkin kasvanut nyt kahdessa viikossa!
(http://img212.imageshack.us/img212/7756/pdeb17ca.jpg)
(http://img212.imageshack.us/img212/1184/pdeb21cy.jpg)
Täytyy sanoa että tuohon RootJuiceen olen todella pettynyt ainakin tähän asti; kallis pieni pullo jolla täytyisi olla todellakin edes jotenkuten silmin nähtävää tehoa! Mutta kuten näette ylihuomenna testi- päivityksestäni,niin RootJuicea nauttinut kasvi on alkanut jäämään yhä selvemmin jälkeen. Ja muillakin taimilla joille olen sitä juottanut, ei eroa todellakaan näy.
Mutta; FishMix sitten taas puolestaan on todella positiivinen yllätys; kasteluvedessä annettuna se ei haise kyllä nimeksikään, ja kasvit aivan silminnähden nauttivat siitä; voisi puhua räjähdysmäisestä kasvusta. Se taas on iso pullo, ja BioBizzin halvin,että mitä tästä nyt sitten pitäisi taas ajatella? :?
tuota eikö tuon rootjuicen pitäs nimenomaan komentaa kasvia kasvattamaan nopeammin juuristoa eikä niinkään vaikuttaa kasvuvauhtiin sinäänsä! Tosin sitten juurten kunto vaikuttaa taasen kasvuun että.... :P :oops:
Niin,se onkin ainoa asia minkä vuoksi en vielä halua lopullista tuomiota julistaa,että josko se juuristo siellä "muhii" ja sitten kohta koko lehvästö räjähtää kasvuun...
BioBizz-update.Eilen kastelin taas,eli kaksi viikkoa oli kasteluväli. Vasemmalla BioBizz ja oikealla ilman.
(http://img392.imageshack.us/img392/1664/biobizz323sv.jpg)
(http://img301.imageshack.us/img301/5237/biobizz336ud.jpg)
(http://img301.imageshack.us/img301/4263/biobizz318wh.jpg)
Ja laitetaan nyt vielä perään kolmen viikon kuvasarja.
(http://img202.imageshack.us/img202/6933/biobizz14lf.jpg)
(http://img286.imageshack.us/img286/7716/biobizz229an.jpg)
(http://img301.imageshack.us/img301/5237/biobizz336ud.jpg)
Sain eilen sen kauan odotetun aarin palstan. Meinasi itku päästä kun menin katsomaan:
(http://img208.imageshack.us/img208/4733/palsta20xn.jpg)
:shock: :x :?
..." Oli suo, kuokka ja Jussi..."
Minkähänlainen vuokra tuolla palstalla on? Oletettavasti tuon ryteikön ylläpidon suhteen vuokranantajalla pitäisi olla jonkinlaisia velvoitteitakin. BobCattia ja jyrsijää tuo tarvii ja paljon.
-Sale
34€ vuosi. Eli eihän tuo huima ole,mutta yritän kyllä puhua ainakin ensimmäisen ilmaiseksi.
Olen tässä pari päivää puntaroinut vaihtoehtoja. Paras olisi tietenkin tuo BobCat;ottaisi reilun kerroksen pois ja toisi muutaman kuorma-autollisen tilalle. Mutta se ei ole tässä tilanteesa realistinen vaihtoehto.
Jyrsijä taas todennäköisesti vaan jauhaisi monivuotiset rikkaruohon juuret entistä useampaan palaan,ja pian niitä olisi kymmenkertainen määrä :shock:
Ajattelin että katan käytännössä koko maan, aineella tai toisella. Reilusti hiekkaa ja turvettahan tuonne saa kuskata, varmasti enemmän menisi kuin mitä toimittamaan pystyy. Ja sitten odotellaan vuosi,kaksi... viisi,ja sitten voi alkaa helpottamaan.
Mutta nyt on ainakin paikka missä kokeilla Aji Perkele- ehdokkaita, jonkun herukan alla voisi olla aika autenttinen paikka. Vielä kun tuo Flexuosum juurtuisi! :evil:
työtä näyttää olevan mutta leikittele kuitenkin ajatuksella että joidenkin vuosien päästä voit kaikessa rauhassa makoilla lepotuolissa ja maistella oman tilan satoa, oli se sitten aari tai hehtaareja. kyllä työ tekijäänsä kiittää! näitä kaupunkilaisen unelmia......
Joo,lehmänpaskat kävin jo paikallistamassa,nyt pitää vaan hommata joku tarpeeksi tilava palju :) Oli muuten aikamoinen keko sitä ihteänsä!
Kyllähän tossa väistämättä menee aikaa joo. Ajattelin jonkun osan kokeilla vetää täyteen jotain yksivuotista rehu/viherlannoituskasvia,muualle katetta ja ehkä kohopenkki tai kaksi;toi em. sonta olisi justiinsa passelia siihen.
Köyhien Stockalla oli 100L turvesäkit 2,50/kpl,muuten. Eilen niitä meni kuusi kipaletta,tänään haetaan kymmenen lisää.
Huh hellettä! :D
Kaikki muu kasvaa kiitettävästi, Rocoto Rojot vaan eivät näytä oikein tyytyväisiltä? Hyviä vinkkejä kenelläkään? Ehkä ne saavat liikaa suoraa auringonpaistetta?
Tänään oli vuorossa Whippet`s Tailien ruukunvaihto. Hyvä että sain juurista kuvan,koska seuraavana hetkenä pudotin BioBizziä saaneen kasvin,ja se katkesi juuren tyvestä! Se on nyt toipumassa,mutta tuskinpa paranee,juuria jäi noin sentin tyngät. Tänään oli myös ensimmäinen lannoituspäivä,tarkoitus oli verrata FishMixiä ja kanankakkaa (siksi tuo multa on noin märkää),mutta testi loppuikin nyt sitten ennen aikojaan :(
(http://img465.imageshack.us/img465/4692/juuret2ki.jpg)
Kuten ehkä tarkkanäköinen voi huomata,niin tuo sama oikeanpuolinen, tavallisella merileväuutteella elänyt omaa hivenen isommat juuret. Loppujen lopuksi se oli tähän mennessä noin 3 cm pidempi. Joten minua ei ainakaan enään sumuteta tuolla kalliilla RootJuicella :x
P.S Huomaa PERLIITTI ;) Muuten, kuvittelenko vain, vai näyttävätkö kaikki juuret jotka ovat näkyvissä jotenkin suosivan ja ainakin kulkevan noiden perliittiä sisältävien kohtien kautta?
