Tarkoitus olisi väsätä tälläinen:
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/902486_508316449228300_1546768490_o.jpg)
Letkuina ajattelin käyttää Gardenan easydripin 1/2" letkua runkoputkeksi ja sitä ohuempaa noihin kasteluputkiin.
Kasteluputkien päähän olisi tulossa säädettävät suuttimet hifistelyä varten.
Kansi vesivaneria johon leikattu/porattu reiät ruukuille. Tavan kastelussa upotettu ruukku pysyy EHKÄ paremmin pystyssä vaikka koira/tenava kulkee ohi.
Parvekelaatikko kannen alla keräämään vedet ja letkua pitkin takaisin vesitilaan.
Ajatus oli että järjestelmää voisi käyttää normaaliin kasteluun kun rajoittaa pumpun toiminta-aikaa ajastimella. Hydrona pelattaisiin pidemmillä pumppausajoilla ja kastelusuutinten avaamisella.
Koko satsi siististi koteloiden niin ei häiritse silmääkään.
Onko tässä nyt mitään isompia ongelmia joita en ole tullut huomioineeksi ja miten järeä pumppu tuossa pitäisi olla että toimisi? Liikaa kun on painetta niin suuttimet lentää kuuseen ja vedet roiskuu lattialle, liian pienellä pumpulla hydrotoiminto saattaa kärsiä.
Tavan kastelussa tietty pitää suodattaa paluuvedestä ylimääräiset partikkelit ettei pumppu haukkaa paskaa.
Yksi ajatus oli se että vetäisin tuosta t-putken päästä ventiilillä varustetun letkun tuonne puutarhalaatikkoon. Normikastelussa vena vähän auki niin että laskee vettä suoraan ohi ja suuttimet voidaan pitää pienellä tulvimisen estämiseksi ilman että paineet kasvaa. Hydroillessa vena kiinni ja kaikki paine menisi kasteluputkiin.
Idea jalostunut niin että toteutetaan kahdella parvekelaatikolla, kolme ruukkua per laatikko ja vedet ja t-kappale tulee laatikoiden väliin. Ilmeisesti ei hirveän pielessä ole kun kukaan ei ole kommentoinut. Tai sitten ketään ei vaan kiinnosta tämä projekti.
Mikähän olis kasvualusta?
Pumput keskimäärin eivät nosta nestettä kovin korkealle. Mulla on SERAn järeitä akvaariopumppuja jotka kyllä n. 1,5m nostavat helposti. 45€/kpl. Tulee hilille hintaa.
Suosittelen lämpimästi tutustumista vaikka NFT-kasvatusmenetelmään. Juson päiväkirja on oiva infolähde ja Jewenkin päivyri kannattaa tsekata. Ebb/flood on myös oiva vaihtoehto.
No idea oli että tuota voisi käyttää ihan multa/turvealustoilla kun ajaa pienillä tehoilla/isolla ohivirtauksella tai sitten soralla jolloin ohivirtaus pois ja enemmän painetta sumuttimille. Maksimikorkeus olisi about 90cm.
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - huhtikuu 23, 2013, 22:03:44 ip
No idea oli että tuota voisi käyttää ihan multa/turvealustoilla kun ajaa pienillä tehoilla/isolla ohivirtauksella tai sitten soralla jolloin ohivirtaus pois ja enemmän painetta sumuttimille. Maksimikorkeus olisi about 90cm.
Miksi ihmeessä mullassa? Pumput heti täynnä töhnää. Ravinteiden säätö mahdotonta. Sottaista puuhaa.
Hanki hydrosoraa tai tee NFT. Soita Kärsälle. Tilaa vaikka aloituspaketti, ebbi tai NFT. Suosittelen lämpimästi ennenkuin kumppani hermostuu kun turvevelli on lattialla sotkien perintömaton.
:D
Täällä ei ole hallitusta vaan anarkistinen diktatuuri. Poistin hellasärön tuossa vuodenvaihteessa ja mellastan kahden tenavan ja koiran kanssa.
Mut joo, asiaan. Minulla kun on noita aikaisempia kasveja jotka kasvavat turpeessa, mullassa tai kissanhiekassa ja niille pitäisi saada kastelusysteemi ettei tarvitse koko ajan kytätä. Ja samalla sabluunalla saisi hoitua tuo hydro.