Vähän kyllästyin tuohon Rocoto- parin oikutteluun, ja siirsin ne isoon 15L ruukkuun,ja jätin ne nyt jo pysyvästi parvekkeelle varjoisaan paikkaan. Yöllä oli ollut vain +7 astetta, mutta kasvit näyttävät pirteämmiltä kuin aikoihin? Hyvä näin, mutta entäs sitten kun kesä tulee; silloin ei ole viileä edes öisin... :?
Ja eihän tuo tietenkään mikään ISO ruukku ole kahdelle Rocotolle,mutta jos tuosta piristyvät niin pääsevät loppukesäksi n.90 litran ruukkuun :)
No nyt noissa Rocotoissa on nuput! Onpas mielenkiintoinen kasvi. Mutta pituutta on kummallakin vain se 30cm? Joskohan se lähtisi kasvuun jos alan nuppuja nyppimään?
Luin mielenkiintoista juttua idättämisestä; Elliot Colemanin kirja The New Organic Grower sanoo että paras tapa idättää ja esikasvattaa taimet olisi tuollaisissa muoteilla tehdyissä "multapaakuissa". Hänen mukaansa tavattuaan ruukun reunat kasvin juuret alkavat suikertamaan ympäriinsä etsiessään lisää tilaa. Tämä hidastaa kasvua vaikka kasvi sitten siirrettäisiinkin isompaan ruukkuun. Näissä multapaakuissa ei kuulemma näin käy,vaan juuret jäävät reunoille "odottamaan". Muutenkin tuollaisessa paakussa maa- aineksen määrä on maksimaalinen suhteessa vietyyn tilaan. Ja sitä ei pysty ylikastelemaan,koska paakku pitää vain tietyn määrän vettä ja loppu valuu pois. Pitääpä etsiö jostain tuollaisia muotteja.
Erinomainen kirja muuten tuo edellämainittu!
Hmm, toimiskohan tuossa jotkut verkkopussit joka pitäisi sen paakun/multakasan koossa?
Niin en tiedä... nimenomaan tuo Coleman puhui noista kuutioista. Ja olihan siinä muitakin pointteja, esimerkiksi hyvä "blandis" turvetta, hiekkaa,kompostia,jne., josta se ne kuutionsa tekee. Ja niiden kuutioiden pitäisi siis pysyä koossa ihan hyvin,ja kestää käsittelyäkin. 10cm kuutio sisältää saman verran multaa kuin 15cm "normaali" ruukku.
http://www.johnnyseeds.com/catalog/subcategory.aspx?category=292&subcategory=616
Tuolla noita myydään,varmaan löytyisi Euroopastakin kun etsii. Tärkeää on että ne ovat tuollaisia tasaisia kuutioita,eivät mihinkään päin suipponevia. Aika hyvä nettisaitti muuten tuo em.!
Ja Colemanin resepti kuutioiden tekoon:
3 ämpäriä turvetta (lannoittamatonta)
1/2 kupillista (cup) kalkkia
2 ämpäriä karkeaa hiekkaa tai PERLIITTIÄ :)
1 ämpäri "soil" eli maata, hyvää puutarhamaata
2 ämpärillistä kypsää kompostia
sekä lisäksi peruslannoite,joka sekoitetaan kupillisesta kutakin:
Blood Meal tai suomalaisittain kelpaa sarvilastu
Colloidal Phosphate (?) jonkinlaista kivijauhoa joka sisältää 22% P:tä
Merileväjauhetta
Ja tuolla pitäisi siis kasvaa kuin taiottu. Pitää vähän etsiskellä että mitä vastaavia aineita täältä Suomesta löytyisi.
Ja sitten puristaa kasaan koko paketti?
Eikös siitä tule liian tiivis chilikasveille, eikös ne vaadi vähän kuohkeampaa kasvualustaa?
Mutta kokeileppa asiaa ja ilmoittele tuloksista :)
Kevään ensimmäinen puhkeamaan päässyt kukka ei ollutkaan chili, vaan Ananaskirsikka. Sain eilen myös toisen Physaliksen eli Alkekengin eli Lyhtykoison. Nättejä ja mielenkiintoisia nämäkin.
(http://img160.imageshack.us/img160/1416/ak7sc.jpg)
Kuviakuvia.
Jos haluaa nopean kasvajan niin kyllä tämä PI441596 on hyvä valinta; annan sen nyt kukkia kun nuppuja alkaa olla niin paljon etten enään jaksa niiden kanssa.
(http://img224.imageshack.us/img224/1219/lehvst5hz.jpg)
ChiliParkilta saatu Bolivian Rainbow alkaa olla kanssa aika komea.
(http://img371.imageshack.us/img371/3467/bolivian0gu.jpg)
Chinense Royal Gold on ihan älyttömän kaunis chili; lilan punertavat varret ja lehtiruodit, sekä reunoilta ylöspäin kääntyvät lautasmaiset lehdet.
(http://img224.imageshack.us/img224/7126/rg1ja.jpg)
Ja tässä vielä yksi voitettu Nemesis; niin kauan kuin olen keväisin jotain idättänyt, niin olen aina yrittänyt laventelia,aina surkeasti epäonnistuen :? Mutta tänä keväänä peräti kaksi taimea selvisi!
(http://img371.imageshack.us/img371/3112/laventeli3zl.jpg)
Joo, palstalla on muutama kilo tekijältä valunut mullan (saven) sekaan. Olkea hain joo katteeksi; saavat siinä maatua ja samalla pitää rikkaruohoja aloillaan. Lehmänpee on siinä keossa hesarien alla; saa siinä muhia vielä pari viikkoa, ennen kuin uskallan nuo Uchiki Kuri- kurpitsat siirtää ulos. Useamman vuoden projektihan tuo todella on, sillä miltei kaikki käytettävä maa on tuotava sinne itse. Nyt kokeilen erilaisia maanparannuskasveja (keltalupiini,virna,apila,auringonkukka ja kuituhamppu!), josko joku niistä viihtyisi ja jaksaisi möyhentää maata syvemmälle kuin yhden lapion piston: siinä vaiheessa tulee meinaan sellainen savibankki vastaan että ainakin multa loppuu ruuti.
Ja toi kilpailukasvi on kyllä aika jännä kukkija; nuput ovat tollaisia pieniä nykeröitä,joista ei oikein osaa sanoa mitä ne meinaavat?
Laiotoin eilen CGN 20511- Chacoensen palstalle kokeeksi. Se sai suojakseen kaksinkertaisen hallaharson. Kunhan ilmat lämpenevät, niin vien sinne varmaan muitakin,kun noita taimia pääsi siunaantumaan turhankin kanssa.
Kyllä nuo sääjumalat ovat muuten todella raakoja kavereita; joka keväthän menee täällä justiinsa näin: toukokuun alussa on helteiset ilmat,juuri tarpeeksi kauan että suomalaiset ehtivät vaihtaa shortsit jalkaan ja alkavat ajatella että nythän se kesä sitten tuli. Noh, pari viikkoa myöhemmin alkavat nämä luuihin ja ytimiin ulottuvat kosteat kylmät, joita riittääkin sitten juhannukseen saakka! Sadistiset äpärät... :evil:
Chaco palstalla oli kuollut; näytti ihan pystyyn kiivuneelta.Ehkä se tuplaharso nosti päivälämmön liian ylös?
Vähän päivitystä tännekin. Kaikki kasvit muuttivat ympärivuorokautisesti parvekkeelle,ja pääsivät lopullisiin ruukkuihinsa,suurin osa kymppilitraisiin.
PI441596 kukkii jo mukavasti.
(http://img301.imageshack.us/img301/4782/764415961cg.jpg)
Omnicolorkin haluaisi kukkia,muttei saa ihan vielä.
(http://img301.imageshack.us/img301/7931/76omnicolor6fz.jpg)
Rocoto on kestänyt +4 astettakin,ja viihtyy mainiosti.Siitäkin saa nyppiä jatkuvasti nuppuja.
(http://img207.imageshack.us/img207/354/76rocoto9xp.jpg)
Kesä antaa odotella vieläkin itseään :? Mutta ehkä se sitten kestää pidempään?
Kuinka kylmä on ollut parvekkeellasi yöllä kun chilit ovat yötä siellä viettäneet? Kun pitäisi varmaan pian viedä itsekkin chilit yöksi kasvariin mutta en tiedä että kuika kylmä saa olla?
Jossain +8:ssa on käynyt. Kyllähän sen huomaa joidenkin,erityisesti Chinensejen kasvun melkein täydellisenä pysähtymisenä, mutta minkäänlaista lehtivahinkoa ei kyllä ole syntynyt. Ja se on vaan niin paljon helpompaa kun ei tarvitse kärrätä niitä aamulla ulos,ja illalla sisään,ja aamulla ulos......
No en sitten taida vielä viedä taimia yöksi kasvihuoneeseen koska siellä on öisin jotain 5 astetta plussaa :evil:
Lainaus käyttäjältä: "Kanto"No en sitten taida vielä viedä taimia yöksi kasvihuoneeseen koska siellä on öisin jotain 5 astetta plussaa :evil:
Ei taida uskaltaa ihan vielä laittaa kasvariin ilman lämmitystä, vai?
Täällä päin pidetää nyrkkisääntönä yli 50°F eli +10°C yölämpötilaa. Alemmassa kasvu tosiaan hidastuu. Syksyllä chilit kyllä kestävät kylmempääkin, mutta silloinhan odotellankin vain sadon kypsymistä
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Täällä päin pidetää nyrkkisääntönä yli 50°F eli +10°C yölämpötilaa. Alemmassa kasvu tosiaan hidastuu. Syksyllä chilit kyllä kestävät kylmempääkin, mutta silloinhan odotellankin vain sadon kypsymistä
Tarkoittaako tuo kasvihuoneen vai pihan lämpöä?
Lainaus käyttäjältä: "Kanto"Lainaus käyttäjältä: "svalli"Täällä päin pidetää nyrkkisääntönä yli 50°F eli +10°C yölämpötilaa. Alemmassa kasvu tosiaan hidastuu. Syksyllä chilit kyllä kestävät kylmempääkin, mutta silloinhan odotellankin vain sadon kypsymistä
Tarkoittaako tuo kasvihuoneen vai pihan lämpöä?
En ole svalli, mutta luulisin hänen tarkoittavan sitä lämpöä, jossa kasvit ovat. Eli jos kasvit ovat pihalla niin silloin siellä pitää olla se 10astetta ja jos kasvarissa niin sama.
Okei nyt selveni luulin jo vähän, että ulkona pitäisi olla 10 astetta :oops:
Kukkia alkaa olla jo monessa kasvissa. Vasemmalta; Omnicolor, Pimenta- de- Bode, Bolivian Rainbow ja PI441596.
(http://img224.imageshack.us/img224/3407/montaasi3cm.jpg)
Ulupica alkaa räjähtämään käsiin hydrossa:
(http://img221.imageshack.us/img221/1076/ulupica9ir.jpg)
Ja vieressä Praetermissum CGN 22795 bubblerissa kasvattaa urheasti vain yhtä vartta:
(http://img221.imageshack.us/img221/8255/praetermissum0zs.jpg)
No tulivathan ne,punkit nimittäin :evil: Ananaskirsikka on pahiten saastunut ja sen viereinen PI441596,joista jälkimmäinen kantaa yli 100kpl raakileita. Tilasin juuri Biotuksesta Ansaripetopunkkeja,yritetään pitää kasvit siihen asti hengissä suihkuttelemalla.
Kesä etenee. Chilikausi on aloitettava niin aikaisin, että kaudesta pakostikin tulee hyvinkin pitkä. Tämä taas tarkoittaa sitä että uupumus iskee aina tässä loppukesän kynnyksellä. Vihannespunkitkaan eivät osoita taipumisen merkkejä,ja myös pieniä vihreitä toukkia olen löytänyt järsimästä isompaa Whippet`s Tailia. Jos ensi kesäksi investoisi johonkin isompaan hydrosysteemiin,niin olisi helpompi pitää parveke puhtaana,ja ehkä estää hieman ötökköjen hyökkäyksiä. Ruukkujen väleihin ja alle,sekä kuolleisiin lehtiin ja roiskuneeseen multaan pesiytyy niin helposti kaikenlaista...
Tässä kuitenkin yksi positiivisimmista tapauksista,Ulupica hydrossa. Nuppuja alkoi muodostua noin viikko sitten:
(http://img206.imageshack.us/img206/18/ulusisllib8.gif)
Tämän kaverin kanssa alku kesti todella kauan; idättyään Tubocapsicum Anomalum on todella pieni ja onneton rääpäle. Nyt n.2 kuukautta myöhemmin se on vasta lähtenyt kasvuun.