Noiden vesipumppujen valinta vain osottautui vähän hankalaksi kun merkinnät sekavia tai vajavaisia jopa yhden kauppiaan eri mallien välillä. Virtausmäärät löytyy mutta työpaine ja jopa painepuolen liitännän koko luulisi kiinnostavan muitakin kuin minua. Nostokorkeus joka tapauksessa pysyy alle metrissä.
Multakasvien kastelun ja minkäänlaisen hydron yhdistäminen samaan systeemiin on kokolailla mahdotonta. Multakasvien kastelun tarvittava vesimäärä on niin minimaalinen, luokkaa tippoja minuutissa isollekin kasville, että ilman aktiivista mullan kosteudesta riippuvaa kontrollointia ylikastelu on liki varmaa.
Niin ei siis ole tarkoitus yrittää samaan aikaan käyttää 'lomakastelua' ja hydroa vaan ajaa sitä multakastelua ajastimella ja sitten kun systeemin muuttaa hydrolle kasvit ja kasvuaine tietenkin vaihtuu.
Osasin vissiin selittää tarpeeksi vaikeasti asian. :-\
Miksi vaihtaa mullasta hydroon kun on paljon helpompaa valita jompikumpi alusta asti. Voihan halutessaan tietysti lisätä työmäärää ja vaikeusastetta.
Jos bonsai on pysynyt hengissä melkein 20 vuotta niin en tässä vaiheessa todellakaan kokeile mitä se tykkäisi kasvaa hydrossa. :o
Itse meinaan hoitaa multakasvien kastelu blumat tropf systeemilla. 50€/12 kasvia tai sinne päin kirpaisee tietty mutta niin pikkukippojen vahtiminenkin... Chilitarvikkeella on. Meinasin pistä niitä tiputtamaan pauliinojen/mimoosien resoihin et pysyy pinta kuivana. Katsotaan miten säätö onnistuu ja jos letkut menevät umpeen suolasta kun vähän ravinteita meinasin samalla syöttää...
Itsekin harkinnut samaa pakettia mutta kun tila voi olla kohta kortilla niin pitäisi kehitellä monikäyttösysteemi.
Tai sitten pitää tehdä jokin hyllymallinen ratkaisu mutta sitten tarvitsee taas lisää valoa.
Mulla on ollut Tropf-Blumat käytössä kaksi edellistä kesää ja suosittelen todella lämpimästi. Alkusäätöjen jälkeen riittää kun huolehtii että on vettä pöntössä.
Tietenkään näitä ei ollut Chilitarvikkeella hyllyssä.
Mites tuossa paketissa on vesisäiliön asemointi suuttimiin nähden? Chilitarvikkeen sivuilla luki 'Vesiastian pinta ei saa olla Blumatin yläosaa korkeammalla.' Jaksaako noi suuttimet oikeasti nostaa vettä ja jos jaksaa niin miten korkealle? Ja noiden suuttimien kairaaminen Bonsaipurkkiin tuntuu vähän kyseenalaiselta. Isommissa saa ehkä piilotettua kiven taakse mutta pienemmissä nuo ei kyllä mitään kaunistuksia ole.
Pitää vissiin koitaa rakentaa joku säädettävä hyllykkö että saa tilan käytettyä hyödyksi.
Mutta tuo minun suunnittelemani systeemi varmaan toimisi hydrona kun keksii sopivan pumpun?
Perus blumat ja tropf toimii vähän eri tavalla! Blumat imee itse ja tropf (ymmärtääkseni) on kuin ruukkukohtainen automaattihana joiden reso on korkeammalla kuin ruukut.
No joo, juttelin opettajani kanssa ja hylättiin tuo jatkuva kastelu. Vettä kerta päivä ja that's it. Eli ajastinpohjainen ratkaisu pitää kehitellä. Se jos kerralla tulee liikaa vettä ei ole isokaan ongelma mutta jatkuva kosteus on.
Minulla lorisee koko valoisa aikaa. Kasvaa kuin rikkaruohoa ja meinaan anna pulputtaa koko kesän vuorokauden ympäri. Kusee joka verkkoruukkuun sopivalla paineella. Päiväkirjastani selivää loput. Linkki alla. Olen rakentamassa suurennettu versio nyt parvekkeelle. Sama periaatte kuitenkin.