(http://img231.imageshack.us/img231/7173/20anomalumaf0.jpg)
Pimenta-de-Boden hedelmät ovat tälläisiä pieniä (n. peukalon kynnen kokoisia) timantin muotoisia palloja. Voi olla että luvassa on jotain aika tulista?!
(http://img216.imageshack.us/img216/8388/20pimentaij8.jpg)
No nyt on kesän ensimmäiset endorfiinisävärit saatu! :D Jotenkin mulle oli jäänyt käsitys ettei tuo PI441596 oli kauhean tulinen,ja haukkasin puolikkaan palon kerralla; kyllähän se potki ihan hyvin,hiki valui ja maitotölkki hupeni nopeasti :lol:
Terve,
Onko sulla kuvaa PI441596:sta? Jos mahdollista, niin haluaisin nähdä kuvan koko kasvista ja sitten marjoista/kukista. Mulla meni keväällä yksi chilin lajike sekaisin enkä ole varma onko se Pi441596 vai CAP221. CAP221:stä ei taida olla kenelläkään kasvamassa, enkä ole siitä kuvan kuvaa löytänyt...
-Esa
Mulla ei nyt just ole kameraa käsillä,mutta tuolla ainakin on kuva hedelmästä: http://www.thechileman.org/results.php?submit=Search&chile=1&find=PI+441596&heat=Any&origin=Any&genus=Any
Koko kasvi on hyvinkin ohukainen,ja varmaan jos en olisi sitä reilusti tukenut,niin se olisi ihan köynnösmäinen. Hedelmät ovat aika pieniä,ehkä n.5cm pitkiä keskimäärin. Kasvin korkeus on n.80cm.
Tässäpä jotain aika erikoista. PI 441551 on kasvattanut muutamaan calyxiin tuplakukat! Siis niinkuin kuvassa näkyy,ne kasvavat samasta pisteestä. Onko kukaan törmännyt samanlaiseen ilmiöön? Pitää varmaan säästää siemeniä ja katsoa toistuuko mutaatio jälkikasvussa.
(http://img479.imageshack.us/img479/1818/4415512if7.jpg)
(http://img206.imageshack.us/img206/6985/4415511yh1.jpg)
Jos noista alkaa pötkylä kasvamaan, niin laitahtan siitäkin kuvan tänne :D . Olisi hyvin mielenkiintoista nähdä että millainen niistäkin sitten kasvaa...
Mulla on samanlainen tuplakukka Bolivian Rainbowis ja saatto olla jossain toisessakin..
No hyvä tietää,ettei niin kovin harvinaista ole. Pitää yrittää pölyttää yksi pari,että näkisi mitä niistä tulee.
Mutta: päivän iso tapahtuma: 10000 lukukertaa tällä threadilla!!!!!!!!!!!!!!
:D :D :D :D Ikäväkseni on aamu,ettei voi olutta avata juhlan kunniaksi,mutta kahvi saa kelvata. Kiitoksia kaikille lukijoille!! :D
Minäpä tyött.. kesälomalaisena voisin mennä avaamaan yhden oluen näin onnellisen perhetapahtuman johdosta.
Onnittelut "kymppitonnikerhoon" pääsystä myös minunkin puolestani! :D
Itselläni on vielä hieman matkaa siihen tavoitteeseen, mutta nykyisellä päivitystahdilla sen pitäisi onnistua järjellisessä ajassa :wink:
-Harry
Lainaus käyttäjältä: "Nike"
Tässä kuitenkin yksi positiivisimmista tapauksista,Ulupica hydrossa. Nuppuja alkoi muodostua noin viikko sitten:
(http://img206.imageshack.us/img206/18/ulusisllib8.gif)
:shock: looking pretty damn nice... mie kun en näistä vilhoista niin tiä... onko tietoa minkä tyyppistä versiota tosta C. eximiumista sun kasvi edustaa?
Alkanut vähitellen tää hulluus syventyä ja härölajitkin kiinnostaa....
Lainaus käyttäjältä: "Nike"
Mutta: päivän iso tapahtuma: 10000 lukukertaa tällä threadilla!!!!!!!!!!!!!!
Kiinnostavammaksi käy koko ajan !!!!
Sulla oli muuten 1 vuotis synttäritkin äsken... onnea...mul on viel pari viikkoa
ps. Bukowski on aika levoton äijä
Bukowski on niitä harvoja ihmisiä jotka näkee asiat sellaisina kuin ne ovat,myös itsensä.
Thietavu-Tommi tietäisi tuosta Ulupicasta enemmän; se on häneltä saatu pistokkaana.
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Bukowski on niitä harvoja ihmisiä jotka näkee asiat sellaisina kuin ne ovat,myös itsensä.
Thietavu-Tommi tietäisi tuosta Ulupicasta enemmän; se on häneltä saatu pistokkaana.
Se on, muistaakseni, muoto jota itse nimitän "isomarjaiseksi" (= ihmisen osin jalostamaksi) c.eximiumiksi. Ihminen on sekoittanut siihen c.pubescensia, mikä selittää suuremman marjan. Sekoittuminen lienee tapahtunut satoja ellei tuhansiakin vuosia sitten Boliviassa, koska edelleen luonnossa tavataan tätä isomarjaista muotoa. Kasvia kutsutaan myös Rocopicaksi (Rocoto x Ulupica) sillä suunnilleen samanlainen sellainen voidaan risteyttää myös suoraan villistä eximiumista ja Rocotosta.
Siinä mielessä se on "vakiintunut risteytymämuoto" - mutta totuus saattaa silti olla ihmeellisempikin. Nimittäin, c.eximiumia pidetään toisaalta c.pubescensin ainoana tunnettuna sukulaisena ja kantamuotona. Näiden kasvien luontaisia välimuotoja ei tunneta, mikä on merkillistä. Sen sijaan että "Rocopica" olisi (vain) kahden lajin risteytys, se saattaisi olla myös "puuttuva rengas" eli kauan etsitty Rocoton varhainen jalostusmuoto... Hieno kasvi kumminkin! :)
Värejä alkaa löytyä.
(http://img177.imageshack.us/img177/8310/vrivv6.jpg)
Hieman harvinaisempaa osastoa: C005641 C. Chacoense.
(http://img162.imageshack.us/img162/6373/c005641by0.jpg)
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Hieman harvinaisempaa osastoa: C005641 C. Chacoense.