Minulla on rakennettuna vastaavanlainen systeemi, mitä suunnittelet. Olen toteuttanut omani kahdesta parvekelaatikosta, jotka ovat sisäkkäin. Näitä sisäkkäin olevia parvekelaatikko "yskiköitä" on kaksi ja molemmissa 3 kpl ruukkua täytettynä hydrosoralla. Parvekelaatikoita on kaksi sisäkkäin, joista ylemmän pohjaan on tehty reikä ruukkujen kohdalle. Pumpulta tulee letku parvekelaatikoiden väliseen rakoon ja tästä letkusta jakautuu jokaiselle ruukulle oma tippaletku. Pumppu pumppaa jokaiselle ruukulle vettä ilman suuttimia ja vesi palaa resoon alemmassa parvekelaatikossa olevaa poistoletkua pitkin.
Hyvin tuntuvat chilit viihtyvän tässä systeemissä. Viime kesänä ikkuna kasvoi tukkoon ollessani viikon reissussa chilien kasvuvaiheen aikana. Pumppua olen pitänyt päällä kerta/3h, vähempikin varmasti riittäisi, mutta en ole jaksanut alkaa hienosäätää tuon jakson kanssa. Voin laittaa kuvia omasta systeemistäni, kunhan sen tuolta talvehtimis tilasta takaisin ikkunalle siirrän.
Millaisella pumpulla ajat tuota systeemiä? Kuvat olisi tervetulleita myös.
http://herbert.fi/vesipumppu-hx-6520-1000lh-35w-p-631.php
http://www.chilitarvike.fi/vesipumppu_hx-6520
Tällainen pumppu on käytössä. Onhan tuolla vähän hintaa, mutta tuntuu olevan kestävä hankinta. Tämä yksilö on ollut jo useamman vuoden säännöllisen epäsäännöllisessä käytössä.
Ajattelin ottaa kuvia tuosta virityksestä, kunahan se tuolta kaapista ikkunalla kerkeän siirtämään. Ensi viikolla varmaan sen saan aikaiseksi.
Mieluumin ostaa yhden vähän jykevämmän kuin kokeilemalla käy läpi muutaman halvan... Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa sanotaan ja sen on kyllä huomannut moneen kertaan.
Loman alku ja auringonpaiste viivästyttivätkin kasvien ikkunalle siirtoa. Nyt sain kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja siirsin myös kasvit nauttimaan auringonpaisteesta.
(http://i40.tinypic.com/2vnosc9.jpg)
Alemmat parvekelaatikot, joissa on poistoputki. Putken päähän on liimattu hyttysverkkoa keräämään isoimmat roskat
(http://i43.tinypic.com/b7ystu.jpg)
Ylempi parvekelaatikko ylhäältäpäin. Ruukkujen pohjien kohdille on tehty reikiä, että vesi pääsee valumaan ja valon pääsy alempaan laatikkoon minimoituu.
(http://i42.tinypic.com/bgyayr.jpg)
Edellinen parvekelaatikko alta. Letku on kiinnitetty laatikkoon nippusiteillä ja siitä lähtevät liittimillä tippuletkut ruukuille. Letkun päähän on tehty tulppa kuumaliimalla. En ole tutkinut tippuletkujen liitosten vedenpitävyyttä, koska sillä vuotava vesi valuu kuitenkin resoon.
(http://i40.tinypic.com/302p1fk.jpg)
Todella huono kuva kasveista. Jotain selvää tuosta kuitenkin saa. Voin lisäillä myöhemmin lisää kuvia kasveista, jos kiinnostusta riittää.
Tämä rakentamani systeemi on tehty opiskelija budjetilla, joten monessa paikassa on säästetty. Parantamisen ja hiomisen varaa riittää monessa paikassa, mutta systeemi toimii ongelmitta ja kasvit tuntuvat viihtyvän. Huomiona pitää sanoa, että poistoputkien läpivinetien kannattaa olla reson päällä. Tällöin mahdollisessa vuototilanteessa ei kastu lattia. Poistoputken läpivienti on ainut mahdollinen vuotopaikka, jos pumpun liittimen jättää reson sisälle. Itselläni viime kesänä toinen läpivienti vähän vuoti ja letkua pitkin tiputti hieman vettä lattialle. Tiivisteenä kannattaa käyttää silikonia ja tarkistella läpiviennit mahdollisten vuotojen varalta ajoittain.