(http://img162.imageshack.us/img162/6373/c005641by0.jpg)
Chacoense on siitä kiintoisa laji, että se edustaa eteläisellä pallonpuoliskolla samaa mitä villi c.annuum edustaa pohjoisella. Ja molemmat ovat melko läheistä sukuakin toisilleen... Maailman eteläisin chililaji, siinä missä villi-annuum on pohjoisin. :)
Risteytyykö Chacoense muuten Annuumin kanssa?
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Risteytyykö Chacoense muuten Annuumin kanssa?
Pitäisi risteytyä, ainakin jossain määrin...
Jesh!! Kirvat ovat vainonneet kasvejani jo pari viikkoa,ja keräsin ulkoa olikohan 7 kappaletta leppäkerttuja niitä saalistamaan. Tänään löysin kasveista MONTA leppäkertun toukkaa,joten kirvojen päivät taitavat olla luetut! :twisted:
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Jesh!! Kirvat ovat vainonneet kasvejani jo pari viikkoa,ja keräsin ulkoa olikohan 7 kappaletta leppäkerttuja niitä saalistamaan. Tänään löysin kasveista MONTA leppäkertun toukkaa,joten kirvojen päivät taitavat olla luetut! :twisted:
Nyt vaan taustalle soimaan Imperiumin vastaisku.
Dii-dii-dii-didi-dii-didi-dii :lol:
Joo, ja semmoinen uhkaava respiraattorin kohina ;)
Leppäkerttu vääntää jonkinlaista "sylkipesää" munilleen Frutescensin lehden alle.
(http://img81.imageshack.us/img81/5006/leppisku6.jpg)
Praetermissum CGN22795 alkoi vihdoin kukkia. Joskin sekin on aika pahan kirvahyökkäyksen alla (yksi kuvassakin).
(http://img142.imageshack.us/img142/6578/praeterkukkapp3.jpg)
Mä oon huomannut omista kasveissa, että mullassa kasvavat ovat olleet herkempiä kirvainvaasioille kuin hydrokasvit... taas yksi piste hydroilulle... leppikset toimii... omassa ansarissa on ehkä 20 aikuista, mutta ne 'toukat' vasta petoja ovat
Syksy lähestyy,lehdet alkavat jo useimmissa chileissä kellastua ja putoilla. Onneksi muutamat myöhäiset vielä jaksavat tuoda uutta väriä; eikä tarvitse olla biologi huomatakseen näiden kaverusten läheiset sukulaisuussuhteet:
(http://img136.imageshack.us/img136/4139/rojokukkawb1.jpg)
Rocoto Rojo
(http://img227.imageshack.us/img227/1756/rocopicakukkatw8.jpg)
Rocopica
Kuvista ei voi sanoa kuin Wau. Olen jo tainnut kysyäkin, mutta millä kameralla ja asetuksilla nuo kuva on otettu? Tainnut ainakin olla iso aukko, kun tuo tarkan alueen syvyys on noinkin nätisti kavennettu, että etu- ja taka-ala on tehokkaasti sumennettu itse kohteen ympäriltä hienosti pois.
-Sale
Mulla on toi Canonin G6, ja välillä käytän Canonin isoa salamaa apuna. Ja joo, aukko on täysillä.
Juu, kausi vetelee viimeisiään. Kirvat tekivät viimeisen ison rynnistyksen parvekkeelle leppäkertun toukkien aikuistuttua ja lähdettyä paremmille apajille. Nyt jännitetään josko Rocopica ja yksi jäljellä oleva Chacoense ehtivät kypsytellä marjansa ennen kuin öttiäiset tekevät niistä selvää. Käyn kyllä joka päivä viivytystaistoa sumutinpullon ja mäntysuovan kanssa,mutta kylmät yöt ovat heikentäneet kasveja siinä määrin,että ne eivät enään jaksa jjurikaan vastustella itse tuholaisia. Pratermissum kaatui ikävä kyllä ennen kuin yksikään marja ehti kypsäksi :(
Eivät ehtineet kypsyä em. lajikkeet :( Rocopica olisi varmaan mullassa kestänyt pidempään,mutta kun vesi jäätyy hydrossa niin siinä ei auta mikään...
Ensi kesässä alkavat jo ajatukset hiljalleen pyöriä. Ajattelin parvekkeelle vain yhtä tai kahta villilajia,päämääränä ihan selkeästi siementuotanto. Tuonne avomaalle laitetaankin sitten enemmän kokeiluja. Maulta sain Venäläisiä lajikkeita, kaapissa odottaa 5 eri Chacon siemenet, ja Reimeriltä ajattelin tilata muutamat ihan uutukaiset lajikkeet. Ja ehdottomasti aion kanssa kokeilla parvekkeella hydrossa tuollaista Reimerin myymää pippuripuuta.
Neemiä pitää hommata parvekekasveille; loppukesän kirvainfektio oli jokseenkin väsyttävä. Mitenköhän se Neem vaikuttaa esim. leppäkerttujen viihtyvyyteen? Vaikka eiväthän ne tietenkään viihdy jos ei ole saaliseläimiäkään...
Neem vaikuttaa kasvin kautta imeviin hyönteisiin, eli leppäkerttuihin ei pitäisi olla muuta vaikutusta kuin ruuan väheneminen.
Lainaus käyttäjältä: "Os2"Neem vaikuttaa kasvin kautta imeviin hyönteisiin, eli leppäkerttuihin ei pitäisi olla muuta vaikutusta kuin ruuan väheneminen.
Miten niin ''ruuan väheneminen'', sehän juuri helpottaa leppäkerttuja. :wink:
LainausMIten niin ''ruuan väheneminen'', sehän juuri helpottaa leppäkerttuja. Wink
Leppäkertut syövät kirvoja. Neem tappaa kirvoja. = Vähemmän ravintoa leppäkertuille = taistelu ravinnosta = vaikeampi tilanne kuin runsasirvaisena aikana.
Saa korjata jos olen aivan väärässä.
Lainaus käyttäjältä: "Os2"LainausMiten niin ''ruuan väheneminen'', sehän juuri helpottaa leppäkerttuja. Wink
Leppäkertut syövät kirvoja. Neem tappaa kirvoja. = Vähemmän ravintoa leppäkertuille = taistelu ravinnosta = vaikeampi tilanne kuin runsasirvaisena aikana.
Neem tappaa kirvat leppisten puolesta, niin leppäkertut pääsevät kuin puhvettiin
Lainaus käyttäjältä: "Maba"Lainaus käyttäjältä: "Os2"LainausMiten niin ''ruuan väheneminen'', sehän juuri helpottaa leppäkerttuja. Wink
Leppäkertut syövät kirvoja. Neem tappaa kirvoja. = Vähemmän ravintoa leppäkertuille = taistelu ravinnosta = vaikeampi tilanne kuin runsasirvaisena aikana.
Neem tappaa kirvat leppisten puolesta, niin leppäkertut pääsevät kuin puhvettiin
Kysymys onkin: kelpaako leppäkertuille valmiiksi kuolleet kirvat, vai syövätkö ne pelkästään eläviä yksilöitä (siis kirvoja)?
Tulee käytännössä täysin turha ja OT viesti, anteeksi siitä. Kirvoihin palatakseni kuinka monta päivää keskimäärn kirva säilyy leppäkertulle syömäkelpoisena kuolemansa jälkeen huoneenlämmössä?
Ja tappaako tuo Neem kirvoja vai pelkästään ehkäisee kirvojen invaasion maistumalla pahalle tms.?
Lainaus käyttäjältä: "Os2"Tulee käytännössä täysin turha ja OT viesti, anteeksi siitä. Kirvoihin palatakseni kuinka monta päivää keskimäärn kirva säilyy leppäkertulle syömäkelpoisena kuolemansa jälkeen huoneenlämmössä?
Riippuu varmaan miten paljon niitä kirvoja on ja miten paljon leppäkertut syövät.
Ja kyllähän se neem varmaan kulkeutuu kirvoista kerttuihin? Vanha kunnon DDT- ilmiö. Toisaalta,jos se neem on todella tehokasta,niin eihän niitä leppäkerttuja edes tarvitse.
Tuli tuo edellinen viesti lähetettyä vähän huolimattomasti. Siis sitä hain, että mun käsityksen mukaan tuo Neem on hyönteiskarkoite eikä -myrkky.
Fatalii muistaakseni jossain viestissä mainitsi ensin myrkyttäneensä ja sen jälkeen käsitelleensä puskansa Neemillä.
Ken tietää voisi kertoa tarkemmin...
Noh,tuli sitten jo aloitettua ensi kausi; laitoin Reimerille tilauksen, joskin hyvin pienen (olen VANNONUT pienentäväni projektejani!!). NuMexin Big Jimiä ja Conquistadoria.
Nyt menivät sitten kauden ensimmäiset siemenet itämään, siis kaksi em. lajiketta. Kiitettävän nopea on kyllä Reimerin toimitus. Ja otin vielä mielenkiinnosta Pippuripuun siemeniä,jos saisi tehtyä omaa mustaa pippuriakin.
Mikähän on noiden siementen saatavuus muuten Reimerista. Ainakin alkuvuodesta oli joku viruspelko EU päättäjillä ja kun yritin tilata Redwood City Seed companysta siellä oli seuraavanlainen varoitus:
----8<----8<----8<----8<----8<----8<----8<----8<----8<
IMPORTANT NOTE FOR ALL EUROPEAN UNION customers: EFFECTIVE JANUARY 13, 2006, we cannot ship any seeds of Peppers, Tomatoes, Tomatillos or Tobacco to the EU, due to the new Potato Spindle Tuber Viroid (PSTV) regulation on seeds, even though there is no evidence that these seeds can transfer the viroid to potato plants.
----8<----8<----8<----8<----8<----8<----8<----8<----8<
http://www.batnet.com/rwc-seed/#anchor22007
Kolmisen viikkoa sitten kyselin auringonkukansiemeniä linnuille paikallisesta supermarketista ja he sanoivat että siemeniä ei saa kun ne menee jonkun tarkistuksen läpi. Eli tuo sama PSTV juttu olisi vieläkin päällä. Tänään siemeniä kyllä sitten jo oli.
Tilasin omat BigJimini www.chileseeds.co.uk ja ne tulivat viikossa. Huomenna heitän Bilteman autonpesusienten sisään ja idätyskaappiin.
Rocotot, LD ja Goats Weed siellä jo nostivat kivasti päätään kun kävin tänään viikon työmatkan jälkeen tarkistamassa.
Ei kyllä ollut mitään mainintaa Reimerillä ko. asiasta?
Lainaus käyttäjältä: "TSO"
Kolmisen viikkoa sitten kyselin auringonkukansiemeniä linnuille paikallisesta supermarketista ja he sanoivat että siemeniä ei saa kun ne menee jonkun tarkistuksen läpi. Eli tuo sama PSTV juttu olisi vieläkin päällä. Tänään siemeniä kyllä sitten jo oli.
Tuskinpa tästä oli kyse, sillä auringonkukka kuuluu asterikasvien heimoon. Lienee tullilaboratorio kuitenkin joka kyseisestä satsista jotain tsekannut.
MJoo... 2 kpl Big Jimejä kasvattelee jo ensimmäistä oikeaa lehtiparia. Conquistadorit olivat taas tunnettua Reimer- laatua, eli yksi n.15:sta iti!
Sitten tilasin Fungi Perfectistä tuota muualla aikaisemmin mainitsemaani MycoGrow- geeliä, jonka siis pitäisi sisältää useaa erilaista mykorritsa sientä. Tai siis niiden itiöitä. Ruiskuttelen sitten niitä tuonne taimien juurille kunhan paketti saapuu. Voisi tehdä yhden vertailuparin ko. tuotteella, vaikka noista Maulta saaduista venäläisistä chileistä.
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Sitten tilasin Fungi Perfectistä tuota muualla aikaisemmin mainitsemaani MycoGrow- geeliä, jonka siis pitäisi sisältää useaa erilaista mykorritsa sientä. Tai siis niiden itiöitä. Ruiskuttelen sitten niitä tuonne taimien juurille kunhan paketti saapuu.
Pahus, olis pitänyt olla yhteyksissä, niin olisin tullut kimppaan tilaukseen... pistätäkö jotain infoa toimitusajasta ja sivukuluista kun itiöt saapuvat?
Pitänee tilata siidut vaikka enklannista, Reimeriä kun meinasin itsekin kokeilla...
Alle 10$ pitäisi jäädä postikuluineen. Unssi eli 28g pitäisi olla tuota "kamaa", ja sillä pitäisi pitkälti toista sataa taimea hoidella. Ilmoitan vielä että kuinka kauan saapumisessa kestää.
Juu, eli MycoGrow tuli kolmessa päivässä ja maksoi kaikkineen tuon kympin verran. Ja kaikkiin taimimultiin olen sitä lisäillyt,ja kyllä musta tuntuu että taimet ovat hyvinkin virkeitä, vaikka lisävaloa en ole juurikaan tänä keväänä antanut.