Jees, tuo näyttää toimivalta paketilta. Pitää keräillä tarvikkeet ja alkaa rakentamaan. Kiitoksia kuvista!
Mites muuten sinulla pumppu pyörii? Jatkuvasti vai ajastettuna? Ja noi tippuletkut on ilmeisesti reitetty ja tulpattu?
Pumppu pyörii ajastettuna kerta/3h on ollut käytössä. Nyt kokeilin säätää pumpun pyörimään kerta/5h. Tippaletkut ovat pelkkiä letkuja, jotka on laitettu kasvin juurelle muovista tehdyllä pidikkeillä. http://www.gardena.com/fi/water-management/micro-drip-irrigation-system/putkenpitimet/ (http://www.gardena.com/fi/water-management/micro-drip-irrigation-system/putkenpitimet/) Tuollaisia vastaavilla siis. Sopivan paksusta muovista leikkasin suikaleita, joista toisen pään leikkasin kolmioksi ja toiseen päähän reikä josta tippaletku juuri mahtuu läpi. Olen kokeillut tehdä pieniä reikiä tippaletkuun ja siitä tehdä kasteluringin kasveille T-liitimen avulla. Yhden kasvin kokeilun perusteella sopivien reikien tekeminen on haastavaa, eikä tämä muutenkaan tuntunut kannattavalta. Pelkän letkun pää lorottaessa kasvin juurelle on letkun irrottaminenkin helpompaa tarvittaessa.
[edit] Jos tarkoituksena on kuitenkin kasvattaa useita kasveja samassa ruukussa voi jonkinlaisen suuttimen tekeminen olla kuitenkin kannattavaa. 5 kasvin ruukussa kasvaa letkua lähimpänä oleva selvästi nopeammin, kuin reunoilla olevat. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan tuntunut olevan, jos kasvit ovat kaikki keskellä ruukkua. [edit]
Ok. Teurastin jo tuossa pari parvekelaatikkoa ja koitan löytää sopivaa letku/liitin/suutin yhdistelmää. Eiköhän se tästä etene jotenkin.
Vesreikää:
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/966400_518316088228336_1532284651_o.jpg)
Pientä mallailua:
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/935771_518316104895001_1516193660_n.jpg)
Muut romppeet on tilauksessa mutta sopiva reso ja vedenpoisto onkin hankalampi homma. Chilitarvikkeellakaan ei ollut läpivientejä haluamassani koossa kuin yksi hyllyssä. Isommalle liittimelle ei sitten näyttänyt olevan letkua.
Muoks: Reso löytyi Etolasta, 50 litrainen musta ja kannellinen. Nyt vielä noi poistoletkujen toteutus ja pari lautaa niin ensi viikolla pääsee kasaamaan.
Muoks osa II: Chilitarvike ja ZenGrow kuittasi joten tavaraa on liikkumassa tännepäin. Etola kuittasi vain saaneensa rahani... toivottavasti sekin pistää toimituksen liikkelle suht rivakasti.
Tänään sain vihdoin haalittua muutaman laudan ja kun Chilitarvikkeen pakettikin tuli niin pääsi vähän eteenpäin projektissa.
Ensin reunapuihin vähän muotoa:
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/980342_520064084720203_673887697_o.jpg)
ja taas sovittelua. Yllättäen tuli mitattua kolo oikein kerralla:
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/965392_520064064720205_1264008557_o.jpg)
Pumppu ja runkoletku on, liittimet ja suuttimet ovat jumineet 17. päivä asti jossain Postin logistiikkakeskuksessa ja resosta ei ole mitään hajua. :-\ No onpahan aikaa selvitellä poistoletkun toteutusta.
Muoks: Osa liittimistä tulee tänään ja poistoletkujen liittimetkin ehkä löytyvät. Pari liitintä ja reso niin alkaisi olemaan starttivalmiina parissa päivässä.