Lajikelista on hyvinkin pieni (ja aika tylsä):
Big Jim
Conquistador
Cayenne
Lorno di Torro- paprika
World Beater- paprika
+ muutama venäläinen lajike sen mukaan mitä niistä itää
Lainaus(olen VANNONUT pienentäväni projektejani!!)
Mitäs tää tämmönen on?
No kun on kaikki paikat täynnänsä taimia ja sitten vielä kesällä sitäkin täydempänä kasveja... siinä kärsii yksittäiset kasvit jo hoidon puuttesta,kun ei muista mitä litkua on kelleken milloinkin syöttänyt ym. mutta eipä silti,nyt olen hurahtanut kaktuksiin, ja niitäkin on toistakymmentä lajiketta taimiasteella :?
Mukavana yllätyksenä yksi CAP 1530 Cardenasii/ Rocopica nosti päänsä tänään mullasta. Viime vuonna jäivät ko. hedelmät kypsymättä, joten uusintakierros on tervetullut. Myös venäläiset lajikkeet Astrahanski, Dvoinoje Izibilije ja Zadira liittyivät taimien sankkaan joukkoon.
Nyt vähän harmittaa. Kasasin parvekkeelta kaikki kertyneet vanhat mullat,ja kippasin ne tuohon pihan laidalla olevalle n. 5 neliön pikku puutarhamaalleni. Joukossa oli viime vuotisen Chacoense C05641:n juuripaakku ja pieni tynkä, joka on siis viettänyt koko talven parvekkeella. Huomasin multia levittäessäni että se tynkähän oli sisältä ihan "tuore" ja vihreä eikä mitenkään kuollut! Noh,yritin siinä vähän paikkailla vahinkoja ja peitin juuripaakun mullalla odottamaan kevättä. Jos Aji Perkeleen keksiminen oli nyt noin lähellä ja sen kämmäsin, niin .... :x
^Mielenkiintoista, mutta en kyllä lähtisi heti kutsumaan talvesta parvekkeella hengissä selviytynyttä lajiketta Aji Perkeleeksi ;)
Siis tämähän voisi olla Aji Perkeleen esi-isa Aji hitsin hitsi :D
Mietittyä/tapahtunutta;
- Big Jim kasvaa taimista parhaiten. Ensimmäiset nuputkin ilmestyivät jo.
- Kun on ollut puhetta noista ruukkujen koista; isommassa on varmasti se etu,ettei se kuumene niin paljon kuin pienempi. Siis vaikka isossa olisikin ylimääräistä multatilaa, ja kasvi tuottaisi pienemmässäkin,niin tuo viileänä pysyminen lienee etu? Aionkin laittaa tuon em. BJ:n 70 litran ruukkuun parvekkeelle,kunhan kesä koittaa.
- Samaan asiaan liittyen,olisivatko keraamiset ruukut parempia lämmön eristäjiä kuin muoviset? Itse olen siirtynyt pikku hiljaa kokonaan muovisiin, mutta voi olla että kesällä voisi suoritella vähän koemittauksia lämpötiloista.
- Ja taas olen miettinyt vesiviljelyn eettistä pohjaa. Jossain GHE:n sivuilla puhuttiin tuosta Drain-to-Waste (tai sinne päin) systeemistä,jossa ravinnelitku virtaa vain kerran juuriston ohi ja siitä suoraan viemäriin! Ja ihmetellään miksi vesistöt rehevöityvät? Ja olen siitä ennenkin itkenyt,että sinnehän ne meidänkin pöntöistä ne ylimääräiset huuhtoutuvat.
Lainaus käyttäjältä: "Nike"
- Ja taas olen miettinyt vesiviljelyn eettistä pohjaa. Jossain GHE:n sivuilla puhuttiin tuosta Drain-to-Waste (tai sinne päin) systeemistä,jossa ravinnelitku virtaa vain kerran juuriston ohi ja siitä suoraan viemäriin! Ja ihmetellään miksi vesistöt rehevöityvät? Ja olen siitä ennenkin itkenyt,että sinnehän ne meidänkin pöntöistä ne ylimääräiset huuhtoutuvat.
Tilannetta voi vähän auttaa käyttämällä mahdollisuuksien mukaan käytöstä poistuvan hydrolitkun multakasvien, vaikka emännän kukkien, kasteluvetenä. En tiedä sitten vaikuttaako kotitalous(vesi)jäte rehevöitymiseen ylipäänsä kaupunkialueella enää, jätevesihän puhdistetaan ja juodaan uudestaan. Ekologinen ajattelu ei silti koskaan ole pahasta.
Aika hiljaista chilien kohdalla on ollut. Ainoa kasvi johon olen panostanut on BJ, ja se pukka iha mukavasti nuppua ja on n. 50cm korkuinen. Muut taimet tulevat hitaasti perässä, lähinnä odottelen lämpimiä säitä että saa ne siirrettyä parvekkeelle ja isompiin ruukkuihin. Eivätköhän ne sitten siitä tokene.
Sain vaihdettua tuon katastrofaalisen, Vietnamia muistuttavan vetisen viljelypalstani parempaan samalta alueelta. Uusi palsta on loivassa rinteessä,jotenvesi valuu mukavasti pois eikä jää seisomaan. Muutenkin maatyyppi vaikuttaa paljon paremmalta.
Lainaus käyttäjältä: "Thp", jätevesihän puhdistetaan ja juodaan uudestaan.
Ei kai sentään?!
Minun tietääkseni jätevesi kyllä puhdistetaan, mutta siitä se menee mereen tai jokeen. Parhaimmassakin tapauksessa teollisuuden jäähdytys tms. vedeksi.
Ainakin pääkaupunkiseudulle juomavesihän tulee Päijänteestä.
Olen lisäksi kuullut, että täysin puhtaaksi asti paskavettä on erittäin epätaloudellista, ellei jopa mahdotonta puhdistaa.
Entäs jos ne Päijanteen asukkaat kippaavat jätteensä sinne päijänteeseen? :)
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Lainaus käyttäjältä: "Thp", jätevesihän puhdistetaan ja juodaan uudestaan.
Ei kai sentään?!
Minun tietääkseni jätevesi kyllä puhdistetaan, mutta siitä se menee mereen tai jokeen. Parhaimmassakin tapauksessa teollisuuden jäähdytys tms. vedeksi.
Ainakin pääkaupunkiseudulle juomavesihän tulee Päijänteestä.