Poistoletkulle läpivientejä löytyy biltemasta veneilyosastolta.
http://www.biltema.fi/fi/Veneily/LVI/Nipat-ja-laitalapiviennit/Lapivienti-nailonia-25430/ (http://www.biltema.fi/fi/Veneily/LVI/Nipat-ja-laitalapiviennit/Lapivienti-nailonia-25430/)
Letkuja sai ostettua metritavarana ainakin Bauhausista monen mallisena ja - kokoisena. Tuohon 16mm läpivientiin sopii kyllä 1/2" puutarhaletku lievää väkivaltaa käyttäen. Minulla oli viime kesänä 16mm läpiviennit omassa systeemissäni ja ne toimivat oikein hyvin. Tarvitsin kyseiset läpiviennit kuitenkin toiseen systeemiin ja kokeilin samalla isompaa läpivientiä.
Sopivien kokoisten ja mallisten resojen löytäminen on tuntunut olevan haastavinta tässä DIY hydroilussa. Ideoita on paljon, mutta toteutus tuntunut usein kaatuvan sopivien astioiden etsimiseen.
Joo, tilaushommiksi meni, piti koittaa keksiä jotain muutakin samaan pakettiin niin toimituskulut ei kirpaise niin paljon. Saas nähdä milloin paketti saapuu. Letkua en tuolta ottanut kun tarvitsen vain metrin. Pitää lainata naapurin puutarhaletkua ;D
Etola ystävällisesti katkaisi kaiken kommunikaation sen reson suhteen. Tiedä oikein mistä jatkaa etsimistä vai tipahtaako se postiin heti huomenna.
Tänään virittelin ja mittailin tippaletkuja ja sommittelin vähän suuttimia. Vielä vähän auki laitanko suuttimen joka rajoittaisi vähän tiputusta vai annanko mennä putkentäydeltä. Pitää vissiin kokeilla ihan käytännössä paljonko tuolta tulee tavaraa läpi. Kuvia ehkä huomenna, nyt on tuutiaika taas mennyt aikaa sitten.
Pah. Enpä muistanut että ostin kylältä ne kaikki 5 nippusidettä jokin aika sitten. Pitää tilata niitäkin vielä.
Sain taimenhakijalta sen verran nippareita että sain tiputusmoduulit kasaan.
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/964850_520980797961865_1021364900_o.jpg)
Noita on siis kaksi, tulevat pikaliittimillä kiinni pystyputkeen laatikoiden välissä.
Tänään testasin vesipumpun (Resun SP-980, 550l/h) ja suihku/tippaletkujen toimintaa ja hyvältä näyttää. Puolella teholla vettä tuli aivan riittävästi ja oli kiitettävän hiljainen. Reson tilalla oli ihan tavan ämpäri sattuneesta syystä.
Muoks: Sain postilta lippulappusen jonka mukaan reso olisi noudettavissa. Sähköinen seuranta menee hukkaan näiden tiettyjen firmojen (Etola ja Biltema etunenässä) kanssa...
Tänään lisäsin tippaletkuliittimiin 5cm pituiset jatkopalat että saa veden tarkemmin kasvin juurille.
Pohja-altaisiin kairasin 13 millin reiän tulevien poistoletkujen kohdalle ja koeponnistin systeemiä yhden kastelumoduulin kanssa. Manuaaliajastimella (keittiön kello) 2 tuntia täydellä teholla ja sitten tutkimaan tuloksia. 1 desi vettä katosi matkalle mutta uskoisin että syynä oli kuiva sora koska vuotoja ei löytynyt ja pohja-altaaseenkaan ei jäänyt kuin muutama tippa vettä. Kaikkiin liitoksiin tulee vielä nipparit varmistamaan mutta koska vastapainetta ei juuri ole toimisi varmaan noinkin.
Pikkaisen pitää meteliä kun tiputtaa paluuveden suoraan avoimeen resoon mutta kunhan poistoletkujen liittimet tulee ja saa letkut veteen asti pitäisi helpottaa.
Vähän mietin josko tekisi vielä ylivuotoletkut jotka tiputtaisivat veden korkeammalta niin että lorina varoittaisi ongelmista.
Nyt pitää odotella että saa puuttuvat liittimet ja letkut kotiutettua että pääsee laittamaan systeemin lopullisesti kasaan mutta tänään varmaan siirrän jo ensimmäiset taimet tuolle valmiille puolelle.
Viisi ensimmäistä taimea siirtyi tuohon uuteen härveliin vasta tänään kun laiskotti eilen. Poistoletkujen kanssa tuli sellainen idea että mitoitan ne niin että ylettyvät veteen vain niin kauan kuin resossa on tarpeeksi vettä. Kun vesiraja laskee 10 cm pumpun yläpuolelle alkaa lorina jolloin viimeistään on syytä tarkistaa tilanne.
Tänään pitäisi saada poistoletkut paikkaansa ja loppuviikosta vihdoin t-pala noiden kastelumoduuleiden väliin. Sitten pääsee kairaamaan reikiä reson kanteen ja homma alkaa toimia stereona. Yksi toimittaja nyt pitänyt hiljaiseola tilausteni kanssa eikä näytä sähköpostikaan tavoittavan mutta josko hifistelee pikaliittimet paikkaansa sitten kun kerkeävät moiset lähettää.
Harkitsen tuossa jo jonkinlaisen etupaneelin väkertämistä että saa kastelumoduulit siististi jemmaan mutta saas nähdä jaksaako. Reson etupuolen varmaan paneloin jahka valmistuu ensin.
Tänään sitten sai paketin kasaan ja pyörimään. Aika inhasti ehti tehdä levää kun oli muutaman päivän avoimena, sai hinkata reson, letkun ja pumpun ihan kunnolla. Nyt on kansi paikassaan ja systeemi on hiljainen lukuunottamatta starttia jonka aikana vähän korahtelee. Takaiskuvena vesiletkuun tietty korjaisi asian mutta josko menisi ilmankin. Otan fotoja kunhan kerkiän.
Noh, tätä tuli vielä modattua. Napsin suuttimista jatkopalat pois ja vaihdoin tilalle 4l/tunti annostelevat mini-dripperit koska huomasin että ne toimivat tavallaan takaiskuvenoina ja laitteen sammuminen/käynnistäminen ei enää saa aikaan niin kovaa korahdusta. Koiranpentele meinasi syödä koko systeemin kun alkoi äännellä kesken päiväunien...
Aikaisemmin käyttämäni tukirakenne kastelumoduuleissa sai poistua kun huomasin että käyttämäni letku suoristui tuossa hinkkaamisen ja sovittelun aikana niin paljon että tukirakenne on aika hyödytön. Ja niitä kuvatuksia odottelen minäkin mutta laiskottaa.
Dripperi
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/976151_526878504038761_1203485968_o.jpg)
Dripperi v2
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/977670_526878590705419_1805727005_o.jpg)
Reso finaalissa
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/976717_526878607372084_371910673_o.jpg)
Valaistus 2/4 done
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/976123_526881440705134_1085457379_o.jpg)
Kastelumoduulit ovat nyt suht yhtä palaa ja niitä voi siirrellä keskemmälle tai reunemmalle ruukkuja. Pari pikaliitintä huoltoa helpottamaan ja viimeinen lamppu paikkaansa niin ajastinta vaille valmista.
Tämä projekti ei nyt meinaa valmistua.
Kylän ainoa liike josta saisi loisteputkia pykii ihan tunteella.
Tilasin noihin valaisimiin kasviputket joita ei sitten odottelun jälkeen löytynytkään mistään. Vaihdoin tilauksen päivänvaloputkiin ja odottelun jälkeen ilmeni ettei niitäkään nyt sitten ole missään. (?)
Kauppias puhuu jostain truelightista mutta ei saa niitä hankittua.
Noh, viimeksi kun kävin kysymässä kuulumisia ilmeni että niitä kasviputkia olisikin saatavana ja meinasi tilata niitä heti. Keskustelu tukkurin ja kauppiaan välillä oli aika surkuhupaisaa kuultavaa kauppiaan jankuttaessa lumeneista ja tukkurin tarjotessa erilaisia vaihtoehtoja Kelvinien suhteen. Ei prkle...
Kokeilin keskiviikkona vielä kepillä jäätä, annoin kauppiaalle speksit täysspektrisistä Philipsin päivänvaloputkista ja pyysin tilaamaan ne plus sitten vielä niitä kasviputkia koska vierashuoneen rehut ovat tuntuneet pitävän kasviputki+päivänvalosetistä.
Ihan näppärä ja jopa esteettinen järjestelmä mutta käykö tollanen ahtaaksi jossaki vaiheessa?
Todennäköisesti mutta siitä on helppo tiputtaa ruukkuja pois.