Olen lisäksi kuullut, että täysin puhtaaksi asti paskavettä on erittäin epätaloudellista, ellei jopa mahdotonta puhdistaa.
Olet aivan oikeassa. Kun jätevesi on puhdistettu puhdistuslaitoksella se päästetään mm. takasisin vesistöön. Puhdistusaltaissa se puhdistetaan niin että se sisältää esim. typpeä alle säädettyjen arvojen. Eli sitä ei yritetäkään puhdistaa täysin puhtaaksi... tulee halvemmaksi puhdistuslaitoksille.
Mjoo, oli jäänyt väärä käsitys - mereen menevät. Hyvä, että Nike päivitti ketjua niin Tupakan faktatutka heräsi.
Faktatutka.. heh :)
Pidetään Suomen kansaa sivistyneenä! :wink:
Vaikka tässä menee nyt opetukselliset ikäjutut väärinpäin, mutta so what.
Muutama päivä sitten alkoi (tai siis annoin) Big Jim kukintansa. Ihan nättejä isoja Annuum- kukkia. Ei mennyt sinänsä ihan suunnitelmien mukaisesti,koska kasvi on vielä pienessä ruukussa (~3 litraa), ja vain ehkä 50cm korkea. Annan nyt sen tehdä hedelmänsä, ja katselen sitten josko siitä saisi vielä toisen sadon ennen syksyä. Lannoitteena annan nyt sitten BioBizz Bloomia, toisaalta vähän epäilyttää sen suht korkea typpipitoisuus. Neemiä olen yrittänyt ruiskutella kerran viikossa kaikille kasveille, koska ennakkotorjuntahan on helpompaa kuin ihmettely sitten kun lortti on jo puntissa ;) Vieressä hyllyllä on myös ensimmäisessä Sibiria- tomaatissa raakileet.
Voisi kaivaa kameran esille ja alkaa taas laittaa tänne kuvia, että olisi ihmisillä jotain kateltavaakin.
Aika paljon energiaa on mennyt tuonne ulkopalstalle. Siellä on mansikkaa,perunaa,sipulia,purjoa ja Macaa. Viimeksi mainittu on "Andien Ginsenginä" mainittu retiisimäinen kasvi. Sillä pitäisi olla kaikenlaisia hyväätekeviä vaikutuksia. Aikoinaan se kiellettiin Andeilla sotilailta,koska muuten he eivät antaneet naisten olla rauhassa; mieskuntoa siis pitäisi parantaa :P Myös rohdoskasvit ovat tämän kesän "juttu"; Rohtovirmajuuri, Isohirvenjuuri, Punahattu ja Maraljuuri.
Juu, kaikki ovat nyt olleet jo jonkin aikaa partsilla. Innostuin latvomaan melkein kaikki vielä siirron yhteydessä. Big Jim onkin ainoa jossa vielä on kukkia, ja hedelmiä. Tämä on isoin, ja kasvaa melkein silmissä joka päivä:
(http://img143.imageshack.us/img143/5696/bigjim1gv7.jpg)
Kesä alkaa toivottavasti viileiden jälkeen käynnistyä. Chilit ja paprikat alkavat pukkaamaan kukkia. Hain 110 litraa kivijauhoa ja lisäilin sitä myös parvekekasveille. Suurin osa meni kuitenkin ulkopalstalle.
CAP1530 Cardenasii on hienon näköinen mutta todella hidaskasvuinen.
(http://img209.imageshack.us/img209/7706/cardenasiixu8.jpg)
Venäläinen Zadira kukkii myös.
(http://img209.imageshack.us/img209/9337/zadirapx2.jpg)
Vieläx jimmy turpoaa? Hyvä Suomi ! Hyva Nike ! ei kai tässä nyt parilla sentillä hävitä... hematiittia kehiin!!!
19cm oli tänä aamuna, joten taitaa näyttää vähän huonolta... punkit ilmestyivät parvekkeelle ja muutenkin on ollut sää kurjanlaista.
Hematiittiset retiisit ovat vielä kasvamassa, saa nähdä pitääkö tehdä sitten isompi kivitilaus.
Tämä kesä meni pippureiden kohdalta aivan penkin alle. Hedelmiä tuli yhteensä varmaan noin 10 kpl; aloitin varmaan suunnilleen yhtä monella kasvilla...
Zadira nyt ainakin on nätti, vaikka en vielä ole maistanut:
(http://img519.imageshack.us/img519/6154/zadiracz0.jpg)
By onkeltuka (http://profile.imageshack.us/user/onkeltuka), shot with Canon PowerShot G6 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=Canon+PowerShot+G6&make=Canon) at 2007-08-29
No niin, kausi 2008...
Olen oppinut sen verran, että kaikki taimet ovat vielä aika pieniä ja niitä ei ole mahdottoman paljon. Olen käyttänyt tänä keväänä uutta idätystapaa, ja se on ehdottoman hyvä; en ole nähnyt näin pienissä taimissa näin tuuheuta juuria aikaisemmin.
(http://www.cig.canon-europe.com/ph/AIG/LlJgMKxCoJEolgYR7T03ks3kskXL0003kskXLV1Jwmq0a.jpg)
(http://www.cig.canon-europe.com/ph/AIG/I7uhXYSnKrCq0cac1o03ks3kskXL0003kskXLV1Jwmq0a.jpg)
Nuo multapaakut ovat siis jotakuinkin täynnä juuria.
Tekniikka on hoitaa idätys ja kasvatus noin ensimmäiseen oikeaan lehteen asti seoksessa joka on n. puolet kookoskuitua ja toinen puolikas puoliksi vermikuliittia ja perliittia. Seos on siis ns. "soilless" eli siinä ei pitäisi olla mitään mullassa esiintyviä patogeenejä, haitallisia sieniä, homeita ym. Siinä ei myöskään ole ravinteita, eli jossain vaiheessa taimen tultua kunnolla ylös se tarvitsee mietoa ravinneliuosta. Itse olen antanut BioBizz Bloomia ja merileväravinnetta. Kookoskuitu on aivan ylivoimaista turpeeseen verrattuna: se ei kuivu kovaksi koppuraksi jota olisi suunnilleen mahdoton saada kostumaan uudestaan.
Lajikkeeni ovat vaatimattomasti Hungarian Hot Wax, Mucho Nacho, Big Jim, Bolivian Rainbow ja paprika Californian Wonder.
Vaikuttavia kuvia. En ole minäkään kyllä nähnyt tuommosia juuria
noin pienillä taimilla.